ΣΧΕΔΙΟ Εγγράφου κατευθύνσεων για την εφαρμογή διαδικασιών βάσει των αρχών της HACCP και για τη διευκόλυνση της εφαρμογής των αρχών της HACCP σε ορισμένες επιχειρήσεις τροφίμων


Κατεβάστε το  έγγραφο 

Το παρόν έγγραφο συντάχτηκε για ενημερωτικούς σκοπούς μόνο. Δεν έχει υιοθετηθεί ή
κατ’ οιονδήποτε τρόπο εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εγγυάται για την ακρίβεια των πληροφοριών που παρέχονται ούτε φέρει ευθύνη για τυχόν χρήση τους. Ως εκ τούτου, οι χρήστες οφείλουν να λαμβάνουν όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις πριν τη χρήση των πληροφοριών αυτών, τις οποίες χρησιμοποιούν με εξ ολοκλήρου δική τους ευθύνη.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ
Το παρόν έγγραφο απευθύνεται κυρίως σε υπεύθυνους επιχειρήσεων
τροφίμων και σε αρμόδιες αρχές και στοχεύει στην παροχή κατευθύνσεων
για την εφαρμογή διαδικασιών που βασίζονται στις αρχές της HACCP και
για την ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή αυτών των διαδικασιών, ιδίως
σε μικρές επιχειρήσεις.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Το παρόν έγγραφο επανεξετάζεται και επικαιροποιείται ώστε να
συνεκτιμούνται οι εμπειρίες και οι πληροφορίες από τους υπεύθυνους
επιχειρήσεων τροφίμων και τις αρμόδιες αρχές.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
και του Συμβουλίου για την υγιεινή των τροφίμων απαιτεί από τους υπεύθυνους
επιχειρήσεων τροφίμων τη θέσπιση, την εφαρμογή και την τήρηση μιας διαρκούς
διαδικασίας που θα βασίζεται στις αρχές της ανάλυσης κινδύνου και κρίσιμου
σημείου ελέγχου (HACCP).
Τα συστήματα HACCP θεωρούνται γενικά ένα χρήσιμο εργαλείο για τους
υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων όσον αφορά τον έλεγχο κινδύνων που μπορεί να
εμφανιστούν στα τρόφιμα. Με δεδομένο το ευρύ φάσμα επιχειρήσεων τροφίμων στις
οποίες απευθύνεται ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 852/2004 και δεδομένης της μεγάλης
ποικιλίας τροφίμων και των διαδικασιών παρασκευής που εφαρμόζονται σε αυτά,
κρίνεται σκόπιμη η έκδοση γενικών κατευθύνσεων για την ανάπτυξη και την
εφαρμογή διαδικασιών που θα βασίζονται στη HACCP.
Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 852/2004 επιτρέπει την ευέλικτη εφαρμογή των
διαδικασιών που βασίζονται στη HACCP, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η εφαρμογή
τους σε όλες τις περιστάσεις. Μετά την έκδοση του κανονισμού, ζητήθηκε από την
Επιτροπή να διασαφηνίσει το βαθμό ευελιξίας όσον αφορά την εφαρμογή των
διαδικασιών που θα βασίζονται στις αρχές της HACCP.
Το παρόν έγγραφο στοχεύει στην παροχή κατευθύνσεων σχετικά με την απαίτηση
του άρθρου 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 καθώς επίσης και με την
ευελιξία που μπορεί να εφαρμοστεί, ιδίως σε μικρές επιχειρήσεις.
Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών της Επιτροπής
διοργάνωσε μια σειρά συνεδριάσεων με εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη, με
σκοπό την εξέταση αυτών των θεμάτων και την επίτευξη συναίνεσης επ’ αυτών.
Επιπλέον, και για λόγους διαφάνειας, η Επιτροπή προώθησε το διάλογο με τους
ενδιαφερομένους, έτσι ώστε να μπορέσουν να εκφραστούν διαφορετικά κοινωνικά
και οικονομικά συμφέροντα. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή διοργάνωσε μια
συνεδρίαση με εκπροσώπους παραγωγών, βιομηχανιών, εμπόρων και καταναλωτών
για να συζητηθούν θέματα που αφορούν την εφαρμογή διαδικασιών που βασίζονται
στη HACCP καθώς επίσης και την ευελιξία όσον αφορά τη HACCP.
Θεωρήθηκε ότι πρόκειται για μια χρήσιμη διαδικασία, η οποία θα πρέπει να
συνεχιστεί υπό το πρίσμα των εμπειριών που θα αποκτηθούν από την πλήρη
εφαρμογή του κανονισμού από την 1η Ιανουαρίου 2006.
Το παρόν έγγραφο αποσκοπεί στο να βοηθήσει όλους τους εμπλεκόμενους στην
τροφική αλυσίδα να κατανοήσουν καλύτερα την εφαρμογή της HACCP και την
ευελιξία σε σχέση με αυτήν. Ωστόσο, το παρόν έγγραφο δεν έχει νομική ισχύ και, σε
περίπτωση διένεξης, τελικώς αρμόδιο για την ερμηνεία της νομοθεσίας είναι το
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

About Αντώνης Παπαδάκης

Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας
Gallery | This entry was posted in Ασφάλεια τροφίμων. Bookmark the permalink.

Μία απάντηση στο ΣΧΕΔΙΟ Εγγράφου κατευθύνσεων για την εφαρμογή διαδικασιών βάσει των αρχών της HACCP και για τη διευκόλυνση της εφαρμογής των αρχών της HACCP σε ορισμένες επιχειρήσεις τροφίμων

  1. Ο/Η Carmella Compton λέει:

    Η Νέα Υγειονομική Διάταξη που καθορίζει την λειτουργία των καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος είναι η Αριθμ.Υ1Υ/ΓΠ/οικ.96967 / 2012. Καταργείται η υγειονομική διάταξη Α1β 8577 / 83.Τα βασικά σημεία διαφοράς είναι ότι επιτρέπονται χρήσεις και δραστηριότητες που με την παλιά Υ.Δ. δεν επιτρεπόντουσαν. Για παράδειγμα μικτές επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων μαζί με πώληση άλλων καταναλωτικών αγαθών (εκτός των σούπερ μάρκετ), καθώς και πώλησης τροφίμων μαζί με επιχειρήσεις εστίασης ή αναψυχής. Άλλο σημαντικό σημείο είναι ο μη καθορισμός εμβαδών για τους χώρους των επιχειρήσεων. Αυτό εν μέρει είναι σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, σίγουρα όμως θα δημιουργήσει και σημεία τριβής μεταξύ επιχειρηματιών και δημόσιων οργανισμών. Τέλος εναρμονίζεται η Ελληνική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή όσον αφορά στους κανονισμούς ΕΚ852/2004 (που καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή συστήματος haccp στις επιχειρήσεις τροφίμων) και 178/2002.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s