Άρθρο 39 (ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ – ΓΑΛΑΚΤΟΠΩΛΕΙΑ – ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΤΖΙΔΙΚΑ – ΛΟΥΚΟΥΜΑΤΖΙΔΙΚΑ – ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ )


ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΡΘΡΟΥ 39 ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ Α1β/8577/83.

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ – ΓΑΛΑΚΤΟΠΩΛΕΙΑ – ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΤΖΙΔΙΚΑ – ΛΟΥΚΟΥΜΑΤΖΙΔΙΚΑ – ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ κ.τ.ομ.

1. ΟΙΚΗΜΑ:Άδεια πολεοδομίας – μόνιμης κατασκευής, κυρίας χρήσεως.Απαγορεύονται πρόχειρες κατασκευές από ξύλα, λαμαρίνες, κλπ.Απαγορεύεται η επικοινωνία με κατοικίες ή άλλα καταστήματα και κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών.Δεν επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω καταστημάτων σε ισόγειους ή άλλους χώρους πολυκατοικιών, εφόσον η εγκατάσταση τους απαγορεύεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας ή ελλείψει κανονισμού από την πλειοψηφία των ιδιοκτητών των στεγαζομένων στο ίδιο κτίριο κατοικιών.

Απαγορεύεται να λειτουργούν σε ορόφους πολυκατοικιών που έχουν διαμερίσματα κατοικιών και σε υπόγεια, εκτός αν είναι χώροι κυρίας χρήσης.

Με βεβαίωση (κυρίας χρήσεως) Πολεοδομίας επιτρέπεται η χρήση νόμιμων ανοικτών εξωστών.Επιτρέπεται η χρήση υπογείων μόνο για βοηθητικούς χώρους(αποθήκη – αποχωρητήριο).

Για δυναμικότητα άνω των 50 καθισμάτων απαιτείται εξειδίκευση χρήσης του χώρου από την πολεοδομία.

2. ΥΨΟΣ: Το προβλεπόμενο από το Γ.Ο.Κ. και όχι μικρότερο από 2,5 μ. και σε παραδοσιακούς οικισμούς 2,2 μ.

3. ΤΟΙΧΟΙ: Λείες επιφάνειες και μέχρι ύψος 2 μ. – αδιαπότιστες( πλακάκια

πάνω από τους πάγκους εργασίας και το νεροχύτη σε ύψος 0,75 μ..

4. ΟΡΟΦΗ: Λείες επιφάνειες χωρίς ρωγμές, οπές.

Απαραίτητη ψευδοροφή στην κεραμοσκεπή και σε όσα έχουν οροφή

ξύλινη και αμέσως πάνω κατοικεί άλλη οικογένεια.

5. ΔΑΠΕΔΟ: Λείο και αδιαπότιστο.

6. ΑΕΡΙΣΜΟΣ: Πλήρης φυσικός ή τεχνικός με εγκατάσταση ανανέωσης του αέρα.

7. ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Πλήρης φυσικός και τεχνητός.

8. ΥΔΡΕΥΣΗ: Από εγκεκριμένο δίκτυο ύδρευσης.

9. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ: Στο δίκτυο αποχέτευσης ή σε βόθρους( εφόσον δεν υπάρχει

δίκτυο αποχέτευσης).

10. ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΑ: Μέχρι 40 άτομα απαιτείται 1 αποχωρητήριο.

Από 41 μέχρι 120 άτομα απαιτούνται 2 αποχωρητήρια.

Από 121 μέχρι 250 άτομα απαιτούνται 3 αποχωρητήρια.

Από 251 μέχρι 500 άτομα απαιτούνται 6 αποχωρητήρια.

Τα αποχωρητήρια πρέπει να βρίσκονται εντός του

καταστήματος αλλά μακριά από το παρασκευαστήριο.

Διαστάσεις αποχωρητηρίου και προθαλάμου: ύψος

2,10μ. –  μήκος 1,20 μ. –  πλάτος 1,00 μ.

Συνολικό εμβαδόν ενός πλήρους αποχωρητηρίου 2,50 μ.

Οι τοίχοι να είναι μόνιμης κατασκευής με πλακίδια υποχρεωτικά σε ύψος 1,80 μ ή  άλλο κατάλληλο υλικό

Ξυλοκατασκευές απαγορεύονται.

Στον προθάλαμο θα βρίσκονται νιπτήρες, κρεμάστρες,

Σαπούνι χειροπετσέτες ή συσκευή ζεστού αέρα.

Το αποχωρητήριο πρέπει να έχει φυσικό ή τεχνητό αερισμό.Τα καταστήματα από 100 τμ και πάνω πρέπει να έχουν και αποχωρητήριο για άτομα με ειδικές ανάγκες

11. ΛΑΝΤΖΑ: Τρεις ανοξείδωτες λεκάνες με ζεστό και κρύο νερό και πλακάκια στον

τοίχο μέχρι ύψος 0,50μ.

Αν γίνεται παρασκευή γλυκών – μεζέδων απαιτείται ακόμα μία μεγάλη λεκάνη.

Άνω των 200 καθισμάτων απαιτείται ηλεκτρικό πλυντήριο.

12. ΠΡΟΘΗΚΕΣ: Για τοποθέτηση σκευών και τροφίμων και πρέπει να είναι κλειστές.

13. ΨΥΓΕΙΑ: Με επαρκή χωρητικότητα.

14. ΑΙΘΟΥΣΑ: Δεν υπάρχει όριο εμβαβού.

15. ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ –

ΛΑΝΤΖΑ – ΨΥΓΕΙΟ).

Μέχρι 50 καθίσματα απαιτούνται 30τμ.

Από 51-100 καθίσματα απαιτούνται 43τμ.

Από 101-200 καθίσματα απαιτούνται 55τμ.

Μέχρι 50 καθίσματα απαιτούνται 16τμ. χωρίς εργαστήριο.

Από 51-100 καθίσματα απαιτούνται 20τμ. χωρίς εργαστήριο.

Από 101- 200 καθίσματα απαιτούνται 24τμ. χωρίς εργαστήριο.

Τα αναψυκτήρια, μπουγατσάδικα και λουκουματζίδικα υπό ορισμένες

προϋποθέσεις μπορούν να έχουν λιγότερα τετραγωνικά μέτρα.

Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση εκτός καταστήματος εγκαταστάσεων και

εξοπλισμού τους.

Για μικτά καταστήματα ζητήστε πληροφορίες.

Όλοι οι εργαζόμενοι γενικά στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών ως χειριστές τροφίμων ή και ποτών με οποιοδήποτε τρόπο οφείλουν να προσαρμόζονται σε θέματα εκπαίδευσης και ειδίκευσης τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να έχουν βιβλιάρια υγείας.

Άρθρο 39

Καταστήματα, στα οποία παρασκευάζονται και προσφέρονται γλυκίσματα και κάθε είδους παρασκευάσματα γάλακτος κλπ. σε καθισμένους πελάτες

1.Στα καταστήματα του παρόντος άρθρου περιλαμβάνονται τα ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, μπουγατσάδικα, λουκουματζίδικα, αναψυκτήρια καταστήματα κ.τ.ομ. που εξυπηρετούν καθισμένους ή και περαστικούς πελάτες

2. Ορισμοί:

α. Ζαχαροπλαστείο είναι το κατάστημα, στο οποίο παρασκευάζονται και προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες κάθε είδους γλυκίσματα, γάλα, καφές γενικά και άλλα ροφήματα, οινοπνευματώδη ποτά, χωρίς ή με πρόχειρο μεζέ, και αναψυκτικά ποτά, καθώς και εμφιαλωμένα ποτά. Η προσφορά πίτσας στα ζαχαροπλαστεία απαγορεύεται, εκτός αν λειτουργούν ως μικτά καταστήματα με πιτσαρία, σύμφωνα με το άρθρο 40 της παρούσας. Στα ζαχαροπλαστεία παρασκευάζονται επίσης και πίττες, καθώς και μεζεδάκια δεξιώσεων, υπό τους περιγραφόμενους στην παρ. 4 εδ. α’ περίπτ. (2) όρους, που προορίζονται για κατ’ οίκον κυρίως κατανάλωση.

β. Ζαχαροπλαστείο χωρίς εργαστήριο, είναι το κατάστημα, στο οποίο προσφέρονται σε καθισμένους πελάτες τα ανωτέρω αναφερόμενα είδη παρασκευαζόμενα σε άλλα νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια, γεγονός που θα αποδεικνύεται κάθε φορά από τα τιμολόγια πωλήσεως ή τα δελτία αποστολής.

γ. Γλυκίσματα είναι τα παρασκευάσματα, τα οποία παρασκευάζονται με ανάμειξη και ειδική επεξεργασία διαφόρων βρωσίμων υλών, φυτικής ή ζωικής προελεύσεως, με γλυκαντικές ύλες (ζάχαρη, μέλι κ.τ.ομ.), ώστε να αποκτούν γλυκειά ή γλυκίζουσα γεύση (γλυκά κουταλιού, φρουί γλασέ, γλυκά ταψιού, πάστες, παγωτά κ.τ.ομ.).

δ. Πίττες είναι τα παρασκευάσματα από φύλλα ζύμης και άλλα φαγώσιμα υλικά (γάλα, τυρί, κρέας, σπανάκι κλπ.).

ε. Μεζεδάκια δεξιώσεων είναι παρασκευάσματα με βάση το άγλυκο τσουρέκι από ζύμη, κυρίως «μπριόζ», στο οποίο έχουν προστεθεί διάφορα είδη τροφίμων ή σκευάσματα τροφίμων (τυρί, ζαμπόν, ρώσικη σαλάτα, αυγό κλπ.), όπως είναι τα «καναπεδάκια», οι «μπόμπες», κ.τ.ομ.

στ. Γαλακτοπωλείο είναι το κατάστημα, στο οποίο προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες γάλα, γιαούρτη, βούτυρο, καφές γενικά και άλλα ροφήματα, καθώς και πίττες ή άλλα παρασκευάσματα, που έχουν βάση το γάλα ή παράγωγα τούτου (τυρόπιττες, γαλακτομπούρεκο, ριζόγαλο, κρέμες, πάστες, παγωτά κ.τ.ομ.) και τα οποία παρασκευάζονται στο ίδιο το κατάστημα ή σε νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια, γεγονός που θα αποδεικνύεται κάθε φορά από τα τιμολόγια πωλήσεως ή τα δελτία αποστολής.

Στα γαλακτοπωλεία επιτρέπεται να προσφέρονται ακόμη και αναψυκτικά ποτά.

ζ. Αναψυκτήρια καταστήματα με καθίσματα είναι τα καταστήματα, στα οποία προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες ορισμένα γλυκίσματα (γλυκά ταψιού, πάστες, κωκ, εκλαίρ, παγωτά κ.τ.ομ.), τοστ και άλλα σάντουιτς, πίττες και άλλα παρόμοια παρασκευάσματα, καθώς και καφές και κάθε είδους ποτά, οινοπνευματώδη και αναψυκτικά. Τα είδη αυτά, αν δεν παρασκευάζονται στο ίδιο το κατάστημα, θα προέρχονται από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια, γεγονός που θα αποδεικνύεται κάθε φορά με βάση τα τιμολόγια πωλήσεως ή τα δελτία αποστολής.

η. Μπουγατσάδικο είναι το κατάστημα, στο οποίο παρασκευάζονται και προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες μπουγάτσα και κάθε είδους άλλες πίττες (τυρόπιττα, σπανακόπιττα, κρεατόπιττα, λουκανικόπιττα κ.τ.ομ.) με τη συνοδεία ή μη αναψυκτικών ποτών ή μπύρας.

θ. Αμιγές λουκουματζίδικο είναι το κατάστημα, στο οποίο παρασκευάζονται και προσφέρονται σε καθισμένους ή και περαστικούς πελάτες λουκουμάδες.

Στα καταστήματα αυτά επιτρέπεται η προσφορά αναψυκτικών.

Πέρα από τα αμιγή λουκουματζίδικα επιτρέπεται η προσφορά λουκουμάδων και στα άλλα καταστήματα του παρόντος άρθρου, στα οποία η παρασκευή των λουκουμάδων θα γίνεται είτε στο παρασκευαστήριο τούτων, είτε σε ειδικά για τον σκοπό αυτόν υπάρχον παρασκευαστήριο, όπως ορίζεται κατωτέρω στην παρ. 4 εδ. α’ περ. (2) του παρόντος άρθρου.

3. Απαγορεύεται η πώληση στα καταστήματα του παρόντος άρθρου άλλων ειδών, πλην των προαναφερομένων, κυρίως φαγητών και ειδών ασχέτων με τα τρόφιμα.

Εξαιρετικά, στα ζαχαροπλαστεία μπορεί να επιτραπεί η πώληση ορισμένων σκευών από γυαλί, κρύσταλλο, πορσελάνη κλπ., τα οποία χρησιμοποιούνται ως περιέκτες για τη συσκευασία γλυκισμάτων, καθώς και παιχνιδιών, κατά την κρίση της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας, αναλόγως των τοπικών συνθηκών, και εφόσον τα είδη αυτά θα τοποθετούνται σε ιδιαίτερα ράφια ή προθήκες μακρυά από τα γλυκίσματα.

4. Τα καταστήματα του παρόντος άρθρου θα πληρούν, εκτός των γενικών όρων, που αναφέρονται στα σχετικά άρθρα του προηγούμενου Κεφαλαίου, και τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις:

α. Για την εγκατάσταση των ανωτέρω καταστημάτων απαιτείται χώρος επαρκής, ώστε να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και άνετης εκτελέσεως των προβλεπομένων εργασιών και παραμονής των πελατών, και πάντως δεν θα είναι μικρότερος από το άθροισμα των επιβαλλομένων με τις ακόλουθες διατάξεις του παρόντος άρθρου, ως ελάχιστων, εμβαδών των απαραίτητων διαμερισμάτων του καταστήματος, όπως αναλυτικά καθορίζονται στο παράρτημα III.

Ο χώρος κάθε καταστήματος θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα διαμερίσματα, τα οποία θα πληρούν, πλην των όρων, που επιβάλλουν οι σχετικές διατάξεις του Κεφαλαίου III της παρούσας ή άλλων Υγειονομικών Διατάξεων, και τους κατωτέρω αναφερόμενους όρους και προϋποθέσεις:

(1). Αίθουσα πελατών, στην οποία αναπτύσσονται τα τραπέζια και τα καθίσματα, και πέρα από αυτά, τοποθετούνται το ψυγείο, ο μπουφές και ενδεχομένως προθήκες ή άλλα έπιπλα, απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών της επιχειρήσεως στο τμήμα αυτό.

Το δάπεδο της ανωτέρω αίθουσας θα είναι αδιαπότιστο και λείο, όπως ορίζει το άρθρο 20 της παρούσας. Προκειμένου όμως για καταστήματα πολυτελούς κατασκευής, η Υγειονομική Υπηρεσία μπορεί να επιτρέψει, κατά την κρίση της και κατόπιν σύμφωνης γνώμης της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την επικάλυψη του δαπέδου της αίθουσας πελατών με πυράντοχο τάπηττα – μοκέττα, αν διαπιστώσει ότι υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα καθαρισμού του, αλλά και οφείλει να επιβάλει την αφαίρεσή του, αν διαπιστώσει ότι είναι μόνιμα ακάθαρτος σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι αδύνατος ο καθαρισμός του.

Απαγορεύεται η επικάλυψη των τοίχων των ανωτέρω αιθουσών με ψάθες ή ύφασμα καναβιού (λινάτσα) κ.τ.ομ. ή με οποιοδήποτε άλλο μη αδιαπότιστο και μη λείο υλικό, το οποίο δεν επιδέχεται πλύσιμο, επιτρέπεται όμως η χρησιμοποίηση για τον σκοπόν αυτόν αδιάβροχης ταπετσαρίας. Εξαιρετικά, προκειμένου για καταστήματα πολυτελούς κατασκευής, επιτρέπεται, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η επικάλυψη των τοίχων των εν λόγω αιθουσών με στιλβωμένο ξύλο, με τον όρο ότι τέτοιες επιφάνειες θα καθαρίζονται συχνά, ώστε να διατηρούνται καθαρές και απαλλαγμένες από σκόνες.

Επίσης, σε καταστήματα πολυτελούς κατασκευής επιτρέπεται, για λόγους διακοσμητικούς, η δημιουργία με ειδική επεξεργασία ανώμαλων, αλλά αδιαπότιστων, επιφανειών των τοίχων με την προϋπόθεση ότι οι σχηματιζόμενες κοιλότητες, θα είναι αβαθείς και λείες, ώστε να πλύνονται εύκολα, και ότι θα διατηρούνται καθαρές με τη φροντίδα και την ευθύνη του καταστηματάρχη ή του νόμιμου εκπροσώπου του.

Απαγορεύεται η επικόλληση στους τοίχους αφισών, λιθογραφιών κλπ. διακοσμητικών, διαφωτιστικών και ενημερωτικών έντυπων υλικών, εκτός αν αυτά αναρτώνται τοποθετημένα εντός υαλόφρακτων πλαισίων, τα οποία θα διατηρούνται καθαρά και απαλλαγμένα από σκόνες, ή είναι τέτοια η κατασκευή τους, ώστε να καθαρίζονται εύκολα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά την κρίση της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας, επιτρέπεται η τοποθέτηση ή και η ανάρτηση σε διάφορα σημεία της αίθουσας πελατών διαφόρων αντικειμένων, για λόγους διακοσμητικούς, με τον όρο ότι τα αντικείμενα αυτά θα είναι απαλλαγμένα από σκόνες και γενικά θα διατηρούνται καθαρά.

Ο μέγιστος αριθμός καθισμάτων, που είναι δυνατό να αναπτυχθούν στην αίθουσα πελατών των καταστημάτων του παρόντος άρθρου, ισοδυναμεί με το πηλίκον της διαιρέσεως του ωφέλιμου εμβαδού αυτής δια του απαιτούμενου για κάθε κάθισμα χώρου 1,40 τ.μ., αν τα καθίσματα είναι κινητά, ή 0,70 τ.μ., αν τα καθίσματα είναι σταθερά.

Ως ωφέλιμος χώρος της αίθουσας πελατών εννοείται εδώ ο χώρος, ο οποίος προσφέρεται για την ανάπτυξη τραπεζιών και καθισμάτων μετά την αφαίρεση της συνολικής εκτάσεως, που χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση στην αίθουσα των ψυγείων, προθηκών, ερμαριών, μπουφέ, ταμείου κλπ., καθώς και, προκειμένου για Κέντρα Διασκεδάσεως, της πίστας και της ορχήστρας ή των στερεοφωνικών μηχανημάτων.

Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω, προκειμένου για μικρά καταστήματα, ως απαιτούμενος για κάθε κάθισμα χώρος στην αίθουσα πελατών μπορεί να θεωρηθεί ο χώρος 1 τ.μ., αν τα καθίσματα είναι κινητά, ή 0,65 τ.μ., αν τα καθίσματα είναι σταθερά. Πάντως ο καθοριζόμενος με βάση τους ανωτέρω συντελεστές μέγιστος αριθμός καθισμάτων σε καμιά περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τα πενήντα (50) καθίσματα.

Τα τρία προηγούμενα εδάφια δεν εφαρμόζονται σε περιπτώσεις αναπτύξεως τραπεζιών και καθισμάτων σε υπαίθριο χώρο, στις οποίες ο κατά κάθισμα χώρος υπολογίζεται ανάλογα με το μέγεθος των χρησιμοποιούμενων τραπεζιών και καθισμάτων.

Πάντως ο συνολικός αριθμός των αναπτυσσόμενων στον υπαίθριο χώρο καθισμάτων δεν θα υπερβαίνει τον αναλογούντα στο μέγεθος και στη συγκρότηση των στεγασμένων χώρων εργασίας και βοηθητικών χώρων του καταστήματος αριθμό τούτων (Παράρτημα III).

Γενικά, ο κατά τα ανωτέρω υπολογιζόμενος μέγιστος αριθμός των καθισμάτων, που είναι δυνατό να αναπτυχθούν στην αίθουσα πελατών του καταστήματος ή σε κατάλληλο υπαίθριο χώρο τούτου, προσδιορίζει τη δυναμικότητα του καταστήματος, με βάση την οποία υπολογίζονται οι άλλοι χώροι του. Αν για την ανάπτυξη τραπεζιών και καθισμάτων καταστήματος χρησιμοποιούνται κατά καιρούς, άλλοτε κλειστή αίθουσα πελατών και άλλοτε ανοικτός υπαίθριος χώρος, για τον υπολογισμό της δυναμικότητας του καταστήματος και των απαραίτητων εμβαδών των χώρων εργασίας και των βοηθητικών χώρων του, θα λαμβάνεται υπόψη ο ένας από τους ανωτέρω χώρους και συγκεκριμένα αυτός, στον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τα περισσότερα καθίσματα.

Ο μέγιστος αριθμός καθισμάτων, που υπολογίζεται ότι είναι δυνατό να αναπτυχθούν στην αίθουσα πελατών καταστήματος του παρόντος άρθρου ή σε υπαίθριο χώρο τούτου, θα αναφέρεται στη γνωμοδότηση της Υγειονομικής Επιτροπής ή, εν ελλείψει, της Υγειονομικής Υπηρεσίας και στην άδεια λειτουργίας του καταστήματος, μετά την αναγραφή του είδους τούτου με την ένδειξη: «δυναμικότητας (τόσων) καθισμάτων».

Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, οι αναφερόμενες στον υπολογισμό της δυναμικότητας καταστήματος του άρθρου τούτου, δεν εφαρμόζονται στα ήδη λειτουργούντα όμοια καταστήματα, για τα οποία ο αριθμός των καθισμάτων, που επιτρέπεται να αναπτύσσονται σ’ αυτά, έχει υπολογισθεί διαφορετικά με βάση παλαιότερες Υγειονομικές Διατάξεις.

Η ανάπτυξη τραπεζιών και καθισμάτων σε υπαίθριο χώρο, ιδιωτικό (αυλή, κήπος κ.τ.ομ.) ή κοινόχρηστο (πεζοδρόμιο, πλατεία, στοά κλπ.), μπορεί να επιτραπεί με την προϋπόθεση ότι ο χώρος αυτός, όπως και το περιβάλλον του, θα είναι απαλλαγμένος ανθυγιεινών εστιών και κάθε είδους δυσμενών παραγόντων και κινδύνων για ατυχήματα.

Η γνωμοδότηση της Υγειονομικής Επιτροπής ή, εν ελλείψει, της Υγειονομικής Υπηρεσίας για την ανάπτυξη των καθισμάτων καταστήματος σε κοινόχρηστο υπαίθριο χώρο, εκδιδόμενη βάσει αποκλειστικά υγειονομικών κριτηρίων, δεν πρέπει να θεωρηθεί σαν υποκατάστατη της σχετικής άδειας της οικείας Δημοτικής ή Κοινοτικής Αρχής, μόνης αρμόδιας για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσεως του κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τις προσόδους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.

Σε περιπτώσεις που κατάστημα δεν διαθέτει κλειστή αίθουσα πελατών και για την ανάπτυξη τραπεζιών και καθισμάτων χρησιμοποιείται εποχιακώς μόνον ιδιωτικός ή κοινόχρηστος υπαίθριος χώρος, όλοι οι άλλοι απαραίτητοι χώροι εργασίας (χώρος μπουφέ, ψυγείων, προθηκών κλπ., παρασκευαστήριο, χώρος πλύσεως σκευών κλπ.) και βοηθητικοί χώροι (αποθήκη, αποχωρητήρια, αποδυτήρια προσωπικού κλπ.) θα είναι στεγασμένοι σε κατάλληλο κτίριο και θα πληρούν, ως προς την κατασκευή και τη συγκρότησή τους, τους όρους και τις προϋποθέσεις, που περιγράφονται στα σχετικά άρθρα του προηγούμενου Κεφαλαίου, στο παρόν άρθρο και σε κάθε άλλη σχετική Υγειονομική Διάταξη.

Προκειμένου για καταστήματα που λειτουργούν κατά τη θερινή μόνο περίοδον, είναι δυνατό να επιτραπεί η εγκατάσταση των αποχωρητηρίων τους έξω από το κτίριο, στο οποίο στεγάζονται οι άλλοι χώροι εργασίας και βοηθητικοί χώροι, σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο της παρ. 4 άρθρου 25 της παρούσας.

Το ελάχιστο εμβαδόν του κτιρίου, που προορίζεται για τη στέγαση των χώρων εγκαταστάσεως ψυγείων, προθηκών, μπουφέ κλπ., του παρασκευαστηρίου, των συστημάτων πλύσεως σκευών, των αποχωρητηρίων και των τυχόν άλλων απαραίτητων, ανάλογα με τη δυναμικότητα του καταστήματος, χώρων εργασίας και βοηθητικών χώρων των καταστημάτων του προηγούμενου εδαφίου, θα είναι όσο και το απαιτούμενο για τα αντίστοιχα καταστήματα με αίθουσα πελατών της ίδιας δυναμικότητας, μετά την αφαίρεση του απαραίτητου για την αίθουσα πελατών εμβαδού και τον διπλασιασμό περίπου του χώρου εγκαταστάσεως ψυγείων, μπουφέ, προθηκών, ταμείου κλπ., όπως ορίζεται στο Παράρτημα III (στήλη 13).

Γενικά, αν για την ανάπτυξη τραπεζιών και καθισμάτων χρησιμοποιείται υπαίθριος χώρος, ιδιωτικός ή κοινόχρηστος, οι στεγασμένοι χώροι εργασίας και βοηθητικοί χώροι του καταστήματος και η συγκρότηση τούτου θα είναι ανάλογοι με τον αριθμό των αναπτυσσομένων καθισμάτων (δυναμικότητα του καταστήματος), όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις του παρόντος άρθρου, ή, και αντίστροφα, ο αριθμός των αναπτυσσομένων σε υπαίθριο χώρο, ιδιωτικό ή κοινόχρηστο, καθισμάτων θα είναι ανάλογος με το μέγεθος και τη συγκρότηση των υπαρχόντων στεγασμένων χώρων εργασίας και βοηθητικών χώρων, όπως φαίνεται στο Παράρτημα III.

Δεν επιτρέπεται υπέρβαση του αναλογούντος στους ανωτέρω χώρους αριθμού καθισμάτων, αναπτυσσομένων σε υπαίθριο χώρο. Αν η Υγειονομική Υπηρεσία διαπιστώσει ότι το κατάστημα έχει αναπτύξει σε υπαίθριο χώρο, ιδιωτικό ή κοινόχρηστο, καθίσματα περισσότερα από όσα αναλογούν στους στεγασμένους χώρους εργασίας και βοηθητικούς χώρους του, καθώς και στη συγκρότησή του, ζητεί τον άμεσο περιορισμό του αριθμού των καθισμάτων στον αναλογούντα, σύμφωνα με τα ανωτέρω, αριθμό τούτων. Σε περιπτώσεις μη συμμορφώσεως του νομέα του καταστήματος ή υποτροπής, πέρα από την ποινική δίωξη τούτου, εφαρμόζεται και το άρθρο II της παρούσας.

[Αρχή Τροποποίησης]

Aν κατάστημα διαθέτει στεγασμένη αίθουσα και συγ­χρόνως χρησιμοποιεί και υπαίθριο χώρο για ανάπτυξη καθισμάτων, τότε η δυναμικότητά του θα υπολογίζεται από το σύνολο του εμβαδού της αίθουσας και του υπαί­θριου χώρου διαιρούμενο δια 1,40 τ.μ. – ΑΝΤΙΚ. ΤΟΥ ΩΣ ΑΝΩ ΕΔΑΦΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡ. 4α(1) ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 17 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1 ΤΗΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. Υ1Γ/ΓΠ/ΟΙΚ.94643/07 (ΦΕΚ-1384 Β) ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ[Τέλος Τροποποίησης]

Σε καταστήματα με είσοδο σε στοά μπορεί για την ανάπτυξη τραπεζιών και καθισμάτων να χρησιμοποιηθεί, κατά τα οριζόμενα ανωτέρω, τυχόν υπάρχουσα απέναντι ή δίπλα από το κατάστημα αίθουσα με είσοδο στη στοά.

Τα συναφή με τα καταστήματα του παρόντος άρθρου καταστήματα των άρθρων 42 (αναψυκτήρια καταστήματα, παγωτοπωλεία κ.τ.ομ.) και 43 (γαλακτοπωλεία, πρατήρια ειδών ζαχαροπλαστικής κ.τ.ομ.) επιτρέπεται να λειτουργούν εποχιακά και ως καταστήματα εξυπηρετήσεως καθισμένων πελατών, αναπτύσσοντας τραπέζια και καθίσματα σε υπαίθριο χώρο, κατόπιν αδείας της Αστυνομικής Αρχής, χορηγούμενης βάσει γνωμοδοτήσεως της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής ή, εν ελλείψει, της Υγειονομικής Υπηρεσίας, ότι συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στους χώρους, στη συγκρότηση και στον εξοπλισμό των καταστημάτων του παρόντος άρθρου. Αν η ανάπτυξη των τραπεζιών και καθισμάτων των ανωτέρω καταστημάτων γίνεται σε κοινόχρηστο χώρο, η προαναφερόμενη άδεια της Αστυνομικής Αρχής είναι άσχετη με την απαραίτητη, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας για τις προσόδους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, άδεια της οικείας Δημοτικής ή Κοινοτικής Αρχής.

[Αρχή Τροποποίησης]

Μπορεί να επιτραπεί η ανάπτυξη καθισμάτων σε υπαίθριους χώρους (πλατείες, πεζόδρομοι, πρασιές ή σε ισόγειες αίθουσες συνάθροισης κοινού κ.λπ.) που πρόσκεινται στα ήδη λειτουργούντα καταστήματα με πρόσθετη πράξη προσδιορισμού καθισμάτων που εκ­δίδεται από την αδειοδοτούσα αρχή μετά από τη σύμ­φωνη γνώμη της Υγειονομικής Υπηρεσίας – ΠΡΟΣΘ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΕΔΑΦΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡ. 4α(1) ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 18 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1 ΤΗΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. Υ1Γ/ΓΠ/ΟΙΚ.94643/07 (ΦΕΚ-1384 Β) ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ[Τέλος Τροποποίησης]

(2). Παρασκευαστήριο, στο οποίο γίνεται η παρασκευή των προσφερομένων στο κατάστημα ειδών (γλυκίσματα, πίττες, ορισμένα μεζεδάκια δεξιώσεων κλπ.) ή η επεξεργασία του γάλακτος. Η παρασκευή των ανωτέρω προϊόντων σε άλλους χώρους, εντός ή εκτός του καταστήματος, απαγορεύεται, εκτός αν τα είδη αυτά παρασκευάζονται σε νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια, γεγονός που θα αποδεικνύεται κάθε φορά βάσει των τιμολογίων πωλήσεως ή των δελτίων αποστολής.

Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκισμάτων και πιττών ή μεζέδων δεξιώσεων στο ίδιο παρασκευαστήριο ζαχαροπλαστείου, με την προϋπόθεση ότι για τις πίττες ή τα μεζεδάκια, και ότι για την παρασκευή των πιττών ή μεζέδων δεν θα χρησιμοποιούνται τρόφιμα, τα οποία είναι δυνατό να ρυπάνουν ή να μολύνουν και γενικά να επηρεάσουν δυσμενώς με οποιοδήποτε τρόπο τα γλυκίσματα (χορταρικά, ψάρια, κρέας, σπλάχνα ζώων κλπ.). Αν η επιχείρηση επιθυμεί να παρασκευάζει πίττες ή μεζεδάκια με τέτοιες πρώτες ύλες, θα διαθέτει ιδιαίτερο παρασκευαστήριο χωρισμένο από τους άλλους χώρους με κατάλληλο χώρισμα, όπως ορίζεται κατωτέρω στο σημείο β’ του παρόντος άρθρου, ύψους 2 μ. τουλάχιστον. Το παρασκευαστήριο τούτο θα έχει εμβαδόν 10 τ.μ. τουλάχιστον και συγκρότηση παρόμοια με την απαιτούμενη για τα παρασκευαστήρια των εστιατορίων (άρθρο 38).

Ο χώρος του παρασκευαστηρίου των ζαχαροπλαστείων, γαλακτοπωλείων, και άλλων καταστημάτων του παρόντος άρθρου, στα οποία γίνεται η παρασκευή των προσφερομένων ειδών ή ορισμένων από αυτά, θα είναι ιδιαίτερος, χωρισμένος από την αίθουσα πελατών, όπως ορίζεται κατωτέρω (σημείο β’) και θα έχει εμβαδόν, προκειμένου για καταστήματα που έχουν δυνατότητες αναπτύξεως από 51 μέχρι 100 καθισμάτων, 25 τ.μ. τουλάχιστον. Αν το κατάστημα έχει δυνατότητες αναπτύξεως περισσότερων από 100 καθισμάτων το ανωτέρω ελάχιστο εμβαδόν του παρασκευαστηρίου του θα είναι αυξημένο κατά 5 τ.μ. και κάθε μια επιπλέον 100/τάδα ή μέρος αυτής καθισμάτων. Ως μέρος της 100/τάδας καθισμάτων θα θεωρείται αριθμός καθισμάτων μεταξύ 20 και 100. Σε καταστήματα που έχουν δυνατότητες αναπτύξεως λιγότερων από 50 καθισμάτων, το εμβαδόν του παρασκευαστηρίου τους θα είναι 20 τ.μ. τουλάχιστον.

Προκειμένου για ζαχαροπλαστεία ή γαλακτοπωλεία χωρίς εργαστήριο, στα οποία δεν παρασκευάζονται τα προσφερόμενα σ’ αυτά γλυκίσματα ή άλλα παρασκευάσματα, αλλά προέρχονται από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια, ο χώρος του παρασκευαστηρίου τούτων, προοριζόμενος μόνο για τη θέρμανση του προσφερόμενου γάλακτος, την παρασκευή καφέ ή άλλων ροφημάτων, την προετοιμασία πρωινών γευμάτων, την παρασκευή ριζόγαλου και κρέμας ή για άλλες παρόμοιες εργασίες, θα είναι 8 τ.μ. τουλάχιστον, αν έχουν δυναμικότητα από 51 μέχρι 100 καθισμάτων, αυξανόμενο κατά 2 τ.μ. για κάθε μια επιπλέον 100/τάδα ή μέρος αυτής καθισμάτων, αν η δυναμικότητα τούτων είναι μεγαλύτερη των 100 καθισμάτων. Αν τα ανωτέρω καταστήματα έχουν δυνατότητες αναπτύξεως μέχρι και 50 καθισμάτων, το εμβαδόν του παρασκευαστηρίου τους θα είναι 7 τ.μ. τουλάχιστον.

Στα αμιγή λουκουματζίδικα το παρασκευαστήριο λουκουμάδων θα έχει εμβαδόν 8 τ.μ. τουλάχιστον, αν η δυναμικότητα του καταστήματος είναι από 51 μέχρι 100 καθισμάτων. Στα μεγαλύτερης δυναμικότητας λουκουματζίδικα το ελάχιστο τούτο εμβαδόν του παρασκευαστηρίου τους αυξάνεται κατά 2 τ.μ. για κάθε μια επιπλέον 100/τάδα ή μέρος αυτής καθισμάτων. Αν η δυναμικότητα των καταστημάτων τούτων είναι μικρότερη των 50 καθισμάτων, το εμβαδόν του παρασκευαστηρίου λουκουμάδων θα είναι 6 τ.μ. τουλάχιστον. Το παρασκευαστήριο τούτο θα είναι τελείως απομονωμένο από τους άλλους χώρους του καταστήματος με υαλοστάσιο ή άλλο κατάλληλο χώρισμα και γενικά, ως προς την κατασκευή και τη συγκρότησή του, θα πληρεί τους επιβαλλόμενους για τα παρασκευαστήρια των καταστημάτων του παρόντος άρθρου όρους (επένδυση των τοίχων, εγκατάσταση συστήματος εξουδετερώσεως οσμών και αερίων κλπ.).

Πλην των αμιγών λουκουματζίδικων και τα άλλα καταστήματα του παρόντος άρθρου, στα οποία δεν γίνεται παρασκευή των προσφερομένων γλυκισμάτων και άλλων παρασκευασμάτων, εφόσον παρασκευάζουν και προσφέρουν λουκουμάδες, θα διαθέτουν, εκτός από το απαραίτητο παρασκευαστήριο θερμάνσεως γάλακτος, ετοιμασίας πρωινών γευμάτων, παρασκευής καφέ, κρέμας, ριζόγαλου, κλπ., και ιδιαίτερο παρασκευαστήριο λουκουμάδων ανάλογου εμβαδού, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο.

Στα ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία κλπ. καταστήματα, στα οποία γίνεται η παρασκευή των προσφερομένων γλυκισμάτων και άλλων παρασκευασμάτων, αν προσφέρονται σ’ αυτά και λουκουμάδες, δεν είναι απαραίτητο το ανωτέρω ιδιαίτερο παρασκευαστήριο λουκουμάδων.

Απαλλάσσονται τελείως από την υποχρέωση να διαθέτουν παρασκευαστήριο τα αναψυκτήρια και μπουγατσάδικα, τα οποία προμηθεύονται όλα τα προσφερόμενα είδη από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια. Αν όμως στα καταστήματα αυτά παρασκευάζονται και προσφέρονται και λουκουμάδες, θα υπάρχει το αναφερόμενο ανωτέρω παρασκευαστήριο λουκουμάδων.

Οι επιφάνειες των τοίχων των παρασκευαστηρίων γενικά των καταστημάτων του παρόντος άρθρου θα είναι, μέχρι 2 μ. ύψος, αδιαπότιστες και λείες (επενδυμένες με πλακίδια εφυαλωμένης πορσελάνης ή ελαιοχρωματισμένες κατόπιν σχετικής επεξεργασίας, με εξαίρεση τα τμήματα που βρίσκονται πάνω από τις εστίες και τους πάγκους παρασκευής γλυκισμάτων κλπ., τα οποία σε ύψος 0,75 μ. θα είναι υποχρεωτικά επενδυμένα με πλακίδια εφυαλωμένης πορσελάνης ή με πλάκες μαρμάρου).

Η απαγωγή των αερίων καύσεως, που παράγονται στην εστία πυρός ή στον κλίβανο κατά την καύση της καύσιμης ύλης, αν σαν τέτοια ύλη χρησιμοποιούνται ξύλα ή ξυλάνθρακες ή πετρέλαιο κ.τ.ομ., θα γίνεται πλήρως με ειδικό απαγωγικό σύστημα, σύμφωνα με το άρθρο 27 της παρούσας.

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση να διαθέτουν σύστημα απαγωγής των αερίων καύσεως κλπ., τα καταστήματα του παρόντος άρθρου, τα οποία χρησιμοποιούν εστίες και κλιβάνους που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα ή υγραέριο ή φωταέριο. Αν όμως η Υγειονομική Υπηρεσία διαπιστώσει ότι κατά το ψήσιμο των γλυκισμάτων ή άλλων παρασκευασμάτων προκαλούνται σοβαρές ενοχλήσεις σε βάρος των πελατών και του προσωπικού του καταστήματος, καθώς και των περιοίκων, μπορεί, τάσσοντας εύλογη προθεσμία, να επιβάλλει την εγκατάσταση του αναφερόμενου στην παρ. 3 άρθρου 27 της παρούσας συστήματος φίλτρων για την εξουδετέρωση των ανωτέρω οσμών.

Ο χώρος του παρασκευαστηρίου θα διατηρείται απόλυτα καθαρός, θα απαγορεύεται δε η είσοδος σ’ αυτόν των πελατών και κάθε είδους ζώων.

(3). Χώρος πλύσεως σκευών. Στα ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, αναψυκτήρια και μπουγατσάδικα, στα οποία γίνεται η παρασκευή των προσφερομένων γλυκισμάτων και άλλων παρασκευασμάτων, εφόσον έχουν δυνατότητες αναπτύξεως από 51 μέχρι 100 καθισμάτων, ο χώρος πλύσεως σκευών θα είναι τουλάχιστον 6 τ.μ. Στα μεγαλύτερης των 100 καθισμάτων δυναμικότητας τέτοια καταστήματα το ανωτέρω ελάχιστο εμβαδόν του χώρου πλύσεως σκευών αυξάνεται κατά 1 τ.μ. για κάθε μια επιπλέον 100/τάδα ή μέρος αυτής (μεταξύ 20 και 100) καθισμάτων. Αν η δυναμικότητα του καταστήματος είναι μικρότερη των 50 καθισμάτων, ο χώρος πλύσεως σκευών τούτου θα είναι 5 τ.μ. τουλάχιστον.

Στα ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, αναψυκτήρια και μπουγατσάδικα, στα οποία δεν γίνεται η παρασκευή των προσφερομένων γλυκισμάτων ή άλλων παρασκευασμάτων, καθώς και στα λουκουματζίδικα, εφόσον έχουν δυνατότητα αναπτύξεως από 51 μέχρι 100 καθισμάτων, ο χώρος πλύσεως σκευών τούτων θα είναι τουλάχιστον 5 τ.μ. Στα μεγαλύτερης των 100 καθισμάτων δυναμικότητας τέτοια καταστήματα το ανωτέρω ελάχιστο εμβαδόν του χώρου πλύσεως σκευών αυξάνεται κατά 1 τ.μ. για κάθε μια επιπλέον 100/τάδα ή μέρος αυτής καθισμάτων. Στα καταστήματα μικρότερης των 50 καθισμάτων δυναμικότητας ο χώρος πλύσεως σκευών θα είναι 4 τ.μ. τουλάχιστον.

Στον χώρο πλύσεως σκευών θα υπάρχει τριπλό σύστημα πλύσεως των ποτηριών, κυπέλλων, πιατέλων, κουταλιών και άλλων επιτραπέζιων σκευών. Στα ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, αναψυκτήρια και μπουγατσάδικα, στα οποία γίνεται η Παρασκευή των προσφερομένων γλυκισμάτων ή άλλων παρασκευασμάτων, θα υπάρχει επί πλέον και ένας μεγάλος νεροχύτης για το πλύσιμο των σκευών ζαχαροπλαστικής (καζάνια, ταψιά κ.τ.ομ.).

Τα κύπελλα ή τα ποτήρια γάλακτος, τα πιατέλα γλυκού και τα μαχαιροπήρουνα θα προπλύνονται στην πρώτη λεκάνη με ζεστό νερό και σαπούνι ή άλλο κατάλληλο από υγειονομικής απόψεως αποδεκτό υγρό απορρυπαντικό, ώστε να απαλλαγούν από τα λίπη, το γάλα, τα αυγά κλπ. και ακολούθως, αφού σαπουνισθούν στη δεύτερη λεκάνη, θα ξεπλύνονται στην τρίτη λεκάνη με άφθονο τρεχούμενο ζεστό νερό.

Τα ποτήρια νερού θα σαπουνίζονται απευθείας στη δεύτερη λεκάνη με ζεστό νερό και σαπούνι ή άλλο κατάλληλο απορρυπαντικό και ακολούθως θα ξεπλύνονται στην τρίτη λεκάνη με άφθονο τρεχούμενο ζεστό νερό.

Στα μεγάλα καταστήματα, που έχουν δυνατότητες αναπτύξεως πάνω από 200 καθισμάτων, για την πλύση των σκευών θα χρησιμοποιείται υποχρεωτικά ηλεκτρικό πλυντήριο, σύμφωνα με την παρ. 9 άρθρου 26 της παρούσας.

Κατά τα λοιπά, ως προς τον τρόπο κατασκευής του ανωτέρω χώρου κλπ. εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 26 της παρούσας.

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση να έχουν ιδιαίτερο χώρο πλύσεως σκευών και τα ορισμένα μικρά αναψυκτήρια δυναμικότητας μέχρι 20 καθισμάτων, εφόσον χρησιμοποιούν μόνον μιας χρήσεως σκεύη εστιάσεως. Στα καταστήματα όμως αυτά θα υπάρχει μονός νεροχύτης με εγκατάσταση ζεστού και κρύου νερού και με ρυθμιζόμενο κρουνό (μπαταρία), τοποθετημένος στον χώρο του μπουφέ ή στο παρασκευαστήριο, στον οποίο θα πλύνονται τα χρησιμοποιούμενα κατά τους διάφορους χειρισμούς των τροφίμων σκεύη (πιατέλες, σπάτουλες, λαβίδες κ.τ.ομ.). Στην άδεια τέτοιου καταστήματος θα προστίθεται, μετά την αναγραφή του είδους του, η φράση: «(εξυπηρέτηση των πελατών μόνο με σκεύη μιας χρήσεως)».

(4). Αποχωρητήρια. Ο αριθμός τούτων, υπολογιζόμενος ανάλογα με τον αριθμό των καθισμάτων, που είναι δυνατό να αναπτυχθούν στην αίθουσα πελατών, ή σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, και με τον αριθμό των απασχολουμένων κατά βάρδια ατόμων, και ο τρόπος κατασκευής αυτών θα είναι σύμφωνα με το άρθρο 25 της παρούσας.

(5). Αποδυτήρια Προσωπικού. Αυτά είναι απαραίτητα στα μεγάλα καταστήματα στα οποία απασχολούνται κατά βάρδια πάνω από 3 άτομα. Το εμβαδόν του χώρου τούτου θα υπολογίζεται σε 1 τ.μ. για κάθε εργαζόμενο άτομο. Για καταστήματα με προσωπικό μέχρι και 3 άτομα κατά βάρδια μπορεί να μην υπάρχει ιδιαίτερος χώρος αποδυτηρίων, θα υπάρχει όμως ανάλογος αριθμός ατομικών ιαματιοφυλακίων.

Γενικά οι διατάξεις του άρθρου 30 της παρούσας εφαρμόζονται και στα καταστήματα του παρόντος άρθρου.

(6).Αποθήκη πρώτων υλών και παρασκευασμάτων γλυκισμάτων κλπ. Προσφερομένων, σύμφωνα με το άρθρο 28 της παρούσας. Ο χώρος αυτός είναι απαραίτητος μόνο σε καταστήματα, στα οποία γίνεται η παρασκευή των γλυκισμάτων και άλλων παρασκευασμάτων. Το εμβαδόν της αποθήκης θα είναι 5 τ.μ. τουλάχιστον, για καταστήματα δυναμικότητας από 51 μέχρι 100 καθισμάτων, αυξανόμενο κατά 5 τ.μ. για κάθε μια επιπλέον 100/τάδα ή μέρος αυτής (20 μέχρι 100) καθισμάτων.

Στα καταστήματα δυναμικότητας μικρότερης των 50 καθισμάτων η αποθήκη δεν είναι απαραίτητη, εκτός αν πρόκειται για ζαχαροπλαστεία, για τα οποία η Υγειονομική Υπηρεσία προβλέπει, με βάση τα μεγέθη των άλλων διαμερισμάτων, κυρίως του παρασκευαστηρίου, τη συγκρότηση και τον εξοπλισμό τους, ή διαπιστώνει κατά τη λειτουργία τους, αυξημένη παραγωγή γλυκισμάτων, που προορίζονται για διάθεση σε περαστικούς πελάτες. Σε τέτοιες περιπτώσεις το μέγεθος της αποθήκης θα καθορίζεται κατά την κρίση της Υγειονομικής Υπηρεσίας και πάντως δεν θα είναι μικρότερο των 5 τ.μ.

β. Οι ανωτέρω χώροι θα είναι χωρισμένοι μεταξύ τους με τοίχο ή με άλλο κατάλληλο στέρεο χώρισμα από ανθεκτικά στην υγρασία υλικά. Ειδικότερα, για τον διαχωρισμό του παρασκευαστηρίου από την αίθουσα πελατών μπορεί να γίνει δεκτή κάθε είδους στερεά κατασκευή, η οποία παρέχει τη δυνατότητα να εξασφαλίζεται μόνιμα αδιαπότιστη και λεία επιφάνεια προς το μέρος του παρασκευαστηρίου και σε ύψος 2 μ. τουλάχιστον (για τον σκοπόν αυτόν συνιστάται, σαν προτιμητέα λύση η επένδυση της επιφάνειας αυτής με πλακίδια εφυαλωμένης πορσελάνης).

Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω, στα καταστήματα, που έχουν δυνατότητες αναπτύξεως μέχρι και 120 καθισμάτων, το παρασκευαστήριο και ο χώρος πλύσεως σκευών μπορεί να αποτελούν έναν ενιαίο χώρο συνολικού εμβαδού ίσου με το άθροισμα των απαιτούμενων για κάθε ένα από τα διαμερίσματα αυτά εμβαδών, σύμφωνα με τα ανωτέρω σημεία (2) και (3) και το παράρτημα III (στήλες 6 και 7), με την προϋπόθεση ότι τα συστήματα πλύσεως σκευών θα είναι τοποθετημένα σε ιδιαίτερο νοητώς χώρο και σε τέτοια θέση, ώστε κατά τη χρήση τους να μην επηρεάζεται το παρασκευαστήριο.

5. Έπιπλα. Τα χρησιμοποιούμενα έπιπλα θα είναι καλής κατασκευής με λείες, ελαιοχρωματισμένες ή στιλβωμένες, επιφάνειες και θα διατηρούνται σε καλή κατάσταση και απόλυτα καθαρά. Οι ταπετσαρίες των καθισμάτων, αν υπάρχουν τέτοια καθίσματα, θα είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς σχισίματα ή άλλες φθορές.

Οι οριζόντιες επιφάνειες, των πάγκων, πάνω στις οποίες γίνεται η παρασκευή των γλυκισμάτων ή άλλων παρασκευασμάτων θα είναι από μάρμαρο ή ανοξίδωτο χάλυβα, ή, όπου επιβάλλεται λόγω της φύσεως της εργασίας, από σκληρό ξύλο, χωρίς ρωγμές ή άλλες φθορές. Μετά το τέλος της εργασίας οι ανωτέρω επιφάνειες θα πλύνονται με ζεστό νερό και σαπούνι ή άλλο κατάλληλο και αποδεκτό από υγειονομικής απόψεως απορρυπαντικό.

Οι προθήκες και τα ερμάρια, που χρησιμοποιούνται για την έκθεση ή για τη φύλαξη γλυκισμάτων ή άλλων παρασκευασμάτων και πρώτων υλών, καθώς και των σκευών, θα κλείνουν ερμητικά, ώστε να εμποδίζεται η είσοδος ποντικών, μυγών ή άλλων βλαβερών εντόμων και κονιορτού.

Επιβάλλεται η χρήση προθηκών κλεισμένων με συρματόπλεγμα Νο 16 για την τοποθέτηση γλυκισμάτων ή άλλων παρασκευασμάτων αμέσως μετά την εξαγωγή τους από τον κλίβανο, ώσπου να αποκτήσουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Οι προθήκες αυτές θα τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία του παρασκευαστηρίου, ώστε να μην επηρεάζονται από τον κονιορτό.

6.Ψυγεία.Η συντήρηση των ευαλλοίωτων γλυκισμάτων και άλλων παρασκευασμάτων, καθώς και των ευαλλοίωτων πρώτων υλών, θα γίνεται υπό σταθερή ψύξη μεταξύ +1ο και +7ο C, ανάλογα με το είδος του προϊόντος και τον επιθυμητό χρόνο συντηρήσεως του. Για το σκοπό αυτόν θα χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά ψυγεία ανάλογης χωρητικότητας.

Τα ψυγεία θα διατηρούνται απόλυτα καθαρά, θα υπάρχει δε σ’ αυτά θερμόμετρο, τοποθετημένο μονίμως και κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχεται δυνατότητα ελέγχου ψύξεως του ψυγείου από το εξωτερικό του.

Τα γλυκίσματα και τα άλλα προϊόντα θα τοποθετούνται στα ψυγεία με τάξη, ώστε να αποφεύγεται η μεταξύ τους επαφή. Απαγορεύεται η τοποθέτηση στο ίδιο ψυγείο γλυκισμάτων και άλλων προϊόντων, ακόμη και πρώτων υλών, από τις χρησιμοποιούμενες για την παρασκευή των γλυκισμάτων. Εξαιρετικά επιτρέπεται η συντήρηση γλυκισμάτων και άλλων προϊόντων ή πρώτων υλών στο ίδιο ψυγείο, προκειμένου περί μικτών καταστημάτων, δυναμικότητας μέχρι 100 καθισμάτων, με την προϋπόθεση ότι τα συντηρούμενα γλυκίσματα και τα άλλα προϊόντα ή πρώτες ύλες θα τοποθετούνται σε ιδιαίτερα ράφια, ώστε να μην επηρεάζονται τα γλυκίσματα από τα άλλα προϊόντα και τις πρώτες ύλες (στα πάνω ράφια τοποθετούνται τα γλυκίσματα, ακολούθως τα άλλα προϊόντα και στα κάτω ράφια οι πρώτες ύλες).

Γενικά οι διατάξεις του άρθρου 29 της παρούσας εφαρμόζονται και στα καταστήματα του παρόντος άρθρου.

7. Θερμοθάλαμοι. Τα είδη που προσφέρονται στα καταστήματα του παρόντος άρθρου ζεστά, όπως είναι οι διάφορες πίττες (μπουγάτσα κ.τ.ομ.), θα διατηρούνται σε θερμοθαλάμους υπό θερμοκρασία +60ο C τουλάχιστον. Οι θερμοθάλαμοι θα κλείνουν ερμητικά και θα διατηρούνται απόλυτα καθαροί.

Μετά το τέλος της εργασίας τα τυχόν αδιάθετα είδη, αφού αποκτήσουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, θα τοποθετούνται στα ψυγεία για συντήρηση. Στους θερμοθαλάμους θα υπάρχουν θερμόμετρα για τον έλεγχο της θερμοκρασίας τους.

8. Σκεύη. Τα καταστήματα του παρόντος άρθρου θα διαθέτουν επαρκή για την εύρυθμη λειτουργία τους αριθμό σκευών προσφοράς γλυκισμάτων ή άλλων παρασκευασμάτων, γάλακτος, ποτών κλπ. Τα επιτραπέζια αυτά σκεύη θα είναι κατασκευασμένα από κατάλληλο και επιτρεπόμενο από τη σχετική νομοθεσία υλικό και δεν θα παρουσιάζουν φθορές και ρωγμές, ή, προκειμένου για μεταλλικά, οξιδώσεις και παραμορφώσεις. Όσα σκεύη παρουσιάζουν φθορές ή ρωγμές ή οξιδώσεις ή παραμορφώσεις θα απομακρύνονται με τη φροντίδα του καταστηματάρχη.

Τα επιτραπέζια σκεύη θα διατηρούνται καθαρά σε κατάλληλες κλειστές προθήκες ή ερμάρια, ώστε να προστατεύονται από κάθε είδους ρυπάνσεις. Οι σωληνίσκοι αναρροφήσεως των ποτών και τα κουταλάκια μιας χρήσεως, που ενδεχομένως συνοδεύουν τα αναψυκτικά ποτά και παγωτά, θα έχουν αποστειρωθεί στο εργοστάσιο παραγωγής τους και θα έχουν τοποθετηθεί κατά τεμάχιο σε κλειστή θήκη από αδιάβροχο χαρτί ή πλαστική.

Αν χρησιμοποιούνται σκεύη μιας χρήσεως θα υπάρχει αναρτημένη σε εμφανές σημείο του καταστήματος επιγραφή, με την οποία θα υποδεικνύεται στους πελάτες να καταστρέφουν μόνοι τους τα ανωτέρω σκεύη.

Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή, μέτρηση, ζύγιση, διαφύλαξη και συσκευασία των προϊόντων των ζαχαροπλαστείων, γαλακτοπωλείων ή άλλων καταστημάτων του παρόντος άρθρου και των χρησιμοποιουμένων στα καταστήματα αυτά πρώτων υλών, πρέπει να είναι κατασκευασμένα από κατάλληλο και αποδεκτό από υγιεινής απόψεως υλικό, κατά προτίμηση από ανοξίδωτο μέταλλο, με λείες εσωτερικές επιφάνειες, χωρίς γωνίες, ρωγμές, παραμορφώσεις και οξιδώσεις.

Ειδικότερα, τα δοχεία μεταφοράς γάλακτος, εκτός του ότι θα είναι κατασκευασμένα γενικά από κατάλληλο και υγειονομικώς αποδεκτό υλικό, χωρίς διαβρώσεις, μη απορροφητικό και μη τοξικό (αν είναι μεταλλικά θα είναι γαλβανισμένα με ψευδάργυρο ή άλλο ανοξίδωτο υλικό) θα έχουν πλατύ στόμιο και θα πωματίζονται με πώμα από κατάλληλο υλικό, δεν θα παρουσιάζουν δε εσωτερικές γωνίες ή ρωγμές ή παραμορφώσεις και θα διατηρούνται σε καλή κατάσταση και απόλυτα καθαρά.

Τα δοχεία γάλακτος ύστερα από κάθε χρήση τους θα πλύνονται καλά με ζεστό νερό και σαπούνι ή άλλο κατάλληλο και αποδεκτό από υγιεινής απόψεως υγρό απορρυπαντικό, θα ξεπλύνονται με άφθονο νερό και θα απολυμαίνονται με κατάλληλα μικροβιοκτόνα μέσα, όπως λ.χ. με ατμό θερμοκρασίας +105ο C ή θερμό νερό +70ο C επί 5′ (πρώτα λεπτά) ή με διάλυμα υποχλωριώδους ασβεστίου ή χλωρασβεστίου 50-100/1 εκατομμ. νερού επί 2′ (πρώτα λεπτά).

Όλες οι συσκευές και τα σκεύη του παρασκευαστηρίου των καταστημάτων του παρόντος άρθρου θα καθαρίζονται αμέσως μετά την χρησιμοποίησή τους και ακολούθως θα φυλάσσονται μέσα σε ερμάρια, ή προκειμένου για μεγάλα σκεύη (καζάνια, δοχεία γάλακτος κ.τ.ομ.) σε κατάλληλα μέρη, ψηλότερα από το δάπεδο, και κατά τον τρόπο που να μην ρυπαίνονται.

9. Μεταφορά γλυκισμάτων και άλλων παρασκευασμάτων. Τα γλυκίσματα, τα προϊόντα γάλακτος και λοιπά παρασκευάσματα που προέρχονται από άλλα νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια, κατά τη μεταφορά τους στα καταστήματα πωλήσεως, που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, θα τοποθετούνται σε ερμητικά κλειστά κατάλληλα δοχεία ή κιβώτια από ανοξίδωτο μέταλλο ή ξύλινα ή πλαστικά, αναλόγως του είδους του προϊόντος. Τα οχήματα μεταφοράς των ανωτέρω προϊόντων θα είναι κατάλληλα διασκευασμένα, ώστε το εσωτερικό τους να προστατεύεται από τις ρυπάνσεις και αν χρησιμοποιούνται για την μεταφορά ευαλλοίωτων προϊόντων, θα είναι εφοδιασμένα με ψυγεία αυτοδύναμης ψύξεως, προκειμένου για μακροχρόνιες διαδρομές, ή θα διαθέτουν κλειστό ισοθερμικό χώρο (αμάξωμα), αν οι διαδρομές είναι βραχυχρόνιες διάρκειας μέχρι 2 το πολύ ωρών.

Για τη μεταφορά των προαναφερόμενων ειδών υπό τις περιγραφόμενες ανωτέρω συνθήκες υπεύθυνοι είναι τόσο ο πωλητής (νομέας του εργαστηρίου ή του εργοστασίου παραγωγής), όσο και ο αγοραστής καταστηματάρχης. Για την χρήση των ανωτέρω οχημάτων δεν απαιτείται ιδιαίτερη άδεια της Αστυνομικής Αρχής.

10. Τα πωλούμενα στα καταστήματα του παρόντος άρθρου είδη θα διατηρούνται σε κατάλληλες προθήκες, για να προστατεύονται από τον κονιορτό, τις μύγες και τα άλλα βλαβερά έντομα, τους ποντικούς και γενικά από κάθε είδους ρυπάνσεις και μολύνσεις. Αν τα προϊόντα αυτά είναι ευαλλοίωτα, θα διατηρούνται σε κατάλληλα ψυγεία, υπό σταθερή ψύξη, σύμφωνα με το άρθρο 29 της παρούσας και την παρ. 6 του παρόντος άρθρου. Η κατά αντίθετο προς τα ανωτέρω τρόπο έκθεση και διατήρηση των προαναφερόμενων τροφίμων, καθώς και η ψηλάφιση τούτων από το προσωπικό και τους πελάτες, απαγορεύεται.

Η λήψη των κάθε είδους παρασκευασμάτων θα γίνεται με ειδικά για τον σκοπό αυτόν όργανα (κουτάλια, πηρουνιά, λαβίδες, σπάτουλες, κ.τ.ομ.) και όχι με τα χέρια.

Η διάταξη του προηγούμενου εδάφιου θα εφαρμόζεται με μεγαλύτερη αυστηρότητα, προκειμένου για καταστήματα, τα οποία δεν διαθέτουν ειδικό υπάλληλο ταμία.

Η μεταφορά των πιάτων, κυπέλλων κλπ., που περιέχουν τα προσφερόμενα είδη, θα γίνεται με δίσκους και κατά τρόπο, που να μην τοποθετείται το ένα σκεύος πάνω στο άλλο.

11. Τα πωλούμενα στα καταστήματα του παρόντος άρθρου είδη, καθώς και οι πρώτες ύλες, με τις οποίες παρασκευάζονται αυτά, θα έχουν τους συνήθεις οργανοληπτικούς χαρακτήρες (όψη, γεύση, οσμή)και θα πληρούν τους υγειονομικούς όρους και προϋποθέσεις, που ορίζουν ο Κώδικας Τροφίμων και οι σχετικές με τα τρόφιμα διατάξεις της ισχύουσας Νομοθεσίας. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση, για την παρασκευή γλυκισμάτων ή άλλων παρασκευασμάτων, υπερώριμων ή άγουρων καρπών, σιροπιών που έχουν υποστεί ζύμωση, αλλοιωμένων πρώτων υλών, επιβλαβών ουσιών γενικά και μη εγκεκριμένων χρωστικών ή άλλων πρόσθετων ουσιών, καθώς και η μεταποίηση παλιών γλυκισμάτων ή παρασκευασμάτων γενικά και η επανακατάψυξη λιωμένων παγωτών. Η περισσυλογή ειδών ζαχαροπλαστικής κλπ., που έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη, όπως υπολειμμάτων κέικ, παντεσπανιού κ.τ.ομ. είναι αδικαιολόγητη και απαγορεύεται.

12. Το γάλα που προσφέρεται στους πελάτες ή χρησιμοποιείται για την παρασκευή γλυκισμάτων ή άλλων παρασκευασμάτων, πρέπει να πληρεί τους όρους του υγιεινού γάλακτος, να είναι, δηλαδή, πλήρες σε θρεπτικές ουσίες και να παράγεται, συλλέγεται και διατίθεται σύμφωνα με τους κανόνες της Υγιεινής, να έχει δε του χαρακτήρες που καθορίζουν οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και γενικά της νομοθεσίας για τα τρόφιμα.

Στις περιοχές, που δεν έχει επιβληθεί η παστερίωση του γάλακτος με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, απαγορεύεται η διάθεση μη παστεριωμένου γάλακτος από τα καταστήματα του παρόντος άρθρου.

Στα καταστήματα, που προσφέρεται γάλα σε καθισμένους πελάτες, απαγορεύεται η αποσφράγγιση εμφιαλωμένου παστεριωμένου γάλακτος και η διάθεση μέρους τούτου στον πελάτη. Στα μεγάλα γαλακτοπωλεία και ξενοδοχεία επιτρέπεται η διάθεση σε καθισμένους πελάτες χύμα παστεριωμένου γάλακτος εφόσον τούτο προέρχεται από μεγάλες συσκευασίες. Για την παρασκευή γλυκισμάτων και άλλων προϊόντων θα χρησιμοποιείται παστεριωμένο ή βρασμένο γάλα, εκτός αν η τεχνική απαιτεί τον βρασμό του γάλακτος κατά τη διαδικασία παρασκευής των προϊόντων τούτων. Το παστεριωμένο γάλα επιτρέπεται να διατεθεί σε πελάτες όπως έχει εντός 24-48 ωρών, αφότου παστεριώθηκε, ή να χρησιμοποιηθεί μετά από ένα ακόμη 24/ωρο για την παρασκευή γλυκισμάτων ή άλλων παρασκευασμάτων.

Μέχρι τη διάθεση του το γάλα θα διατηρείται σε θερμοκρασία κατώτερη των +6ο C.

13. Παγωτά – Ορισμοί:

α. Ως μείγμα για την παρασκευή παγωτού εννοείται το προϊόν της αναμείξεως γάλακτος ή χυμών φρούτων με ζάχαρη και άλλες ύλες, αναφερόμενες στις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, πριν από την κατάψυξή του.

Απαγορεύεται η προσθήκη στο μείγμα παγωτού πρόσθετων υλών μη επιτρεπόμενων από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

β. Ως παγωτό εννοείται το ανωτέρω μείγμα μετά την κατάψυξή του. Το γάλα, που προορίζεται για την παρασκευή παγωτών, αν δεν χρησιμοποιηθεί εντός 2 ωρών από την παστερίωση ή τον βρασμό του, πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία κατώτερη των +6ο C επί 48 ώρες το πολύ.

Το μείγμα του παγωτού μετά την παρασκευή του δεν επιτρέπεται να διατηρηθεί πέρα από μία ώρα σε θερμοκρασία ανώτερη των +6 C πριν από την παστερίωση ή την αποστείρωσή του, για δε την ωρίμανσή του θα διατηρείται σε θερμοκρασία ίση ή κατώτερη των +6ο C επί 90′ (πρώτα λεπτά) τουλάχιστον και μέχρι 24 ώρες το πολύ. Το μείγμα του παγωτού, πριν καταψυχθεί, θα παστεριώνεται σε +69ο C επί 30′ (πρώτα λεπτά) ή σε 80ο C επί 25» (δεύτερα λεπτά) ή θα αποστειρώνεται σε +150ο C επί 2» (δεύτερα λεπτά). Αν δεν καταψυχθεί εντός μιας ώρας από την παστερίωση ή την αποστείρωσή του, το ανωτέρω μείγμα ψύχεται σε θερμοκρασία κατώτερη των +6o C, στην οποία μπορεί να διατηρηθεί μέχρι 24 ώρες το πολύ. Αν δεν τηρηθούν οι ανωτέρω όροι, το μείγμα είναι ακατάλληλο για την παρασκευή του παγωτού και επιβλαβές για τη δημόσια υγεία. Τα μικροβιολογικά πρότυπα παγωτού, η υπέρβαση των οποίων απαγορεύεται αυστηρά, καθορίζονται ως ακολούθως:

α. Συνολικός αριθμός αποικιών μεσοφίλων αεροβίων μικροβίων σε κάθε γραμμάριο παγωτού 100.000 προκειμένου για παγωτά με γάλα (παγωτά «κρέμα», «καιμάκι» κ.τ.ομ.), ή 30.000, αν τα παγωτά δεν περιέχουν γάλα.

β. Κολοβακτιριόμορφα 100 σε κάθε γραμμάριο παγωτού γενικά.

γ. Σταφυλόκκοκοι παθογόνοι απουσία σε 0,1 γραμμάρια παγωτού γενικά.

δ. Σαλμονέλλα απουσία σε 25 γραμμάρια παγωτού γενικά.

ε. Φωσφατάση αρνητική.

Τα ανωτέρω πρότυπα ισχύουν για όλα γενικά τα είδη παγωτών οποιασδήποτε προελεύσεως (ζαχαροπλαστεία, εργοστάσια ή εργαστήρια παγωτών κλπ.). Για τη δειγματοληψία, τη μικροβιολογική εξέταση κλπ. του παγωτού εφαρμόζεται η τεχνική, που καθορίζει η παρ. 3 του άρθρου 13 του Β.Δ. της 2-16/5/59 «περί κτηνιατρικού Υγειονομικού Ελέγχου του γάλακτος» (ΦΕΚ 89/59 τ.Α’) και γενικά η εκάστοτε ισχύουσα σχετική νομοθεσία. Τα εργαστήρια όμως μπορούν για τη μικροβιολογική εξέταση του παγωτού να χρησιμοποιούν συγκριτικά και άλλες διεθνώς παραδεκτές μεθόδους. Οι συσκευές παρασκευής παγωτού θα είναι ηλεκτροκίνητες, τα δε δοχεία τους από γαλβανισμένο σίδηρο χωρίς οξιδώσεις και κλειστά. Τα μικρά δοχεία, στα οποία ψύχονται μέχρι τη στερεοποίησή τους τα κασάτα παγωτά, θα είναι από ανοξίδωτο υλικό και θα κλείνουν ερμητικά, εσωτερικά δεν θα επιστρώνονται κάθε φορά με καθαρό κηρωμένο χαρτί. Τυχόν απόπλυση της εξωτερικής επιφάνειας των ανωτέρω δοχείων για την απαλλαγή τους από τον πάγο ή το αλάτι, θα γίνεται με τρεχούμενο πόσιμο νερό.

Το χαρτί, που χρησιμοποιείται για την περιτύλιξη των ανωτέρω παγωτών, θα είναι κηρωμένο, αμεταχείριστο και απόλυτα καθαρό. Η συντήρηση των παγωτών επί χρονικό διάστημα 3-4 μηνών θα γίνεται με κατάψυξη -25ο C τουλάχιστον.

Τα χρησιμοποιούμενα για τη συντήρηση και πώληση των παγωτών ψυγεία (συντηρητές) θα έχουν κατάψυξη -10ο C τουλάχιστον και θα βρίσκονται στο εσωτερικό του καταστήματος πωλήσεως και σε απόσταση 1 μ. τουλάχιστον από την είσοδό τους.

Απαγορεύεται η τοποθέτηση των ψυγείων συντηρήσεως κάθε είδους παγωτών (χύμα ή τυποποιημένων) στην είσοδο των καταστημάτων πωλήσεώς τους ή εκτός αυτών στο πεζοδρόμιο κλπ., με εξαίρεση τα αναπηρικά περίπτερα, για τα οποία εφαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 47 της παρούσας. Τα ειδικά κουτάλια λήψεως και διανομής του παγωτού θα τοποθετούνται αμέσως μετά από κάθε χρήση τους σε καλυμμένο διαφανές δοχείο, το οποίο θα περιέχει καθαρό πόσιμο νερό, που θα αναννεώνεται κάθε μια ώρα.

14. Μηχανήματα στιγμιαίας παρασκευής και διαθέσεως παγωτού. Επιτρέπεται, χωρίς ιδιαίτερη άδεια, η χρήση μηχανημάτων στιγμιαίας παρασκευής και διαθέσεως παγωτού στα καταστήματα του παρόντος άρθρου και στα αμιγή πρατήρια ειδών ζαχαροπλαστείου (άρθρο 43).

Πλην των ανωτέρω καταστημάτων, μπορεί να επιτραπεί, κατόπιν ειδικής άδειας της οικείας Αστυνομικής Αρχής με σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής ή, εν ελλείψει, της Υγειονομικής Υπηρεσίας, η εγκατάσταση μηχανημάτων στιγμιαίας παρασκευής και διαθέσεως παγωτού και – σε καφενεία, καφετέριες, μπάρ και σνάκ-μπάρ (άρθρα 37 και 38). – σε κυλικεία γενικά (άρθρα 37 και 42). – σε παγωτοπωλεία, αναψυκτήρια περίπτερα και αναψυκτήρια καταστήματα (άρθρο 42). – σε πρατήρια γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής και σε αμιγή γαλακτοπωλεία (άρθρο 43). εφόσον υπάρχει ιδιαίτερος, νοητώς χωρισμένος χώρος 4 τ.μ. τουλάχιστον, επί πλέον του απαιτούμενου για τη λειτουργία των καταστημάτων τούτων, και πληρούνται οι αναφερόμενοι στην παρούσα παράγραφο όροι και προϋποθέσεις.

Πέρα από τα ανωτέρω, σε κανένα άλλο κατάστημα δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση μηχανημάτων στιγμιαίας παρασκευής και διαθέσεως παγωτού. Τυχόν υπάρχοντα τέτοια μηχανήματα απομακρύνονται εντός διετίας αφότου, θα αρχίσει να ισχύει η παρούσα.

Τα μηχανήματα στιγμιαίας παρασκευής και διαθέσεως παγωτού θα τοποθετούνται εντός του καταστήματος και σε απόσταση ενός μέτρου τουλάχιστον από την είσοδό του, με την πλευρά, στην οποία βρίσκονται οι στρόφιγγες παροχής παγωτού, στραμμένη προς το εσωτερικό του καταστήματος και γενικά κατά τρόπο που να μην είναι εκτεθειμένα στις ηλιακές ακτίνες και στις κάθε είδους ρυπάνσεις (κονιορτός, καυσαέρια, μύγες κλπ.) και να μην εμποδίζεται η είσοδος των πελατών στο κατάστημα.

Τα μηχανήματα στιγμιαίας παρασκευής και διαθέσεως παγωτού, εφόσον χρησιμοποιούνται, θα βρίσκονται διαρκώς σε λειτουργία.

Απαγορεύεται η αποσύνδεση της ψύξεως όσο χρόνο υπάρχει μέσα στο μηχάνημα μείγμα για παροχή παγωτού.

Το κάλυμμα των δοχείων, που περιέχουν το μείγμα, θα βρίσκεται πάντοτε στη θέση του και θα εφαρμόζει καλά. Οι στρόφιγγες παροχής παγωτού μετά από κάθε χρήση τους θα καλύπτονται με το ειδικό για τον σκοπόν αυτόν κάλυμμα, που από την κατασκευή του πρέπει να έχει το μηχάνημα. Τα μηχανήματα στιγμιαίας παρασκευής και διαθέσεως παγωτού θα καθαρίζονται καθημερινά, μετά το τέλος της εργασίας, ως ακολούθως:

α. Το μείγμα για παρασκευή παγωτού θα απομακρύνεται και θα συντηρείται σε ψυγείο υπό θερμοκρασία +4ο C μέχρι +6ο C ή θα απορρίπτεται.

β. Εφόσον τα δοχεία που περιείχαν το μείγμα μένουν πάνω στο μηχάνημα, θα γεμίζονται με ζεστό νερό (τουλάχιστον +43ο C) και το μηχάνημα θα μπαίνει σε λειτουργία επί 10» (δεύτερα λεπτά) τουλάχιστον, ή με καθαρό νερό βρύσης και το μηχάνημα θα λειτουργεί επί 5′ (πρώτα λεπτά).

Το ίδιο επαναλαμβάνεται με προσθήκη στο νερό απορρυπαντικούαπολυμαντικού, επιτρεπόμενου να χρησιμοποιείται σε μηχανήματα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Ακολουθεί έκπλυση με άφθονο νερό.

γ. Τα κινητά τμήματα του μηχανήματος (στρόφιγγες, κοχλίες προωθήσεως παγωτού κλπ.), αφού αποσυνδεθούν από το μηχάνημα, θα πλύνονται σε χλιαρό νερό με διάλυμα απορρυπαντικούαπολυμαντικού, επιτρεπόμενου να χρησιμοποιείται σε μηχανήματα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Ακολουθεί έκπλυση με άφθνονο νερό.

Τα μη κινητά τμήματα, που έρχονται σε επαφή με το παγωτό, θα καθαρίζονται με καθαρό σφουγγάρι, βουτηγμένο στο ίδιο διάλυμα. Μετά τον καθαρισμό των ανωτέρω τμημάτων ακολουθεί έκπλυση με άφθονο νερό.

δ. Αν τα δοχεία του μείγματος παραμένουν πάνω στο μηχάνημα κατά το χρονικό διάστημα, που δεν λειτουργεί τούτο, αφού προηγουμένως καθαρισθούν (στάδια β και γ), θα γεμίζονται με αραιό διάλυμα απορρυπαντικούαπολυμαντικού. Πριν από τη χρήση τους το διάλυμα θα απομακρύνεται, θα γεμίζονται με καθαρό νερό, το μηχάνημα θα λειτουργεί επί 1′ (πρώτο λεπτό) τουλάχιστον και ακολούθως θα αδειάζουν. Το μείγμα, που προορίζεται για την παρασκευή παγωτού με τα ανωτέρω μηχανήματα, θα παρασκευάζεται εντός του παρασκευαστηρίου του καταστήματος ή, αν δεν υπάρχει παρασκευαστήριο, θα προέρχεται από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια και, σε οποιαδήποτε περίπτωση, θα έχει παστεριωθεί ή αποστειρωθεί και γενικά θα έχει υποστεί τις περιγραφόμενες στην παρ. 13 του παρόντος άρθρου επεξεργασίες.

Απαγορεύεται η προσθήκη στο ανωτέρω μείγμα πρόσθετων ουσιών, μη επιτρεπόμενων από τον ισχύοντα Κώδικα Τροφίμων.

Η μεταφορά του μείγματος παγωτού από το εργοστάσιο ή εργαστήριο παραγωγής του στα καταστήματα, στα οποία έχουν εγκατασταθεί μηχανήματα στιγμιαίας παρασκευής και διαθέσεως παγωτού, θα γίνεται με κατάλληλα δοχεία, τα οποία θα πληρούν τους όρους, που καθορίζει η παρ. 8 του παρόντος άρθρου για τα δοχεία μεταφοράς γάλακτος.

Το μείγμα θα συντηρείται υπό θερμοκρασία κατώτερη των +6ο C και σε όλες τις φάσεις, τόσο πριν από την τοποθέτησή του στο μηχάνημα, όσο και κατά τον χρόνο παραμονής του μέσα σ’ αυτό. Αν χρησιμοποιείται μείγμα παγωτού σε σκόνη, τούτο θα παρασκευάζεται σε νομίμως λειτουργούντα εργοστάσια ή εργαστήρια και θα πληρεί τους όρους, που καθορίζουν οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και των εκάστοτε ισχυουσών Υγειονομικών Διατάξεων για τα τρόφιμα.

15. Απαγορεύεται η διάθεση παγωτών σε πλανόδιους πωλητές ή περιπτερούχους για πώληση σε χύμα. Οι ανωτέρω επιτρέπεται να πωλούν μόνο τυποποιημένα παγωτά, προερχόμενα από νομίμως λειτουργούντα εργοστάσια ή εργαστήρια ζαχαροπλαστικής ή γαλακτομικών προιόντων, υπό τους όρους που περιγράφονται στα άρθρα 47 και 49 της παρούσας.

16. Τα τυχόν χρησιμοποιούμενα για την προσφορά παγωτού χύμα χωνιά από άμυλο, κύπελλα μιας χρήσεως κλπ. θα φυλάσσονται σε ειδική θήκη και κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να προφυλάσσονται από τις κάθε είδους ρυπάνσεις (κονιορτός, μύγες, καυσαέρια κ.τ.ομ.).

17. Γενικά οι διατάξεις των άρθρων 32, 33, 34, 35 και 36 της παρούσας εφαρμόζονται και στα καταστήματα του παρόντος άρθρου. Πέρα από τις επιβαλλόμενες με το άρθρο 36 υποχρεώσεις, η Υγειονομική Υπηρεσία μπορεί να επιβάλει σε καταστήματα του παρόντος άρθρου την πρόσληψη υπαλλήλου ταμία, αν κρίνει ότι η πελατειακή κίνησή τους παρέχει τέτοια δυνατότητα.

18. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, οι αναφερόμενες στην υγιεινή και στην καθαριότητα των χώρων (όχι όμως και στο μέγεθος τούτων), του εξοπλισμού και του προσωπικού των ζαχαροπλαστείων, αναψυκτηρίων κλπ., καθώς και στην καταλληλότητα των προσφερομένων στα καταστήματα του παρόντος άρθρου τροφίμων και ποτών, εφαρμόζονται ανάλογα και στα όμοια καταστήματα, που λειτουργούν στα συγκοινωνιακά μέσα.

 

216 Responses to Άρθρο 39 (ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ – ΓΑΛΑΚΤΟΠΩΛΕΙΑ – ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΤΖΙΔΙΚΑ – ΛΟΥΚΟΥΜΑΤΖΙΔΙΚΑ – ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ )

 1. Ο/Η Ροδόπουλος Παναγιώτης λέει:

  Ενδιαφέρομαι για ένα κατάστημα αναψηκτήριο-γαλακτοπωλείο (6 καθισμάτων)συνολικού εμβαδον 45τ.μ..Δεν υπάρχει εργαστήριο και θέλω να προσθέσω λουκουμάδες που θα παρασκευάζω μονος μου.Θα ήθελα να ρωτήσω αν χρειαζετε ειδική αδεια για την απόκτηση των λουκουμάδων και ποσα τ.μ. χρειάζομαι για την παρασκευή τους.ευχαριστώ.

 2. Αναψυκτήριο -γαλακτοπωλείο χωρίς παρασκευαστήριο
  απαιτεί 5τμ χώρο για μπουφέ-ψυγείο-ταμείο
  4τμ για την πλύση σκευών
  Σύνολο 9 τμ
  Αν λειτουργεί και λουκουματζίδικο ή αν παρασκευάζονται μεζεδάκια κλπ στα ανωτέρω απαιτείται ιδιαίτερο παρασκευαστήριο 6 τ.μ ή 10 τ.μ. αντίστοιχα .
  Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα που θα βρείτε στο blog που αφού επιλέξουμε το είδος καταστήματος μας δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες.
  Η σελίδα είναι : http://wp.me/PY6E0-2o

 3. Ο/Η panagiotis λέει:

  kalispera..thelw na anoiksw kreperi-tost-pagwta-bafla kai to katasthma einai 26 t.m..thn bafla k ta pagwta tha ta parw etoima alla me thn krepa ti ginete??..to tmima ugeias ths polhs orestiada mou leei oti prepei na exw paraskevasthrio 30 t.m gia na thn ftiaxnw egw,exw paei omos se alla magazia ths perioxhs kai oloi ftiaxnoun thn zymh monoi tous xwris kan na exoun ta aparaitita metra.!!.avto einai paranomo??telika ti isxuei?ti den katalava swsta..?evxaristw

 4. Καλησπέρα
  συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση
  οι συνάδελφοι σας έχουν υποδείξει σωστά .
  Επίσης τα περισσότερα καταστήματα που αναφέρετε λειτουργούν παράνομα
  Η κρέπα από μόνη της έχει τις παρακάτω απαιτήσεις :

  ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΡΕΠΑΣ Εγκ. ΥΥΠ&ΚΑ με αρ. 334/12-1-90
  α. Η κρέπα (παρασκεύασμα χυλού, από αλεύρι, γάλα, αυγά, βούτυρο), που ψήνεται ή τηγανίζεται, ανήκει στα παρασκευάσματα που μπορούν να προσφέρονται κυρίως στα αναψυκτήρια καταστήματα του άρθρου 39 και στα αναψυκτήρια χωρίς καθίσματα του άρθρου 42 της Α1β/8577/83 ΥΔ, ανάλογα με την προσφορά της σε καθισμένους ή περαστικούς. Ακόμα παρασκευή και προσφορά κρέπας μπορεί να γίνεται και στις πιτσαρίες του άρθρου 38 και τα ζαχαροπλαστεία του άρθρου 39 της παραπάνω ΥΔ ανάλογα με το είδος γέμισης της κρέπας (φαγητού ή γλυκού ).
  β. «Οσον αφορά το εμβαδόν του παρασκευαστηρίου των παραπάνω καταστημάτων αυτό πρέπει να είναι το απαιτούμενο στα καταστήματα αυτά, δεδομένου ότι το ψήσιμο ή το τηγάνισμα της κρέπας είναι διαδικασία παρασκευής και κατά συνέπεια τα καταστήματα που την προσφέρουν δεν απαλλάσσονται από το να διαθέτουν χώρο παρασκευαστηρίου, εκτός και αν τα είδη προέρχονται (ψημένα ή τηγανισμένα) από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια.
  Στην περίπτωση που τα παραπάνω είδη μεταφέρονται ημιτελή στο κατάστημα, όπου τελικά θα ψηθούν, προερχόμενα από τα παραπάνω εργαστήρια, τότε ο χώρος πώλησης θα αυξάνεται κατά 3τμ (περίπτωση άρθρου 42 παρ. 5γ)

 5. Ο/Η panagiotis λέει:

  kalispera..evxaristw para polu pou vrhkate xrono kai apanthsate ,tha hthela vevaia mia televtaia xarh giati ta t.m. tou katasthmatos einai oriaka.mporeite na mou peite telika posa elaxista tetragonika xreiazomai gia magazi to opoio mono psinei thn krepa kai thn poulaei(to migma tha to pernw etoimo se skonh p.x),xwris trapezokathismata.evxaristw k pali.

 6. Καλημέρα

  Πρόκειται σίγουρα για ένα παζλ που πρέπει να λύσετε μιας και υπάρχουν διάφορες επιλογές τις οποίες σας παραθέτω :

  1. Αναψυκτήριο κατάστημα άρθρου 39
  σύνολο 30 τμ
  2. Αναψυκτήριο χωρίς εργαστήριο
  απαιτεί 9 τμ και επιπλέον απαιτεί 20 τμ για την κρέπα
  3. Αναψυκτήριο άρθρου 42 χωρίς εργαστήριο απαιτεί 15 τμ
  Καταστήματα αναψυκτήρια χωρίς καθίσματα είναι μικρά καταστήματα τα οποία προσφέρουν σε όρθιους πελάτες ορισμένα γλυκίσματα από αυτά που μπορούν να προσφέρονται στο χέρι τοποθετημένα σε χαρτί (κωκ, εκλαίρ, αμυγδαλωτά, κέϊκ, παντεσπάνι, τουλούμπες κ.τ.όμ.), παγωτά τυποποιημένα ή χύμα σε χωνάκι, τοστ ή άλλα σάντουιτς και πίττες (τυρόπιττες, σπανακόπιττες, πίτσες, μπουγάτσες, κ.τ.όμ.) καφές, αναψυκτικά ποτά και μπύρα.
  “Οσον αφορά το εμβαδόν του παρασκευαστηρίου των παραπάνω καταστημάτων αυτό πρέπει να είναι το απαιτούμενο στα καταστήματα αυτά, δεδομένου ότι το ψήσιμο ή το τηγάνισμα της κρέπας είναι διαδικασία παρασκευής και κατά συνέπεια τα καταστήματα που την προσφέρουν δεν απαλλάσσονται από το να διαθέτουν χώρο παρασκευαστηρίου, εκτός και αν τα είδη προέρχονται (ψημένα ή τηγανισμένα) από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια.
  Στην περίπτωση που τα παραπάνω είδη μεταφέρονται ημιτελή στο κατάστημα, όπου τελικά θα ψηθούν, προερχόμενα από τα παραπάνω εργαστήρια, τότε ο χώρος πώλησης θα αυξάνεται κατά 3τμ (περίπτωση άρθρου 42 παρ. 5γ)

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 7. Ο/Η ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ λέει:

  Καλησπέρα, ετοιμαζομαστε να ανοιξουμε ενα αναψυκτηριο που θα πουλαει σαντουιτς, τοστ, χοντ ντογκ, καφε, σφολιατες και κρεπα και θελουμε να βαλουμε καποια τραπεζοκαθισματα. Ο χωρος ειναι 42 τ.μ. στο Ληξουρι Κεφαλληνιας και ειναι κτισμα του 1953 και δεν υπαρχουν καν σχεδια. Θελω λοιπον να ρωτησω: Ποσες λαντζες απαιτουνται, αν απαιτειται παρασκευαστηριο και ποσα τετραγωνικα πρεπει να ειναι και εντελει ποσα τραπεζοκαθισματα μπορουμε να εχουμε. Ευχαριστω εκ των προτερων!

 8. καλημέρα κα Ασπασία

  συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση

  Αναψυκτήρια καταστήματα με καθίσματα είναι τα καταστήματα, στα οποία προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες ορισμένα γλυκίσματα (γλυκά ταψιού, πάστες, κωκ, εκλαίρ, παγωτά κ.τ.ομ.), τοστ και άλλα σάντουιτς, πίττες και άλλα παρόμοια παρασκευάσματα, καθώς και καφές και κάθε είδους ποτά, οινοπνευματώδη και αναψυκτικά. Τα είδη αυτά, αν δεν παρασκευάζονται στο ίδιο το κατάστημα, θα προέρχονται από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια, γεγονός που θα αποδεικνύεται κάθε φορά με βάση τα τιμολόγια πωλήσεως ή τα δελτία αποστολής.
  30τμ συνολικά παρασκευαστήριο για μέχρι 50 καθίσματα
  9τμ χωρίς παρασκευαστήριο

  Απαιτούνται 3 Λάντζες και 2 επιπλέον αν παρασκευάζονται και μεζεδάκια κλπ .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 9. Ο/Η Calliope Panou λέει:

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη βοήθεια που δίνετε στο κόσμο!!
  Για να ανοίξουμε εργαστήριο ζαχαροπλαστικής χωρίς βιτρίνα πρέπει να πληρούμε τις ίδιες προϋποθέσεις με το ζαχαροπλαστείο;;

 10. Καλημέρα

  λέγοντας χωρίς βιτρίνα εννοείται ότι δεν θα πουλάτε σε περαστικούς ; Αν ναι τότε ναι δεν είναι ίδιες οι προδιαγραφές .
  Άρθρο 52 Εργαστήρια Τροφίμων και Ποτών
  Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται στα εργαστήρια παρασκευής ή επεξεργασίας ή / και συσκευασίας τροφίμων ή ποτών, των οποίων τα προιόντα προορίζονται να διατεθούν κατά κύριο λόγο σε καταστήματα λιανικής πωλήσεως.
  Περισσότερα …
  Την άδεια στην κατηγορία αυτή την χορηγεί η Δ/νση Ανάπτυξης της Περιφέρειας που ανήκετε . Επίσης οι προδιαγραφές του εργαστηρίου καθορίζονται από την ίδια Υπηρεσία .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 11. Ο/Η panagiotis λέει:

  καλησπερα.εχω ενα μαγαζι 40 τμ το οποιο εχει αδεια οινοπαντοπωλειο-πρατηριο αρτου. θελω να αποκτησω αδεια μικτη για οινοπαντοπωλειο-πρατηριο-ζαχαροπλαστειο για να μπορεσω να βγαλω τραπεζοκαθισματα σε υπαιθριο χωρο κοινοχρηστο.τι απαιτειται ακριβως για να γινει αυτο;ευχαριστω εκ των προτερων

 12. Καλημέρα και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση λόγω ολιγοήμερων διακοπών .
  Ζαχαροπλαστείο του άρθρου 39 δεν προβλέπεται .Αντίθετα προβλέπεται πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής που απαιτεί επιπλέον 15 τμ. . Επίσης σύμφωνα με γνωμοδότηση : μπορεί να επιτραπεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον υπαίθριο χώρο σε πρατήριο ζαχαροπλαστικής, με πρατήριο άρτου εφόσον διαθέτουν τον απαιτούμενο χώρο και η συγκρότηση και ο εξοπλισμός τους ανταποκρίνεται στην δυναμικότητα. Σας επισυνάπτουμε επίσης το με αριθμ. πρωτ. Υ1 γ/Γ.Π/70579/2-6-2009 έγγραφο μας προς την Δ/νση Δημόσιας Υγείας Λαμίας της Π.Ε Φθιώτιδας (σχετ. γ) με το οποίο παρέχονται διευκρινήσεις για τα καταστήματα του άρθρου 43 της Α1 β/8577/83 (ΦΕΚ 526 τ.Β’) που λειτουργούν εποχιακά, προς ενημέρωσή σας.

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 13. Ο/Η panagiotis λέει:

  Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες. θα ηθελα επιπλεον να ρωτησω και το εξης: γινεται στο ιδιο καταστημα να συνυπαρξουν παντοπωλειο με πρατηριο ζαχαροπλαστικης και πρατηριο αρτου; η αδεια μου τωρα ειναι παντοπωλειο με πρατηριο αρτου. με καλυπτουν τα 40 τ.μ.;ευχαριστω και παλι!

 14. Καλό μεσημέρι

  ναι είναι καταστήματα του άρθρου 43

  Οι απαιτήσεις είναι 15 τμ για το κάθε τμήμα πλήν του πρατηρίου άρτου που είναι 12 τμ . Επίσης σύμφωνα με νεα τροποποίηση το πρατήριο άρτου προσφέρει και καφέ σε περαστικούς : «Στα καταστήματα των εδαφίων στ. (Καφεκοπτείο), ζ. (Πρατήριο γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής), η. (Αμιγές πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστείου), θ. (Αμιγές
  γαλακτοπωλείο), ι. (Πρατήριο άρτου), καθώς και στα πρατήρια άρτου και ειδών ζαχαροπλαστικής των αρτοποιείων, επιτρέπεται η παρασκευή και πώληση καφέ
  πάσης φύσεως σε όρθιους και διερχόμενους πελάτες, με τις προϋποθέσεις του άρθρου 42 (αναψυκτήρια χωρίς
  καθίσματα) ως προς τη συγκρότηση και τον εξοπλισμό εφόσον διαθέτουν επιπλέον ξεχωριστό χώρο, νοητά διαχωρισμένο, εμβαδού τουλάχιστον 8 τ.μ. Η κατανάλωση
  των ανωτέρω ειδών απαγορεύεται μέσα στα καταστήματα και θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη τοποθέτησης
  δοχείων απορριμμάτων σύμφωνα με το άρθρο 33 της Α1β/8577/1983 Υ.Δ.» .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 15. Ο/Η Λαυράνος Γιάννης λέει:

  Συνάδελφε ως προς το συγκεκριμένο ερώτημα του φίλου Παναγιώτη, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι απόψεις διίστανται ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Δηλαδή εάν το κατ’ εξαίρεση δικαίωμα των καταστημάτων του άρθρου 43 να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα σε υπαίθριο χώρο εξακολουθεί να υφίσταται ή όχι στην περίπτωση που λειτουργήσουν μικτά με κατάστημα, που δεν έχει αυτό το δικαίωμα, όπως το Παντοπωλείο. Προσωπικά εγώ πιστεύω ότι δεν γίνεται, οπότε μάλλον ο φίλος μας θα πρέπει να ρωτήσει την Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας του…

 16. Συνάδελφε Γιάννη

  καταρχήν σε ευχαριστώ για την ενασχόληση σου με το Blog και για τα μακροσκελή σου σχόλια που δείχνουν το ενδιαφέρον σου . Έχω πει πολλές φορές ότι η ιστοσελίδα είναι ανοικτή σε όλους και πολύ περισσότερο σε συναδέλφους που θέλουν να βοηθήσουν . Αν σε ενδιαφέρει μπορώ να σου δώσω δικαιώματα να μπορείς να ανεβάζεις άρθρα καθώς επίσης θα χαρώ να βοηθήσει και άλλος στην απάντηση των ερωτημάτων των πολιτών που απαιτούν ακρίβεια και πληρότητα .
  Σίγουρα δεν τα ξέρουμε όλα διαβάζουμε και προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε συνέχεια . Στο συγκεκριμένο σου σχόλιο έχω να πω : του ανάρτησα την εγκύκλιο του Υπουργείου υγείας :Περί ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων με πρόσθετη πράξη σε κατάστημα πρατήριο ζαχαροπλαστικής με πρατήριο άρτου
  Rate This

  Σχετ: α) Η με Α.Δ.Α:4ΑΣΒΘ-9ΞΕ /16/6/2011 εγκύκλιος «Πώληση άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων από Ζαχαροπλαστεία»

  β) Το με αριθμ. πρωτ: οικ 3951/4-4-2012 έγγραφο σας. γ) Το με αριθμ. πρωτ. Υ1 γ/Γ.Π/70579/2-6-2009 έγγραφο μας.

  Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού (β) αναφορικά με το αν επιτρέπεται η πρόσθετη πράξη προσδιορισμού καθισμάτων σε πρατήριο ζαχαροπλαστικής με πρατήριο άρτου σας ενημερώνουμε ότι:

  Σύμφωνα με τη σχετ.(α) «Τα καταστήματα που διαθέτουν άδεια ζαχαροπλαστείου με παρασκευαστήριο ή άνευ παρασκευαστηρίου, με τραπεζοκαθίσματα (άρθρο 39 σχετ. β) καθώς και πρατήριο ζαχαροπλαστικής με παρασκευαστήριο ή άνευ παρασκευαστηρίου, (άρθρο 43 σχετ. β) εφόσον διαθέτουν τον απαιτούμενο χώρο όπως ορίζεται σαφώς στο σχετ. (α) μπορεί να επιτραπεί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίου άρτου προκειμένου να εφοδιάζουν τους πελάτες τους με ψωμί».

  Επομένως μπορεί να επιτραπεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον υπαίθριο χώρο σε πρατήριο ζαχαροπλαστικής, με πρατήριο άρτου εφόσον διαθέτουν τον απαιτούμενο χώρο και η συγκρότηση και ο εξοπλισμός τους ανταποκρίνεται στην δυναμικότητα. Σας επισυνάπτουμε επίσης το με αριθμ. πρωτ. Υ1 γ/Γ.Π/70579/2-6-2009 έγγραφο μας προς την Δ/νση Δημόσιας Υγείας Λαμίας της Π.Ε Φθιώτιδας (σχετ. γ) με το οποίο παρέχονται διευκρινήσεις για τα καταστήματα του άρθρου 43 της Α1 β/8577/83 (ΦΕΚ 526 τ.Β’) που λειτουργούν εποχιακά, προς ενημέρωσή σας.
  Δεν νομίζω να αναφέρθηκα σε παντοπωλείο αν ναι λάθος μου .

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
  ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ
  ΕΠΟΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

 17. Ο/Η Λαυράνος Γιάννης λέει:

  Όντως δεν μπορούμε να τα ξέρουμε όλα και θέλει πολύ διάβασμα, το οποίο θα έλεγα ότι το έχω κάνει αρκετά, γιατί μου αρέσει η δουλειά μας… (αν και έχει πολλά στραβά)!
  Όσον αφορά τα ερωτήματα διαφόρων «πολιτών» (τους λέω έτσι από συνήθεια ε), μπορώ να πω ότι το βρίσκω ενδιαφέρον να τους διαφωτίζω όσο μπορώ!
  Όσον αφορά το τελευταίο, περί Παντοπωλείου, έκρινα σκόπιμο να το διευκρινίσω, επειδή πολύς κόσμος μπερδεύεται με τα «δικαιώματα» των μικτών καταστημάτων.
  Π.χ. έχει ο άλλος καφετέρια – σνακ μπαρ και θεωρεί ότι δικαιούται και OPEN BAR, επειδή είναι δικαίωμα της καφετέριας, και άλλα πολλά τέτοια παρόμοια παραδείγματα.
  Και βέβαια καταλαβαίνω γιατί την «πατάνε». Διότι, όπως και να το κάνουμε, οι πολίτες (ή/και οι μηχανικοί και ειδικά οι δικηγόροι τους) δεν μπορούν να αντιληφθούν το ίδιο με μας τα επιμέρους άρθρα της Υγειονομικής Διάταξης, που έχουμε υπόψη μας το σύνολο αυτής, καθώς και το πνεύμα της που απορρέει από ένα σωρό εγκυκλίους αλλά και από την εμπειρία μας!

 18. Γιαννη μου συμφωνω μαζί σου θέλει συνέχεια διάβασμα …απλά σου λέω και πάλι ότι εγώ δεν απάντησα πότε ότι ένα παντοπωλείο μπορεί να έχει καθίσματα ..σου ξαναλέω ότι μετέφερα την απαντηση που είχε δώσει το Υπουργείο Υγειας . Αν είχα κάνει λάθος πέρα του ότι είναι ανθρώπινο θα το είχα παραδεκτει

 19. Ο/Η Orestis λέει:

  Kalhspera sas, 0elw va xtisw se mia perioxh evos vhsiou tou Aigaiou pou epitrepete va xtiseis movo me adeia gia avapsykthrio. Adeia kataskeuhs uparxei gia to avapsykthrio gia peripou 100tm.
  Exw duo erwthseis:
  a) Exw to dikaiwma va xrhsimopoihsw kapoio apo tov xwro tou kthriou ws katoikia? Xreiazomai pi0avov kapoio epipleov xarti/adeia gia va dhlwsw thv sustegash?
  b) Efosov o xwros exei hdh kouziva (kai toualeta), prepei to avapsykthrio va leitourgei sthv kathgoria katasthmatwv «avapsykthrio me ergostasio», h mporei va douleuei me kapoious elaxistous orous p.x. gia prosfora se parastikous movo pelates (oxi ka0ismata) verou h avapsyktikwv, pi0avov apo mhxavhmata me kermata?

 20. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να είναι ενιαία και ανεξάρτητα .
  Δεν είναι δεσμευτική η εξειδίκευση χρήσης εσείς θα αποφασίσετε αν θα ζητήσετε άδεια αναψυκτηρίου με ή χωρίς παρασκευαστήριο . Έχετε όμως τόσο χώρο και είναι κρίμα . Αυτό γίνεται συνήθως σε μικρά καταστήματα .
  Οι αυτόματοι πωλητές τροφίμων και ποτών αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία από μόνοι τους και αδειοδοτούνται ξεχωριστά και ανεξάρτητα με το κατάστημα στο οποίο θα φιλοξενούνται .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 21. Αγαπητέ κύριε Παπαδάκη,

  Θα ήθελα να σας συγχαρώ ιδιαιτέρως για τον χρόνο που αφιερώνετε σε συνανθρώπους σας, πραγματικά σας τιμάει πολύ όλη αυτή η βοήθεια!!
  Αν έχετε λίγο χρόνο θα ήθελα να με συμβουλέψετε – απαντήσετε ή παραπέμψετε στα παρακάτω ερωτήματα.
  Μου έγινε πρόταση να μου μεταβιβάσουν μια άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος με τίτλο «Παραγωγή και Πώληση Παραδοσιακού Γιαουρτιού». Σε αυτά που διάβασα παραπάνω υποθέτω ότι υπάγεται στα «γαλακτοπωλεία», άρα εκτός από την παραγωγή γιαουρτιού θα μπορώ να πουλάω γάλα, παγωτό μηχανής – frozen yogurt, κρέμες (γενικότερα παράγωγα του γάλακτος) όπως επίσης καφέδες και λουκουμάδες χωρίς να κάνω περαιτέρω ενέργειες? Επίσης, λόγω το ότι ασχολούμε λίγο με την μελισσοκομία, μπορώ να πουλάω και μέλι με τα παράγωγά του νόμιμα? και αν όχι πώς μπορώ να καταφέρω να το κάνω?
  Δεν γνωρίζω τί άλλο θα μπορούσα να βάλω προς πώληση αλλά θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν μου δίνατε μερικές συμβουλές (π.χ. θα μπουρούσα να πουλάω και μουσταλευριά?)

  Τέλος εκτός των βιβλιαρίων υγείας τί άλλες ενέργεις θα πρέπει να κάνω με το υγειονομικό?

  Το κατάστημα είναι 55 τ.μ. και διαθέτει 2 μεγάλα ψυγεία και τα σχετικά μηχανήματα για την παστερίωση του γάλακτος και την παραγωγή γιαουρτιού.

  Ειλικρινά με εκτίμηση,
  Νίκος

 22. Καλημέρα

  βρισκόμαστε μια μέρα από την παρουσίαση της νέας υγειονομικής διάταξης (η οποία δεν έχει έρθει ακόμα στα χέρια μου ) και δεν μπορώ να σας απαντήσω με σαφήνεια .
  Θα σας παρακαλούσα να περιμένετε μιας και όσο έχω ακούσει και διαβάσει όταν ήταν σε διαβούλευση αλλάζει ριζικά η θεώρηση των αδειοδοτήσεων .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 23. Καλημερα κυριε Παπαδακη
  Να σας συγχαρώ για τις απαντήσεις σας και γενικά για τη διαθεσή σας να βοηθήσετε με τις γνώσεις σας πάνω στο αντικείμενο!!
  Η κριση μας εχει κανει να εξερευνουμε τροπους για να επιβιώσουμε και πάνω σε αυτό θα ήθελα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις.
  α. Προβλεπεται απο τον τωρινό νόμο , επιχειριση στο σπιτι με διαθεση των προΐοντων (cookies ,cakes,τουρτες γαμων-γενεθλίων και γενικα σπιτικών γλυκών) μέσω του ιντερνετ?
  αν οχι προβλεπεται κατι τετοιο στο νεο υγειονομικό νομο?
  β. Για να ανοιξεις ενα μικρο καταστημα ,με τα παραπανω προΐοντα, με βιτρινα και παρασκευαστηριο χρειαζεται αδεια ασκησεως επαγγελματος ζαχαροπλαστη?
  γ. Ποσο ειναι το minimum κατάστημα , σε τ.μ. , για μια τετοια επιχειρηση και τι χωρους περιλαμβανει?
  Σας ευχαριστώ εκ των προτερον
  Νικητας Ζωαννου

 24. Βρισκόμαστε μια μέρα από την παρουσίαση της νέας υγειονομικής διάταξης (η οποία δεν έχει έρθει ακόμα στα χέρια μου ) και δεν μπορώ να σας απαντήσω με σαφήνεια .
  Με τα παλιά δεδομένα δεν προβλέπεται ηλεκτρονικό κατάστημα δεν προβλέπεται να γίνεται σε οικία και κάθε δραστηριότητα απαιτούσε συγκεκριμένα τετραγωνικά .Άδεια ασκήσεως δεν προβλεπόταν από την υγειονομική νομοθεσία αλλά εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων .
  Κάντε υπομονή να εκδοθεί το ΦΕΚ . Μόνο αυτό θα είναι οριστικό και εφαρμοστέο και θα δώσει τις απαντήσεις στα ερωτήματά σας .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 25. Ο/Η Leonidas λέει:

  Κύριε Παπαδάκη συγχαρητήρια εξ αρχής για την πολύ καλή δουλεία που κάνετε. Θέλω να ανοίξω ένα παρασκευαστήριο ζαχαροπλαστικής στο οποίο θα πουλάω και λιανικής. Έχω να κάνω μία ερώτηση, πόσα τετραγωνικά θα πρέπει να είναι το ακίνητο και τι άδεια θα χρειαστώ να βγάλω?? Έχω κάνει κάποια εργασία για το τι χρειάζομαι αλλά οι γνώμες διίστανται. Αν μπορεί να μου πείτε την γνώμη σας θα σας ήμουν ευγνώμον.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 26. Καλημέρα

  όπως όταν σε μια οικοδομή , στη φάση της κατεδάφισης , δεν έχουμε στέγη έτσι και εμείς οι υγειονομικοί υπάλληλοι βρισκόμαστε λίγες μέρες από την δημοσίευση της νέας υγειονομικής διάταξης ανήμποροι να εξηγήσουμε τι ακριβώς ισχύει . Το άρθρο που διαβάσατε καταργήθηκε μαζί με τις ελάχιστες απαιτήσεις σε τμ . Θα πρέπει λοιπόν να περιμένετε να μας διευκρινίσουν τις απορίες από το Υπουργείο που νομοθέτησε τη νέα διάταξη .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 27. Ο/Η ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΙΤΖΑΣ λέει:

  Κε ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡIΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΛΥΣΗ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ.

  ΘΑΘΕΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΕΞΗΣ, ΔΙΑΤΗΡΩ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΕΙΔΩΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΩ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΦΟΥΡΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΨΗΣΩ Π,Χ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΤΑ , ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ,Η ΚΑΙ ΤΥΡΟΠΙΤΤΕΣ ΑΚΟΜΗ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΟΥΤΑ ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΜΑΙ ΑΨΗΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΝΟΜΙΜΑ.ΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ ΣΤΟΝ ΥΠΑΡΧΟΝ ΧΩΡΟ ΠΩΛΗΣΗΣ ( 50ΤΜ) ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ Η ΑΔΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡXH ;

 28. Καλημέρα κ. Αντώνη

  ο νόμος που διαβάσατε και βλέπω μου κάνετε το ερώτημα δεν υπάρχει πλέον .Καταργήθηκε από τη νέα υγειονομική διάταξη που δεν έχει τέτοιου είδους αγκυλώσεις (ελάχιστα τετραγωνικά, συγκεκριμένα είδη ανά κατάστημα κλπ) .
  Όμως είμαστε σε μεταβατικό στάδιο και καλό είναι για όλους μας να περιμένουμε τυχόν αλλαγές αλλά και ερμηνευτικές εγκυκλίους .
  Διαβάστε προσεκτικά εδώ

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 29. Ο/Η Πέτρος λέει:

  Καλησπέρα και ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά σας…διατηρώ 2η γεννιά ζαχαροπλαστείο και εργαστήριο ζαχαροπλαστικής εδώ και 33 χρόνια με άδεια απο τον δήμο και θέλω να ρωτήσω τι τροποποίηση της άδειας μπορώ ή πρέπει να κάνω ώστε για αρχή να μπορώ να βάλω ψωμί (ως πρατήριο) και ισως και οτι άλλο μπορώ να προσθέσω (καφέ,τραπέζια,σαντουιτς κτλ)…ισχύει άδεια γενικής χρήσεως?η άδεια μου απο τον δήμο θα εξακολουθεί να ισχύει…Σας ευχαριστώ

 30. καλησπέρα κ. Πέτρο

  άργησα να σας απαντήσω αλλά βρισκόμαστε σε περίοδο με πολλά ζητήματα .
  Βλέπω ότι μου σχολιάσατε μέσω του άρθρου 39 της παλιάς υγειονομικής διάταξης που πλέον δεν υφίσταται .
  Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης πρόχειρου γεύματος(ζεστής και κρύας κουζίνας ) είναι η κατηγορία που ανήκει το κατάστημά σας . Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.
  Επίσης αυτό που φέρνει η νέα διάταξη είναι : Επιτρέπεται να λειτουργούν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος
  ή μη, εντός επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών (κατάστημα εντός καταστήματος) και αντιστρόφως, εφόσον υπάρχει επαρκής χώρος σαφώς ή νοητά διαχωρισμένος ανάλογα
  με το βαθμό επικινδυνότητας της δραστηριότητας και δεν δημιουργείται κίνδυνος διασταυρούμενης επιμόλυνσης.
  Επομένως μπορεί να ιδρυθεί πρατήριο άρτου αλλά παραμένει η απαίτηση της αρτοποιητικής νομοθεσίας των 12 τμ σε ιδιαίτερα διαμορφωμένο χώρο .
  Επομένως πάτε στο Δήμο για νέα άδεια σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 31. Ο/Η Πέτρος λέει:

  Καταρχήν σας ευχαριστώ πάρα πολυ για την κατατοπιστική σας απάντηση κύριε Παπαδάκη.Μια τελευταία ερώτηση-διευκρίνηση θα ήθελα αν γνωρίζετε.Την νέα μου άδεια την έχω δώσει στον δήμο και περιμένω την υπογραφή της με μόνη αλλαγή το <>.Η ερώτηση μου είναι αν περιλαμβάνονται ήδη και οι παράμετροι <> ; Πρέπει να τους προσθέσω και πώς πρέπει να γίνει η διατύπωση ή ο τίτλος της άδειας ;
  Σας ευχαριστώ και συγνώμη αν γίνομαι κουραστικός.

 32. κύριε Παπαδάκη,

  Γνωρίζω ότι βρίσκεστε σε μεταβατικό στάδιο λόγω της καινούριας υγειονομικής διάταξης, ωστόσο θα ήθελα να επανέλθω στα ερώτηματά μου παρακαλώντας σας όποτε βρείτε λίγο χρόνο να μου απαντήσετε . Εάν βέβαια η διάταξη είναι ακόμη «θολή» μπορώ να κάνω υπομονή.

  Σας ευχαριστώ πολύ,
  Νίκος

 33. Καλημέρα η διάταξη αναφέρει :
  Οι φορείς εκμετάλλευσης των επιχειρήσεως τροφί­μων και ποτών, εφόσον επιθυμούν μπορούν με αίτηση τους προς την αδειοδοτούσα αρχή συνοδευόμενη από γνωμάτευση της οικείας Υγειονομικής Υπηρεσίας να ζητήσουν την αντικατάσταση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας με νέα άδεια στην οποία θα αναγράφεται η κατηγορία της επιχείρησης σύμφωνα με την αναφε­ρόμενη στις διατάξεις της παρούσας κατάταξη. Ειδικό­τερος προσδιορισμός του είδους της επιχείρησης θα γίνεται μόνο αν στην ανωτέρω αίτηση γίνεται σχετική αναφορά και αυτή θα τίθεται εντός παρενθέσεως

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 34. Σκόπιμο είναι θεωρώ να περιμένουμε . Έχω την πληροφόρηση ότι μέσα Νοέμβρη θα έχουμε εγκύκλιο .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 35. Ο/Η ιωαννης λέει:

  Καλημερα σας. Ενδιαφερομαι να ανοιξω καταστημα υγεονομικου ενδιαφεροντος για μπουγατσα τυροπιτα καφε γλυκο κρυο σαντουιτς και κρεπα .Τα τμ του καταστηματος ειναι 19,5 ,μπορω να παρω αδεια και αν ναι τι αδεια η καλυτερη να βγαλω. Ευχαριστω.

 36. Καλησπέρα
  την άδεια σας την χορηγεί ο Δήμος μετά από γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας . Η κατηγορία του καταστήματος μιας και η νομοθεσία άλλαξε ( δεν ισχύει το άρθρο που διαβάζατε ) είναι η παρακάτω :
  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IVΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

  Όπως ορίζεται στα άρθρα 3 και 12 της παρούσας στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλοι οι τύποι επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και χώροι αναψυχής.

  Η κατηγορία των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και χώρων αναψυχής ταξινομείται ως ακολούθως:

  Α.ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

  Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης ταξινομούνται, ανάλογα με τη δραστηριότητά τους ως ακολούθως:

  1. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

  Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.
  Όλες οι επιχειρήσεις της κατηγορίας μαζικής εστίασης και χώρων αναψυχής, εκτός των γενικών όρων που περιγράφονται στο άρθρο 7 πρέπει

  να διαθέτουν τους παρακάτω χώρους.

  Αίθουσα πελατών Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και χώρων αναψυχής που διαθέτουν αίθουσα πελατών ή και υπαίθριο χώρο για εξυπηρέτηση καθήμενων ή όρθιων πελατών η δυναμικότητά τους σε εξυπηρετούμενα άτομα προκύπτει από τη διαίρεση του εμβαδού του καθαρού χώρου δια του 1,20 τ.μ. Ο συνολικός αριθμός των εξυπηρετούμενων ατόμων καθορίζει τη δυναμικότητα της επιχείρησης.

  Χώρο ανάλογης παραλαβής και αποθήκευσης πρώτων υλών (ξηρή αποθήκη- ψύξη- κατάψυξη)και ειδών συσκευασίας

  Χώρο επεξεργασίας, μεριδοποίησης, διατήρησης ετοίμων φαγητών

  Χώρο πλύσεως σκευών Ο χώρος πλύσεως σκευών θα είναι ανάλογος των παρασκευαζομένων τροφίμων και των σκευών που χρησιμοποιούνται , σε θέση που να αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση.

  Ο αριθμός λεκανών πλύσης τροφίμων ή σκευών θα είναι επαρκής σε συνδυασμό και με την ύπαρξη ή μη πλυντηρίου, ενώ απαιτείται και ένας ποδοκίνητος νεροχύτης για το πλύσιμο των χεριών του προσωπικού.

  Ο χώρος πλύσης σκευών να είναι ανάλογος των παρασκευαζομένων τροφίμων και των χρησιμοποιουμένων σκευών , σε θέση που να αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση

  Στις παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει:

  Όλες οι πρώτες ύλες να προέρχονται από αξιόπιστους προμηθευτές.

  Η παραλαβή και η αποθήκευση των πρώτων υλών να γίνεται σύμφωνα με τον Ε.Κ 852/2004, Κεφ. ΙΧ (διατάξεις που εφαρμόζονται στα τρόφιμα).

  Ο χώρος επεξεργασίας – μεριδοποίησης και διατήρησης ετοίμων φαγητών (παρασκευαστήριο) για τις επιχειρήσεις προσφοράς πλήρους γεύματος θα πρέπει να είναι κατάλληλος και επαρκής, ώστε να ανταποκρίνεται στη δυναμικότητα της επιχείρησης.

  Για τις επιχειρήσεις παρασκευής και προσφοράς πρόχειρων γευμάτων καθώς και αναψυχής ο χώρος επεξεργασίας (παρασκευαστήριο) θα πρέπει να είναι κατάλληλο και επαρκή, ώστε να ανταποκρίνεται στη δυναμικότητα της επιχείρησης.

  Ο χώρος αποθήκης να είναι ανάλογος με τη δραστηριότητα της επιχείρησης και τα αποθηκευόμενα είδη ώστε να αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση.
  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 37. Ο/Η Nikos K. λέει:

  Καλησπέρα κ. Παπαδάκη
  Διαθέτω ιδιόκτητο κατάστημα 150 μ2 σε δυο επίπεδα 75 μ2 ισόγειο και 75 μ2 ορόφου (κανονικού) αυτή την στιγμή λειτουργεί ως εμπορικό κατάστημα (πώληση ρούχων ) ,, επειδή
  λογά της οικονομικής κατάστασης προτίθεμαι να το κλείσω, μου το ζητούν για ενοικίαση , αλλά μόνο για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεδομένου ότι βρίσκετε σε άριστη περιοχή και με δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισματων στον αυλιο χώρο, το η οικοδομή είναι διώροφη με κατάστημα , δηλαδή εγώ διαθέτω το ισόγειο και τον πρώτο όροφο ( δηλωμένος ως κατάστημα ) και από πάνω είναι άλλης ιδιοκτησίας διαμέρισμα, οι ιδιοκτήτες του οποίου δεν συναινούν στην δραστηριότητα αυτή (διότι θέλουν να μου το απαξιώσουν ),, θα ήθελα λοιπόν να μου υποδείξετε τι κατάστημα μπορεί να δημιουργηθεί σε αυτή την περίπτωση .Αν και δεν γνωρίζω τίποτε από την νομοθεσία διέκρινα κάποιο φως, για κατάστημα αμιγώς ζαχαροπλαστείου & πρατηρίου άρτου ( με πώληση καφέ και παγωτών )
  και κάπου πιο πάνω για δυνατότητα ανάπτυξης κάποιων τραπεζοκαθησματων ,
  σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας .

 38. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά

  Σύμφωνα με την Νέα Υγειονομική διάταξη : το οίκημα στο οποίο στεγάζεται η επιχείρηση τροφίμων και ποτών θα πληροί τις διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντα Οικοδομικού Κανονισμού. Σε περιπτώσεις κτιρίων που βρίσκονται σε χώρους εκτός αρμοδιότητας της πολεοδομικής υπηρεσίας (κτίρια εντός μοναστηριών, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε σχολικά κτίρια, σε μετασκευασμένα οχήματα, σε πλωτά ναυπηγήματα, κ. λ. π. ), επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, εφόσον διαθέτουν σχετική έγκριση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν. Κτίρια εντός παραδοσιακών οικισμών τηρούν τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις των πολεοδομικών διατάξεων, στις οποίες υπάγονται.

  Επιτρέπεται η ίδρυση σε ισόγειους ή άλλους χώρους πολυκατοικιών και γενικά οικημάτων, στα οποία στεγάζονται κατοικίες, ορισμένων ειδών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, εφόσον η εγκατάσταση στους χώρους τούτους δεν απαγορεύεται από τον Κανονισμό της πολυκατοικίας ή, εν ελλείψει κανονισμού, με υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή της πολυκατοικίας για τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών, των στεγαζόμενων στο ίδιο κτίριο κατοικιών.
  Άρα είναι βασικό να υπάρχει σύμφωνη γνώμη των ενοίκων . Τώρα όσο αφορά το είδος του καταστήματος είναι συνάρτηση του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος και του εξοπλισμού του .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 39. Ο/Η ΟΛΓΑ ΝΑΣΙΡΙΔΟΥ λέει:

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ ΕΝΑ e-shop(ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ) ΠΟΥ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ COOKIES,CUPCAKES,ΤΟΥΡΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.ΑΝ ΟΧΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΜΑΙ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΙΚ ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ Κ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΑΣΤΑ.ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΑΛΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ?
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 40. Καλησπέρα

  για να έχετε ηλεκτρονικό κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να υπάρχει και επαγγελματικός χώρος ο οποίος θα αδειοδοτηθεί .
  Για το σπίτι θεωρώ ότι δεν προβλέπεται να γίνει χρήση μιας και τα εργαστήρια πρέπει να είναι χώροι κυρίας χρήσεως .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 41. Ο/Η ΟΛΓΑ ΝΑΣΙΡΙΔΟΥ λέει:

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.ΓΙΑ ΝΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΘΕΙ ΕΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗ Η ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Κ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΑΠΛΩΣ ΕΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 42. Καλημέρα

  από πλευράς υγειονομικής νομοθεσίας δεν απαιτείται εξειδίκευση για να ανοίξει κάποιος ζαχαροπλαστείο ( να έχει σπουδάσει δηλαδή ζαχαροπλάστης ).

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 43. Ο/Η Σοφία Καστρίτη λέει:

  Καλησπέρα σας,

  Θα ήθελα και γω να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο νέο σχετικά με την επιχείριση στο σπίτι και τη διάθεση των προΐοντων (cookies ,cakes,τουρτες γαμων-γενεθλίων και γενικα σπιτικών γλυκών) μέσω του ιντερνετ.

  Σε κάθε περίπτωση θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα τι άδεια ακριβώς χρειάζομαι..

  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

 44. Καλησπέρα

  θα σας πρότεινα να περιμένουμε να εκδοθούν οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι μιας και το ερώτημά σας έχει διαβιβαστεί στο αρμόδιο Υπουργείο μιας και είχαμε και προγενέστερα ίδια ερώτηση .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 45. Ο/Η Στρατος Μαρκουλης λέει:

  Γεια σας θα ηθελα να ρωτησω το εξης:
  θελω να ανοιξω ενα μαγαζι το οποιο να πουλαει ειδη ζαχαροπλαστικης (κουβερτουρες, τρουφες, κουφετα, ειδη συσκευασιας ζαχαροπλαστικης, ζαχαροπαστες, σκευη ζαχαροπλαστικης κ.α) παραλληλα ομως μεσα στον ιδιο χωρο θελω να υπαρχει και μια γωνια στην οποια θα πουλιουνται ντονατς και μικρα cake…ο χωρος θα εχει το πολυ μεχρι 5 τραπεζια….

  α) τι προυποθεσεις πρεπει να τειρει το μαγαζι απο αποψη τετραγωνικων και χωρων (λατζες, τουαλετες κτλ.) σε περιπτωση που τα cake και τα ντονατς τα περνω ετοιμα απο καποιο ζαχαροπλαστειο??
  β) σε περιπτωση που τα cake και τα ντονατς τα περνω ετοιμα αλλα κατεψυγμενα απο καποιον εμπορο και το μονο που θα κανω θα ειναι η αποψυξη και το ψησιμο τι αλλαζει στις προυποθεσεις???
  γ)επισης σαν τι θα χαρακτηριστει η επιχειρηση?? σαν ειδη ζαχαροπλαστικης-αναψυκτηριο ή κατι αλλο??

 46. Ο/Η Ανθή λέει:

  Καλησπέρα και ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά σας…
  Eνδιαφέρομαι να ανοίξω ένα εργαστήρι παραγωγής ζυμαρικών στο οποίο θα λειτουργεί και πωλητήριο (στο μπροστινό μέρος)
  Θα ήθελα να μου δώσετε πληροφορίες σε σχέση με τον διαχωρισμό των χώρων πχ.μια απλή γυψοσανίδα αρκεί;
  Πόσα τετραγωνικά πρέπει να είναι και γενικά αν μπορούσατε να με παραπέμψετε σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την νομοθεσία και τα υγειονομικού περιεχομένου.θέματα.
  Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων

 47. Καλημέρα

  η κατηγορία της επιχείρησης που θέλετε να δημιουργήσετε ανήκει στην κατηγορία :
  ΑΡΘΡΟ 11 : ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι – Παρασκευαστές & Συσκευαστές που πωλούν λιανικώς, Παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, παραγωγής νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, Παραγωγικές μονάδες παραγωγής φρυγανιών, μπισκότων, διατηρημένων ειδών ζαχαροπλαστικής και Μονάδες παραγωγής κακάο, σοκολάτας και ζαχαρωτών και την άδεια την χορηγεί η Δ/νση Ανάπτυξης που θέτει και τις τεχνικές προδιαγραφές χώρων και μηχανημάτων .

  Στην κατηγορία παρασκευαστών-συσκευαστών ανήκουν τα εργαστήρια ή εργοστάσια παρασκευής ή επεξεργασίας ή και συσκευασίας τροφίμων και ποτών των οποίων τα προϊόντα προορίζονται να διατεθούν κατά κύριο λόγο σε καταστήματα λιανικής πώλησης και τα οποία αδειοδοτούνται (με γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας) από τις Δ/νσεις ανάπτυξης σύμφωνα με το Ν.3325/05 (ΦΕΚ68/τΑ/11-3-2005, άρθρο 4) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
  Όπως αναφέρθηκε παραπάνω ο σχεδιασμός των χώρων και ο εξοπλισμός στις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής θα είναι σύμφωνος με τη μελέτη HACCP και με βάση αυτή θα διενεργείται ο έλεγχος από τους αρμόδιους υγειονομικούς υπαλλήλους .

  Όπως ορίζεται στα άρθρα 3 και 12 της παρούσας οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να διαθέτουν τους παρακάτω χώρους:
  Α. Επιχειρήσεις παρασκευής.
  α) Χώρος παραλαβής και αποθήκευσης πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας.
  Η κατασκευή και ο εξοπλισμός της αποθήκης θα διασφαλίζει την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.
  Όπου απαιτούνται ψυκτικοί θάλαμοι θα είναι επαρκούς χωρητικότητας με δυνατότητα παρακολούθησης θερμοκρασιών και σε εφαρμογή των όρων και προϋποθέσεων των άρθρων 62 και 63 του Κώδικα Τροφίμων κα Ποτών .
  Οι περιέκτες τροφίμων για την φύλαξη χύδην πρώτων υλών πρέπει να τηρούν της εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.
  Θα λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για τον αερισμό και την τήρηση κατάλληλης θερμοκρασίας και υγρασίας στον χώρο της αποθήκης, με μηχανολογικό εξοπλισμό, όπου απαιτείται,
  Όλες οι πρώτες ύλες θα προέρχονται από αξιόπιστους προμηθευτές σύμφωνα με τον Ε.Κ 852/2004 και τους αντίστοιχους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής.
  β) Χώρος παρασκευής και επεξεργασίας.
  Ο εξοπλισμός στο χώρο παρασκευής και επεξεργασίας θα είναι από κατάλληλο και υγειονομικά αποδεκτό υλικό. Ειδικά ο εξοπλισμός που σχεδιάζεται να έρχεται σε επαφή με τρόφιμα πρέπει να είναι από υλικό κατάλληλο για τρόφιμα κατά τις ισχύουσες Εθνικές και Κοινοτικές διατάξεις
  Όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούνται θα φυλάσσονται μετά τον καθαρισμό τους σε κλειστές προθήκες ή σε κατάλληλα ράφια. Θα λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για τον αερισμό του χώρου και όπου αυτός γίνεται με ανοίγματα (παράθυρα, πόρτες κ.λπ.) σε αυτά θα τοποθετείται κατάλληλο προστατευτικό πλέγμα και θα μπορούν να καθαρίζονται . Στους χώρους όπου τα τρόφιμα ή οι πρώτες ύλες παρασκευής τους εκτίθενται σε απ’ ευθείας επαφή θα υπάρχει σε κατάλληλη θέση νιπτήρας με ποδοκίνητο σύστημα για το πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων κατά την διαδικασία παρασκευής. Η διασταυρούμενη επιμόλυνση αποφεύγεται με βάση το ισχύον διάγραμμα ροής όπως αποτυπώνεται στις σχετικές μελέτες HACCP ή όπως προκύπτει από σχετικούς Οδηγούς Ορθής Υγιεινής.
  Σε κάθε περίπτωση στα σχεδιαγράμματα κάτοψης θα πρέπει να αποτυπώνονται οι χώροι και η χρήση τους.
  Οι διαστάσεις του χώρου παρασκευής και επεξεργασίας θα είναι επαρκής, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφαλής παραγωγή των τροφίμων.
  Τα απορρίμματα θα φυλάσσονται προσωρινά σε ειδικά δοχεία επαρκούς χωρητικότητας από κατάλληλο υλικό, ώστε να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται αποτελεσματικά.
  Το κάλυμμα των δοχείων θα είναι στεγανό και θα ανοίγει με ποδοκίνητο μηχανισμό.
  γ) Χώρος πλύσεως σκευών.
  Ο χώρος πλύσης των σκευών καθώς και των αντικειμένων που δεν αποτελούν μέρος του εξοπλισμού θα είναι ανάλογος και κατάλληλος, ώστε να επιτυγχάνεται ο αποτελεσματικός καθαρισμός και απολύμανση τους, ενώ η χωροθέτηση του εν λόγω χώρου θα πρέπει να συμβάλλει στην αποφυγή του κινδύνου της διασταυρούμενης επιμόλυνσης.
  Ο αριθμός λεκανών πλύσης τροφίμων ή σκευών θα είναι επαρκής και απαιτείται η ύπαρξη και ενός κατάλληλου, ποδοκίνητου νεροχύτη για το πλύσιμο των χεριών του προσωπικού.
  Διαδικασία καθαρισμού και απολύμανσης της εγκατάστασης και του εξοπλισμού.
  Η διαδικασία καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων παρασκευής και του εξοπλισμού πρέπει να γίνεται με κατάλληλο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ο αποτελεσματικός καθαρισμός και απολύμανση τους συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας ξηρού καθαρισμού όπου από τη φύση του προϊόντος κρίνεται κατάλληλη.
  δ) Χώρος αποθήκης ετοίμων προϊόντων:
  Όταν η αποθήκευση αφορά συσκευασμένα τρόφιμα (αποθήκη μονάδας επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων) οι απαιτήσεις είναι οι ίδιες με αυτές που περιγράφονται στις αποθήκες. Σε κάθε άλλη περίπτωση στον χώρο αυτό θα υπάρχουν ράφια, κλειστές προθήκες και ψυκτικοί θάλαμοι όπου αυτοί απαιτούνται .
  Θα λαμβάνονται μέτρα για τον αερισμό και τον φωτισμό του χώρου με μηχανολογικό εξοπλισμό, όπου απαιτείται ώστε να εξασφαλίζονται σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, κατάλληλες για τα παραγόμενα προϊόντα.
  ε) Χώρος διάθεσης ή διανομής ετοίμων προϊόντων.
  Στο χώρο αυτό θα υπάρχουν ράφια, κλειστές προθήκες ή ψυκτικοί θάλαμοι όπου απαιτείται και θα λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα των προς διάθεση προϊόντων.
  Όλοι οι παραπάνω χώροι θα απεικονίζονται στο διάγραμμα ροής και θα αποτυπώνονται στα σχεδιαγράμματα κάτοψης της επιχείρησης.

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 48. Ο/Η panagiotis λέει:

  geia sas kirie antoni proti fora mapino edo alla prokeitai ,i malon endiaferomai na anoikso ena mpougatsatzidiko eimai 43 xronon,tha ithela na sas rotiso epidotiseis gia neos epixeirimaties dinei to kratos,an nai pou prepei nai pou prepei na apeuthintho,to orio tis ilikias mou me painei na anoikso mia epixeirisi? Sas euxaristo tha perimeno apantisi opote mporesete…kati akoma an dinei to kratos epidotiseis pote arxizoun autes,ti prepei na kano?

 49. Καλημέρα

  συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά βρισκόμουν εκτός Κρήτης,

  δυστυχώς όπως έχω απαντήσει σε πολλούς που ρωτάνε κάτι ανάλογο με εσάς δεν γνωρίζω θέματα πέραν των υγειονομικών όπως είναι επιδοτήσεις , κόστος αδειοδότησης κλπ .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 50. Ο/Η ILIAS XYDIARIS λέει:

  εχω αναψυκτηριο > 50 καθισματα και θα ηθελα να μπορω να πουλω παστες και τουρτες κλπ ΓΙΑ ΕΞΩ οπως
  γινεται στα ζαχαροπλαστεια.
  Γινεται; αν πρεπει να αλλαξω την αδεια μου τι πρεπει να κανω?

 51. Ο/Η ILIAS XYDIARIS λέει:

  Να ρωτησω και κατι αλλο που ισως να ειναι ασχετο… εγω αγορασα το αναψυκτηριο μου απο καποιον αλλον που το πουλουσε και απλα εκανα μεταβιβαση αδειας μεσον Δημου, ζω σε μικρο νησι . Ειναι κατω των 50 καθισματων με 3 λαντζες κλπ… συνολικο εμβαδον 55 τ.μ.μεσα και 15 τ.μ. βεραντα και διαθετει μια τουαλεττα με προ-θαλαμο κλπ……. φτιαχνει και κρεπες.Πρωτον εχει αδεια μονο για 9 καθισματα μεσα και 14 εξω και μου φαινοντε λιγα για τα τετραγωνικα του μαγαζιου. Κανω λαθος; Ειναι σε κατοικιμενη περιοχη στο Φρυ της Κασου … γυρω εχει μαγαζια αλλα. Απεναντι μας μεχρι προσφατα ηταν ενα παρασκευαστηριο-ζαχαροπλαστειο που μολις εκλεισε.
  Δευτερον ο διπλανος ο οποιος εχει ενα μικρο ξενοδοχειο ΚΑΙ τυγχανει στραβοξυλο μας προκαλει συνεχως προβληματα για την μουσικη. Ενω ειχαμε βγαλει αδεια μουσικης νομιμα και πληρωσαμε ΑΕΙΠΙ κλπ…. και ειχαμε ενα κασετοφωνο και δεν παιζαμε ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΑ μουσικη ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ( και την κλειναμε στις 11.00 μ.μ.) ζητησε απο το Υγειονομειο να μας αφαιρεσει την αδεια μας. Ηρθε το Υγειονομειο πριν μερικους μηνες και μετρησε τον ΗΧΟ με την μουσικη στην ΔΙΑΠΑΣΟΝ και μας ειπε οτι δυστυχως δεν μπορει να μας εγκρινει αδεια μουσικης λογω του γειτωνα. Μας εστειλαν επισημη επιστολη στην οποια μας το λενε αυτο αλλα στην οποια αναφερουν επισης οτι ενω του ζητησας την αδεια να επισκεφτουν τα δωματια του για να δουν την μονοση ΕΚΕΙΝΟΣ αρνηθηκε….!!!!!!!!!!!! Τι μπορω να κανω με αυτο το θεμα;;; Του κυριου αυτου ο πατερας τυγχανει να ειναι ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ!! Παρακαλω εχω ερθει με την οικογενεια μου απο το εξωτερικο και δεν ξερω πως να χειριστω αυτον τον πολεμο που μου γινεται…. μαθαινω τοι τα ιδια εκανε και στον ποηγουμενο ιδιοκτητη….
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,
  ΗΛΙΑΣ ΞΥΔΙΑΡΗΣ

 52. Καλησπέρα

  αν και δεν έχω καταλάβει απόλυτα τι εννοείται με το ΕΞΩ σας ενημερώνω ότι επιτρέπονται οι επεκτάσεις των καταστημάτων μετά από τροποποίηση των αδειών τους εφόσον φυσικά καλύπτονται οι νέες απαιτήσεις .
  Θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε την Υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε όπου θα σας πληροφορήσουν με υπευθυνότητα .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 53. Ο/Η ΗΛΙΑΣ ΞΥΔΙΑΡΗΣ λέει:

  EYXAΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.
  ΟΤΑΝ ΛΕΩ ΕΞΩ ΕΝΝΟΩ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Π.Χ. 6 ΠΑΣΤΕΣ Η 1 ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΟΥΡΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΒΑΛΩ ΣΕ ΚΟΥΤΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΕΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΔΩΡΩ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ…. ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ Η ΑΔΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ Δ Ε Ν ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝΤΕ ΓΛΥΚΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΔΩΡΟΥ ΓΙΑ ΕΞΩ;;; ΓΙΑΥΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΣΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΑΝΕΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΩ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΓΛΥΚΑ, ΠΑΓΩΤΑ, ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ, ΚΑΦΕΔΕΣ, ΠΟΤΑ ΚΛΠ…. ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΟΥΛΩ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΓΙΑ ΕΞΩ;;;; ΤΙ ΛΕΤΕ;;; ΜΦΧ, ΗΛΙΑΣ

 54. Καλησπέρα και πάλι

  επομένως θέλετε να προσθέσετε νέα δραστηριότητα .Όπως σας είπα και στην πρώτη μου απάντηση αυτό μπορεί να γίνει εάν πληρούνται οι νέες προϋποθέσεις που θέτει η διάταξη για την αδειοδότηση .
  Η κατηγορία που ανήκει το κατάστημα σας είναι :
  1)Να μην έχετε καθίσματα επομένως :Επιχειρήσεις λιανικής & χονδρικής διάθεσης τροφίμων (πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής ) μικτό κατάστημα με το αναψυκτήριο που έχετε ήδη .

  2) Αν θέλετε οι πελάτες σας να καταναλώνουν και τα γλύκα στο κατάστημα :ΑΡΘΡΟ 14 :ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ (ζαχαροπλαστείο – Αναψυκτήριο μία άδεια )

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 55. Καλησπέρα

  για το ερώτημα σας αυτό σας αναφέρω την νέα υγειονομική διάταξη σε σχέση με τη χρήση μουσικής :
  ΧΡΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ :Με τη νέα ΥΔ πλέον για τη χορήγηση άδειας χρήσης μουσικών οργάνων στην αίθουσα της επιχείρησης α) δεν απαιτείται υπεύθυνη δήλωση μηχανικού για την ηχοαπομόνωση του κτιρίου β) δεν απαιτείται ηχομέτρηση αλλά μόνο αυτοψία. Όσον αφορά τη χρήση μουσικής στους υπαίθριους χώρους απαιτείται η τεχνική έκθεση του μηχανικού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη διάταξη και το τοπογραφικό σχεδιάγραμμα, τα οποία και θεωρούνται από την υγειονομική υπηρεσία . Εξυπακούεται ότι γενικά η χορήγηση γνωμοδότησης για χρήση ή μη μουσικών οργάνων εντός ή και εκτός της επιχείρησης, πέραν των προαναφερομένων δικαιολογητικών, γίνεται μετά από αυτοψία και αφού ληφθούν υπόψη η θέση της επιχείρησης σε σχέση προς κατοικίες, τυχόν ανοίγματα στην αίθουσα της επιχείρησης, παράπονα πολιτών κ.λ.π. καθώς και διαπιστώσεις των αρμόδιων αρχών κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 56. Ο/Η ΗΛΙΑΣ ΞΥΔΙΑΡΗΣ λέει:

  sas eyxaristo poly K. Papadakh….. tha grapso sthn yphresia opou anoikei h Kasos sxetikh epistolh. Mboro na anafero ayta pou mou eipate parapano?
  Ilias Xydiaris

 57. Ο/Η ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΣΠΑΝΟΓΙΑΝΝΗ λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.
  ΕΧΩ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ ΜΕ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ 24… ΘΑ
  ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΝΑ ΠΟΥΛΑΩ ΠΑΣΤΕΣ Η ΤΟΥΡΤΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΠΟΥ
  ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΒΙΤΡΙΝΑ ΜΟΥ ΣΕ ΠΕΛΑΤΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ
  ΣΥΣΚΕΥΑΖΩ ΣΕ ΚΟΥΤΙ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ; ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ
  ΠΟΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΑ ΟΡΙΖΕΙ ΑΥΤΑ; ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. ΠΟΛΥΞΕΝΗ

 58. Ο/Η ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΣΠΑΝΟΓΙΑΝΝΗ λέει:

  ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 39 ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.

 59. Καλησπέρα

  με την νέα υγειονομική νομοθεσία δίδεται η δυνατότητα μικτών καταστημάτων αρκεί να τηρούνται οι νέες προϋποθέσεις :
  ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
  Η νέα υγειονομική διάταξη φέρνει στην καθημερινότητα, τόσο των
  επιθεωρητών όσο και των επιχειρηματιών και χειριστών τροφίμων αυτό
  που χρόνια τώρα η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία προβλέπει : τον αυτοέλεγχο των
  επιχειρήσεων και την εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας –
  υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων .
  Τι αλλαγές φέρνει η νέα υγειονομική διάταξη επιγραμματικά :
  • Από τώρα και μετά ,με πλέον επίσημο τρόπο όσο αφορά και την
  αδειοδότηση των καταστημάτων , θα γίνεται έλεγχος σε σχέση με την
  εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου όπως είναι το HACCP . Το
  σύστημα HACCP (Ανάλυση Επικινδυνότητας-Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου,
  Hazard Analysis Critical Control Points ) είναι ένα σύστημα ελέγχου
  τροφίμων που στηρίζεται στην πρόληψη. Ο εκ των προτέρων
  προσδιορισμός, ανίχνευση και εκτίμηση των διαδικασίας δίνει την ευκαιρία
  για τη λήψη προληπτικών μέτρων με σκοπό την αποφυγή τους. Αυτού του
  είδους η προσέγγιση υποστηρίζει – σε αντίθεση με την παραδοσιακή
  προσέγγιση – μια αντίληψη προληπτικής ασφάλειας και ποιότητας του
  προϊόντος. Απόρροια του παραπάνω είναι και οι επόμενες νέες απαιτήσεις:
   Πιστοποιημένης Εκπαίδευσης του προσωπικού.
   Αρχειοθετημένες όλες οι διαδικασίες όπως αυτής της απεντόμωσης
  μυοκτονίας , καταγραφής θερμοκρασιών , αναλύσεων (μικροβιολογικών ,
  χημικών κλπ ) που αφορούν τον αυτοέλεγχο των επιχειρήσεων .
   Οι απαιτήσεις σε χώρους , δεν θα ορίζονται με τον καθορισμό
  ελάχιστων τετραγωνικών στα παρασκευαστήρια , αριθμό συστημάτων
  πλύσεως σκευών και σε τουαλέτες , αλλά σε σχέση με τις προδιαγραφές
  των συστημάτων αυτοελέγχου αποτέλεσμα του οποίου είναι πλέον η
  ύπαρξη αποδυτηρίων προσωπικού που πλέον είναι νομοθετική απαίτηση
   Πέρα από τα σχεδιαγράμματα που απαιτούσε η παλιά Νομοθεσία
  Α1β 8577/83 απαιτείται και η προσκόμιση διαγράμματος ροής της
  επιχείρησης .
   Γίνεται πρόβλεψη για νέες επιχειρηματικές δράσεις όπως είναι τα
  Logistics και το ηλεκτρονικό εμπόριο .
   Αλλάζει ριζικά η φιλοσοφία της αδειοδότησης με την ελεύθερη
  ανάπτυξη διαφορετικών δραστηριοτήτων πχ τρόφιμα με κατάστημα μη
  τροφίμων πχ Βιβλιοπωλείο και καφετέρια , σούπερ μάρκετ ή και μίνι
  μάρκετ θα μπορούν να τεμαχίζουν, να συσκευάζουν και να πωλούν κρέατα
  ή τυροκομικά, να πωλούν φρεσκοστυμμένους χυμούς, χύμα κρασί, αλλά
  και να έχουν στους χώρους τους καφέ ή σνακ μπαρ.
  Σελίδα 8 από 199 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
   Δεν θα απαιτούνται πια επιπλέον άδειες και άλλες διοικητικές
  διαδικασίες. Ένα κρεοπωλείο θα μπορεί χωρίς περιττές άδειες και
  γραφειοκρατία να διαθέτει τυροκομικά προϊόντα, ένα καφεκοπτείο ή ένα
  ζαχαροπλαστείο ξηρούς καρπούς κλπ. με μοναδική προϋπόθεση, σε κάθε
  περίπτωση, να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων.
   Τέλος η κατηγοριοποίηση των καταστημάτων αλλάζει και από ένα
  πολύπλοκο σύστημα με πολλές κατηγορίες έχουμε πλέον τις εξής
  κατηγορίες :
  1. Παρασκευαστές & Συσκευαστές που πωλούν λιανικώς, Παραγωγικές
  μονάδες αρτοποιίας, παραγωγής νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής,
  Παραγωγικές μονάδες παραγωγής φρυγανιών, μπισκότων, διατηρημένων
  ειδών ζαχαροπλαστικής και Μονάδες παραγωγής κακάο, σοκολάτας και
  ζαχαρωτών
  2. Αποθήκευση – Διανομείς & Μεταφορείς
  3. Επιχειρήσεις Λιανικού & Χονδρικού Εμπορίου
  4. Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών
  5. Επιχειρήσεις Αρτοποιητικής Νομοθεσίας

  Μιλήστε λοιπόν με την αρμόδια Υπηρεσία που ανήκετε για να σας ενημερώσουν ΕΠΙΣΗΜΑ αν υπάρχει κυρίως η κτιριακή δυνατότητα και φυσικά όλα τα υπόλοιπα που ανέφερα παραπάνω

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 60. το άρθρο 39 ανήκει στην διάταξη που έχει καταργηθεί ….

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 61. Ο/Η Konstantinos λέει:

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρετε στον κόσμο.
  Θα ήθελα να σας κάνω τις εξής ερωτήσεις:
  1. Ενδιαφέρομαι να ασχοληθώ με την ζαχαροπλαστική αλλά δεν έχω λάβει κάποιου είδους εκπαίδευση. Θα πρέπει όπως και για την ίδρυση αρτοποιείου να έχω υποχρεωτική εκπαίδευση 2 ετών και 1 έτος προϋπηρεσία ή μπορώ να κάνω έναρξη χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση ή προϋπηρεσία?
  2. Το ζαχαροπλαστείο θα ήθελα να το ανοίξω στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, θα πρέπει να απευθυνθώ στο δήμο για να βγάλω άδεια ή σε κάποια άλλη αρχή? Επίσης ποια είναι τα δικαιολογητικά που απαιτούνται?
  3. Διαθέτω ήδη χώρο ο οποίος είναι διώροφος (65τμ ο κάθε όροφος) αλλά η οροφή λόγο παλαιότητας του κτηρίου είναι κυρτή με κεραμιδί. Μπορεί ο επάνω χώρος να στεγάσει εργαστήριο δεδομένου ότι η οροφή δεν είναι από μπετόν? Υπάρχει κάποιο minimum σε ύψος που πρέπει να έχει το εργαστήριο?
  4. Επίσης αν στο ζαχαροπλαστείο θέλω να παρασκευάζω και να πουλάω τυρόπιτες και σάντουιτς και γενικά είδη πρωινού αλλά και μπισκότα και βουτήματα θα πρέπει να έχω διαφορετική άδεια?
  5. Τέλος, αν στο μέλλον θέλω να προσθέσω στην δραστηριότητα μου και την παρασκευή και διάθεση άρτου θα πρέπει και πάλι να λάβω διετή εκπαίδευση και μονοετή προϋπηρεσία?
  Και απλά μια διευκρίνηση κάθε περίπτωση όσον αφορά την οποιαδήποτε δραστηριότητα στο χώρο του ζαχαροπλαστείου δεν θα υπάρχουν καθίσματα για κατανάλωση στο χώρο.

 62. Ο/Η Γεωργία Δρόσου λέει:

  Καλησπέρα,
  ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρετε.
  θα ήθελα να ανοίξω ένα πρατήριο άρτου στην Αττική. Διάβασα ότι απαιτούνται 12 τμ. Αν πουλάω και καφέ σε περαστικούς χρειάζονται παραπάνω τμ? και επίσης τι γίνεται με την άδεια? που πρέπει να απευθυνθώ? Πόσος χρόνος περίπου χρειάζεται για να βγεί η άδεια? είναι απαραίτητο να υπάρχει wc για τους πελάτες?συγνώμη που κάνω αρκετές ερωτήσεις αλλά τώρα άρχισα να το ψάχνω.

 63. Καλησπέρα

  δυστυχώς το θέμα αυτό δεν είναι υγειονομικό μιας και ο νόμος ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης . Εμείς σαν υγειονομική Υπηρεσία απαιτούμε να υπάρχει εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων .
  Τώρα αν δεν μιλάμε για εργαστήριο ζαχαροπλαστικής της άδεια την χορηγεί ο Δήμος μετά από γνωμοδότηση της υγειονομικής Υπηρεσίας . Επομένως θα έλεγα να ρωτήσεις στο Δήμο Αγίου Νικολάου για τα διαδικαστικά εκεί οι υπάλληλοι έχουν πολύ καλή κατάρτιση και θα σου πουν και την Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Λασιθίου όπου και εκεί οι συνάδελφοι θα σου αναφέρουν τις υγειονομικές απαιτήσεις .
  Ο χώρος ανάπτυξης επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να είναι χαρακτηρισμένος ως κύριας χρήσεως . Το ζαχαροπλαστείο μπορεί να πουλάει και τυρόπιτες και σάντουιτς όπως επίσης και τα υπόλοιπα που αναφέρεις πλέον με τη νέα υγειονομική διάταξη . Με το πρατήριο άρτου απαιτούνται 12 τμ ξεχωριστού χώρου και δεν γνωρίζω κάτι περί προϋπηρεσίας .Το αν έχεις καθίσματα δεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 64. Καλησπέρα

  με την παλιά υγειονομική διάταξη και με τροποποίηση επιτρέπονταν σε πρατήρια άρτου με την προσθήκη επιπλέον 8 τμ να διαθέτουν καφέ σε περαστικούς . Δυστυχώς η νέα υγειονομική διάταξη δεν προβλέπει κάτι τόσο ειδικό και συγκεκριμένο . Βέβαια επιτρέπει την πώληση ακόμα και σε καθήμενους αρκεί όμως να καλύπτονται νέες απαιτήσεις (δεν υπάρχουν βέβαια ελάχιστα τετραγωνικά ) και αυτό γίνεται με την προσθήκη νέας κατηγορίας :Επιχειρήσεις Αναψυχής

  Οι επιχειρήσεις στις οποίες προσφέρονται κατά κύριο λόγο οινοπνευματώδη ποτά και αναψυκτικά με συνοδεία πρόχειρου γεύματος καθώς και υπηρεσίες αναψυχής (καφενεία, open bar, αναψυκτήρια και τα όμοια).
  Φυσικά απαιτούνται τουαλέτες . Την άδεια την χορηγεί ο Δήμος και εκεί θα ρωτήσετε τα γραφειοκρατικά .
  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 65. Ο/Η Konstantinos λέει:

  Ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση σας. Μια διευκριννηση μονο ακομα θα ηθελα, αν μιλαμε για ζαχαροπλαστειο με εργαστηριο ζαχαροπλαστικης μαζι υπαρχει καποια διαφορετικη νομοθεσια? Υπαρχει καποιος νομος τον οποιο να γνωριζετε και στον οποιο θα μπορουσατε να με παραπεμψετε αναφορικα με την εναρξη επιχειρησης? Τελος για να μην σας κουραζω αλλο οσον αφορα την εκπαιδευση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων υπαρχει καποιος κρατικος οργανισμος ο οποιος να προσφερει τετοιου ειδους πιστοποιηση?

 66. Καλημέρα

  με την εκπαίδευση είναι μια πονεμένη ιστορία που δεν θέλω να εμπλακώ . Υπάρχουν πιστοποιημένα ΚΕΚ ιδιωτικά αλλά και κάποιοι φορείς δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου . Πρέπει να το ψάξετε λιγάκι . Έχω δει ότι και ο Σύλλογος Εποπτών πραγματοποιεί σεμινάρια http://www.edye.gr .
  H διαφορά του ζαχαροπλαστείου με αυτό του εργαστηρίου είναι ότι το δεύτερο μπορεί να κάνει και χονδρική πώληση και αδειδοτείται από την Δ/νση ανάπτυξης και όχι από το Δήμο .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 67. Ο/Η Μιχάλης Αντωνόγλου λέει:

  Καλησπέρα,
  Θέλω να ανοίξω μαγαζί που θα πουλάει γλυκά του κουταλιού αλλα ταυτόχρονα να μπορώ να τα σερβίρω μαζι με καφέ, αναψυκτικά και παγωτό. Μπορείτε να μου πειτε σε ποια κατηγορία ανήκει;
  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας.
  Με φιλικούς χαιρετισμούς,
  Αντωνόγλου Μιχάλης

 68. Καλημέρα

  συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά έχουμε διάφορες εκδηλώσεις που τρέχουν και δεν υπάρχει χρόνος .

  Οι κατηγορίες είναι 2 στην περίπτωσή σας .
  1) Επιχειρήσεις λιανικής & Χονδρικής διάθεσης τροφίμων & ποτών
  2) Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 69. Ο/Η ΠΕΤΡΟΣ ΠΡΑΖΑΚΗΣ λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΚΑΦΕ.ΚΡΥΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ,ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΙΤΕΣ ΤΟΣΤ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΟΜΟΜΑΣΩ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 70. Καλημέρα

  η απαίτηση του ότι ο χώρος που δημιουργούνται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να είναι ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ δεν αλλάζει .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες
  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 71. Ο/Η Ευγενία λέει:

  Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσφέρετε.

  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω παραδοσιακό λουκουματζίδικο και θα ήθελα να ρωτήσω αν επιτρέπεται και η πώληση καφέ σε αυτού του είδους μαγαζιά ή θα πρέπει να βγάλω άδεια αναψυκτηρίου για να μπορώ να διαθέτω και καφέ.

  Σας ευχαριστώ πολύ

 72. Καλησπέρα …

  με την νέα υγειονομική διάταξη δεν υπάρχουν πλέον υποκατηγορίες πχ λουκουματζιδικα
  η νέα κατηγορία είναι : Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

  Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.
  Όπως αναφέρει λοιπόν καλυπτεστε και για προσφορά καφέ χωρίς επιπλέον άδεια .
  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες
  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 73. Ο/Η Ευγενία λέει:

  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σας.

 74. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΟΣ λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΕΧΩ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ-ΓΑΛΑΚΤΟΠΩΛΕΙΟ Χωρις παρασκευαστηριο 100 καθισματων. Με χωρους πλυσης σκευων/ψυγειου/μπουφε/ταμειου συνολικα 28m2. θα ηθελα σας παρακαλω να ξερω αν ειναι παρανομο να πουλαω 1] Διαφορες πιτες [τυρι,σπανακι,αλαντικα,πιτσες] 2] Ετοιμα προψημενα κατεψυγμενα μπιφτεκι,κοτοπουλο [για σαντουιτς] 3]Πρωινα [βουτηρο,μαρμελαδα,αβγα,κρουασαν] 4] Σαλατες, ρωσικη,τζατζικι,[για σαντουιτς] Ολα παρασκευαζονται σε νομιμως εργαστηρια. Τελος να ρωτησω αν μπορω να εχω φουρνο θερμου αερος για να αποψυχω και να θερμαινω τα κατεψηγμενα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

 75. Καλημέρα

  Ζητώ συγγνώμη αλλά όλη αυτή η εβδομάδα που περνάει ήταν δύσκολη και βρισκόμουν εκτός για να μπορέσω να απαντήσω .

  Σύμφωνα με την παλιά νομοθεσία :Αναψυκτήρια καταστήματα με καθίσματα είναι τα καταστήματα, στα οποία προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες ορισμένα γλυκίσματα (γλυκά ταψιού, πάστες, κωκ, εκλαίρ, παγωτά κ.τ.ομ.), τοστ και άλλα σάντουιτς, πίττες και άλλα παρόμοια παρασκευάσματα, καθώς και καφές και κάθε είδους ποτά, οινοπνευματώδη και αναψυκτικά. Τα είδη αυτά, αν δεν παρασκευάζονται στο ίδιο το κατάστημα, θα προέρχονται από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια, γεγονός που θα αποδεικνύεται κάθε φορά με βάση τα τιμολόγια πωλήσεως ή τα δελτία αποστολής.
  Στην νέα υγειονομική διάταξη αυτή η κατηγορία είναι πρόχειρου γεύματος χωρίς όμως να διευκρινίζονται τα είδη .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες
  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 76. Ο/Η stathis λέει:

  εχω αδεια καφετεριασ κ θελο να βγαλο πρωινα επιτρεπεται?
  εχο 36 καρεκλεσ κ εαν οχι ποσα τ.μ. πρεπει να εχο κ τι αδεια πρεπει να βγαλω?

 77. Καλημέρα

  συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση μιας και λόγω εξεταστικής βρισκόμουν στην Αθήνα .
  Όχι δεν προβλέπεται αυτό που αναφέρετε παρά μόνο αν προστεθεί νέα κατηγορία .

  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Αντιπρόεδρος ΔΣ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 78. Ο/Η stathis λέει:

  σας ευχαριστο παρα πολυ,τι αδεια πρεπει να κανο για να επιτρεπεται?αναψηκτιριο,μπαρ Η ?δεν εχο 23 τ.μ. που πρεπει για παρασκεβαστιριο.εχο 17 τ.μ.

 79. Ο/Η stathis λέει:

  θελω να μου πειται τι αδεια πρεπει να βγαλο ωστε να επιτρεπεται να σερβιρο
  αναψηκτικα,καφεδεσ.ποτα,πρωινα(τηγανιτα αυγα,ομελετεσ,σαντουιτσ),παγοτα

 80. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

  Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.

  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Αντιπρόεδρος ΔΣ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 81. Καλημέρα

  τα ελάχιστα τετραγωνικά που αναφέρετε δεν ισχύουν πλέον γιατί έχει καταργηθεί η διάταξη που διαβάσατε .

  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Αντιπρόεδρος ΔΣ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 82. Ο/Η stathis λέει:

  Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.
  λεει οτι δεν μπορεισ να φτιαχνεισ προχειρα φαγητα οπωσ ομελετεσ λεει οτι πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.

 83. Καλημέρα

  ΑΡΘΡΟ 14 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

  Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

  Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.

  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Αντιπρόεδρος ΔΣ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 84. ΚΑλημέρα

  αναφέρει ότι μπορεί να παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις αν δεν έχει παρασκευαστήριο . Η ομελέτα παρασκευάζεται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος κατά την άποψη μου . Ένα αναψυκτήριο παλιά δεν μπορούσε??

 85. Ο/Η stathis λέει:

  ΑΡΘΡΟ 14 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ..
  εαν εχω αυτην τιν αδεια μπωρο να φτιαχνω πρωινα?(αυγα ψητα,ομελα ζαμπον τυρι κ.τ.λ του πρωινου πραγματα)

 86. Τι ακριβώς κατάστημα έχετε μιας και στην κατηγορία αυτή υπάρχουν διάφορα . Η νομοθεσία πάντως δεν το διευκρινίζει μιας και αναφέρει : Οι επιχειρήσεις στις οποίες προσφέρονται κατά κύριο λόγο οινοπνευματώδη ποτά και αναψυκτικά με συνοδεία πρόχειρου γεύματος καθώς και υπηρεσίες αναψυχής (καφενεία, open bar, αναψυκτήρια και τα όμοια).Δεν έχουμε πάντως ακόμα διευκρινίσει τι σημαίνει πρόχειρο γεύμα .

 87. Ο/Η stathis λέει:

  ΕΧΩ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ Κ ΘΑ ΒΓΑΛΩ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΜΕ
  Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.
  ΠΙΣΤΕΒΟ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ,ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΝ ΕΜΠΙΡΙΑ ΣΑΣ

 88. Καλημέρα

  συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση . Θεωρώ ότι έχετε περισσότερα πλεονεκτήματα με την νέα άδεια ως προς την διάθεση τροφίμων .

 89. Ο/Η Νάνσυ λέει:

  Κύριε Παπαδάκη καλημέρα,
  έχω ένα πρατήριο άρτου σε κεντρικό δρόμο. μπορώ να τοποθετήσω στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος πάγκους με σκαμπό για να προσφέρω καφέ και τυρόπιτα? χρειάζομαι κάποια επιπλέον άδεια? Ευχαριστώ.

 90. Ο/Η αντωνιοσ λέει:

  Παρακαλω θα ηθελα να σασ ρωτησω .σε καταστημα κυλικκιο αν εχω δικαιομα να πουλω κλαμπ σαντουιτσ χαμπουρκερ και σαλατεσ.τ καταστημα ειναι 30 τετ ευχαριστω.

 91. Για να σας απαντήσω πρέπει να γνωρίζω ακριβώς την άδεια που διαθέτετε , αν έχει χορηγηθεί πριν την νέα διάταξη κλπ . Προτείνω να ρωτήσετε στην υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας .

 92. Ο/Η Γιάννης Μάρκελος λέει:

  Γειά σας.Θέλω να ρωτήσω αν σε κυλικείο που έχω μέσα σε κτίριο,επιτρέπεται να ψήνω λουκάνικα,μπιφτέκια,να τηγανίζω πατάτες,κοτομπουκιές για σάντουιτς ζεστά;.Επίσης αν έχω πρόβλημα με ένα τραπεζάκι και δύο καρέκλες που υπάρχουν στον χώρο για να κάθομαι.

 93. Η λέξη κυλικείο δεν μου επιτρέπει να σας απαντήσω . Πρέπει να γνωρίζω ακριβώς τι αναγράφει η άδεια που σας έχει παραχωρηθεί . Από αυτό θα εξαρτηθεί και αν επιτρέπονται ή όχι καθίσματα .

 94. Ο/Η angeliki antonakopoulou λέει:

  καλησπερα σας! προκειται να βγαλω αδεια αλλαγη χρησης απο καταστημα σε ζαχαροπλαστειο-αναψυκτηριο καταστημα, στο παταρι του υπαρχουν w.c ως βοητητικοι χωροι. Το 2.40 υψος μας αρκει και μπορουν να ειναι σε παταρι? διαβασα στο πινακα που εχετε αναρτησει οτι θελει 2.10 ελαχιστο.απλως θελω να το επιβεβαιωσω. ευχαριστω πολυ!

 95. Καλημέρα αν και είναι κυρίως πολεοδομικό θέμα η υγειονομική υπηρεσία δέχεται τους χώρους που είναι βοηθητικοί σε αυτό το ύψος

 96. Ο/Η Θανασης λέει:

  καλησπερα κ.Παπαδακη
  Συγχαρητηρια για τη δημιουργια αυτου του block και για τις αμεσες και εμπιριστατωμενες απαντησεις που δινεται,θελω να ανοιξω επιχειρηση μαζικης εστιασης παρασκευης και διαθεσης προχειρου γευματος ,οπως οναμαζεται με τον καινουργιο νόμο,ενω αρχικα μου εδωσε προεγκριση ο Δημος και ξεκινησα τις εργασιες,στη συνεχεια μου μπλοκαρε την εκδοση αδειας επειδη εκανε ενσταση ο Δ/ντης Σχολειου που βρισκεται απεναντι απο την επιχειρηση και σε αποσταση μικροτερη των 50 μ.,προβαλλοντας ως λογο το Π.Δ 180/79.
  Παρακαλω θαθελα να μου πειτε αν εντασσομαι στις διαταξεις του παραπανω Π.Δ. και αν μπορω να ανοιξω αυτου του ειδους την επιχειρηση.

  Σας ευχαριστω εκ των προτερων

 97. Μετά που σας απάντησα αναζήτησα το ΠΔ και βρήκα ότι αφορά : Περί των όρων λειτουργίας καταστημάτων πωλήσεως οινοπνευματωδών
  ποτών και κέντρων διασκεδάσεως.

  είστε σίγουρος ότι σας ανέφεραν αυτό??

 98. Ο/Η Θανασης λέει:

  καλημερα κ.Παπαδακη ,δεν εχω παρει αλλη απαντηση σας ειναι η πρωτη που διαβαζω, Ειμαι σιγουρος ,αναφερθηκαν στο ΠΔ 180/79 και συγκεκριμενα υπογραμμισαν την παραγραφο που αναφερεται στην αποσταση που πρεπει να εχουν τα καταστηματα που πωλουν κυριως οινοπνευματωδη ποτα απο τα σχολεια.

 99. Ο/Η Νικος λέει:

  Κύριε Παπαδακη , θέλω να ανοίξω ένα κατάστημα μαζικής εστίασης ,παρασκευής και διάθεσης προχειρου γεύματος (παγωτοπωλειο με παρασκευαστηριο ) , διαθετω μαγαζί 40 τμ και μπορώ να βγάλω έξω 40 καθίσματα . Ειναι αρκετά τα τμ για κάτι τέτοιο απο υγειονομικής άποψης ? Μπορώ με την ίδια άδεια να πουλαω καφέ , βαφλα,τοστ , ποτα? Τι άλλο πρέπει να έχω υπόψη μου πχ. πόσες τουαλέτες ?,αποδυτήρια τι τμ?αριθμος λαντζων πλύσιματος?ειδικη άδεια για αυτόν που θα κατασκευάζει το παγωτό η θα το πουλάει ?
  Ευχαριστώ πολύ

 100. Καλησπέρα
  για μια ακόμη φορά ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά βρισκόμουν εκτός Κρήτης και αδυνατούσα να απαντήσω .
  σχετικά με το είδος του καταστήματος αυτό που μπορώ να σας πω είναι η κατηγορία . Περισσότερα θεωρώ πρέπει να ζητήσετε από την Υγειονομική Υπηρεσία της Περιοχής σας μιας και δεν υπάρχουν πλέον ελάχιστα τετραγωνικά αριθμός γουρνών τουαλέτες κλπ αλλά μια σειρά από άλλα προαπαιτούμενα .
  Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

  Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.

 101. Ο/Η Ολυμπία λέει:

  Κυριε Παπαδακη θελω να ανοιξω ζαχαροπλαστειο εργαστηριο με λιανική ή/και χονδρική πωληση
  χωρις τραπεζοκαθισματα. Χρειαζεται πτυχιο ζαχαροπλαστη;Σε ποιο αρθρο υπαγεται οσον αφορα τετραγωνικα κλπ;

 102. Ο/Η angeliki antonakopoulou λέει:

  καλησπέρα σας Κύριε Παπαδάκη. Υπάρχει επιτρεπόμενο ύψος για το παρασκευαστήριο σε ζαχαροπλαστείο-αναψυκτήριο? Εχω 2.25 λόγω υφιστάμενου κτιριου και με τα η/μ ωστε να περασουν καναλια, κλιματισμος εκει οριστικοποιηθηκε με την γυψοσανιδα.

 103. Καλημέρα ..

  στην νέα υγειονομική διάταξη δεν θα βρείτε απαιτήσεις σε ελάχιστα τμ .
  ΑΡΘΡΟ 11 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι Παρασκευαστές & Συσκευαστές που πωλούν λιανικώς, Παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, παραγωγής νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, Παραγωγικές μονάδες παραγωγής φρυγανιών, μπισκότων, διατηρημένων ειδών ζαχαροπλαστικής και Μονάδες παραγωγής κακάο, σοκολάτας και ζαχαρωτών.

 104. Καλημέρα

  είναι καθαρά Πολεοδομικό θέμα μιας και στην υγειονομική νομοθεσία δεν υπάρχουν ελάχιστα .

  ΔΑΠΕΔΑ, ΤΟΙΧΟΙ, ΟΡΟΦΕΣ, ΘΥΡΕΣ, ΠΑΡΑΘΥΡΑ

  Οι επιφάνειες των δαπέδων, των τοίχων , των οροφών, των θυρών και των παραθύρων πρέπει να είναι καλής κατασκευής, να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, να μπορούν να καθαρίζονται και, όταν είναι αναγκαίο, να απολυμαίνονται εύκολα.

  Όταν από τη δραστηριότητα απαιτείται υγρός καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών τοίχων αυτές να είναι στεγανές, μη απορροφητικές και από μη τοξικά υλικά, ώστε να μπορούν να καθαρίζονται επαρκώς.

  Οι οροφές (ή, εάν δεν υπάρχουν οροφές, η εσωτερική επιφάνεια της στέγης) και ότι είναι στερεωμένο σ’ αυτές πρέπει να είναι σχεδιασμένες και κατασκευασμένες έτσι, ώστε να μη συσσωρεύονται ρύποι και να περιορίζεται η συμπύκνωση υδρατμών, η ανάπτυξη ανεπιθύμητης μούχλας και η πτώση σωματιδίων.

  Τα παράθυρα και τα άλλα ανοίγματα πρέπει να κατασκευάζονται κατά τρόπο που να αποφεύγεται η συσσώρευση ρύπων. Εκείνα τα οποία μπορούν να ανοίγουν προς το ύπαιθρο, όταν είναι αναγκαίο, να είναι εφοδιασμένα με

  κατάλληλο προστατευτικό πλέγμα για προστασία από τα έντομα, τα οποία να μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα για να καθαριστούν. Όταν το άνοιγμα των παραθύρων μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, τα παράθυρα πρέπει να παραμένουν κλειστά και σφραγισμένα κατά τη διάρκεια της παραγωγής.

 105. Ο/Η Josephine λέει:

  Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για την βοήθεια. Επειδή έχω την ίδια ακριβώς απορία, έχετε την καλοσύνη να μας ενημερώσετε για το τί ισχύει; Ενδιαφέρομαι να το προχωρήσω και η βοήθειά σας θα μου ήταν ανεκτιμητη!

 106. Ο/Η Josephine λέει:

  Συμπληρώνω την απορία μου: από πλευράς υγειονομικής νομοθεσίας διαβασα στα άλλα σχόλιά σας ότι δεν απαιτείται εξειδίκευση για να ανοίξει κάποιος ζαχαροπλαστείο. Είναι απαιτούμενο κάποιας άλλης νομοθεσίας που θα μπρούσατε να με ενημερώσετε?

 107. Δεν γνωρίζω κάτι . Από πλευράς αδειοδότησης νομίζω δεν απαιτείται στα σίγουρα

 108. Ο/Η ΑΝΤΩΝΗΣ λέει:

  κ. Παπαδάκη,

  Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά! Καταρχήν τα συγχαρητήριά μου για την προσπάθειά σας και εύχομαι να συνεχιστεί η προσπάθεια και για το 2014.

  Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Θέλω να ανοίξω λουκουματζίδικο σε νησί των Κυκλάδων, συνεπώς υπάγομαι στις διατάξεις περί «Επιχειρήσεων μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος»; Δηλ. πρακτικά τι χώρο (επιφάνεια) θα χρειαστώ; Θα μπορούσα να έχω έναν ελάχιστο χώρο και να δίνουμε το προϊόν «στα όρθια» χωρίς να χρειάζεται να εισέρχεται κάποιος στον χώρο (σαν πώληση over the counter – πάγκο) για λόγους εξοικονόμησης χώρου;

  Επίσης, τι προβλέπεται για τροχήλατο, μη μόνιμο εξοπλισμό; Επιτρέπεται;

  Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας εκ των προτέρων.

  Αντώνης

 109. Καλημέρα

  σωστά έχετε βρει το άρθρο που ανήκετε . Τώρα δεν απαιτούνται συγκεκριμένα ελάχιστα τμ . Πρέπει όμως να μιλήστε με τους συναδέλφους στην υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε για να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες . Το αν δεν έχετε καθίσματα θεωρώ πλεον δεν επηρεάζει κάτι μιας και πλέον οι άδειες αφορούν άτομα και όχι καθίσματα . Επίσης τι εννοείται τροχήλατο εξοπλισμό? Ο εξοπλισμός παραμένει μόνιμα στην επιχείρηση και μάλιστα αποτυπώνεται στις κατόψεις .

 110. Ο/Η thanassis λέει:

  Καλημέρα σας και καλή χρονιά.
  Θα ήθελα, αν μπορείτε να με ενημερώσετε για την εξής απορία μου:
  Έχω πρατήριο άρτου και ειδών ζαχαροπλαστικής και άδεια για καφέ «πακέτο». Το κατάστημα είναι 80τ.μ., θα ήθελα να μου πείτε τί απαιτείται για να πάρω άδεια για Γαλακτοπωλείο (παρασκευή γαλακτομπούρεκων, ριζόγαλου κ.λ.π. καθώς και λουκουμάδων), βάζοντας και τραπεζοκαθίσματα στην πρασιά του καταστήματος (τα τετραγωνικά της πρασιάς είναι 40), στο οποίο είμαι ιδιοκτήτης και από πάνω υπάρχουν άλλα δύο διαμερίσματα άλλων ιδιοκτητών.

 111. Ο/Η Lia Evageloudi λέει:

  καλησπέρα κ.Παπαδάκη.Θέλω να βγάλω άδεια ζαχαροπλαστείου με παρασκευαστήριο. Το κατάστημά μου έχει νόμιμο ανοικτό εξώστη ο οποίος έχει κλείσει και έχει τακτοποιηθεί με τον νόμο των αυθαιρέτων ως χώρος κύριας χρήσης. Μπορώ στο χώρο αυτό που επικοινωνεί με εσωτερική σκάλα από το κυρίως κατάστημα να λειτουργήσω το παρασκευαστήριο και την λάντζα του ζαχαροπλαστείου;

 112. Ο/Η Χριστινα Κ. λέει:

  Γεια σας, προκειται να ανοιξω καταστημα με αδεια αναψυκτηριου και εχω 2 ερωτησεις. Πρωτον μου ειπαν οτι εδω και λιγο καιρο ειναι υποχρεωτικος ο ποδομοχλος στη λαντζα, και δευτερον οτι απαγορευεται στον προθαλαμο της τουαλετας να υπαρχει πορτα που οδηγει σε αποθηκη. Ισχυει κατι τετοιο; ευχαριστω εκ των προτερων

 113. Καλημέρα

  αν τα παρασκευάζετε εσείς θα απαιτηθεί προσθήκη τμήματος το οποίο απαιτεί παρασκευαστήριο και μια σειρά πραγμάτων για τα οποία θε ενημερωθείτε από την υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας . Θα κατατεθεί αίτηση στο Δήμο και θα ακολουθήσει έλεγχος από την υγειονομική Υπηρεσία για να χορηγήσει ή μη την έγκριση .
  Η κατηγορία που ανήκει είναι :ΑΡΘΡΟ 14 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

  Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

  Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.

 114. Καλημέρα

  το ανοικτός που λέτε με προβληματίζει . Επειδή δεν έχω την δυνατότητα να δω την περίπτωση είτε σχέδια είτε με αυτοψία δεν μπορώ να σας απαντήσω Αρμόδια να το κάνει είναι η υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας που θα σας απαντήσει επίσημα .

 115. Καλημέρα

  σας έχουν ενημερώσει σωστά .

 116. Ο/Η XRISTOFOROS λέει:

  KALISPERA KIRIE PAPADAKI THA HTHELA ME THN SIRA MOY NA ROTISO KATI POY TIN EPOXH POY DIANIOYME EINAI PISTEVO SOVARO KAI AFORA TO OIKONOMIKO KOMMATI..ETOIMAZOME NA ANOIKSO ENA ANAPSIKTIRIO EXO VREI PAGKOYS KAI ERMARIA GIA TO PARASKEVASTIRIO KAI TIS 3 LANTZER KAI MALISTA H 1 ME PODOLEVIE ALLA MOY VGENOY POLI PSILA STA XRIMATA…SKEFTIKAME ME ENA MARAGO NA FTIAKSOYME KOYTIA KSILINA ME RAFIA KAI NA PAROYME ANOKSIDOTO PAGKO NA TOPOTHETISOYME APO PANO GIA ERGASIA GINAITE AFTO?
  RIXNO TO KOSTOS ME AFTO TON TROPO PIO KATO APO TO MISO
  THA FTIAXNO KRIA SANTOYITS KAI THA PSINO SE FOYRNO TIROPITES KAI T.L.P
  TA TROFIMA THA APOTHIKEVONTE SE PSIGEIA KAI KATAPSIKTES TA NTOYLAOPIA TA XRIAZOME GIA APOTHIKEFSH POTIRION MIAS XRISHS KAI KATHARISTIKA OXI GIA TROFIMA!!!!!!

 117. Τα υλικά που θα χρησιμοποιείται πρέπει να είναι λεία και αδιαπότιστα .
  Ο σχεδιασμός και η κατασκευή της επιχείρησης τροφίμων και ποτών θα γίνεται έτσι
  ώστε η υποδομή των χώρων να είναι κατάλληλη, για κάθε είδος τροφίμου που
  παρασκευάζεται ή αποθηκεύεται ή προσφέρεται στο χώρο ώστε να επιτυγχάνεται η
  τήρηση των προαπαιτούμενων προγραμμάτων, η ασφαλής παραλαβή των πρώτων υλών,
  ΑΔΑ: ΒΕΦ8Θ-8Ψ33

  η αποθήκευση τους, η επεξεργασία και η διάθεση των τελικών προϊόντων. Σε κάθε
  περίπτωση θα πρέπει να επιτυγχάνεται η διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των
  τροφίμων και να τεκμηριώνεται ο αποτελεσματικός καθαρισμός των χώρων, των σκευών
  και του εξοπλισμού σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καθορίσει η επιχείρηση και
  τηρείται στο αντίστοιχο αρχείο.

 118. Ο/Η Ανθή λέει:

  Καλησπέρα κύριε Παπαδάκη,

  το τελευταίο διάστημα επισκέπτομαι συχνά το site σας και πραγματικά είναι αρκετά κατατοπιστικό. Θα ήθελα την βοήθεια σας στο εξής. Θα πάρω με μεταβίβαση άδειας ένα αναψυκτήριο (χωρίς παρασκευαστήριο) που έχει άδεια από το 2008. Το μαγαζί στεγάζεται σε κατάστημα 20τμ. Θέλω να ρωτήσω αν πρέπει να πραγματοποιηθούν κάποιες αλλαγές στο μαγαζί λόγο του ότι άλλαξε η νομοθεσία. Επιπλέον θα ήθελα να ρωτήσω αν επιτρέπεται να κάνω ανακαίνιση στο κατάστημα. Ισχύει ότι πάνω από του πάγκους πρέπει να έχει πλακάκια; Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης δεν είχε. Επιπλέον κάπου διάβασα ότι δεν επιτρέπετε να να βγάλουμε ψυγείο στον εξωτερικό χώρο, που κάνει εντύπωση διότι το βλέπω πολύ συχνά δηλαδή όλοι αυτοί παρανομούν; Τέλος θα ήθελα την συμβουλή σας και στο εξής θέλω να προσφέρω εκτός από καφέ και ροφήματα, τυροπιτοειδή, κρύα και ζεστά σάντουιτσ, κρέπες, σαλάτες και κάποιος μεζές από υλικά κατεψυγμένα που απλά θα ζεστένονται (πχ λουκανικάκια, μπιφτεκάκια κα). Θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την άδεια;

  Ευχαριστώ,
  Ανθή Τζιώτη

 119. Καλημέρα
  πολλά τα ερωτήματά σας ελπίζω να μην μου διαφύγει κάτι .
  Η μεταβίβαση εφόσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις πχ . να μην είναι πάνω από χρόνο κλειστό το κατάστημα , να μην έχουν υπάρξει τροποποιήσεις σε αυτό .. μεταβιβάζεται απο το Δήμο χωρίς παρέμβασης της Υγειονομικής Υπηρεσίας . Όμως όλες οι επιχειρήσεις που έχουν αδειοδοτηθεί με την παλιά νομοθεσία οφείλουν να προσαρμοστούν στην νέα (αρκεί να μην απαιτούνται κτιριακές αλλαγές ) . Τώρα για να προσθέσετε στην διάθεση στους πελάτες σας και αυτών των ειδών που αναφέρετε πρέπει η επιχείρηση να διαθέτει και παρασκευαστήριο . Περισσότερα όμως στην Υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε γιατί αυτή είναι απλά η προσωπική μου άποψη και δεν είναι δεσμευτική . Τέλος ναι τα ψυγεία έξω είναι παράνομα η εγκύκλιος πχ αναφέρει :Απαγορεύεται η έκθεση των ανωτέρω ειδών έξω από την οικοδομική γραμμή του κτιρίου, στην πρασιά ή στο πεζοδρόμιο,

 120. Ο/Η Ανθή λέει:

  Ευχαριστώ πολύ για την έμεση απάντηση,
  πιστεύεται ότι μπορώ να κάνω επέκταση της άδεια και για παρασκευαστήριο; Αν όχι ποια είδη θα χρειαστεί να αφερέσω;

  Με εκτίμηση,
  Ανθή

 121. Πρέπει να υπάρχει ανάλογος των απαιτήσεων χώρος παρασκευαστηρίου . Αυτό θα το λύσετε αν πάτε με μια κάτοψη στην Υγειονομική Υπηρεσία και εκεί θα σας απαντήσουν επίσημα αναφέροντάς σας τις απαιτήσεις τόσο σε χώρους όσο και σε εξοπλισμό . Εγώ εκφράζω πάντα την άποψη μου που δεν είναι ούτε δεσμευτική ούτε αντικαθιστά τις Υπηρεσίες .

 122. Ο/Η chronopouloukon λέει:

  Καλησπέρα σας!Ο πελάτης μου έχει ένα κατάστημα ισόγειο 25τ.μ.που λειτουργεί ως αναψυκτήριο και ένα υπόγειο 100τ.μ.που λειτουργεί σα βοηθητικός χώρος.Με τον Ν4178/13 των αυθαιρέτων τακτοποιεί το υπόγειο από ΒΧ σε κύρια χρήση.Θέλει να βγάλει ΄μια άδεια λειτουργίας για Μαζική εστίαση και παρασκευή πλήρους γεύματος.Το ισόγειο σαν χώρος συνάθροισης κοινού και το υπόγειο σαν παρασκευαστήριο. Το υγειονομικό Αθήνας μου λέει ότι θέλει βεβαίωση χώρου ΚΧ που και την δίνω. Η οικοδομή είναι κτισμένη περίπου το 1956.
  α) Το υπόγειο έχει καθαρό ύψος κάτω από το δοκάρι 2,50μ και ως την πλάκα 2,70μ.Θα μου δημιουργήσει πρόβλημα το υγειονομικό για το ύψος?Ποιο πρέπει να είναι?
  β) Θέλει ΑΜΕΑ? Το υπόγειο θα χρησιμοποιηθεί μόνο σαν παρασκευαστήριο και το ισόγειο είναι 25τ.μ.?

 123. Καλημέρα

  δεν υπάρχει υγειονομική απαίτηση ως προς το ύψος … θεωρώ ότι είναι Πολεοδομικό θέμα και άπτεται του χαρακτηρισμού ως ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ..
  όσο αφορά τα ΑΜΕΑ αν έχουμε χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων >από 100 τμ απαιτείται αν και υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις απαλλαγής έστω για ορισμένο χρονικό διάστημα πχ οι όποιες διαμορφώσεις απαιτούνται βάσει ΝΟΚ για τα ΑΜΕΑ, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 ΄η ότι η κατασκευή προκαλεί δυσανάλογο κόστος κλπ

 124. Ο/Η Giuliana λέει:

  Είμαι ένας ιταλικη παραγωγη παγωτού στο εργαστήριό μου. Θα ήθελα να ξέρω αν μπορώ να πουλήσω το παγωτό μου με καροτσι παγωτου. Τα παγωτά δεν είναι συσκευασμένα.

  http://www.tekneitalia.com/?page_id=186

  Eυχαριστώ.

 125. Καλημέρα

  ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά βρισκόμουν σε σεμινάριο στην Αθήνα μια εβδομάδα χωρίς υπολογιστή ….

  πρέπει να ρωτήσετε στην Υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας όπου θα σας χορηγήσει την σχετική βεβαίωση καταλληλότητας

 126. Ο/Η Elena λέει:

  Καλημέρα
  Θέλω να ρωτήσω τι άδεια χρειάζεται για χώρο που θα προσφέρει παγωτό και λουκουμάδες που θα παρασκευάζονται και τα δυο στις αντίστοιχες μηχανές.

 127. Καλησπέρα

  Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

  Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.

 128. Ο/Η Eugenia λέει:

  Κύριε Παπαδάκη ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα μαγαζί κάτω απο 50 καθίσματα που θα προσφέρει cupcakes , μπισκότα τα οποία θα φτιάχνουμε εμείς και καφέ. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι τί άδεια χρειάζεται..και αν απαιτείτε άδεια επαγγελματική π.χ. βοηθού ζαχαροπλάστη.

 129. Καλησπέρα

  αν μιλάμε για λιανική πώληση (για τα γλυκά εννοώ ) απαιτείται άδεια για κατάστημα του άρθρου 14 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ και συγκεκριμένα ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

  Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης ταξινομούνται, ανάλογα με τη δραστηριότητά τους ως ακολούθως:

  Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

  Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.

  Όσο αφορά την΄έρώτηση για άδεια επαγγελματική π.χ. βοηθού ζαχαροπλάστη δεν είναι υγειονομική απαίτηση . Υπάρχει απαίτηση για πιστοποιημένη εκπαίδευση υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με το άρθρο 9 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 130. Ο/Η efi λέει:

  κύριε Παπαδάκη καλησπέρα,
  θέλω να ανοίξω ένα μικρό εργαστήριο σφολιάτας να πουλάω μόνο χονδρική. Απ’ ότι διάβασα σε προηγούμενα σχόλιά σας δεν μπορεί να γίνει μέσα στο σπίτι η παρασκευή τους. Μένω σε μονοκατοικία όπου διαθέτω και μια αυτόνομη γκαρσονιερα με ξεχωριστή κουζίνα και δωμάτια. μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή ως εργαστήριο και αν ναι τι χαρτιά χρειάζομαι; τα ίδια με ένα κατάστημα;. ευχαριστώ εκ των προτέρων

 131. Καλημέρα

  όπως έχω γράψει για τα εργαστήρια τροφίμων και ποτών απαιτείται χώρος χαρακτηρισμένος ως ΧΩΡΟΣ ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ (με σχετική βεβαίωση μηχανικού)
  Στην συνέχεια και αφού μιλάμε για χονδρική πώληση απαιτείται άδεια σύμφωνα με το άρθρο ΑΡΘΡΟ 11 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι – Παρασκευαστές & Συσκευαστές που πωλούν λιανικώς, Παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, παραγωγής νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, Παραγωγικές μονάδες παραγωγής φρυγανιών, μπισκότων, διατηρημένων ειδών ζαχαροπλαστικής και Μονάδες παραγωγής κακάο, σοκολάτας και ζαχαρωτών.

  Στην κατηγορία παρασκευαστών-συσκευαστών ανήκουν τα εργαστήρια ή εργοστάσια παρασκευής ή επεξεργασίας ή και συσκευασίας τροφίμων και ποτών των οποίων τα προϊόντα προορίζονται να διατεθούν κατά κύριο λόγο σε καταστήματα λιανικής πώλησης και τα οποία αδειοδοτούνται (με γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας) από τις Δ/νσεις ανάπτυξης σύμφωνα με το Ν.3325/05 (ΦΕΚ68/τΑ/11-3-2005, άρθρο 4) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

  Όπως αναφέρθηκε παραπάνω ο σχεδιασμός των χώρων και ο εξοπλισμός στις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής θα είναι σύμφωνος με τη μελέτη HACCP και με βάση αυτή θα διενεργείται ο έλεγχος από τους αρμόδιους υγειονομικούς υπαλλήλους

  Όπως ορίζεται στα άρθρα 3 και 12 της παρούσας οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να διαθέτουν τους παρακάτω χώρους:

  Α. Επιχειρήσεις παρασκευής.

  α) Χώρος παραλαβής και αποθήκευσης πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας.

  Η κατασκευή και ο εξοπλισμός της αποθήκης θα διασφαλίζει την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Όπου απαιτούνται ψυκτικοί θάλαμοι θα είναι επαρκούς χωρητικότητας με δυνατότητα παρακολούθησης θερμοκρασιών και σε εφαρμογή των όρων και προϋποθέσεων των άρθρων 62 και 63 του Κώδικα Τροφίμων κα Ποτών .

  Οι περιέκτες τροφίμων για την φύλαξη χύδην πρώτων υλών πρέπει να τηρούν της εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.

  Θα λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για τον αερισμό και την τήρηση κατάλληλης θερμοκρασίας και υγρασίας στον χώρο της αποθήκης, με μηχανολογικό εξοπλισμό, όπου απαιτείται,

  Όλες οι πρώτες ύλες θα προέρχονται από αξιόπιστους προμηθευτές σύμφωνα με τον Ε.Κ 852/2004 και τους αντίστοιχους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής.

  β) Χώρος παρασκευής και επεξεργασίας.

  Ο εξοπλισμός στο χώρο παρασκευής και επεξεργασίας θα είναι από κατάλληλο και υγειονομικά αποδεκτό υλικό. Ειδικά ο εξοπλισμός που σχεδιάζεται να έρχεται σε επαφή με τρόφιμα πρέπει να είναι από υλικό κατάλληλο για τρόφιμα κατά τις ισχύουσες Εθνικές και Κοινοτικές διατάξεις Όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούνται θα φυλάσσονται μετά τον καθαρισμό τους σε κλειστές προθήκες ή σε κατάλληλα ράφια. Θα λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για τον αερισμό του χώρου και όπου αυτός γίνεται με ανοίγματα (παράθυρα, πόρτες κ.λπ.) σε αυτά θα τοποθετείται κατάλληλο προστατευτικό πλέγμα και θα μπορούν να καθαρίζονται . Στους χώρους όπου τα τρόφιμα ή οι πρώτες ύλες παρασκευής τους εκτίθενται σε απ’ ευθείας επαφή θα υπάρχει σε κατάλληλη θέση νιπτήρας με ποδοκίνητο σύστημα για το πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων κατά την διαδικασία παρασκευής. Η διασταυρούμενη επιμόλυνση αποφεύγεται με βάση το ισχύον διάγραμμα ροής όπως αποτυπώνεται στις σχετικές μελέτες HACCP ή όπως προκύπτει από σχετικούς Οδηγούς Ορθής Υγιεινής.

  Σε κάθε περίπτωση στα σχεδιαγράμματα κάτοψης θα πρέπει να αποτυπώνονται οι χώροι και η χρήση τους.

  Οι διαστάσεις του χώρου παρασκευής και επεξεργασίας θα είναι επαρκής, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφαλής παραγωγή των τροφίμων.

  Τα απορρίμματα θα φυλάσσονται προσωρινά σε ειδικά δοχεία επαρκούς χωρητικότητας από κατάλληλο υλικό, ώστε να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται αποτελεσματικά.

  Το κάλυμμα των δοχείων θα είναι στεγανό και θα ανοίγει με ποδοκίνητο μηχανισμό.

  γ) Χώρος πλύσεως σκευών.

  Ο χώρος πλύσης των σκευών καθώς και των αντικειμένων που δεν αποτελούν μέρος του εξοπλισμού θα είναι ανάλογος και κατάλληλος, ώστε να επιτυγχάνεται ο αποτελεσματικός καθαρισμός και απολύμανση τους, ενώ η χωροθέτηση του εν λόγω χώρου θα πρέπει να συμβάλλει στην αποφυγή του κινδύνου της διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

  Ο αριθμός λεκανών πλύσης τροφίμων ή σκευών θα είναι επαρκής και απαιτείται η ύπαρξη και ενός κατάλληλου, ποδοκίνητου νεροχύτη για το πλύσιμο των χεριών του προσωπικού.

  Διαδικασία καθαρισμού και απολύμανσης της εγκατάστασης και του εξοπλισμού.

  Η διαδικασία καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων παρασκευής και του εξοπλισμού πρέπει να γίνεται με κατάλληλο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ο αποτελεσματικός καθαρισμός και απολύμανση τους συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας ξηρού καθαρισμού όπου από τη φύση του προϊόντος κρίνεται κατάλληλη.

  δ) Χώρος αποθήκης ετοίμων προϊόντων:

  Όταν η αποθήκευση αφορά συσκευασμένα τρόφιμα (αποθήκη μονάδας επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων) οι απαιτήσεις είναι οι ίδιες με αυτές που περιγράφονται στις αποθήκες. Σε κάθε άλλη περίπτωση στον χώρο αυτό θα υπάρχουν ράφια, κλειστές προθήκες και ψυκτικοί θάλαμοι όπου αυτοί απαιτούνται .

  Θα λαμβάνονται μέτρα για τον αερισμό και τον φωτισμό του χώρου με μηχανολογικό εξοπλισμό, όπου απαιτείται ώστε να εξασφαλίζονται σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, κατάλληλες για τα παραγόμενα προϊόντα.

  ε) Χώρος διάθεσης ή διανομής ετοίμων προϊόντων.

  Στο χώρο αυτό θα υπάρχουν ράφια, κλειστές προθήκες ή ψυκτικοί θάλαμοι όπου απαιτείται και θα λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα των προς διάθεση προϊόντων.

  Όλοι οι παραπάνω χώροι θα απεικονίζονται στο διάγραμμα ροής και θα αποτυπώνονται στα σχεδιαγράμματα κάτοψης της επιχείρησης.

 132. Ο/Η Katerina λέει:

  Καλησπέρα.
  Θέλω να ανοιξω ένα μικρο (ατομική επιχείριση) παρασκευαστηριο ζαχαροπλαστικής χωρίς καθίσματα , χρειαζεται πτυχιο σπουδών για να βγάλω άδεια? Ευχαριστώ!

 133. Ο/Η ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ λέει:

  Κύριε Παπαδάκη συγχαρητήρια για την σελίδα σας.
  1)Έχω ένα καφενείο. Η άδεια που είχε ο πατέρας μου από το 1975 μεταβιβάστηκε σε μένα το 1989. Επειδή είναι παλιά η άδεια δεν αναγράφει επάνω πόσα τραπεζοκαθίσματα πρέπει να έχω. Πέρασε η τουριστική αστυνομία και μου είπε ότι πρέπει να βγάλω καινούργια. Ισχύει κάτι τέτοιο? 2)Λειτουργεί σαν καφενείο από το 1947 συνεχόμενα και η τουαλέτα που είχαν φτιάξει , δεν είχαν κάνει εξαερισμό, οφείλω τώρα να φτιάξω? Δηλαδή οι παλιές άδειες που έχουν εγκριθεί, με άλλους υγειονομικούς κανονισμούς, οφείλουν να συμμορφωθούν με τα δεδομένα του παρόντος υγειονομικούς κανονισμούς του 2014? Ευχαριστώ πολύ.

 134. Υγειονομική απαίτηση είναι Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών πρέπει να εξασφαλίζουν ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της κείμενης Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας και ειδικότερα ότι:

  • Οι χειριστές τροφίμων εκπαιδεύονται σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων ανάλογα με το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης και τις εκτελούμενες εργασίες.

  • Οι υπεύθυνοι για την κατάρτιση και τη διατήρηση της διαδικασίας βάσει των αρχών HACCP ή για την εφαρμογή των σχετικών οδηγών ορθής πρακτικής εκπαιδεύονται κατάλληλα για την εφαρμογή τους.

 135. Καλημέρα
  Σύμφωνα με την νέα υγειονομική διάταξη ΑΡΘΡΟ 18 ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
  1. Οι επιχειρήσεις τροφίμων ή/και ποτών, που βρίσκο­νται σε λειτουργία κατά την έναρξη ισχύος της παρού­σας, υπόκεινται γενικά στους όρους της, οι δε φορείς εκμεταλλεύσεως τους οφείλουν να προσαρμόσουν τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στους ανωτέρω όρους, πλην εκείνων που απαιτούν κτιριακές μετατροπές, οπό­τε θα εκτελεσθούν μόνον οι εφικτές βελτιώσεις.
  2. Για την κατά τα ανωτέρω προσαρμογή των εγκα­ταστάσεων των επιχειρήσεων τροφίμων ή/και ποτών η Υγειονομική Υπηρεσία θα ορίσει εύλογη, για κάθε περίπτωση, προθεσμία, που θα αρχίζει από την ημερο­μηνία της διαπίστωσης των ελλείψεων, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.

  Τέλος σχετικά με την αλλαγή της άδειας πρέπει να μιλήσετε με το Δήμο . Θεωρώ ότι οι άδειες ήταν επ΄ αόριστο επομένως δεν μπορεί να την χάσετε . Δείτε το θέμα επίσης με τα καθίσματα (ακόμα και αν δεν αναφέρονται μπορείτε να προβείτε σε πρόσθετη πράξη )

  Άρθρο 6 παράγραφος 4 της 8577/83

  4. Η άδεια της παρ. Ι του παρόντος άρθρου χορηγείται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εταιρικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί κλπ.) και ισχύει για το κτίριο και τους χώρους, για τους οποίους έχει εκδοθεί, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Κατ’ εξαίρεση, οι άδειες, που χορηγούνται με βάση τις Αστυνομικές Δ/ξεις «περί υπαιθρίων επαγγελμάτων», σε συνδυασμό με τις διατάξεις των οικείων άρθρων της παρούσας, ισχύουν για ορισμένο χρόνο, σύμφωνα με τις Αστυνομικές αυτές Διατάξεις.
  Οι άδειες ιδρύσεως και λειτουργίας καταστημάτων, εργαστηρίων και εργοστασίων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την παρ. 6 άρθρου Ι της ΓΙγ/6001/67 Υγειονομικής Διατάξεως, έστω και αν δεν έχουν ανανεωθεί μετά τη λήξη τους, ή με την παρ. 4 ή 8 άρθρου 6 της ΑΙβ/11261/81 όμοιας, εξακολουθούν να ισχύουν χωρίς χρονικούς περιορισμούς, εφόσον δεν συντρέχουν οι αναφερόμενοι στο άρθρο ΙΙ της παρούσας λόγοι ανακλήσεώς τους. Οι κάτοχοι όμως των ανωτέρω αδειών οφείλουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σύμφωνα με το άρθρο 53 της παρούσας, για την προσαρμογή, όσο είναι δυνατό, των εγκαταστάσεων τους στις απαιτήσεις των σχετικών διατάξεων της παρούσας και άλλων συναφών Υγειονομικών Διατάξεων, Διαταγμάτων κλπ. και για την εξασφάλιση υγιεινότερων συνθηκών λειτουργίας τους.

 136. Ο/Η Στελιος Παπαδοπουλος λέει:

  καλημερα σας, θελω να ανοιξω αρτοζαχαροπλαστιο να εχω μεσα κ μπουγατσα….. σε χωριο μπορειτε να μου πειτε τι κ πως, χωρους κ διαστασεις… εχω παρακολουθηση 6 μηνες σχολη κ εχω παρει βεβαιωση σπουδων αρτοζαχαροπλαστικης… περιμενω κ ενα σεμηναριο, εχω κανει την αιτηση με θεμα την διατροφη κ την χημεια τροφιμων, με ειπαν ειναι απαραιτητο για να μου δωσουν το οκ για το μαγαζι

 137. Καλημέρα

  θα πρέπει να μιλήσετε με την Δ/νση Ανάπτυξης όσο αφορά το αρτοποιείο μιας και αυτή η Υπηρεσία καθορίζει τις προδιαγραφές σε τμ και χώρους . Στην συνέχεια θα μιλήσετε με την Υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας για τα υγειονομικά . Το πιστοποιητικό εκπαίδευσης δεν είναι πλέον απαραίτητο κατά την αδειοδότηση αλλά κατά την λειτουργία

 138. Αγαπητέ κύριε Παπαδάκη,

  Καταρχήν συγχαρητήρια για το έργο που επιτελείτε και μάλιστα χωρίς κάποιο κέρδος από αυτό.
  Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν για την έκθεση προς πώληση γλυκισμάτων που δεν απαιτούν θέρμανση ή ψύξη απαιτείται συγκεκριμένη βιτρίνα. Αν δηλαδή μπορούμε να κατασκευάσουμε εμείς βιτρίνα με αεροστεγές κλείσιμο. Παραπάνω αναφέρεται το εξής:»Οι προθήκες και τα ερμάρια, που χρησιμοποιούνται για την έκθεση ή για τη φύλαξη γλυκισμάτων ή άλλων παρασκευασμάτων και πρώτων υλών, καθώς και των σκευών, θα κλείνουν ερμητικά, ώστε να εμποδίζεται η είσοδος ποντικών, μυγών ή άλλων βλαβερών εντόμων και κονιορτού», πως όμως θα μπορούσα να βρω τις ακριβείς προδιαγραφές; (αν θα μπορούσα)
  Σας ευχαριστώ εκ των προτερων!

 139. Καλημέρα

  φυσικά η νομοθεσία μας δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε κατάλληλο εξοπλισμό που όμως τηρεί τις προδιαγραφές και υγειονομικές απαιτήσεις . Στην προκειμένη περίπτωση αφού δεν θα απαιτείται θέρμανση πρέπει να προσέξουμε να κλείνει αεροστεγώς και τα υλικά κατασκευής του που θα έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα να είναι κατάλληλα για αυτή την χρήση καθώς και να μπορούν να καθαριστούν και απολυμανθούν εύκολα χωρίς να καταστρέφονται ή αντίθετα να συσσωρεύουν ρύπους εξαιτίας της μη ορθής κατασκευής τους και της χρήσης μη κατάλληλων υλικών .

 140. Ο/Η βασιλης λέει:

  Γεια σας κυριε Παπαδακη. ενδιαφερομαι να ανοιξω ζαχαροπλαστειο αλλα με την ιδιατεροτητα(εαν μπορει να χαρακτηριστει ετσι) της πωλησης δυο μονο συγκεκριμενων προιοντων. τα συγκεκριμενα γλυκα θα τα παρασκευαζω αποκλειστικα εγω και θα τα διαθετω σε ενα μικρο καταστημα(δεν μπορω να προσδιορισω ακριβως τα τ.μ. αλλα θα ειναι 30τ.μ. το μεγιστο). μετα απο την συντομη αυτη περιγραφη που πιστευω να ειναι αρκετα διαφωτιστικη ρωταω τα εξης. 1ον για να λειτουργησει το καταστημα απαιτειται να ειμαι κατοχος καποιου πτυχιου σχετικο με την ζαχαροπλαστικη καθως και αδεια εξασκησεως του επαγγελματος αυτου? 2ον απαιτειται συγκεκριμενος χωρος παρασκευαστηριου? 3ον επειδη το καταστημα δεν θα ειναι ζαχαροπλαστειο με την ευρυτερη εννοια μπορει να υπαχθει σε καποια αλλη κατηγορια? Σας ευχαριστω και περιμενω την απαντηση σας.

 141. Καλησπέρα

  θα αρχίσω από τα εύκολα .. δεν απαιτείται πτυχίο ζαχαροπλάστη αλλά πιστοποιημένη από τον ΕΦΕΤ εκπαίδευση σχετικά με την Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων . Το δεύτερο κομμάτι θα πρέπει να το συζητήσετε με την υγειονομική Υπηρεσία από την οποία θα ζητηθεί σύμφωνη γνώμη … αυτή την στιγμή δεν προβλέπεται άλλη κατηγορία από το ζαχαροπλαστείο και απαιτείται παρασκευαστήριο .

  Ζαχαροπλαστείο είναι το κατάστημα, στο οποίο παρασκευάζονται και προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες κάθε είδους γλυκίσματα, γάλα, καφές γενικά και άλλα ροφήματα, οινοπνευματώδη ποτά, χωρίς ή με πρόχειρο μεζέ, και αναψυκτικά ποτά, καθώς και εμφιαλωμένα ποτά. Η προσφορά πίτσας στα ζαχαροπλαστεία απαγορεύεται, εκτός αν λειτουργούν ως μικτά καταστήματα με πιτσαρία, σύμφωνα με το άρθρο 40 της παρούσας. Στα ζαχαροπλαστεία παρασκευάζονται επίσης και πίττες, καθώς και μεζεδάκια δεξιώσεων, υπό τους περιγραφόμενους στην παρ. 4 εδ. α” περίπτ. (2) όρους, που προορίζονται για κατ” οίκον κυρίως κατανάλωση.

  β. Ζαχαροπλαστείο χωρίς εργαστήριο, είναι το κατάστημα, στο οποίο προσφέρονται σε καθισμένους πελάτες τα ανωτέρω αναφερόμενα είδη παρασκευαζόμενα σε άλλα νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια, γεγονός που θα αποδεικνύεται κάθε φορά από τα τιμολόγια πωλήσεως ή τα δελτία αποστολής.

 142. Ο/Η βασιλειος λέει:

  ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας.

 143. Ο/Η Panagiotis λέει:

  Καλησπέρα,θα ήθελα να ρωτησω με ειδη υπάρχουσα άδεια Καφε-Ζαχαροπλαστειο αν μπορω να βάλω και κρεπες γλυκές-αλμυρές ,τοστ και διάφορα μέσα?ευχαριστώ.

 144. Η νέα υγειονομική διάταξη δεν το διευκρινίζει όπως αυτό γίνονταν στην παλιά (8577/83) επομένως θα πρέπει να μιλήστε με την Υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε που γνωρίζουν και τον εξοπλισμό σας και την ακριβή σας άδεια

 145. Ο/Η Panagiotis λέει:

  Ευχαριστώ,καταλαβαίνω όμως οτι θα πρεπει να υπάρχει τουλάχιστον μεγαλυτερος χώρος για εργαστηριο,γιατι αρχικα εβγαλα την άδεια για ενα μικρο μαγαζί στην πλατεία για να μπορω να πουλάω καφέ και λουκουμάδες, κατα συνέπεια ειχα βάλει μια Κάντζα και ενα μπουφέ.Έχω διαβάσει το παρακατω κείμενο ,ισχύει ακόμη?

  Παρασκευή κρέπας:

  ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΡΕΠΑΣ Εγκ. ΥΥΠ&ΚΑ με αρ. 334/12-1-90

  α. Η κρέπα (παρασκεύασμα χυλού, από αλεύρι, γάλα, αυγά, βούτυρο), που ψήνεται ή τηγανίζεται, ανήκει στα παρασκευάσματα που μπορούν να προσφέρονται κυρίως στα αναψυκτήρια καταστήματα του άρθρου 39 και στα αναψυκτήρια χωρίς καθίσματα του άρθρου 42 της Α1β/8577/83 ΥΔ, ανάλογα με την προσφορά της σε καθισμένους ή περαστικούς. Ακόμα παρασκευή και προσφορά κρέπας μπορεί να γίνεται και στις πιτσαρίες του άρθρου 38 και τα ζαχαροπλαστεία του άρθρου 39 της παραπάνω ΥΔ ανάλογα με το είδος γέμισης της κρέπας (φαγητού ή γλυκού ).

  β. «Οσον αφορά το εμβαδόν του παρασκευαστηρίου των παραπάνω καταστημάτων αυτό πρέπει να είναι το απαιτούμενο στα καταστήματα αυτά, δεδομένου ότι το ψήσιμο ή το τηγάνισμα της κρέπας είναι διαδικασία παρασκευής και κατά συνέπεια τα καταστήματα που την προσφέρουν δεν απαλλάσσονται από το να διαθέτουν χώρο παρασκευαστηρίου, εκτός και αν τα είδη προέρχονται (ψημένα ή τηγανισμένα) από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια.

 146. Ο/Η MATINA λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΒΕΒΑΙΑ,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΤΡΙΓΩΝΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ (ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΓΕΜΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ)ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗΣ ΠΙΤΑΣ,ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΘΑ ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΓΕΜΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΨΗΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΤΕΣ.ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΕΙΝΑΙ 50τμ και εχει και 1WC.ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΚΕΤΟ ΟΛΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΟΣΑ ΤΜ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ (ΛΑΝΤΖΑ-ΠΑΓΚΟΥΣ-ΨΥΓΕΙΑ )ΚΑΙ ΠΟΣΟΥΣ ΝΕΡΟΧΥΤΕΣ?

 147. Καλησπέρα και συγγνώμη που καθυστέρησα να σας απαντήσω …

  το άρθρο που διαβάζετε είναι παλαιότερης νομοθεσία που έχει καταργηθεί .

 148. Καλησπέρα και συγγνώμη που καθυστέρησα να σας απαντήσω …

  Η νέα υγειονομική διάταξη (δεν είναι το άρθρο που διαβάσατε το οποίο έχει καταργηθεί ) δεν προβλέπει πλέον ελάχιστα τμ ούτε ελάχιστο αριθμό γουρνών αλλά μια σειρά από άλλα προαπαιτούμενα για τα οποία θα πρέπει να μιλήσετε με την Υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε .

 149. Ο/Η Anna Liana λέει:

  Καλησπέρα,
  θέλουμε να ανοίξουμε ένα παρασκευαστήριο πιτών με πώληση αυτών και πρατήριο άρτου.
  Δεν θα έχει τραπεζοκαθίσματα. 2 εργαζόμενοι. Ποια διάταξη πρέπει να ακολουθήσω?
  Χρειάζονται αποδυτήρια???
  Αμεα?

 150. Καλησπέρα

  η διάταξη που ισχύει μέχρι και σήμερα είναι η :
  Υ.Α. Υ1γ/Γ.Π/ οικ. 96967/8-10-2012 (ΦΕΚ 2718, τ.β΄, 8-10-2012)

 151. Ο/Η panos λέει:

  geia sas eimai foititis kai xreiazomai tin voitheia sas gia mia ergasia.ta katistimata ti adeia prepei na exoun gia tous e3wterikous xwrous tou magaziou kai se periptwsi paravasi ti ginete..?

 152. Ο/Η christos λέει:

  Καλημέρα σας,ενδιαφέρομαι να ανοίξω εργαστήριο μπουγάτσας-σφολιάτας λιανικής(όχι χονδρικής). Θα ήθελα να ρωτήσω α) τι απαιτείται όσον αφορά την διαμόρφωση του χώρου εργαστηρίου και β) μπορώ να έχω στο κομμάτι της λιανικής προϊόντα που θα τα αγοράζω από προμηθευτές?Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

 153. Είναι πολύ γενική η ερώτησή σου .. ανάλογα με το είδος καταστήματος απαιτείται και διαφορετική άδεια και προδιαγραφές αν θες γίνε πιο συγκεκριμένος

 154. Καλημέρα

  αν κατάλαβα σωστά την δραστηριότητα μιλάμε για αναψυκτήριο … επομένως όσο αφορά το δεύτερο σας ερώτημα ναι αν οι προμηθευτές σας έχουν άδεια μπορείτε να τα διαθέτετε προς πώληση . Όσο αφορά το πρώτο σας ερώτημα επειδή αρμόδια να σας απαντήσει είναι μόνο η Υγειονομική Υπηρεσία που θα γνωματεύσει πρέπει να μιλήστε με τους Συναδέλφους (στην Υπηρεσία που γεωγραφικά ανήκετε)

 155. Ο/Η Christos λέει:

  Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας.θα ήθελα να ρωτήσω και και κάτι ακόμα.Στην άδεια αναψυκτηρίου θα μπορώ να προσφέρω πίτσες και τα συναφή προϊόντα;

 156. Ο/Η vickoula λέει:

  Καλησπέρα σας, καλή χρονιά και χρόνια πολλά εύχομαι! Θα ήθελα τη βοήθειά σας με το εξής: ενδιαφέρομαι να ανοίξω εργαστήριο ζαχαροπλαστικής σε χώρο που είναι 1η κατοικία και δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι άδεια πρέπει να βγάλω και από που. Θα σχετίζεται με την παρασκευή γλυκών και δεν θα υπάρχει φυσικό κατάστημα, θα διοχετεύονται τα γλυκά σε άλλα καταστήματα προς πώληση. Αν μπορείτε να με βοηθήσετε!!
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

 157. Καλημέρα .. θεωρώ ναι ( ο τρόπος επεξεργασίας και διάθεσής τους εξαρτάται από το αν το αναψυκτήριο διαθέτει παρασκευαστήριο . Αν όχι προβλέπεται μόνο η θερμική επεξεργασία τους και προμήθεια από αδειοδοτημένο προμηθευτή )

 158. Καλημέρα

  δυστυχώς σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική Νομοθεσία δεν προβλέπεται λειτουργία επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε κατοικίες .

 159. Ο/Η Δημητρης λέει:

  Για σας Ενδιαφέρομαι να ανοίξω αναψυκτήριο και οι ερωτηςεις μου είναι Ο προθάλαμος του wc είναι 95 εκ το μήκος 1,20 το πλάτος θα υπάρξει πρόβλημα; Και αν πρέπει ο προθάλαμος να έχει νιπτήρα!! η 2 τουαλέτες που έχω έχουν νιπτήρα μεςα!! Επιςης θα χρειαστώ 3 λάτζες η 2!! χωρίς παρασκευαστηριο κάτω από 50 καθιςματα και τελευταίο Ο πάγκος πίσω οπου θα έχω την καφετιέρα και τα λοιπά,πρέπει να είναι ανοξείδωτως η μπορεί να είναι και από ξύλο!! Ευχαριστώ πολύ εκ το προτερων

 160. Καλημέρα

  δυστυχώς οι διαστάσεις της τουαλέτας δεν ορίζονται από την ισχύουσα υγειονομική διάταξη . Αυτό που ορίζεται είναι ότι πρέπει να διαθέτει προθάλαμο ο οποίος φυσικά πρέπει να έχει τον νιπτήρα .
  Στους πάγκους εργασίας πρέπει το υλικό να είναι λείο και αδιαπότιστο όπως και ο τοίχος που εφάπτονται (συνήθως πλακάκια ή ανοξείδωτη λαμαρίνα ) Σε σχέση τώρα με τον αριθμό των γουρνών (λάντζες ) αρμόδια να σας πληροφορήσει για τον αριθμός τους είναι η υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε μιας και η απάντηση απαιτεί την υγειονομική κρίση αυτής

 161. Ο/Η gianna λέει:

  Γειά σας, ενδιαφερομαι να ανοιξω γαλακτοπωλειο. Το καταστημα δεν θα εχει εσωτερικα καθισματα αλλα μονο στην αυλη και θα χρησιμοποιουντε σκευη μιας χρησεως. Θα ηθελα να με ενημερωσετε για τις αδειες και τα τετραγωνικα που χρειαζονται συμφωνα με τον καινουριο νομο οπως επισης και για τις τουαλετες. επισης αν μπορω να διαθετω γαλα το οποιο εχω προμηθευτει απ ευθειας απο βοσκο ή αλλιως τις αδειες για παστεριωση αυτου. ευχαριστω πολυ

 162. Ο/Η Christina Iordanidou λέει:

  καλησπερα! θελω να ανοιξω ενα αναψυκτηριο-καφε στο χερι. τι διαδικασιες χρειαζεται και τι χαρτια? και τι προδιαγραφες πρεπει να διαθετει ο χορος.

 163. Ο/Η ΕΙΡΗΝΗ λέει:

  καλησπερα , ενδιαφερομαι για μπουγατσατζιδικο για την σαμο το πολυ μεχρι 15 – 20 καθισματα . και ΜΕ ΧΩΡΟ 30 τ.μ και με υπογειο 30 τ.μ συνολο 60 τ.μ και με ενα αποχωρητηριο . θα μπορουσα σας παρακαλω να μαθω που θα επυθυνθω και τη θα χρειαστω ?

 164. Καλημέρα

  πρέπει να μιλήστε αρχικά με την υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας που ανήκετε . Ο νόμος έχει αλλάξει (δεν είναι το άρθρο που διαβάσατε ) και μόνοι εκεί θα σας δώσουν πληροφορίες .
  Ανήκει πλέον στην κατηγορία
  ΑΡΘΡΟ 14 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

 165. Καλημέρα

  πρέπει να μιλήστε αρχικά με την υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας που ανήκετε που είναι και η μόνη αρμόδια για επίσημες πληροφορίες .
  Εδώ μπορέιτε να δείτε την σχετική νομοθεσία

 166. Ο/Η gianna λέει:

  ευχαριστω πολυ για την απαντηση. Δεν μου ειπατε ομως για την αγορα του γαλακτος και την παστεριωση του

 167. Καλημέρα

  σχετικά με την αγορά προϊόντων δεν υπάρχει περιορισμός από πλευράς υγειονομικής νομοθεσίας απλά πρέπει ο προμηθευτής σας να είναι αδειοδοτημένος … υπάρχουν επίσης προδιαγραφές από τα συστήματα αυτοελέγχου (πιστοποίηση κλπ ) . Η παστερίωση απαιτεί επιπλέον άδεια από την Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας .

 168. Ο/Η stavros pilitsidis λέει:

  καλησπερα σας. εχω ενα καταστημα 30τμ. ψιλικα τσιγαρα κ τυποποιημενα τροφιμα κ αναψυκτικων ποτων,, κ θελω να βαλω χυμα παγωτο, χωρις τραπεζοκαθισματα. τι πρεπει να κανω?? ευχαριστω πολυ.

 169. Καλημέρα

  και συγγνώμη που καθυστέρησα να απαντήσω αλλά στην παρούσα φάση οι δραστηριότητες που τρέχουν με απέτρεψαν ..

  απαιτείται προσθήκη νέας δραστηριότητας με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς προδιαγραφών . Πρέπει να μιλήσετε με την υγειονομική υπηρεσία που ανήκετε για επίσημη απάντηση

 170. Ο/Η Maricha λέει:

  Καλημερα,
  ενδιαφερομαστε να ανοιξουμε καταστημα υγ. ενδιαφεροντος σε περιοχη οπου θα χαρακτηριστει ‘περιοχη 7 / αστικο πρασινο’ και στην οποια θα δωθουν αδειες μονο για αναψυκτηριο (οχι καφε, σνακ μπαρ κλπ). Βλεπω οτι πχ στα ζαχαροπλαστεια επιτρεπει προχειρο μεζε και καναπεδακια (με αγγουρακι, αυγο, ζαμπον κ.ο.κ.) αλλα στα αναψυκτηρια αναφερει ως προσφερομενα σνακ μονο ‘τοστ και άλλα σάντουιτς, πίττες και άλλα παρόμοια παρασκευάσματα’. Αυτο σημαινει οτι οντως σαν αναψυκτηριο απαγορευεται να βγαλεις αλλαντικα, αυγα, τυρια, ελιες κλπ ως κρυο μεζε σε ουζο ας πουμε, και επιτρεπονται μονο τα τοστ που περιεχουν τα αντιστοιχα ηδη; Τι γινεται επισης με καποιες απλες σαλατες και φυσικους φρουτοχυμους και smoothies;

 171. Καλημέρα

  η νομοθεσία που διαβάσατε δεν ισχύει … το κατάστημα (αναψυκτήριο ) ανήκει στην κατηγορία :Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

  Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.

 172. Ο/Η Maricha λέει:

  Καλημερα και ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας,
  οποτε η φραση-κλειδι ειναι το «που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία». Για παραδειγμα μπορεις να τηγανισεις αυγα η λουκανικο πχ στο γκαζι, ενω δεν μπορεις να φτιαξεις κεφτεδες επειδη ειναι πιο συνθετο; Η δεν επιτρεπεται καθολου το τηγανι; Δηλ. δεν ειναι σαφη τα ορια του τι επιτρεπεται.

  Ευχαριστω και παλι για τη βοηθεια.

 173. Καλησπέρα

  ναι πρέπει να διευκρινιστεί για αυτό το λόγο αρμοδιότητα έχουν οι κατά τόπους υγειονομικές υπηρεσίες που μπορούν να έχουν και άποψη (αυτοψία ή κατόψεις ) του χώρου και του εξοπλισμού αλλά και των υπό διάθεση προϊόντων

 174. Ο/Η Maricha λέει:

  Σας ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια – καλη συνεχεια

 175. Ο/Η Giorgos Chatzivasileiou λέει:

  καλησπέρα και ευχαριστώ εκ των προτέρων.είμαι ο Γιώργος και θέλω ν ανοίξω ενα τυροπιταδικο σ ενα μαγαζι 23μετρα.τα τυροπιτακια μπορω να τα παρασκευαζω εγω?το καταστημα δεν θα εχει τραπεζοκαθισματα.επισης χρειαζομαι φουγαρο,για εξαερισμο?
  το mail μου ειναι g.chatzivi@gmail.com ευχαριστω πολυ

 176. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά

  ναι σε πολλές περιπτώσεις ο κανονισμός πολυκατοικίας απαγορεύει αλλά επίσης είναι και πολεοδομικό θέμα . Πέρα από αυτό η νομοθεσία αναφέρει :
  ΑΠΑΓΩΓΗ ΚΑΠΝΩΝ- ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΥΣΕΩΣ .

  Η απαγωγή των καπνών, της αιθάλης και των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, καθώς και των αερίων και οσμών, που παράγονται κατά την παρασκευή φαγητών, το ψήσιμο κρέατος κλπ., θα γίνεται πλήρως με ειδικό απορροφητικό σύστημα, ώστε να μη διαχέονται στο περιβάλλον και να μην ενοχλούνται οι πελάτες, οι εργαζόμενοι και οι περίοικοι.

  Η χοάνη του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος θα βρίσκεται πάνω από την εστία πυρός και θα είναι επαρκών διαστάσεων, ώστε να καλύπτεται όλη η επιφάνεια της εστίας. Τοαπαγωγικό σύστημα θα πρέπει να συντηρείται και να καθαρίζεται ανελλιπώς ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποιητική λειτουργία του και να αποτρέπονται κίνδυνοι επιμόλυνσης των τροφίμων.

  Στις περιπτώσεις αυτές η επιχείρηση θα πρέπει να διαθέτει αποδεικτικό συντήρησης και καθαρισμού του συστήματος.

  Η απαγωγή των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, του καπνού κλπ. θα γίνεται μέσω της κεντρικής καπνοδόχου του κτιρίου, άλλως, αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα τοποθετούνται εξωτερικοί απαγωγοί σωλήνες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα Πολεοδομική Νομοθεσία, οι οποίοι θα φθάνουν πάνω από την στέγη του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το κατάστημα ή εργαστήριο, και σε ύψος 0,50 μ. ψηλότερα από αυτήν ή, αν υπάρχει ψηλότερο γειτονικό κτίριο, από τη στέγη του γειτονικού τούτου κτιρίου, ώστε να μην ενοχλούνται οι περίοικοι γενικά.

  Στις περιπτώσεις που παρόλα αυτά δημιουργούνται οχλήσεις στους περίοικους η επιχείρηση θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα τεχνικά μέτρα( φίλτρα, κ.λπ.) ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή οχλήσεων στους περίοικους. Στις επιχειρήσεις τις οποίες χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές εστίες ή ηλεκτρικοί κλίβανοι, ή ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιείται υγραέριο , αντί του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος μπορεί να επιτραπεί η εγκαταστάτη ειδικού συστήματος φίλτρων κατάλληλων για την εξουδετέρωση των αερίων οσμών κ.λπ. και το οποίο να συντηρείται ανελλιπώς για να εξασφαλίζεται η κανονική λειτουργία του και το επιθυμητό αποτέλεσμα της όλης εγκατάστασης.

  Το είδος των φίλτρων και του όλου εν γένει συστήματος θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί και μελετηθεί από υπεύθυνο μηχανικό και θα πρέπει επίσης να συντηρείται τακτικά, ώστε να εξασφαλίζεται η κανονική λειτουργία και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 177. Ο/Η Alesandro s λέει:

  Καλησπέρα,
  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα ζαχαροπλαστείο-παρασκευαστήριο που θα φτιάχνω & θα πουλάω 4-5 είδη γλυκών μόνο και κάποιους χυμούς/αναψυκτικά. (Χωρίς τραπεζοκαθίσματα, ίσως μόνο 4-5 σκαμπώ)
  Οι απορίες που έχω είναι οι εξής:
  1) Πόσα τετραγωνικά χώρο θα χρειαστώ;
  2) Ποιες είναι οι απαρέτιτες εγκαταστάσεις και εξοπλισμός που πρέπει να υπάρχουν;
  3) Τι άδεια πρέπει να βγάλω και απο ποιά υπηρεσία;

 178. Ο/Η Katerina Maravlk λέει:

  Καλησπερα σας, θα ηθελα να ρωτήσω εχω εναν ιδιόκτητο χώρο στα 34τμ ισόγειο με μια τουαλετα και 34τμ υπόγειο και θα θελα να ανοιξω καταστημα με λουκουμαδες, γλυκα ταψιου και παστες καθως και κρεπες-βαφλες και να εχει και καμια 10αρια τραπεζακια. Είναι μπροστα σε πλατεια, θα θελα να μαθω αν μπορω να τα συμπεριλάβω ολα αυτα μαζι και αν αρκει ο χωρος που διαθετω. Σας ευχαριστω πολυ.

 179. Καλημέρα

  εδώ είναι ένα ιδιωτικό forum και δεν μπορώ να αντικαταστήσω τις Υγειονομικές Υπηρεσίες σε ένα σοβαρό θέμα όπως η καταλληλότητα ενός χώρου για δραστηριότητα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θα σας πρότεινα με τον μηχανικό σας να προσέλθετε μαζί με ένα σχεδιάγραμμα κάτοψης του χώρου στην αρμόδια υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας που ανήκετε για την επίσημη απάντηση.

  Ευχαριστώ

 180. Καλημέρα

  αν πληρούνται οι υγειονομικές απαιτήσεις από πλευράς εξοπλισμού και χώρων φυσικά και μπορείτε. Πρέπει να μιλήσετε με την υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε (πιθανά προσκομίζοντας σχεδιάγραμμα κάτοψης με τους χώρους και τον εξοπλισμό).

 181. Ο/Η Sandra Liodaki λέει:

  Καλημέρα σας .Για κατάστημα που θα χρησιμοποιηθεί ως πρατήριο άρτου , πρατήριο γάλακτος και ζαχαροπλαστικής και αναψυκτήριο ποια είναι η νομοθεσία που ισχύει τελικά? Μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο χώρο χωρίς χωρίσματα και διαχωρισμούς ή πρέπει σε μια γωνία να είναι για παράδειγμα μόνο τα του άρτου , σε άλλη τα της ζαχαροπλαστικής και σε άλλη τα του αναψυκτηρίου? Υπάρχει ακόμα ο περιορισμός σε επιφάνειες του κάθε χώρου?

 182. Καλημέρα

  η υγειονομική διάταξη 8577/83 και το άρθρο 39 έχει καταργηθεί από την 96967/2012 διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν προβλέψεις για ελάχιστα τετραγωνικά ούτε πλέον απαγορεύεται η μικτή χρήση δραστηριοτήτων. Ο διαχωρισμός μπορεί και είναι και νοητός αρκεί η κάθε δραστηριότητα να μην διατρέχει κίνδυνο από διασταυρούμενη επιμόλυνση. Περισσότερες λεπτομέρειες από την αρμόδια υγειονομική Υπηρεσία που ανήκει το κατάστημα.

 183. Ο/Η Sandra Liodaki λέει:

  Σας ευχαριστώ πολύ!

 184. Ο/Η Dimitris Charalampous λέει:

  Γεια σας κυριε Παπαδακη.Ηθελα να ρωτησω εχω ενα ιδιοκτητο μαγαζι με αδεια κ. διασκεδασεως, καταθεσα τα χαρτια μου στην εφορια και το εκλεισα χωρις να το χαλασω.Η αδεια χανεται αν θελω να το ξανανηξω στο ονομα μου

 185. Καλησπέρα

  σύμφωνα με το άρθρο 4 της ισχύουσας υγειονομικής διάταξης παράγραφος 14. Στις περιπτώσεις που επιχείρηση κλείνει για διάστημα πέραν του έτους απαιτείται νέα άδεια ίδρυσης και λειτουργίας και υποχρεούται να επιστρέφει την άδεια στην αδειοδοτούσα αρχή εκτός των περιπτώσεων που για ανώτερη βία (πυρκαγιά , σεισμός, κ.λπ.) έμεινε κλειστή. Στην περίπτωση αυτή η άδεια εξακολουθεί να ισχύει.

 186. Ο/Η Lena Ternezi λέει:

  Κύριε Παπαδάκη καλησπερα. Θα ήθελα να μάθω για την ίδρυση μίνι γκολφ 750 μέτρων με κτίσμα 30 τετραγωνικών αν θα μπορούσα να προσφέρω καφέ κ αναψυκτικά κ να φτιάχνω μόνη μου τοστ κ λουκουμάδες. Μπορώ να βγάλω αδεια αναψυκτηρίου..;; ποσά τετραγωνικά πρεπει να εινει ο μπουφές μου..;; πρεπει να έχω ψυγεία..;; κ τέλος τι γίνεται με τη λάντζα..;;; ευχαριστώ πολυ.

 187. Καλημέρα

  το κτίσμα πρέπει να χώρος κυρίας χρήσεως. Η νέα υγειονομική διάταξη δεν ορίζει αριθμό τετραγωνικών γουρνών κλπ. Για το λόγο αυτό πρέπει να μιλήσετε με την Υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε για επίσημη ενημέρωση σχετικά με προδιαγραφές. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω τις απαιτήσεις που όριζε η παλιά (μη ισχύουσα) διάταξη για να έχετε ένα μπούσουλα. Ο χώρος του παρασκευαστηρίου για αναψυκτήριο με εργαστήριο πρέπει να είναι >25 τμ με 5 γούρνες (3 και 2 αν παρασκευάζονται μεζεδάκια). Σίγουρα απαιτείται 1 ποδοκίνητος νιπτήρας για το πλύσιμο των χεριών του προσωπικού και χώρος αποδυτηρίων με 1 ερμάριο ανά εργαζόμενο (μέχρι 5)

 188. Ο/Η panos stamoulis λέει:

  Κύριε Παπαδάκη καλησπέρα σας και συγχαρητήρια μια ακόμη φορά. Πραγματικά σπανίζουν τέτοιες προσπάθειες.
  Ασχολούμαστε με καταστήματα εστίασης αρκετά χρόνια. Μας ενδιαφέρει η ίδρυση ενός νέου καταστήματος παραγωγής και πώλησης γλυκών και προϊόντων ζύμης ( πίτες, κρουασάν κλπ). Η παρασκευή τους θα γίνεται στο κατάστημα. Τα προϊόντα αυτά θα διατίθενται για πώληση σε πελάτες στο μαγαζί, χωρίς τραπεζοκαθήσματα, αλλά και θέλουμε να προμηθεύουμε και τα εστιατόρια μας. Ισχύει ότι καλυπτόμαστε με το άρθρο 39 ή χρειάζεται και κάτι ακόμη. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Πάνος

 189. Καλησπέρα

  έχουμε δύο διαφορετικές περιπτώσεις α) για χρήση σε περαστικούς πελάτες και β) χονδρική
  το β) κομμάτι απαιτεί άδεια εργαστηρίου ζύμης ενώ για την πρώτη περίπτωση μιλάμε για ζαχαροπλαστείο. Το άρθρο που αναφέρετε έχει καταργηθεί.
  Εδώ θα βρείτε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο:
  ΑΡΘΡΟ 14 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
  Α. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

  Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης ταξινομούνται, ανάλογα με τη δραστηριότητά τους ως ακολούθως:

  1. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

  Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.

  ΑΡΘΡΟ 11 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι – Παρασκευαστές & Συσκευαστές που πωλούν λιανικώς, Παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, παραγωγής νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, Παραγωγικές μονάδες παραγωγής φρυγανιών, μπισκότων, διατηρημένων ειδών ζαχαροπλαστικής και Μονάδες παραγωγής κακάο, σοκολάτας και ζαχαρωτών.

  Στην κατηγορία παρασκευαστών-συσκευαστών ανήκουν τα εργαστήρια ή εργοστάσια παρασκευής ή επεξεργασίας ή και συσκευασίας τροφίμων και ποτών των οποίων τα προϊόντα προορίζονται να διατεθούν κατά κύριο λόγο σε καταστήματα λιανικής πώλησης και τα οποία αδειοδοτούνται (με γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας) από τις Δ/νσεις ανάπτυξης σύμφωνα με το Ν.3325/05 (ΦΕΚ68/τΑ/11-3-2005, άρθρο 4) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

  Όπως αναφέρθηκε παραπάνω ο σχεδιασμός των χώρων και ο εξοπλισμός στις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής θα είναι σύμφωνος με τη μελέτη HACCP και με βάση αυτή θα διενεργείται ο έλεγχος από τους αρμόδιους υγειονομικούς υπαλλήλους

 190. Ο/Η Panos Stamoulis λέει:

  Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι. Μια τελευταία διευκρίνιση παρακαλώ αν μπορείτε. Ισχύει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη για τις διαστάσεις οι οποίες απαιτούνται αλλά μόνο να είναι επαρκής οι διαστάσεις. Σας το ρωτάω διότι το κατάστημα το οποίο ενδιαφερόμαστε να ενοικιάσουμε είναι 64 τ.μ.
  Σας ευχαριστώ,
  Πάνος

 191. Καλησπέρα

  συγγνώμη αλλά δεν απάντησα άμεσα λόγω φόρτου εργασίας …. ναι η ισχύουσα διάταξη δεν αναφέρει ελάχιστα τμ αναφορικά με το παρασκευαστήριο πάντα. Επίσης τα καθίσματα άπτονται του παρασκευαστηρίου και του αριθμού των αποχωρητηρίων

 192. Κύριε Παπαδάκη καλησπέρα! Σας ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας δίνετε.
  Θα ήθελα να μάθω αν για να ανοίξω ένα εργαστήριο παρασκευής τσουρεκιών το οποίο μόνο θα προμηθεύει, χρειάζεται να έχω πτυχίο αρτοζαχαροπλαστικής? Επίσης εκτός απο την άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος χρειάζεται άλλη άδεια? Επιπλέον πρέπει να γίνει μελέτη απο μηχανολόγο για τους φούρνους ή γενικότερα το χώρο του εργαστηρίου?

  Σας ευχαριστώ

 193. Καλησπέρα

  και συγγνώμη που καθυστέρησα να σας απαντήσω αλλά βρισκόμουν εκτός έδρας μεγάλο χρονικό διάστημα.
  Από πλευράς υγειονομικής νομοθεσίας δεν προβλέπεται πτυχίο αρτοζαχαροπλαστικής αλλά το βασικό σεμινάριο του ΕΦΕΤ για την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων. Πλέον με την νέα νομοθεσία ξεκινάτε με σύστημα γνωστοποίησης (χωρίς αρχική επιθεώρηση από την Υγειονομική Υπηρεσίας). Μηχανικός – μηχαναλόγος χρειάζεται σίγουρα τόσο για την αποτύπωση σε σχεδιάγραμμα κάτοψης των χώρων αλλά και του εξοπλισμού.

 194. Ο/Η leftys leftys λέει:

  κ. Παπαδάκη, τα αναψυκτήρια υποχρεούνται να αναρτήσουν την πινακίδα του άρθρου 1 π.δ. 350/2003 για την μη κατνάλωση αλκοόλ από ανήλικους χωρίς την παρουσία κηδεμόνων τους

 195. Ο/Η Thomai Saroudi λέει:

  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΝΑ ΚΑΦΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΜΑΖΙΜΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ…. ΕΧΩ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΣΧΟΛΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙΝΑ ΕΧΩ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΠΕΠ. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ?

 196. Καλημέρα

  εγώ μπορώ να σας απαντήσω μόνο σε θέματα υγειονομικής νομοθεσίας, στην οποία δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Προβλέπεται επιμόρφωση (τα σεμινάρια του ΕΦΕΤ) σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων

 197. Καλημέρα

  αν προσφέρεται αλκοόλ τότε νομίζω ναι αλλά και πάλι το πδ αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες των υγειονομικών Υπηρεσιών. Σύμφωνα με το ΠΔ 36/94 ορίζεται σαφώς ότι απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ στα λοιπά δημόσια κέντρα.

 198. καλησπέρα κ καλή χρονιά

  διατηρώ πρατήριο ζαχαροπλαστικής κ θέλω να φτιάξω στον ίδιο χώρο κ εργαστήριο μαζί με δύο τρία τραπεζάκια. Ποία είναι τα ελάχιστα τετραγωνικά που απαιτούνται, ήθελα να ρωτήσω.
  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

 199. Καλησπέρα,

  τα ελάχιστα τετραγωνικά είναι το ελάχιστο που πρέπει να σας απασχολεί. Θα πρότεινα επίσκεψη στην Υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε γιατί το θέμα είναι πιο πολύπλοκο μιας και το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής υπάγεται από πλευράς λειτουργίας στην Δ/νση Ανάπτυξης, ενώ η λιανική διάθεση και η προσθήκη νέας δραστηριότητας στο Δήμο και βέβαια απαιτούνται και οι σχετικές υγειονομικές προϋποθέσεις

 200. Ο/Η GEORGIOS KATSIKAS λέει:

  Καλησπέρα,
  Πελάτης μου που έχει ήδη ζαχαροπλαστείο και θέλει να κάνει και παρασκευαστήριο παγωτού. Η επιχείρησή του αποτελείται από 2 κτήρια σε ένα οικόπεδο. Στο κυρίως κτήριο έχει όλους τους χώρους που απαιτούνται με αυξημένα κιόλας τετραγωνικά σε σχέση με τα ελάχιστα και στον 2ο χώρο, επιθυμεί να στεγάσει το παρασκευαστήριο.
  Ο χώρος είναι 12 τετραγωνικά, υφίσταται νόμιμα και είναι σταθερής κατασκευής με ανοιγόμενα παράθυρα και πληροί τις υγειονομικές διατάξεις. Η πρώτη ύλη του παγωτού θα αποθηκεύεται στο κυρίως κτήριο, θα μεταφέρεται στο 2ο με κλειστά δοχεία, θα γίνεται η επεξεργασία του και πιθανό πλεόνασμα θα αποθηκεύεται εκ’ νέου στο κτήριο1 με μεταφορά και πάλι σε κλειστά δοχεία.
  Θεωρείται οτι υπάρχει κάποιο πρόβλημα ?
  Ευχαριστώ πολύ,

  Με εκτίμηση,
  Κατσικάς Γεώργιος

 201. Καλημέρα,

  το εργαστήριο παγωτού (ανάλογα με την επεξεργασία του γάλακτος) απαιτεί αδειοδότηση και από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας που ανήκετε. Επίσης δεν γνωρίζω ποιά νομοθεσία μου αναφέρετε πάντως στην ισχύουσα δεν υπάρχουν ελάχιστα τετραγωνικά.
  Το παρακάτω άρθρο σας αφορά

  ΑΡΘΡΟ 11 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι

  Επιχειρήσεις Παρασκευής ή & Συσκευασίας.

  Οι επιχειρήσεις του παρόντος άρθρου, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 2 της παρούσας πρέπει να διαθέτουν τους παρακάτω αναφερόμενους χώρους και εξοπλισμό:

  Α. Επιχειρήσεις παρασκευής.

  1) Χώροι

  α. Χώρος παραλαβής και αποθήκευσης πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας.

  Η κατασκευή και ο εξοπλισμός της αποθήκης να διασφαλίζει την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Όπου απαιτούνται ψυκτικοί θάλαμοι να είναι επαρκούς χωρητικότητας με δυνατότητα παρακολούθησης θερμοκρασιών και σε εφαρμογή των όρων και προϋποθέσεων του κώδικα τροφίμων κα ποτών. Οι περιέκτες τροφίμων για την φύλαξη χύδην πρώτων υλών πρέπει να τηρούν της εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.

  Να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για τον αερισμό και την τήρηση κατάλληλης θερμοκρασίας και υγρασίας στον χώρο της αποθήκης, με μηχανολογικό εξοπλισμό, όπου απαιτείται,

  Όλες οι πρώτες ύλες θα προέρχονται από αξιόπιστους προμηθευτές σύμφωνα με τον Ε.Κ 852/2004 και τους αντίστοιχους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής.

  Θα πρέπει να προβλέπεται ιδιαίτερος χώρος για την τοποθέτηση των προϊόντων που προορίζονται για επιστροφή, καταστροφή κλπ κατά τρόπο ώστε να μην επηρεάζονται τα ασφαλή τρόφιμα. Στο χώρο αυτό θα υπάρχει ανάλογη σήμανση .

  Απαγορεύεται η αποθήκευση μη ασφαλών, επιβλαβών για την υγεία τροφίμων με ασφαλή τρόφιμα και αυτά θα απομακρύνονται το ταχύτερο δυνατό από την εγκατάσταση . Μέχρι την απομάκρυνση μπορούν να διατηρούνται σε απομονωμένο χώρο κατά τρόπο ώστε να μην είναι δυνατό να επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα τα ασφαλή τρόφιμα.

  β. Χώρος παρασκευής και επεξεργασίας.

  Ο εξοπλισμός στο χώρο παρασκευής και επεξεργασίας θα είναι από κατάλληλο και υγειονομικά αποδεκτό υλικό. Ειδικά ο εξοπλισμός που προβλέπεται να έρχεται σε επαφή με τρόφιμα πρέπει να είναι από υλικό κατάλληλο για τρόφιμα κατά τις ισχύουσες Εθνικές και Ενωσιακές διατάξεις

  Να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για τον αερισμό του χώρου και όπου αυτός γίνεται με ανοίγματα (παράθυρα, πόρτες κ.λπ.) σε αυτά θα τοποθετείται κατάλληλο προστατευτικό πλέγμα για να μπορούν να καθαρίζονται .

  Στο χώρο αυτό να υπάρχει νιπτήρας με ποδοκίνητο ή αυτοματοποιημένο σύστημα για το πλύσιμο των χεριών του προσωπικού.

  Η διασταυρούμενη επιμόλυνση πρέπει να αποφεύγεται με βάση τους κανόνες ορθής υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής.

  Ο χώρος παρασκευής και επεξεργασίας να είναι επαρκής προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφαλής παραγωγή των τροφίμων.

  Η προετοιμασία των επεξεργασμένων και των ανεπεξέργαστων προϊόντων θα γίνεται σε σαφώς διαχωρισμένο χώρο από τον χώρο όπου γίνεται η θερμική επεξεργασία ή η τυποποίηση.

  Θα υπάρχει ο ανάλογος σε σχέση με τους εκτελούμενους χειρισμούς και τη δυναμικότητα της επιχείρησης αριθμός πάγκων εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται ο υγιεινός χειρισμός και ο αποκλεισμός τυχόν διασταυρούμενης επιμόλυνσης των τροφίμων.

  Η μεριδοποίηση προϊόντων πρέπει να γίνεται σε ιδιαίτερο, σαφώς διαχωρισμένο χώρο της επιχείρησης εκτός των περιπτώσεων που από το διάγραμμα ροής προκύπτει ότι μπορεί να γίνεται σε νοητά διαχωρισμένο χώρο του χώρου παρασκευής και επεξεργασίας.

  Στις επιχειρήσεις του παρόντος άρθρου που παράγουν τυποποιημένα προϊόντα θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος για την τυποποίηση.

  Ο χώρος τυποποίησης θα περιλαμβάνει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα μηχανικά μέσα για την ρύθμιση κατάλληλων συνθηκών περιβάλλοντος, με σκοπό την διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων.

  γ. Χώρος πλύσεως σκευών/τροφίμων.

  Ο χώρος πλύσης των σκευών καθώς και των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των εργασιών θα είναι ανάλογος και κατάλληλος ώστε να επιτυγχάνεται ο αποτελεσματικός καθαρισμός και η απολύμανση τους, ενώ η χωροθέτηση του εν λόγω χώρου θα πρέπει να συμβάλλει στην αποφυγή του κινδύνου της διασταυρούμενης επιμόλυνσης των τροφίμων. Όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούνται θα φυλάσσονται μετά τον καθαρισμό τους σε κλειστές προθήκες ή σε κατάλληλα ράφια.

  Για την πλύση τροφίμων θα πρέπει να υπάρχει ένα τουλάχιστον διπλό βαθύ σύστημα νεροχυτών. Αντίστοιχα για τη πλύση σκευών πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα διπλό βαθύ σύστημα νεροχυτών ή ένας βαθύς νεροχύτης και πλυντήριο.

  δ. Χώρος αποθήκης ετοίμων προϊόντων: Όταν η αποθήκευση αφορά συσκευασμένα τρόφιμα (αποθήκη μονάδας επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων) οι απαιτήσεις είναι οι ίδιες με αυτές που περιγράφονται στις αποθήκες. Σε κάθε άλλη περίπτωση στον χώρο αυτό θα υπάρχουν ράφια, κλειστές προθήκες και ψυκτικοί θάλαμοι όπου αυτοί απαιτούνται.

  Αν από το διάγραμμα ροής προβλέπεται θερμή διατήρηση των τροφίμων μέχρι την διάθεση στον πελάτη τότε θα πρέπει να υπάρχει επαρκής υποδομή αποτελούμενη από θερμοθαλάμους, ή άλλη θερμαινόμενη συσκευή. Αυτές οι συσκευές θα πρέπει να έχουν ικανότητα συνεχούς διατήρησης του εσωτερικού των τροφίμων σε θερμοκρασία ανώτερη των 60ο C ανάλογα με το είδος του τροφίμου, ο αριθμός και η χωρητικότητα τους θα είναι ανάλογης δυναμικότητας.

  Οι χώροι, τα μέσα και οι συσκευές αποθήκευσης τελικών προϊόντων θα είναι διαφορετικά από τους χώρους αποθήκευσης πρώτων και ενδιάμεσων υλών.

  Θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για τον αερισμό και τον φωτισμό του χώρου με μηχανολογικό εξοπλισμό, όπου απαιτείται ώστε να εξασφαλίζονται σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, κατάλληλες για τα παραγόμενα προϊόντα.

  ε. Χώρος διάθεσης ή διανομής ετοίμων προϊόντων.

  Στο χώρο αυτό θα υπάρχουν ράφια, κλειστές προθήκες ή ψυκτικοί θάλαμοι όπου απαιτείται και γενικά θα λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η ποιότητα των προς διάθεση προϊόντων.

  2) Εξοπλισμός

  Οι επιχειρήσεις του παρόντος άρθρου πρέπει να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα απαραίτητα σκεύη για την επεξεργασία των τροφίμων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις

  Ο χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός πρέπει να επιλέγεται, εκτός των άλλων και με βάση τη δυνατότητα εύκολου καθαρισμού και τη δυνατότητα απολύμανσης με χημικές ή άλλες φυσικές μεθόδους.

  Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τον εξοπλισμό πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του Κώδικα τροφίμων και Ποτών. Η χρήση ξύλινου εξοπλισμού δεν είναι αποδεκτή εντός των χώρων επεξεργασίας τροφίμων. Στους υπόλοιπους χώρους η χρήση ξύλου πρέπει να περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο.

  Οι χρησιμοποιούμενες παλέτες, πρέπει να είναι από υλικό ανθεκτικό, λείο και αδιαπότιστο και πρέπει να διατηρούνται καθαρές και σε καλή κατάσταση.

  Η χρήση γυάλινου εξοπλισμού στους χώρους επεξεργασίας και αποθήκευσης τροφίμων πρέπει να αποφεύγεται εκτός αν πρόκειται για ύαλο ανθεκτικό στη θραύση.

  Τα ράφια και τα ντουλάπια σε όλους τους χώρους πρέπει να μην οξειδώνονται, να είναι ανθεκτικά στην υγρασία και να καθαρίζονται εύκολα.

  Τα θερμόμετρα και όπου απαιτείται τα υγρασιόμετρα σε όλο τον εξοπλισμό (ψυγεία, καταψύκτες, θάλαμοι, θερμοθάλαμοι, κλπ) θα έχουν το απαιτούμενο εύρος μέτρησης και την απαιτούμενη ακρίβεια, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

  Η διαδικασία καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων παρασκευής και του εξοπλισμού πρέπει να γίνεται με κατάλληλο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ο αποτελεσματικός καθαρισμός και η απολύμανση.

  Τα απορρίμματα θα φυλάσσονται προσωρινά σε ειδικά δοχεία επαρκούς χωρητικότητας από κατάλληλο υλικό, ώστε να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται αποτελεσματικά.

  Το κάλυμμα των δοχείων θα είναι στεγανό και θα ανοίγει με ποδοκίνητο μηχανισμό.

 202. Ο/Η Konstantinos Papadopoulos λέει:

  Καλησπέρα,
  Είμαστε στην διαδικασία να ανοίξουμε ένα μαγαζί αλλά έχουμε μπερδευτεί με το ποιά άδεια θα χρειαστεί.Σκοπεύουμε να έχουμε καφέ, τσάι, χυμούς και λίγα οινοπνευματώδη ποτά, καθώς και κάποια σαντουιτς, σαλάτες, πίττες, και ορισμένα γλυκά όπως κέικ, σοκολατόπιτες, τσιζ κέικ κτλ., τα οποία θέλουμε να σερβίρουμε σε κόσμο εντός του μαγαζιού άλλα να μπορούν να τα παίρνουν και για το σπίτι.
  Κοιτάζαμε για μεικτή άδεια Σνακ-Μπαρ-Αναψυκτήριο και θα θέλαμε να μας πείτε εάν καλυπτόμαστε από την συγκεκριμένη.
  Επίσης θα θέλαμε να μπορούμε να πουλάμε και συσκευασμένο-τυποποιημένο τσάι και καφέ, πάλι για την περίπτωση που θέλει κάποιος πελάτης να αγοράσει για το σπίτι του.
  Θα μας βοηθούσε πολύ εάν έχετε να μας κάνετε κάποια πρόταση ή ένδειξη για το αν κινούμαστε στην σωστή κατεύθυνση.
  Σας Ευχαριστώ εκ των προτέρων
  Με εκτίμηση
  Παπαδόπουλος Κωνσταντινος

 203. Ο/Η Konstantinos Papadopoulos λέει:

  Καλημέρα,

  Θα ήθελα με την σειρά μου να κάνω και εγώ κάποιες ερωτήσεις-διευκρινήσεις.
  Είμαστε στην διαδικασία ανοίγματος ενός μαγαζιού που θα προσφέρει καφέ, τσάι, χυμούς, λίγα ποτά οινοπνευματώδη, σαλάτες, σαντουιτς, τάρτες, καθώς και κάποια κέικ, τσιζκέικ, σοκολατόπιτες και πίττες.Κοιτάζαμε για μεικτή άδεια Σνακ-Μπαρ-Αναψυκτήριο, και θα ήθελα να ξέρω αν είμαστε σε καλό δρόμο.Η επιχείρηση θα σερβίρει πελάτες εντος του καταστήματος, καθιστούς και όρθιους, άλλα θα θέλαμε να μπορεί ο πελάτης να αγοράσει και για πακέτο.
  Η άδεια που οιτάμε καλύπτει αυτές τις περιπτώσεις?

  Επίσης θα θέλαμε να μπορούμε να πουλάμε και συσκευασμένο-τυποποιημένο τσάι και καφέ.
  Χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη άδεια για κάτι τέτοιο?

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, και θα μας ήταν χρήσιμη οποιαδήποτε συμβουλή-ένδειξη έχετε να μας δώσετε.

  Με εκτίμηση
  Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος

 204. Ο/Η GEORGIOS KATSIKAS λέει:

  Καλησπέρα σας,
  Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
  Στο προηγούμενο post δεν ανέφερα πως το παγωτό που θα παρασκευάζεται στο κατάστημα, θα πωλείται μόνο εντός του καταστήματος και μόνο λιανικώς. Αυτό δεν θεωρείται νωπό γλύκισμα ώστε να εμπίπτει στην αδειοδότηση από τον Δήμο και στη διαδικασία της γνωστοποίησης;
  Ευχαριστώ πολύ,

 205. Καλημέρα … σωστά απλά αν κάνετε οποιαδήποτε επεξεργασία στο γάλα πχ παστερίωση τότε εμπλέκεται και η Κτηνιατρική

 206. Καλημέρα

  σωστά όσα μου έχετε αναφέρει. Για την πώληση όμως συσκευασμένων τροφίμων απαιτείται να προσθέσετε στην γνωστοποίηση δραστηριότητα του άρθρου ΑΡΘΡΟ 13

  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ – Επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης τροφίμων & ποτών

 207. Ο/Η GEORGIOS KATSIKAS λέει:

  Σας ευχαριστώ πολύ,
  Τα προϊόντα που θα χρησιμοποιούνται θα είναι ήδη παστεριωμένα. Όσον αφορά την μηχανή παγωτού είναι κλειστή και το παγωτό θα μπαίνει κατευθείαν σε ειδικά δοχεία οπότε θεωρώ πως μπορεί να τοποθετηθεί και στο κτήριο των 12 τετραγωνικών αν τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις.
  Ευχαριστώ πάρα πολύ και συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας.

 208. Ο/Η chara_chr λέει:

  Κύριε Παπαδάκη, καλησπέρα.
  Θέλουμε να ανοίξουμε κατάστημα που θα πουλάμε καφέ,τσάι, γλυκά (μιλφέιγ, σου, μακαρόν). Και παγωτό soft μηχανής. Θέλουμε μόνο 3-4 τραπέζια το πολύ. Πόσα τετραγωνικά χρειάζονται?
  Πρέπει να έχουμε κάποιες σπουδές και πιστοποίηση ΕΟΠΠΕΠ ή αρκεί μόνο η πιστοποίηση των σεμιναρίων του ΕΦΕΤ?
  Να επισημάνω ότι τα προϊόντα θα πωλούνται και σε κουτί συσκευασίας για δώρο κτλ.
  Ευχαριστώ πολύ.

 209. Ο/Η Miltos Bekos λέει:

  Καλημέρα σας
  Ενδιαφέρομαι για την έκδοση άδειας λειτουργίας ( Πρατηρίου γάλακτος & ειδών Ζαχαροπλαστικής – Πρατηρίου Άρτου) μαζί με Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής. Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε αν απαιτούνται δύο ξεχωριστές άδειες (Μία για το Πρατήριο και μία για το Εργαστήριο) ή μπορώ να καλυφτώ με μία και αν όχι από ποιους φορείς πρέπει να εκδοθούν.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

 210. Καλημέρα

  γίνεται γνωστοποίηση για όλες τις δραστηριότητες.
  πλέον η διαδικασία αδειοδότησης έχει απλουστευθεί και γίνεται με τη διαδικασία γνωστοποίησης σύμφωνα με την ΚΥΑ 16228/18-5-2017
  Το πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ 16228/18-5-2017 περιλαμβάνει τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος του άρθρου 80 του ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων), εκτός από τα κέντρα διασκέδασης, καθώς και τα θέατρα και τους κινηματογράφους του άρθρου 81. Κατ’ αναλογία των παραπάνω, οι ίδιες δραστηριότητες που βρίσκονται εντός τουριστικών καταλυμάτων ρυθμίζονται από τις διατάξεις της ΚΥΑ 16228/18-5-2017. Για κάθε άλλη δραστηριότητα, που δεν υπάγεται στα ανωτέρω, δεν εφαρμόζεται η ΚΥΑ 16228/18-5-2017. Ενδεικτικά, τέτοιες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τα internet cafe, παιδοτόπους, luna parks, παγοδρόμια και εμπορικές αγορές. Τέλος, στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ δεν υπάγονται δραστηριότητες, των οποίων η αδειοδοτούσα αρχή είναι άλλη από τους Δήμους ή τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού και την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων.

 211. Ο/Η Maria Chateerah λέει:

  Καλησπέρα!
  Δεν μπορώ να καταλαβω κατι.
  Για ζαχαροπλαστείο χωρίς παρασκευαστήριο,
  απαιτούνται 2 ή 3 λάντζες; Με μία ή δύο λεκάνες η καθε μια;

 212. Η υγειονομική νομοθεσία απαιτεί σύστημα πλύσεως σκευών προβλέποντας όλες τις εργασίες που απαιτούνται άσχετα με το αν η επιχείρηση διαθέτει παρακσευαστήριο

 213. Ο/Η npapnpap λέει:

  Καλημέρα σας.
  Σε κτίριο που χρησιμοποιείται ως κέντρο ξένων γλωσσών διατίθεται υπόγειος χώρος.
  Μπορεί να βγει άδεια εργαστηρίου ζαχαροπλαστικης για το συγκεκριμένο χώρο;
  Επίσης, τι προϋποθέσεις απαιτούνται ώστε αυτός ο χώρος να γίνει μαγειρική σχολή για παιδιά που φτιάχνουν κέικ κλπ.;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 214. Ο/Η ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΚΑΜΠΑΛΟΥΡΗΣ λέει:

  Καλησπέρα,
  Ένα ισόγειο διαμέρισμα 65 2Μ, γωνιακό, με πρόσοψη σε 2 δρόμους, ιδιόκτητο, σε παλιά πολυκατοικία, προ του 1940, είχε διαμορφωθεί και λειτουργούσε επί 60 χρόνια, ως εργαστήριο ζαχαροπλαστικής και κατάστημα πώλησης χωρίς τραπεζοκαθίσματα, με ανεξάρτητο είσοδο από αυτήν, την κοινόχρηστη της πολυκατοικίας. Ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν αναφέρει τίποτα σχετικό μέ αλλαγή , η μη αλλαγή χρήσης. Σήμερα, μετά από 10 χρόνια αδράνειας , πρόκειται να ανακαινισθεί πλήρως, για να επαναλειτουργήσει και πάλι από τον εγγονό του. Μπορεί και πάλι να λειτουργήσει ως Ζαχαροπλαστείο; Χρειάζεται η συγκατάθεση των υπολοίπων συνιδιοκτητών; Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν ;

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.