SOS για θανατηφόρα πικραμύγδαλα και βερίκοκα στην Ελλάδα


article12967.w_lΜε επείγουσα ανακοίνωσή του το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» ενημερώνει ότι κατά το διάστημα των τελευταίων έξι μηνών αυξήθηκε ο αριθμός περιστατικών με συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από κυανιούχα, λόγω κατανάλωσης πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα.

Η λήψη από του στόματος αυτής της ουσίας συνεπάγεται υδρόληση και παραγωγή υδροκυανίου

Όπως επισημαίνει, τα παραπάνω διατίθενται ως «ξηροί καρποί», από super market και καταστήματα «υγιεινής διατροφής», με υποτιθέμενη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της περιεκτικότητας τους σε αμυγδαλίνη, ουσία που περιέχει κυανιούχα σε μικρές ποσότητες.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας όμως, η λήψη από του στόματος αυτής της ουσίας συνεπάγεται υδρόληση και παραγωγή υδροκυανίου, το οποίο σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο.

Τα συμπτώματα

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση «λόγω ελλιπούς επισήμανσης για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, η κατανάλωση περισσοτέρων από 10 πυρήνων ημερησίως μπορεί να προκαλέσει, ανάλογα με την ποσότητα, από ήπια, οξεία έως και θανατηφόρο δηλητηρίαση με χαρακτηριστικά συμπτώματα τοξικότητας: κοιλιακό άλγος, ναυτία έμετοι, διάρροια ως αρχικά συμπτώματα ήπιας τοξικότητας, έως δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκή αδυναμία, κυάνωση, καταστολή, αρρυθμίες και μεταβολική οξέωση»

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έχει ήδη ενημερώσει τον ΕΦΕΤ για τις περαιτέρω επείγουσες ενέργειες και τα μέτρα αρμοδιότητάς του που πρέπει να ληφθούν, ενώ καλεί τους καταναλωτές να αποφύγουν κάθε προμήθεια και κατανάλωση καρπών-πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα, έως την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος από τις αρμόδιες Αρχές.

Αυτά αναφέρουν οι αρμόδιες αρχές, αλλά ανακύπτει ένα αμείλικτο ερώτημα: Πως είναι δυνατόν να διατίθενται στην αγορά τέτοιου είδους προϊόντα και μάλιστα – τι ειρωνεία- από καταστήματα υγιεινής διατροφής χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση για την επικινδυνότητά τους.

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Ασφάλεια τροφίμων. Bookmark the permalink.

3 Responses to SOS για θανατηφόρα πικραμύγδαλα και βερίκοκα στην Ελλάδα

 1. Ο/Η Panagiotis Dimitrakarakos λέει:

  10:48 .. , 14 2014, / & : WordPress.com posted: « , »

 2. Ο/Η marlenneda λέει:

  ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.
  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ.
  ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΞΑΦΝΙΚΑ ?? ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ?? ΝΑ ΨΑΧΝΕΤΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ… Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ. ΚΑΙ » ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ»….

 3. ���� 10:48 �.�. ���������, 14 ������� 2014, �/� �������������� ������� & ������� ����� ������: WordPress.com ������� ��������� posted: “�� ��������� ���������� ��� �� ������ ������������� ��� ����������� ������� ��������� ���������� ��� ���� �� �������� ��� ���������� ��� ����� �������� � ������� ������������ �� ���������� ������ ������������ ��� ���������, ���� ����������� ������� ��� ��”

  Τα παραπάνω που αναφέρετε δεν μπορώ να αναγνωστούν …. περιμένω να υποβάλετε το ερώτημα με Ελληνικό codec ώστε να μπορέσω να απαντήσω !!!!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s