Η ημικρανία είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα σε αυτούς που τη βιώνουν, καθώς για πέντε ή περισσότερες ημέρες κάθε μήνα έχουν ισχυρούς πονοκεφάλους.


LS010046Τα άτομα που υποφέρουν από επίμονες και δυνατές ημικρανίες, πέρα από τη θεραπεία εκείνες τις ημέρες, θα βοηθούσε να πάρουν προληπτική αγωγή, πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.
Υπάρχουν πολλά φάρμακα που έχει επιβεβαιωθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης των ημικρανιών. Τα πιο συνηθισμένα είναι οι β-αποκλειστές, το βαλπροϊκό οξύ, η τοπιραμάτη, η αμιτριπτυλίνη και για πιο χρόνιες ημικρανίες η τοξίνη botulinum.
Οι ουσίες αυτές παρότι είναι αποτελεσματικές δεν είναι άμοιρες παρενεργειών. Η κυριότερη παρενεργεια που αποθαρρύνει τους ανθρώπους να τις πάρουν είναι η αύξηση του σωματικού βάρους. Επειδή οι ημικρανίες αναφέρονται γενικά σε νέο πληθυσμό αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.
Για να παρακαμφθεί το παραπάνω πρόβλημα προτείνεται η χρήση μιας άλλη ουσίας, για την πρόληψη των ημικρανιών, της καντεσαρτάνης. Η καντσαρτάνη είναι ένα αντιυπερτασικό φάρμακο, το οποίο σε χαμηλές δόσεις των 16 mg, δειχνει να είναι αποτελεσματικό στη πρόληψη των ημικρανιών.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cephalalgia συμμετείχαν 72 άτομα, διαπιστώθηκε ότι η λήψη 16 mg/ημέρα επέφερε μείωση των συνολικών ημερών με ημικρανία ανάλογη με άλλες θεραπείες πρόληψης. Το μεγάλο πλεονέκτημα της καντεσαρτάνης ήταν η έλλειψη παρενεργειών, πλην της ζάλης που μπορεί να προκληθεί από το υποτασικό αποτέλεσμα της ουσίας και η καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών.
Η δράση αυτής της καντεσαρτάνης για την πρόληψη των ημικρανιών προμηνύει ότι και άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας (αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης) μπορεί να έχουν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα.
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Υγεία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.