ΣΕΠΕ: Ενημέρωση εργοδοτών & εργαζομένων για τον Έμπολα


Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και με αφορμή την εξάπλωση των κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού Ebola από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής σε χώρες της Ευρώπης, καλούνται οι Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία κατά τη διεξαγωγή επιθεωρήσεων σε χώρους όπου ενδέχεται να υπάρχει έκθεση των εργαζομένων στον ιό Ebola, να ενημερώνουν τους εργοδότες ως προς τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας των εργαζομένων και τους εργαζόμενους για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία τους, βάσει των προβλεπομένων στην ισχύουσα νομοθεσία. Σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες ενέργειες.

Μεταξύ των εργαζόμενων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης, περιλαμβάνονται κυρίως οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, κυρίως ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια και στα λιμάνια. Για τις ομάδες αυτές των εργαζομένων θα πρέπει από τον εκάστοτε εργοδότη να λαμβάνεται μέριμνα για την ενημέρωσή τους, καθώς και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και προστασίας, όπως παροχή των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και εκπαίδευση για την ορθή χρήση τους.

Παρά το γεγονός ότι, με βάση τις εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, η χώρα μας εμφανίζει χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας σε ότι αφορά τον κίνδυνο εισόδου του ιού, θεωρούμε απαραίτητη την ενημέρωση των εργοδοτών και των εργαζομένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της νόσου και τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται.

Στο πλαίσιο αυτό, επισυνάπτεται στην παρούσα εγκύκλιο έντυπο με τίτλο: «Οδηγίες για την πρόληψη της έκθεσης στον ιό EBOLA στον τομέα της Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας», προς ανάρτηση στις υπηρεσίες και διάθεση κατά τους ελέγχους, σε εργοδότες και εργαζόμενους. Παράλληλα σας ενημερώνουμε ότι από το Υπουργείο Υγείας έχουν εκδοθεί οδηγίες, με τη μορφή εγκυκλίων, για ενημέρωση σχετικά με τον αιμορραγικό πυρετό Ebola, ενώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ παρέχεται συνεχής και επικαιροποιημένη πληροφόρηση για την εξέλιξη της νόσου και τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να εφαρμόζονται.

Παρακαλούνται οι Προϊστάμενοι των Δ/νσεων, όπως μεριμνήσουν για την ενημέρωση των Τμημάτων αρμοδιότητάς τους.

ΩΛΩ6Λ-Λ0Β

18.11.2014

ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Υγεία & Ασφάλεια Εργασίας. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.