Αβοκάντο και μείωση της χοληστερίνης


imagesΗ κατανάλωση ενός αβοκάντο τη μέρα, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσεκτικής διατροφής με μέτρια λιπαρά, βοηθάει στη μείωση των δεικτών της χοληστερίνης στο αίμα, ιδίως των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια διαιτολογίας Πένι Κρις-Έθερτον τουΠολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, αξιολόγησαν την επίπτωση των αβοκάντο στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, αντικαθιστώντας σε μια ομάδα εθελοντών τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, με ακόρεστα που προέρχονταν από αβοκάντο.

Στη μικρή μελέτη συμμετείχαν 45 άτομα ηλικίας 21 έως 70 ετών, που είχαν βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό και οι οποίοι κλήθηκαν να ακολουθήσουν τρεις διαφορετικές δίαιτες μείωσης της χοληστερίνης επί πέντε εβδομάδες.

Η πρώτη δίαιτα περιλάμβανε χαμηλά λιπαρά χωρίς αβοκάντο, η δεύτερη μέτρια λιπαρά χωρίς αβοκάντο και η τρίτη μέτρια λιπαρά με ένα αβοκάντο τη μέρα.

Κάθε εθελοντής ακολούθησε διαδοχικά επί πέντε εβδομάδες και τα τρία ανωτέρω είδη διατροφής.

Η διατροφή που περιλάμβανε αβοκάντο καθημερινά, αποδείχτηκε ανώτερη, όσον αφορά την μείωση της χοληστερίνης.

Η «κακή» χοληστερίνη (LDL) ήταν 13,5 mg/dL χαμηλότερη κατά μέσο όρο σε όσους κατανάλωναν μέτρια λιπαρά σε συνδυασμό με αβοκάντο, έναντι μείωσης 8,3 σε όσους έτρωγαν μέτρια λιπαρά χωρίς αβοκάντο και μείωσης 7,4 σε όσους κατανάλωναν χαμηλά λιπαρά χωρίς αβοκάντο.

Επιπλέον, σε όσους έτρωγαν αβοκάντο καθημερινά, υπήρχε μεγαλύτερη μείωση στην ολική χοληστερίνη και στα τριγλυκερίδια του αίματός τους.

Η Κρις-Έθερτον επεσήμανε πως τα αβοκάντο δεν είναι μια τροφή που περιλαμβάνεται συχνά στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων, όμως μπορεί να μειώσει τους καρδιο-μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.

Όπως είπε, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να ενσωματώσουν το αβοκάντο στη διατροφή τους.

Τα αβοκάντο μπορούν να φαγωθούν σε σαλάτες, με λαχανικά, σε σάντουιτς ή και ολόκληρα σαν τα φρούτα. Μπορεί όμως να είναι σχετικά ακριβά, ιδίως σε ορισμένες εποχές του έτους.

http://www.nooz.gr

About Αντώνης Παπαδάκης

Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας
Gallery | This entry was posted in Υγεία. Bookmark the permalink.

Μία απάντηση στο Αβοκάντο και μείωση της χοληστερίνης

  1. Ο/Η mixalis martinis λέει:

    Στις 8:22 μ.μ. Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015, ο/η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ & ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ έγραψε:

    #yiv6723411283 a:hover {color:red;}#yiv6723411283 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv6723411283 a.yiv6723411283primaryactionlink:link, #yiv6723411283 a.yiv6723411283primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv6723411283 a.yiv6723411283primaryactionlink:hover, #yiv6723411283 a.yiv6723411283primaryactionlink:active {background-color:#11729E;color:#fff;}#yiv6723411283 WordPress.com | Αντώνης Παπαδάκης posted: «Η κατανάλωση ενός αβοκάντο τη μέρα, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσεκτικής διατροφής με μέτρια λιπαρά, βοηθάει στη μείωση των δεικτών της χοληστερίνης στο αίμα, ιδίως των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.» | |

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s