Οι νέες νομοθεσίες που διέπουν τον κλάδο του κρέατος – Πρόγραμμα ημερίδας


Εικόνα1

«Νέες νομοθεσίες για κρεοπωλεία, εργαστήρια & βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος» είναι ο τίτλος της ημερίδας που θα πραγματοποιήσει το περιοδικό MEAT PLACE, την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα συνεδρίων του Hall 3, του εκθεσιακού κέντρου Metropolitan Expo, στο πλαίσιο της 3ης έκθεσης MEAT DAYS.

Στόχος της ημερίδας είναι η παρουσίαση των Τροποποιήσεων και των νέων διατάξεων στον νέο Κώδικα Τροφίμων και Ποτών για τα προϊόντα κρέατος καθώς και των εξελίξεων που διέπουν τα κρεοπωλεία, τα εργαστήρια, τις βιοτεχνίες και βιομηχανίες κρέατος.

Θα αναπτυχθούν θέματα όπως: αδειοδοτήσεις νέων κρεοπωλείων και παρασκευαστηρίων, υγειονομικές απαιτήσεις, κρεατοσκευάσματα και πρόσθετα στο κρέας και στα προϊόντα του, σημάνσεις προϊόντων κρέατος και ετικέτες με βάση τα δεδομένα της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας κ.α.

Η ημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕΚ – ΣΠΑΚΒΕ – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για να δείτε το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας

Κάντε κλικ εδώ για να το κατεβάσετε
Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Επόπτες Δημόσιας Υγείας. Bookmark the permalink.

2 Responses to Οι νέες νομοθεσίες που διέπουν τον κλάδο του κρέατος – Πρόγραμμα ημερίδας

 1. Ο/Η Xeni λέει:

  καλησπέρα σας,

  Μπορείτε να μου πείτε το νέο ΦΕΚ για τις υγιειονομικές απαιτήσεις για τα κρεοπωλείο? Απαιτείται μελέτη HACCP?

 2. Σύμφωνα λοιπόν με την ισχύουσα υγειονομική διάταξη Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967 (ΦΕΚ 2718/τ.Β/8-10-2012) οι επιχειρήσεις του άρθρου 13 , στο οποίο ανήκουν και τα κρεοπωλεία όπου εκτός της απλής πώλησης πραγματοποιείται και επεξεργασία τότε σύμφωνα και με την κρίση της αρμόδιας Υπηρεσίας υποχρεούνται σε ανάπτυξη συστημάτων αυτοελέγχου . Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή μελέτης ως δικαιολογητικό κατά το στάδιο της έναρξης – αδειοδότησης. Όμως κατά τον έλεγχο των Υπηρεσιών Υγειονομικού ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Δ/νσεων Δημόσιας Υγείας θα ελέγχεται η συμμόρφωση στις αρχές του HACCP, η εφαρμογή των προαπαιτούμενων και η τήρηση των αρχείων που υποχρεούται να διατηρεί η επιχείρηση .
  Σύμφωνα δε με τις κατευθυντήριες οδηγίες για την ευέλικτη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου βάση των αρχών του HACCP που έχει εκδώσει ο ΕΦΕΤ με κριτήρια όπως η φύση των διεργασιών και το μέγεθος των επιχειρήσεων , τα κρεοπωλεία ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία μιας και εξυπηρετούν μεγαλύτερο μέγεθος πληθυσμού.
  Επομένως δεν υποχρεούνται σε ανάπτυξη πλήρους συστήματος HACCP αλλά οφείλουν να εντοπίσουν και αναλύσουν τους κινδύνους από την παραγωγική διαδικασία καθώς και να τηρούν τον εγκεκριμένο από τον ΕΦΕΤ οδηγό ορθής πρακτικής υγιεινής (ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ για τα Κρεοπωλεία Νο 14 ).
  Στα κρεοπωλεία απαιτείται επίσης και ο καθορισμός των κρίσιμων ορίων για το κάθε κρίσιμο σημείο ελέγχου . Στις επιχειρήσεις που δεν προκύπτουν κρίσιμα σημεία ελέγχου, παρά μόνο σημεία ελέγχου αυτά ικανοποιούνται με την τήρηση των γενικών ή ειδικών απαιτήσεων υγιεινής της ισχύουσας Νομοθεσίας. Τέλος απαιτείται η τήρηση εγγράφων και αρχείων που παρέχουν την επί μέρους τεκμηρίωση για τις διαδικασίες που βασίζονται στο HACCP.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.