ΕΦΕΤ : «Έλεγχοι νερού στις επιχειρήσεις τροφίµων


Το έγγραφο 

Όπως είναι γνωστό ο έλεγχος της ποιότητας του νερού που χρησιµοποιείται στις διαδικασίες παραγωγής τροφίµων αποτελεί σηµαντικό στοιχείο στον βαθµό που επηρεάζει την υγιεινή των τελικών προϊόντων. Το νερό που χρησιµοποιείται στις επιχειρήσεις τροφίµων πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές όπως αυτές καθορίζονται τόσο σε γενικό επίπεδο από τους κανονισµούς του «πακέτου υγιεινής» (ΕΚ 852/2004 και ΕΚ 853/2004) όσο και σε πιο ειδικό επίπεδο από την οδηγία 98/83/ΕΚ η οποία ενσωµατώθηκε στο εθνικό δίκαιο µε την ΚΥΑ Υ2/2600/2001 όπως κάθε φορά αυτή τροποποιείται και ισχύει. Ζητήµατα που αφορούν τον έλεγχο του νερού σε εγκαταστάσεις τροφίµων ήταν το αντικείµενο της υπ’ αριθ. 17783/ 11.12.2009 εγκύκλιο του ΕΦΕΤ. Θεωρείται ωστόσο αναγκαία η ανασκόπηση και επικαιροποίηση ορισµένων πτυχών που αφορούν στον έλεγχο του νερού και η διευκρίνιση ορισµένων ζητηµάτων τόσο σε ότι αφορά στην κείµενη νοµοθεσία για το νερό όσο και στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που παράγουν τρόφιµα. Α) Βασικές απαιτήσεις της νοµοθεσίας για το νερό στις επιχειρήσεις τροφίµων. Ορισµοί «πόσιµο νερό»: το νερό που πληροί τις προδιαγραφές της οδηγίας 98/83/ΕΚ (ΚΥΑ Υ2/2600/2001 ) σχετικά µε την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης ………

 

About Αντώνης Παπαδάκης

Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας
Gallery | This entry was posted in Ασφάλεια τροφίμων. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s