Θεσμικό πλαίσιο για τη δυναμικότητα των σφαγείων


sfageiaΓια πρώτη φορά καθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο με τα κριτήρια και τον τρόπο υπολογισμού της δυναμικότητας των σφαγείων οπληφόρων ζώων (π.χ. αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίροι) με απόφαση που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης.  Συγκεκριμένα, οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών αποφασίζουν για τον υπολογισμό της δυναμικότητας – της μέγιστης ετήσιας ποσότητας κρέατος η οποία μπορεί να παραχθεί σε ένα συγκεκριμένο σφαγείο – κατά την διαδικασία ίδρυσης, εκσυγχρονισμού ή επέκτασης αυτών λαμβάνοντας υπόψη, παραμέτρους που σχετίζονται με:

1.Τις διαστάσεις των σταυλικών χώρων παραμονής των ζώων πριν τη σφαγή με γνώμονα το σεβασμό της ευζωίας των ζώων.

2.Τη διαμόρφωση των ψυκτικών εγκαταστάσεων των σφαγείων, με σκοπό την απόκτηση της επιθυμητής θερμοκρασίας από τα σφάγια.

3.Τον μηχανολογικό εξοπλισμό των σφαγείων (ωριαία δυναμικότητα κάθε γραμμής σφαγής, χρόνος αφαίμαξης ανά σφάγιο, χρόνος παραμονής στη δεξαμενή ζεματίσματος για τα χοιρινά, μήκος της γραμμής σφαγής, τις κατ’ έτος ημέρες λειτουργίας του σφαγείου και τις τυχόν βάρδιες λειτουργίας των εργαζομένων σε αυτό).

4.Τη διαχείριση των ημερησίως παραγόμενων, από τα σφαγεία, ζωικών υποπροϊόντων.

Σε κάθε περίπτωση, η υπολογιζόμενη δυναμικότητα, δεν επιτρέπεται να υπερβεί τη δυναμικότητα η οποία έχει καθορισθεί σύμφωνα με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία. Με αφορμή την υπογραφή της Απόφασης, ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης δήλωσε: «Για πρώτη φορά θεσπίζουμε συγκεκριμένους κανόνες και κριτήρια που καθορίζουν τις βασικές παραμέτρους διαμόρφωσης της δυναμικότητας των σφαγείων στη χώρα μας. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα την αναπτυξιακή πορεία της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση της ζωικής παραγωγής με γνώμονα πάντα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και τη διακίνηση ασφαλών για τον καταναλωτή προϊόντων ζωικής προέλευσης».

http://www.meatplace.gr/site/eidiseis/8esmiko_plaisio_gia_ti_dunamikotita_ton_sfageion.html

About Αντώνης Παπαδάκης

Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας
Gallery | This entry was posted in Ασφάλεια τροφίμων. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s