Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών: Παγωτά-Μία απόλαυση που κρύβει κινδύνους


imagesΤο παγωτό είναι παρασκεύασμα του γάλακτος, γνωστό από την αρχαιότητα και πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Περιέχει λίπος, πρωτεΐνες, ζάχαρη. Κάποια είδη παγωτού περιέχουν σοκολάτα, καφέ ή φρούτα, που δημιουργούν ανάλογες γεύσεις. Όλα, όμως, τα παγωτά περιέχουν πρόσθετα, δηλαδή χρωστικές, αρωματικές ουσίες και σταθεροποιητές.

Το παγωτό είναι επιδόρπιο, όχι γεύμα. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα γεύμα, που αποτελείται από φυσικές τροφές, όπως φρέσκο γάλα, φρούτα ή λαχανικά.

Τα παγωτά διατηρούνται στην κατάψυξη. Η κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος συντήρησης τροφίμων, ο οποίος, όμως, προϋποθέτει την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής και λειτουργίας των μηχανημάτων διατήρησής τους.

Τα παγωτά διακρίνονται σε τυποποιημένα και χύμα:
Τυποποιημένα Παγωτά

Πωλούνται από supermarket, περίπτερα, ψιλικατζίδικα κλπ. Φυλάσσονται, σε ειδικούς καταψύκτες. Αυτοί δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, δεν πρέπει να είναι υπερβολικά γεμάτοι και δεν πρέπει να περιέχουν άλλα προϊόντα, εκτός από παγωτά. Πρέπει να είναι σχολαστικά καθαροί και να έχουν θερμοκρασία, κάτω από -18οC.

Δεν πρέπει να αγοράζουμε τα τυποποιημένα παγωτά, όταν:

 • Δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα, ή παρατηρούμε κάποια προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη.
 • Το χαρτί της συσκευασίας είναι υγρό ή κολλημένο πάνω στο παγωτό, ή σχισμένο ή η συσκευασία έχει σχήμα διαφορετικό από αυτό, που φαίνεται, στα διάφορα διαφημιστικά της παρασκευάστριας εταιρίας. Συνήθως, στους καταψύκτες επάνω, υπάρχει η σχετική αφίσα.
 • Αυτά, που είναι συσκευασμένα, σε κύπελλα, παρουσιάζουν υπερχύλιση, στο καπάκι.
 • Είναι μαλακά, υδαρή, η υφή τους μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή με κόκκους άμμου.
 • Εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται, σε μικρά κομματάκια, ή περιέχουν μικροκρυστάλλους (μικρά παγάκια), ή έχουν σχήμα παραμορφωμένο. Αυτά τα χαρακτηριστικά δείχνουν ότι το παγωτό, κάποια στιγμή, αποψύχθηκε και ξανακαταψύχθηκε.
 • Έχουν γεύση πικρή, ξινή, ή αλμυρή.
 • Η οσμή τους δεν είναι ευχάριστη.

Άλλες πληροφορίες:

 • Το χρώμα στα παγωτά είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών. Προσοχή λοιπόν, στα έντονα χρώματα, γιατί οι χρωστικές ουσίες είναι χημικά.
 • Σύμφωνα με το νόμο, η αναγραφή των ημερομηνιών παραγωγής και κατανάλωσης είναι υποχρεωτική, μόνο για τις συσκευασίες οικογενειακού τύπου και όχι για τις ατομικές συσκευασίες. Βέβαια, κάποιες βιομηχανίες αναγράφουν αυτές τις ημερομηνίες, ακόμα και στις ατομικές συσκευασίες. Πάντα ελέγχουμε τη συσκευασία και σε περίπτωση, που αναγράφεται η ημερομηνία λήξης, διαλέγουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη.
 • Αν μεταφέρουμε τα παγωτά, που αγοράσαμε, στο σπίτι τα βάζουμε, αμέσως, στον καταψύκτη. Η μεταφορά, σε μεγάλες αποστάσεις, πρέπει να γίνεται, σε ισοθερμικές συσκευασίες.

Παγωτά χύμα

Πωλούνται, από ζαχαροπλαστεία – εργαστήρια παρασκευής παγωτών. Αν αγοράζουμε παγωτό χύμα, πρέπει να γνωρίζουμε, καλά, το εργαστήριο, που το παρασκευάζει. Οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας πρέπει να τηρούνται, αυστηρά. Το προσωπικό, τα σκεύη και τα μηχανήματα, που έρχονται, σε επαφή με παγωτό, πρέπει να είναι, σχολαστικά, καθαρά.

Το παγωτό χύμα φυλάσσεται, σε ειδικές βιτρίνες. Αυτές πρέπει να είναι καθαρές, δηλαδή να μην υπάρχουν υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος, στα τοιχώματά τους. Η θερμοκρασία τους πρέπει να είναι κάτω από τους -10οC. Η διαφορά των 8οC στη θερμοκρασία, ανάμεσα σε αυτή των καταψυκτών, για τα τυποποιημένα παγωτά και σε αυτή των ειδικών βιτρινών, οφείλεται στο γεγονός ότι το χύμα παγωτό, στους -18οC, είναι ιδιαίτερα σκληρό και δεν μπορεί να σερβιριστεί. Οι ειδικές βιτρίνες πρέπει να είναι τοποθετημένες, σε απόσταση ενός μέτρου, από την είσοδο του καταστήματος, ώστε να αποφεύγονται σκόνη και καυσαέρια. Επίσης, δεν πρέπει να τις »χτυπάει» ο ήλιος.

Το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος του παγωτού χύμα πρέπει να βρίσκεται, μέσα σε διαφανές δοχείο, με νερό συνεχούς ροής. Αν το νερό δεν είναι συνεχούς ροής, τότε πρέπει να αλλάζεται, κάθε μία ώρα, για να αποφεύγεται η δημιουργία βακτηρίων, που μπορεί να προκαλέσει βλάβες, στην υγεία των Καταναλωτών. Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι το νερό αλλάζεται κάθε ώρα, απαιτούμε να πλυθεί το ειδικό κουτάλι, παρουσία μας, για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα γάλακτος.

Τα σκεύη, όπου φυλάσσεται το χύμα παγωτό, δεν πρέπει να έχουν υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος, στα τοιχώματά τους, λίγο πάνω από την επιφάνεια του παγωτού. Αυτό δείχνει ότι το παγωτό έλιωσε και ξαναπάγωσε.

Προσοχή!!!

 • Τα παγωτά που έχουν λιώσει και ξαναπαγώσει δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται, γιατί είναι πιθανόν αλλοιωμένα.
 • Προσοχή στην παχυσαρκία, γιατί ένα κανονικό παγωτό δίνει περίπου 300 θερμίδες, στον οργανισμό μας.
 • Τα παγωτά «light», που αναγράφουν ότι περιέχουν 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη, δίνουν, στον οργανισμό μας, μέχρι και 200 θερμίδες, γιατί περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Αν έχουν επικάλυψη, οι θερμίδες αυξάνονται, γιατί περιέχουν και λιπαρά.
 • Η δροσιά ενός παγωτού είναι μόνο στιγμιαία. Οι πολλές θερμίδες, που μας δίνει, όταν «καίγονται», στον οργανισμό μας, αυξάνουν το αίσθημα της θερμότητας και μας δημιουργούν την αίσθηση ότι ζεσταινόμαστε και ότι διψάμε περισσότερο από ότι πριν την κατανάλωση του παγωτού.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30.

ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών
Βασ. Ηρακλείου 32
54624 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310233333
Φαξ: 2310242211
email: 
consumers@kepka.org
http://www.kepka.org – http://www.dolceta.eu

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Ασφάλεια τροφίμων. Bookmark the permalink.

2 Responses to Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών: Παγωτά-Μία απόλαυση που κρύβει κινδύνους

 1. Οι βαρύγδουποι τίτλοι είναι για να τραβούν την προσοχή και καλό είναι να τους αποφεύγουμε. Πριν πούμε «Παγωτά: Μία απόλαυση που κρύβει κινδύνους» καλό είναι να εξηγήσουμε τα εξής:

  Ο αγαπημένος Αντώνης Παπαδάκης είναι από τους πιο αξιόλογους συναδέλφους Υγιεινολόγους, αντιπρόεδρος του συλλόγου, ενημερωμένος και δραστήριος. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα ήθελα να συμπληρώσω κάποια πράγματα.

  Αυτό που, ουσιαστικά, αναφέρει το άρθρο δεν είναι να σταματήσουμε να τρώμε μια από τις πιο γλυκές απολαύσεις. Εϊναι να είμαστε ενημερωμένοι και υπεύθυνοι καταναλωτές.

  Να γνωρίζουμε ότι:

  α. Τα τυποποιημένα παγωτά (και γενικότερα τα γλυκά περιπτέρου και σούπερ μάρκετ-ψιλικατζίδικου) περιέχουν χημικά. Πολλά χημικά. Χρώματα, αρώματα, διογκωτικά, αντικροκιδωτικά, συντηρητικά και πολλά, πολλά άλλα.

  β. Το χρώμα στα περισσότερα παγωτά είναι… χρώμα! Μπογιά. Είτε χημική, είτε φυσική. Υπάρχει παγωτό φράουλα που είναι από φράουλες λιωμένες και παγωμένες. Ο Αντώνης Παπαδάκης μένει στην Κρήτη και δεν γνωρίζει το αγαπημένο μας ζαχαροπλαστείο.!! 🙂

  γ. Οι κανόνες υγιεινής οφείλουν να τηρούνται ορθά. Γι’ αυτό ένα ανοιχτό εργαστήριο σε ένα ζαχαροπλαστείο μπορεί να μας βοηθήσει στο να διαπιστώσουμε ότι: 1. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κανονικά τρόφιμα. Ούτε κουβαδάκια με σκόνες, ούτε χρώματα και αρώματα, ούτε ενισχυτικά γεύσης. 2. Οι κανόνες υγιεινής τηρούνται. 3. Όλα είναι φρέσκα και γίνονται επί τόπου. Ούτε κατεψυγμένες πάστες, ούτε βιομηχανικά γλυκά που έγιναν σε κάποιο εργοστάσιο στην βιομηχανική περιοχή.

  δ. Οι θερμίδες και η ενασχόληση με αυτές είναι ένας απαρχαιωμένος και παρωχημένος τρόπος ελέγχου της διατροφής μας. Το πρόβλημα δεν είναι πόσες θερμίδες έχουμε καταναλώσει. Το πρόβλημα είναι πόσα χημικά καταναλώνουμε συνέχεια. Εάν μεριμνήσουμε ώστε να αποβάλουμε όλα τα χημικά από την διατροφή μας, θα έχουμε τα παρακάτω αποτελέσματα: κατ’ αρχήν θα τρώμε πιο θρεπτικά και φυσικά προϊόντα, κατά δεύτερον θα μειώσουμε τις θερμίδες αφού θα παίρνουμε περισσότερη γεύση και κατά τρίτον θα λαμβάνουμε περισσότερες θρεπτικές ουσίες διότι π.χ. το παγωτό χωρίς διογκωτικά έχει όλη την γεύση και δεν χρειάζεται να φάμε 3 μπάλες. Με την μια έχουμε το αίσθημα του κορεσμού.

  ε. Είναι υπέροχο να καταναλώνεις και να προτιμάς τα σπιτικά, αγνά προϊόντα. Ποιά είναι σπιτικά, αγνά προϊόντα? Το παγωτό που φτιάχνεται σε σωστό ζαχαροπλαστείο, με αυγό, πρόβειο γάλα, ξηρούς καρπούς και φρούτα ή το παγωτό στο σπίτι με επεξεργασμένο, συμπυκνωμένο γάλα αγελάδας (εβαπορέ ζαχαρούχο), σαντιγύ morfat ή garni που περιέχει συντηρητικά, προωθητικά, φυτικά λιπαρά, σκόνες γάλακτος, μονο και πολυγλυκερίδια, στεατικούς και παλμιτικούς εστέρες, σορβιτόλη, αρωματικές ύλες, προζελατινοποιημένο άμυλο ρυζιού, ζελατίνη, γαλακτωματοποιητές, αλγινικά άλατα, φωσφορικό νάτριο και σορβικό κάλιο? Ή τα βιομηχανικά μπισκοτάκια που περιέχουν τα ίδια χημικά? Μπορείτε να συγκρίνετε? Όταν φτιάξουμε παγωτό με αυγουλάκια, γαλατάκι, φρουτάκια τότε μπορούμε να λέμε ότι φτιάξαμε σπιτικό παγωτό. Όπως σε πολύ συγκεκριμένα ζαχαροπλαστεία.

  Συνεπώς, υπεύθυνος και ενημερωμένος καταναλωτής σημαίνει να ψάξουμε και να βρούμε για το πιο σημαντικό πράγμα που κάνουμε στη ζωή μας, την διατροφή! Να βρούμε το σωστό κρεοπωλείο, το σωστό ιχθυοπωλείο, το σωστό ζαχαροπλαστείο κ.τ.λ. Επίσης, και στο σπίτι μας μπορούμε να φτιάχνουμε γλυκά και φαγητά με καλές πρώτες ύλες, και όχι γεμάτες συντηρητικά. Δεν έχει σημασία πού φτιάχνεται το τρόφιμο, αλλά πώς. Άλλο να κάνουμε τσουρέκι με αλεύρι γεμάτο διογκωτικά, και άλλο με μαγιά ή προζύμι. Υπάρχει διαφορά. Πρόκειται για το πιο σημαντικό πράγμα που κάνουμε στη ζωή μας! Το τρόφιμο είναι φάρμακο. Και την διατροφή την μαθαίνουμε και την μεταδίδουμε στα παιδιά μας.

 2. Συνάδελφε ευχαριστούμε για την ενημέρωση σου .. οι ενώσεις καταναλωτών πρέπει να έχουν άριστη συνεργασία με επιστήμονες μεμονωμένα αλλά και με δημόσιους φορείς για τόσο σημαντικά θέματα ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ …. ελπίζω αυτό να γίνεται . Τέλος θα ήθελα να ενημερώσω ότι άρθρα που αναγράφουν την πηγή στο τέλος δεν είναι δικά μου χωρίς αυτό να αναιρεί την ευθύνη μου ως προς το περιεχόμενό τους το οποίο είναι αλήθεια ελέγχω , στα πλαίσια του δυνατού ,πριν αναδημοσιεύσω . Για τα άρθρα που φέρουν το ονοματεπώνυμό μου φέρω ακαριαία την ευθύνη …. Να είστε σίγουροι ότι αυτό που θα διαβάζετε στην ιστοσελίδα Περιβαλλοντική Υγιεινή και Δημόσια Υγεία δεν είναι προϊόν διαφήμισης (επί πληρωμή ) ούτε ράδιο αρβύλα του διαδικτύου … άλλωστε γνωρίζω ότι ελέγχονται καθημερινά από κάποιους που θεωρούν ότι το χρησιμοποιώ απλά ως μέσο προσωπικής προβολής ή οτιδήποτε άλλο αρνητικό του προσάπτουν . Αν κάποιες φορές έχω αναρτήσει κάτι λανθασμένο έχω το θάρρος και το αναγνωρίζω και προβαίνω σε αποκατάσταση της αλήθειας (όπως πχ έγινε με την περιβόητη λίστα των μεταλλαγμένων της Greenpeace ..)

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.