Το βρώμικο μυστικό που κρύβουν οι… πιτζάμες σας!


Kybbvs___________50a799c2271f1_190x245Ακόμη κι αν κάνετε μπάνιο κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε, οι πιτζάμες σας δεν παραμένουν καθαρές για πολύ…
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν δεν πλένουμε συχνά τις πιτζάμες μας υπάρχει κίνδυνος λοιμώξεων. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας Ergoflex, αρκετοί Βρετανοί φορούν τις ίδιες πιτζάμες έως και δύο εβδομάδες χωρίς να τις πλύνουν.
Ως απάντηση στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η καθηγήτρια Sally Bloomfield από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM) μίλησε στη MailOnline, δηλώνοντας πως οι πιτζάμες ακουμπούν στο δέρμα μας, το οποίο απορρίπτει καθημερινά τεράστιο αριθμό νεκρών κυττάρων. Έτσι, το ύφασμα γεμίζει μικροοργανισμούς, οι οποίοι δεν είναι επικίνδυνοι όταν βρίσκονται μέσα στον οργανισμό ή επάνω στο δέρμα, όμως μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές εάν βρεθούν σε ακατάλληλο περιβάλλον.
Η καθηγήτρια συμπληρώνει πως όλοι σχεδόν κουβαλάμε στο σώμα μας τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις εάν έρθουν σε επαφή με ανοιχτές πληγές ή μώλωπες στο δέρμα. Επίσης, όλοι κουβαλάμε το βακτήριο Εσερίχια κόλι στο έντερό μας. Τα περισσότερα στελέχη του βακτηρίου δεν είναι βλαβερά, εάν όμως μεταφερθούν στο ουροποιητικό μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη (κυστίτιδα). Τέλος, ορισμένοι κουβαλούν το ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη βακτήριο του σταφυλόκοκκου (MRSA). Η λοίμωξη από το συγκεκριμένο βακτήριο αντιμετωπίζεται εξαιρετικά δύσκολα.
Από τους Βρετανούς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, αρκετοί δήλωσαν ότι ξεχνούν πόσο καιρό φορούν τις ίδιες πιτζάμες γι’ αυτό και δεν τις πλένουν τακτικά, ενώ πολλοί είπαν ότι δεν τις πλένουν συχνά επειδή τις φορούν πολύ λίγες ώρες κάθε βράδυ. Από τους άντρες που συμμετείχαν στη μελέτη, μερικοί κατηγόρησαν τις συντρόφους τους ότι δεν βάζουν αρκετά συχνά πλυντήριο! Οι περισσότεροι όμως δήλωσαν ότι δεν πλένουν τις πιτζάμες τους όσο συχνά θα ήθελαν επειδή δεν έχουν αρκετές για να αλλάζουν.
Η Bloomfield δηλώνει κατηγορηματικά ότι τα μικρόβια από το ύφασμα της πιτζάμας είναι πολύ εύκολο να μεταφερθούν και να εισχωρήσουν στο δέρμα, σε πληγές ή μώλωπες και να προκαλέσουν λοιμώξεις. Συμπληρώνει μάλιστα πως αν οι πιτζάμες είναι πολύ βρώμικες, οι μικροοργανισμοί μπορεί να μεταφερθούν και σε άλλα ρούχα μέσα στο πλυντήριο. Η Bloomfield συμβουλεύει να πλένουμε τις πιτζάμες μας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Με το πλύσιμο απομακρύνονται τα περισσότερα μικρόβια, όχι όμως αν έχουμε φορέσει τις ίδιες πιτζάμες για δύο εβδομάδες ή για 20 μέρες.
Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Δημόσια Υγεία - Υγιεινή. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.