Η Περίμετρος Μέσης Λέει Πόσο Κινδυνεύετε…


imageΣε μια νέα μεγάλη μελέτη που έγινε στη Mayo Clinic και αφορούσε 650.000 άτομα, αποκαλύφθηκε ότι η περίμετρος μέσης σχετίζεται με τον κίνδυνο νοσηρότητας και θανάτου, περισσότερο από όσο σχετίζεται ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ). Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 13 Μαρτίου στο Mayo Clinic Proceedings.
Στην καθημερινή κλινική πράξη αξιολογούμε την παχυσαρκία με την χρήση του δείκτη μάζας σώματος ΒΜΙ, ο οποίος έχει φυσιολογικές τιμές από 18,5 έως 24,9 Kg/m2. Είναι γενικά γνωστό από πολλές έρευνες ότι το αυξημένο ΒΜΙ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και πολλά άλλα, σε σχέση με αυτούς που έχουν φυσιολογικό ΒΜΙ. Επίσης αυξημένο ΒΜΙ σημαίνει αυξημένος κίνδυνος για πρόωρη θνησιμότητα.
Η σχέση αυτή, όμως, δεν είναι γραμμική. Δηλαδή, ο κίνδυνος ανάπτυξης προβλημάτων υγείας δεν αυξάνεται ομοιόμορφα με την αύξηση του ΒΜΙ. Πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι μέτρια αυξημένα ΒΜΙ, μπορούν να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά προβλημάτων υγείας, από άλλα άτομα με μεγαλύτερα ΒΜΙ. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Την απάντηση σε αυτό το παράδοξο δίνει η μελέτη στην οποία αναφερόμαστε. Το ΒΜΙ δεν σχετίζεται πάντα με την περίμετρο μέσης. Υπάρχουν άτομα με μέτριο ΒΜΙ και μεγάλη περίμετρο μέσης, όπως και άτομα με μεγαλύτερο ΒΜΙ και μικρότερη περίμετρο μέσης. Μετά από στατιστική ανάλυση της εμφάνισης προβλημάτων υγείας, σε συνδυασμό της περιμέτρου μέσης και του ΒΜΙ, διαπιστώθηκε ότι η περίμετρο μέσης είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης για την υγεία, από ότι το ΒΜΙ.
Συγκεκριμένα, για κάθε αύξηση 5 εκατοστών στην περίμετρο μέσης, ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία αυξάνεται 7% στους άνδρες και 9% στις γυναίκες, σε άτομα με το ίδιο ΒΜΙ. Οι φυσιολογικές τιμές για την περίμετρο μέσης είναι <102 εκ. για τους άνδρες και <92 εκ. για τις γυναίκες.
Το αποτέλεσμα αυτό εκφράζει για μια ακόμα φορά τον επιβαρυντικό ρόλο του σπλαχνικού λίπους, στην υγεία μας. Το ΒΜΙ δεν μπορεί να περιγράψει με απόλυτο τρόπο την ύπαρξη του σπλαχνικού λίπους, κάτι που κάνει η μέτρηση της περιμέτρου μέσης.
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Υγεία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.