Στο επίκεντρο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ και οι διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος από χημικές ουσίες σε συσκευασίες τροφίμων


chef-glass-food-storageΜέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ζητούν από την Ελληνική Προεδρία να πιέσει για λήψη μέτρων σχετικά με τα χημικά που δημιουργούν διαταραχές στο ορμονικό σύστημα του ανθρώπου (Endocrine Disruption Chemicals- EDC) και που βρίσκονται συχνά σε συσκευασίες τροφίμων / ποτών από αλουμινένια και πλαστικά δοχεία. Το θέμα τέθηκε στον αρμόδιο υπουργό κον Γ. Μανιάτη κατά τη συνάντηση της αρμόδιας Επιτροπής για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων στο Ευρωκοινοβούλιο, στις 23 Ιανουαρίου 2014.

Ενδεικτικά και σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα ( ΤΑ ΝΕΑ, 15/10/2013) « η έκθεση κατά την εγκυμοσύνη σε ένα χημικό που υπάρχει σε πολλές συσκευασίες τροφίμων μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ πήραν δείγματα αίματος από 114 γυναίκες που βρίσκονταν στον πρώτο μήνα της κυήσεως για να μετρήσουν τα επίπεδα της ουσίας δισφαινόλη Α (BPA). Η αιμοληψία και η μέτρηση της BPA επαναλήφθηκαν όταν οι γυναίκες γέννησαν ή απέβαλλαν. Όπως διαπίστωσαν, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα της ουσίας στο αίμα τους κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης είχαν κατά 80% περισσότερες πιθανότητες να αποβάλλουν στο πρώτο τρίμηνο της κυήσεως απ’ ό,τι όσες είχαν τα χαμηλότερα… Η δισφαινόλη Α χρησιμοποιείται σε αλουμινένια και πλαστικά δοχεία και προγενέστερες μελέτες έχει συσχετισθεί με προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι διαταραχές του ενδοκρινικού (ορμονικού) συστήματος, καθώς και η παχυσαρκία και η αυξημένη περίμετρος μέσης κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.»

Οι αναφορές αυτές μας θυμίζουν ξανά ότι τίποτα δεν είναι τόσο ασφαλές παρά μόνο το γυαλί. Μέχρι σήμερα, το γυαλί είναι η μόνη συσκευασία που έλαβε πιστοποίηση GRAS (Generally Recognized As Safe – γενικά αναγνωρίσιμο ως ασφαλές υλικό συσκευασίας) από την Αμερικανική υπηρεσία FDA (Food and Drug Administration – Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων).

http://thinkglass.gr/new_view/273#.UynxAvl_t1B

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Ασφάλεια τροφίμων. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.