Άρθρο 40 (Μικτά καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, γλυκισμάτων, ποτών κλπ. σε καθισμένους πελάτες)


‘Άρθρο 40

Μικτά καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, γλυκισμάτων, ποτών κλπ. σε καθισμένους πελάτες

1. Ορισμοί:
α. Ως «ομοειδή καταστήματα» του άρθρου 37 ή 38 ή 39 της παρούσας εννοούνται κατωτέρω τα καταστήματα, που περιλαμβάνονται σε ένα από τα άρθρα αυτά, με τις διατάξεις του οποίου ρυθμίζονται κατά ενιαίο τρόπο, μεταξύ άλλων, και τα θέματα που αναφέρονται στους χώρους, στη συγκρότηση και στον εξοπλισμό των καταστημάτων τούτων.
β. Ως «μη ομοειδή καταστήματα» των άρθρων 37, 38 και 39 της παρούσας εννοούνται κατωτέρω τα καταστήματα, που περιλαμβάνονται σε δύο τουλάχιστον από τα άρθρα αυτά, με τις διατάξεις των οποίων ρυθμίζονται κατά διάφορο για κάθε είδος των καταστημάτων τούτων τρόπο τα αναφερόμενα στους χώρους, στη συγκρότηση και στον εξοπλισμό τους θέματα.
2. Δύο ή περισσότερα ομοειδή καταστήματα του άρθρου 37 ή 38 ή 39 της παρούσας επιτρέπεται να λειτουργούν ως ένα μικτό κατάστημα (καφέ μπάρ, ή πιτσαρία σνάκ – μπάρ ή ψητοπωλείο – πιτσαρία ή γαλακτοζαχαροπλαστείο κ.τ.ομ.). Το ανωτέρω μικτό κατάστημα θα έχει όλους τους χώρους εργασίας και βοηθητικούς χώρους, με την ανάλογη συγκρότηση και εξοπλισμό, (αίθουσα πελατών, παρασκευαστήριο, χώρος πλύσεως σκευών, αποθήκη, αποχωρητήρια, αποδυτήρια προσωπικού κλπ.), όπως ορίζουν οι διατάξεις του αναφερόμενου στα καταστήματα που αποτελούν το μικτό κατάστημα άρθρου της παρούσας (37 ή 38 ή 39). Ο καθένας από τους χώρους αυτούς θα είναι κοινός για την εκτέλεση των αντίστοιχων εργασιών όλων των καταστημάτων που αποτελούν το μικτό κατάστημα, σαν να πρόκειται για ένα απλό κατάστημα του ανωτέρω άρθρου.
Αν, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού με τα καταστήματα που αποτελούν το μικτό κατάστημα άρθρου, το ένα μόνον από τα καταστήματα αυτά απαλλάσσεται από την υποχρέωση να διαθέτει κάποιον χώρο εργασίας ή βοηθητικό χώρο, ο χώρος αυτός θα υπάρχει στο μικτό κατάστημα για την εκτέλεση των αντίστοιχων λειτουργιών του άλλου καταστήματος.
3. Δύο ή περισσότερα μη ομοειδή καταστήματα των άρθρων 37, 38 και 39 της παρούσας επιτρέπεται να λειτουργούν ως ένα μικτό κατάστημα (π.χ. Καφετέρια-πιτσαρία, ή καφετέρια-σνάκ-μπάρ ή Καφέ – σνάκ μπάρ ή Εστιατόριοζαχαροπλαστείο κ.τ.ομ.).
Το ανωτέρω μικτό κατάστημα θα έχει όλους τους χώρους εργασίας και βοηθητικούς χώρους, με την ανάλογη συγκρότηση και εξοπλισμό, (αίθουσα πελατών, παρασκευαστήριο χώρος πλύσεως σκευών, αποχωρητήρια, αποδυτήρια προσωπικού κλπ.), όπως ορίζουν οι διατάξεις των αναφερόμενων στα καταστήματα που αποτελούν το μικτό κατάστημα άρθρων της παρούσας (37, 38 και 39). Ο καθένας από τους χώρους αυτούς θα είναι κοινός για την εκτέλεση των αντίστοιχων εργασιών όλων των καταστημάτων, που αποτελούν το μικτό κατάστημα, σαν να πρόκειται για ένα απλό κατάστημα των ανωτέρω άρθρων.
Το εμβαδόν κάθε χώρου εργασίας ή βοηθητικού χώρου θα είναι ίσο τουλάχιστον με το μεγαλύτερο από τα εμβαδά που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις των ανωτέρω άρθρων για τον αντίστοιχο χώρο του καθενός από τα καταστήματα που αποτελούν το μικτό κατάστημα.
Αν, σύμφωνα με τις διατάξεις των σχετικών με τα καταστήματα που αποτελούν το μικτό κατάστημα άρθρων, το ένα μόνον από τα καταστήματα αυτά απαλλάσσεται από την υποχρέωση να διαθέτει κάποιον χώρο εργασίας ή βοηθητικό χώρο, ο χώρος αυτός θα υπάρχει στο μικτό κατάστημα για την εκτέλεση των αντίστοιχων λειτουργιών των άλλων καταστημάτων.
Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω:
α. Τα μικτά καταστήματα, που αποτελούνται από μη ομοειδή καταστήματα των άρθρων 38 και 39, θα διαθέτουν ιδιαίτερα, σαφώς χωρισμένα, για κάθε είδος των καταστημάτων τούτων παρασκευαστήρια, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των ανωτέρω άρθρων.
β. Αν μικτό κατάστημα αποτελείται από καταστήματα των άρθρων 38 και 37 ή / και 39 (π.χ. εστιατόριοκαφετέρια, εστιατόριοζαχαροπλαστείο, εστιατόριοκαφετέρια-ζαχαροπλαστείο), θα διαθέτει αίθουσα πελατών του καταστήματος του άρθρου 38 χωριστή, έστω και νοητώς, από την αίθουσα πελατών του άλλου καταστήματος (άρθρου 37 ή / και 39).

172 Responses to Άρθρο 40 (Μικτά καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, γλυκισμάτων, ποτών κλπ. σε καθισμένους πελάτες)

 1. Ο/Η Leo Triantis λέει:

  Δεν γεινεται να κανω ενα παντοπωλειο και καφετερια μαζι??

 2. Δυστυχώς για την περίπτωσή σας δεν προβλέπεται με την τρέχουσα νομοθεσία . Όμως είναι σε διαβούλευση και πάντα με γνώμονα την απλούστευση των διαδικασιών
  τροποποίηση της Υγειονομικής διάταξης Α1β 8577/83 .

 3. Ο/Η Αλέξανδρος λέει:

  Έχω άδεια για μπουγατσάδικο. Τι απαιτείται για να μπορώ να παράγω και να διαθέτω κρέπες, λουκάνικα, πατάτες τηγανητές, μεζέδες; Επίσης. πόσο κοστίζει η μεταβολή της άδειας;
  Ευχαριστώ πολύ.

 4. Ο/Η Αλέξανδρος λέει:

  Διόρθωση: το «παράγω» είναι λάθος. Να ψήνω λουκάνικα, πατάτες, κλπ.

 5. Καλημέρα
  συγγνώμη για την ιδιαίτερα καθυστερημένη απάντηση

  όσο αφορά το σκέλος της ερώτησής σας σχετικά με το κόστος θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αδειοδοτούσα αρχή (Δήμος )
  Ο όρος μπουγατσατζίδικο δεν υπάρχει στην υγειονομική νομοθεσία .Μιας και δεν γνωρίζω λοιπόν τη άδεια διαθέτετε σας παραθέτω τις περιπτώσεις
  1. Αναψυκτήριο κατάστημα άρθρου 39
  σύνολο 30 τμ
  2. Αναψυκτήριο χωρίς εργαστήριο
  απαιτεί 9 τμ και επιπλέον απαιτεί 20 τμ για την κρέπα
  3. Αναψυκτήριο άρθρου 42 χωρίς εργαστήριο απαιτεί 15 τμ
  Καταστήματα αναψυκτήρια χωρίς καθίσματα είναι μικρά καταστήματα τα οποία προσφέρουν σε όρθιους πελάτες ορισμένα γλυκίσματα από αυτά που μπορούν να προσφέρονται στο χέρι τοποθετημένα σε χαρτί (κωκ, εκλαίρ, αμυγδαλωτά, κέϊκ, παντεσπάνι, τουλούμπες κ.τ.όμ.), παγωτά τυποποιημένα ή χύμα σε χωνάκι, τοστ ή άλλα σάντουιτς και πίττες (τυρόπιττες, σπανακόπιττες, πίτσες, μπουγάτσες, κ.τ.όμ.) καφές, αναψυκτικά ποτά και μπύρα.
  “Οσον αφορά το εμβαδόν του παρασκευαστηρίου των παραπάνω καταστημάτων αυτό πρέπει να είναι το απαιτούμενο στα καταστήματα αυτά, δεδομένου ότι το ψήσιμο ή το τηγάνισμα της κρέπας είναι διαδικασία παρασκευής και κατά συνέπεια τα καταστήματα που την προσφέρουν δεν απαλλάσσονται από το να διαθέτουν χώρο παρασκευαστηρίου, εκτός και αν τα είδη προέρχονται (ψημένα ή τηγανισμένα) από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια.
  Στην περίπτωση που τα παραπάνω είδη μεταφέρονται ημιτελή στο κατάστημα, όπου τελικά θα ψηθούν, προερχόμενα από τα παραπάνω εργαστήρια, τότε ο χώρος πώλησης θα αυξάνεται κατά 3τμ (περίπτωση άρθρου 42 παρ. 5γ)

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 6. Ο/Η Αλέξανδρος λέει:

  Ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν αναφέρω τη λέξη «μπουγατσατζίδικο», αναφέρω τη λέξη «μπουγατσάδικο» η οποία αναφέρεται και στο άρθρο 39 – (η). «Μπουγατσάδικο είναι το κατάστημα, στο οποίο παρασκευάζονται και προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες μπουγάτσα και κάθε είδους άλλες πίττες (τυρόπιττα, σπανακόπιττα, κρεατόπιττα, λουκανικόπιττα κ.τ.ομ.) με τη συνοδεία ή μη αναψυκτικών ποτών ή μπύρας.»
  (το οποίο εμπεριέχεται στο μπλογκ σας).
  Η άδεια γράφει «ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ» και θέλω να προσθέσω τον κωδικό (ΚΑΔ) «αναψυκτήριο χωρίς παρασκευαστήριο» (Άρθρο 39 – ζ). και «σνακ-μπαρ χωρίς παρασκευαστήριο» (Άρθρο 38 – στ).
  Η ερώτηση είναι η εξής: γίνεται να συνδεθούν αυτοί οι κωδικοί εάν το μαγαζί είναι 31 τ.μ. και εφόσον πληρεί τις προδιαγραφές για την κάθε δραστηριότητα χωριστά; Χρειάζεται να δημιουργηθεί κάποιος συγκεκριμένος χώρος για ψήσιμο/τηγάνισμα;
  Ευχαριστώ και πάλι εκ των προτέρων!

 7. Καλησπέρα

  ναι έχετε δίκιο , απλά είχα να απαντήσω σε πολλά ερωτήματα και δεν διάβασα σωστά την ερώτησή σας με αποτέλεσμα να θεωρήσω άλλο κατάστημα από αυτό που πραγματικά έχετε (βέβαια μιλάμε για μία συλλαβή αλλά θέλω να είμαι απόλυτος και σύμφωνος με την νομοθεσία μιας και δεν πρέπει να παραπληροφορώ ).
  Ανεξάρτητα λοιπόν των λέξεων ανήκετε στην πρώτη κατηγορία που σας ανέφερα στην απάντηση μου που είναι τα καταστήματα του άρθρου 39 .
  Βέβαια δεν μου διευκρινίζετε αν έχετε «Μπουγατσάδικο» με εργαστήριο ή χωρίς και για πόσα καθίσματα .
  Επίσης ο όρος ΚΑΔ αναφέρεται από την εφορία και όχι από υγειονομική Νομοθεσία .
  Η λειτουργία των μικτών καταστημάτων ορίζεται από το άρθρο 40 και συγκεκριμένα :
  Άρθρο 40 (Μικτά καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, γλυκισμάτων, ποτών κλπ. σε καθισμένους πελάτες)
  Μικτά καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, γλυκισμάτων, ποτών κλπ. σε καθισμένους πελάτες

  1. Ορισμοί:
  α. Ως “ομοειδή καταστήματα” του άρθρου 37 ή 38 ή 39 της παρούσας εννοούνται κατωτέρω τα καταστήματα, που περιλαμβάνονται σε ένα από τα άρθρα αυτά, με τις διατάξεις του οποίου ρυθμίζονται κατά ενιαίο τρόπο, μεταξύ άλλων, και τα θέματα που αναφέρονται στους χώρους, στη συγκρότηση και στον εξοπλισμό των καταστημάτων τούτων.
  β. Ως “μη ομοειδή καταστήματα” των άρθρων 37, 38 και 39 της παρούσας εννοούνται κατωτέρω τα καταστήματα, που περιλαμβάνονται σε δύο τουλάχιστον από τα άρθρα αυτά, με τις διατάξεις των οποίων ρυθμίζονται κατά διάφορο για κάθε είδος των καταστημάτων τούτων τρόπο τα αναφερόμενα στους χώρους, στη συγκρότηση και στον εξοπλισμό τους θέματα.
  Εσείς λοιπόν ανήκετε στην Β κατηγορία
  Το ανωτέρω μικτό κατάστημα θα έχει όλους τους χώρους εργασίας και βοηθητικούς χώρους, με την ανάλογη συγκρότηση και εξοπλισμό, (αίθουσα πελατών, παρασκευαστήριο, χώρος πλύσεως σκευών, αποθήκη, αποχωρητήρια, αποδυτήρια προσωπικού κλπ.), όπως ορίζουν οι διατάξεις του αναφερόμενου στα καταστήματα που αποτελούν το μικτό κατάστημα άρθρου της παρούσας (37 ή 38 ή 39). Ο καθένας από τους χώρους αυτούς θα είναι κοινός για την εκτέλεση των αντίστοιχων εργασιών όλων των καταστημάτων που αποτελούν το μικτό κατάστημα, σαν να πρόκειται για ένα απλό κατάστημα του ανωτέρω άρθρου.
  Αν, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού με τα καταστήματα που αποτελούν το μικτό κατάστημα άρθρου, το ένα μόνον από τα καταστήματα αυτά απαλλάσσεται από την υποχρέωση να διαθέτει κάποιον χώρο εργασίας ή βοηθητικό χώρο, ο χώρος αυτός θα υπάρχει στο μικτό κατάστημα για την εκτέλεση των αντίστοιχων λειτουργιών του άλλου καταστήματος.
  3. Δύο ή περισσότερα μη ομοειδή καταστήματα των άρθρων 37, 38 και 39 της παρούσας επιτρέπεται να λειτουργούν ως ένα μικτό κατάστημα (π.χ. Καφετέρια-πιτσαρία, ή καφετέρια-σνάκ-μπάρ ή Καφέ – σνάκ μπάρ ή Εστιατόριοζαχαροπλαστείο κ.τ.ομ.).
  Το ανωτέρω μικτό κατάστημα θα έχει όλους τους χώρους εργασίας και βοηθητικούς χώρους, με την ανάλογη συγκρότηση και εξοπλισμό, (αίθουσα πελατών, παρασκευαστήριο χώρος πλύσεως σκευών, αποχωρητήρια, αποδυτήρια προσωπικού κλπ.), όπως ορίζουν οι διατάξεις των αναφερόμενων στα καταστήματα που αποτελούν το μικτό κατάστημα άρθρων της παρούσας (37, 38 και 39). Ο καθένας από τους χώρους αυτούς θα είναι κοινός για την εκτέλεση των αντίστοιχων εργασιών όλων των καταστημάτων, που αποτελούν το μικτό κατάστημα, σαν να πρόκειται για ένα απλό κατάστημα των ανωτέρω άρθρων.
  Το εμβαδόν κάθε χώρου εργασίας ή βοηθητικού χώρου θα είναι ίσο τουλάχιστον με το μεγαλύτερο από τα εμβαδά που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις των ανωτέρω άρθρων για τον αντίστοιχο χώρο του καθενός από τα καταστήματα που αποτελούν το μικτό κατάστημα.
  Αν, σύμφωνα με τις διατάξεις των σχετικών με τα καταστήματα που αποτελούν το μικτό κατάστημα άρθρων, το ένα μόνον από τα καταστήματα αυτά απαλλάσσεται από την υποχρέωση να διαθέτει κάποιον χώρο εργασίας ή βοηθητικό χώρο, ο χώρος αυτός θα υπάρχει στο μικτό κατάστημα για την εκτέλεση των αντίστοιχων λειτουργιών των άλλων καταστημάτων.

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 8. Ο/Η Αλέξανδρος λέει:

  Σας ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική επεξήγηση! Είναι στην κατηγορία μέχρι 50 καθισμάτων χωρίς παρασκευαστήριο, έχει λάντζα με 3 λεκάνες και τα τετραγωνικά καλύπτουν τις προδιαγραφές για τα παραπάνω. Οι δραστηριότητες που αναφέρονται «χωρίς παρασκευαστήριο» χρειάζονται κάτι άλλο εκτός από τα προβλεπόμενα που παρουσιάζει το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ (ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ)ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ που έχετε αναρτήσει;
  Πρακτικά μπορώ να τηγανίσω και να ψήσω (πατάτες, λουκάνικα, μπιφτέκια) σαν μπουγατσάδικο-αναψυκτήριο-σνακ μπαρ χωρίς ειδικό παρασκευαστήριο, βάζοντας έναν απορροφητήρα και μία εστία που θα είναι σε ασφαλή απόσταση (ανάμεσα θα βρίσκεται η λάντζα) από τις άλλες δραστηριότητες, τοστιέρα, μπουγατσιέρα, κλπ;
  Συγνώμη που σας κουράζω αλλά είστε ο μοόνος που δίνει σαφείς και σοβαρές απαντήσεις ανιδιοτελώς και το εκτιμώ βαθύτατα.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 9. Καλημέρα
  ο όρος χωρίς παρασκευαστήριο δίνεται σε αυτά που προμηθεύονται τα προς πώληση είδη και που αγοράζονται από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια . Επομένως δεν επιτρέπεται πέραν της αναθερμάνσεως κάποια ιδιαίτερη επεξεργασία .
  Εσείς λοιπόν όπως καταλαβαίνω λόγω ελλείψεως χώρου έχετε άδεια χωρίς παρασκευαστήριο και την ίδια ζητάτε για το σνακ μπαρ . Επομένως ισχύει αυτό που σας αναφέρω . Τώρα σίγουρα άλλα καταστήματα πχ καφενεία έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια αυτό είναι παράνομο και ο καθένας παίρνει και την ανάλογη ευθύνη . ¨οπως θα έχετε διαβάσει μιας και σας βρίσκω ιδιαίτερα κατατοπισμένο σνακ μπαρ ορίζεται ως :
  Σνάκ – Μπάρ, αν σ’ αυτό προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε όρθιους πελάτες κάθε είδους ποτά, κυρίως οινοπνευματώδη, με τη συνοδεία ποικιλίας πρόχειρων φαγητών, ζεστών ή κρύων, συμπεριλαμβανομένου και του ψημένου κρέατος (σουβλάκια, μπιφτέκια, μπριζόλες κ.τ.ομ.), τα οποία παρασκευάζονται στο ίδιο το κατάστημα ή έχουν παρασκευασθεί σε νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια και είτε κυκλοφορούν στο εμπόριο σε τυποποιημένη μορφή, είτε φέρονται κατά τη μεταφορά τους από το εργαστήριο ή το εργοστάσιο στο κατάστημα εντός ερμητικά κλειστών κατάλληλων δοχείων. Αν τα ανωτέρω είδη δεν παρασκευάζονται στο κατάστημα, η προέλευση τούτων θα αποδεικνύεται με τα τιμολόγια πωλήσεως ή τα δελτία αποστολής.

  Στα σνάκ – μπάρ μπορεί να προσφέρονται ακόμη και σαλάτες, τυρί και φρούτα, παγωτό και περιστασιακά καφές.

  Τα σνάκ – μπάρ, αναλόγως του κυρίως προσφερόμενου ποτού, χαρακτηρίζονται και ως ζυθοπωλεία ή μπυραρίες, ουζοπωλεία ή ουζερί κλπ. Στα σνάκ – μπάρ περιλαμβάνονται και τα FAST FOOD δηλαδή τα καταστήματα, που προσφέρουν γρήγορο φαγητό.
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 10. Ο/Η Αλέξανδρος λέει:

  Η προτηγανισμένη πατάτα, το προψημένο μπιφτέκι κ το λουκάνικο συμπεριλαμβάνονται στον ορισμό » έχουν παρασκευασθεί σε νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια και είτε κυκλοφορούν στο εμπόριο σε τυποποιημένη μορφή, είτε φέρονται κατά τη μεταφορά τους από το εργαστήριο ή το εργοστάσιο στο κατάστημα εντός ερμητικά κλειστών κατάλληλων δοχείων. Αν τα ανωτέρω είδη δεν παρασκευάζονται στο κατάστημα, η προέλευση τούτων θα αποδεικνύεται με τα τιμολόγια πωλήσεως ή τα δελτία αποστολής.»Και δεν μου απαντήσατε, μπορω να βαλω απορροφητήρα και μία εστία που θα είναι σε ασφαλή απόσταση (ανάμεσα θα βρίσκεται η λάντζα) από τις άλλες δραστηριότητες, τοστιέρα, μπουγατσιέρα, κλπ; Χρειάζονται καποια συγκεκριμένα τετραγωνικά κ οροι υγειονομικης ευθυνης? Διοτι καπου πρεπει να τα αναθερμανω και δεν αναφερεται πουθενά στις «χωρις παρασκεύαστηριο»(«παρασκεύαστηριο» εξ ου και το παρασκευαζω,λογου χαρην: παρασκευαζω ψωμι , φυλλο , σφολιατα , τυποποιημενα προιοντα , λουκάνικα , κιμα, κ.α.
  παρασκευάζω [paraskevázo] -ομαι Ρ2.1 : παράγω, φτιάχνω, ετοιμάζω κτ. κυρίως με τη συνένωση, το ανακάτεμα, τη μείξη διάφορων συστατικών, ουσιών: ~ φαγητό / φάρμακο / ποτό. Προϊόντα που παρασκευάζονται στην Ελλάδα. Προτιμώ τα γλυκά που είναι παρασκευασμένα με αγνά υλικά. || (χημ.) παράγω κτ. με χημικές μεθόδους: Οι μαθητές μαθαίνουν να παρασκευάζουν στο εργαστήριο οξυγόνο και υδρογόνο. [λόγ. < αρχ. παρασκευάζω `ετοιμάζω, προμηθεύω΄ & σημδ. γαλλ. préparer]
  παρασκευάζω
  ρ μετβ παρασκευάζω [parasce'vazo]
  φτιάχνω, παράγω
  παρασκευάζω ψωμί
  ρ μεσοπαθ παρασκευάζομαι [parasce'vazome]) δραστηριότητες τιποτα αλλο περα απο αυτα που λεει το προγραμμα που αναρτησατε.
  Παρακαλω την προσωπικη σας αποψη διοτι τα αρθρα τα εχω διαβασει πολλακις.
  Ευχαριστω εκ τον προτερων.

 11. Καλησπέρα

  θεωρώ ότι τα προ τηγανισμένα- προψημένα θεωρούνται παρασκευασμένα προϊόντα οπότε μπορείτε να τα αναθερμάνετε όπως εσείς νομίζετε .
  Δεν νομίζω συνάδελφος να σας απαγορεύσει να έχετε την κουζίνα όταν πρόκειται απλά για αναθέρμανση (βλέπετε ότι δεν μπορώ να σας απαντήσω με σαφήνεια διότι ο νόμος είναι παλιός (ευτυχώς θα αλλάξει σύντομα) και δεν προβλέπει με κάτι τέτοιο Απορροφητήρα θα βάλετε οικιακής χρήσης ή επαγγελματικής? Επίσης δεν προβλέπονται επιπλέον τετραγωνικά αφού δεν πρόκειται για επέκταση δραστηριότητας .
  Εννοιολογικά όπως σωστά το αναφέρετε δεν θεωρείτε παρασκευή και πάλι όμως εναπόκειται στην «κρίση» της υγειονομικής Υπηρεσίας και κατ επέκταση των υγειονομικών υπαλλήλων .

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
  ΤΗΛ ΥΠΗΡ: 2813-410742

 12. Ο/Η Αλέξανδρος λέει:

  Ευχαριστω για την γρηγορη ενημερωση.Επαγγελματικης χρησης απορροφητηρα θα τοποθετησω αλλα μικρου μεγεθους.Αυτο δεν ειναι το πιο σωστο?

 13. Ο/Η Αλέξανδρος λέει:

  Κ αντι για κουζινα θα βαλω υγραεριο για οικονομια.Θα προσπαθησω να ειμαι, ό,σο πιο νομιμος μπορω, με τους ασαφεις «νομους παγιδες»,που στην ουσια επιτρεπουν την αδιαφανεια την διαφθορα κ την αναγκη να «πεισεις»(με διαφορους τροπους!) οτι, εισαι βαση νομου κ οχι να αποδειξεις με την νομοθεσια ξεκαθαρα το τι ειναι νομιμο κ τι μη.
  Σας ευχαριστω παρα πολυ για την πολυτιμη βοηθεια σας.Εχετε κανει καταπληκτικη δουλεια.Συνεχιστε δυναμικα!

 14. Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι και ειδικά επαγγελματίες που επιζητουν την νομιμότητα ο επαγγελματικος απορροφητήρας επιβάλλεται και για λειτουργικούς λόγους

 15. Ο/Η g-risk driver λέει:

  ειναι δυνατον να εκδοθει αδεια λειτουργειας-οβελιστηριο-ψητοπωλειο-εστιατοριο ? για να εργαστει καποιος ως ψηστης πρεπει να εχει καποιο ποιστοποιητικο καταλληλοτητος ? αφορα καταστημα μεχρι 48 καθισματα σε επαρχια

 16. Ναι προβλέπεται από την υγειονομική Νομοθεσία Α1β8577/83 άρθρο 38 και 40
  Οι εργαζόμενοι δεν απαιτείται να έχουν κάποιο πιστοποιητικό εξειδίκευσης αλλά να κατέχουν πιστοποιητικό υγείας και να έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ .
  Περισσότερα …

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 17. Ο/Η Maria Antoniou λέει:

  Ενδιαφερομαι να ανοιξω ενα καταστημα 45 τμ που θα παρασκευαζει χειροποιητα γλυκα (κεικ,ταρτες,μπισκοτα) σε κουζινα «ανοιχτη» (που θα φαινεται δηλαδη απο τη σαλα) και θα τα σερβιρει σε περαστικους αλλα και σε περιπου 30-40″καθιστους» πελατες.
  Ποσα τμ πρεπει να ειναι το παρασκευαστηριο του?
  Διαβασα σε καποια διαταξη οτι πρεπει να ειναι 25 τμ αλλα σε αντιστοιχο καταστημα της Κηφισιας που μαλιστα εχει περισσοτερα τραπεζια το παρασκευαστηριο δεν ειναι πανω απο 10-12 τμ. Τι ισχυει? Επισης ποσα τμ πρεπει να ειναι το μπανιο και τι υψος πρεπει να εχει?
  Ευχαριστω
  Μαρια Αντωνιου

 18. Ο/Η g-risk-driver λέει:

  ευχαριστω πολυ κ.Παπαδακη για την ενημερωση και συγχαρητηρια για την σημαντικη βοηθεια που παρεχεται. Χρειαζομε λιγες απο τις γνωσεις σας ακομη. Ενα καταστημα 50 καθισματων με αιθουσα πελατων 75 τετρ.μετρ.-αποθηκη 10 τετρ.μετ.- διαταξη κουζινας σε ευθεια απο αριστερα προς δεξια ειναι χωρος ψησιματος-παρασκευης-λαντζες-ψυγειο 23 τετρ. μετρα -τουαλετες 11 τετρ.μετ..- Διαφορετικη πορτα οδηγει στις τουαλετες που βρισκονται πισω απο τις λαντζες [κανονικος τοιχος σταθερος] υπαρχει προβλημα ? πρεπει να διαθετει τουαλετες και για Α.Μ.Ε.Α.?. περιμενω απαντηση σας και παλι σας ευχαριστω πολυ

 19. Αγαπητή κυρία Μαρία ,
  συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά μια ίωση με κράτησε μακριά από τον υπολογιστή

  το είδος του καταστήματος προδιορίζει τα τμ του παρασκευαστηρίου καθώς και κάποια άλλα τεχνικά θέματα . Το άλλο κατάστημα που λέτε μπορεί να έχει άδεια χωρίς παρασκευαστήριο .
  Για να μπορέσω να σας απαντήσω πρέπει να μου πείτε τι είδους κατάστημα επιθυμείτε να λειτουργήσετε . Θα υποθέσω οτι θέλετε να ανοίξετε :
  1)Ζαχαροπλαστείο είναι το κατάστημα, στο οποίο παρασκευάζονται και προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες κάθε είδους γλυκίσματα, γάλα, καφές γενικά και άλλα ροφήματα, οινοπνευματώδη ποτά, χωρίς ή με πρόχειρο μεζέ, και αναψυκτικά ποτά, καθώς και εμφιαλωμένα ποτά. Η προσφορά πίτσας στα ζαχαροπλαστεία απαγορεύεται, εκτός αν λειτουργούν ως μικτά καταστήματα με πιτσαρία, σύμφωνα με το άρθρο 40 της παρούσας. Στα ζαχαροπλαστεία παρασκευάζονται επίσης και πίττες, καθώς και μεζεδάκια δεξιώσεων, υπό τους περιγραφόμενους στην παρ. 4 εδ. α’ περίπτ. (2) όρους, που προορίζονται για κατ’ οίκον κυρίως κατανάλωση.
  ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ 30 ΤΜ Ή 16 ΤΜ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ
  2) Αναψυκτήρια καταστήματα με καθίσματα είναι τα καταστήματα, στα οποία προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες ορισμένα γλυκίσματα (γλυκά ταψιού, πάστες, κωκ, εκλαίρ, παγωτά κ.τ.ομ.), τοστ και άλλα σάντουιτς, πίττες και άλλα παρόμοια παρασκευάσματα, καθώς και καφές και κάθε είδους ποτά, οινοπνευματώδη και αναψυκτικά. Τα είδη αυτά, αν δεν παρασκευάζονται στο ίδιο το κατάστημα, θα προέρχονται από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια, γεγονός που θα αποδεικνύεται κάθε φορά με βάση τα τιμολόγια πωλήσεως ή τα δελτία αποστολής.
  ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ 30 ΤΜ Ή 9 ΤΜ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ
  3)Σνάκ – Μπάρ, αν σ’ αυτό προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε όρθιους πελάτες κάθε είδους ποτά, κυρίως οινοπνευματώδη, με τη συνοδεία ποικιλίας πρόχειρων φαγητών, ζεστών ή κρύων, συμπεριλαμβανομένου και του ψημένου κρέατος (σουβλάκια, μπιφτέκια, μπριζόλες κ.τ.ομ.), τα οποία παρασκευάζονται στο ίδιο το κατάστημα ή έχουν παρασκευασθεί σε νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια και είτε κυκλοφορούν στο εμπόριο σε τυποποιημένη μορφή, είτε φέρονται κατά τη μεταφορά τους από το εργαστήριο ή το εργοστάσιο στο κατάστημα εντός ερμητικά κλειστών κατάλληλων δοχείων. Αν τα ανωτέρω είδη δεν παρασκευάζονται στο κατάστημα, η προέλευση τούτων θα αποδεικνύεται με τα τιμολόγια πωλήσεως ή τα δελτία αποστολής.
  ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ 23 ΤΜ Ή 10 ΤΜ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ
  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 20. Καλημέρα
  συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά μια ίωση με κράτησε μακριά από τον υπολογιστή

  Η τουαλέτα ΑΜΕΑ προβλέπεται όταν ο χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων ξεπερνάει τα 100 τμ .
  Στα καταστήματα, στα οποία παρασκευάζονται και προσφέρονται σε καθισμένους πελάτες φαγητά ή γλυκίσματα ή άλλα παρασκευάσματα, τα αποχωρητήρια θα βρίσκονται μακριά από τους χώρους των παρασκευαστηρίων και πλύσεως σκευών και σε τέτοια θέση, ώστε να αποκλείεται η διέλευση των πελατών από τους χώρους αυτούς.
  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 21. Ο/Η g-risk-driver λέει:

  καλημερα κ.Παπαδακη .ευχαριστω πολυ για την ενημερωση.Τους οδηγους υγιεινης ,για καταστηματα και για εργαζομενους που μπορω να τους προμηθευτω ? για την παραδοση τροφιμων κατ’οικον ειναι απαραιτητη αδεια? να ειστε παντα καλα !

 22. Οι οδηγοί υγιεινής εκδίδονται από τον ΕΦΕΤ ανάλογα με την κατηγορία του καταστήματος και μπορείτε να τους αγοράσετε από εκεί . Υπάρχουν στο διαδίκτυο επίσης οδηγίες δωρεάν ( όχι με την μορφή του εντύπου του ΕΦΕΤ ) .
  Βέβαια απαιτείται άδεια . Με τελευταία τροποποίηση μπορεί ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος να λειτουργεί μόνο σαν delivery (παλαιότερα απαιτούνταν και καθίσματα υποχρεωτικά).
  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 23. Ο/Η g-risk-driver λέει:

  σας ευχαριστω πολυ κ.Παπαδακη καλο μηνα με υγεια

 24. Ο/Η Maria Antoniou λέει:

  Αγαπητε κυριε Παπαδακη,
  πιο αναλυτικα θα συνενωσω δυο καταστηματα 25 και 50 τμ για να φτιαξω ενα μικρο καφε-ζαχαροπλαστειο που θα παρασκευαζει καθε μερα μια μικρη γκαμα γλυκων αποκλειστικα συνοδευτικων του καφε (κεικ,μπισκοτα,ταρτες κλπ) για 40 καθιστους πελατες και διερχομενους.
  Επειδη μιλαμε για πολυ λιγα ειδη, και σε γκαμα και σε ποσοτητα (καθημερινη καταναλωση), σε σχεση με ενα κανονικο ζαχαροπλαστειο, τα 25 τμ του παρασκευαστηριου φαινονται παρα πολλα για τις αναγκες της συγκεκριμενης επιχειρησης.
  Θα μπορουσα να καταθεσω καποια αιτηση «εξαιρεσης» για εγκριση απο το υγειονομικο η
  δεν προβλεπεται τετοια διαδικασία? Πως προτεινετε να κινηθω πριν αφιερωσω το ενα τριτο
  του χωρου ενω στην πραγματικοτητα δεν χρειαζομαι πανω απο 10-15 τμ για να φτιαξω τα κεικ μου?
  Ευχαριστω προκαταβολικα για το ενδιαφερον σας.
  Μαρια Αντωνιου

 25. Καλημέρα

  δυστυχώς στην ισχύουσα υγειονομική διάταξη δεν προβλέπεται μεγάλη ή μικρή χρήση του παρασκευαστηρίου και επομένως η αίτησή σας δεν θα έχει καμμία τύχη ( αποψή μου ).Επίσης τα ζαχαροπλαστεία μέχρι 50 καθίσματα απαιτούν 30 τμ και όχι 25 τμ
  Δείτε την περίπτωση ζαχαροπλαστείου χωρίς παρασκευαστήριο που απαιτεί 16 τμ .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 26. Ο/Η HATZIYANNIS λέει:

  κ. Παπαδάκη,

  θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. θα ανοίξω ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην κατηγορία σνακ μπαρ-εστιατόριο με χωρητικότητα όχι πάνω από 50 άτομα, μπορείτε να μου πείτεέάν έχοντας ένα παρασκευαστήριο 13 τετραγωνικά μέτρα με ένα μπαρ 10 τετραγωνικά μέτρα, τα τετραγωνικά μέτρα του μπαρ προσμετρούνται στο σύνολο των τετραγωνικών μέτρων του παρασκευαστηρίου από την στιγμή που υποχρεωούμαι να έχω 23 τετραγωνικα σε σύνολο.Άλλοι μου λένε ΝΑΙ και άλλοι ΟΧΙ λέγοντας μου ΄το υποκειται στο επόπτη. το σνακ μπαρ- εστιατόριο, έχει 2 κατηγορίεσ κρύων φαγητών και μία κατηγορία ζεστων. σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

 27. Καλημέρα και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση λόγω ολιγοήμερων διακοπών .
  Εμείς στην Δ/νση Δημόσιας Υγείας ΠΕ Ηρακλείου Περιφέρειας Κρήτης τα λαμβάνουμε υπόψη εφόσον πληρούνται οι υγειονομικές προδιαγραφές που ορίζει η Α1β8577/83 (πλακάκια , πάγκοι , κλπ )

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 28. Ο/Η Λαυράνος Γιάννης λέει:

  Θα ήθελα να σχολιάσω και εγώ το εν λόγω θέμα. Πιστεύω ότι είναι μεγάλο κεφάλαιο…
  Σύμφωνα με τη Νομοθεσία, έτσι όπως είναι διατυπωμένη τουλάχιστον, δεν φαίνεται να το χειρίζεται λάθος η Δ/νση Υγείας Ηρακλείου… και νομίζω όπως και οι περισσότεροι στην Ελλάδα.
  Όμως… νομίζω ότι το ορθότερο από άποψη «υγιεινής» είναι να μην λαμβάνουμε υπόψη το χώρο του Μπαρ, όταν βέβαια έχει την κλασική συγκρότηση του Μπαρ (ράφια, ντουλάπια, κανα ψυγείο, 1-2 λάντζες και ποτά, αναψυκτικά). Διότι πως να το κάνουμέ? Στην πράξη ξέρουμε όλοι, ότι όταν βλέπουμε ένα «κλασικό» Μπαρ, η παρασκευή φαγητών αποκλείεται να πραγματοποιείται στο χώρο αυτό, παρά μόνο στην κουζίνα των 13τ.μ. (στη συγκεκριμένη περίπτωση) είτε για λόγους πρακτικούς (λόγω συγκρότησης, απαγωγικού συστήματος αερίων, κλπ.) είτε για λόγους αισθητικής (πολλοί επιχειρηματίες δεν θέλουν να βλέπει ο πελάτης τις εργασίες της κουζίνας). Επιπλέον, απ’ ότι έχω διαπιστώσει οι επιχειρηματίες για λόγους «αισθητικής» δεν θέλουν με τίποτα οι πελάτες να έχουν οπτική επαφή με το χώρο πλύσεως σκευών. Άρα πιο θα είναι το αποτέλεσμα στο τέλος: Παρασκευή φαγητών (τουλάχιστον αυτών που θέλουν ψήσιμο που είναι και η πιο βασική) και πλύση σκευών να πραγματοποιούνται στην κουζίνα των 13τ.μ. και στο Μπαρ να προσφέρονται κατά κύριο λόγο τα ποτά, αναψυκτικά, άντε και να προετοιμάζεται κανένα κρύο πιάτο.
  Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να πληρούνται οι απαιτήσεις της Υγειονομικής Διάταξης ως προς το ελάχιστα απαιτούμενο εμβαδόν προκειμένου για Σνακ Μπαρ – Εστιατόριο: 15τ.μ. παρασκευαστήριο + 5τ.μ. χώρος πλύσεως σκευών + 3τ.μ. χώρος εγκατάστασης ψυγείων, μπουφέ, ταμείου (που ουσιαστικά αυτός είναι ο χώρος του Μπαρ, όσα τ.μ. και να καλύπτει). Άσε που αν τελικά ο χώρος του Μπαρ χρησιμοποιείται ως παρασκευαστήριο ποτών ή/και καφέδων, τελικά δεν πρόκειται για σκέτο Σνακ Μπαρ – Εστιατόριο, αλλά για μικτό κατάστημα των άρθρων 37 και 38: Σνακ Μπαρ – Εσταιτόριο – Μπαρ (ή – Καφετέρια), που όμως έχει ανεπαρκείς χώρους εργασίας…

 29. Συνάδελφε Γιάννη

  εμείς εδώ στο Ηράκλειο έχουμε δώσει δείγματα γραφής με το κλείσιμο πολλών καταστημάτων με απευθείας εντολή Νομάρχη . Τηρούμε την νομιμότητα και σε καμία περίπτωση δεν παρεκκλίνουμε χωρίς λόγο . Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπως αυτή και όπως η αντικατάσταση 2 λαντζών από ηλ. πλυντήριο σε όλα τα καταστήματα και όχι μόνο στα μεγάλα γιατί το θεωρούμε υγειονομικά αποδεκτό ( κατά την κρίση πάντα και του Επόπτη που κάνει την αυτοψία ) .
  Υπάρχουν καταστήματα και συγκεκριμένα εστιατόρια που καλύπτουν και με το παραπάνω τα τετραγωνικά και όμως θα μπορούσαμε να επιβάλουμε κυρώσεις ακόμα και κλείσιμο λόγω απαράδεκτων υγειονομικών συνθηκών . Οπότε ας μην μένουμε στην ετεροχρονισμένη υγειονομική διάταξη που ευτυχώς αναμένεται να αλλάξει . Αυτό δεν σημαίνει ξαναλέω ότι δεν τηρούνται οι προδιαγραφές της Α1β8577/83 αλλά υπάρχει και η τήρηση του «κατά την κρίση της υγειονομικής υπηρεσίας» που η ίδια ευαγγελίζεται .

 30. Ο/Η Λαυράνος Γιάννης λέει:

  Καταρχήν, να πω ότι σας συγχαίρω για τη συμπαράσταση του Νομάρχη σας! Βοηθάει να φαίνεστε σοβαρή Υπηρεσία! Γιατί το να προσπαθεί ένας Επόπτης να κάνει τη δουλειά του σωστά για να προστατεύεται η Δημόσια Υγεία, αλλά και για να υπάρχει ισονομία και να τον «κολλάει» ένας αιρετός δεν είναι ότι καλύτερο, όταν συμβαίνει! Άσε που απογοητεύει και τους νέους συναδέλφους…
  Όσον αφορά την «Πρακτική της Υπηρεσίας» (π.χ. πλυντήριο αντί διπλής λάντζας) είναι κάτι το αποδεκτό, όταν όπως λες δεν αποκλίνει κανείς από αυτήν (από άποψη ισονομίας), αλλά με την παρούσα ετεροχρονισμένη διάταξη, δεν νομίζω ότι είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις, γιατί το «κατά την κρίση μας» δυστυχώς δεν το λέει παντού. Το έχουμε ξανασυζητήσει και έχουμε συμφωνήσει!
  Άμα δηλαδή, έρθει ένας ξεκάρφωτος που αρέσκεται στο σαματά και κάνει καταγγελία ότι το τάδε μαγαζί αντί να έχει τις προβλεπόμενες 5 λάντζες, έχει 3 και πλυντήριο, τότε δεν νομίζω ότι μπορούμε να απαντήσουμε ότι το επιτρέπουμε κατά την κρίση μας, ακόμα και αν είναι υγειονομικά αποδεκτό.
  Βέβαια με τη νέα διάταξη, αλλάζουν αυτά τα στερεότυπα…
  Όμως έχω την εντύπωση πως η νέα διάταξη δεν θα βάλει τάξη. Αντιθέτως θα μας μπερδέψει. Δηλαδή, για να φέρω ένα παράδειγμα ακραίο για να γίνω κατανοητός, θα σου πω το εξής: Ας υποθέσουμε ότι ανοίγουν δίπλα-δίπλα δυο π.χ. ταβέρνες και έχουν την ίδια δυναμικότητα, αλλά η μια ανοίγει στα διοικητικά όρια μιας περιφερειακής ενότητας και η άλλη σε άλλη ενότητα ή/και περιφέρεια. Δεν είναι πιθανό, όταν θα αδειοδοτηθούν να κριθούν διαφορετικά? Δηλαδή στην μια οι Επόπτες να κρίνουν ικανοποιητικές 2 λάντζες και στην άλλη να ζητήσουν 5???
  Θέλω να πω με αυτό, ότι προτιμώ και λιγάκι τα στερεότυπα, γιατί βοηθάνε την ισονομία. Θα προτιμούσα λοιπόν κατά κάποιο τρόπο τον εκσυγχρονισμό της 8577 και όχι την αντικατάσταση της. Το ξέρω ότι σηκώνει πολλή συζήτηση αυτό, αλλά τι να πω? Με έχει προβληματίσει!

 31. Ο/Η ΜΑΚΗΣ λέει:

  Καλησπέρα! Θέλω να βγάλω άδεια για ένα κατάστημα 18 τμ με σκεύη μιας χρήσης για όρθιους κ περαστικούς,το κατάστημα θα έχει : πατάτες τηγανιτές, μακαρονάδες, hot dog, club sandwitch, κρύα sandwitch, σαλάτες, κ κάποια αναψυκτικά. Θα ήθελα να ξέρω ως τι πρέπει να βγει η άδεια δεδομένου ότι στο χώρο υπάρχει μια τουαλέτα χωρίς προθάλαμο κ μια λάντζα διπλή. Τα τετραγωνικά όπως ανέφερα κ παραπάνω είναι 18. Απ’ ότι γνωρίζω οι νόμοι έχουν αλλάξει προσφάτως…..
  Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά!!! :))

 32. Καλημέρα

  θεωρώ ότι το κατάστημα είναι πολύ μικρό για όλες αυτές τις δραστηριότητες . Η προηγούμενη διάταξη έδινε το δικαίωμα για μικρά οβελιστήρια και σνακ μπαρ χωρίς παρασκευαστήριο και τη δυνατότητα χρήσης σκευών μιας χρήσης . Μπορεί η καινούργια να μην αναφέρει μεν τετραγωνικά αλλά ζητάει πολλά περισσότερα και αναφέρει την φράση ΕΠΑΡΚΗ ΧΩΡΟ (χωρίς να διευκρινίζει κάτι παραπάνω ).
  Επίσης η τουαλέτα απαιτεί οπωσδήποτε προθάλαμο .
  Θεωρώ σκόπιμο να περιμένουμε λίγο .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 33. Ο/Η Spyros A. λέει:

  Καλησπέρα σας,

  ενδιαφερομαι να ανοιξω καταστημα κατα βαση πρατηριο αρτου. Τι αδειες θα πρεπει να εχω για να μπορω να διαθετω -εκτος απο αρτοσκευασματα- χυμα παγωτο, σφολιατοειδη καθως και γλυκα (παστες, τουρτες, κτλ απο προμηθευτη ζαχαροπλαστη). Επισης ποια ειναι τα ελαχιστα τετραγωνικα του κτηριου που απαιτουνται.

  Σας ευχαριστω

 34. Καλησπέρα

  η νέα υγειονομική διάταξη δεν υποχρεώνει σε ελάχιστα τετραγωνικά . Επιπλέον οι κατηγορίες των καταστημάτων άλλαξαν και υπάρχει σαφέστατο πνεύμα που ευνοεί την επιχειρηματικότητα .
  Επομένως η νέα κατηγορία που σας καλύπτει είναι : α) Επιχειρήσεις λιανικής & Χονδρικής διάθεσης τροφίμων & ποτών
  Το πρατήριο άρτου επειδή αδειοδοτείται από άλλη νομοθεσία έχει ακόμα ελάχιστα τετραγωνικά (θεωρώ ότι σύντομα και αυτό θα αλλάξει )
  Για την ίδρυση και λειτουργία αμιγούς πρατηρίου άρτου απαιτείται αυτοτελής ισόγειος χώρος, επιφάνει­ας δώδεκα (12) τουλάχιστον τετραγωνικών μέτρων με ανεξάρτητη είσοδο, σαφώς διαχωρισμένος από οποιον­δήποτε άλλο χώρο. Αν στο ίδιο πρατήριο πωλούνται εκτός του άρτου και άλλα προϊόντα από τα αναφερό­μενα στην περίπτωση ιε΄ του άρθρου 1, η απαιτούμενη ελάχιστη επιφάνεια του πρατηρίου ορίζεται σε είκοσι (20) τ.μ.. [Αρχή Τροποποίησης] Αν το πρατήριο άρτου βρίσκεται μέσα σε χώρο κατα­στήματος τροφίμων, μεικτού καταστήματος τροφίμων ή υπεραγοράς τροφίμων, η απαιτούμενη ελάχιστη επιφάνεια ορίζεται σε δώδεκα (12) τ.μ., αν όμως στο πρατήριο αυτό διατίθεται αποκλειστικά άρτος η απαιτούμενη ελά­χιστη επιφάνεια ορίζεται σε δέκα (10) τ.μ.

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 35. Ο/Η Doro Stou λέει:

  Καλησπέρα κ.Παπαδάκη.

  Θα ήθελα τη γνώμη σας και τις γνώσεις σας για τα παρακάτω.

  Θέλω να ανοίξω σε περιοχή της Αττικής,ένα μαγαζάκι το οποίο :
  1.θα λειτουργεί 7:00 – 17:00
  2.θα προσφέρει χειροποίητα γλυκίσματα (κέικ,τάρτες,μπισκότα κλπ),καφέ και μόνο λικερ από αλκοολούχα.
  3.θέλω να κάνω και μπαζαρ στον χώρο του μαγαζιού π.χ. σαπουνιών,κοσμημάτων κλπ
  5.εάν δεν έχω παρασκευαστήριο,πρέπει υποχρεωτικά να τα προμηθεύομαι?
  6.επειδή ήθελα να είναι όλα χειροποίητα,τα γλυκίσματα και τα λικέρ(έχω πτυχίο οινολόγου αν αυτό μπορεί να δικαιολογήσει τουλάχιστον τα λικέρ) εάν δεν μπορώ για όλα τα παραπάνω να έχω άδεια λειτουργίας χώρου εστίασης,μήπως μπορώ να λειτουργήσω ως μικροπωλητής?ή ως συνεταιρισμός?

  Υπάρχουν νόμοι οι οποίοι να δικαιολογούν τα παραπάνω?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
  Σ.Δ.

 36. ΚΑλημέρα

  συγγνώμη αλλά και η δικιά σας ερώτηση μου διέφυγε μιας και τις τελευταίες μέρες γίνομαι αποδέκτης πολλών ερωτημάτων τόσο εδώ όσο και στο email μου .
  Λοιπόν αναφορικά με τα ερωτήματά σας

  Η νέα υγειονομική διάταξη σας δίνει το δικαίωμα να έχετε μικτό κατάστημα τροφίμων με μη τρόφιμα πχ κοσμήματα κλπ σε χώρο και με διαδικασίες που δεν θα επιμολύνουν τα τρόφιμα . Όμως απαιτούνται να πληρούνται επιπλέον υποχρεώσεις από εσάς όπως πιστοποιημένης εκπαίδευσης ( το πτυχίο σας μάλλον σας καλύπτει ) , διάγραμμα ροής εργασιών , αποδυτήριο και κάποια άλλα για τα οποία θα σας ενημερώσουν στο Δήμο .
  Μπορείτε να προμηθεύεστε τα τρόφιμα από αδειοδοτημένο εργαστήριο όμως αν τα παρασκευάζετε εσείς απαιτείται παρασκευαστήριο .
  Όλα αυτά καλύπτονται από την νέα διάταξη

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 37. Ο/Η olypan λέει:

  καλησπερα,
  ενδιαφερομαι να ανοιξω καταστημα παρασκευης και διαθεσης μαγειρευτων φαγητων σε περαστικους πελατες ή/και delivery, χωρις καθισματα.Ειναι δυνατο κατι τετοιο και σε ποια κατηγορια ανηκει οσον αφορα τις προυποθεσεις. Οποιαδηποτε πληροφορια/συμβουλη σας καλοδεχουμενη.

 38. Ο/Η katerina λέει:

  γεια σασ εχω ενα καφεπαντοπωλειο και εξωτερικα εχω μια μικρη κουζινα και θελω να ψησω σουβλακια τι πρεπει να κανω για παρω αδεια

 39. Καλημέρα

  συγγνώμη που καθυστέρησα να σας απαντήσω αλλά βρέθηκα το τριήμερο χωρίς υπολογιστή …

  η κατηγορία που ανήκει είναι : Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

  Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.
  Περισσότερα εδώ

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 40. Ο/Η Κatina λέει:

  Καλησπέρα σας.
  Θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις και θα εκτιμούσα πολύ την άποψη σας.

  Κατ’αρχήν θα σας δώσω κάποιες λεπτομέρειες.
  Έχω ένα κατάστημα με άδεια “ Αναψυκτήριο κατάστημα με καθίσματα – Μπουγάτσα” , δυναμικότητας εντός 21 καθισμάτων. Το κατάστημα είναι 55 τετραγωνικά και διαθέτει σαφώς χωρισμένο χώρο κουζίνας με ωφέλιμο χώρο 3 τετραγωνικά. Υπάρχει λάντζα με ένα νεροχύτη, ηλεκτρικό πλυντήριο, επαγγελματικός φούρνος (κλίβανος) καθώς και ένα θάλαμος κατάψυχης.
  Οι τουαλέτες βρίσκονται μακριά από την κουζίνα και διαθέτουν προθάλαμο.

  Τα προϊόντα τα οποία προσφέρονται -σε σκεύη μιας χρήσης- είναι καφές/αναψυκτικά και προϊόντα μπουγάτσας και ζύμης τα οποία προμηθεύομαι καταψυγμένα από αναγνωρισμένο εξωτερικό παρασκευαστήριο.

  Σκέφτομαι ωστόσο να προσθέσω κάποια ακόμη προϊόντα που θα παρασκευάζω εγώ.
  Οπότε οι ερωτήσεις μου είναι :

  -Βάση της συγκεκριμένης άδειας και των συγκεκριμένων τετραγωνικών επιτρέπεται να παρασκευάζω και να διαθέτω στους περαστικούς και τους καθισμένους τα παρακάτω προϊόντα άμεσης κατανάλωσης, σερβιρισμένα με σκεύη μίας χρήσης :
  1. Κέηκ , βάφλες και κρέπες?
  2. Πίτες (πχ τυρόπιτα) και άλλα προϊόντα ζύμης πχ πεϊνιρλί?
  2. Χάμπουργκερ και ζεστά/κρύα σάντουιτς?

  Αν όχι, τι θα με συμβουλεύατε να κάνω? Μπορώ πχ να κάνω επέκταση της άδειας? Ή χρειάζομαι φερ’ ειπείν να αυξήσω τα τετραγωνικά της κουζίνας?

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

 41. Καλησπέρα

  αν κατάλαβα καλά ο χώρος του παρασκευαστηρίου είναι 3 τμ ??? Αν ναι θεωρείται αδύνατο , κατά την άποψη μου , να προστεθεί η οποιαδήποτε δραστηριότητα εκεί και πιθανά και η άδεια που έχετε αφορά κατάστημα χωρίς παρασκευαστήριο που σημαίνει ουδεμία επεξεργασία παρά μόνο αναθέρμανση των τροφίμων που προμηθεύεστε από νόμιμα εργαστήρια . Τέλος πρέπει να ενημερωθείτε για τις νέες απαιτήσεις που φέρνει η υγειονομική διάταξη όπως εκπαίδευση των εργαζομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων , HACCP κλπ .
  Θεωρώ όμως ότι εγώ δεν έχω πλήρη εικόνα και πρέπει με την άδεια και κάποιο σχεδιάγραμμα να επισκεφτείτε την υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας για πληρέστερη ενημέρωση .
  Η παλιά διάταξη ανέφερε : ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ – ΛΑΝΤΖΑ – ΨΥΓΕΙΟ).

  Μέχρι 50 καθίσματα απαιτούνται 30τμ.

  Από 51-100 καθίσματα απαιτούνται 43τμ.

  Από 101-200 καθίσματα απαιτούνται 55τμ.

  Μέχρι 50 καθίσματα απαιτούνται 16τμ. χωρίς εργαστήριο.

  Από 51-100 καθίσματα απαιτούνται 20τμ. χωρίς εργαστήριο.

  Από 101- 200 καθίσματα απαιτούνται 24τμ. χωρίς εργαστήριο.

  Τα αναψυκτήρια, μπουγατσάδικα και λουκουματζίδικα υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να έχουν λιγότερα τετραγωνικά μέτρα.

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 42. Ο/Η Κatina λέει:

  Κατ’αρχήν σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας.
  Εκ παραδρομής έγραψα 3! Είναι 13 τετραγωνικά, χωρίς να έχω υπολογίσει τον χώρο που καταλαμβάνει ο κλίβανος και ο θάλαμος κατάψυχης!

  Αν λοιπόν έχω καταλάβει καλά , για να μπορώ να παρασκευάζω τα παραπάνω είδη που σας ανέφερα, θα πρέπει να έχω 30 τετραγωνικά παρασκευαστήριο?

  Αν επεκτείνω τον χώρο της κουζίνας και τον χωρίσω από το υπόλοιπο μαγαζί με τοίχο γυψοσανίδας είμαι εντάξει? Κατά αυτόν τον τρόπο μπορώ να αποκτήσω τα 30 τετραγωνικά.

 43. Καλημέρα

  όχι τα τετραγωνικά που σας ανέφερα ίσχυαν με την παλιά διάταξη . Αφού λοιπόν έχετε παρασκευαστήριο με τις παλιές προδιαγραφές και άρα σχετικά ικανοποιητικά τμ , φροντίστε να προσαρμοστείτε με τα νέα δεδομένα που σας έγραψα και θα ζητήσετε να ενταχθείτε μετά από έλεγχο από την υγειονομική Υπηρεσία στις: Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και προσφοράς πλήρους γεύματος.

  Στις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής παρασκευάζονται και διατίθενται σε καθισμένους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, πλήρη γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) τα οποία περιλαμβάνουν κάθε είδος τροφίμου, γλυκίσματος, ροφήματος, αναψυκτικού ή αλκοολούχου ποτού, σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης και με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.
  Θεωρώ ότι πρέπει να πάτε σ εαυτή την κατηγορία λόγω των κρεατικών .
  ΑΝ μιλούσαμε για αυτά που λέτε χωρίς τα χάμπουργκερ σας καλύπτει και η κατηγορία : Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

  Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της νέας διάταξης .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 44. Ο/Η panagiotis λέει:

  καλησπερα,θελω να κανω μπουγατσατζιδικο με παρασκευαστηριο,τι πρεπει να κανω για να βγαλω αδεια λειτουργιας,που το μαγαζι αυτο να περιεχει(ολα τα πιτοειδη και κρεπα,κρυα σαντουιτσ,βραστο λουκανικο και μπυρες και γαλακτομικα.

 45. Ο/Η Agamemnon λέει:

  Καλησπερα σας.
  Εχω παντοπωλειο και και κυριως πουλαω συσκευασμενα παραδοσιακα προιοντα της περιοχης απο διαφορους παραγωγους και απο τον συνεταιρισμο. Μπορω να βγαλω αδεια για καποια τραπεζοκαθισματα οπως γινεται στα οινοποιια και τους συνεταιρισμούς ετσι ωστε να μπορουν οι πελατες να δοκιμαζουν τα προιοντα και τα κρασια της περιοχης αλλα και να τα αγοραζουν ταυτοχρονα?

 46. Καλησπέρα

  άδεια μπορείτε να βγάλετε αν προσθέσετε τμήμα με κατηγορία καταστήματος που προβλέπει καθίσματα . Όμως με την νέα υγειονομική διάταξη (εφόσον προσαρμοστείτε σε αυτή ) μπορείτε να τα διαθέτετε προς κατανάλωση χωρίς όμως καθίσματα .
  Στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης μπορούν να συνυπάρχουν σε ξεχωριστό, νοητά διαχωρισμέ-
  νο χώρο, άλλα, άσχετα με τα τρόφιμα είδη και αντιστρόφως, εφ’ όσον υπάρχει επαρκής χώρος και α-
  ποδεικνύεται ότι λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα για αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.
  Ειδικότερα:
  Οι εγκαταστάσεις του κρεοπωλείου και του ιχθυοπωλείου θα βρίσκονται σε ξεχωριστό, νοητά
  διαχωρισμένο χώρο.
  Επιτρέπεται η πώληση άρτου, αρτοσκευασμάτων και αρτοπαρασκευασμάτων στις επιχειρήσεις
  λιανικής διάθεσης τροφίμων σύμφωνα με την αρτοποιητική Νομοθεσία.
  Επιτρέπεται η κοπή και απλή συσκευασία των τροφίμων και ποτών (τυροκομικά προϊόντα, αλλα-
  ντικά, κρασί, κ.λπ.) στην οποία συσκευασία θα υπάρχει η απαιτούμενη σήμανση, (ημερομηνία συ-
  σκευασίας, συνθήκες διατήρησης, ημερομηνία λήξης, κ.λπ) και η όλη διαδικασία θα διασφαλίζει την
  υγιεινή και ασφάλεια αυτών.
  Επιτρέπεται η επεξεργασία προϊόντων στο αντίστοιχο τμήμα (π.χ. στύψιμο φρούτων για παραγωγή
  φρέσκου χυμού, στο τμήμα του οπωροπωλείου) με την προϋπόθεση ύπαρξης κατάλληλου χώρου και
  εξοπλισμού.
  Επιτρέπεται να λειτουργούν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος ή μη,
  εντός επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών (κατάστημα εντός καταστήματος) και αντιστρόφως, εφόσον
  υπάρχει επαρκής χώρος σαφώς ή νοητά διαχωρισμένος ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας της
  δραστηριότητας και δεν δημιουργείται κίνδυνος διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 47. Ο/Η minos λέει:

  Καλησπέρα σας

  Θέλω να ρωτήσω για κατάστημα με καθήμενους που να διαθέτη:χοτ-ντοκ, ζεστά και κρύα σάντουιτς,πίτσα, κρέπες, βάφλα,καφέ,χυμό,παγωτό.(θα παρασκευάζονται από εμάς όχι έτοιμα,το παγωτό όχι μηχανής) πόσα τετραγωνικά απαιτούνται χωρίς παρασκευαστήριο. Έχω βρει ένα κατάστημα γύρο στα 20 Μ2 αρκεί??

  Το παρασκευαστήριο μπορεί να υπάρξει σε άλλο χώρο λόγο έλλειψης τετραγωνικών (και εφόσον υπάρχει ιδιόκτητο κατάστημα σε μη εμπορική περιοχή?)
  Αν ναι πόσα τετραγωνικά “εκτιμάτε” περίπου ότι θα χρειαστούν με αυτά τά προϊόντα που αναφέρω πιο πάνω σύμφωνα με το διάγραμμα ροής εργασιών?
  Επίσης λογικά θα χρειάζεται και κάποιο βαν κατάλληλο.. πιθανά με ψυγείο για την μεταφορά απο το παρασκευαστήριο στο κατάστημα διάθεσης?

  Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας,
  Μίνως Β.

 48. Καλημέρα

  με την νέα υγειονομική διάταξη δεν ορίζονται πλέον ελάχιστα τμ . Το άρθρο που διαβάσατε έχει καταργηθεί . Όμως απαιτούνται άλλες προδιαγραφές και κριτήρια που θα βρείτε εδώ

  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 49. Ο/Η nastasia λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,

  ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕ ΨΙΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΨΩΜΙ, ΤΥΡΟΠΙΤΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΚΑΦΕ ΣΕ ΟΡΘΙΟΥΣ Κ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ? ΣΗΜΕΙΩΤΕΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΡΗ. ΤΟ ΜΙΣΟ ΜΑΓΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΑ ΨΙΛΙΚΑ Κ ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ Κ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΔΕΙΑ?

 50. Ο/Η melita λέει:

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ , 1) 2 ΜΑΓΑΖΙΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΕΝΑ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΙΚΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ? ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ? Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΡΩΤΑΩ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΠΙΤΣΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΑΝ DELIVERY ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΠΛΑ ΟΧΙ ΣΕ ΠΑΚΕΤΟ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΙΑΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ? ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΟΜΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΣΑ?

 51. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Καλησπέρα..
  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα κατάστημα το οποίο θα διαθέτει σε περαστικούς και καθήμενους σφολιατοειδή και καφέ και μια σειρά από γλυκά..Τα σφολιατοειδή θα παρασκευάζονται σε εργαστήριο εκτός του καταστήματος και θα ψήνονται στο χώρο ενώ για τα γλυκά θα υπάρχει παρασκευαστήριο εντός του καταστήματος..Ο χώρος είναι 40 τ.μ. ενω διαθέτει και 20 τ.μ. υπαίθριο χώρο..Τα τ.μ. επαρκούν για την αδειοδότηση και ποιά είναι τα δεδομένα όσον αφορα τον αριθμό των καθήμενων,τα τ.μ. που θα πρέπει να καλύπτει το παρασκευαστήριο,τη λάντζα,την τουαλέτα;
  ευχαριστώ πολύ!!

 52. Καλησπέρα

  ζητώ συγγνώμη που καθυστέρησα να απαντήσω αλλά βρισκόμουν μια εβδομάδα στην Αθήνα για σεμινάρια και δεν υπήρχε χρόνος αλλά και υπολογιστής να σας απαντήσω μιας και μόνος προσπαθώ να ανταποκριθώ στις ερωτήσεις των αναγνωστών .

  Θα προτιμούσα να μην απαντήσω και να σας παραπέμψω στην αρμόδια υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας . Γνώμη μου είναι (χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό ) ότι πρέπει να δημιουργήστε ένα μικτό κατάστημα σύμφωνα όμως με τις νέες απαιτήσεις της νομοθεσίας .

 53. Ο/Η melita λέει:

  OK.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ. ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΛΟΓΙΚΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΟ ΘΕΜΑ ¨ΕΦΟΡΙΑΣ’ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΜΕΝΟΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ.?ΑΠΛΑ Η ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ(ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΜΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ) ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΜΕΝΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΥΠΟΔΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΙΤΣΑΡΙΑ.

 54. Καλησπέρα και συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση .

  Σύμφωνα με την νέα υγειονομική διάταξη δεν προβλέπονται ελάχιστα τετραγωνικά και συγκεκριμένος αριθμός συστήματος πλύσεως σκευών . Αντιθέτως υπάρχουν πολλές άλλες απαιτήσεις που μόνο η Υγειονομική Υπηρεσία που είναι αρμόδια μπορεί να σας δώσει .Αυτό που μπορώ να σας πω μιας και δεν μου αναφέρετε κάτι ανάλογο ότι δεν μετράει ο συνολικός χώρος του καταστήματος αλλά ο χώρος των παρασκευαστηρίων .

 55. ΚΑλησπέρα

  έχω γράψει πολλές φορές ότι δεν πρέπει να συγχέουμε τις εγκρίσεις τις εφορίας που δεν έχουν καμία σχέση με τις υγειονομικές απαιτήσεις και χαρακτηρισμούς κατηγοριών καταστημάτων .

 56. Ο/Η Κώστας λέει:

  Καλησπέρα σας.
  Θα ήθελα να ρωτήσω αν επιτρέπεται σε ένα καταστημα με αδεια «καφενείο» να πουλά μπύρα βαρελίσια σε πλαστικό ποτήρι σε περαστικό πελάτη οπως επίσης αν μπορεί να πουλά hot-dog σε περαστικό πελάτη. Και τα δυο αυτα είδη υπάρχουν και σερβίρονται στο καταστημα όπως επιτρέπει και ο νόμος αλλά θα ήθελα να μάθω αν επιτρέπεται να τα πουλάω και σε πελάτες περαστικούς.
  Ευχαριστώ θερμά.

 57. Ο/Η melita λέει:

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ,
  ΝΑΙ ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

 58. Καλημέρα

  αν θεωρήσουμε ότι έχει αδειοδοτηθεί με την παλιά νομοθεσία τότε σε καφενείο επιτρέπεται η πώληση :
  ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ: Καφές – ροφήματα – γλυκίσματα – αναψυκτικά –

  οινοπνευματώδη ποτά με πρόχειρο μεζέ (ελιές, τυρί, αγγούρι, τομάτα, αυγό βραστό, ξηροί καρποί κ.τ.ομ.) καθώς και τοστ – σάντουιτς – τυρί

  τηγανιστό – λουκάνικο (βραστό, ψητό, τηγανιστό) – χταπόδι (ψητό, βραστό).

  Το αν ο πελάτης δεν καθίσει αλλά είναι περαστικός αυτό δεν είναι θέμα νομίζω .

 59. Ο/Η Αιμιλιος λέει:

  Καλησπερα,εχω ενα μαγαζι 35-38 τ.μ.. Ειναι πεζοδρομος εκει που βρισκεται το μαγαζι κ στον παραλληλο δρομο τον επομενο ειναι οι καφετερειες κ στο προηγουμενο εχει club..πρωτον αυτο,ειναι υπογειο μισο μετρο εχει τουαλετα κ πρεπει να κανω προθαλαμο..παιρνει αδεια για υγραεριο θελω να το κανω κρεπερι-πιτσα-καφε..απαιτειται απαραιτητα φουγαρο για εξαερισμο η κ τον απλο δηλαδη μονο ενιαιο φουγαρο που να τελειωνει στο πισω μερος του μαγαζιου που εχει ακαλυπτο

 60. Ο/Η Αιμιλιος λέει:

  Με συγχωρειται ρωταω παιρνει αδεια για υγραεριο κ μαζικης εστιαση τι κινησεις πρεπει να κανω;

 61. Καλησπέρα

  η απάντηση μου έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση αλλά βρισκόμουν σε σεμινάριο στο εξωτερικό και τώρα προσπαθώ να απαντήσω στα πολλά ερωτήματα που μαζεύτηκαν .
  Καταρχήν το θέμα με το υγραέριο είναι της Πυροσβεστικής και δεν γνωρίζω .Το βασικό με το κατάστημα είναι να είναι πολεοδομικά χαρακτηρισμένο ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ . Θεωρώ μιλήστε αρχικά με μηχανικό και στη συνέχεια επισκεφτείτε την υγειονομική Υπηρεσία για τα υπόλοιπα απαιτούμενα

 62. Ο/Η Μύρων Γελασάκης λέει:

  Καλημέρα !
  Αξιότιμε κ. επόπτη!
  Στην Άνω Βιάννο και συγκεκριμένα στη γειτονιά Πλάκα ( απένατι από το Κ.Υγείας) είναι το σπίτι μου. Όταν κατασκευάστηκε το αποχετευτικό δίκτυο, επειδή κάποια σπίτια λόγω υψομετρικής διαφοράς δεν συγκοινωνούσαν με φυσική ροή με την κεντρική αποχέτευση έφτιαξαν φρεάτιο το οποίο άμα γεμίσει ενεργοποιεί αυτόματα αντλία η οποία και τα μεταφέρει στο κεντρικό δίκτυο. Κατά τη διέλευσή τους όλα τα σπίτια από τα σιφώνια αποπνέουν αντιλαμβάνεστε τη μυρωδιά της δυσοσμίας και ακριβώς σαν να αδειάζει μέσα στα σπίτια μας ένας βόθρος. Αυτό συμβαίνει τέσσερις φορές το εικοσιτετράωρο και όπως αντιλαμβάνεστε η κατάσταση είναι στην κυριολεξία ανυπόφορη. Μιά φορά δε έφραξε το δίκτυο και από το σιφώνιο της τουαλέτας τα λύματα ανήλθαν στα 10 cm στο σπίτι μου. Έκαμα γενική απολύμανση και καταλαβαίνετε την ψυχολογία μου. Τώρα είναι τα παιδιά μου εδώ και συνέχεια μου λένε καλά βρε πατέρα πώς ζεις με αυτή την κατάσταση, έφυγαν δε και μένουν στην αγροικία σ’ ένα κτήμα. Προχθές στο συνέδριο για τα ολοκαυτώματα ευχρίστως θα φιλοξενούσα δύο συνέδρους, αλλά πώς θα ένιωθαν οι άνθρωποι με αυτές τις μυρωδιές; Ο Δήμος που είναι και υπεύθυνος προβάλλει το ψεύτικο επιχείρημα, ότι δεν επιτρέπουν οι έχοντες τις ιδιοκτησίες να ανοιχτεί χαντάκι όπου θα τοποθετηθεί αγωγός να τα παίρνει με φυσική ροή. Η μόνη λύση λοιπόν είναι να επανέλθουν τα σπίτια που δημιουργούν το πρόβλημα στο πρότερο καθεστώς με τους ιδιωτικούς βόθρους λύση όμως που ο δήμαρχος για ψηφοθηρικούς λόγους δεν υιοθετεί. Πείτε μου σας παρακαλώ τι να κάνω; Ή που πρέπει να εγκαταλείψω το σπίτι μου ή να πάω με μια βαριοπούλα να σπάσω την αντλία, όπως έχω διαμηνύσει και στο δήμο και μάλιστα έγραψα πως αν με μυνήσουν δεν εγγυώμαι τη σωματική ακεραιότητα ούτε του αρμόδιου αντιδημάρχου, ούτε και του προέδρου του τοπικού συμβουλίου. Η υπομονή μου έχει πλέον εξαντληθεί και μπορεί γι αυτό το θέμα να κάνω και φόνο. Σας παρακαλώ επιληφθείτε άμεσα του θέματος. Επειδή θα έχουμε δικαστήρια με το δήμο παρακαλώ το μήνυμα που σας στέλνω θα το χρησιμοποιήσω σε όλες τις δίκες και θα επικαλεστώ και την μαρτυρία σας.
  Ευχαριστώ! Γελασάκης Μύρων ( Λυκειάρχης)

 63. Καλημέρα

  θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το ιστολόγιο Περιβαλλοντική Υγιεινή και Δημόσια Υγεία είναι καθαρά ενημερωτικό και ταυτόχρονα ιδιωτικό ιστολόγιο το οποίο δεν αντικαθιστά καμιά Δημόσια Αρχή . Δημιουργήθηκε από την ανάγκη ενημέρωσης συναδέλφων επιστημόνων σχετικών ειδικοτήτων αλλά και ενεργών πολιτών .
  Το θέμα που αναφέρετε είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για το λόγο αυτό πρέπει να κατατεθεί επίσημα στην Υγειονομική Υπηρεσία ΠΕ Ηρακλείου τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Δημόσιας Υγείας . Εγώ δεν έχω καμιά αρμοδιότητα ούτε εξουσιοδότηση να το κάνω από εδώ . Αν δεν σας κάνει κόπο στείλετε έστω και με φαχ αυτά που αναφέρετε ώστε να πρωτοκολληθεί η αναφορά σας και να πάρει την νόμιμη διαδικαστική οδό .

 64. Ο/Η Μύρων Γελασάκης λέει:

  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ ! σας είμαι υπόχρεος, θα πράξω σύμφωνα με τις οδηγίες σας. Θερμά συγχαρητήρια και για το ιστολόγιο αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα προβλήματά μας πρωτοφανής νομίζω για τα Ελληνικά δεδομένα.

 65. Ο/Η Yiannis Vekkos λέει:

  Καλημερα σας,

  θα ηθελα να παραγω και να αποστελλω σε 2 καταστηματα διαθεσης σε περαστικους ,των <30m2 ,δικα μου χειροποιητα μπιφτεκια(ψητα-τηγανιτα) και καποια φιλετα ψαριου! Ειναι καλυτερα να κανω καποιο παρασκευαστηριο χωριστα,η να κανω ενα απο τα μαγαζια μεγαλυτερο,οπου θα παρασκευαζω και για το δευτερο; Κι εαν ναι,επιτρεπεται να μεταφερω,(τροφοδοτω) και να τα πουλαω στο αλλο κοντινο καταστημα;[ζεστα κατοπιν ειδοποιησης]
  Ευχαριστω!

 66. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  Καλησπέρα σας, ετοιμάζω ένα κατάστημα πρατήριο άρτου και αρτοσκευασματων-ψήσιμο νωπής ή κατεψυγμενης μπουγάτσας και σφολιατοειδών σε μικρό φούρνο και πώληση λιανική αυτών καθώς και πώληση καφέ,αναψυκτικών,μπύρας.Το κατάστημα θα έχει τραπεζοκαθίσματα γύρω στα πέντε.Το εμβαδόν του είναι 85 τετραγωνικά.Θα ήθελα να ρωτήσω αν καλύπτομαι από θέμα τετραγωνικών,αν μπορώ να σερβίρω αλκοολουχα ποτά εκτός της μπύρας, γλυκά και παγωτά τυποποιημένα.Θα πρέπει να αναφέρονται στη άδεια λειτουργείας;Επίσης η λάντζα θα πρέπει να έχει 2 ή 3 λεκάνες.Ευχαριστώ πολύ

 67. Καλημέρα

  συγγνώμη που καθυστέρησα αλλά βρισκόμουν εκτός έδρας .

  Όταν κάνουμε διάθεση προϊόντων σε άλλα καταστήματα που στην συνέχεια πουλάνε λιανική (άσχετα αν είναι δικά σας ) απαιτείται άδεια εργαστηρίου (με γνωμοδότηση Κτηνιατρικής ) .
  Η άλλη λύση είναι και τα 2 καταστήματα να έχουν χώρους παρασκευής .

 68. Καλημέρα

  συγγνώμη που καθυστέρησα αλλά βρισκόμουν εκτός έδρας .

  Το πρατήριο άρτου δεν μπορεί χωρίς επιπλέον άδεια να διαθέτει και να ψήνει αυτά που μου λέτε . Επίσης με την νέα υγειονομική διάταξη δεν προβλέπονται ελάχιστα τετραγωνικά ( το άρθρο που διαβάσατε έχει καταργηθεί ) . Θα πρέπει να ζητήσετε άδεια 1) ΑΡΘΡΟ 13 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ III Επιχειρήσεις Λιανικού και Χονδρικού Εμπορίου αλλά χωρίς δυνατότητα καθισμάτων σύμφωνα με το ότι :Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών μπορούν να επεξεργάζονται, να συσκευάζουν και να τυποποιούν τα τρόφιμα και ποτά σε μικρότερες συσκευασίες στα καταστήματά τους και να τα διαθέτουν προς πώληση.Μετά μπορείτε να προσθέσετε και το πρατήριο άρτου .
  2) για να έχετε και καθίσματα σύμφωνα με το άρθρο : ΑΡΘΡΟ 14 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος και προσθήκη πρατήριου άρτου .

 69. Ο/Η ΑΝΝΑ λέει:

  Ευχαριστώ για τις πληροφορίες σας. Ισως δεν το διατύπωσα σωστά ή εγώ δεν το κατάλαβα καλά. Στο πρατήριο άρτου θα πουλάω έτοιμο ψωμί και αρτοσκευάσματα.Μόνο την μπουγάτσα και τα πιτοειδή θα ψήνω.Επίσης θα μπει και κωδικός αναψυκτήριο με τραπεζοκαθίσματα,αυτά δεν με καλύπτουν με την πώληση καφέ-αναψυκτικών και μπύρας;Η άδεια δεν θα είναι μία που θα αναφέρει όλα τα παραπάνω;Στο υγειονομικό που αναφέρθηκαν δεν μου είπαν πως χρειάζεται κάτι άλλο απλά μόνο πως ότι θα έχω μέσα τώρα ή στο μέλλον να το δηλώσω από τώρα.Ευχαριστώ και πάλι και με συγχωρήτε για τις ερωτήσεις μου έχω χιλιάδες απορίες και προσπαθώ να βρω απαντήσεις.

 70. Καλημέρα

  Καταρχήν εδώ είναι ένα ιστολόγιο ιδιωτικό και δεν αντιπροσωπεύει τον κρατικό μηχανισμό . Θα έχετε δει ότι πάντα στις απαντήσεις μου αναφέρω ότι οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται στην Υγειονομική Υπηρεσία για τις επίσημες απαντήσεις . Στην περίπτωσή σας είπα ότι για τους καφέδες απαιτείται άδεια αναψυκτηρίου και με αυτή θα μπορείτε και ποτά αλλά και τρόφιμα αλλά και να έχετε καθίσματα .

 71. Ο/Η Παναγιωτα κακαλια λέει:

  Καλημερα!ενδιαφερομαι να ανοιξω ενα καταστημα τυπου μπακαλικο-καφε-πρατηριο αρτου.δηλαδη να πουλαω λαχανικα-φρουτα,διαφορα ειδη αρτου και καφε.τι θα χρειαστω για την αδεια αυτου?και συγχρωνος θα ηθελα να πουλαω χειροποιητα σπιτικα φαγητα-σαλατες-σαλτες!γινεται?χρειαζομαι καποιο πιστοποιητικο εξειδικευσης στα παραπανω?η αδεια θα ειναι υγεονομικου?τι χρειαζομαι για αυτην?ευχαριστω εκ των προτερων!

 72. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ λέει:

  Καλησπέρα,έχω άδεια καφενείου από πολλά χρόνια τώρα από τον πατέρα μου και μετά σε μένα σε ένα μικρό χωριό και θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι νόμιμο το να αρχίσω να ψήνω σε ψησταριά με κάρβουνα!!

 73. Καλημέρα

  Απαιτείται να προσθέσετε νέα κατηγορία για να μπορεί να γίνει αυτό (έλεγχος από την Υγειονομική Υπηρεσία μετά από αίτηση στο Δήμο ) . Χρειάζονται περισσότερα τμ για το παρασκευαστήριο και μια σειρά από αλλά προαπαιτούμενα για τα οποία θα ρωτήσετε την Υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας .

 74. Ο/Η Γιώργος Μουνταλάς λέει:

  Καλημέρα
  Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κατηγορία για τη δημιουργία καταστήματος εμπορίας ειδών λιανικής (συγκεκριμένα μουσικών οργάνων) και παράλληλα λειτουργίας του καταστήματος αυτού και ως καφετέρια – μεζεδοπωλείο, σε ξεχωριστό χώρο. Δεν έχω βρει κάτι σχετικό. Ευχαριστώ.

 75. Καλημέρα
  Στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης μπορούν να συνυπάρχουν σε ξεχωριστό, νοητά διαχωρισμένο χώρο, άλλα, άσχετα με τα τρόφιμα είδη και αντιστρόφως, εφ’ όσον υπάρχει επαρκής χώρος και αποδεικνύεται ότι λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα για αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

 76. Ο/Η Πελαγια λέει:

  Επιτρεπεται οι καφετεριες και τα εστιατορια να σερβιρουν δασχιζοντας δρομο με τελικη αποσταση αιθουσας πελατων και παρασκευαστηριουυ πανω απο 15 μετρα;

 77. Ο/Η Ανδρέας Σγουρός λέει:

  Αξιότιμε κύριε Παπαδάκη,

  Σας ευχαριστώ θερμά εκ μέρους όλων,για το ενδιαφέρον που δείχνετε.
  Χάρη στις απαντήσεις σας έχω μια πιο σαφή πλέον ιδέα για το χώρο που θέλω να φτιάξω.

  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω μια »Επιχειρήση μαζικής εστίασης παρασκευής και προσφοράς πρόχειρου γεύματος» διότι πολύ απλά το οίκημα είναι σε πανύψηλο εμπορικό κέντρο και το κόστος εγκατάστασης χοάνης και μπουριών είναι απαγορευτικό για »Επιχειρήση μαζικής εστίασης παρασκευής και προσφοράς πλήρους γεύματος».

  Θα ήθελα να σας υποβάλλω τα εξής ερωτήματα.

  α) Σ αυτό το είδος επιχείρησης επιτρέπεται η χρήση οικιακού απορροφητήρα )με έξοδο σε ακάλυπτο χώρο του κτιρίου),έτσι δεν είναι ;
  β) επιτρέπεται στο παρασκευαστήριο να φτιάχνω χειροποίητες πίτες και απλά γλυκά (π.χ κέικ) ; ή είμαι αναγκασμένος να αγοράζω τα πάντα έτοιμα ;
  γ) Επιτρέπεται να φτιάχνω κάποια απλά πιάτα ; πχ μια σαλάτα ζυμαρικών ή μια ομελέτα ; (πάντα με χρήση οικιακού τύπου απορροφητήρα,γιατί δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω χοάνη και μπουριά).
  Συνοπτικά δεν κατανοώ τι εννοείται »πρόχειρο γεύμα» και θα ήθελα να είμαι νομοταγής.

  Με εκτίμηση,

  Ανδρέας Σγουρός

 78. Καλησπέρα

  δύσκολη ερώτηση γιατί για να απαντήσει κάποιος πρέπει να έχει οπτική αντίληψη του χώρου . Στην υγειονομική διάταξη δεν προβλέπεται αλλά ούτε και απαγορεύεται ρητά κάτι τέτοιο .. επίσης οι σερβιτόροι σερβίρουν σε χώρο που περιλαμβάνει η άδεια ?? Απάντηση μπορεί να σας δώσει μόνο η υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής που ανήκουν τα καταστήματα που αναφέρετε

 79. Καλησπέρα

  δυστυχώς δεν υπάρχει σαφής ορισμός του όρου πρόχειρου γεύματος … επομένως πρέπει να μιλήσετε με την υγειονομική Υπηρεσία που ανήκει το υπό ίδρυση κατάστημα … θεωρώ (προσωπική μου άποψη ) ότι τα ζυμαρικά και η ομελέτα ανήκει στα πλήρους γεύματος . Τα κρύα πιάτα θεωρώ ότι επιτρέπονται και οι πίτες αρκεί να έχετε το κατάλληλο παρασκευαστήριο .
  Όσο αφορά τον εξαερισμό θα σας αναφέρω την διάταξη και μόνο και όχι την άποψή μου : ΑΠΑΓΩΓΗ ΚΑΠΝΩΝ- ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΥΣΕΩΣ .

  Η απαγωγή των καπνών, της αιθάλης και των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, καθώς και των αερίων και οσμών, που παράγονται κατά την παρασκευή φαγητών, το ψήσιμο κρέατος κλπ., θα γίνεται πλήρως με ειδικό απορροφητικό σύστημα, ώστε να μη διαχέονται στο περιβάλλον και να μην ενοχλούνται οι πελάτες, οι εργαζόμενοι και οι περίοικοι.

  Η χοάνη του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος θα βρίσκεται πάνω από την εστία πυρός και θα είναι επαρκών διαστάσεων, ώστε να καλύπτεται όλη η επιφάνεια της εστίας. Τοαπαγωγικό σύστημα θα πρέπει να συντηρείται και να καθαρίζεται ανελλιπώς ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποιητική λειτουργία του και να αποτρέπονται κίνδυνοι επιμόλυνσης των τροφίμων.

  Στις περιπτώσεις αυτές η επιχείρηση θα πρέπει να διαθέτει αποδεικτικό συντήρησης και καθαρισμού του συστήματος.

  Η απαγωγή των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, του καπνού κλπ. θα γίνεται μέσω της κεντρικής καπνοδόχου του κτιρίου, άλλως, αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα τοποθετούνται εξωτερικοί απαγωγοί σωλήνες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα Πολεοδομική Νομοθεσία, οι οποίοι θα φθάνουν πάνω από την στέγη του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το κατάστημα ή εργαστήριο, και σε ύψος 0,50 μ. ψηλότερα από αυτήν ή, αν υπάρχει ψηλότερο γειτονικό κτίριο, από τη στέγη του γειτονικού τούτου κτιρίου, ώστε να μην ενοχλούνται οι περίοικοι γενικά.

  Στις περιπτώσεις που παρόλα αυτά δημιουργούνται οχλήσεις στους περίοικους η επιχείρηση θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα τεχνικά μέτρα( φίλτρα, κ.λπ.) ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή οχλήσεων στους περίοικους. Στις επιχειρήσεις τις οποίες χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές εστίες ή ηλεκτρικοί κλίβανοι, ή ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιείται υγραέριο , αντί του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος μπορεί να επιτραπεί η εγκαταστάτη ειδικού συστήματος φίλτρων κατάλληλων για την εξουδετέρωση των αερίων οσμών κ.λπ. και το οποίο να συντηρείται ανελλιπώς για να εξασφαλίζεται η κανονική λειτουργία του και το επιθυμητό αποτέλεσμα της όλης εγκατάστασης.

  Το είδος των φίλτρων και του όλου εν γένει συστήματος θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί και μελετηθεί από υπεύθυνο μηχανικό και θα πρέπει επίσης να συντηρείται τακτικά, ώστε να εξασφαλίζεται η κανονική λειτουργία και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 80. Ο/Η Ανδρέας Σγουρός λέει:

  Κύριε Παπαδάκη,

  Σας ευχαριστώ για την απάντηση.

  Δηλαδή αν χρησιμοποιήσω αποκλειστικά ηλεκτρικούς κλιβάνους και εστίες, μπορώ με τη χρήση φίλτρων άνθρακα-νερού (αντί χοάνης και αγωγών που να υπερβαίνουν το ύψος του κτιρίου),που εξουδετερώνουν τις οσμές,να πάρω άδεια για για ”Επιχειρήση μαζικής εστίασης παρασκευής και προσφοράς πλήρους γεύματος” ; Το έχω καταλάβει καλά ;

 81. Καλησπέρα

  έστω και καθυστερημένα (φόρτος εργασίας και σπουδές ) θα σας απαντήσω ναι απλά όμως αυτό πρέπει να πιστοποιείται και υπογράφεται από μηχανικό

 82. Ο/Η Ανδρέας Σγουρός λέει:

  σας ευχαριστώ πολύ

 83. Ο/Η Αρναούτη Κατερίνα λέει:

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

  Θα ήθελα να με βοηθήσετε και εμένα σας παρακαλώ. Θα ήθελα να ανοίξω παρασκευαστήριο ποτών λικέρ και παραδοσιακών γλυκών. Θα ήθελα να γίνετε πώληση τόσο σε λιανική μέσω e-shop, όσο και σε επιχειρήσεις.
  Θα μπορούσατε να με καθοδηγήσετε που μπορώ να απευθυνθώ, τι δικαιολογητικά χρειάζονται και ποιες είναι οι προδιαγραφές του χώρου που απαιτείται.
  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτ’ερων.

  Με εκτίμηση.
  Κατερίνα.

 84. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠ λέει:

  Καταρχην θερμα συγχαρητηρια σε εναν ανθρωπο που φαντάζει όαση σε ενα αρρωστο γραφειοκρατικο συστημα.
  Θελω να επιβεβαιωσω οτι μπορω να λειτουργησω, συμφωνα με την καινουργια υγειονομικη νομοθεσια, καταστημα μπουγατσας και οβελιστηριου στον ιδιο χωρο. Υπαρχουν καποιες συγκεκριμενες προϋποθεσεις ? Απ οτι ξερω τα διαχωριστικα και τα ελαχιστα τ.μ. καταργηθηκαν.

  Ευχαριστω προκαταβολικα

 85. Καλημέρα

  δυστυχώς υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα νομικό κενό μιας και οι Δ/νσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών που μέχρι πρόσφατα αδειοδοτούσαν τις επιχειρήσεις που λέτε (επαγγελματικά εργαστήρια ) μετά από γνωμοδότηση άλλων Υπηρεσιών (και υγειονομική ) πλέον απαλλάσσουν τις επιχειρήσεις αυτές με δυναμικότητα κάτω απο 10 Kw . Αν μιλούσαμε για λιανική πώληση την άδεια την χορηγεί ο Δήμος επομένως είναι πιο απλά τα πράγματα . Η άδεια αυτή (σε χώρο νόμιμο και κατάλληλο ) θα σας έδινε το δικαίωμα και για ηλεκτρονική πώληση . Η νομοθεσία αναφέρει :
  Πώληση τροφίμων και ποτών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

  Επιτρέπεται η πώληση τροφίμων και ποτών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου εφόσον αυτά προέρχονται από νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις.

  Σε περίπτωση που διαθέτουν χώρους παρασκευής ή αποθήκευσης ή οχήματα μεταφοράς και πώλησης πρέπει να αδειοδοτούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της παρούσας.

  Εφ’ όσον το απασχολούμενο προσωπικό έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα πρέπει να διαθέτει εκπαίδευση και πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα.

  Η διάθεση των τροφίμων αυτών οφείλει να γίνεται σε περιέκτες που συμμορφώνονται με τις κείμενες εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.

 86. Καλημέρα

  σαν αρχή μπορώ να σας πω ότι ναι μπορούν να συνυπάρξουν . Όμως απαιτούνται άλλες προϋποθέσεις πέραν των ελάχιστων τετραγωνικών . Πρέπει όμως να μιλήσετε με την αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία που ανήκει το κατάστημα για περισσότερες λεπτομέρειες .

 87. Ο/Η MARIA POLENTA λέει:

  καλησπερα σας κε ΠΑΠΑΔΑΚΗ
  ηθελα να ρωτησω εαν σε καταστημα με αδεια αναψυκτηριου για ορθιους χωρις παρασκευαστηριον , εαν επιτρεπεται να πωλουνται ξυλακια σουβλακια?
  σας ευχαριστω εκ των προτερων
  ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΕΝΤΑ

 88. Ο/Η Χρηστόφορος λέει:

  Άκουσα ότι καταργούνται τα ελάχιστα τετραγωνικά σε κάποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ισχύει το ίδιο για το παρασκευαστήριο ενός σνακ μπαρ;

 89. Καλημέρα

  θεωρώ πως όχι … όμως για να πάρετε επίσημη απάντηση πρέπει να μιλήσετε με την υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας .

 90. Ο/Η MARIA POLENTA λέει:

  σας ευχαριστω πολυ

 91. Ο/Η Ηλιας λέει:

  καλησπερα…θα ηθελα να κανω μια ερωτηση…ενδιαφσρομαι να αγοσρασω ενα καταστημα…αναψυκτηριο…και θα ηθελα να προσθεσω και την αδεια παρασκευαστηριου….το καταστημα ειναι 70 τμ.και κολητα εχει ενα αλλο μαγαζι περιπου 45 τμ.και σκεφτομαι να το κανω ενα….και εκει να βαλω το παρασκευαστηριο….σε αυτην την περιπτωση ποιο ειναι το κοστος για την αδεια???

 92. Καλησπέρα

  σε θέματα κόστους δυστυχώς δεν μπορώ να σας απαντήσω μιας και δεν είναι υγειονομικά . Επίσης για να δείτε αν μπορείτε να κάνετε αυτά που θέλετε πρέπει να μιλήσετε με την υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας

 93. Ο/Η Ni Li λέει:

  Καλησπέρα. Διαθέτω παραδοσιακό καφενείο σε μικρό χωρίο και θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορω να χρησιμοποιησω ψησταριά (ακόμα και υγραερίου) για να ψήνω διάφορα είδη κρεατικών (καποια απο τα οποια θα ειναι προπαρασκευασμενα του εμποριου) ή απαιτείται κάποια επέκταση αδείας και ποια άδεια είναι αυτή ακριβώς. Ευχαριστώ πολύ.

 94. Ο/Η Exarhopoulos dimitrios λέει:

  Καλησπερα σας,
  Οι χοανες μπορουν να αποφευγχθουν μονο στην περιπτωση του ηλεκτρικου φουρνου?ή και στου αεριου εφοσον αυτος εχει εσωτερικο συστημα φιλτρων ενεργου ανθρακα?

 95. Καλημέρα

  ζητώ συγγνώμη που καθυστέρησα να σας απαντήσω αλλά βρισκόμουν εκτός για μια εβδομάδα χωρίς υπολογιστή λόγω εκπαιδευτικών υποχρεώσεων …….

  δυστυχώς δεν προβλέπεται αυτό ούτε υπάρχει διάκριση για μικρά χωριά

 96. Καλημέρα

  ζητώ συγγνώμη που καθυστέρησα να σας απαντήσω αλλά βρισκόμουν εκτός για μια εβδομάδα χωρίς υπολογιστή λόγω εκπαιδευτικών υποχρεώσεων …….

  μιλήστε με την υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε … εγώ δεν μπορώ να προσθέσω κάτι άλλο από την υπάρχουσα νομοθεσία

  ΑΠΑΓΩΓΗ ΚΑΠΝΩΝ- ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΥΣΕΩΣ .

  Η απαγωγή των καπνών, της αιθάλης και των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, καθώς και των αερίων και οσμών, που παράγονται κατά την παρασκευή φαγητών, το ψήσιμο κρέατος κλπ., θα γίνεται πλήρως με ειδικό απορροφητικό σύστημα, ώστε να μη διαχέονται στο περιβάλλον και να μην ενοχλούνται οι πελάτες, οι εργαζόμενοι και οι περίοικοι.

  Η χοάνη του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος θα βρίσκεται πάνω από την εστία πυρός και θα είναι επαρκών διαστάσεων, ώστε να καλύπτεται όλη η επιφάνεια της εστίας. Τοαπαγωγικό σύστημα θα πρέπει να συντηρείται και να καθαρίζεται ανελλιπώς ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποιητική λειτουργία του και να αποτρέπονται κίνδυνοι επιμόλυνσης των τροφίμων.

  Στις περιπτώσεις αυτές η επιχείρηση θα πρέπει να διαθέτει αποδεικτικό συντήρησης και καθαρισμού του συστήματος.

  Η απαγωγή των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, του καπνού κλπ. θα γίνεται μέσω της κεντρικής καπνοδόχου του κτιρίου, άλλως, αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα τοποθετούνται εξωτερικοί απαγωγοί σωλήνες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα Πολεοδομική Νομοθεσία, οι οποίοι θα φθάνουν πάνω από την στέγη του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το κατάστημα ή εργαστήριο, και σε ύψος 0,50 μ. ψηλότερα από αυτήν ή, αν υπάρχει ψηλότερο γειτονικό κτίριο, από τη στέγη του γειτονικού τούτου κτιρίου, ώστε να μην ενοχλούνται οι περίοικοι γενικά.

  Στις περιπτώσεις που παρόλα αυτά δημιουργούνται οχλήσεις στους περίοικους η επιχείρηση θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα τεχνικά μέτρα( φίλτρα, κ.λπ.) ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή οχλήσεων στους περίοικους. Στις επιχειρήσεις τις οποίες χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές εστίες ή ηλεκτρικοί κλίβανοι, ή ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιείται υγραέριο , αντί του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος μπορεί να επιτραπεί η εγκαταστάτη ειδικού συστήματος φίλτρων κατάλληλων για την εξουδετέρωση των αερίων οσμών κ.λπ. και το οποίο να συντηρείται ανελλιπώς για να εξασφαλίζεται η κανονική λειτουργία του και το επιθυμητό αποτέλεσμα της όλης εγκατάστασης.

  Το είδος των φίλτρων και του όλου εν γένει συστήματος θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί και μελετηθεί από υπεύθυνο μηχανικό και θα πρέπει επίσης να συντηρείται τακτικά, ώστε να εξασφαλίζεται η κανονική λειτουργία και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 97. Ο/Η παναγιωτης λέει:

  καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω εάν ΕΝΑ κυλικείο σε δημόσια αγορά μπορεί να ονομαστεί κυλικείο ΠΛΗΡΟΥΣ γεύματος. έχοντας κάνει ότι νόμιμο χρειάζεται στον χώρο για να μπορω να φτιαχνω και φαγητα .με λίγα λόγια υπάρχει ΑΔΕΙΑ για κυλικείο ΠΛΗΡΟΥΣ γεύματος και εάν ναι μπορείτε να μου πείτε το ΦΕΚ.ευχαριστώ πολύ.

 98. Καλημέρα

  δεν υπάρχει όρος στην υγειονομική νομοθεσία «κυλικείο πλήρους γεύματος»

 99. Ο/Η θανασης Βλαχος λέει:

  Καλησπερα!θα ηθελα να ρωτησω εχω ενα αναψυκτηριο 27τμ για διερχομενους και περαστικους και θελω να παρασκευαζω κρεπες.μπορω με την ιδια αδειια η πρεπει να κανω καποια αλλαγη?χρειαζεται παραπανω χωρος?μπορω με καποια προσθετη πραξη στην αδεια να βαλλω τραπ/θισματα στον εξωτερικο χωρο και μονο?Σας ευχαριστω πολυ!

 100. Ο/Η Νικος Γιαννου λέει:

  Καλησπερα! Ηθελα να ρωτησω αν επιτρεπεται η πωληση φαγητου οπου ομως, η παρασκευη του γινεται σε διαφορετικο χωρο απο αυτον της πωλησης. Στην ουσια στο μαγαζι, το φαγητο θα διατηρειται και θα ζεστενεται προκειμενου να πουληθει. Ευχαριστω.

 101. Καλημέρα

  το αναψυκτήριο μπορεί να παρασκευάζει κρέπες πρέπει όμως να μιλήσετε με την υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε η οποία θα εξετάσει την άδεια που έχετε (τι αναγράφει και πότε εκδόθηκε ) τις θεωρημένες κατόψεις και κατόπιν θα σας πληροφορήσει καθώς και για την διαδικασία πρόσθετης πράξης τραπεζοκαθισμάτων

 102. Καλημέρα

  Οι επιχειρήσεις λιανικού & χονδρικού εμπορίου τροφίμων και ποτών, διαθέτουν πάσης φύσεως τρόφιμα και ποτά τα οποία προέρχονται από νόμιμες επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών (στην περίπτωσή σας εργαστήριο τροφίμων για χονδρική πώληση – πάντα κατά την άποψη μου που δεν είναι επίσημη ούτε δεσμευτική ).

 103. Ο/Η MARIA POLENTA λέει:

  καλησπερα σας κυριε ΠΑΠΑΔΑΚΗ..Ηθελα να ρωτησω εαν απαιτειται αδεια λειτουργειας για καταστημα που θα πουλαει μονο περιοδικα ,εφημεριδες και τσιγαρα,,,,σας ευχαριστω εκ των προτερων

 104. Ο/Η Κολιοπανος Γιαννης λέει:

  Καλησπερα.σε κατάστημα με εμβαδό 40 τ.μ ισόγειο και πατάρι 12τ.μ με επιτρεπόμενο μέγιστο ύψος 2,40 θελουμε να βγάλουμε αδεια για κατάστημα πώλησης καφε,σνακ(κρύο,ζεστό σάντουιτς μονο) παρασκευη και πώληση λουκουμάδων με παγωτό.με ποια υποκατηγορία καλυπτομαι πλήρως;

 105. Καλημέρα

  Όσο αφορά την υγειονομική Υπηρεσία όχι αφού δεν θα διαθέτετε τρόφιμα .. δείτε το θέμα των καπνικών προϊόντων για τα οποία απαιτείται σχετική άδεια πώλησης αλλά και η πώλησή τους εμπίπτει στους περιορισμούς του αντικαπνιστικού νόμου πχ ως προς την διάθεση από και προς ανηλίκους , την διαφήμιση κλπ

 106. Καλησπέρα

  η κατηγορία που ανήκει το κατάστημα ανήκει στο ΑΡΘΡΟ 14 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

  Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

  Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.

 107. Ο/Η ΡΗΓΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ λέει:

  Καλησπέρα.Έχω ενα κατάστημα με άδεια snack bar η οποία έχει εκδοθεί το 1994 και θα ήθελα να τοποθετήσω ξυλόφουρνο για πίτσα (παρασσκευή και πώληση) αν και εφόσον πληρώ τις προηποθέσεις απο θέμα χώρου θα πρέπει να κάνω επέκταση αδείας και αν ναι θα πρέπει να εκδοθεί άδεια λειτουργίας απο την αρχή???

  Ευχαριστώ πολύ!

 108. Καλησπέρα

  θεωρώ ότι αφού εντάσσεται ίδιας κατηγορίας δραστηριότητα δεν θα έχετε πρόβλημα θα πρέπει όμως να προσαρμοστείτε με τις απαιτήσεις της νέας και σε ισχύ αυτή τη στιγμή υγειονομικής διάταξης .. μιλήστε με τον Δήμο σας

 109. Ο/Η Ελένη λέει:

  Καλησπερα σας! Θα ήθελα να κάνω μια ερωτηση απο διαφορετική σκοπιά.. Ένας φούρνος μπορεί να ψήνει κ να πουλάει έτοιμες μερίδες φαγητού; ρωταω γιατί ο φούρνος κάτω απο το σπιτι μου αρχισε ξαφνικα εκτός απο ψωμί, τυρόπιτες, κλπ να ψήνει και καθε λογης φαγητα τα οποία προσφέρει προς 3-5 ευρώ ανα μεριδα! Που μπορω να απευθυνθω για να ελεγχθεί η άδεια του ; αποτελεί πρόβλημα για όλη την πολυκατοικία καθώς ο εξαερισμός του φουρνου βγαίνει στη πίσω μεριά στο ισόγειο κ ενοχλουμαστε απο τις έντονες μυρωδιές καθώς «μπαινουν» στα σπίτια μας.. Ευχαριστώ πολύ!

 110. Καλημέρα

  άποψή μου είναι ότι εφόσον τα φαγητά τα πουλάει αυτό δεν επιτρέπεται με την άδεια του αρτοποιείου . Αυτό δεν είναι μόνο θέμα εξαερισμού αλλά και που και πως επεξεργάζεται τα φαγητά πριν τα ψήσει

 111. Ο/Η Όλγα Βαρυτιμίδου λέει:

  Κε Παπαδάκη καλησπέρα.θα ήθελα να ανοίξω ενα παρασκευαστήριο cupcake και μπισκότων με δυνατότητα διάθεσης σε πελάτες λιανικής και χονδρικής .δεν σκέφτομαι να εχω τραπέζια για καθίμενους πελάτες παρά μονο σε διερχόμενους.Πως μπορω να βγάλω άκρη με το τι ειναι υποχρεωτικό ;

 112. Καλησπέρα

  το αν έχει καθίσματα ή όχι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία . Η χονδρική διάθεση δυσκολεύει λιγάκι τις απαιτήσεις και δεν γνωρίζω τι ακριβώς γίνεται με την αδειοδότηση μιας και είναι ιδιαίτερα φρέσκια η νέα νομοθεσία που απαλλάσσει από αδειοδότηση .

 113. Ο/Η ευαγγελια λέει:

  Καλησπέρα. Θέλω να αγοράσω μια έτοιμη επιχειρηση αναψυκτηριου χωρίς παρασκευαστηριο. Ο ιδιοκτήτης αγοράζει έτοιμο ζυμάρι και έτοιμο κιμά και το αποδεικνύει με τιμολογια. Όμως παρασκευάζει το πεινιρλι με το ζυμάρι και τον κιμά μεσά στο καταστημα, στη συνεχεία το ψήνει και το διαθετει στον πελάτη. Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι νόμιμο. Εκείνος ισχυρίζεται οτι δεν παρασκευάζει κατι, γιατί όπως λέει αγοράζει τα υλικα απο νομιμα εργαστήρια και μονο τα «συναρμολογεί». Η απάντηση σας θα ηταν πολύτιμη, πριν προχώρησω στην αγορά.
  Σας ευχαριστώ πόλυ!

 114. Καλημέρα

  ζητώ συγγνώμη αλλά δεν κατόρθωσα να σας απαντήσω εξαιτίας συμμετοχής μου σε σεμινάριο εκτός έδρας .

  Ο νομοθέτης ορίζει για τα χωρίς παρασκευαστήριο ότι μπορούν να πουλούν αυτά τα είδη που όμως αγοράζουν από αδειοδοτημένα εργαστήρια και δεν εννοεί ότι αγοράζουμε τις πρώτες ύλες (αυτό είναι αυτονόητο ) . Επομένως θεωρώ ότι δεν είναι νόμιμο . ενδεικτικά σας αναφέρω την νομοθεσία (είναι η παλιά με την οποία πιθανά αδειοδοτήθηκε ) :Τα είδη αυτά, αν δεν παρασκευάζονται στο ίδιο το κατάστημα (αν έχουν παρασκευαστήριο ) , θα προέρχονται από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια, γεγονός που θα αποδεικνύεται κάθε φορά με βάση τα τιμολόγια πωλήσεως ή τα δελτία αποστολής.

 115. Ο/Η ευαγγελια λέει:

  Σας ευχαριστώ πολυ!

 116. Ο/Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ λέει:

  ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΩ ΠΑΓΩΤΟ..ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΙΣΟΓΕΙΟ 42 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΑΛΕΤΑ…ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΑΔΕΙΕΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΛΑΤΖΩΝ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ…ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

 117. ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ . ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ,ΕΙΔΑ ΠΩΣ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΕΚΕΙ.
  Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ (ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ) ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ . ΕΓΩ ΛΟΓΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΕΧΩ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ… Η ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΗΤΑΝ,ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΒΕΒΑΙΑ…ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ… ΝΑ ΕΧΩ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ . ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ? ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ? ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΟΒΩ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ?
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ .
  ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Δ.Μ

 118. Καλημέρα

  με την νέα υγειονομική διάταξη επιτρέπεται πλέον η συστέγαση που αναφέρετε αρκεί να είναι διαχωρισμένα (έστω και νοητά ) ώστε να αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση (στην δικιά σας περίπτωση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επιμόλυνσης ) . Δεν απαιτείται τροποποίηση της άδειας παρά μόνο συμμόρφωση στις απαιτήσεις της νέας υγειονομικής διάταξη και βέβαια όποιες είναι τεχνικά εφικτές . Το δεύτερο θέμα είναι θέμα εφορίας που φαντάζομαι ο λογιστής σας μπορεί να εντάξει στην υπάρχουσα δραστηριότητα (προσθήκη νέου ΚΑΔ) αν και φεύγω από την ειδικότητά μου και μπορεί να πω κάτι λάθος

 119. Ο/Η Θανασης λέει:

  Γεια σας κ.Παπαδακη.ηθελα να ρωτήσω εχω ενα αναψυκτήριο 25τμ με αδεια για όρθιους και διερχόμενους.θελω να ξεκινήσω να φτιάχνω και κρέπες μπορώ;πρέπει να κάνω κάποιες αλλαγές στο κατάστημα;επίσης θελω να κανω μια αίτηση προσδιορισμού τραπέζι καθισμάτων για τον εξωτερικό χώρο.εκει χρειάζεται να κάνω αλλαγές στο κατάστημα;λαντζες,τουαλέτες,εξοπλισμό γενικότερα;για την κρεπιερα χρειάζεται απορροφητηρα απο πάνω;να σας διευκρινήσω η αδεια που εχω βγήκε το 2008.σας ευχαριστω πολυ για το χρόνο σας

 120. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ ΚΎΡΙΕ ΠΑΠΑΔΑΚΗ.
  ΠΡΏΤΑ ΑΠ ΟΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΚΆΝΕΤΕ.
  Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΣΤΗΜΑ ΜΟΥ.
  «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΨΗΧΗΣ».
  ΔΙΑΤΑΞΕΙ ΑΡΘΡΩΝ: 25,37,106,111,114,,115,116 ΤΟΥ Π.Δ. 410/95(ΦΕΚ231/Τ.Α./1195)
  ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΟ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕΙΡΕΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ.
  ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ STREET CAFE (45τμ) ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΟΜΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΚΑΦΕ ΣΕ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΙΑΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ.
  1)ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΩ ΚΡΥΟ ΤΟΣΤ
  ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥΛΗΣΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΨΗΓΕΙΟ ΒΥΤΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥ?
  2) ΕΠΙΣΗΣ ΕΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΗΧΑΝΗ ΑΛΕΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΧΥΜΑ ΑΛΕΣΜΑΝΟ ΚΑΦΕ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ?

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ.

 121. Καλημέρα

  και συγγνώμη που καθυστέρησα να απαντήσω αλλά στην παρούσα φάση οι δραστηριότητες που τρέχουν με απέτρεψαν ..

  Έχουμε διάφορα θέματα σε αυτά που μου αναφέρατε και εγώ θα προσπαθήσω για μια αρχική ενημέρωση … τα επίσημα θα τα πληροφορηθείτε από την αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε
  Αφού η άδεια εκδόθηκε με την προγενέστερη διάταξη πρέπει να συμμορφωθείτε με τις απαιτήσεις της νέας υγειονομικής διάταξης
  Για την πρόσθετη πράξη θα ελεγχθείτε από την υγειονομική Υπηρεσία αν το κατάστημα έχει την υποδομή για περισσότερα καθίσματα , αν δεν έχουν τροποποιηθεί οι όροι κλπ
  Όσο αφορά για την κρέπα και αυτό θα ελεγχθεί αν έχετε την επάρκεια χώρου και εξοπλισμού .

 122. Καλημέρα

  και συγγνώμη που καθυστέρησα να απαντήσω αλλά στην παρούσα φάση οι δραστηριότητες που τρέχουν με απέτρεψαν ..

  καταρχήν όλα εξαρτώνται από την άδεια που έχετε … αυτά όλα όμως πρέπει να τα ρωτήσετε στην υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε γιατί είναι κάτι περίπλοκο και απαιτεί γνώση τόσο της άδειας όσο και των χώρων που διαθέτετε …
  Αυτό που μπορώ να προσθέσω είναι ότι με την νέα νομοθεσία θα μπορούσατε να επεξεργαστείτε (με προϋποθέσεις ) τον καφέ και να τον διαθέσετε προς πώληση . Αν πάλι η άδεια σας είναι πχ καφετέρια μπορείτε να διαθέτετε τα τοστ διότι σύμφωνα με την νομοθεσία :
  Επιχειρήσεις Αναψυχής
  Οι επιχειρήσεις στις οποίες προσφέρονται κατά κύριο λόγο οινοπνευματώδη ποτά και αναψυκτικά με συνοδεία πρόχειρου γεύματος καθώς και υπηρεσίες αναψυχής (καφενεία, open bar, αναψυκτήρια και τα όμοια).

  Στην κατηγορία αυτή οι προϋποθέσεις είναι αντίστοιχες με τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης υποκατηγορίας παρασκευής ή και προσφοράς προχείρου γεύματος.

 123. Ο/Η Eleni Kalakona λέει:

  κΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ,
  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΤΕ ΠΟΛΥ!
  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΝΑ ΝΤΕΛΙΚΑΤΕΣΕΝ ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ ΜΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΈΝΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΑΛΤΕΣ ΛΑΔΙΑ ΚΡΑΣΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΑΝΑ, ΧΥΜΑ ΟΣΠΡΙΑ ΚΤΛ(ΟΧΙ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΤΟ). ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ 80ΤΜ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ 3-4 ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ ΩΣΤΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΚΑΘΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΣΥΝΟΔΙΑ ΚΡΑΣΙ ΤΣΥΠΟΥΡΟ ΚΤΛ, ΣΚΟΠΟς ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΙΝΤΩΝ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ? ΕΧΩ ΔΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΑ? ΜΙΛΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΚΡΥΑ ΠΙΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

 124. Καλημέρα

  πρόκειται για μικτό κατάστημα .. το ένα θα είναι παντοπωλείο και το άλλο Επιχείρηση μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος ή πλήρους ( ανάλογα αν υπάρχει επεξεργασία ) Δεν μπορώ να σας απαντήσω αν δεν ξέρω ακριβώς αλλά και πάλι αυτό θα σας το πει η αρμόδια υγειονομική Υπηρεσία

  Α. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

  Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης ταξινομούνται, ανάλογα με τη δραστηριότητά τους ως ακολούθως:

  1. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

  Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.

  2. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και προσφοράς πλήρους γεύματος.

  Στις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής παρασκευάζονται και διατίθενται σε καθισμένους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, πλήρη γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) τα οποία περιλαμβάνουν κάθε είδος τροφίμου, γλυκίσματος, ροφήματος, αναψυκτικού ή αλκοολούχου ποτού, σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης και με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Όλες οι επιχειρήσεις της κατηγορίας μαζικής εστίασης και χώρων αναψυχής, εκτός των γενικών όρων που περιγράφονται στο άρθρο 7 πρέπει

  να διαθέτουν τους παρακάτω χώρους:

  Αίθουσα πελατών

  Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και χώρων αναψυχής που διαθέτουν αίθουσα πελατών ή και υπαίθριο χώρο για εξυπηρέτηση καθήμενων ή όρθιων πελατών η δυναμικότητά τους σε εξυπηρετούμενα άτομα προκύπτει από τη διαίρεση του εμβαδού του καθαρού χώρου δια του 1,20 τ.μ. Ο συνολικός αριθμός των εξυπηρετούμενων ατόμων καθορίζει τη δυναμικότητα της επιχείρησης.

  Χώρο ανάλογης παραλαβής και αποθήκευσης πρώτων υλών (ξηρή αποθήκη- ψύξη- κατάψυξη) και ειδών συσκευασίας .

  Χώρο επεξεργασίας, μεριδοποίησης, διατήρησης ετοίμων φαγητών

  Χώρο πλύσεως σκευών

  Ο χώρος πλύσεως σκευών θα είναι ανάλογος των παρασκευαζομένων τροφίμων και των σκευών που χρησιμοποιούνται , σε θέση που να αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση.

  Ο αριθμός λεκανών πλύσης τροφίμων ή σκευών θα είναι επαρκής σε συνδυασμό και με την ύπαρξη ή μη πλυντηρίου, ενώ απαιτείται και ένας ποδοκίνητος νεροχύτης για το πλύσιμο των χεριών του προσωπικού.

  Ο χώρος πλύσης σκευών να είναι ανάλογος των παρασκευαζομένων τροφίμων και των χρησιμοποιουμένων σκευών , σε θέση που να αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση

  Στις παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει:

  Όλες οι πρώτες ύλες να προέρχονται από αξιόπιστους προμηθευτές. Η παραλαβή και η αποθήκευση των πρώτων υλών να γίνεται σύμφωνα με τον Ε.Κ 852/2004, Κεφ. ΙΧ (διατάξεις που εφαρμόζονται στα τρόφιμα).

 125. Ο/Η Παναγιωτης λέει:

  Καλησπέρα σας
  Κατ αρχήν ευχαριστώ για τις πολύτιμες οδηγίες
  Παρακαλώ εάν μπορείτε να μου διευκρινίσετε κάτι .
  Ενδιαφέρομαι να αγοράσω μια έτοιμη επιχείρηση που έχει άδεια καφετερίας.
  Μπορείτε να μου πείτε τι ακριβώς μπορώ να φτιάχνω και να προσφέρω .
  Ενδιαφέρομαι να κάνω ο ίδιος χειροποίητα γλυκά, σάντουιτς ,ομελέτες ,σαλάτες ,ποτά και κοκτέιλ. Είναι δυνατό?
  Σας ευχαριστώ
  Με εκτίμηση
  Παναγιώτης

 126. Καλημέρα

  ζητώ συγγνώμη αλλά είχα ένα τεχνικό θέμα με την σελίδα και δεν μπόρεσα να σας απαντήσω άμεσα παρά τώρα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα

  καλημέρα αν και δεν διευκρινίζεται στην νομοθεσία επακριβώς τι επιτρέπεται και τι όχι άποψή μου είναι όχι και ειδικά μιας και πρόκειται για είδη που θα κατασκευάζεται εσείς και τα οποία όμως απαιτούν επιπλέον επεξεργασία και χειρισμούς

  Για μπούσουλα δείτε τον ορισμό από την προηγούμενη νομοθεσία
  Καφετέρια (εκσυγχρονισμένο καφενείο), αν προσφέρονται σ’ αυτό κυρίως κάθε είδους καφές και άλλα ροφήματα, ποτά οινοπνευματώδη και αναψυκτικά, ορισμένα γλυκίσματα, όπως γλυκά κουταλιού, γλυκά ταψιού, πάστες, αμυγδαλωτά, κωκ, εκλαίρ, παγωτά, γενικά, και τυρόπιττες, τοστ ή και άλλου είδους σάντουιτς, τα οποία περιέχουν είδη, που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα.

 127. Ο/Η Eleni Kalakona λέει:

  Σας ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική σας απάντηση ήταν διαφωτιστική!!!!
  χρόνια πολλά και πάλι ευχαριστώ πολύ!

 128. Ο/Η Eleos Eleou λέει:

  Κύριε Παπαδάκη καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν επιτρέπεται σε ένα καφέ-μπαρ το οποίο έχει αρκετό χώρο να τοποθετήσει σε κάποιο σημείο του μια διάταξη με την οποία θα φτιάχνει ¨hand crafted» μπύρα με σκοπό να την σερβίρει στους πελάτες του.Η μπύρα θα εμφιαλώνεται σε βαρελάκι 20 λίτρων με CO2 , όπως ακριβώς δηλαδή και οι υπόλοιπες ‘βαρελίσιες΄μπύρες προσφέρονται στα καφέ-μπαρ. Αυτό στο εξωτερικό ονομάζεται ‘nano-brewing’ και είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε άλλες χώρες, όπου οι διάφορες pub μπορούν να προσφέρουν και την δικιά τους μπύρα. Σας ευχαριστώ..

 129. Καλημέρα

  ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση στον χρόνο απάντησης αλλά αδυνατούσα λόγω φόρτου εργασίας και επιμορφωτικών υποχρεώσεων ,

  δυστυχώς είναι κάτι πρωτοποριακό και δεν προβλέπεται στην υγειονομική νομοθεσία με τους όρους που αναφέρετε . Πέρα από αυτό αν η διαδικασία δεν είναι κάτι εξειδικευμένο και πολύπλοκο παρουσιάστε το στην υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε και θα λάβετε επίσημη απάντηση .

 130. Ο/Η dimitriskolobos λέει:

  Γεια σας θα ηθελα να ανοιξω εργαστηριο παρασκευης λουκουμιων και θα θελα να ξερω αν απαιτειται καποιο πτυχειο ζαχαροπλαστικης ,η κατι τετοιο .

 131. Γειά σας. Θέλω να ανοίξω ένα παρασκευαστιριο για. Σάντουιτς παρασκεβει ψωμιού κ και συσκευασία. Μπορείτε να βοηθήσετε με τις γνώσεις σας

 132. Ο/Η Χαλαρωτικο μασαζ για γυναικες λέει:

  Καλησπερα σας κυριε Αντωνη. Εχουμε ενα σπιτι στο οποιο στο κατω μερος ( πυλωτη δλδ ) υπαρχει χωρος περιπου 75 με 80 τ.μ. Θελουμε να ξεκινησουμε παρασκευη (εργαστηριο ) ζυμαρικων χειροποιητων – συσκευαστηριο – παραδοση πωληση χονδρικη – λιανικη . Φτανουν τα τ.μ ? Σε περιπτωση που δεν επαρκουν , γινεται να χρησημοποιησουμε αλλα 50τ.μ του πανου οροφου που ειναι αχρησημοποιητα σαν αποθηκη πρωτων υλων ?

 133. Καλημέρα

  πριν αρχίστε την όποια επένδυση σκέφτεστε πρέπει πρώτα με την βοήθεια μηχανικού να επισκεφτείτε την υγειονομική Υπηρεσία. Για αρχή να σας πω ότι οι υγειονομικές απαιτήσεις δεν επιτρέπουν σε πυλωτές και γενικά σε χώρους που δεν είναι πολεοδομικά χαρακτηρισμένοι ως χώροι ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ δραστηριότητες που έχουν σχέση με τρόφιμα και ποτά. Επίσης διερευνήστε αν ανήκετε στην κατηγορία του νέου νόμου περί οικοτεχνίας:
  YA 4912/120862 ΦΕΚ 2468 Β΄ 17/11/2015: Καθορισμός των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης των μονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ).

 134. Ο/Η chris kris λέει:

  Καλησπερα σας Κ.Παπαδακη, θα ηθελα να ρωτησω αν μπορω να πουλησω χειροποιητα γλυκα κουταλιου στο καταστημα που διαθετω, λειτουργω καφε και εστιατοριο σε παραθαλασσιο μερος. Ευχαριστω προκαταβολικα!

 135. Καλησπέρα αν μιλάμε για τους πελάτες του εστιατορίου και δεν εννοείται περαστικούς (σε βαζάκια) θεωρώ ότι εφόσον παρασκευάζονται εντός της επιχείρησης δεν έχετε πρόβλημα. Πέρα από αυτό όμως για επίσημη απάντηση μόνο από την υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε.

 136. Ο/Η chris kris λέει:

  Θα ηθελα και για περαστικους οπως αναφερατε. Γνωριζετε τη αδεια χρειαζετε για να κανω εφικτο κατι τετοιο χωρις να υπαρξει προβλημα?

 137. Καλημέρα, πρέπει να εντάξετε τμήμα πρατηρίου ειδών ζαχαροπλαστικής

 138. Ο/Η Nasost Sten λέει:

  Kαλημέρα.Λειτουργώ αναψυκτήριο άδειας 1998 και οι πελάτες μου ζητούν να τους πουλήσω τον εσπρέσσο που χρησιμοποιώ αλεσμένο.Τι πρέπει να κάνω για να μπορώ να έχω και αυτή τη δραστηριότητα(πώληση αλεσμένου καφέ)?Το κατάστημα είναι 19τ.μ.Ευχαριστώ

 139. Ο/Η Nektarios Fintikakis λέει:

  διαθετουμε  καταστημα  μικρο  αναψυκτηριον  για  ορθιους  και  περαστικους χωρις  καθισματα,,,,εαν  ζητησω  εξω  σε  κοινοχρηστο  χωρο  του  δημου  να  τοποθετησω  καποια  σταντ  ,παλι  χωρις  καθισματα  ,θα  χρειαστει  να  αλλαξω  την  αδεια  λειτουργειας  ?  σας  ευχαριστω  εκ  των  προτερων

 140. Ο/Η Nasost Sten λέει:

  Επιπροσθέτως θα’θελα να σας πληροφορήσω ότι υπάρχει ήδη μύλος άλεσης καφέ-Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 141. Καλημέρα

  απαιτείται η προσθήκη δραστηριότητας ΑΡΘΡΟ 13 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ III Επιχειρήσεις Λιανικού και Χονδρικού Εμπορίου

 142. Καλημέρα

  δεν μου εξηγήσατε όμως τι θα περιέχουν τα σταντ…. αν τρόφιμα απαιτείται προσθήκη δραστηριότητας σύμφωνα με το ΑΡΘΡΟ 13 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ III Επιχειρήσεις Λιανικού και Χονδρικού Εμπορίου

 143. Ο/Η Nektarios Fintikakis λέει:

  ευχαριστουμε  πολυ..σταντ  εννοουμε  κατι  ορθια  πασο  ,ουτως  ωστε  να  μπορει  να  ακουμπησει  και  να  απολαυσει  καποιος  τον  καφε  η  την  τυροπιτα…δηλαδη  εαν  δωσει  ο  δημος  αδεια  χρησης  κοινοχρηστου  για  τα  σταντ  που  λεμε  ,θα  πρεπει  να  αλλαχτει  και  η  ηδη  υπαρχουσα  αδεια  λειτουργειας  απο  ορθιους  και  περαστικους  που  ειναι  ,σε  καθημενους???και  παλι  σας  ευχαριστουμε  εκ των  προτερων

 144. Ο/Η George Mantas (@G_Mant) λέει:

  καλησπέρα!
  διαθέτουμε υφιστάμενο κατάστημα με άδεια «παρασκευή και διάθεση προχείρου γεύματος ζεστής & κρύας κουζίνας (αναψυκτήριο με εργαστήριο)». Μπορώ στον ίδιο χώρο να προσθέσω και το χονδρικό εμπόριο; Σύμφωνα με το Υγειονομικό δεν μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο λιανικό και χονδρικό εμπόριο. Οι φούρνοι πώς το κάνουν;

  ευχαριστώ εκ των προτέρων

 145. Καλημέρα

  αν μιλάμε για εξυπηρέτηση πελατών αυτό πρέπει να αναφέρεται στην άδεια. Επομένως αφού μιλάμε για δημοτικό χώρο πρέπει αρχικά να σας το εγκρίνει ο δήμος και στην συνέχεια να οριστεί και στα εγκεκριμένα σχέδια.

 146. Ο/Η Nektarios Fintikakis λέει:

  σας ευχαριστουμε  πολυ  για  τον  χρονο  σας  και  για  την  ενημερωση…μας  βρισκει  απολυτα  συμφωνους  η  δικη σας  τοποθετηση  ,αλλωστεν  αυτο  υπαγορευει  και  η  κοινη  λογικη…δηλαδη  πρωτα  πρεπει  να  μας  ξεκαθαρισει  ο  Δημος  αν  προτιθεται  να  δωσει  κοινοχρηστον  χωρο  και  μετα  εμεις  να  κανουμε  αιτηση  για  αλλαγη  αδειας  λειτουργειας…Δυστυχως  ομως  το  θηριο  της γραφειοκρατειας  καλα  κρατει…και  παλι  σας  ευχαριστουμε

 147. Καλημέρα

  δεν ξέρω αν μόνο από υγειονομικές διατάξεις απαγορεύεται. Για παράδειγμα υπάρχουν και θέματα με την χρήση γης. Πέρα όμως από όλα αυτά μόνο η Υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε έχει την αρμοδιότητα να κρίνει το αίτημά σας.

 148. Καλησπέρα Κε.Παπαδάκη

  Θα ήθελα καποιες διευκρινήσεις σε ότι αφορά το θέμα του πρόχειρου και πλήρους γεύματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την κατηγορία καταστήματος παρασκευής και διάθεσης ειδών ζαχαροπλαστικής ,αρτοποιιας, μικρογευματων, ποτων και καφέ(το θέμα αυτό μου το ανέφεραν δύο συνεργάτες μου των οποίων τα καταστήματα ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία).
  Δημιουργήθηκε θέμα πρόχειρου και πλήρους γεύματος.Πιο συγκεκριμένα καποιοι επόπτες υγειονομικού(οι οποίοι πήγαν στα καταστήματα για έλεγχο) δέχθηκαν το μενου(κρύα σάντουιτς,σαλάτες και κάποια ζεστά πιάτα χωρίς »ιδιαίτερη» επεξεργασία) ως »προχειρο» γευμα , καποιοι έκαναν παρατηρηση για »πληρες» γευμα. Ποια η διαφορά τελικά του προχειρου με του πληρες γευματος και τι σημαινει ακριβώς το » χωρις ιδιαιτερη επεξεργασία»!
  Στην περίπτωση που οι προυποθέσεις (τα προαπαιτούμενα) χωρου υπάρχουν είναι θέμα μόνο άδειας?
  Μπορούμε να έχουμε διευκρινήσεις ή είναι στην κρίση του κάθε επόπτη που ελέγχει (λόγω νομοθεσίας)?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Η απάντηση σας βοηθάει κι εμάς στο να χειριστούμε καλύτερα τα θέματα των συνεργατών – πελατών μας.

 149. Καλημέρα

  αν και θεωρώ ότι μπορεί να έχετε απευθυνθεί αλλού για να λάβετε απάντηση μετά από το τόσο μεγάλο διάστημα που έκανα, θα σας απαντήσω με την επισήμανση ότι ο Μάιος και μέχρι τα μέσα Ιούνη είχα ιδιαίτερα μεγάλο φόρτο εργασίας και κυρίως ήμουν μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός έδρας.

  Η αλήθεια είναι ότι και εγώ και εκφράζω την προσωπική μου άποψη δεν έχω κατασταλάξει τι σημαίνει πρόχειρο και τι πλήρες και τις απαιτήσεις τους. Επομένως ανατρέχοντας στο παράρτημα που κάνει την αντιστοίχηση με την παλιά νομοθεσία 8577/83 το πλήρες γεύμα έχει σαφώς περισσότερες απαιτήσεις από το πρόχειρο αναφορικά με σύστημα πλύσης σκευών γενικότερα παρασκευαστηρίου και προσφερόμενων ειδών. Έχω ζητήσει πολλές φορές από το Υπουργείο να ορίσει έστω μερικά από τα είδη της κάθε κατηγορίας όπως επίσης και για τις Επιχειρήσεις Αναψυχής που η νομοθεσία αναφέρει ότι προσφέρονται σε αυτές κατά κύριο λόγο οινοπνευματώδη ποτά και αναψυκτικά με συνοδεία πρόχειρου γεύματος???.

 150. Ο/Η Stauros Th. λέει:

  Καλησπέρα κ. Παπαδάκη,

  Καταρχην να σας συγχαρω για τον επαγγελματισμο σας και τις πληροφοριες που προσφερετε στο κοσμο. Δεν ειμαι σιγουρος οτι γραφω στο σωστο αρθρο και ζητω συγνωμη σε περιπτωση λαθους. Ενδιαφερομαι να ανοιξω καταστημα παρασκευης-ψησιματος ζυμης και στη συνεχεια διαθεσης πιτών, ψημένα σε παραδοσιακο φο υρνο με π υροτουβ λα (φυσικο αεριο) η/και με κανονικο φουρνο (ηλεκτρικο ή φυσικό αεριο). Υπαρχει καποια νομοθετικη διαφορά ως προς τα δύο? Θα διαθετει επισης αλλα πιτοειδη (φτιαχτα η τυποποιημενα), καφεδες, σαντουιτς, φυσικους χυμους, σαλα τες σε λιγους καθιστους πελατες αλλα κυριως σε περαστικους πελατες ή/και delivery. Ειναι δυνατο κατι τετοιο και σε ποια κατηγορια ανηκει οσον αφορα τις προυποθεσεις (τετραγωνικα απαιτουμενα για παρασκευη-ψησιμο, λαντζες, αποθηκη κτλ)? Για να ξερω σε ποσα τετραγωνικα καταστημα πρεπει να κινηθω τουλαχιστον καθως και να μη βρεθω προ εκπληξεως σε αλλα θεματα. Οποιαδηποτε πληροφορια/συμβουλη σας καλοδεχουμενη λογω του οτι βρισκομαι στο εξωτερικο και οι πληροφοριες να βρεθουν ειναι δυσκολο για αυτο το εγχειρημα μιας και ειναι αποφαση ζωης να τα παρατησει καποιος ολα και να γυρισει. Σας ευχαριστω πολυ προκαταβολικα.

 151. Ο/Η Stauros Th. λέει:

  Καλησπέρα κ. Παπαδάκη,

  Καταρχην να σας συγχαρω για τον επαγγελματισμο σας και τις πληροφοριες που προσφερετε στο κοσμο. Δεν ειμαι σιγουρος οτι γραφω στο σωστο αρθρο και ζητω συγνωμη σε περιπτωση λαθους. Ενδιαφερομαι να ανοιξω καταστημα παρασκευης-ψησιματος ζυμης και στη συνεχεια διαθεσης πιτών, ψημένα σε παραδοσιακο φο υρνο με π υροτουβ λα (φυσικο αεριο) η/και με κανονικο φουρνο (ηλεκτρικο ή φυσικό αεριο). Υπαρχει καποια νομοθετικη διαφορά ως προς τα δύο? Θα διαθετει επισης αλλα πιτοειδη (φτιαχτα η τυποποιημενα), καφεδες, σαντουιτς, φυσικους χυμους, σαλα τες σε λιγους καθιστους πελατες αλλα κυριως σε περαστικους πελατες ή/και delivery. Ειναι δυνατο κατι τετοιο και σε ποια κατηγορια ανηκει οσον αφορα τις προυποθεσεις (τετραγωνικα απαιτουμενα για παρασκευη-ψησιμο, λαντζες, αποθηκη κτλ)? Για να ξερω σε ποσα τετραγωνικα καταστημα πρεπει να κινηθω τουλαχιστον καθως και να μη βρεθω προ εκπληξεως σε αλλα θεματα. Οποιαδηποτε πληροφορια/συμβουλη σας καλοδεχουμενη λογω του οτι βρισκομαι στο εξωτερικο και οι πληροφοριες να βρεθουν ειναι δυσκολο για αυτο το εγχειρημα μιας και ειναι αποφαση ζωης να τα παρατησει καποιος ολα και να γυρισει. Σας ευχαριστω πολυ προκαταβολικα .

 152. Καλημέρα

  ναι όντως αυτό που διαβάσατε δεν ισχύει μιας και είναι άρθρο της προηγούμενης διάταξης.
  Αν μιλάμε για λιανική διάθεση (περαστικούς ή καθήμενους και όχι σε άλλες επιχειρήσεις) τότε πρέπει να διαβάσετε το ΑΡΘΡΟ 14 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ. Θα πρέπει επίσης να μιλήσετε με την Υγειονομική Υπηρεσία γιατί πλέον δεν υπάρχουν περιορισμοί σε τετραγωνικά και συστήματα πλύσεως σκευών όποτε πρέπει να σας καθοδηγήσουν αφού δώσετε την ακριβή περιγραφή της δραστηριότητας

 153. καλησπέρα
  η αλήθεια ειναι πως κατέληξα και συμβουλευτηκα τη συγκεκριμενη παλια νομοθεσια.
  οπως και να’χει ομως σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση σας.
  Δυστυχώς η νομοθεσία παρουσιάζει σε αρκετά θέματα κενά και δεν είναι πολύ συγκεκριμένη. Έτσι πολλές φορές παρατηρούμε να τηρούνται διαφορετικές διαδικασίες έναρξης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ανα περιοχή ή δήμο, διαφορετικές παρατηρήσεις επιθεωρητών οσο αφορά ιδια θεματα κλπ.

 154. Ο/Η Manos Manas λέει:

  Καλησπέρα κύριε Παπαδάκη,
  ενδιαφέρομαι μαζί με τους συνεργάτες μου για δραστηριοποιηθούμε σε τουριστική περιοχή με κατάστημα το οποιο θα προσφερει σνακς υγιεινης διατροφης, καφε και καποια αλκοολουχα κοκτειλ – μπυρες.Θα ηθελα να ρωτησω τα εξης:
  1)Για να παρασκευαζουμε μπαρες βρωμης χρειαζομαστε διαφορετικη αδεια απο σνακ μπαρ?
  2)Τι αδεια απαιτειται για την παρασκευη-πωληση ομελετας?
  3)Για να μεταπωληθουν προιοντα οπως παραδοσιακες πιτες απαιτειται απαραιτηττα τιμολογιο?Υπαρχει καποιος τροπος με εκδοση αποδειξης απο μπλοκακι να προμηθευτουμε αναλογα προιοντα απο ιδιωτες?
  4)Ποια η διαφορα ενος αναψυκτηριου απο ενα σνακ μπαρ στις δυνατοτητες και υποχρεωσεις?
  5)Στις μικτες αδειες εχει νοημα ο χαρακτηρισμος αναψυκτηριο-σνακ μπαρ?

  Ευχαριστω εκ των προτερων για το χρονο σας

 155. Καλημέρα

  ζητώ συγγνώμη που καθυστέρησα να απαντήσω.

  Πολλά ερωτήματα και θα προσπαθήσω να είμαι σαφής όσο μπορώ αν και είναι δύσκολο από πλευράς νομοθεσίας.

  Καταρχήν όταν μιλάμε για χονδρική πώληση δεν είναι απλά θέμα έκδοσης τιμολογίου ή μη αλλά απαιτείται άδεια (πλέον αναγγελία στην Δ/νση Ανάπτυξης) εργαστηρίου τροφίμων και ποτών.
  Η ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία (για λιανική διάθεση πάντα) προβλέπει 2 κατηγορίες για την μαζική εστίαση. Αυτή του πρόχειρου φαγητού θα έλεγα καλύτερα μια κατηγορία που δεν απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλη επεξεργασία και παρασκευή τροφίμων όπως είναι τα αναψυκτήρια με ή χωρίς εργαστήριο. Τέτοια καταστήματα είναι αυτά με τα σφολιατοδειδή καφέδες και λοιπά πχ όπως ένα κατάστημα γρηγόρης(συγγνώμη για την χρήση εμπορικού τίτλου). Η δεύτερη κατηγορία είναι τα πλήρους γεύματος που και πάλι θα την ονόμαζα πλήρους επεξεργασίας όπως τα εστιατόρια σνακ μπαρ κλπ. Για παράδειγμα σνκ μπαρ είναι τα ταχυφαγία(fast food).
  Δυστυχώς ή ευτυχώς ενώ έχουμε δυο κατηγορίες οι Δήμοι δεν έχουν προσαρμοστεί και ζητάνε να μπαίνει σε παρένθεση η χρήση που αδειοδοτείται. Επομένως αν και από πλευράς υγειονομικής νομοθεσίας έχουμε όπως ανέφερα τις κατηγορίες 1. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος και 2. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και προσφοράς πλήρους γεύματος απαιτείται η αναγραφή των τίτλων οπότε έχει νόημα στα μικτά καταστήματα να αναγράφονται όλες οι δραστηριότητες.
  Αναφορικά με το τι παρασκευάζει η κάθε κατηγορία αυτό δεν αναφέρεται στην νέα διάταξη που θεωρώ σκόπευε να τα απλουστεύσει και αφού δίνουμε τους τίτλους της παλιάς διάταξης μπορούμε να ανατρέξουμε σε αυτή για να δούμε τα προσφερόμενα είδη ανά κατηγορία.
  α. Εστιατόριο, αν σ’ αυτό παρασκευάζονται ποικίλα φαγητά, τα οποία προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες με την συνοδεία ή μη ποτών, κυρίως οινοπνευματωδών, καθώς και σαλατών, τυριών, φρούτων, γλυκισμάτων κλπ., ώστε να αποτελούν πλήρες γεύμα.
  β. Ψαροταβέρνα, αν σ’ αυτό προσφέρονται κυρίως ψάρια (ψημένα, τηγανισμένα, βρασμένα) και κάθε είδους άλλα αλιεύματα, με τη συνοδεία ή μη ποτών, κυρίως οινοπνευματωδών, καθώς και σαλατών, τυριών, ορεκτικών, φρούτων κλπ. ώστε να αποτελούν πλήρες γεύμα.
  γ. Ψητοπωλείο, αν σ’ αυτό ψήνονται ολόκληρα σφάγια ή τεμάχια τούτων ή άλλα παρασκευάσματα κρέατος (αλλαντικά, μπιφτέκια, ντονέρ, κοκορέτσι κ.τ.ομ.) ή και πουλερικά, τα οποία προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες με τη συνοδεία ή μη ποτών, κυρίως οινοπνευματωδών, καθώς και τυριών, σαλατών, ορεκτικών, φρούτων κλπ. ώστε να αποτελούν πλήρες γεύμα.
  δ. Οβελιστήριο (σουβλατζίδικο), αν σ’ αυτό ψήνονται μικρά τεμάχια κρέατος με τη βοήθεια μικρών οβελών (σουβλάκια) ή παρασκευάσματα κρέατος (αλλαντικά, μπιφτέκια, ντονέρ, κοκορέτσι κ.τ.ομ.) ή και πουλερικά, τα οποία προσφέρονται σε καθισμένους ή και περαστικούς πελάτες με τη συνοδεία ή μη ποτών, κυρίως οινοπνευματωδών, καθώς και σαλατών, τυριών, ορεκτικών, φρούτων κλπ., ώστε να αποτελούν πλήρες γεύμα.
  ε. Πιτσαρία, αν σ’ αυτό παρασκευάζονται και προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες κυρίως πίτσες και δευτερευόντως άλλα συναφή παρασκευάσματα με βάση τη ζύμη (πεϊνιρλί, πιροσκί, τυρόπιττες κ.τ.ομ.), καθώς και μακαρονάδες και μπιφτέκια, με τη συνοδεία ή μη ποτών, κυρίως οινοπνευματωδών, σαλατών, τυριού και φρούτων.
  στ. Σνάκ – Μπάρ, αν σ’ αυτό προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε όρθιους πελάτες κάθε είδους ποτά, κυρίως οινοπνευματώδη, με τη συνοδεία ποικιλίας πρόχειρων φαγητών, ζεστών ή κρύων, συμπεριλαμβανομένου και του ψημένου κρέατος (σουβλάκια, μπιφτέκια, μπριζόλες κ.τ.ομ.), τα οποία παρασκευάζονται στο ίδιο το κατάστημα ή έχουν παρασκευασθεί σε νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια και είτε κυκλοφορούν στο εμπόριο σε τυποποιημένη μορφή, είτε φέρονται κατά τη μεταφορά τους από το εργαστήριο ή το εργοστάσιο στο κατάστημα εντός ερμητικά κλειστών κατάλληλων δοχείων. Αν τα ανωτέρω είδη δεν παρασκευάζονται στο κατάστημα, η προέλευση τούτων θα αποδεικνύεται με τα τιμολόγια πωλήσεως ή τα δελτία αποστολής.
  Στα σνάκ – μπάρ μπορεί να προσφέρονται ακόμη και σαλάτες, τυρί και φρούτα, παγωτό και περιστασιακά καφές.
  Τα σνάκ – μπάρ, αναλόγως του κυρίως προσφερόμενου ποτού, χαρακτηρίζονται και ως ζυθοπωλεία ή μπυραρίες, ουζοπωλεία ή ουζερί κλπ. Στα σνάκ – μπάρ περιλαμβάνονται και τα FAST FOOD δηλαδή τα καταστήματα, που προσφέρουν γρήγορο φαγητό.
  Αναψυκτήρια καταστήματα με καθίσματα είναι τα καταστήματα, στα οποία προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες ορισμένα γλυκίσματα (γλυκά ταψιού, πάστες, κωκ, εκλαίρ, παγωτά κ.τ.ομ.), τοστ και άλλα σάντουιτς, πίττες και άλλα παρόμοια παρασκευάσματα, καθώς και καφές και κάθε είδους ποτά, οινοπνευματώδη και αναψυκτικά. Τα είδη αυτά, αν δεν παρασκευάζονται στο ίδιο το κατάστημα, θα προέρχονται από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια, γεγονός που θα αποδεικνύεται κάθε φορά με βάση τα τιμολόγια πωλήσεως ή τα δελτία αποστολής.
  Μπουγατσάδικο είναι το κατάστημα, στο οποίο παρασκευάζονται και προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες μπουγάτσα και κάθε είδους άλλες πίττες (τυρόπιττα, σπανακόπιττα, κρεατόπιττα, λουκανικόπιττα κ.τ.ομ.) με τη συνοδεία ή μη αναψυκτικών ποτών ή μπύρας.
  Αμιγές λουκουματζίδικο είναι το κατάστημα, στο οποίο παρασκευάζονται και προσφέρονται σε καθισμένους ή και περαστικούς πελάτες λουκουμάδες.

 156. Ο/Η kaith korv λέει:

  Καλημέρα.
  Κατάστημα περίπου 12 με 15 τ.μ. είναι πρατηριο αρτου τώρα. Μπορεί να πουλά και καφε σε διερχόμενους ? Υπάρχει περιορισμός στα τ.μ. ? Τι χρειάζεται για την άδεια ? Επίσης έχει w.c.στο
  υπόγειο ειναι προβλημα αυτό ?

 157. Μόνο τα πρατήρια άρτου των ΑΡΤΟΠΟΙΕΊΩΝ μπορούν χωρίς κάτι το επιπλέον αναφορικά με εγκαταστάσεις και αδειοδότηση. Στα λοιπά καταστήματα απαιτείται η προσθήκη τμήματος καφέ. Μιλήστε με την Υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε μιας και αυτοί θα σας δώσουν την επίσημη απάντηση και τις προδιαγραφές.

 158. Ο/Η John TheGreek λέει:

  Καλημέρα σας,
  ο Δήμος της περιοχής μας ενδιαφέρεται να ενοικιάσει ένα χώρο για παρασκευή και διανομή γευμάτων σε σχολεία της περιοχής.Υπολογίζουμε ότι θα παρασκευάζονται 1.000 γεύματα ημερησίως, τα οποία στη συνέχεια θα διανέμονται σε κάποια σχολεία της περιοχής.
  Δε θα υπάρχουν καθίσματα, καθώς δεν πρόκειται για εστιατόριο.
  Ποιες είναι οι προϋποθέσεις (κτιριακές κτλ) για να μπορέσουμε να πάρουμε την άδεια? Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν προδιαγραφές για ΑΜΕΑ (π.χ. είσοδος και wc), εφόσον δε θα λειτουργεί ως εστιατόριο με καθίσματα?
  Παρακαλώ δώστε μας το μέγιστο των πληροφοριών που μπορείτε. Θα μας βοηθήσετε πολύ.
  Σας ευχαριστώ.

 159. Καλησπέρα

  δύσκολη περίπτωση μιας και δεν είναι κάτι το συνηθισμένο αυτή η δραστηριότητα. Σίγουρα δεν μιλάμε για απλό εστιατόριο για το λόγο ότι δεν θα προσφέρει σε καθήμενους πελάτες (δηλαδή στους πελάτες του) αλλά σε άλλους εκτός που αυτό αμέσως το διαχωρίζει από ένα εστιατόριο. Θεωρώ ότι μιλάμε για εργαστήριο τροφίμων και ποτών. Σε αυτή την περίπτωση την άδεια την χορηγεί η Δ/νση Ανάπτυξης μετά από γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας (βεβαίωση καταλληλότητας) και επίσης απαιτείται και άδεια από την Κτηνιατρική για τα ζωικής προέλευσης παρασκευάσματα.

  Από την άλλη, σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο του Υπ. Υγείας Υ1γ/Γ.Π/οίκ. 9420 Για τις παροχές συσσιτίων, που διενεργούνται σε όλη τη χώρα, από δήμους, ενορίες εκκλησιών και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, για φιλανθρωπικό σκοπό,
  δεν προβλέπεται από την υγειονομική νομοθεσία η έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  Επίσης στην πιο πρόσφατη εγκύκλιο Γ1β/Γ.Π/οίκ.37840 με αντίστοιχο θέμα (Μέτρα για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των παρεχόμενων
  συσσιτίων-τροφίμων & ποτών σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας προσφύγων-
  μεταναστών») πάλι δεν προβλέπεται αδειοδότηση αλλά θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

  Αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν πέρα από άδειες λειτουργίας κλπ θα έχετε το σικαίωμα να διανέμεται στα σχολεία τρόφιμα μιας ούτε αυτό προβλέπεται.
  Σε άλλη εγκύκλιο του Υπ. Υγείας αναφέρεται ότι:
  γιεινών εστιών και να προστατεύεται η Δημόσια Υγεία.
  Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα κυλικεία των σχολείων, στις
  καντίνες (σταθερές) και τους χώρους εστίασης εντός των σχολείων,
  προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των
  σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων. Επιπλέον, πρέπει να εξετάζεται αν τα
  προσφερόμενα είδη είναι αυτά που καθορίζονται στις (γ) & (δ) σχετικές
  Υγειονομικές Διατάξεις.
  Υπενθυμίζουμε ότι σκοπός των (γ) & (δ) σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων
  είναι η λήψη μέτρων για την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνονται από το
  σχολικό πληθυσμό, αλλά και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των
  χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, δεδομένου ότι το σχολικό
  κυλικείο μπορεί να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό μέσο πρακτικής εφαρμογής των
  αρχών υγιεινής διατροφής. Το σχολείο θεωρείται διεθνώς ως ιδανικός χώρος και
  μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την εκπαίδευση των μαθητών
  σε θέματα διατροφής. Το σχολικό κυλικείο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του
  σχολικού περιβάλλοντος και γι’ αυτό η διασφάλιση της παροχής υγιεινών τροφών
  επιτρέπει την ενίσχυση θετικών μηνυμάτων που πρέπει να δίνονται και στην τάξη.
  Αναφορικά με τη λειτουργία ολοήμερων δημοτικών σχολείων, προβλέπεται
  χώρος σίτισης των μαθητών με γεύματα που ετοιμάζονται από τους γονείς.

 160. Ο/Η hdypatheia λέει:

  Θα ήθελα να ανοίξω ένα μαγαζί που να πουλάει αλλαντικά και κρασί αλλά να μπορεί ο κόσμος να κάθεται κιόλας.
  Πρώτη ερώτηση είναι αν γίνεται κάτι τέτοιο να έχει τραπέζια.
  Δεύτερη είναι αν χρειάζεται να υπάρχει κουζίνα αφού τα συνοδευτικά στο κρασί θα είναι κρύα αλλαντικά και τυριά και ίσως κάποιες μπρουσκέτες.
  Σίγουρα χρειάζεται ένα φουρνάκι. Αποροφητηρα εξαερισμούς καμινάδες κτλ κτλ εννοώ.

 161. Ο/Η Iliana Giourga λέει:


  https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsΚαλημέρα. Προκειται για μια αδεια λειτουργιας που αναγράφει αδεια λειτουργιας καφενείου εντος αιθούσης προσφορας υπηρεσιων διαδικτυου . Το καταστημα μου ειναι ομορρο ενος προποτζιδικου που ο ιδιοκτητης ηταν ο ιδιος. Στην κατοψη της πυροσβεστικης αναγραφει καφε μπαρ και προπο.Ο δηλωμενος ΚΑΔ ειναι 56.30.10.14 (Υπηρεσιες που παρεχονται απο παραδισιακο καφενειο) .Ο ιδιοκτητης κανει μεταβιβαση αδειας την οποια εχω αναλαβει. Όλα θα γινουν μεσα notify business.:
  η διαδικασια που ακολουθω:α)Γνωστοποιηση στο notify business απο ιδιοκτητη β)Τροποποιηση στο συστημα για αλλαγη φορεα γ)αποδοχη απο νεο ιδιοκτητηδ) τροποποιηση απο νεο ιδιοκτητη για προσθηκη καδ. Ηθελα λοιπον να σας ρωτησω τα εξης και ελπιζω να μπορειτε να με βοηθησετε
  1) πως περιγραφω την δραστηριοτητα μου στο α βημα? ως καδ η οπως αναγραφεται στην αδεια?
  2) /μπορω να προσθέσω καινουριους ΚΑΔ στο δ βημα?Υπαρχει καποια δεσμευση? Έχω 21 τμ αιθουσα πελατων και αιθριο 12,52 τμ για αναπτυξη τραπεζοκαθισματων. Ο αιθριος χωρος θα προστεθει στο δ βημα μαζι με τους καδ. ΜΠορω να τροποποιησω την αδεια του καφενειου σε μπαρ, ουζερι? ο δημος μου πε να αναγραψω χωρος μαζικης εστιασης προχειρου γευματος κατηγορια ΙV.-καφενειο? Τι δεσμευσεις εχω? Ευχαριστώ πολύ πολύ.

 162. Ο/Η Mari Katsoulidi λέει:

  Καλησπερα
  Λυσετε μου μια απορια γιατι με τις υπηρεσιες δεν βγαζω ακρη.
  Προκειται να ανοιξω παραδοσιακο μπακαλικο με καφενειο μαζι .
  Και θελω να πουλαω και αλλαντικα , λουκανικα χυμα ομως , λαχανικα , και αλλα πολλα οτι μπορει να εχει ενα μπακαλικο με πολυ καλα προιοντα. Τι αδεια λειτουργιας ζηταω , ποσες δηλαδη? Ειδικα για τα λουκανικα αλλαντικα ? Θελουμε μονο τυποποιημενα? Για τα οσπρια?
  Ευχαριστω εκ των προτερων.

 163. Καλημέρα

  σύμφωνα με τη νέα υγειονομική διάταξη είναι εφικτό. Η πρώτη δραστηριότητα ανήκει στο ΑΡΘΡΟ 13 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ III ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
  και η δεύτερη στο ΑΡΘΡΟ 14 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών λειτουργούν ως μικτές με επιχειρήσεις μαζικής εστίασης όπου προετοιμάζουν, μαγειρεύουν και διαθέτουν τρόφιμα για κατ’ οίκον κατανάλωση ή επί τόπου, αν διαθέτουν και χώρο εξυπηρέτησης καθήμενων πελατών, θα πρέπει να πληρούν τους γενικούς και τους ειδικούς υγειονομικούς όρους που ορίζονται στις διατάξεις της ΥΑ Υ1γ/Γ.Π/οικ. 47829/21-06-2017 (ΦΕΚ 2161/τ.Β’/23-06-2017).

 164. Ο/Η Andreas Sotiropoulos λέει:

  Καλησπέρα σας . Θέλω να ανοίξω μια πιτσαρια με ηλεκτρικό φούρνο ,το ερώτημα μου είναι εφόσον δεν θα έχω κάποια φριτεζα ή σχάρα ,άμα χρειάζεται εγκατάσταση εξαερισμού μέχρι την ταράτσα ή κάποιο άλλο είδους συσκευή απορρόφησης. Ευχαριστώ πολύ

 165. Ο/Η Νίκος Τόμπρος λέει:

  καλημερα σας κ Παπαδακη!! θελω να ανοιξω καταστημα ΚΥΕ παραδοσιακο καφενειο-μεζεδοπωλειο! δλδ ολα τα ροφηματα κφεδες, τσιπουρο,κρασι κτλ αλλα οχι πιατο..μονο μεζεδες πολλους κρυους η’ τις ωρας κ σε πλατο ψησιμο καποια κρεατικα η’ λαχανικα. τι αδεια χειαζομαι κ τι χωρο σε τμ κουζινα..ο χωρος του καταστηματος περιπου 100τμ.Ευχαριστω πολυ κ καλημερα σας!!

 166. Καλημέρα

  το παραδοσιακό καφενείο ανήκει στην κατηγορία Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πλήρους επεξεργασίας ,(πλήρους γεύματος)

  Όλες οι επιχειρήσεις της κατηγορίας μαζικής εστίασης, εκτός των γενικών όρων που περιγράφονται στο άρθρο 5, πρέπει να διαθέτουν:

  1 & 2 Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πλήρους ή μερικής επεξεργασίας

  α. Χώρο παραλαβής και αποθήκευσης πρώτων υλών (ξηρή αποθήκη- ψύξη- κατάψυξη) και ειδών συσκευασίας
  Η παραλαβή και η αποθήκευση των πρώτων υλών να γίνεται σύμφωνα με τον Ε.Κ 852/2004, Κεφ. IX (διατάξεις που εφαρμόζονται στα τρόφιμα).
  Ο χώρος αποθήκης θα είναι ανάλογος με τη δραστηριότητα της επιχείρησης και τα αποθηκευόμενα είδη, ώστε να αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση.
  β. Χώρο επεξεργασίας – μεριδοποίησης και διατήρησης ετοίμων φαγητών (παρασκευαστήριο) Για τις επιχειρήσεις προσφοράς πλήρους επεξεργασίας πρέπει ο χώρος να είναι κατάλληλος και επαρκής, ώστε να γίνονται ανεμπόδιστα και με ασφάλεια όλοι οι απαιτούμενοι σχετικοί χειρισμοί και να ανταποκρίνεται στη δυναμικότητα της επιχείρησης.
  Θα υπάρχει ο ανάλογος σε σχέση με τους εκτελούμενους χειρισμούς και τη δυναμικότητα της επιχείρησης αριθμός πάγκων εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται ο υγιεινός χειρισμός και ο αποκλεισμός τυχόν διασταυρούμενης επιμόλυνσης τροφίμων.
  Οι επιχειρήσεις πλήρους επεξεργασίας να διαθέτουν υποχρεωτικά απαγωγικό σύστημα καθώς και οι επιχειρήσεις μερικής επεξεργασίας όπου απαιτείται, (π.χ λουκουματζίδικα κλπ).
  Τα προσφερόμενα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος προϊόντα, είτε αυτά παρασκευάζονται στην ίδια την επιχείρηση είτε σε άλλες νόμιμες επιχειρήσεις, θα διατηρούνται εντός κλειστών προθηκών ή κατάλληλα σκεπασμένα, τυλιγμένα κλπ, ώστε σε κάθε περίπτωση να προστατεύονται από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος (σκόνη, μύγες, απευθείας έκθεση στον ήλιο) και την ψηλάφηση των πελατών.
  Οι προθήκες διατήρησης και έκθεσης προϊόντων πρέπει να προστατεύουν πλήρως τα προϊόντα από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος (σκόνη, έντομα, απευθείας έκθεση στον ήλιο) και την άμεση πρόσβαση των πελατών σε αυτά. Στο χώρο επεξεργασίας πρέπει να υπάρχει και ένας νιπτήρας με παροχή κρύου και ζεστού νερού για το πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων που θα λειτουργεί με υγειονομικά αποδεκτό τρόπο, εφοδιασμένος με υγρό σαπούνι για το πλύσιμο των χεριών και καθαρές χειροπετσέτες μιας χρήσης (από χαρτί ή ύφασμα).
  Να υπάρχει χρωματικός κώδικας εργαλείων κοπής για τα τρόφιμα (π.χ χρωματισμός μαχαιρών ανάλογα με το τρόφιμο που χρησιμοποιείται.)
  Στις επιχειρήσεις που στο διάγραμμα ροής ή στην αναλυτική περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας προβλέπεται ότι θα υπάρχουν ευαλλοίωτα ενδιάμεσα προϊόντα (σάλτσες, κρέμες, κλπ) θα εξασφαλίζεται ότι υπάρχει στο χώρο προετοιμασίας ανάλογος αριθμός ψυγείων για την ασφαλή αποθήκευσή τους. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα ξεχωριστών ψυγείων, να διασφαλίζεται ότι η συναποθήκευση των ενδιάμεσων προϊόντων με τις πρώτες ύλες δεν δημιουργεί κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσής τους (κατάλληλη διάκριση των χώρων του ψυγείου για κάθε κατηγορία τροφίμων ή επαρκής διαχωρισμός των χώρων του ψυγείου, αποθήκευση μέσα σε κλειστούς περιέκτες κλπ). Κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να γίνεται και η διατήρηση ορισμένων ζεστών εδεσμάτων για μεταγενέστερη προσφορά.
  Η μεριδοποίηση προϊόντων πρέπει να γίνεται σε ιδιαίτερο, σαφώς διαχωρισμένο χώρο της επιχείρησης εκτός των περιπτώσεων που από το διάγραμμα ροής προκύπτει ότι μπορεί να γίνεται σε νοητά διαχωρισμένο χώρο του χώρου παρασκευής και επεξεργασίας.
  Στις επιχειρήσεις του παρόντος άρθρου που παράγουν τυποποιημένα προϊόντα, να υπάρχει επαρκής χώρος για την τυποποίηση.
  Ο χώρος τυποποίησης θα περιλαμβάνει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα μηχανικά μέσα για τη ρύθμιση κατάλληλων συνθηκών περιβάλλοντος για την επίτευξη της ασφάλειας των τροφίμων.
  Τα απορρίμματα θα φυλάσσονται προσωρινά σε ειδικά δοχεία επαρκούς χωρητικότητας από κατάλληλο υλικό, ώστε να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται αποτελεσματικά. Το κάλυμμα των δοχείων θα είναι στεγανό και θα ανοίγει με ποδοκίνητο μηχανισμό

  γ. Χώρο πλύσεως σκευών/τροφίμων

  Ο χώρος πλύσεως σκευών θα είναι ανάλογος των παρασκευαζομένων τροφίμων και των σκευών που χρησιμοποιούνται , σε θέση που να αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση.
  Ο αριθμός λεκανών πλύσης τροφίμων ή σκευών θα είναι επαρκής σε συνδυασμό και με την ύπαρξη ή μη πλυντηρίου ώστε να ανταποκρίνεται στο κύκλο εργασιών της επιχείρησης.
  Θα υπάρχει επαρκής εξοπλισμός για τη στράγγιση και το στέγνωμα, εκτός από τα είδη που στεγνώνουν στο πλυντήριο. Τα στεγνά σκεύη τοποθετούνται σε κλειστά ντουλάπια, ερμάρια κλπ, που πρέπει να είναι επαρκή για το σκοπό αυτό.
  Για την πλύση τροφίμων και σκευών για την πρόχειρη επεξεργασία τροφίμων ενδείκνυται να υπάρχει ένα διπλό σύστημα νεροχυτών ή ένας νεροχύτης και πλυντήριο.
  Για την πλύση τροφίμων και σκευών για την πλήρης επεξεργασία τροφίμων ενδείκνυται να υπάρχει ένα τετραπλό σύστημα νεροχυτών ή ένα τριπλό σύστημα νεροχυτών και πλυντήριο.

  δ. Αίθουσα πελατών

  Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που διαθέτουν αίθουσα πελατών ή και υπαίθριο(κοινόχρηστο ή ιδιόκτητο) χώρο για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών η μέγιστη δυναμικότητα τους σε καθήμενα εξυπηρετούμενα άτομα προκύπτει ως ακολούθως:
  Για την αίθουσα πελατών από τη διαίρεση του εμβαδού του ωφέλιμου χώρου δια του 1.30 τ.μ. (ως ωφέλιμος χώρος νοείται ο χώρος ο οποίος προσφέρεται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων). Για τον υπαίθριο χώρο από τη διαίρεση του εμβαδού του υπαίθριου χώρου που νομίμως θα χρησιμοποιηθεί δια του 0,70τ.μ
  Η δυναμικότητα των καθήμενων πελατών αφορά, το συνολικό αριθμό για την αίθουσα πελατών και τον εξωτερικό χώρο. Δε συνιστά παράβαση η επιμέρους υπέρβαση της δυναμικότητας των επιμέρους χώρων εάν δεν υφίσταται υπέρβαση επί της συνολικής δυναμικότητας του καταστήματος. Ο συνολικός αριθμός των εξυπηρετούμενων καθήμενων ατόμων και ο συνολικός αριθμός γευμάτων καθορίζει τη δυναμικότητα της επιχείρησης σύμφωνα με την οποία ορίζονται και οι απαιτούμενοι κύριοι και βοηθητικοί χώροι αυτών.

  Στα κυλικεία εντός των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων με αίθουσα ή χωρίς αίθουσα πελατών δύναται η πώληση και άλλων χρήσιμων στους ασθενείς ειδών, όπως: κολόνιες, σαπούνια, χαρτομάντιλα, χαρτοβάμβακα, πάνες, υποσέντονα, κ.τ.ομ υπό την προϋπόθεση ότι τα είδη αυτά θα καταλαμβάνουν ιδιαίτερο νοητό χώρο στο κυλικείο έτσι ώστε να διασφαλίζεται η Δημόσια Υγεία.
  3. Στεγασμένοι ή και Υπαίθριοι χώροι Εκδηλώσεων

  Στεγασμένοι ή και υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων είναι οι χώροι στους οποίους κατά τη διάρκεια πάσης φύσεως εκδηλώσεων προσφέρονται τρόφιμα ή και ποτά τα οποία παρασκευάζονται και προετοιμάζονται στα παρασκευαστήρια των χώρων αυτών ή σε άλλους χώρους που διαθέτουν την απαιτούμενη γνωστοποίηση λειτουργίας (catering κ.λπ.) και μεταφέρονται στους εν λόγω χώρους για σερβίρισμα και τελική διάθεση.
  Οι χώροι αυτοί υπάγονται στο καθεστώς γνωστοποίησης λειτουργίας, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία ως Στεγασμένοι ή Υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων.
  Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, είναι όμοια με αυτά που υποβάλλονται, στην αρμόδια αρχή, για τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών. Για τους στεγασμένους χώρους εκδηλώσεων, εκτός σχεδίου ή εντός οικισμού κ.λπ. στις ανωτέρω ιδρυόμενες επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, αντί της βεβαίωσης χρήσεως γης θα προσκομίζεται η βεβαίωση νομιμότητας της κατασκευής της οικοδομής, του ειδικού κτιρίου, η οποία έχει εκδοθεί από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία καθώς και η βεβαίωση χώρου κυρίας χρήσεως. Για τους υπαίθριους χώρους αυτών των επιχειρήσεων θα προσκομίζεται βεβαίωση νομιμότητας ή τακτοποίησης των βοηθητικών χώρων και των αποχωρητηρίων.
  Οι βοηθητικοί χώροι των εν λόγω επιχειρήσεων είναι ανάλογοι με τους προβλεπόμενους στους γενικούς όρους της παρούσας.

  Παραλαβή ετοίμων φαγητών ποτών

  Θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών είναι γνωστοποιημένες σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.
  Τα αυτοκίνητα μεταφοράς τροφίμων πρέπει να πληρούν τους όρους της ισχύουσας νομοθεσίας, να διαθέτουν την προβλεπόμενη βεβαίωση καταλληλότητας και να πραγματοποιούν τη μεταφορά σύμφωνα με τα οριζόμενα από την ισχύουσα Νομοθεσία (συνθήκες θερμοκρασίας, χρόνος μεταφοράς κ.τ.λ.)
  Στους υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων η διατήρηση των τροφίμων και ποτών μπορεί να γίνεται σε κατάλληλο τροχήλατο ή αυτοκινούμενο εξοπλισμό όπου θα υπάρχει νιπτήρας για το πλύσιμο των χεριών με κατάλληλη υδραυλική εγκατάσταση και μία λεκάνη για το πλύσιμο των σκευών σερβιρίσματος.
  Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να πληρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και ειδικά η διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας. Τα παραπάνω θα τεκμηριώνονται με καταγραφικά μηχανήματα ή χειρόγραφη καταγραφή.
  Διάθεση- σερβίρισμα

  Κατά την τελική διάθεση των έτοιμων τροφίμων και ποτών στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να διασφαλίζεται, κατά το δυνατό, ότι αυτά είναι προστατευμένα από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος στο οποίο διαθέτονται (κλειστά δοχεία, κλειστές προθήκες, υπό ψύξη κ.τ.λ.)
  Τα σκεύη σερβιρίσματος θα πρέπει να είναι κατάλληλα και επαρκή (π.χ. ξεχωριστή λαβίδα για κάθε είδος προσφερόμενου τροφίμου).

  Η διαδικασία σερβιρίσματος, στο χώρο έκθεσης των τροφίμων (μπουφές), πρέπει να επιβλέπεται από το προσωπικό, ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των προσφερόμενων τροφίμων.

  Αίθουσα πελατών- υπαίθριος χώρος

  Τα τραπέζια και τα καθίσματα διατηρούνται σε καλή κατάσταση και καθαρά., καθώς επίσης και τα τραπεζομάντηλα, τα πιάτα, τα ποτήρια κλπ.
  Δε θα πρέπει να γίνεται σερβίρισμα σε πιάτα ή ποτήρια που έχουν ρωγμές και δεν είναι λεία Όταν

  χρησιμοποιούνται σκεύη μιας χρήσης, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα (π.χ πλαστικό, κ.α) είναι κατάλληλο για το σερβίρισμα ζεστών τροφίμων ή ροφημάτων. Χώρος πλύσεως σκευών Εάν γίνεται πλύση σκευών, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος για την πλύση των σκευών, των εργαλείων και των εξαρτημάτων του εξοπλισμού καθώς και των ειδών εστίασης (πιάτα, ποτήρια κλπ), ανάλογος με τη δραστηριότητα της επιχείρησης.
  Σημείο παράδοσης επιστροφών

  Στο συγκεκριμένο χώρο γίνεται η προσωρινή αποθήκευση των επιστρεφόμενων προς τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ειδών.
  Ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι ξεχωριστός από το σημείο παραλαβής. Πρέπει να είναι επαρκής και να διατηρείται καθαρός
  Αποχωρητήρια

  Ο αριθμός και η κατασκευή των αποχωρητηρίων θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα οριζόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία.
  Είναι δυνατή η χρήση χημικών-βιολογικών αποχωρητήριων προσωρινά σε υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων και γενικά σε χώρους όπου από την πολεοδομική νομοθεσία ή άλλη νομοθεσία δεν επιτρέπεται η κατασκευή αποχωρητηρίων.
  Η τοποθέτηση των χημικών-βιολογικών αποχωρητήριων πρέπει να διασφαλίζει την προστασία της Δημόσιας

  Υγείας και η διάθεση των λυμάτων τους να γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας..

  1. Κέντρα Διασκέδασης

  Κέντρο Διασκέδασης είναι ο στεγασμένος ή υπαίθριος χώρος συγκεντρώσεως του κοινού για την παρακολούθηση καλλιτεχνικού κυρίως μουσικού προγράμματος, με μεγίστη επιτρεπόμενη Α-ηχοστάθμη 100 db, σε συνδυασμό με την παροχή φαγητών ή και ποτών (όπως αναφέρονται στις υποκατηγορίες των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης).
  Δεν θεωρούνται Κέντρα Διασκέδασης οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών στις οποίες, γίνεται χρήση

  μουσικής & μουσικών οργάνων ή στερεοφωνικού συγκροτήματος μικρής ισχύος , με μεγίστη Α-ηχοστάθμη κατά τη λειτουργία του καταστήματος 80 db.
  Στα Κέντρα Διασκέδασης, ανεξαρτήτως δυναμικότητας, η άδεια χορηγείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/31600/20/11/2013(ΦΕΚ Β 3106) και την Κ.Υ.Α 16228(ΦΕΚ 1723/Β΄/2017), όπως κάθε φορά ισχύουν.
  Οι τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι πραγματοποιούνται από τις καθ ύλην αρμόδιες αρχές.
  Η τεχνική έκθεση συντάσσεται είτε από μηχανικό με ειδίκευση σε θέματα ηχομόνωσης και ακουστικής είτε από άλλο επιστήμονα σχετικής ειδικότητας, κατατίθεται με σχεδιαγράμματα εις τριπλούν και περιλαμβάνει την ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση, τον αερισμό- εξαερισμό και τα μέτρα ηχομόνωσης που έχουν ληφθεί σύμφωνα με την προβλεπόμενη ηχοπροστασία με μεγίστη Α – ηχοστάθμη 100db. Στην τεχνική έκθεση θα αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα της ηχομόνωσης και θα αποτυπώνεται η θέση και τα χαρακτηριστικά των ηχείων στην κάτοψη των χώρων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Α5/3010(ΦΕΚ
  593/τβ/2-10-1985).

  Για τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης η έκθεση θα αναφέρει και την απόσταση από σημεία ηχοπροστασίας καθώς και τα τυχόν μέτρα ηχοπροστασίας που έχουν ληφθεί με μέγιστη Α – ηχοστάθμη 100 db και δεν δημιουργούν προβλήματα στα σημεία προστασίας σύμφωνα με την Υ.Δ Α5/3010(ΦΕΚ 593/τβ/2-10-1985). Όσον αφορά τον Υγειονομικό έλεγχο αυτών ως προς τη μουσική εφαρμόζονται οι όροι και προϋποθέσεις της υγειονομικής διάταξης (ΥΔ) Α5/3010(ΦΕΚ 593/τβ/2-10-1985) όπως τροποποιήθηκε και κάθε φορά ισχύει.

  Χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων στις λοιπές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών

  Λοιπές επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, (λοιπά καταστήματα) που κάνουν χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων με μεγίστη επιτρεπόμενη Α-ηχοστάθμη μέχρι 80 db.
  Εξαιρούνται τα κέντρα διασκέδασης και η υποκατηγορία επιχειρήσεις παρασκευής και προσφοράς τροφίμων

  και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους, τα περίπτερα και τα κυλικεία χωρίς καθήμενους πελάτες.

  Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος γνωστοποιεί χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων στον υπαίθριο χώρο της επιχείρησης πρέπει στον φάκελό του να υπάρχει τεχνική έκθεση μηχανικού με ειδίκευση σε θέματα ηχομόνωσης και ακουστικής, είτε άλλου επιστήμονα σχετικής ειδικότητας , που θα συνοδεύεται με τοπογραφικό διάγραμμα με τη θέση και τη φορά των ηχείων και τα χαρακτηριστικά αυτών.
  Η τεχνική έκθεση θα τεκμηριώνει ότι η ισχύς των ηχείων, η θέση, η απόσταση από κατοικίες, καθώς και τα

  τυχόν μέτρα ηχοπροστασίας, που έχουν ληφθεί, με μεγίστη Α-ηχοστάθμη 80 db δεν δημιουργούν προβλήματα στα σημεία προστασίας. Η τεχνική έκθεση θα συντάσσεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις ΥΔ Α5/3010/85(ΦΕΚ 593/τβ/2-10-1985) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
  Οι υπηρεσίες ελέγχου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΥΔ Α5/3010/1985, ελέγχουν τους όρους και

  προϋποθέσεις καθώς και την προβλεπόμενη ηχοστάθμη των επιχειρήσεων κατά τη λειτουργία αυτών σε τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους.

  4 α. Επιχειρήσεις παρασκευής ή και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους. Οι επιχειρήσεις αυτές τηρούν τους προβλεπόμενους στο κεφάλαιο ΙΙΙ του παραρτήματος ΙΙ του ΕΚ 852/2004 όρους.
  Ο καθορισμός των θέσεων και η διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας αυτών ορίζονται από τις αρμόδιες

  αρχές (Δήμοι, Λιμενικές αρχές κ.λπ.) σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.

  Η επιχείρηση αναπτύσσεται κάτω από κατάλληλες τέντες, υπόστεγα κ.ά. που προστατεύουν τα τρόφιμα και
  τον εξοπλισμό από τη βροχή, την άμεση ηλιακή ακτινοβολία κλπ

  Ο πάγκος εργασίας είναι από κατάλληλο υλικό λείο και αδιαπότιστο χωρίς φθορές. Εκτός του πάγκου εργασίας να υπάρχει ανάλογος με τη φύση του προσφερόμενου προϊόντος εξοπλισμός, όπως φορητές επιφάνειες κοπής, σκεύη και εργαλεία, που θα διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
  Θα υπάρχουν κλειστές προθήκες για την προστασία των τροφίμων από έντομα και σκόνη.

  Πρέπει να εξασφαλίζεται η επαρκής υποδομή (νεροχύτες, νερό, καθαριστικά) για τον επιτόπιο καθαρισμό και όπου απαιτείται και η απολύμανση των εξαρτημάτων, των σκευών και των μερών του εξοπλισμού που απαιτούν συχνό πλύσιμο (π.χ. λαβίδες, μαχαίρια κλπ).
  Τα χρησιμοποιούμενα σκεύη σερβιρίσματος θα είναι μιας χρήσεως και θα υπάρχει και χώρος πλύσης για λαβίδες, μαχαίρια, κ.λ.π.
  Οι πρώτες ύλες και τα προϊόντα που προσφέρονται να προέρχονται από νομίμως λειτουργούσες

  επιχειρήσεις.

  Να υπάρχει επαρκής παροχή νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και δεξαμενή συγκέντρωσης υγρών αποβλήτων που θα αδειάζει καθημερινά στο Δημοτικό δίκτυο αποχέτευσης καθώς και κάδοι απορριμμάτων Σε περίπτωση χρήσης τροχήλατου οχήματος – αμαξώματος, ο χώρος διαχείρισης τροφίμων θα είναι από κατάλληλο υλικό, αδιαπότιστο, το οποίο θα επιδέχεται καθαρισμό και απολύμανση ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και να εμποδίζεται η αερομεταφερόμενη επιμόλυνση.
  Για την πώληση ευαλλοίωτων προϊόντων θα χρησιμοποιούνται οχήματα με ισοθερμικό αμάξωμα ή θα φέρουν ψυγείο, κατά προτίμηση ηλεκτρικό.
  Θα υπάρχουν θερμόμετρα σε όλα τα ψυγεία και τις καταψύξεις και θερμόμετρα χειρός για τον έλεγχο της θερμοκρασίας των ευαλλοίωτων πρώτων υλών.
  Επιχειρήσεις που παρασκευάζουν και διαθέτουν τρόφιμα ή /και ποτά και είναι μόνιμα εγκατεστημένες στα εκθεσιακά κέντρα ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  Οι διοργανωτές των εκθέσεων των επιχειρήσεων που παρασκευάζουν και διαθέτουν τρόφιμα ή /και ποτά σε εκθεσιακά κέντρα, υπαίθριες εκθέσεις, κ.λ.π. για μικρά χρονικά διαστήματα πρέπει να ενημερώνουν τους συμμετέχοντες στις εκθέσεις αυτές για την απόκτηση βεβαίωσης καταλληλότητας, από τις κατά τόπους υγειονομικές αρχές του προσωρινού χώρου που θα χρησιμοποιήσουν για την έκθεση και πώληση των προϊόντων τους.
  Η ανωτέρω βεβαίωση θα χορηγείται από τις κατά τόπους Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών

  Ενοτήτων, όπου ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει αίτηση και υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφονται τα προς διάθεση και πώληση προϊόντα και ότι τηρούνται οι διατάξεις της παρούσας.
  4β. Κινητές Καντίνες

  Οι κινητές καντίνες αυτοκινούμενες ή μη, είναι οχήματα αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα, διασκευασμένα σε καταστήματα (κινητά καταστήματα), που παρασκευάζουν και διαθέτουν τρόφιμα και ποτά και σταθμεύουν σε χώρους όπως οδικοί κόμβοι, αρχαιολογικοί χώροι, ακτές, κ.λ.π.,
  Οι προδιαγραφές τους δε , ορίζονται από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων και υπόκεινται
  στις Διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας καθώς και στις Διατάξεις των αρμοδίων

  Υπουργείων ανάλογα με το χώρο στάθμευσης τους.

  Για τις καντίνες με δικαίωμα απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας οι πρόσθετοι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας αυτών καθορίζονται από ειδικότερες διατάξεις.
  Η κατασκευή του οχήματος θα είναι από κατάλληλο ανθεκτικό και αδιαπότιστο υλικό, που επιδέχεται

  καθαρισμό και απολύμανση ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και ποτών, να εμποδίζεται η επιμόλυνση από το περιβάλλον και να προστατεύονται τα τρόφιμα και ο εξοπλισμός από τη βροχή, την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, κ.λ.π.
  Πρέπει να υπάρχει πάγκος εργασίας από κατάλληλο υλικό λείο και αδιαπότιστο χωρίς φθορές. Εκτός του πάγκου εργασίας θα υπάρχει και ανάλογος με τη φύση του προσφερόμενου προϊόντος εξοπλισμός, όπως φορητές επιφάνειες κοπής, σκεύη και εργαλεία, που θα διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
  Θα υπάρχουν κλειστές προθήκες (ερμάρια, ντουλάπια) για την προστασία των τροφίμων από έντομα και σκόνη. Πρέπει να εξασφαλίζεται, η επαρκής υποδομή (νεροχύτες, νερό, καθαριστικά) για τον επιτόπιο καθαρισμό και όπου απαιτείται η απολύμανση των εξαρτημάτων, των σκευών και των τμημάτων του εξοπλισμού που απαιτούν συχνό πλύσιμο (π.χ λαβίδες, μαχαίρια κ.λ.π).
  Θα διασφαλίζεται ότι οι πρώτες ύλες και τα προϊόντα που προσφέρονται, προέρχονται από νόμιμες επιχειρήσεις. Όλα τα τρόφιμα θα παρασκευάζονται (ψήσιμο, βράσιμο κ.λπ.) και θα προσφέρονται για άμεση κατανάλωση. Οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν σκεύη μιας χρήσης. Τα σκεύη μιας χρήσης για το σερβίρισμα ζεστών τροφίμων ή ροφημάτων θα πρέπει να είναι κατάλληλα για τη χρήση αυτή.
  Πρέπει να υπάρχει επαρκής παροχή νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και δεξαμενή συγκέντρωσης υγρών αποβλήτων κ.λπ.
  Θα εξασφαλίζεται παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ γεννήτρια, δίκτυο της ΔΕΗ κ.λ.π) ώστε τυχόν ευαλλοίωτα τρόφιμα να διατηρούνται σε κατάλληλα ηλεκτρικά ψυγεία.
  Θα υπάρχουν θερμόμετρα σε όλα τα ψυγεία και τις καταψύξεις και θερμόμετρα χειρός για τον έλεγχο της θερμοκρασίας των ευαλλοίωτων πρώτων υλών.
  Προκειμένου να εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας της αυτοκινούμενης κινητής καντίνας ή η ταξινόμηση της

  ρυμουλκούμενης κινητής καντίνας από τη Δ/νση Μεταφορών της Περιφερειακής Ενότητας, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση με συνημμένο εις διπλούν σχεδιάγραμμα κάτοψης της κινητής ή ρυμουλκούμενης καντίνας στην αντίστοιχη Υγειονομική Υπηρεσία, για τη χορήγηση της βεβαίωση καταλληλότητας μετά από υγειονομικό έλεγχο.
  Στη συνέχεια για την εγκατάσταση και λειτουργία του αναφερομένου οχήματος ο ενδιαφερόμενος υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στον οικείο Δήμο.
  Για την χορήγηση γνωμοδότησης από την Υγειονομική Υπηρεσία πρέπει ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλε ι αίτηση στην οποία θα αναφέρονται τα κάτωθι:
  • Ταξινόμηση του οχήματος (ρυμουλκούμενο ή αυτοκινούμενο, αριθμός πλαισίου, κ.λπ.).

  • Σχεδιάγραμμα κάτοψης της κινητής καντίνας – διάγραμμα ροής εις τριπλούν.
  • Τα προϊόντα (αναλυτικά τα τρόφιμα, ποτά ή και άλλα είδη) που επιθυμεί να προσφέρει.

  • Ο τρόπος υδροδότησης , περιγραφή της (δεξαμενή νερού ή σύνδεση δικτύου. κ.λπ.)

  • Ο τρόπος διάθεσης αποβλήτων, περιγραφή τους (δεξαμενή ακαθάρτων, ή σύνδεση δικτύου, κ.λπ.)

  • Ο τρόπος ηλεκτροδότησης, περιγραφή (γεννήτρια, σύνδεση με δίκτυο, κ.λπ.)

  • Η περιοχή που ασκείται η δραστηριότητα.

 167. Ο/Η george plakakis λέει:

  Καλησπέρα σας,

  Για να παρασκευάζω πρόχειρα γεύματα, κρύα σνακ, και να τα διανέμω σε υποκαταστήματα της εταιρίας. Τι άδεια λειτουργίας θα χρειαστώ? και αν στο μέλλον θέλω να μαγειρεύω φαγητό και να το παρέχω σε πελάτες μου στην κατοικία τους θα πρέπει να κάνω κάποια αλλαγή?.

  Ευχαριστώ.

 168. Ο/Η ekabidourou λέει:

  Γειά σας! Έχω μια απορία, ίσως να είναι ελαφρώς ανόητη, αλλά θέλω να ανοίξω βαφλα-κρεπα-pancakes κ πώληση καραμέλας κ ζαχαρωτων! Γίνεται μαζί; Αν ναι τι καδ μας αντιπροσωπεύει; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!

 169. Καλησπέρα και συγνώμη που άργησα να σας απαντήσω ήμουν εκτός και χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο
  Υγειονομικά εφόσον πληρούνται οι σχετικές υγειονομικές προϋποθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν μικτά καταστήματα .. Όσο αφορά τους ΚΑΔ εδώ είναι μπάχαλο μιας και άλλη η ονομασία της δραστηριότητας από πλευρά υγειονομικής νομοθεσίας και άλλη στους ΚΑΔ εφορίας και άλλη στους ΚΑΔ γνωστοποίησης

 170. Καλησπέρα και συγνώμη που άργησα να σας απαντήσω ήμουν εκτός και χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο
  Για της διάθεση σε περαστικούς πελάτες ή για διανομή κατ οίκον απαιτείται γνωστοποίηση εστιατορίου ή αναψυκτηρίου ανάλογα με τα είδη … Η πώληση σε άλλα καταστήματα απαιτεί γνωστοποίηση και άδεια εργαστηρίου τροφίμων και ποτών

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.