Άδειες για εγκατάσταση μηχανημάτων αυτόματης πώλησης τροφίμων & ποτών


ΣΧΕΤ:

Α) Η Υ.Δ Υ1γ/Γ.Π.οικ.96967/ΦΕΚ2718/τβ/2012 «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις … και άλλες Διατάξεις».

Β) Το αρ. πρωτ. Υ1γ/Γ.Π/45577/27-5-2013 έγγραφό μας.

Γ) Το αρ. πρωτ. Οικ.6757/3-12-2014 έγγραφο του Τμήματος Υγειονομικού & Περιβαλλοντικού Ελέγχου του Βορείου Τομέα Αθηνών.

Δ) Το από 5/12/2014 έγγραφο της Ομόρρυθμης Εταιρείας «ΑΦΟΙ ΦΟΥΚΑ Ο.Ε» με δ.τ «FANCO » προς το γραφείο Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών (Γ & Δ) που έχουν αποσταλεί στην υπηρεσία μας, σχετικά με διευκρινήσεις, για θέματα αδειοδότησης ή μη, για την εγκατάσταση και λειτουργία μηχανημάτων αυτόματης παρασκευής-πώλησης τροφίμων και ποτών σε διάφορους χώρους, σας γνωρίζουμε ότι:

Σύμφωνα με την ανωτέρω σχετική (Α) Υγειονομική Διάταξη τα μηχανήματα αυτόματης παρασκευής-πώλησης τροφίμων και ποτών υπάγονται στην κατηγορίας ΙΙ – Αποθήκευση – Διανομείς Και Μεταφορείς.

Οι όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ανωτέρω επιχειρήσεων ορίζονται στο άρθρο 12, παράγραφος γ της σχετικής (Α) Υ.Δ.

Ειδικότερα:

1. Δίδεται ορισμός των μηχανημάτων αυτόματης παρασκευής-πώλησης τροφίμων ή/και ποτών ως « μηχανήματα τα οποία μπορούν να συντηρούν στις ενδεικνυόμενες κατά περίπτωση συνθήκες (προσυσκευασμένα) ή/και να αναμιγνύουν και να διαθέτουν τα ανωτέρω μετά από εντολή που δίδεται με κέρμα ή άλλο τρόπο».

2. Στη παράγραφο γ1, καθορίζονται οι προϋποθέσεις του προς εγκατάσταση των μηχανημάτων χώρου και στη παράγραφο 2γ, καθορίζονται οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων ή μεμονωμένων ιδιωτών που εκμεταλλεύονται τα μηχανήματα αυτόματης παρασκευής-πώλησης τροφίμων και ποτών, καθώς και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα μηχανήματα αυτά.

3. Στη συνέχεια αναφέρεται ότι: «Οι επιχειρήσεις ή μεμονωμένοι ιδιώτες που εκμεταλλεύονται αυτόματα μηχανήματα κάθε κατηγορίας αδειοδοτούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία» (παράγραφο γ3). Στο σημείο αυτό η Υγειονομική Διάταξη δεν καθορίζει με σαφήνεια την όλη διαδικασία της αδειοδότησης και σε συνδυασμό με την τελική αναφορά αυτής ότι, οι Επιχειρήσεις ή Ιδιώτες που διαχειρίζονται μηχανήματα αυτόματης πώλησης για κάθε εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση τηρούν μαζί με τα αρχεία και επικαιροποιημένο τοπογραφικό σχέδιο όπου σημειώνονται οι θέσεις των εν λειτουργία μηχανημάτων δημιούργησε παρερμηνείες.

Με το ανωτέρω σχετικό (Β) έγγραφό μας, η υπηρεσία μας διευκρίνισε ότι «Σύμφωνα με τη νέα διάταξη Υ1γ/Γ.Π.οικ.96967/ΦΕΚ2718/τβ/2012) αντικείμενο της αδειοδότησης δεν είναι πλέον η κάθε μεμονωμένη μηχανή αυτόματης παρασκευής-πώλησης αλλά το φυσικό πρόσωπο (ιδιώτης ή επιχείρηση) που τη διαχειρίζεται.

Οι επιχειρήσεις ή μεμονωμένοι ιδιώτες που εκμεταλλεύονται αυτόματα μηχανήματα παρασκευής-πώλησης τροφίμων και ποτών πρέπει να τηρούν τις προϋποθέσεις του προς εγκατάσταση των μηχανημάτων χώρου και να διευκολύνουν τους ελέγχους των Υγειονομικών υπηρεσιών».

Κατά τη διάρκεια εφαρμογής των δύο χρόνων της ισχύουσας Υγειονομικής Διάταξης αποδείχτηκε η μη τήρηση των ανωτέρω.

Για επίλυση και ενιαία αντιμετώπιση του θέματος σας γνωρίζουμε ότι :

Όταν ο φορέας διαχείρισης εγκαθιστά ένα ή και περισσότερα μηχανήματα αυτόματης παρασκευής-πώλησης τροφίμων και ποτών, σε μία ή και περισσότερες θέσεις εντός της ιδίας επιχείρησης ή του ιδίου χώρου εγκατάστασης, απαιτείται ενιαία άδεια λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις προϋποθέσεις του χώρου εγκατάστασης όσο και των μηχανημάτων αυτόματης παρασκευής-πώλησης

Όταν όμως ο φορέας διαχείρισης εγκαθιστά ένα ή περισσότερα μηχανήματα αυτόματης παρασκευής-πώλησης τροφίμων και ποτών εντός διαφορετικών επιχειρήσεων ή χώρων εγκατάστασης απαιτείται ξεχωριστή άδεια για κάθε χώρο εγκατάστασης και για το σύνολο των μηχανημάτων.

ΑΔΑ: ΩΡΒ5Θ-3Λ6

30/01/2015

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ& ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΗΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Εγκύκλιοι. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.