Η Ελλάδα αντιτίθεται στην πρόταση του ΟΟΣΑ για νόθευση του ελαιολάδου


Ανακοίνωση στην οποία διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει την «εντολή» του ΟΟΣΑ για πρόσμειξη τουελληνικού ελαιόλαδου με χαμηλότερης ποιότητας έλαια όπως το σπορέλαιο για να το κάνει πιο «ανταγωνιστικό«, εξέδωσε το υπ. Ανάπτυξης.

Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια αποκάλυψης ότι η πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της «απελευθέρωσης» της οικονομίας, (OECD Competition Assessment Reviews Greece, 2013),  περιλαμβάνει πρόταση για κατάργηση υπουργικής απόφασης (23902/2009) που απαγορεύει την νόθευση του ελαιόλαδου – που θεωρείται το καλύτερο ποιοτικά στον κόσμο.

Ο νόμος του 2009 προέβλεπε ότι «απαγορεύεται η παραγωγή, εντός της Ελληνικής επικράτειας μειγμάτων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, παρθένου ελαιολάδου, ελαιολάδου και πυρηνελαίου με άλλα φυτικά έλαια με σκοπό τη διάθεση τους στην εσωτερική κατανάλωση».

Σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση αναφέρει ότι δεν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση για αυτή την «αγκύλωση» και σημειώνει ότι «η απαγόρευση της πρόσμειξης στο ελαιόλαδο πρέπει να καταργηθεί. Το όφελος θα είναι να προκύψει μία ευρεία γκάμα προϊόντων και πιθανόν φτηνότερα προϊόντα για τον καταναλωτή».

Δείτε το απόσπασμα

http://www.nooz.gr

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Ασφάλεια τροφίμων. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s