Ερώτημα σχετικά με σύστημα αυτοεξυπηρέτησης (self servise) σε καταστήματα λιανικής διάθεσης


Το έγγραφο 

Σε απάντηση του ανωτέρω εγγράφου σας αναφορικά με την δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης των πελατών  σε καταστήματα Λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών, σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:

Λαμβάνοντας υπόψη το ανωτέρω νομοθετικό πλαίσιο οι Επιχειρήσεις Λιανικού Εμπορίου Τροφίμων & Ποτών ,διαθέτουν πάσης φύσεως τρόφιμα και ποτά τα οποία προέρχονται από νόμιμες επιχειρήσεις τροφίμων & ποτών. Πέραν των απαιτήσεων που προβλέπονται στο Παράρτημα ιι του Ε.Κ 852/2004 θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια χώρων και σχεδιασμός ανάλογα με τα διατιθέμενα τρόφιμα και ποτά ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και να αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση.

Τα τρόφιμα και ποτά που ανήκουν στην ανωτέρω κατηγορία προκειμένου να διατεθούν (χύμα ή τυποποιημένα) τοποθετούνται σε κατάλληλους χώρους και προθήκες και σε ανάλογες θερμοκρασίες αναφορικά  με την  φύση του κάθε προϊόντος.

Στην περίπτωση όπου, η διάθεση αφορά χύμα τρόφιμα ή ποτά τα οποία είναι υψηλής επικινδυνότητας  και για την τοποθέτησή  και την διάθεσή τους  απαιτούνται ιδιαίτεροι χειρισμοί θα πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες ορθής πρακτικής υγιεινής από το προσωπικό της επιχείρησης το οποίο είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο και φέρει πιστοποιητικό υγείας.

 

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Bookmark the permalink.

One Response to Ερώτημα σχετικά με σύστημα αυτοεξυπηρέτησης (self servise) σε καταστήματα λιανικής διάθεσης

  1. Ο/Η Μάρκος Καπίρης λέει:

    Οταν διαβάζω στις νομοθεσίες αυτο το «κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό», μου θυμίζει τραγέλαφο, και διερωτώμαι αν είμαι μόνο εγώ που δε γνωρίζω ΚΑΝΕΝΑ άτομο που να είναι σωστα εκπαιδευμένο ή έστω να εφαρμόζει επαρκώς αυτα που έμαθε στην εκπαίδευση…. Εκτιμώ οτι το 98% του προσωπικού, είναι ο υπ΄ αριθμόν 1 κίνδυνος και η κυριώτερη αιτία διασταυρούμενης επιμόλυνσης στις Ε.Υ.Ε. Το δε 80% ακόμα σαλιώνει το δάχτυλο πριν πιασει χαρτί ή χαρτοπετσετα, το 50% φτύνει το δάχτυλο εξ αποστάσεως, το 75% χρησιμοποιεί τα γαντια μιας χρήσεως πιστεύοντας οτι το κάνει για να μην λερώνει τα χέρια του, με τα ίδια γάντια πιανει τα πάντα (τρόφιμα και μη) και ταυτόχρονα τρώει διάφορα φέρνοντάς τα στο στόμα του φορόντας το ιδιο γάντι κλπ κλπ κλπ κλπ κλπ. Η κατάσταση είναι φρίκη και δεν θεραπεύεται…… και άσε τα haccp να τυρβάζουν περί πολλά.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s