Μελέτες Ελλήνων για το παθητικό κάπνισμα


155256-425x282-smoking-babyΣημαντικό ρόλο στη δημιουργία χρόνιων πνευμονικών παθήσεων παίζει το παθητικό κάπνισμα, όπως επισημαίνεται σε μελέτες που έχει εκπονήσει η επιστημονική ομάδα του Δρα Ανδρέα Φλουρή και του καθηγητή Γιάννη Κουτεντάκη της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τρεις απ’ αυτές τις μελέτες περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Υπουργού Υγείας των ΗΠΑ, με τίτλο «Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία-50 χρόνια προόδου», που χρησιμοποιείται για τη θέσπιση νόμων και κανονισμών για την υγεία.

Η επετειακή έκθεση των 50 χρόνων από την πρώτη αναφορά του Υπουργού Υγείας των ΗΠΑ για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους το κάπνισμα προσβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι επιπτώσεις αυτές δεν περιορίζονται μόνο στον καρκίνο του πνεύμονα (όπως διαπίστωνε πριν από 50 χρόνια), αλλά υπάρχει σαφής σχέση αιτίου-αιτιατού τόσο για τη δημιουργία καρκινικών όγκων και σε άλλα όργανα (ήπαρ, παχύ έντερο) όσο και εξίσου επιβαρυντικές ενδείξεις για ύπαρξη μηχανισμών που ευθύνονται για τον καρκίνο του μαστού.

Η έκθεση αναφέρεται διεξοδικά και στο παθητικό κάπνισμα και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται η σημαντικότητα των μελετών που έχουν διεξαχθεί στα Τρίκαλα από την ερευνητική ομάδα της ΣΕΦΑΑ. 

Οι μελέτες αυτές έχουν εντοπίσει σημαντικά νέα στοιχεία που δείχνουν ότι το παθητικό κάπνισμα παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία χρόνιων πνευμονικών παθήσεων.

«Κατά τη διάρκεια των περίπου 10 λεπτών τα οποία θα χρειαστείτε για να διαβάσετε αυτό το άρθρο», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δρ Ανδρέας Φλουρής, «111 άνθρωποι στον πλανήτη θα πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Δεκατέσσερις από αυτούς δεν κάπνισαν ποτέ και θα πεθάνουν από τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος».

Παρά τους διαπιστωμένους κινδύνους που προκαλεί η συνήθεια του καπνίσματος στην υγεία, σημειώνει, από την πλευρά του, ο καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες εκτίθενται καθημερινά σε συνθήκες παθητικού καπνίσματος στα σπίτια τους, ενώ τα ποσοστά ανεβαίνουν στο 75% στους χώρους εργασίας και στο 95% στα μπαρ και τα εστιατόρια. Ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία υπάρχουν για τα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες.

«Οι μελέτες μας», συνεχίζει ο κ. Κουτεντάκης, «έδειξαν ότι ακόμη και μία ώρα έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην αναπνοή, τη λειτουργία της καρδιάς, αλλά και σε πολλές ορμόνες και λειτουργίες του σώματος. Για παράδειγμα, η αποδοτικότητα της αναπνοής μειώνεται κατά 10-15%, ενώ η έκκριση ορμονών του θυρεοειδούς αυξάνεται σημαντικά. Κάποια από τα προβλήματα που προέρχονται από το παθητικό κάπνισμα είναι πιο εμφανή στους άνδρες όπως η συστολική (μεγάλη) πίεση, η οποία και διπλασιάζεται. Και στα δύο φύλα, όμως, πολλοί παράγοντες του ανοσοποιητικού συστήματος πολλαπλασιάζονται, γεγονός που δείχνει ότι το σώμα μας αντιμετωπίζει το παθητικό κάπνισμα σαν ένα επικίνδυνο «εισβολέα». Οι αλλαγές αυτές, μάλιστα, είναι τόσο εκτεταμένες, που διαρκούν για τουλάχιστον τρεις ώρες αφότου αποχωρήσουμε από το χώρο καπνίσματος. Επιπλέον, όταν κάνουμε κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας (π.χ., να περπατήσουμε γρήγορα για μερικά λεπτά ή να ανεβούμε γρήγορα 2-3 ορόφους σκαλιά), αφού πρώτα έχουμε εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα, έχουμε πολύ μεγαλύτερο ρίσκο για επιπλοκές στην υγεία μας.

Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών, εξηγεί ο Δρ. Φλουρής, έρχονται σε αντίθεση με όσα πιστεύει ο περισσότερος κόσμος και κυρίως οι καπνιστές, οι οποίοι συνήθως θεωρούν τα παράπονα των συνανθρώπων τους ως υπερβολές.

Υπάρχουν, όμως, αρκετοί παράγοντες, οι οποίοι καθιστούν το παθητικό κάπνισμα πιο επικίνδυνο από το ενεργητικό. Για παράδειγμα, είναι γνωστό το ότι λιγότερο από 15% του καπνού ενός τσιγάρου καταναλώνεται από τον καπνιστή, ενώ το υπόλοιπο 85% απελευθερώνεται στον περιβάλλοντα χώρο.

Έτσι, το μεγαλύτερο ποσοστό του καπνού ενός τσιγάρου «καπνίζεται» μέσω παθητικών διαδικασιών. 

Επίσης, αυτό το 15% του καπνού που εισπνέει ο καπνιστής περνάει από το φίλτρο του τσιγάρου, το οποίο έχει τη δυνατότητα να κρατάει πολλές από τις βλαβερές ουσίες του καπνού. Είναι λοιπόν αναμενόμενο, σημειώνει ο Δρ. Φλουρής, ότι ο καπνός που εισπνέει ο ενεργητικός καπνιστής είναι σχετικά πιο καθαρός από εκείνον που εισπνέει ο παθητικός καπνιστής. 

Επιπλέον, το κάπνισμα ενός τσιγάρου διαρκεί λίγα λεπτά, ενώ το παθητικό κάπνισμα διαρκεί για όσο χρόνο βρισκόμαστε στο χώρο.

«Είναι σημαντικό», επισημαίνει ο κ. Κουτεντάκης, «να αντιληφθούμε πως το κάπνισμα δεν είναι απλά μια κακή συνήθεια, αλλά μια βαριάς μορφής εξάρτηση με σοβαρές συνέπειες στη υγεία. Δεν είναι τυχαίο πως μόνο ένας στους 10 καπνιστές που προσπαθούν να απεξαρτητοποιηθούν τελικά τα καταφέρνει.

Προκειμένου να προστατεύσουμε, λοιπόν, τις νεότερες γενιές είναι απαραίτητο όλοι οι πολίτες -καπνιστές και μη- αλλά και οι τοπικές αρχές, να στηρίξουμε την απαγόρευση του καπνίσματος στο εσωτερικό δημόσιων χώρων».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη, για να αλλάξει η υπάρχουσα νοοτροπία και στη χώρα μας είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, όπου το κάπνισμα δεν αποτελεί αποδεκτή πρακτική.

http://www.nooz.gr

 

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Κάπνισμα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s