Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ότι τα παιδιά που θηλάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν φθορές στα δόντια τους.


thilasmosΤα οφέλη (ψυχικά και σωματικά) που παρέχει ο μητρικός θηλασμός τόσο στα μωρά, όσο και στις νέες μητέρες είναι αναμφισβήτητα. Ωστόσο, μία πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι ο μητρικός θηλασμός -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής, γράφει η Daily Mail.

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ότι τα παιδιά που θηλάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν φθορές στα δόντια τους.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Benjamin Chaffee ανακάλυψαν, ότι όσο πιο συχνά μια μητέρα θηλάζει το παιδί της μετά τα δύο χρόνια, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει αυτό σοβαρά προβλήματα στα δόντια.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τη σχέση ανάμεσα στο μακροχρόνιο θηλασμό και την τερηδόνα σε 458 μωρά, σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας.

Τα περισσότερα από τα μωρά που συμμετείχαν στην έρευνα, ήταν αρκετά μεγάλα για να είναι σε θέση να τρώνε στερεή τροφή, αλλά και για να θηλάζουν.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι ειδικοί εξέτασαν τα παιδιά όταν ήταν περίπου 6 μηνών, και ξανά όταν έγιναν 12 και 38 μηνών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 40% των παιδιών που θήλαζε στο διάστημα που ήταν 6 μηνών έως 2 ετών είχαν εμφανίσει τερηδόνα στα δόντια όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα. Για όσα θήλαζαν περισσότερα από δύο χρόνια και ακόμη πιο συχνά, το ποσοστό αυτό ανέβαινε στο 48%.

«Η μελέτη μας δεν υποδηλώνει ότι ο θηλασμός προκαλεί τερηδόνα»
 ανέφερε ο Dr Chaffee. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι το μητρικό γάλα σε συνδυασμό με τα σύγχρονα τρόφιμα που περιέχουν αρκετή ζάχαρη, στα παιδιά που θηλάζουν για περισσότερο διάστημα και πιο συχνά, να οδηγεί σε μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης τερηδόνας, εξηγούν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες γύρω από το συγκεκριμένο τομέα, αλλά επισημαίνουν ότι οι διαπιστώσεις τους συμφωνούν με τις οδηγίες των οδοντιάτρων, οι οποίοι προτείνουν την αποφυγή του θηλασμού όταν βγουν τα πρώτα δόντια στα παιδιά.

«Η απόφαση για τη σωστή ηλικία που πρέπει να σταματά μια γυναίκα το θηλασμό πρέπει να λαμβάνεται με τη βοήθεια των παιδιάτρων» πρόσθεσε ακόμη ο Dr Chaffee, λέγοντας ακόμη ότι η υγεία των δοντιών είναι ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

http://www.nooz.gr

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Υγεία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.