Απλοί τρόποι καταπολέμησης της παχυσαρκίας


850e09_01_-_20140110_-__svetaorlova_BANNER_960x400.jpg_960x400_c_

Κράτα την παχυσαρκία μακριά σου με απλά καθημερινά βήματα!

Η παχυσαρκία εξακολουθεί να θεωρείται παγκόσμιο ζήτημα, πιθανώς επειδή σχεδόν διπλασιάστηκαν τα άτομα με παχυσαρκία μεταξύ 1980 και 2008. Αυτό καταδεικνύουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία με περισσότερους από 1,4 δισεκατ. ενήλικες να θεωρούνται υπέρβαροι. Από αυτούς, περίπου 200 εκατομμύρια άνδρες και 300 εκατομμύρια γυναίκες θεωρούνται παχύσαρκοι.

Ας δούμε και τους δύο ορισμούς:

«Η παχυσαρκία είναι μια πάθηση στην οποία το επιπλέον σωματικό λίπος έχει συσσωρευτεί σε βαθμό που να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία, οδηγώντας σε μειωμένο προσδόκιμο ζωής ή/και αύξηση των προβλημάτων υγείας. Ο ΔΜΣ υπερβαίνει τα 30 kg / m2.»*

«Υπέρβαρος θεωρείται κάποιος που έχει περισσότερο σωματικό λίπος από ό, τι είναι το υγιές. Το φαινόμενο των υπέρβαρων ατόμων είναι κάτι συχνό, ιδίως όταν οι προμήθειες τροφίμων είναι άφθονες και ο τρόπος ζωής είναι καθιστικός. ΔΜΣ σε εύρος μεταξύ 25-30kg/m2»**

Αλλά ίσως το πιο αναπάντεχο από όλα είναι ότι το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες όπου η παχυσαρκία σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ότι η έλλειψη βάρους. Σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων περιστατικών διαβήτη, το ένα τέταρτο των καρδιοπαθειών και μεταξύ 7% και 41% των περιπτώσεων του καρκίνου συνδέονται με την παχυσαρκία.

Τα προβλήματα υγείας επίσης αυξάνονται ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας: ο βασικός παράγοντας ως προς το γιατί, είναι μια αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία. Οι άνθρωποι διατρέχουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακής νόσου και διαβήτη, όταν είναι παχύσαρκοι, ενώ αναπνευστικά προβλήματα και παθήσεις του δέρματος μπορεί επίσης να συνυπάρχουν. Στις περιπτώσεις των νοσηρά παχύσαρκων, μερικοί μπορεί να αγωνίζονται για να σηκωθούν από το κρεβάτι, να μην περπατούν και να αδυνατούν να πλυθούν μόνοι τους.

Η αρνητική εικόνα που μπορεί να προκύψει από την παχυσαρκία μπορεί επίσης να έχει μια ψυχική επίδραση, με την καταστροφή των κυττάρων μνήμης του εγκεφάλου, την κατάθλιψη και το άγχος. Ως εκ τούτου, ας αφήσουμε αυτά τα στοιχεία και ας επικεντρωθούμε στον τρόπο καταπολέμησης της παχυσαρκίας:

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ξεκινά σε νεαρή ηλικία με καλή και ισορροπημένη διατροφή, τα σωστά θρεπτικά τρόφιμα στις σωστές ποσότητες, με αποτέλεσμα έναν υγιή κύκλο ανάπτυξης.
Η αποφυγή των ανθρακούχων ποτών και οποιωνδήποτε άλλων τροφίμων που έχουν ζάχαρη είναι μια καλή αρχή, ενώ το να παραμένει κανείς δραστήριος είναι εξίσου σημαντικό.
Περπάτημα σε τακτική βάση, ακόμη και μικρές αποστάσεις, μπορεί να βοηθήσει το σώμα να διατηρήσει μια υγιή ισορροπία. Η άσκηση δε χρειάζεται να διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα ή υπερβολικά εκτεταμένη, χρειάζεται απλώς να γίνεται τακτικά.

Η μείωση των επιπέδων κατανάλωσης αλκοόλ είναι επίσης σημαντική, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις πέρα από την παχυσαρκία, όπως σε αλκοολισμό και ηπατική βλάβη.
Ενώ μπορεί να φαίνεται δύσκολο με την πρώτη ματιά να βρει κανείς το χρόνο, η εξεύρεση τρόπων για να παραμείνετε δραστήριοι μπορεί να έχει πολλά και ποικίλα οφέλη στη μετέπειτα ζωή σας.
Τα μειωμένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εμφάνισης της άνοιας στη μετέπειτα ζωή: μια πάθηση που αναμένεται να επηρεάσει περισσότερους από 135 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050.
Η παχυσαρκία είναι ένα ζήτημα που απαιτεί μεγάλη προσοχή, όχι μόνο από διατροφική άποψη, αλλά και ψυχολογική, και είναι επιτακτική ανάγκη οι άνθρωποι να γνωρίζουν τους κινδύνους, ιδίως όταν αυτή μπορεί να προληφθεί με έναν πολύ απλό τρόπο, στις περισσότερες περιπτώσεις. Βάλτε τα αθλητικά σας παπούτσια, ελέγξτε τη λίστα με τα τρόφιμα που αγοράζετε ξανά και… FEEL WELL!

H Ομάδα των Holmes Place

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Υγεία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s