WHO : 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύον να υποστούν απώλεια ακοής


Μετάφραση από αυτοματοποιημένο μεταφραστή Google

11047914_905895982787994_1779274194491184425_nΜερικές 1,1 δισ έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες βρίσκονται σε κίνδυνο απώλειας της ακοής λόγω της μη ασφαλή χρήση των προσωπικών συσκευών ήχου, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, και η έκθεση σε επιβλαβή επίπεδα του ήχου σε θορυβώδη κέντρα διασκέδασης, όπως νυχτερινά κέντρα, μπαρ και αθλητικές εκδηλώσεων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η απώλεια της ακοής έχει δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία, την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Τα δεδομένα από μελέτες σε μεσαίου και υψηλού εισοδήματος χώρες και αναλύονται από τον ΠΟΥ δείχνουν ότι μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων ηλικίας 12-35 ετών, σχεδόν το 50% εκτίθενται σε επικίνδυνα επίπεδα ήχου από τη χρήση των προσωπικών συσκευών ήχου και περίπου το 40% εκτίθεται σε δυνητικά επιβλαβή επίπεδα του ήχου σε χώρους διασκέδασης. Ασφαλή επίπεδα των ήχων μπορεί να είναι, για παράδειγμα, η έκθεση σε άνω των 85 decibles (dB) για οκτώ ώρες ή 100dB επί 15 λεπτά.

«Όπως πάνε για την καθημερινή τους ζωή κάνουν ό, τι απολαμβάνουν, όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι είναι οι ίδιοι θέτοντας σε κίνδυνο απώλειας της ακοής», σημειώνει ο Δρ Etienne Krug, Διευθυντής της ΠΟΥ για το Τμήμα Διαχείρισης των μη μεταδοτικών ασθενειών, της αναπηρίας, της βίας και την πρόληψη των τραυματισμών . «Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από τη στιγμή που χάνουν την ακοή σας, δεν θα επανέλθω. Τη λήψη απλών προληπτικών δράσεων θα επιτρέψει στους ανθρώπους να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τους εαυτούς τους χωρίς να θέτουν την ακοή τους σε κίνδυνο. »

Ασφαλής ακρόαση εξαρτάται από την ένταση ή την ένταση του ήχου, καθώς και τη διάρκεια και τη συχνότητα της ακρόασης. Η έκθεση σε ήχους υψηλής έντασης μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια ακοής ή εμβοές που είναι ήχος αίσθηση στο αυτί. Όταν η έκθεση είναι ιδιαίτερα δυνατά, τακτική ή παρατεταμένη, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των αισθητήριων κυττάρων του αυτιού, με αποτέλεσμα την μη αναστρέψιμη απώλεια της ακοής.

Συστάσεις του ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ συνιστά ότι το ανώτατο επιτρεπόμενο επίπεδο έκθεσης στο θόρυβο στο χώρο εργασίας είναι 85 dB έως οκτώ ώρες ανά ημέρα. Πολλοί χρήστες των νυχτερινά κέντρα, μπαρ και αθλητικές εκδηλώσεις εκτίθενται συχνά σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα του ήχου, και θα πρέπει ως εκ τούτου να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια της έκθεσης. Για παράδειγμα, η έκθεση σε επίπεδα θορύβου 100 dB, η οποία είναι χαρακτηριστική σε τέτοιους χώρους, είναι ασφαλές για όχι περισσότερο από 15 λεπτά.

Οι έφηβοι και οι νέοι μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα την ακοή τους, διατηρώντας την ένταση του ήχου σε προσωπικές συσκευές ήχου, φορώντας ωτοασπίδες όταν επισκέπτονται θορυβώδεις χώρους, και χρησιμοποιώντας προσεκτικά τοποθετηθεί, και, αν είναι δυνατόν, θόρυβο ακυρώνοντας ακουστικά / ακουστικά. Μπορούν επίσης να περιορίσουν το χρόνο που δαπανάται που ασχολούνται με θορυβώδεις δραστηριότητες με τη λήψη σύντομα διαλείμματα ακρόασης και περιορίζοντας την καθημερινή χρήση των προσωπικών συσκευών ήχου σε λιγότερο από μία ώρα. Με τη βοήθεια του smartphone εφαρμογές, μπορούν να παρακολουθήσουν τα ασφαλή επίπεδα ακρόασης. Επιπλέον, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα προειδοποιητικά σημάδια της απώλειας ακοής και να πάρει την τακτική συνεδρίαση το check-ups.

Οι κυβερνήσεις έχουν επίσης ένα ρόλο να διαδραματίσουν, αναπτύσσοντας και την επιβολή αυστηρής νομοθεσίας για την ερασιτεχνική του θορύβου, καθώς και με την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους της απώλειας της ακοής μέσω εκστρατειών ενημέρωσης του κοινού. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί μπορούν να εκπαιδεύσουν τους νέους για την ασφαλή ακρόαση, ενώ οι διαχειριστές των κέντρων διασκέδασης να τηρεί τα ασφαλή επίπεδα θορύβου που καθορίζονται από τους αντίστοιχους χώρους τους, χρησιμοποιούν τον ήχο περιοριστές, και προσφέρει ωτοασπίδες και «chill out» δωμάτια προστάτες. Οι κατασκευαστές μπορούν να σχεδιάσουν προσωπικές συσκευές ήχου με χαρακτηριστικά ασφαλείας και να εμφανίσετε πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή ακρόαση σχετικά με τα προϊόντα και τις συσκευασίες.

Κάντε Ακούγοντας Πρωτοβουλία για την ασφαλή

Για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ear Care, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, ο ΠΟΥ έχει ξεκινήσει η «κάνουν την ακρόαση Safe» πρωτοβουλία για να επιστήσει την προσοχή στους κινδύνους των επικίνδυνων ακρόασης και την προώθηση της ασφαλέστερης πρακτικές. Σε συνεργασία με τους εταίρους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα προειδοποιήσει τους νέους και τις οικογένειές τους σχετικά με τους κινδύνους του θορύβου που προκαλείται από απώλεια της ακοής και συνηγορούν προς τις κυβερνήσεις για μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα αυτό, ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών τους για την πρόληψη της απώλειας της ακοής γενικά.

Σε όλο τον κόσμο, 360 εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα έχουν μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής που οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως ο θόρυβος, γενετικές παθήσεις, επιπλοκές κατά τη γέννηση, ορισμένα λοιμώδη νοσήματα, χρόνιες μολύνσεις των αυτιών, η χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων, και τη γήρανση.Εκτιμάται ότι το ήμισυ του συνόλου των περιπτώσεων απώλειας της ακοής μπορούν να αποφευχθούν. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, ΠΟΥ συγκεντρώνει στοιχεία και πληροφορίες για την απώλεια ακοής να αποδείξει τον επιπολασμό, τις αιτίες και τις επιπτώσεις της, καθώς και ευκαιρίες για την πρόληψη και τη διαχείριση? βοηθά τις χώρες να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν προγράμματα για τη φροντίδα που έχουν ενσωματωθεί στο πρωτεύον σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ακοής? και παρέχει τεχνικούς πόρους για τους εργαζόμενους της υγείας της κατάρτισης.


Επικοινωνία Media

Laura Sminkey
Αξιωματούχος Επικοινωνίας
ΠΟΥ Τμήμα Διαχείρισης των Μη Μεταδιδόμενων Ασθενειών
Αναπηρία, τη βία και την πρόληψη των τραυματισμών
Τηλέφωνο: +41 22 791 4547
Κινητό: +41 79 249 3520
E-mail: sminkeyl@who.int

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Ηχορύπανση. Bookmark the permalink.