Αρμοδιότητα Υγειονομικών ελέγχων στα σχολικά κυλικεία – απάντηση Υπουργείου Υγείας σε ερώτημα


Το έγγραφο

ΥΙ γ/Γ.Π.850335/10/2014

ΘΕΜΑ: «Άσκηση Υγειονομικού ελέγχου σε όλα τα σχολεία ημερήσια &

νυχτερινά όλων των βαθμιδών και των ειδικών κατηγοριών, ιδιωτικών και

δημοσίων και στους βρεφικούς, βρεφονηττιακούς-τταιδικούς σταθμούς

δημόσιους και ιδιωτικούς».

ΣΧΕΤ. α. Ν. 3852/2010 ΦΕΚ.87, τ.α., « Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και
της αποκεντρωμένης Διοίκησης -Πρόγραμμα Καλλικράτης»
β. Εγκύκλιος 61, υπ’ αρ. πρωτ. 74894/30-12-2010 «Άσκηση πρόσθετων αρμοδιοτήτων από τους Δήμους από την 1η Ιανουάριου 2011 του Προγράμματος Καλλικράτης»
γ. Η Υγειον. Διάταξη με αρ. Υ1 γ/Γ.Π. 96967, ΦΕΚ 2718/8-10-2012, «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις….και άλλες διατάξεις».
δ. Η Εγκύκλιος της Δ/νσής μας με αρ. πρωτ.Υ1γ/Γ.Π. οικ. 76209/1-9-2014 αναφορικά με τους ελέγχους στα σχολεία ημερήσια και νυχτερινά κ.λ.π, ανά την επικράτεια (με ΑΔΑΩΜΟΛ0-ΔΤΟ).

Με αφορμή ερώτημα του Δήμου Πεύκης—Λυκόβρυσης, προς την Υπηρεσία μας, αναφορικά με την αρμοδιότητα άσκησης υγειονομικού ελέγχου στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της επικράτειας, σας γνωρίζουμε ότι: Αρμόδια όργανα για την άσκηση υγειονομικού ελέγχου είναι οι υγειονομικοί υπάλληλοι των Υγειον. Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 16 της ανωτ. γ’σχετ. Υγειον. Διάταξης, οι οποίοι όπου απαιτείται είναι δυνατό να συνεργάζονται, με υπαλλήλους άλλων κρατικών φορέων    Σύμφωνα με τον ανωτέρω α ‘σχετ. νόμο, (άρθρο 186 ΖΙΙ παρ. 21), προβλέπεται ότι:          ο υγειονομικός έλεγχος καταστημάτων, βιοτεχνιών και βιομηχανιών παρασκευής και επεξεργασίας τροφίμων ζωικής προέλευσης, καθώς και οι λοιποί υγειονομικοί έλεγχοι που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών. Συνεπώς, κάθε υγειονομικός έλεγχος που προβλέπεται από την ειδικότερη νομοθεσία διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών. Όσο δε αφορά τους Δήμους, στο πλαίσιο της μεταβίβασης σε αυτούς από 1/1/2011 νέων αρμοδιοτήτων σχετικών με τη σχολική στέγη και τα διδακτήρια, ο ρόλος τους σύμφωνα με την παρ. 8 της παρ. 3Β του άρθρου 94 του «Καλλικράτη» αφορά στη μέριμνα για την τήρηση των κανόνων υγιεινής στα σχολεία και σε καμία περίπτωση στον υγειονομικό έλεγχο, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε διενεργείται από τις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου των περιφερειών.

Επιπρόσθετα, σας γνωρίζουμε ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες είναι σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας, με σκοπό τη διαφώτιση όχι μόνο του μαθητικού πληθυσμού, αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού σε θέματα υγιεινής.

Ως εκ τούτου, η Δ/νσή μας κάθε χρόνο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αποστέλλει, σχετική εγκύκλιο, ανωτ. δ’σχετ.., προκειμένου οι Υγειονομικές Υπηρεσίες της χώρας να προβαίνουν σε υγειονομικούς ελέγχους σε όλα τα εκπαιδευτήρια.

 

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΥΡΡΟΣ

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Έγγραφα ερωτήματα - απαντήσεις. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.