ΟΛΑ όσα πρέπει να ξέρετε για το άσθμα


Άρθρο του κ.  Αλέξανδρου Κωνσταντινίδη Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος

αρχείο λήψηςΠάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα παγκοσμίως και πολλοί άλλοι έχουν άσθμα που δεν έγινε κατορθωτή η διάγνωση του.

Το βρογχικό άσθμα, είναι μια ετερογενής νόσος, η οποία  είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες αρρώστιες της παιδικής ηλικίας και εμφανίζεται σε γενετικά προκαθορισμένα παιδιά μετά την “επέμβαση”, του περιβαλλοντικού παράγοντα. Είναι η κυριότερη αιτία απουσίας των παιδιών από το σχολείο.

Πρόκειται για μια νοσολογική οντότητα, η οποία ως κύριο χαρακτηριστικό έχει την χρόνια φλεγμονώδη διεργασία στους αεραγωγούς.  Η έναρξη αυτής της φλεγμονώδους (κυρίως ιωσινοφιλικής) διεργασίας συμβαίνει από την ενδομήτρια κιόλας ζωή.  Πολλαπλοί παράγοντες ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη του βρογχικού άσθματος στα παιδιά.  Τέτοιοι παράγοντες είναι: η διατροφή, τα αλλεργιογόνα (εισπνεόμενα αλλά και λαμβανόμενα με την τροφή), ρυπαντές (με κυριότερο “εκπρόσωπο” στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον το κάπνισμα), μικρόβια, και διάφοροι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες.

Οι πρόσφατες αναφορές του παγκόσμιου οργανισμού για το άσθμα (G.I.NA 2014) κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην πρωτογενή πρόληψη στα παιδιά.  Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αναφέρουν ως παράγοντες μείωσης της ανάπτυξης άσθματος στα παιδιά τα ακόλουθα : α) το μητρικό θηλασμό, β) το φυσιολογικό τοκετό, γ) τη λήψη σε επαρκή ποσότητα των βιταμινών D και E, δ) την αποφυγή των αλλεργιογόνων (εισπνεόμενων και τροφικών), ε) την παντελή έλλειψη καπνού στο σπίτι, στ) την μη άσκοπη χρήση αντιβιοτικών και αντιπυρετικών (τυχόν παρακεταμόλης) τουλάχιστον κατά τον πρώτο χρόνο ζωής.

Είναι προφανής η ανάγκη και για τη χώρα μας, της ενημέρωσης των πολιτών, για το άσθμα.  Με πυλώνα τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, και σε συνεργασία με την οικογένεια και το σχολείο για μια κοινωνία που τα παιδιά της δεν θα “ασθμαίνουν”, αλλά θα αναπνέουν ελεύθερα χωρίς καπνούς και χωρίς εξαρτήσεις. Αυτό το στόχο και το όραμα έχουν τα προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας που υλοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ μέσα από το Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Υγεία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s