Αν μολυνθείς από Ηπατίτιδα Β πρέπει….οδηγίες


assets_LARGE_t_420_10069713
Αν μολυνθείς από άτομο που έχει Ηπατίτιδα Β, ή από άγνωστο άτομο που δεν είσαι σίγουρος για την υγεία του, θα πρέπει να δράσεις άμεσα. Ο ιός της ηπατίτιδας Β είναι πολύ επικίνδυνος και μπορεί να σου προκαλέσει από μια απλή αύξηση τρανσαμινασών, μέχρι ηπατική κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.
Αν κάποιος είναι μολυσμένος με ηπατίτιδα Β το διαπιστώνουμε με εξέταση στο αίμα του αυστραλιανού αντιγόνου (HbsAg). Υπάρχει όμως περίπτωση και αρνητικός να είναι κάποιος στο αυστραλιανό αντιγόνο να είναι μολυσμένος, όπως συμβαίνει σε πρόσφατη λοίμωξη του ιδίου.
Αν δεν έχεις εμβολιασθεί στο παρελθόν για ηπατίτιδα Β και:
  • Το πρόσωπο που σε μόλυνε είναι θετικό στον ιό (αυστραλιανό αντιγόνο) αυτό, θα πρέπει να πας στο νοσοκομείο άμεσα και να κάνεις ειδική ανοσοσφαιρίνη για την ηπατίτιδα Β (είναι ένα ενδοφλέβιο φάρμακο) και να ξεκινήσεις τον εμβολιασμό της ηπατίτιδας Β κάνοντας την πρώτη δόση (χρειάζονται τρεις δόσεις σε διάρκεια 6 μηνών).
  • Το πρόσωπο που σε μόλυνε είναι αρνητικό για το αυστραλιανό αντιγόνο, ξεκίνησε άμεσα τον εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Β. Η πρώτη δόση άμεσα, η δεύτερη σε ένα μήνα και η Τρίτη μετά από 6 μήνες.
  • Το πρόσωπο που ήρθες σε επαφή δεν έχει κάνει ποτέ εξέταση για να ξέρει. Ξεκίνα άμεσα εμβολιασμό. Έτσι κι αλλιώς, θα έπρεπε ήδη να είχες εμβολιασθεί.
Εάν είσαι εμβολιασμένος και:
  • Γνωρίζεις ότι έχεις αναπτύξει ανοσία (το μαθαίνεις μετρώντας τα αντισώματα για τον ιό στο αίμα), τότε δεν χρειάζεσαι καμιά θεραπεία ακόμα και αν το άλλο πρόσωπο είναι θετικό στον ιό.
  • Εάν γνωρίζεις ότι δεν έχεις ανοσία και το άλλο πρόσωπο είναι θετικό στον ιό, τότε θα πρέπει να κάνεις άμεσα στο νοσοκομείο 1 η 2 δόσεις ειδικής ανοσοσφαιρίνης για ηπατίτιδα Β και να ξεκινήσεις από την αρχή τον εμβολιασμό. Εάν το άλλο πρόσωπο δεν είναι θετικό, δεν χρειάζεσαι καμία θεραπεία. Εάν το άλλο πρόσωπο δεν γνωρίζει και εσύ έχεις αμφιβολίες για την υγεία του, τότε θεώρησε το θετικό και κάνε τα προηγούμενα.
  • Εάν δεν ξέρεις αν έχεις αναπτύξει ανοσία και το άλλο πρόσωπο είναι θετικό στο αυστραλιανό αντιγόνο, κάνε εξετάσεις στο άλλο πρόσωπο. Αν αυτό έχει ανοσία για τον ιό, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι. Αν δεν έχει ανοσία, τότε κάνε μια δόση ειδικής ανοσοσφαιρίνης για την ηπατίτιδα Β, στο νοσοκομείο και μια αναμνηστική δόση εμβολίου. Εάν το άλλο πρόσωπο είναι αρνητικό για το αυστραλιανό αντιγόνο, δεν χρειάζεσαι θεραπεία.
  • Εάν το άλλο πρόσωπο δεν γνωρίζει, γιατί δεν έχει κάνει ποτέ εξετάσεις, κάνε σε αυτό εξετάσεις για ανοσία (αντισώματα κατά της ηπατίτιδας). Εάν αυτό έχει ανοσία, δεν χρειάζεσαι καμία θεραπεία. Εάν δεν έχει ανοσία, ξεκίνα άμεσα τον εμβολιασμό.
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Δημόσια Υγεία - Υγιεινή. Bookmark the permalink.

One Response to Αν μολυνθείς από Ηπατίτιδα Β πρέπει….οδηγίες

  1. Ο/Η Μάρκος Καπίρης λέει:

    Αντουάν βλέπω οτι μάλλον όλο το WordPress.com πάσχει πλέον από Link διπλών λέξεων με την ένδειξη : Click to Continue > sy safeweb που αν τα πατήσουμε, το αντιβιωτικό συλλαμβανει αμέσως επικίνδυνη ιστοσελίδα ή αρχείο.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s