Γιατί οι κολυμβητές θα πρέπει να υιοθετήσουν «βελτιωμένες συνήθειες υγιεινής στις πισίνες»


image

Τα ούρα στο νερό της πισίνας είναι σκέτη αηδία. Πέρα από αυτό όμως μπορεί να είναι και δυνητικά επικίνδυνο, προειδοποιεί διεθνής ερευνητική ομάδα.

Το ουρικό οξύ από τα ούρα αντιδρά με το χλώριο της πισίνας και δίνει τις τοξικές ουσίες χλωροκυάνιο και τριχλωραμίνη, αναφέρουν ερευνητές στις ΗΠΑ και την Κίνα στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology.

Όπως επισημαίνουν, οι ουσίες αυτές έχουν απολυμαντική δράση και ίσως βοηθούν στην εξουδετέρωση των μικροβίων στο νερό, δυνητικά όμως μπορεί να βλάψουν τους κολυμβητές.

Σε μεγάλες δόσεις το χλωροκυάνιο είναι θανάσιμο δηλητήριο και μάλιστα είχε προταθεί για χρήση ως χημικό όπλο. Σε μικρότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα μάτια, στους πνεύμονες και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η τριχλωραμίνη δεν είναι τόσο τοξική, μπορεί όμως να ερεθίσει τους πνεύμονες. Το 2006, μάλιστα, βέλγοι ερευνητές πρότειναν την ανεπιβεβαίωτη μέχρι σήμερα θεωρία ότι η τριχλωραμίνη στις πισίνες συνδέεται με την «επιδημία» παιδικού άσθματος.

Η τελευταία μελέτη, η οποία βασίστηκε σε χημικές αναλύσεις σε δείγματα νερού από πισίνες, δεν προχωρά σε τέτοια συμπεράσματα. Οι ερευνητές επισημαίνουν όμως ότι θα υπήρχαν «σημαντικά οφέλη για τη χημεία του νερού και του αέρα αν οι κολυμβητές υιοθετούσαν βελτιωμένες συνήθειες υγιεινής».

Με άλλα λόγια, οι κολυμβητές καλό θα ήταν να χρησιμοποιούν την κανονική τουαλέτα.

http://www.in.gr

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Δημόσια Υγεία - Υγιεινή. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s