Επανιδρύεται η Δημοτική Αστυνομία ;;


dimotiki-astynomia1-622x400Επανιδρύεται η Δημοτική Αστυνομία, αυτή τη φορά όμως ως μέρος της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

Το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ έχει ήδη κρίνει νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών της  Δημοτικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015 με192.000 ευρώ και με 241.000 ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Κατά το σχέδιο του ΠτΔ, αναφέρεται η ίδρυσηπέντε τμημάτων Δημοτικής Αστυνομίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και από ένα στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Θεσσαλονίκης και Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος), ενώ θα συσταθούν και 17 Γραφεία Δημοτικής Αστυνομίας στα Αστυνομικά Τμήματα:  Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Βούλας, Ευόσμου Θεσσαλονίκης, Δράμας, Καβάλας, Κατερίνης,  Έδεσσας, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Λάρισας, Πατρών, Κω,  Χανίων και Ηρακλείου.

Τα τμήματα θα λειτουργούν όλο το 24ωρο και θα στελεχωθούν από δημοτικούς αστυνομικούς, αστυνομικούς της ΕΛΑΣ και πολιτικό προσωπικό.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να αφαιρούν πινακίδες από οχήματα, να αφαιρούν άδειες οδήγησης και άδειες κυκλοφορίας και να «κόβουν κλήσεις» για παράνομη στάθμευση και για παραβάσεις του ΚΟΚ εν γένει.

Παράλληλα, οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να ελέγχουν την τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, να σφραγίζουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ έχουν την ιδιότητα του ανακριτικού υπαλλήλου κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο του ΠτΔ, δεν θα φέρουν όπλο αλλά γκλομπ και χειροπέδες, ενώ στη στολή τους θα είναι ευδιάκριτο το σήμα της ΕΛΑΣ.

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Δημόσιοι Υπάλληλοι. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.