ΑΡΘΡΟ 10 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ


Η παρακάτω κατηγοριοποίηση και οι επιμέρους κατηγορίες επιχειρήσεων είναι ενδεικτικές και όχι περιοριστικές.

Οι επιχειρήσεις  τροφίμων και ποτών όπως ορίζονται στο άρθρο 3 της παρούσας κατατάσσονται ανάλογα με το είδος της δραστηριότητάς τους στις παρακάτω κατηγορίες :

 

 

  • Παρασκευαστές & Συσκευαστές που πωλούν λιανικώς, Παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, παραγωγής νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, Παραγωγικές μονάδες παραγωγής φρυγανιών, μπισκότων, διατηρημένων ειδών ζαχαροπλαστικής και Μονάδες παραγωγής κακάο, σοκολάτας και ζαχαρωτών
  • Αποθήκευση – Διανομείς & Μεταφορείς
  • Επιχειρήσεις Λιανικού & Χονδρικού Εμπορίου
  • Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών
  • Επιχειρήσεις Αρτοποιητικής Νομοθεσίας

Οι παραπάνω κατηγορίες δεν είναι εξαντλητικές και  επιτρέπεται η διεύρυνση αυτών εφόσον υπάρξουν νέες ή τροποποιημένες παραγωγικές διαδικασίες.

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η τήρηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και η τεκμηρίωση εκ μέρους της επιχείρησης ότι διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των παραγομένων ή προσφερομένων τροφίμων σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής αλυσίδας (από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση).

Οι επιχειρήσεις τροφίμων και  ποτών μπορούν να  λειτουργούν παράλληλα με άλλες δραστηριότητες εμπορικές ή μη ,σε χώρο σαφώς  ή νοητά διαχωρισμένο ή  ανάλογα με την επικινδυνότητα της δραστηριότητας και με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, και αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση .

Αναλυτικότερα οι ειδικοί όροι των κατηγοριών των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών περιγράφονται στα ακόλουθα άρθρα.

Advertisements

10 Responses to ΑΡΘΡΟ 10 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

  1. Ο/Η NIKOΛΕΤΤΑ λέει:

    Κύριε Παπαδάκη θα ήθελα να ρωτήσω αν σε επιχείρηση αναψυχής (καφετέρια η οποία έχει πάρει άδεια λειτουργίας το έτος 2011) επιτρέπεται στον ιδιωτικό υπαίθριο χώρο του καταστήματος η χρήση ανοικτού μπαρ με ψυγεία και λάντζα για την εξυπηρέτηση των πελατών του εξωτερικού χώρου.

  2. Ο/Η christina papadopoulou λέει:

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑΣ ΣΑΣ, ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΟ?ΚΑΤΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΚΑΦΕΝΕΙΟ.ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΑΠ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ, ΑΦΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ?ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΠΥΡΑ ΤΟΥ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΠΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ , ΑΦΗΣΤΕ ΠΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 11 ΤΟ ΒΡΑΔΥ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΩΡΑΡΙΟ? ΕΙΜΑΙ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΗ, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  3. Εγώ θα σας απαντήσω μόνο για το κάπνισμα … τα υπόλοιπα δεν τα γνωρίζω (ωράρια ) .Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους Δημόσιους χώρους . Αν τώρα το έχει μετατρέψει σε καφενείο μπορείτε να ενημερώσετε την υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας , το Δήμο και την Αστυνομία .

  4. Ο/Η ΧΕΛΜΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ λέει:

    Καλησπέρα,
    ένα εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής έχει το δικαίωμα να πουλάει και αλμυρές γεύσεις? όπως τάρτες-κις, διάφορα ντιπ, μπόμπες κλπ?
    Χρειάζεται ειδική άδεια? Επίσης σε ένα αμιγές πρατήριο Ζαχαροπλαστικής πρέπι να υπάρχει αρχείο καταγραφής θερμοκρασίας στα ψυγεία?
    Σας ευχαριστώ

  5. ΑΡΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
    Όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών υποχρεούνται να τηρούν τα παρακάτω
    αρχεία τεκμηρίωσης διαδικασιών (κανονισμός Ε.Κ 852/2004).
    ΑΔΑ: ΒΕΦ8Θ-8Ψ311
    Αρχείο 1ο
    : ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Περιέχει α. Αντίγραφο κατάστασης απασχολούμενου
    προσωπικού, πιστοποιητικά υγείας του προσωπικού καθώς και πιστοποιητικά
    εκπαίδευσης αυτών στην Υγιεινή και Ασφάλεια των τροφίμων, σύμφωνα με το επίπεδο
    που αντιστοιχεί σε κάθε ειδικότητα, όπως προβλέπεται στην ΚΥΑ 14708/17-8-
    2007(ΦΕΚ1616/τβ/2007).
    Το πιστοποιητικό εκπαίδευσης του υπεύθυνου της επιχείρησης από πιστοποιημένο για το
    αντικείμενο εκπαίδευσης φορέα είναι απαραίτητο κατά τον έλεγχο αδειοδότησης.
    β. Για την εφαρμογή των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής ενδείκνυται οι επιχειρήσεις
    τροφίμων και ποτών να διαθέτουν τον αντίστοιχο για το είδος της επιχείρησης Εγκεκριμένο
    Κλαδικό Εθνικό Οδηγό Υγιεινής καθώς και εκπαιδευτικό υλικό το οποίο χρησιμοποιήθηκε
    κατά την εκπαίδευση του προσωπικού, (π.χ. Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης στην
    υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων )
    Αρχείο 2ο
    : ΝΕΡΟΥ Περιέχει αποδεικτικά στοιχεία του τρόπου υδροδότησης της
    επιχείρησης και όπου απαιτείται αποτελέσματα δειγματοληψίας
    Αρχείο 3ο :ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ – ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ Περιέχει το πρόγραμμα καθαρισμού και
    απολύμανσης της επιχείρησης τροφίμων και ποτών καθώς και των οχημάτων μεταφοράς
    τροφίμων και ποτών, τα χρησιμοποιούμενα καθαριστικά και απολυμαντικά, με τα
    αντίστοιχα πιστοποιητικά, για τη χρήση τους, σε χώρους τροφίμων.
    Αρχείο 4ο
    :ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗΣ ΜΥΟΚΤΟΝΙΑΣ Περιέχει το πρόγραμμα καταπολέμησης
    τρωκτικών και εντόμων , την κατάσταση και τα επίσημα πιστοποιητικά των
    χρησιμοποιουμένων εντομοκτόνων και τρωκτικοκτόνων καθώς και κάτοψη ή σκαρίφημα
    της επιχείρησης όπου θα απεικονίζονται οι δολωματικοί σταθμοί ή οι σταθμοί
    παρακολούθησης που έχουν τοποθετηθεί και έντυπα αποτελεσματικότητας/τεκμηρίωσης
    του προγράμματος
    Αρχείο 5ο
    : ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ Περιέχει τα στοιχεία παρακολούθησης όλων των ψυκτικών
    θαλάμων και θερμοθαλάμων.
    Αρχείο 6ο
    : ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ Αναφέρονται οι προμηθευτές της
    επιχείρησης και υπάρχουν τα σχετικά συνοδευτικά δελτία αποστολής των προϊόντων και
    πρώτων υλών, τα απαιτούμενα στοιχεία για τον έλεγχο της ιχνηλασιμότητας (όπου αυτό
    απαιτείται ) καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που προβλέπεται από την εκάστοτε ισχύουσα
    νομοθεσία για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

    όσο αφορά το πρώτο σας ερώτημα θα το ρωτήσετε στην υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε αφού προσκομίσετε και την άδειά σας

  6. Ο/Η eva λέει:

    Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω για υπάρχον κατάστημα σε τουριστική ζώνη που ήδη πουλάει διακοσμητικό αντικείμενο και θέλει να προσθέσει αποκλειστικά συσκευασμένα τρόφιμα, deli, όπως μαρμελάδα, λουκούμι, λάδι κτλ. Χρειάζεται βεβαίωση κύριας χρήσης ή αλλαγή χρήσης από απλό κατάστημα σε ΚΥΕ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Αγνοήστε το ίδιο σχόλιο αν βρεθεί γιατί δεν ξέρω αν δημοσιεύθηκε.

  7. Καλημέρα

    η ισχύουσα υγειονομική διάταξη δεν το απαγορεύει (τρόφιμα με μη τρόφιμα) απλά απαιτείται να γνωστοποιήσετε την δραστηριότητα αυτή στον Δήμο. Η ερώτηση περί αλλαγής χρήσης είναι θέμα Πολεοδομίας και δεν το γνωρίζω αν απαιτείται

  8. Ο/Η eva λέει:

    Σας ευχαριστώ πολύ!

  9. Ο/Η alexpapap λέει:

    Kαλησπέρα σας κ Παπαδάκη

    Έχω ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφενείο) και θέλω να προσθέσω δραστηριότητα λιανικού εμπορίου ( παραδοσιακά συσκευασμένα προϊόντα )
    Αρκεί η προσθήκη δραστηριότητας στην εφορία?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  10. Καλησπέρα

    όχι πρέπει να γίνει και προσθήκη στην άδεια που σας έχει χορηγηθεί από το Δήμο μετά από αίτημά σας και έλεγχο από την υγειονομική Υπηρεσία (νέα σχεδιαγράμματα κλπ)

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s