Πολλά είναι τα κρούσματα της νόσου των λεγεωναρίων και στο Ηράκλειο, όπως παραδέχθηκαν ειδικοί που συμμετείχαν σε σχετική ημερίδα στο Ηράκλειο, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αυστηρών ελέγχων προς αυτή τη κατεύθυνση.


Τα κρούσματα παρατηρήθηκαν και σε ορισμένες ξενοδοχειακές μονάδες του νομού, γεγονός που όπως είπαν οφείλεται στην ανάπτυξη μικροβίου σε πεπαλαιωμένες σωληνώσεις ύδρευσης των μονάδων.
Παράλληλα, από τις δειγματοληψίες νερού στις παραλίες της Κρήτης, διαπιστώθηκε ότι η ποιότητα είναι καλή, ενώ σύντομα θα υπάρξει επίσημη οδηγία για τα σημεία που είναι κατάλληλα για κολύμβηση.
Ειδικοί εστιάστηκαν στην ποιότητα του νερού προς ανθρώπινη εκμετάλλευση και αναψυχή, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εργαστηρίων δημόσιας υγείας να είναι θετικά.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού του ΕΣΠΑ.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στις δυσκολίες στην επιτήρηση και τον έλεγχο των ανθρωποζωονόσων.
Σύμφωνα πάντως, με το ΚΕΛΠΝΟ πρόκειται για  οξεία λοιμώδη νόσο που προκαλείται από το βακτηρίδιο Legionella Pneumophila που είναι και το πιο συνηθισμένο αλλά και επικίνδυνο της οικογένειας LEGIONELLA .Εκδηλώνεται ως σοβαρή μορφή πνευμονίας με τα συμπτώματα να εμφανίζονται 2 με 10 ημέρες μετά την μόλυνση. Η κλινική εικόνα είναι συνήθως αυτή της άτυπης πνευμονίας με συνύπαρξη κεφαλαλγίας, βραδυψυχισμού και μυαλγιών.
Η θνησιμότητα από την πνευμονία αυτή είναι υψηλή, της τάξης του 15% , ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι, οι καπνιστές, όσοι υποβάλλονται σε αγωγή με κορτικοστεροειδή, οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, οι νεφροπαθείς, οι διαβητικοί, ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα και γενικότερα  άτομα με καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Η μετάδοση της νόσου γίνεται αερογενώς με την εισπνοή λεπτότατων μολυσμένων σταγονιδίων υπό μορφή αερολύματος. Ένας από τους πιο συχνούς τρόπους μετάδοσης είναι με τα λεπτότατα σταγονίδια των κεντρικών κλιματιστικών μηχανημάτων, ενώ η μετάδοση μπορεί να γίνει, επίσης, με τα σταγονίδια που εκπέμπονται στο ντους, το τζακούζι ή στο SPA όπου αναπνέουμε ατμούς, στα σιντριβάνια νερού και κατά το πλύσιμο των χεριών.
Το βακτηρίδιο της Λεγεωνέλλας βρίσκεται σε μικρούς αριθμούς στο φυσικό μας υγρό περιβάλλον (λίμνες, ποταμοί, φράγματα) να σημειωθεί ότι έχει βρεθεί   ακόμα και σε αποσταγμένο νερό.
Μπορεί να επιβιώσει σε ευρύ φάσμα θερμοκρασιών (από 6-60° Κελσίου). Δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε θερμοκρασίες κάτω των 20 βαθμών, ενώ θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών σκοτώνουν το βακτηρίδιο.
Οι θερμοκρασίες που ευνοούν πολύ την ανάπτυξη της Λεγεωνέλλας είναι μεταξύ 20 και 45° Κελσίου. Επομένως η Λεγεωνέλλα μπορεί να επιβιώσει σε κρύο νερό και να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται όταν η θερμοκρασία του νερού ανεβεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Της Γεωργίας Μακάκη
Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
This entry was posted in Δημόσια Υγεία - Υγιεινή. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s