Πολλά φρέσκα λαχανικά και λίγα φρούτα προλαμβάνουν τον πρόωρο θάνατο


wpid-200x200px-zc-91e4478f_fruits-vegetables.jpgΚατά 42% μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και κατά 25% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου η κατανάλωση περισσότερων από επτά μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Επιστήμονες του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου με επικεφαλής τον Οϊνλόλα Ογιεμπόντε έβαλαν στο “μικροσκόπιο” τις διατροφικές συνήθειες 65.000 και πλέον ανθρώπων κατά την περίοδο 2001-2013.
Όπως έδειξε η μελέτη η κατανάλωση επτά ή περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο κατά 25% και από καρδιοπάθεια κατά 31%.
Σε σύγκριση με την κατανάλωση λιγότερης από μιας μερίδας, η κατανάλωση μιας έως τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (από οποιαδήποτε αιτία) κατά 14%, τριών έως πέντε κατά 29%, πέντε έως επτά κατά 36% και επτά και άνω κατά 42%.
—”Αποτελεσματικότερα” τα φρέσκα λαχανικά

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα της έρευνας ότι τα φρέσκα λαχανικά έχουν σαφώς πιο προστατευτική δράση από τα φρούτα, καθώς κάθε πρόσθετη μερίδα λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16%. Οι σαλάτες ειδικότερα συνεισφέρουν κατά 13% ανά μερίδα στην μείωση του κινδύνου. Αντίστοιχα, τα φρούτα μειώνουν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου κατά 4% ανά μερίδα.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ωφελεί την υγεία, όμως, όπως δείχνει η νέα έρευνα, το όφελος είναι συγκλονιστικό», δήλωσε ο δρ. Ογιεμπόντε. Όπως είπε, η καλύτερη επίσημη σύσταση διεθνώς προέρχεται από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, η οποία συνιστά τους πολίτες την πολιτική του «2+5» (δύο μερίδες φρούτων και πέντε μερίδες λαχανικών τη μέρα).
—Χυμοί και κατεψυγμένα

Αντίθετα, οι φρουτοχυμοί δεν ωφελούν ιδιαίτερα, ενώ η κατανάλωση κονσερβοποιημένων και κατεψυγμένων φρούτων όχι μόνο δεν μειώνει αλλά αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 17% ανά πρόσθετη ημερήσια μερίδα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Epidemiology and Community Health.
econews

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Υγεία. Bookmark the permalink.

2 Responses to Πολλά φρέσκα λαχανικά και λίγα φρούτα προλαμβάνουν τον πρόωρο θάνατο

 1. Ο/Η michalis andriakopoulos λέει:

  Κύριε Παπαδάκη καλησπέρα,
  Σας παρακολουθώ καιρό και σας ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου,γιατί
  είσαστε φωτεινό παράδειγμα.
  Παρακαλώ για μία ερώτηση και μία παράκληση.
  Επιθυμώ να νοικιάσω κατάστημα 78τμ με πατάρι 30 τμ σε περιοχή αμιγούς
  κατοικίας.
  Θέλω να πουλάω καφέ για διερχόμενους, άρτο και προϊόντα του,
  εφημερίδες,τσιγάρα, παγωτά,είδη παντοπωλείου,και οπωρολαχανικά.
  Ζητάω πολλά;Το πατάρι μου είπαν από την πολεοδομία ότι είναι νόμιμο και
  ανταποκρίνεται στην χρήση του ως παράρτημα.Τι σημαίνει αυτό;Μπορεί να γίνει
  μικτό κατάστημα;Με πόσα είδη;
  Η παράκληση αφορά στην απάντησή σας.
  Εκτός από την αναφορά σας στους νόμους και στα ΦΕΚ εξηγείστε μου αν
  μπορείτε τι δυνατότητες έχω για να γίνει η επιθυμία μου ή τι εναλλακτικές
  λύσεις έχω.Επίσης αν έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος και αν εφαρμόζεται.
  Και πάλι σας ευχαριστώ.
  Με εκτίμηση
  Μιχάλης Ανδρικόπουλος
  Στις 2 Απριλίου 2014 – 9:12 μ.μ., ο χρήστης “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ &

 2. Καλημέρα

  με την νέα υγειονομική διάταξη Υιγ 96967/2012 φεκ 2718 δεν απαιτούνται πλέον ελάχιστα τμ . Απαιτείται ο χώρος ανάπτυξης καταστημάτων – εργαστηρίων υγειονομικού ενδιαφέροντος να είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ .Επομένως και το πατάρι απαιτείται να είναι ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύριος χώρος του καταστήματος (ως βοηθητικός μπορεί αν είναι νόμιμο ) . Τέλος με την έκδοση του ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/34824 ΦΕΚ 3402 Β 31/12/2013 Τεύχος Β:Απλούστευση και Προτυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών γνωστοποίησης ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών (Κατηγορίας ΙΙΙ της Υγειονομικής Διάταξης)- Ένταξη των διαδικασιών στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π) η διαδικασία αδειοδότησης της κατηγορίας που σας ενδιαφέρει έχει απλουστευτεί . Όλα αυτά που θέλετε να διαθέτετε ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και μπορούν να συνυπάρξουν

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.