Τρως αργά και χωρίς άγχος … χάνεις κιλά!


reasons-eating-is-better-than-dieting1734825631-may-21-2012-600x437Η ρύθμιση του σωματικού βάρους σχετίζεται με τη συμπεριφορά που έχουμε όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Το άγχος και η βιασύνη δεν είναι καλός σύμμαχος και φαίνεται ότι μας οδηγεί σε πρόσληψη αυξημένων θερμίδων.
Σε μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στο Texas Christian University μετρήθηκε η ποσότητα των θερμίδων που κατανάλωναν λεπτοί και παχύσαρκοι άνθρωποι, σε δύο διαφορετικές συμπεριφορές. Αρχικά δόθηκε οδηγία σε όλους να τρων γρήγορα, τόσο που να μην τους προκαλεί δυσφορία, να έχουν μεγάλες πιρουνιές και να μασάνε λίγο. Σε άλλη μέρα στους ίδιους ανθρώπους δόθηκε οδηγία να τρώνε αργά, σαν να μην έχουν τίποτα άλλο να κάνουν, να έχουν μικρές πιρουνιές, να αφήνουν το πιρούνι σε κάθε μπουκιά και να συζητούνε.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι λεπτοί άνθρωποι όταν έτρωγαν γρήγορα κατανάλωναν 893 θερμίδες κατά μέσο όρο, ενώ όταν έτρωγαν αργά κατανάλωναν 805 θερμίδες. Οι 88 θερμίδες λιγότερο θεωρείται σημαντική διαφορά, διότι αν σε κάθε γεύμα υπάρχει αυτή η διαφορά είναι δυνατή η απώλεια κιλών σε βάθος χρόνου.
Η άλλη ομάδα, αυτή των παχύσαρκων, όταν έτρωγαν γρήγορα κατανάλωναν 725 θερμίδες κατά μέσο όρο, ενώ όταν έτρωγαν αργά 667. Η μείωση ήταν 58 θερμίδες ανά γεύμα, η οποία είναι μικρότερη από αυτή των λεπτών, αλλά σίγουρα είναι ένα βήμα για την μείωση του σωματικού βάρους.
Η συμπεριφορά και η ψυχολογική διάθεση που έχουμε όταν κάτσουμε στο τραπέζι, πιθανότατα να είναι το μικρό μυστικό μιας πετυχημένης δίαιτας.
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Υγεία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.