Πόσο ασφαλές είναι το φαγητό μας …


Τρώμε ό,τι να ‘ναι…

Δεν φθάνει που μας ξεφτίλισαν με νόμο του κράτους να τοποθετούνται προς πώληση ληγμένα τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, διαβάζουμε πλέον κάθε τρεις και λίγο ότι η μια εταιρεία μετά την άλλη προωθεί τη σαβούρα της στους καταναλωτές χωρίς αιδώ.
Σοκ είχε προκαλέσει το γεγονός ότι μετά το πασάρισμα σε σουπερ μάρκετ δύο πολύ γνωστών εταιρειών που έκαναν εισαγωγές από Βουλγαρία με κρέατα γκανιάν «ανάγκασε» τους Έλληνες να φάνε πάνω από 740 τόνους, σύμφωνα με τη Eurostat , «ντοπαρισμένο» αλογίσιο κρέας… Την ίδια ώρα στέλεχος του ΕΦΕΤ λέει: «Στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι δεκαπλάσιος». Έτσι για την ιστορία.
Τώρα βρήκαν έντομα μέσα σε δημητριακά, τα οποία μάλιστα τα επιλέγουμε και για τα παιδιά μας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα δημητριακά ολικής αλέσεως Fitness Fruits σε συσκευασία των 375g, με αρ. παρ.: L3185081900 06 και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 04/07/2014. Το προϊόν διανέμεται από την CPW ΕΛΛΑΣ Α.Ε. Πατρόκλου 4, 15125, Μαρούσι.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση/απόσυρση της εν λόγω παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Και μια απλή ματιά στη λίστα με τα πρόστιμα που επέβαλε ο ΕΦΕΤ το τελευταίο διάστημα αρκεί για να προκληθεί έντονη ανησυχία. «Παραπλανητικές για τον καταναλωτή εκφράσεις», «μη κανονικά, επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα», «εντοπισμός αλλιεργόνου συστατικού το οποίο δεν αναγραφόταν στην επισήμανση», «υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας» είναι μερικές από τις αιτιολογίες των προστίμων. Μέλια, αλλαντικά, αναψυκτικά, σοκολάτες, γάλα… Απ’ όλα έχει ο κατάλογος.
Συγκεκριμένα επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 487.500 ευρώ πρόσφατα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε 72 επιχειρήσεις τροφίμων και σε σούπερ μάρκετ για παραβάσεις σχετικά με την ασφάλεια και την καταλληλότητα της παρασκευής, συντήρησης και εμπορίας τροφίμων.
Παρά ταύτα, τα πρόστιμα που βάζει ο ΕΦΕΤ σε όσες περιπτώσεις καταφέρνει να ανακαλύψει τα ακατάλληλα προϊόντα, φαίνεται να μην πτοούν τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, που με τον πλέον στυγνό τρόπο υπολογίζουν ότι τα όποια πρόστιμα υπολείπονται των κερδών που αποσπούν, λανσάροντας ακατάλληλα και επικίνδυνα προϊόντα.
Οι πιο «κραυγαλέες», πάντως, περιπτώσεις με βάση το ύψος του προστίμου, όπου και πάλι κυρίαρχη θέση έχουν καταστήματα μεγάλων αλυσίδων του λιανεμπορίου, είναι:
Πρόστιμο 21.500 ευρώ στο σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας» και συγκεκριμένα για το κατάστημά του «Δήμητρα» στην Κέρκυρα.
Πρόστιμο 30.000 ευρώ στα «Καρφούρ Μαρινόπουλος» για παραβάσεις που εντοπίστηκαν στην αποθήκη του στη Ν. Αλικαρνασσό.
Πρόστιμο 23.000 ευρώ στην επιχείρηση «Ακτή Αριάδνη ΑΕΞΤΕ» για παραβάσεις σχετικά με την υποδομή και τις ορθές πρακτικές υγιεινής στο ξενοδοχείο της «Grand Serai – Xenia» στα Γιάννενα.
Πρόστιμο 10.000 ευρώ στο σούπερ μάρκετ «Δ. Μασούτης ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη.
Στο σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ» στη Βέροια πρόστιμο 20.000 ευρώ.
Στο εστιατόριο – ψητοπωλείο – ψαροταβέρνα «Γεώργιος Λαμογάννης & Σία ΟΕ» με το διακριτικό τίτλο «Φάρος» στην Ολυμπιακή Ακτή στην Κατερίνη, πρόστιμο 20.000 ευρώ.
http://www.topontiki.gr

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Ασφάλεια τροφίμων. Bookmark the permalink.

One Response to Πόσο ασφαλές είναι το φαγητό μας …

 1. Ο/Η Stylianos Tzivelekis λέει:

  Εδω και κανα χρόνο τουλάχιστο, το φωνάζω και κοντεύω να γίνω γραφικός… Ολες οι αλλαγες που προωθούνται και καλα για τη πάταξη της γραφειοκρατίας, αποσκοπούν σε ενα και μονο σημείο; Στη πλήρη απελευθέρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και στη κατάλυση του Κράτους και ειδικα του Κρατικου Ελεγκτικού μηχανισμου. Οσο και να προσπαθεί ο ΕΦΕΤ, που σημειωτέων δε γνωρίζουμε τελικα αν όλα αυτα τα πρόστιμα καταβάλλονται ή με μια «ένσταση» απαλείφονται, δεν αρκεί. Επίσης γίνεται έργο και απο τις Δνσεις Υγείας, οι οποίες δυστυχώς δεν προβάλουν το έργο τους, διότι δεν έχουν το «στήσιμο» στου ΕΦΕΤ (δελτία τύπου, ανακοινώσεις κλπ).
  Επίσης, Νομοθετικα, φρόντισαν να ενισχύσουν το ρόλο του ΕΦΕΤ, ενω «ακουγόταν» πως το πάνε για κατάργηση… Τελικα, έχουμε έναν «κυρωτικό» Νόμο που δε μπορεί να εφαρμοστεί διότι απαιτούνται ΚΥΑ, ΥΑ, ΠΔ και ενα έγγραφο του ΕΦΕΤ που να λέει «περιμένετε τις οδηγίες μου…» και αυτό για να έχουμε ενιαία αντιμετώπιση… Μεχρι να γίνει αυτό, η Δημόσια Υγεία απο «σουρωτήρι» που είναι τωρα θα καταντήσει «τενεκές ξεγάνωτος…»

  Επομένως, αν όλα αυτα δεν εμπεριέχουν σκοπιμότητες, τότε σιγουρα δε θα γυρίσουμε στα χρόνια της χολέρας και της δυσεντερίας…. Αν όμως επιβεβαιωθώ… που φυσικα το απεύχομαι, τότε θα θρηνήσουμε πολύ κόσμο και δυστυχώς δεν είμαστε αρκετοι για να αντέξουμε τέτοια εξόντωση…

  Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μεγαλοι… το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατ’ εμέ, δε δίνει αρκετα στοιχεία στη δημοσιότητα για να μπορουμε να σχηματίσουμε εικόνα, ενω την ίδια ώρα ο ΠΟΥ «κρούει το κώδωνα του κινδύνου» σε πολλές περιπτώσεις… Ιογενείς μεν και όχι τροφογενείς λοιμώξεις… αλλα έτσι όπως παμε είναι θεμα χρόνου να αρχίσουμε να τρωμε «τρελές αγελάδες», «τρελά άλογα» και δε ξέρω και τι άλλο…

  Συνάδελφοι, πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο !!! Δε πρέπει να μας νοιάζουν μόνο τα «συνδικαλιστικά μας – εργασιακά μας»… Πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε στο κόσμο την «επιστημονικότητα» της ειδικότητας μας και όχι μόνο τη «κατασταλτικότητα» μεσω προστίμων και κυρώσεων…

  Οι πολίτες μας βλέπουν σαν αστυνομικούς χωρίς στολή και αυτό πρέπει να αλλάξει… και μπορεί να αλλάξει μόνο αν εμείς οι ίδιοι το θελήσουμε !!!

  Ας αναρωτηθούμε και ας αναλογιστούμε ο καθένας μας για το τι μέλει γενέσθαι…

  Τη Καλημερα μου….

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.