Η ποιότητα της διατροφής και η καλή φυσική κατάσταση είναι δύο σημαντικοί παράγοντες ενάντια στον καρκίνο του μαστού


imagesΣύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου μαστού στις γυναίκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 στις 13 γυναίκες στην Ευρώπη θα προσβληθεί από καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Τι μπορεί όμως να κάνει μια σύγχρονη γυναίκα στην καθημερινότητά της για να προστατευθεί;

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο τρόφιμο ή δίαιτα που να αποτρέπει την εμφάνισή του. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 30-40% όλων των τύπων καρκίνου που εκδηλώνονται, σχετίζεται με την κακή διατροφή, τη μειωμένη άσκηση, την παχυσαρκία και με άλλους παράγοντες που έχουν σχέση με καθημερινές συνήθειες.

Η ποιότητα της διατροφής και η καλή φυσική κατάσταση είναι δύο σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης ή και να ενισχύσουν την εξέλιξη της θεραπείας.

Η διατήρηση υγιούς βάρους (ΔΜΣ 18,5-25 kg/m2) και η μέτρια πρόσληψη θερμίδων από τη διατροφή αποτελούν δύο σημαντικούς παράγοντες πρόληψης.

Μάλιστα, έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες που παίρνουν βάρος, μετά τη διάγνωση εμφάνισης καρκίνου μαστού έχουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής του. Αντίστοιχα, μελέτες δείχνουν πως ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση είναι αυξημένος στις υπέρβαρες γυναίκες.

Δώστε έμφαση στα λιπαρά. Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών, ιδιαίτερα κορεσμένων. Προσπαθήστε η μεγαλύτερη ποσότητα των λιπαρών που καταναλώνεται να προέρχεται από «καλά» λίπη, δηλαδή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα.

Προτιμήστε, λοιπόν, ελαιόλαδο για το μαγείρεμα και μαργαρίνη για άλειμμα στο ψωμί αντί για βούτυρο, και θυμηθείτε να καταναλώνεται τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια (σολομός, πέστροφα, τόνος), ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα τα καρύδια) ή εμπλουτισμένα τρόφιμα με ω-3 λιπαρά οξέα, όπως χυμοί με ω3 ή μαργαρίνες.

Τέλος, καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, δηλαδή μια μεγάλη σαλάτα και 2 – 3 φρούτα, καθημερινά,.

Κάποια λαχανικά μάλιστα όπως το λάχανο, τα καρότα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το κρεμμύδι, το πράσο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερη προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού.

http://www.nooz.gr

About Αντώνης Παπαδάκης

Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας
Gallery | This entry was posted in Υγεία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s