Ποινική Ευθύνη για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων σε θέματα Δημόσιας Υγείας


Την ενεργοποίηση ενός αποτελεσματικότερου πεδίου ποινικής και αστικής ευθύνης για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που αφορούν τη δημόσια υγεία και την ιατρική πρόληψη, ζητούν σε κοινοβουλευτική τους παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής Πιερίας κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος και 23 ακόμη Βουλευτές της Ν.Δ., προς τους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.κ. Μαυρουδή Βορίδη και Χαράλαμπο Αθανασίου.

Όπως επισημαίνεται στην παρέμβαση των Βουλευτών: «από τα θέματα που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο είναι αυτά που αφορούν τη δημόσια υγεία, τις ιατρικές γνωματεύσεις, τις αναζητήσεις για διάφορες παθήσεις ή σπάνια νοσήματα και φυσικά τους αντίστοιχους τρόπους πρόληψης ή θεραπείας και αντιμετώπισης τους.»

«Διάφορα blogs επώνυμα ή μη, ηλεκτρονικές εκδόσεις ιατρικών –δήθεν- περιοδικών και ανώνυμες καταγγελίες από site που έρχονται να «αφυπνίσουν συνειδήσεις» κατακλύζουν το διαδίκτυο, σπέρνοντας ουσιαστικά μόνο τον πανικό και την παραπληροφόρηση. Συγκεκριμένα μόνο την προηγούμενη εβδομάδα έγινε αναφορά από συμπολίτες μας για δύο διαδικτυακούς τόπους, όπου αφενός γινόταν αναφορά στις ολέθριες και θανατηφόρες παρενέργειες των παιδικών εμβολιασμών, οι οποίοι εμβολιασμοί κατά τον κονδηλοφόρο του συγκεκριμένου άρθρου, «ευθύνονται για την εξάπλωση του καρκίνου». Αφετέρου στη δράση αμφιλεγόμενων ιατρών-τσαρλατάνων που διατείνονται ότι δεν υπάρχει ο καρκίνος ως ασθένεια κι ότι «Η Χημειοθεραπεία είναι μία απάτη»… των φαρμακοβιομηχανιών.»

Όπως υπογραμμίζουν οι Βουλευτές «τέτοιου ύφους και επιπέδου θεωρίες συνωμοσίας, και δη όταν αφορούν τη δημόσια υγεία και την ιατρική πρόληψη, επηρεάζουν αρνητικά και προκαταλαμβάνουν σημαντική μερίδα του πληθυσμού, θα ήταν χρήσιμη η ενεργοποίηση ενός αποτελεσματικότερου πεδίου ποινικής και αστικής ευθύνης, (πέραν εκείνου της διασποράς ψευδών ειδήσεων αρ.191ΠΚ) αποκλειστικά αναφορικά με τη διάδοση αντίστοιχων ειδήσεων που σπέρνουν πανικό και ενισχύουν την άγνοια των πολιτών ή δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις και κρίσεις για θέματα τόσο σημαντικά όσο είναι η υγεία και η πρόληψη αλλά και η θεραπεία, και τέλος οδηγούν ακόμα και στη λήψη λανθασμένων αποφάσεων».

Πηγή: PHARMA TEAM: Ποινική Ευθύνη για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων σε θέματα Δημόσιας Υγείας http://pharmateam.blogspot.com/2014/11/blog-post_7.html#ixzz3ISo4EOIw

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Δημόσια Υγεία - Υγιεινή. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.