Σχόλια Επισκεπτών


Σας παραθέτω μερικά από τα σχόλια που έχουν γράψει επισκέπτες του Blog  μας με την επισήμανση ότι αυτά μου δίνουν δύναμη για να συνεχίσω μιας και το όλο εγχείρημα απαιτεί ιδιαίτερα πολύ χρόνο , χρόνο που θα αφιέρωνα στην οικογένειά μου. Επίσης να τους ευχαριστήσω , μερικοί από τους οποίους  εκτιμώ ιδιαίτερα και έχουν γράψει την δικιά τους ιστορία στο χώρο των εποπτών Δημόσιας Υγείας ,και να πω ότι  δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για ένα δημιουργό από την ηθική επιβράβευση.

Ένα ευχαριστώ ή ένα μπράβο δεν αξίζει τίποτα αλλά και τίποτα δεν αξίζει όσο ένα ευχαριστώ ή ένα μπράβο………..

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Αννα Κρητικου
ΕΔΥ
Υποβλήθηκε 11/04/2011, 6:57 πμ

Nα στε καλά κύριε Αντώνη! Μας έχουν σώσει αυτά τα προγραμματάκια! Συγχαρητήρια!! :) )

ΤΟΥΛΟΥΜΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Υποβλήθηκε 23/03/2011, 7:24 πμΠραγματικά είναι πολύ αξιόλογη δουλειά συνάδελφε. Πρέπει να επαινούνται τέτοιες προσπάθειες και να αποτελούν παράδειγμα για όλους μας και ιδιαίτερα στους καιρούς της οικονομικής αλλά και κυρίως της ηθικής κρίσης που ζούμε.
Σοφοκλής Κουρτίδης Υποβλήθηκε 23/03/2011, 6:15 πμΓια μια ακόμη φορά, ο συνάδελφος Αντώνης Παπαδάκης προσφέρει στους συναδέλφους και στον κλάδο, τις ποιοτικές υπηρεσίες του. Και πάλι συγχαρητήρια Αντώνη !!!
Ελπίζουμε και στους νέους συναδέλφους…..
Αγορή Σβόλη
ygepe.gr
Υποβλήθηκε 09/02/2011, 10:47 μμ

Δημιουργικό, ενημερωτικό site χρήσιμο για όλους τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας και όχι μόνο.Πολύ καλή η παρουσίαση των θεμάτων. Καλή συνέχεια
Αγορή Σβόλη

Διονύσης Δωροβίνης Υποβλήθηκε 02/02/2011, 12:01 μμ Συγχαρητήρια, έχεις κάνει εξαιρετική δουλειά! Καλή συνέχεια…
κατερινα παρασύρη Υποβλήθηκε 27/01/2011, 9:03 πμ σας ευχαριστώ κ. Αντώνη Παπαδάκη, μακάρι να λειτουργούσε έτσι το κρατικό σύστημα υπηρεσιών σε όλα, γλυτώνουμε χρόνο και χρήματα μετακινήσεων και πολύτιμο προσωπικό χρόνο σκέψης και ανάπτυξης για παραγωγικότητα.

 

Γιώργος Φραγκούλης Υποβλήθηκε 17/01/2011, 7:00 μμΚ. Παπαδάκη,
θερμά συγχαρητήρια για την ωραιότατη και χρήσιμη ιστοσελίδα σου. Προσφέρεις τεράστιες υπηρεσίες στην ανθρώπινη υγεία.

Μαγγλάρας Χρήστος Υποβλήθηκε 14/01/2011, 7:48 πμ

Καλημέρα. Συγχαρητήρια για το site. Έχετε κάνει μια εξαιρετική δουλειά.

Αθηνά Μπλουγουρά Υποβλήθηκε 08/01/2011, 3:32 μμ

Εξαιρετική προσπάθεια, πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία.
Συγχαρητήρια & Καλή συνέχεια.

Σοφοκλής Κουρτίδης Υποβλήθηκε 31/12/2010, 5:44 μμ

Θερμά συγχαρητήρια για την προσπάθεια.
Εύχομαι συνέχεια και δύναμη για τον Κλάδο μας.
Καλή Χρονιά
Σοφοκλής Κουρτίδης
Δ/νση Δημ. Υγείας Θεσσαλονίκης

ΔΙΑΛΥΝΑΣ ΑΕ (Τεχνολογία Περιβάλλοντος) Υποβλήθηκε 27/12/2010, 6:42 μμ

Θερμά συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που κάνετε μ’αυτή την ιστοσελίδα .
Θα προσπαθήσουμε να σας στείλουμε μερικά κείμενα και αν τα κρίνετε ενδιαφέροντα να τα δημοσιεύσετε
Γιώργος Διαλυνάς

Δημήτρης Μπέντος Υποβλήθηκε 14/12/2010, 5:18 μμ

Καλησπέρα είμαι ο Δημήτρης Μπέντος, καθηγητής εφαρμογών στον τομέα Υγειονομικής Μηχανικής και Περιβάλλοντος του τμήματος Δημόσιας Υγιεινής.
Καταρχήν συγχαρητήρια για το πρόγραμμα για τον υπολογισμό του απορροφητικού βόθρου. Αν σε ενδιαφέρει μπορώ να σου στείλω τις φόρμες (αρχείο excel) για υπολογισμούς σηπτικού βόθρου και στεγανής δεξαμενής. Επίσης πολύ εύκολα μπορώ να σου δώσω διαστάσεις για ορθογωνικό απορροφητικό βόθρο.

http://edydimosiou.blogspot.com/ Υποβλήθηκε 07/12/2010, 10:22 μμ

να ΄στε καλά.Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΟΛΑΡΗΣ Υποβλήθηκε 25/11/2010, 8:45 μμ

Σαν ενεργός πολίτης (Msc Mηχανολόγος Mηχανικός) πιστεύω πως τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες αλλά και βοηθητικές (για την μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης-έγκρισης μελετών) και πρέπει να συνεχιστούν . Θέματα ασυνεννοησίας και δικαιολογίες του τύπου ”δεν το γνώριζα” θα ελαχιστοποιηθούν.
Καλή συνέχεια.

276 Responses to Σχόλια Επισκεπτών

 1. Ο/Η Διονύσης Δωροβίνης λέει:

  Συγχαρητήρια, έχεις κάνει εξαιρετική δουλειά! Καλή συνέχεια…

 2. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΡΑΜΥΔΑΣ λέει:

  ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13/2 ΚΑΙ ΩΡΑ 12:30 ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΔΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Γ΄ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 48Β.
  Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ!

 3. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ε-learning
  «Μικροβιολογία Τροφίμων – Τροφιμογενή Νοσήματα»
  «Food Safety – Hazard Analysis Critical Control Point system (HACCP) »
  3-μηνα εκπαιδευτικά σεμινάρια
  Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέχρι 31/5/2011. Η παρακολούθηση των προγραμμάτων ξεκινά στις 6/6/2011.

 4. Ο/Η Πιπιλος Νεκταριος λέει:

  Αγαπητέ κύριε.
  Θ α ήθελα να σας ρωτουσα σχετικά με ένα ζητημα που ταλαιπωρεί τους συνδημότες της περιοχής μου τις τελευταίες ημέρες. Διπλα σε δημοτικη πλατεία ειναι χωροθετημενες οι θεσεις των κάδων απορριματων από το δήμο με κανονιστικη αποφαση εδω και πάρα πολλα χρόνια. Στην συγκεκριμένη πλατεία ο δήμος έχει παραχωρήσει χώρο σε καφενείο για την ανάπτυξη τραπεζιών υπαιθρια. Το κατάστημα απαιτησε να μεταφερθούν οι κάδοι που υπάρχουν εκει για περισσότερα απο 20 χρόνια και φυσικά βρισκονται σε μεγαλύτερη των 7 μετρων απόσταση απο΄τα τραπεζοκαθισματά του και πάνω από 100 μετρα από την εισοδό του. Αυτό έχει δημιουργήσει μεγα ζήτημα γιατί μιλάμε για μία πυκνοκατοικημένη περιοχή που παράλληλα οι κάδοι αυτοί πέραν των συμμικτων απορριμάτων από τις κατοικίες εξηπυρεόύσαν και επιπλέον 3 άλλα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστηματα. Η απόφαση για την απόσυρση των κάδων δεν προήλθε μέσα απο κάποια νομιμη διαδικασία(απόφαση δημοτικού συμβουλίου) αλλά μεσω της πελατιακής σχέσης ενός αντιδημάρχου με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος. Τι προβλέπεται σε αντιστοιχες περιπτώσεις.

 5. Ο/Η Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης λέει:

  Συγχαρητήρια Αντώνη. Έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά με πολύ μεράκι. Μπράβο. Το υλικό που έχεις συλλέξει μας βοηθά, μας ενημερώνει και μας επιμορφώνει. Καλή συνέχεια!

 6. Ο/Η ΜΑΡΙΑ λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΦΟΡΑ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΨΙΛΙΚΩΝ. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ. ΘΑ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 7. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΨΙΛΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 47
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ BLOG ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

  http://wp.me/PY6E0-qM

 8. Ο/Η ΜΑΡΙΑ λέει:

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ, ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

 9. Ο/Η evı λέει:

  καταπληκτική δουλειά !! αποτελεσματικό στην οποιαδήποτε αναζήτηση μας σχετικά με θέματα δημόσιας υγείας !!

 10. Ο/Η KaterinaLenaki λέει:

  κ. Παπαδάκη,
  πραγματικά πολύ χρήσιμα για όλους μας τα όσα συγκεντρώνετε στο blog σας.

  Μια και είστε ενήμερος για οτιδήποτε αφορά τη δημόσια υγεία, θα ήθελα να ζητήσω τη γνώμη σας σχετικά με ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω στην κατοικία μου.

  Έχω, βλέπετε, ένα γειτονικό σπίτι το οποίο ακριβώς έξω από τα παράθυρα των παιδιών μου έχει χρόνια τώρα μια αμιαντοσωλήνα εξωτερική σε άθλια κατάσταση, τρυπημένη, φθαρμένη…

  Δυστυχώς ενώ προσπάθησα επανειλλημένα να ενημερώσω τους ιδιοκτήτες για το μεγάλο κίνδυνο δημόσιας υγείας δεν βρήκα ανταπόκριση κι έτσι μέχρι σήμερα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται (είναι σωληνας καπνοδόχου της κεντρικής θέρμανσης).

  Τι μπορώ να κάνω ;

  Κατερίνα, Ηράκλειο Κρήτης

 11. Ο αμίαντος έχει διαπιστωθεί ότι επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό με την εισπνοή των ινών του (πλέον δεν απαιτείται η απομάκρυνσή του από δίκτυα ύδρευσης).
  Οι βλαπτικές επιδράσεις του αμίαντου έχουν διαπιστωθεί τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1920, οπότε ο Βρετανός παθολόγος Dr. Cooke εξέτασε εργάτες που εκθέτονταν σε περιβάλλον σκόνης αμίαντου και ονόμασε την παρατηρούμενη ασθένεια του πνεύμονα «ασβέστωσις». Σήμερα ο αμίαντος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες καρκινογένεσης (κυρίως μεσοθηλίωμα και καρκίνος του πνεύμονα).
  Αρμόδιες υπηρεσίες που μπορείτε να απευθυνθείτε είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού – Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας – Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 12. Ο/Η Katerina Lenaki λέει:

  Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

  Μια ακόμη ερώτηση : Γνωρίζετε κάποιο τρόπο μέτρησης της ρύπανσης του αερα ; Πως μπορώ να διαπιστώσω την ποιότητα του αέρα στον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού μου ; Σκέφτομαι και ψάχνω πως μπορώ να αποδείξω ότι υπάρχει όντως σοβαρό πρόβλημα πριν προχωρήσω σε μετωπική σύγκρουση με τους γείτονες.

  Είχα επικοινωνήσει πριν λιγο καιρό με το Τμ. Περιβαλλοντικής Υγιεινής και από ό,τι κατάλαβα πρέπει να γίνει «επώνυμη καταγγελία» προκειμένου να υπάρξει έλεγχος στην εστία ρύπανσης.

  Θα προτιμούσα για να είμαι ειλικρινής, εφόσον η αρμόδια υπηρεσία είναι ενήμερη για κάτι τέτοιο, να προβαίνει σε αυτοψία, έστω και άτυπα, συστάσεις εάν χρειάζεται στον ρυπαντή και παρακολούθηση μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.. Αφού πρόκειται για «δημόσια υγεία» και όχι μόνο ιδιωτικό πρόβλημα ο νόμος δεν θα έπρεπε να μας φέρνει στη δύσκολη θέση του «καταγγέλοντα»…

 13. Κυρία Κατερίνα ,
  ούτως αλλιώς όταν θα πάει η Υπηρεσία για έλεγχο να είστε σίγουρη ότι ο καταγγελλόμενος θα καταλάβει από ποιον είναι η καταγγελία . Δεν είναι εκεί το πρόβλημα απλά είναι τυπικό για τις Υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά σωρεία καταγγελιών που πρέπει να αξιολογηθούν και να διαπιστωθεί το κίνητρό τους (πολλές φορές αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις που είτε πρόκειται για φάρσα είτε για καταγγελίες ανάξιες διερεύνησης είτε πρόκειται για αντεκδίκηση) .
  Σχετικά με την αέρια ρύπανση και την μέτρηση αυτής με εξειδικευμένα διακριβωμένα όργανα μέτρησης αρμόδια Υπηρεσία είναι μόνο η Δ/νση Ανάδειξης & Προστασίας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου .

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

 14. Ο/Η Mixalis Pratis λέει:

  Γεια σας και καλη χρονια θα ηθελα παρακαλω πολλη να μου λυσετε μια απορια που εχω Υπαρχει ενα μαγαζι 12τμ και θελω να το κανω με καφε τι προυποθεσεις υπαρχουν ;υποψειν δεν υπαρχει τουαλετα μονο του μεγαρου.Σας ευχαριστω.

 15. Κύριε Μιχάλη καλημέρα
  αργοπορημένη απάντηση (δεν το συνηθίζω ) αλλά υποχρεώσεις με κράτησαν απασχολημένο .
  Αν κατάλαβα καλά το κατάστημα βρίσκεται σε Μέγαρο οπότε :
  Όσο αφορά για τις τουαλέτες

  Άρθρο 25 Αποχωρητήρια
  δ) Τα εξυπηρετούμενα μόνο διερχόμενους ή όρθιους πελάτες καταστήματα και τα εργαστήρια τροφίμων ή ποτών, αν στεγάζονται σε χώρους μεγάρου και εφόσον απασχολούνται σ’ αυτά μέχρι τρία, το πολύ, άτομα και υπάρχουν δυνατότητες εξυπηρετήσεως του προσωπικού τους σε αποχωρητήρια του μεγάρου.

  ε) Τα καταστήματα αρκετά περιορισμένης εκτάσεως μέχρι 15 τ.μ. με την προϋπόθεση ότι το προσωπικό τους θα είναι δυνατό να εξυπηρετείται σε υπάρχον εντός του ιδίου κτιρίου ή σε μικρή απόσταση από αυτό αποχωρητήριο, κοινόχρηστο η ιδιωτικό, για το οποίο ο καταστηματάρχης έχει δικαίωμα χρήσεως.

  ‘Αρθρο 42

  Καταστήματα, τα οποία διαθέτουν σε περαστικούς πελάτες τρόφιμα και ποτά για άμεση κατανάλωση

  1. Στα καταστήματα του παρόντος άρθρου περιλαμβάνονται τα καταστήματα, τα οποία προσφέρουν τρόφιμα ή / και ποτά σε περαστικούς πελάτες. Τέτοια καταστήματα είναι τα αναψυκτήρια περίπτερα, τα καταστήματα αναψυκτήρια χωρίς καθίσματα, τα παγωτοπωλεία, τα οβελιστήρια για περαστικούς πελάτες, οι κινητές καντίνες και άλλα παρόμοια καταστήματα.
  2. Επίσης στα καταστήματα του παρόντος άρθρου περιλαμβάνονται και τα κυλικεία, που λειτουργούν σε χώρους εργασίας ή συγκεντρώσεως πολλών ατόμων, εφόσον δεν αναπτύσσονται σ’ αυτά τραπέζια και καθίσματα (κυλικεία εργοστασίων, δημοσίων θεαμάτων, σχολείων, ιδρυμάτων, μεγάρων στα οποία στεγάζονται γραφεία ή καταστήματα, δημοτικών αγορών κλπ.).
  3. Ορισμοί:
  γ. Τα άλλα καταστήματα του παρόντος άρθρου (καταστήματα αναψυκτήρια, παγωτοπωλεία, οβελιστήρια, κυλικεία) ιδρύονται και λειτουργούν σε κτίρια μόνιμης κατασκευής, με την έννοια του άρθρου 15 της παρούσας, εμβαδού τουλάχιστον 15 τ.μ., προκειμένου για αναψυκτήρια καταστήματα και οβελιστήρια ή 8 τ.μ., προκειμένου για παγωτοπωλεία και κυλικεία. Το ύψος των καταστημάτων τούτων θα είναι σύμφωνα με το άρθρο 17 της παρούσας, πλην των κυλικείων, το ύψος των οποίων μπορεί να είναι μικρότερο, κατά την κρίση της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας. Στα αναψυκτήρια καταστήματα, αν τα προσφερόμενα γλυκίσματα και είδη πιττών παρασκευάζονται στο ίδιο το κατάστημα, θα υπάρχει για το σκοπό αυτόν πέρα από τον χώρο πωλήσεως (12 τ.μ.) και ιδιαίτερος, σαφώς χωρισμένος, κατάλληλος χώρος παρασκευαστηρίου 20 τ.μ. τουλάχιστον, ο οποίος θα πληρεί τους περιγραφόμενους στο άρθρο 39 παρ. 4α(2) της παρούσας όρους. Αν τα προσφερόμενα σε αναψυκτήριο κατάστημα είδη προέρχονται από αναγνωρισμένα εργαστήρια ή εργοστάσια, οι πίττες όμως μεταφέρονται ημιτελείς στο κατάστημα, όπου τελικά θα ψηθούν, ο χώρος πωλήσεως του αναψυκτηρίου τούτου, στον οποίο σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει και κλίβανος. θα είναι 15 τ.μ. τουλάχιστον.
  7. Σε κατάστημα αναψυκτήριο ή οβελιστήριο ή παγωτοπωλείο ή μικτό κατάστημα αναψυκτήριο οβελιστήριο του παρόντος άρθρου, εφόσον υπάρχει περίσσιος χώρος, πέραν από εκείνον που ορίζεται ανωτέρω για κάθε περίπτωση, επιτρέπεται να τοποθετηθεί κατά μήκος του τοίχου πάγκος με ανάλογο αριθμό (το πολύ μέχρι 10) μικρών καθισμάτων (“σκαμπώ”) για την εξυπηρέτηση των πελατών. Για κάθε τέτοιο κάθισμα θα υπολογίζεται χώρος 0,65 τ.μ.. Στα καταστήματα αυτά η προσφορά των επιτρεπομένων ειδών θα γίνεται με σκεύη κατά προτίμηση μιας χρήσεως.
  8. Σύστημα πλύσεως σκευών. ‘Όλα τα καταστήματα του παρόντος άρθρου θα έχουν σύστημα πλύσεως των σκευών, που χρησιμοποιούνται κατά τους οποιουσδήποτε χειρισμούς των προσφερομένων ειδών (επεξεργασία, παρασκευή, τοποθέτηση, έκθεση, λήψη, προσφορά κλπ.). Ο αριθμός των λεκανών του συστήματος τούτου θα καθορίζεται από την αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, ως ακολούθως:
  α) Νεροχύτης με μια λεκάνη, αν για την προσφορά των τροφίμων ή ποτών χρησιμοποιούνται σκεύη μιας χρήσεως.
  Στον νεροχύτη αυτόν θα πλένονται τα χρησιμοποιούμενα κατά τους διάφορους χειρισμούς των τροφίμων σκεύη (σπάτουλες, λαβίδες, δίσκοι, πιατέλες, ταψιά κλπ.). Τα σκεύη αυτά, αφού απομακρυνθούν τα τυχόν υπάρχοντα υπολείμματα γλυκισμάτων ή άλλων παρασκευασμάτων θα σαπουνίζονται με ζεστό νερό και σαπούνι ή άλλο κατάλληλο και αποδεκτό από υγιεινής απόψεως απορρυπαντικό και ακολούθως θα ξεπλένονται με άφθονο τρεχούμενο νερό.
  β) Νεροχύτης με δύο λεκάνες, αν για την προσφορά των τροφίμων χρησιμοποιούνται σκεύη πολλαπλής χρήσεως. Τα σκεύη που φέρουν υπολείμματα λίπους, αυγού κλπ. αφού προπλυθούν στην πρώτη λεκάνη με ζεστό νερό και σαπούνι ή άλλο κατάλληλο και αποδεκτό από υγιεινής απόψεως απορρυπαντικό, θα σαπουνίζονται στην ίδια λεκάνη και ακολούθως θα ξεπλύνονται με άφθονο τρεχούμενο νερό στη δεύτερη λεκάνη. Για την εξασφάλιση τρεχούμενου ζεστού νερού θα υπάρχει θερμοσίφωνας επαρκούς χωρητικότητας, ανάλογης με την κίνηση του καταστήματος. Ο χώρος, στον οποίο συνήθως μέρος του κυρίου καταστήματος, εκτός αν υπάρχει παρασκευαστήριο, οπότε μπορεί να βρίσκεται σ’ αυτό. Ο διαχωρισμός του χώρου τούτου από τον χώρο του καταστήματος ή του παρασκευαστηρίου δεν είναι απαραίτητος. Κατά τα άλλα, οι διατάξεις του άρθρου 26 της παρούσας εφαρμόζονται και στα καταστήματα του παρόντος άρθρου.
  8. Τα αποχωρητήρια δεν είναι απαραίτητα στα καταστήματα του παρόντος άρθρου, πλην των αναφερομένων στην παρ. 3 με στοιχεία β και δ, τα οποία εφόσον απασχολούνται σ’ αυτά περισσότερα από δύο άτομα και δεν υπάρχουν δυνατότητες εξυπηρετήσεως του προσωπικού τους σε άλλο αποχωρητήριο, σύμφωνα με την παρ. 3 περ. ε’ άρθρου 25 της παρούσας, πρέπει να διαθέτουν αποχωρητήριο για την εξυπηρέτηση του προσωπικού τους. Ο χώρος του αποχωρητηρίου τούτου, ο οποίος μπορεί να είναι μικρότερος από τον καθοριζόμενο με την παρ. 5 άρθρου 25 της παρούσας, θα είναι επί πλέον του απαιτούμενου, σύμφωνα με την παρ. 6 του παρόντος, για το κυρίως κατάστημα. Κατά τα άλλα το αποχωρητήριο θα πληρεί τους όρους του άρθρου 25 της παρούσας.
  9. Σύστημα απαγωγής αερίων, οσμών και καπνών. Στα οβελιστήρια θα υπάρχει απαραίτητα σύστημα απαγωγής των παραγομένων από το ψήσιμο του κρέατος αερίων και οσμών (κνίσα) και, αν ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιούνται ξυλάνθρακες, πετρέλαιο, κ.τ.ομ., του καπνού και της αιθάλης. Η εγκατάσταση του ανωτέρω συστήματος απαγωγής των αερίων κλπ. θα γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 27 της παρούσας.
  Σε ορισμένα καταστήματα του παρόντος άρθρου η Υγειονομική Υπηρεσία μπορεί, αν το κρίνει σκόπιμο, να επιβάλει την τοποθέτηση ειδικού συστήματος φίλτρων κατάλληλου να εξουδετερώνει πλήρως τα αέρια, τις οσμές κλπ. το οποίο θα συντηρείται ανελλιπώς για να εξασφαλίζεται η κανονική λειτουργία και απόδοσή του.
  10. Ψυγεία – Θερμοθάλαμοι. Τα ευαλλοίωτα τρόφιμα θα διατηρούνται σε ηλεκτρικά ή άλλα κατάλληλα ψυγεία επαρκούς χωρητικότητας, υπό σταθερή ψύξη, τουλάχιστον +7ο C, ανάλογα με το είδος των τροφίμων και τον επιθυμητό χρόνο συντηρήσεώς τους (σάντουιτς και πίττες +1ο C μέχρι + 5ο C).
  Αν ο καταστηματάρχης επιθυμεί την έκθεση των ανωτέρω τροφίμων, θα χρησιμοποιεί ψυγεία προθήκες.
  Τα παγωτά θα συντηρούνται σε κατάψυξη -10ο C τουλάχιστον.
  Τα τρόφιμα, που διαθέτονται ζεστά (τυρόπιττες, μπουγάτσες κ.τ.ομ.), θα διατηρούνται σε θερμοθαλάμους υπό θερμοκρασία ανωτέρα των +60ο C. Μετά το τέλος της εργασίας, τα τυχόν αδιάθετα τρόφιμα αφού αποκτήσουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, θα τοποθετούνται στα ψυγεία για συντήρηση.
  Στα κινητά καταστήματα, αν δεν είναι δυνατή η ηλεκτροδότησή τους από το δίκτυο της ΔΕΗ, για τη λειτουργία των ψυγείων, θερμοθαλάμων, εστιών κλπ., θα υπάρχει ηλεκτρογεννήτρια, εκτός αν χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτόν άλλα μέσα ενέργειας (υγραέριο κ.τ.ομ.).
  Ανεξάρτητα από το μέσο που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία των ψυγείων των κινητών καταστημάτων, ο καταστηματάρχης οφείλει να φροντίζει για τη συνέχιση της συντηρήσεως των ευαλλοίωτων τροφίμων και μετά το τέλος της εργασίας. Για τα ψυγεία και τους θερμοθαλάμους των καταστημάτων του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται, πλην των ανωτέρω, και οι διατάξεις των παρ. 6 και 7 του άρθρου 38 της παρούσας.
  11. ‘Έπιπλα και Σκεύη. Τα χρησιμοποιούμενα στα καταστήματα του παρόντος άρθρου έπιπλα θα είναι καλής κατασκευής με λείες, στιλβωμένες ή ελαιοχρωματισμένες, επιφάνειες και θα διατηρούνται σε καλή κατάσταση και απόλυτα καθαρά. Για τη φύλαξη ή την έκθεση των κάθε είδους σκευών και των μη ευαλλοίωτων τροφίμων θα υπάρχουν απαραίτητα ερμάρια και προθήκες, που θα κλείνουν ερμητικά. Οι επιφάνειες των πάγκων ή τραπεζιών, πάνω στις οποίες γίνονται διάφοροι χειρισμοί τροφίμων (παρασκευή, επεξεργασία κλπ.) θα είναι καλυμμένες με μάρμαρο ή ανοξείδωτο χάλυβα, ή, όπου επιβάλλεται τούτο λόγω της φύσεως της εκτελούμενης εργασίας, με σκληρό ξύλο, και δεν θα έχουν ρωγμές ή άλλες φθορές. Τα κάθε είδους χρησιμοποιούμενα σκεύη θα είναι κατασκευασμένα από κατάλληλο και επιτρεπόμενο από τη σχετική νομοθεσία υλικό και δεν θα παρουσιάζουν οξειδώσεις ή παραμορφώσεις ή οποιεσδήποτε άλλες φθορές. Σκεύη που παρουσιάζουν οξειδώσεις ή παραμορφώσεις ή άλλες φθορές απομακρύνονται με τη φροντίδα του καταστηματάρχη.
  Μετά τη χρησιμοποίησή τους τα σκεύη θα πλύνονται επιμελώς και, αφού σφουγγισθούν, θα τοποθετούνται σε κατάλληλα ερμάρια ή προθήκες για να προστατεύονται από τις ρυπάνσεις και μολύνσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο θα φυλάσσονται και τα τυχόν χρησιμοποιούμενα σκεύη μιας χρήσεως. Αν χρησιμοποιούνται σκεύη μιας χρήσεως θα υπάρχει αναρτημένη σε εμφανές σημείο του καταστήματος επιγραφή, με την οποία

  θα υποδεικνύεται στους πελάτες να καταστρέφουν μόνοι τους τα ανωτέρω σκεύη. Οι σωληνίσκοι αναρροφήσεως των ποτών και τα κουταλάκια μιας χρήσεως, που ενδεχομένως συνοδεύουν τα αναψυκτικά ποτά και τα παγωτά ή άλλα παρασκευάσματα, θα έχουν αποστειρωθεί στο εργοστάσιο παραγωγής τους και τοποθετηθεί κατά τεμάχιο σε κλειστή θήκη από αδιάβροχο χαρτί ή πλαστική

  Ευχαριστώ
  ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

 16. Ο/Η Mixalis Pratis λέει:

  Σας ευχαριστω θερμα

 17. Ο/Η Δάφνη Βηλαρά λέει:

  Κύριε Αντώνη καλησπέρα και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή, πιστεύω πως βοηθάει πολύ κόσμο.
  Έχω μια ερώτηση, έχω ένα βιβλιοπωλείο-πολυχώρο εκδηλώσεων και παρουσιάσεων και θέλω να σερβίρω και ποτά , ροφήματα, κρύο ελαφρύ πιάτο. Ποιά είναι η καλύτερη λύση ωστε να μην χρειαστεί να χτίσω στην κυριολεξία τοίχο που να τα ξεχωρίζει? Είμαι εντάξει απο πλευράς τμ χώρου παρασκευαστηρίου, WC, προθάλαμου WC, κλπ και κολλάω στο οτι δεν μου επιτρέπουν να είναι στον ίδιο χώρο. Να το δηλώσω αναψυκτήριο ή κυλικείο? Ποιά είναι η καλύτερη λύση ώστε ο χώρος να παραμείνει ενιαίος και να διαχωρίζεται το «παρασκευαστήριο» μόνο απο το έπιπλο του μπαρ?
  Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας,
  Φιλικά

 18. κα Βηλαρά

  ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια ….
  μας έτυχε και εμάς στο Ηράκλειο μια περίπτωση όπως η δικιά σας αλλά δυστυχώς είναι κάτι πρωτοποριακό και δεν προβλέπεται στην ισχύουσα υγειονομική Νομοθεσία .
  Θα πρότεινα να περιμένατε λίγο μιας και η νομοθεσία για την αδειοδότηση των καταστημάτων είναι υπό διαβούλευση και μπορεί να συμπεριλάβει περιπτώσεις όπως η δικιά σας .
  Σήμερα ισχύει ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να είναι ανεξάρτητα και αυτοτελή .

  Δεν θέλω να προτείνω κάτι απλά για να σας διευκολύνω :
  Άρθρο 39 :Αναψυκτήρια καταστήματα με καθίσματα είναι τα καταστήματα, στα οποία προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες ορισμένα γλυκίσματα (γλυκά ταψιού, πάστες, κωκ, εκλαίρ, παγωτά κ.τ.ομ.), τοστ και άλλα σάντουιτς, πίττες και άλλα παρόμοια παρασκευάσματα, καθώς και καφές και κάθε είδους ποτά, οινοπνευματώδη και αναψυκτικά. Τα είδη αυτά, αν δεν παρασκευάζονται στο ίδιο το κατάστημα, θα προέρχονται από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια, γεγονός που θα αποδεικνύεται κάθε φορά με βάση τα τιμολόγια πωλήσεως ή τα δελτία αποστολής.
  Απαιτούνται στο σύνολο 30 τμ για το παρασκευαστήριο για μέχρι 50 καθίσματα.

  Για αναψυκτήριο χωρίς παρασκευαστήριο μεχρι 50 καθίσματα απαιτούνται 9 τμ

  Άρθρο 42
  Καταστήματα αναψυκτήρια χωρίς καθίσματα είναι μικρά καταστήματα τα οποία προσφέρουν σε όρθιους πελάτες ορισμένα γλυκίσματα από αυτά που μπορούν να προσφέρονται στο χέρι τοποθετημένα σε χαρτί (κωκ, εκλαίρ, αμυγδαλωτά, κέϊκ, παντεσπάνι, τουλούμπες κ.τ.όμ.), παγωτά τυποποιημένα ή χύμα σε χωνάκι, τοστ ή άλλα σάντουιτς και πίττες (τυρόπιττες, σπανακόπιττες, πίτσες, μπουγάτσες, κ.τ.όμ.) καφές, αναψυκτικά ποτά και μπύρα.
  Επίσης στα καταστήματα του παρόντος άρθρου περιλαμβάνονται και τα κυλικεία, που λειτουργούν σε χώρους εργασίας ή συγκεντρώσεως πολλών ατόμων, εφόσον δεν αναπτύσσονται σ’ αυτά τραπέζια και καθίσματα (κυλικεία εργοστασίων, δημοσίων θεαμάτων, σχολείων, ιδρυμάτων, μεγάρων στα οποία στεγάζονται γραφεία ή καταστήματα, δημοτικών αγορών κλπ).
  καταστήματα του παρόντος άρθρου (καταστήματα αναψυκτήρια, παγωτοπωλεία, οβελιστήρια, κυλικεία) ιδρύονται και λειτουργούν σε κτίρια μόνιμης κατασκευής, με την έννοια του άρθρου 15 της παρούσας, εμβαδού τουλάχιστον 15 τ.μ. προκειμένου για αναψυκτήρια καταστήματα και οβελιστήρια, ή 8 τ.μ., προκειμένου για παγωτοπωλεία και κυλικεία. το ύψος των καταστημάτων τούτων θα είναι σύμφωνα με το άρθρο 17 της παρούσας, πλην των κυλικείων, το ύψος των οποίων μπορεί να είναι μικρότερο, κατά την κρίση της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας.

  Στα αναψυκτήρια καταστήματα, αν τα προσφερόμενα γλυκίσματα και είδη πιττών παρασκευάζονται στο ίδιο το κατάστημα, θα υπάρχει για τον σκοπό αυτόν, πέρα από το χώρο πωλήσεως (12 τ.μ.) και ιδιαίτερος, σαφώς χωρισμένος, κατάλληλος χώρος παρασκευαστηρίου 20 τ.μ. τουλάχιστον, ο οποίος θα πληροί τους περιγραφόμενους στο άρθρο 39 παρ. 4α (2) της παρούσας όρους. Αν τα προσφερόμενα στο αναψυκτήριο κατάστημα είδη προέρχονται από αναγνωρισμένα εργαστήρια ή εργοστάσια, οι πίττες όμως μεταφέρονται ημιτελείς στο κατάστημα, όπου τελικά θα ψηθούν, ο χώρος πωλήσεως του αναψυκτηρίου τούτου, στον οποίο σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει και κλίβανος θα είναι 15 τ.μ. τουλάχιστον.

  Τέλος όσο αφορά το κατάστημα , παρασκευαστήριο θεωρείται και ο χώρος μέσα από τον πάγκο εργασίας . Απλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στη νομοθεσία να συμπεριλαμβάνεται και το βιβλιοπωλείο .

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 19. Ο/Η Δάφνη Βηλαρά λέει:

  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, μάκαρι να βοηθούσαν όλοι όπως εσείς.
  Αν κάτι αλλάξει και πέσει στην αντίληψή σας αναρτήστε το στο blog γιατί σίγουρα όπως είπατε, δεν είμαι η μόνη που αντιμετωπίζει τέτοια θέματα.
  Καλή σας μέρα

 20. Ο/Η Ερυθροπούλου Άννα λέει:

  Αγαπητέ κ.Παπαδάκη,
  Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας αυτή η οποία βοηθάει πολλούς συναδέλφους και όχι μόνο, για τον χρόνο που διαθέτετε αλλά και το ζήλο και την αγάπη σας για τη δουλειά μας.
  Ορμώμενη από τα ανωτέρω βρήκα το θάρρος να ζητήσω την άποψή σας και σας ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων εάν σας κουράσω με το ερώτημα.
  Έχει κοινοποιηθεί στην Υπηρεσία μας από οικείο Α.Τ. μια καταγγελία περίοικων σχετικά με Κέντρο Διασκέδασης εντός πόλης. Οι καταγγέλοντες αναφέρουν ότι εντός του Κ.Δ.συναθροίζεται υπεράριθμος πληθυσμός ορθίων ατόμων γεγονός που δεν προβλέπεται από την άδεια λειτουργίας του καταστήματος με την οποία επιτρέπεται η ανάπτυξη 150 καθισμάτων και ζητούν δικές μας ενέργειες.
  Σχεδόν ταυτόχρονα η αδειοδοτούσα Αρχή (ο Δήμος) μας ερωτά με έγγραφό της εάν η υπέρβαση του αριθμού των θαμώνων που προκαλείται από την συνάθροιση των ορθίων και καθήμενων αθροιστικά αποτελεί παράβαση των Υγειονομικών Διατάξεων. Ενώ μας επισυνάπτει απόφαση του ΣΤΕ η οποία αναφέρει ότι η παραμονή των ορθίων, εφόσον αποδειχθεί ότι είναι μόνιμη και διαρκής, αυτό αποτελεί τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας του καταστήματος.
  Προκειμένου να απαντήσουμε στα ανωτέρω ερωτήματα ή να προβούμε σε ενέργειες εφόσον αυτές προβλέπονται και βασιζόμενοι στην Α1β και άλλες σχετικές εγκυκλίους, οι τροποποιήσεις
  που αναφέρονται ως ουσιώδεις αφορούν μόνο στην υπέρβαση αριθμού καθισμάτων.Πουθενά δεν αναφέρεται τροποποίηση από αύξηση του πληθυσμού των ορθίων (να σημειωθεί ότι το κατάστημα δεν έχει μεταβάλλει τους χώρους του ούτε έχει μετατρέψει άλλον χώρο π.χ. καθήμενων σε χώρο ορθίων).
  Πρέπει να προβούμε σε ενέργεια ή μπορούμε να απαντήσουμε στα έγγραφα εφόσον προβλέπεται κάτι από σχετικές Διατάξεις; Στην πρώτη περίπτωση πώς μπορούμε να αποδείξουμε ότι η παραμονή των ορθίων που αυξάνουν τον πληθυσμό και τη δυναμικότητα είναι μόνιμη και διαρκής;
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρω για το χρόνο που αφιερώσατε να διαβάσετε το παρόν αλλά και για την πολύτιμη βοήθεια και γνώση που προσφέρετε εδώ και καιρό.

  Με εκτίμηση,
  Άννα Ερυθροπούλου Επόπτρια Δημόσιας Υγείας
  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

 21. Αγαπητή Άννα
  σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια

  θεωρώ το ερώτημά σου ιδιαίτερα λεπτό και δύσκολο και θα το προωθήσω για απάντηση στον Σύλλογο .
  Θα σε ενημερώσω για την απάντηση .

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

 22. Δεν το γνωρίζω αν υπαρχει σχετικη εγκύκλιος με το τι σημαινει μονιμη και διαρκης. Αλλα σε μια τετοια περιπτωση υποθετω οτι η απόφαση αφηνετε στη διακριτικη ευχερεια του υγειονομικου υπαλλήλου δηλαδη αν προκαλείται θεμα δημόσιας υγείας. Το μόνιμο και διαρκες, με γνωμονα τη λογική, προκύπτει από το ότι οι θαμωνες υποθετω οτι πανε εκει για να παρακολουθήσουν έν α προγραμμα μιας κάποιας διάρκειας 3-4 ωρών. Εννοείτε ότι κανένας δεν μπαινοβγάνει κατά βούληση συνεπώς τεκμηριώνετε το συνεχής. Το μόνιμη τεκμηριώνετε από τη διάρκεια του θεάματος.
  Σε κάθε περίπτωση, το αν αυτη η κατάσταση δυσχαιρενει τους υγειονομικούς όρους του κατ/τος, μπορεί να διαπιστωθεί με μερικές αυτοψίες κατά την ωρα του προγράμματος στη κουζίνα και στα αποχωρητήρια. Από την όλη εικόνα μπορεί να προκύψει η σχετική εισήγηση.
  Θα ήθελα επίσης να προσθεσω ότι σε περιπτωση «νομικού κενού» η αυτοψία είναι αυτή που μας δίνει τη δύναμη να λύσουμε παρόμοια προβλήμα πάντα με γνώμονα το αν η όλη κατάσταση εν δυνάμει μπορεί να συνιστά ανθυγιεινη συνθήκη (και ως τετοια θε πρεπει να φροντίσουμε ολοι μαζί να την υπερασπιστουμε) και βέβαια με βάση την κοινή λογική (δεν προκειται δα και για πυρηνικη φυσική!) και εμπειρία.
  Σημειώνετε επίσης ότι το νομικό πλαίσιο δέχεται φωτογραφικό υλικό ως αποδεικτικό στοιχείο.
  Εννοείτε οτι οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι αιφνιδιαστικοί.
  Ολα αυτα κατά τη γνώμη μου. Ανοιχτος για οποιαδηποτε εναλλακτική πρόταση και σχετικη εποικοδομητικη αντιπαραθεση (με επιχειρήματα).

  μιχαλης μπατακης
  Περιφερεια Αττικης
  Κεντρικος Τομέας

 23. Ο/Η Ζήσιμος Ιωαν. λέει:

  Κε Παπαδάκη,
  γνωρίζετε που θα μπορούσα να βρώ τις προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την βελτίωση της ΥΔ8577? ώστε να υποβάλω και εγώ κάποιες σκέψεις μου για το θέμα του θορύβου?
  με τιμή
  Ι. Ζήσιμος
  ΗΧΟΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
  210-9315435

 24. Καλησπέρα και καλή Σαρακοστή

  http://www.edye.gr/

 25. Ο/Η Δάφνη Βηλαρά λέει:

  Καλημέρα κύριε Παπαδάκη,
  αυτή η αλλαγή στη νομοθεσία είναι κάτι που θα γίνει σύντομα (1-2 μήνες) ή απλά είναι στο πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια? Θέλω να πώ, αξίζει να περιμένω ή είναι χάσιμο χρόνου? Που να κοιτάω για αυτή την αλλαγή? Θα υπάρξει κάπου μια ανακοίνωση?
  Ευχαριστώ και πάλι

 26. Ο/Η Ζήσιμος Ιωαν. λέει:

  Κύριοι,
  πρίν υποβάλω το κάτωθι κείμενο στο edye.gr θα εκτιμούσα έναν αρχικό σχολιασμό από τους επόπτες υγείας. – προτείνω κατάργηση των παραγράφων του άρθρου 41που αφορούν στον θόρυβο και αντικατάσταση από γενικό κείμενο όπως το κάτωθι. Εξειδίκευση πρέπει να ακολουθήσει.

  ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΥΑ Α1β/8577/1983 ΦΕΚ526/83 σχετικά με τον ΘΟΡΥΒΟ

  Συντάκτης: Ι. Ζήσιμος (Ακουστικός Μηχανικός Msc)
  Ακουστική Εμπειρία και αποκλειστική ενασχόληση με θορύβους : άνω των 25 ετών
  Διδακτική εμπειρία : Εργαστηριακός συνεργάτης του ΤΕΙ Πειραιά, τμήμα Μηχανολογίας άνω των 20 ετών
  Συγγραφέας εγκεκριμένου από Υπ. Παιδείας βιβλίου 300 σελίδων «ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΜΟΣ Α»
  Στοιχεία επικοινωνίας : 210-9315435 http://www.ΗΧΟΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.gr zissimos@acsmi.gr

  Τα κάτωθι προέκυψαν από την επαγγελματική ενασχόλησή μου με μελέτες και κατασκευές ηχομονωτικών έργων, είναι πολύ συνοπτικά, είναι προσωπικές απόψεις αλλά κάθε σχολιασμός ή προβληματισμός είναι καλοδεχούμενος και παρακαλώ όπως με ενημερώνετε σχετικά.

  Άρθρο ….

  Τα καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος κατατάσσονται σε 4 κατηγορίες
  1η κατηγορία. Καταστήματα χωρίς ηχογραφημένη ή ζωντανή μουσική πάσης φύσεως
  2η κατηγορία. Καταστήματα πολύ χαμηλής ηχητικής έντασης, με ηχογραφημένη μουσική ή με έως 2 έγχορδα όργανα χωρίς καμία ενισχυτική ή μικροφωνική διάταξη
  3η κατηγορία. Καταστήματα ¨μέσης» ηχητικής έντασης όπου επιτρέπεται η μουσική υπόκρουση μέσης έντασης, ηχογραφημένης ή ζωντανής μουσικής με μέσης έντασης ενισχυτική ή μικροφωνική διάταξη.
  4η κατηγορία. Καταστήματα ¨υψηλής» ηχητικής έντασης όπου επιτρέπεται η μουσική υπόκρουση υψηλής έντασης, ηχογραφημένης ή ζωντανής μουσικής με υψηλής έντασης ενισχυτική ή μικροφωνική διάταξη.

  Όλα τα καταστήματα είτε πρόκειται για αυτεπάγγελτο έλεγχο ή έλεγχο κατόπιν καταγγελίας, θα ελέγχονται με τις διαδικασίες που προβλέπονται από την ΥΑ3010 ή την όποια μελλοντική της αναθεώρηση, με χρήση ηχομέτρων (type 1 κατά ANSI S1.4/83 και Class 1 κατά IEC61672/2 IEC60651/01 / IEC60804/00), από αξιόπιστους οίκους κατασκευής οργάνων με πιστοποιητικό συμμόρφωσης (certificate of Conformity) και εν ισχύ πιστοποιητικό διακρίβωσης καθώς και από ελεγκτές μηχανικούς ή επόπτες υγείας τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μετεκπαιδευμένους και πιστοποιημένους.

  Σε κάθε περίπτωση ο υπεύθυνος του καταστήματος, σεβόμενος την ηχοπροστασία των περιοίκων, έχει υποχρέωση να ενημερώνει τους θαμώνες που φωνασκούν συνεχόμενα ή δημιουργούν ηχητικές εντάσεις εντός ή κατά την είσοδο η έξοδο του καταστήματος με ανηρτημένες πινακίδες που θα είναι συνεχώς εμφανείς σε φωτιζόμενο χώρο κυρίως κοντά στην κεντρική είσοδο-έξοδο, εντός και εκτός του καταστήματος.
  Ενδεικτικό κείμενο που θα αναγράφεται «Σεβαστείτε την ησυχία των περίοικων» ή άλλο αντίστοιχο, με σαφές μήνυμα.

  Όλα τα στεγασμένα καταστήματα με μουσική θα λειτουργούν με τα ηχεία εντός του νόμιμου χώρου του καταστήματος (και όχι σε προεκτάσεις με τέντες ή άλλες ελαφροβαρείς κατασκευές) και με κλειστές πόρτες παράθυρα καθ΄ όσο χρόνο υπάρχει μουσική, άλλως (η σε υπαίθρια καταστήματα) θα λαμβάνονται πολεδομικώς αποδεκτά πρόσθετα μέτρα ηχοπροστασίας των περίοικων και του περιβάλλοντος σύμφωνα με τις απατήσεις της ΥΑ3010 ή της όποιας μελλοντικής αναθεώρησής της.
  Σε κάθε περίπτωση για την αδειοδότηση, θα γίνεται υποβολή τεκμηριωμένης μελέτης (με υπολογισμούς ηχομονωτικής αξίας, σχέδια λεπτομερειών, περιγραφή των τεχνικών λύσεων και ηχομετρήσεων με πρότυπο ηχοβολισμό ως περιγράφεται στην ΥΑ3010 ή της μελλοντικής της αναθεώρησης).

  Τα ηχητικά όρια εντός του καταστήματος υπό συνθήκες τυπικής λειτουργίας του, με την εκάστοτε μουσική υπόκρουση, στην περιοχή της ορχήστρας ή πίστας ή συγκέντρωσης περισσοτέρων ηχείων είναι:

  Κατηγορία 1 (χωρίς μουσική) = LeqA = <60 dBA
  Κατηγορία 2 (χαμηλή μουσική) = LeqA = 60 dBΑ
  Κατηγορία 3 (μέση μουσική) = LeqA = 85 dBΑ
  Κατηγορία 4 (υψηλή μουσική) = LeqC = 105 dBC

  Η δειγματοληψία των ανωτέρω τιμών θα γίνεται για χρόνο τουλάχιστον 4 λεπτών σε τρεις τουλάχιστον θέσεις στις προαναφερθείσες περιοχές, εντός του καταστήματος και θα καταγράφεται η μέγιστη μέτρηση της εκάστοτε «ισοδύναμης ηχοστάθμης σταθμισμένης με φίλτρο Α»

  Οι ανωτέρω τιμές θα επιτυγχάνονται με την ρύθμιση του ηχητικού συγκροτήματος (όποιας ισχύος) στα ¾ της μέγιστης διαδρομής του κεντρικού κομβίου ελέγχου της έντασης (master volume control) καθώς και στα ¾ όλων των υφιστάμενων υποσυστημάτων (όπως π.χ ισοσταθμιστών, προενισχυτών, cdplayers, ηλεκτρονικών υπολογιστών κοκ).
  Εάν η υφιστάμενη μουσική εγκατάσταση έχει την δυνατότητα (λόγω υπερβολικής ισχύος ή ευαισθησίας) να παράγει πολύ υψηλότερες ηχοστάθμες άνω των 10dB των προαναφερθέντων ορίων, τότε αυτή είτε θα αποξηλωθεί σε χρονικό διάστημα έως 1 έτους και θα αντικατασταθεί με άλλη μικρότερη είτε θα τροποποιηθεί μηχανικά ή ηλεκτρονικά ώστε να μην μπορεί να επιλέγεται αυξημένη ένταση λειτουργίας με κανέναν τρόπο.

  Ο καταστηματάρχης δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κάποιο από τα συστήματα του εξοπλισμού του δεν λειτουργεί ή είναι χαλασμένο ή είναι σε αχρηστία (αποτελεί παράβαση) και ο μη χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός θα πρέπει να μην βρίσκεται εντός του καταστήματος. Εφεδρικός εξοπλισμός μπορεί να βρίσκεται μόνον σε αποθήκη αλλά αποσυνδεδεμένος και στεγανώς συσκευασμένος.

  Για τις ηχοδιαφυγές ή τον έλεγχο της ηχοαπομόνωσης ισχύουν οι διατάξεις της ΥΑ3010

  ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ
  Όλες οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις των καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος κάθε τύπου, κάθε μεγέθους και κατηγορίας θα είναι αντικραδασμικά εδρασμένες και ηχομονωμένες (ενδεικτικά αναφέρονται: ανεμιστήρες φούσκας κουζίνας ή εξαερισμού, κλιματιστικές μονάδες, ψύκτες, λεβητοστάσια, αντλιοστάσια, συμπιεστές, συμπυκνωτές, ψυγεία, ψυγειοβιτρίνες, φούρνοι, ζυμωτήρια, αναμίκτες, μηχανήματα παρασκευής ή επεξεργασίας υλικών, ταινιόδρομοι, αναβατόρια, πάγκοι κοπής ή παρασκευής υλικών υπό κρούση, γούρνες και πάγκοι πλύσης πιάτων και σκευών, πλυντήρια – ατμιστήρια σκευών, ηλεκτρογεννήτριες και κάθε άλλη αντίστοιχη μηχανολογική εγκατάσταση ή εξοπλισμός)
  Αντίστοιχα αντικραδασμικά αναρτημένα και ηχομονωμένα θα είναι τα δίκτυα που υποστηρίζουν τις ανωτέρω μηχανολογικές εγκαταστάσεις. (ενδεικτικά αναφέρονται : αεραγωγοί κλιματισμού / εξαερισμού, σωλήνες κλιματιστικών και ψυκτών, σωλήνες συμπιεστών, καμινάδες λεβήτων ή γεννητριών και κάθε τύπου αντίστοιχο δίκτυο)

  Οι ανωτέρω εγκαταστάσεις θα ελέγχονται με τις διαδικασίες και τα όρια που προβλέπονται από το ΠΔ1180/81 ή την όποια μελλοντική του αναθεώρηση, με χρήση διακριβωμένων ηχομέτρων type 1 (ως εις παράγραφο 2) από ελεγκτές μηχανικούς ή επόπτες υγείας τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μετεκπαιδευμένους και πιστοποιημένους.

  Στη περίπτωση υποβολής αρχικής μελέτης ή αναθεώρησης, μαζί με την μελέτη ηχορύπανσης (σύμφωνα με τις γενικές απαιτήσεις της ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.3.1/21220) θα υποβάλλονται και τα τεχνικά φυλλάδια και πιστοποιητικά θορύβου της κάθε μηχανολογικής εγκατάστασης και θα γίνονται υπολογισμοί των αναμενόμενων ηχοδιαφυγών ώστε αυτές να είναι σύννομες.
  Εάν τα μηχανήματα είναι παλαιά ή μεταχειρισμένα ή δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά, μαζί με την μελέτη θα υποβάλλεται και τεύχος ηχομετρήσεων τουλάχιστον με όλα τα μηχανήματα σε ταυτόχρονη λειτουργία υπό πλήρες φορτίο, μετρημένες περιμετρικά του καταστήματος καθώς και στους υπερκείμενους και υποκείμενους ορόφους.

  Ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να ισχυρισθεί την μη χρήση ενός μηχανήματος εάν αυτό είναι συνδεδεμένο σε ηλεκτρική παροχή ή και σε δίκτυο σωλήνων, και θα πρέπει να αποξηλωθεί να μεταφερθεί και να συσκευασθεί, σε αποθηκευτικό χώρο.
  Μπορεί να ισχυρισθεί όμως περιστασιακή λειτουργία ενός μηχανήματος αρκεί να αποδείξει και να τεκμηριώσει με κάθε πρόσφορο τρόπο, ότι
  1ον) το λειτουργεί για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και σε πολύ αραιά χρονικά διαστήματα όχι συχνότερα της 1 ώρας ανά εβδομάδα και
  2ον) παράγει θόρυβο στα όρια του καταστήματος ανώτερο των επιτρεπόμενων ορίων όχι άνω των 10dBA

  Σημείωση : Οι ανωτέρω προτάσεις είναι προσωπικές, προέκυψαν από ερωτήσεις και προβλήματα καταστηματαρχών αλλά και εποπτών και είναι πολύ γενικές διότι πρέπει να γίνει αναλυτική περιγραφή στις νέες διατάξεις (αντίστοιχες της ΥΑ3010 και του ΠΔ1180) οι οποίες λόγο παλαιότητας και μόνον θα πρέπει να αναθεωρηθούν ριζικά.

 27. ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ κα Βηλαρά

  θεωρώ ότι θα γίνει άμεσα (1-2 μήνες)

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

 28. Ο/Η Evangelia K. λέει:

  Καλησπέρα σας!!
  Θα ήθελα να υποβάλλω ένα ερώτημα. Σε Εργαστήριο παραγωγής ειδών Ζαχαροπλαστικής με πρατήριο πώλησης, όπου θα υπάρχει και χώρος παρασκευής και πώλησης καφέ απαιτείται ξεχωριστό wc για το πρατήριο ή αρκεί αυτό που προβλέπεται για το εργαστήριο??

 29. Καλησπέρα

  σας καλύπτει το wc αρκεί η διέλευση των πελατών προς αυτό να μην γίνεται διαμέσου του παρασκευαστηρίου διότι αυτό ελοχεύει τον κίνδυνο επιμόλυνσης των υπό παρασκευή τροφίμων .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 30. Ο/Η Evangelia K. λέει:

  Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας και συγχαρητήρια για το blog σας!

 31. Ο/Η Άλκηστις λέει:

  Καλημέρα κ. Παπαδάκη! Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας! Θα ήθελα σας παρακαλώ να με πληροφορήσετε και γι’αυτό που σας ρώτησα για τις ομπρέλες με ξαπλώστρες που έχει βάλει αυτό το μαγαζί στην παραλία. Υπάρχει κάποια άδεια που δίνει ο Δήμος? Και από που προβλέπεται, από κάποιο ΦΕΚ ή τέλος πάντων κάποια διάταξη, δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω, αν ξέρετε να μου πείτε. Σας ευχαριστώ και πάλι και συγχαρητήρια για το πολύ ενδιαφέρον blog που έχετε φτιάξει!!!!

 32. Ο/Η Δήμητρα λέει:

  Kύριε Παπαδάκη γειά σας.Έχω επικοινωνήσει ξανά μαζί σας και θα ήθελα πάλι τη βοήθειά σας.
  Πρόκειται για ένα μαγαζί 18,50τ.μ. ωφέλιμου χώρου και θέλω να βγάλω άδεια για ψιλικά-τσιγάρα.
  Απευθύνθηκα στο δήμο που ανήκω για την αίτηση και μου είπαν να περιμένω εως τις 30/06/12 γιατί περιμένουν κάποια εγκύκλειο.Σε άλλο δήμο της περιοχής μου που ρώτησα μου είπαν ότι εκδίδουν άδειες κανονικά.
  Θα ήθελα να μου πείτε τι ακριβώς αλλάζει με την καινούρια υγειονομική διάταξη πάνω σ αυτό το θέμα, άν έχει ψηφιστεί και τι αλλάζει με την απελευθέρωση της πώλησης τσιγάρων, (θα πωλούνται μόνο στα καταστήματα ψιλικών κ στα περίπτερα ή και σε άλλα μαγαζιά?Στο άρθρο 47 δεν βρήκα τις αντίστοιχες πληροφορίες.
  Έχω μπερδευτεί κ θα μου ήταν πολύ χρήσιμη η βοήθειά σας.
  Ζητώ συγνώμη άν σας κούρασα.

 33. Καλημέρα κα Άλκηστις
  οι παραλίες ενοικιάζονται από τους Δήμους . Η υγειονομική Νομοθεσία δεν προβλέπει να γίνεται χρήση στις ξαπλώστρες από τα καταστήματα υγειονομικού (προσφορά τροφίμων και ποτών ) . Βέβαια ένας πελάτης στο οποιοσδήποτε κατάστημα μπορεί να αγοράσει τρόφιμα και να τα καταναλώσει όπου θέλει . Επομένως παράνομο θα ήταν ένα κατάστημα που προσφέρει τρόφιμα και ποτά αποκλειστικά σε ξαπλώστρες και όχι σε καθίσματα εντός και εκτός του καταστήματος αναλόγως της διαμόρφωσής του .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 34. Καλημέρα κα Δήμητρα
  Η υπό διαβούλευση υγειονομική διάταξη πιστεύω ότι θα αργήσει να γίνει ΦΕΚ επομένως πρέπει οι ενέργειές μας να είναι σύμφωνα με την ισχύουσα Α1β 8577/83 υγειονομική διάταξη . Επομένως αυτό που ισχύει ΣΗΜΕΡΑ είναι ότι εφόσον έχετε άδεια πώλησης τσιγάρων ( όπως γίνεται και στα περίπτερα ) επιτρέπεται η πώληση από καταστήματα ψιλικών . Μία πρόσφατη τροποποίηση έδωσε την δυνατότητα αυτή και στα Παντοπωλεία .
  Επομένως ΚΑΚΩΣ σαν ταλαιπωρούν .
  Απλώς με τον νέο αντικαπνιστικό νόμο N. 3868/2010 δεν πρέπει τα προϊόντα καπνού να είναι σε εμφανή θέση και ούτε να πωλούνται σε και από ανήλικους .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 35. Ο/Η Δήμητρα λέει:

  Κύριε Παπαδάκη
  Ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινίσεις και τη βοήθειά σας.
  Έχω κάποιες ερωτήσεις ακόμη.Επειδή ξεκινάω τώρα αυτή τη διαδικασία, δεν έχω ακόμη άδεια πώλησης τσιγάρων έχω νοικιάσει μόνο το κατάστημα.
  Η αίτηση που θα κάνω στο Δήμο,θα είναι για όλα τα είδη ή πρέπει να είναι ξεχωριστά για τσιγάρα κ άλλη αίτηση για ψιλικά-ζαχαρώδη?
  Επίσης η διαδικασία ποιά είναι?Καταθέτω κ τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που χρειάζονται (βεβαίωση χρήσης γης, παράβολο κτλ.) μαζί με την αίτηση κ περιμένω προέγκριση απο το Δήμο?

 36. Ο/Η Άλκηστις λέει:

  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε καλά!

 37. Καλημέρα κα Δήμητρα
  Την άδεια πώλησης προϊόντων καπνού την χορηγούσε η Νομαρχία και πιθανά τώρα η Περιφέρεια . Επειδή δεν είναι υγειονομικό θέμα δεν έχω περισσότερη πληροφόρηση πάντως αυτό θεωρώ ότι ισχύει .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 38. Ο/Η xristos λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΑΡΤΟΥ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ & ΝΑ ΔΙΝΩ ΚΑΙ ΚΑΦΕΔΕΣ ΠΑΚΕΤΟ ΜΟΝΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΝΤΖΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ? Ή ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ? ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟ?
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 39. Ο/Η theodoros λέει:

  ΑΔΕΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΜΙΚΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ , ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΟΝ ,ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΝ ΠΟΤΟΝ , ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟΥ , ΟΠΩΡΟΠΟΡΟΠΩΛΕΙΟΥ ,ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ,ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ , ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΕΤΟΙΜΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ ) ΕΡΩΤΗΣΗ : ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΕ ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ? (ΔΙΟΤΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΣΩ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ)
  Β. ΠΟΣΑ ΤΕΤΡΑΓΟΝΙΚΑ ΑΠΑΙΝΤΟΥΝΤΕ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ?
  Γ. ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΕΞΟΔΟΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ? ΔΙΟΤΙ ΔΙΑΘΕΤΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΙΣΟΔΟ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 40. Καλημέρα
  Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάντα απαιτείται προθάλαμος . Τώρα στα πρατήρια αρτου δίνεται πλέον δυνατότητα προσφοράς καφέ σε όρθιους πελάτες με προδιαγραφές 8 τμ αναψυκτηρίου χωρίς παρασκευαστήριο

 41. Καλημέρα

  συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά βρισκόμουν εκτός για μεγάλο διάστημα

  ναι το κατάστημα σας χαρακτηρίζεται ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΡΘΡΟ 44 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ )
  Οι υπεραγορές τροφίμων ιδρύονται και λειτουργούν σε ανεξάρτητους από κατοικίες χώρους μεγάρων ή άλλων κτιρίων και αποτελούνται από τα ακόλουθα διαμερίσματα:
  α. Αίθουσα πωλήσεων, χωρισμένη νοητώς σε τμήματα, το καθένα από τα οποία θα έχει εμβαδόν 20 τ.μ. τουλάχιστον. Το συνολικόν εμβαδόν της αίθουσας πωλήσεων θα είναι τόσες φορές πολλαπλάσιο των 20 τ.μ., όσος είναι και ο αριθμός των λειτουργούντων σ’ αυτήν τμημάτων και πάντως όχι μικρότερο των 200 τ.μ.
  β. Αποθήκη τροφίμων ανάλογης με το μέγεθος της επιχειρήσεως εκτάσεως, η οποία θα πληρεί τους όρους και τις προυποθέσεις του άρθρου 28 της παρούσας. Για την αποθήκευση ειδών συσκευασίας θα υπάρχει ιδιαίτερος χώρος αποθηκεύσεως, χωρισμένος έστω και με ξυλοκατασκευή. Δεν είναι απαραίτητη η αποθήκη τροφίμων σε Σούπερ Μάρκετς, τα οποία διαθέτουν κεντρικές αποθήκες, που έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν βάσει άδειας της Αστυνομικής Αρχής, σύμφωνα με την παρ. 4 άρθρου 28 της παρούσας και από τις οποίες εφοδιάζονται απευθείας οι αίθουσες πωλήσεων των καταστημάτων τούτων.

  γ. Αποχωρητήρια προσωπικού. Ο κατά φύλο αριθμός θέσεων των αποχωρητηρίων προσωπικού θα είναι ανάλογος με τον κατά φύλο των εργαζομένων ατόμων, σύμφωνα με το άρθρο 35 της παρούσας, οι διατάξεις του οποίου εφαρμόζοτανι και στα καταστήματα του παρόντος άρθρου.
  δ. Αποδυτήρια προσωπικού, σύμφωνα με το άρθρο 30 της παρούσας.
  ε. Γραφεία.
  3. Αν τα ανωτέρω καταστήματα διαθέτουν και φαγητά ή γλυκίσματα, παρασκευαζόμενα στο ίδιο το κατάστημα, θα υπάρχουν και ιδιαίτερα παρασκευαστήρια φαγητών ή γλυκισμάτων, εμβαδού 40 τ.μ. τουλάχιστον το καθένα. Αν υπάρχουν και τα δύο εργαστήρια (μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής), αυτά θα είναι χωρισμένα μεταξύ τους με τοίχο ύψους 2,50 μ. τουλάχιστον. Σε περίπτωση που ψήνονται μόνον κοτόπουλα, ο χώρος προετοιμασίας, ψησίματος και προσφοράς τους θα είναι τουλάχιστον 20 τ.μ.
  Η ΕΞΟΔΟΣ ΔΙΑΦΥΓΗς ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 42. Ο/Η Dimitris Nisianakis λέει:

  κ.Παπαδάκη Καλημέρα. Πρώτα από όλα σας αξίζουν συγχαρητήρια για την αξιέπαινη προσπάθεια σας και την παροχή εξηγήσεων και πληροφοριών για όλα τα θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Συνεχίστε την καλή δουλειά και σας εύχομαι πάνω από όλα να έχετε υγεία και δύναμη!

  Θα ήθελα τη γνώμη σας για το εξής θέμα: είμαι κάτοχος ενός επαγγελματικού σκάφους αναψυχής που υπάγεται στις διατάξεις του ν. 2743/1999. Σκέφτομαι ως εξτρά παροχή να προσφέρω στους επιβάτες κάποια τοπικά εδέσματα που θα παρασκευάζω επί του σκάφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Θα ήθελα να μάθω αν οφείλω, προκειμένου να ξεκινήσω την παραπάνω παροχή προς τους επιβάτες, να εφοδιαστώ με κάποιου είδους άδεια που να προσιδιάζει σε «άδεια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος». Διάβασα την ΚΥΑ 10.551/2007 αλλά ομολογώ ότι δεν αντιλαμβάνομαι εάν πρέπει να υπαχθώ σε αυτήν την κατηγορία. Τι οφείλω να κάνω ώστε να είναι νόμιμη η ανωτέρω δραστηριότητα μου;

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τα πολύτιμα σχόλια σας.

  Με εκτίμηση
  Δημήτρης Νησιανάκης

 43. Καλημέρα συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση (τεχνικό πρόβλημα αυτή τη φορά )

  σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και τις ευχές που σας ανταποδίδω .

  Κάθε δραστηριότητα που έχει να κάνει με τρόφιμα και ποτά απαιτεί άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος .
  Απλά σύμφωνα με την ΚΥΑ 10.551/2007 :
  Τα σχέδια που προβλέπονται στην περίπτωση α΄
  της παρ. 1 του άρθρου 3 της υπ’ αριθμ. 2123/03/2001 (ΦΕΚ
  269 Β΄ /15.3.2001) κοινής υπουργικής απόφασης υπο−
  βάλλονται από τον ενδιαφερόμενο υπογεγραμμένα και
  θεωρημένα από διπλωματούχο ή πτυχιούχο ναυπηγό για
  την ακρίβεια των αναφερόμενων σε αυτά στοιχείων.

  Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος επί θαλασσοπλοούντος πλοίου.

  Αρμόδιος φορέας: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
  Εμπλεκόμενοι φορείς: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΚΕΠ
  Κωδικός Υπηρεσίας: 3864
  Χρόνος Διεκπεραίωσης: Έως 50 μέρες.
  Κόστος: •Αποδεικτικό Είσπραξης Λιμενικής Αρχής εκατό (100) ευρώ υπέρ ΕΚΟΕΜΝ.•Διπλότυπο τύπου Α από Δ.Ο.Υ. (Κ.Α.Ε. 3435), ποσού οκτώ ευρώ και ογδόντα λεπτών (8,80 €).•παράβολο υπέρ ΜΤΝ (Μετοχικό Ταμείο Ναυτικών) είκοσι ευρώ και τριάντα πέντε λεπτά (29,35 €)•παράβολο υπέρ δήμων και κοινοτήτων σύμφωνα με την αριθ. οικ. 61167/17-12-2007 ΚΥΑ (2438 Β΄/2007) το οποίο καθορίζεται ανάλογα με τον πληθυσμό της πόλης (σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 5000 κατοίκους είναι 185€ ενώ στις υπόλοιπες πόλεις 75€).
  Ιστοσελίδα: http://www.ermis.gov.gr
  Nομικό Πλαίσιο: Ν. 2323/95 (ΦΕΚ 145 Α’) άρθρο 3, αριθ. 2123/03/2001 ΚΥΑ (ΦΕΚ 269 Β’), αριθ. 10551/2007 ΚΥΑ (ΦΕΚ 246 Β’).
  Εκτύπωση Επιστροφή
  Περιγραφή

  Πρόκειται για άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος επί των επιβατηγών ή τουριστικών πλοίων ανεξαρτήτως σημαίας που εκτελούν πλόες αποκλειστικά και μόνο μεταξύ ελληνικών λιμένων ή επί επιβατηγών ή τουριστικών πλοίων διεθνών πλόων υπό ελληνική σημαία που προσεγγίζουν σε ελληνικούς λιμένες.
  Γενικά Δικαιολογητικά
  Βεβαίωση του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ), ότι το συγκεκριμένο κατάστημα πληροί τις απαιτήσεις του Κανονισμού ενδιαίτησης επιβατών όπως αυτός ισχύει κάθε φορά
  Διορισμό αγορανομικά υπεύθυνου και δήλωση αποδοχής του διορισμού του
  Πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας
  Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεωρήσεως (Π.Γ.Ε.) ή του Πιστοποιητικού Ασφαλείας Επιβατηγού Πλοίου (για τα επιβατηγά πλοία) ανάλογα
  Σε περίπτωση παραχώρησης της εκμετάλλευσης του καταστήματος από τον πλοιοκτήτη ή την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών πρέπει να υποβληθούν από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο αυτό και τα παρακάτω δικαιολογητικά: Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
  Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας και του βιβλιαρίου υγείας του φυσικού προσώπου που έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση του καταστήματος ή προκειμένου για νομικό πρόσωπο, του νομίμου εκπροσώπου του
  Σε περίπτωση παραχώρησης της εκμετάλλευσης του καταστήματος από τον πλοιοκτήτη ή την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών πρέπει να υποβληθούν από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο αυτό και τα παρακάτω δικαιολογητικά: Καταστατικό
  Επικυρωμένο αντίγραφο του καταστατικού και τυχόν τροποποιητικών πράξεων αυτού εφόσον πρόκειται περί νομικού προσώπου
  Σε περίπτωση παραχώρησης της εκμετάλλευσης του καταστήματος από τον πλοιοκτήτη ή την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών πρέπει να υποβληθούν από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο αυτό και τα παρακάτω δικαιολογητικά: Υπεύθυνη δήλωση
  Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/86 το περιεχόμενο της οποίας έχει ως ακολούθως: «Ο/Η κάτωθι υπογράφων/ φουσα … δεν έχω καταδικαστεί τελεσίδικα για κανένα από τα αδικήματα που αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του π.δ. 180/1979, όπως αυτό ισχύει» καθώς και πιστοποιητικό εισαγγελικής αρχής που έχει εκδοθεί προσφάτως και όχι πέραν του τριμήνου από το οποίο να προκύπτει ότι ο αιτών δεν διώκεται ως φυγόδικος ή φυγόποινος,
  Σε περίπτωση παραχώρησης της εκμετάλλευσης του καταστήματος από τον πλοιοκτήτη ή την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών πρέπει να υποβληθούν από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο αυτό και τα παρακάτω δικαιολογητικά: Φωτογραφίες
  Δύο (02) φωτογραφίες του φυσικού προσώπου που έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση του καταστήματος ή προκειμένου για νομικό πρόσωπο, του νομίμου εκπροσώπου του
  Σχεδιαγράμματα κάτοψης των χώρων
  Σχεδιαγράμματα κάτοψης των χώρων υπό κλίμακα 1:50, σε τρία (03) αντίτυπα υπογεγραμμένα και θεωρημένα από διπλωματούχο ή πτυχιούχο ναυπηγό για την ακρίβεια των αναφερόμενων σε αυτά στοιχείων
  Υπεύθυνη δήλωση
  Υ.Δ. ν. 1599/1986 με περιεχόμενο: «Ο/Η κάτωθι υπογράφων/φουσα ……….. διαθέτω την αριθ. ……… άδεια άσκησης επιτηδεύματος η οποία μου έχει χορηγηθεί από την ………. Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.)»,
  (Απαραίτητο έγγραφο)
  Προϋποθέσεις

  Να είναι ενήλικας, Έλληνας ή αλλοδαπός των χωρών μελών της Ε.Ε. ή της ΕΖΕΣ. (βλ. δικαιολογητικά).
  Διαδικασία

  Για τη λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλοιοκτήτης και σε περίπτωση νομικού προσώπου ο νόμιμος εκπρόσωπός του υποβάλλει στη Λιμενική Αρχή του λιμένα αφετηρίας του πλοίου αίτηση με επισυναπτόμενα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
  Βήμα 2: Αφού ελεγχθούν τα δικαιολογητικά, διαβιβάζονται στην Υγειονομική Υπηρεσία της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να γνωματεύσει αν πληρούνται ή όχι οι υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις της Α1β/8577/83 Υγειονομικής Διάταξης (526 Β΄/83), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει ή της εκάστοτε ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας.
  Μόλις περιέλθει στην Λιμενική Αρχή η γνωμάτευση της Υγειονομική Υπηρεσία της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και εφόσον αυτή είναι θετική, τότε χορηγείται η άδεια.
  Σημειώσεις και επεξηγήσεις

  dla@yen.gr

  Κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ), Υγειονομική Υπηρεσία της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
  Η άδεια χορηγείται μετά από επιτόπια επιθεώρηση εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις της σχετικής Νομοθεσίας.
  Δεν παρέχεται κάποια χρηματοδότηση.

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 44. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ λέει:

  κυριε Παπαδακη θα ηθελα να σας ροτησω το εξης για να ανοιξεις ενα cafe-bar τι ακριβως χρειαζεται σε αδεισ για εναν χωρο 100 ατομων στο περιπου και τι ακριβως να μου πειτε αν δεν σας κανει κοπο σε θεμα λατζων,τουαλετες,ηχωμονωσης κλπ και πωσ πανε οι αδειες σε 8εμα με τα ατομα σε τι κατηγοριες χωριζονται….

 45. Εδώ θα βρείτε ότι ακριβώς χρειάζεστε . Τα απαραίτητα για σας είναι στην αρχική εικόνα όπου περιγράφονται καθίσματα τμ παρασκευαστηρίου σύστημα πλύσεως σκευών κλπ .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 46. Ο/Η Μαρια λέει:

  ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΤΑ ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΣΙΓΑΡΑ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΥ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΟΠΟΥ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΙΛΙΚΑΤΖΙΔΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΝΕ ΑΛΚΟΟΛ, ΓΑΛΑΚΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ. ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ Η ΑΛΛΑΞΕ ? (ΝΟΜΟ 1043/80 ΚΑΙ ΑΡ.15 ΠΑΡ.2Ν.Δ. 1044/71). ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΟΥ.

 47. Υ.Α. Υ1γ/Γ.Π/οικ.94643/07 https://epoptes.files.wordpress.com/2012/03/2007.pdf , (1384/Β/3.8.07) «Συμπλήρωση και τροποποίηση της υπ αριθ. Α1β/8577/1983(526/Β/24.9.83) Υγειονομικής Διάταξης «Περί Υγειονομικού ελέγχου των αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας των εγκαταστάσεων επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και των γενικών και ειδικών όρων ιδρύσεως και λειτουργίας των εργαστηρίων και καταστημάτων τροφίμων ή/ και ποτών», όπως έχει τροποποιηθεί μεταγενέστερα»
  22. Στην υποπαράγραφο ιγ της παραγράφου 2, του
  άρθρου 43 της αναφερομένης Υ.Δ., προστίθεται τελευ−
  ταίο εδάφιο ως εξής:
  «Επίσης επιτρέπεται και η πώληση τσιγάρων και κα−
  πνοβιομηχανικών προϊόντων εφόσον δεν απαγορεύεται
  από άλλες Διατάξεις.». ΑΠΛΆ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΠΝΟΥ ΣΕ ΕΜΦΑΝΗ ΘΕΣΗ

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 48. Ο/Η Νικολέτα λέει:

  Καλημέρα κύριε Παπαδάκη,
  Αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για την αξιόλογη ιστοσελίδα σας.
  Θα ήθελα να με ενημερώσετε σχετικά με το ποια νομοθεσία πρέπει να ακολουθείται για τα συσσίτια και τους χώρους όπου διενεργούνται αυτά.
  Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας,
  Με εκτίμηση,
  Νικολέτα

 49. Καλημέρα κα Νικολέτα
  υπάρχει η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας περί «Παροχή συσσιτίων και τροφίμων – Αρωγή στις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες» την οποία έχω αναρτήσει και εγώ εδώ

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 50. Ο/Η Νικολέτα λέει:

  Κύριε Παπαδάκη σας ευχαριστώ πολύ!
  Να είστε καλά,
  Με εκτίμηση,
  Νικολέτα

 51. Ο/Η Άννα λέει:

  Καλημέρα σας κ. Παπαδάκη,

  Στην προσπάθειά μου να ενημερωθώ για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και πως αυτή επηρεάζει την επιχείρηση του πατέρα μου (πρατήριο άρτου και ζαχ/κής), βρήκα το Blog σας το οποίο μου φάνηκε άκρως ενδιαφέρον και κατατοπιστικό στις απαντήσεις του. Αναρωτιόμουν αν μπορούσατε να με βοηθήσετε στις πληροφορίες που ζητάω.

  Οι γονείς μου έχουν ένα πρατήριο άρτου και ζαχ/κής εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν αιτηθεί αρκετές φορές για άδεια παρασκευής και πώλησης καφέ ωστόσο, λόγω ελλιπών τ.μ., έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους. Πρόσφατα, στα πλαίσια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, έκαναν μια νέα προσπάθεια καθώς του είχαν διαβεβαιώσει από το Δήμο ότι θα τους χορηγούταν η σχετική άδεια όμως για μια ακόμη φορά χωρίς επιτυχία.

  Αναρωτιόμουν αν στα πλαίσια του νόμου 3919/2011 ή κάποιας άλλης νομικής τροποποίησης (είναι πολλές τον τελευταίο καιρό και δύσκολα τις παρακολουθεί κανείς), είναι πλέον δυνατή η έκδοση άδειας για παρασκευή και πώληση καφέ χωρίς την προϋπόθεση των επιπρόσθετων τ.μ.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την πολύτιμη βοήθειά σας,
  Άννα.

 52. ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ
  σύμφωνα με νέα τροποποίηση : «Στα καταστήματα των εδαφίων στ. (Καφεκοπτείο), ζ. (Πρατήριο γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής), η. (Αμιγές πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστείου), θ. (Αμιγές γαλακτοπωλείο), ι. (Πρατήριο άρτου), καθώς και στα πρατήρια άρτου και ειδών ζαχαροπλαστικής των αρτοποιείων, επιτρέπεται η παρασκευή και πώληση καφέ πάσης φύσεως σε όρθιους και διερχόμενους πελάτες, με τις προϋποθέσεις του άρθρου 42 (αναψυκτήρια χωρίς
  καθίσματα) ως προς τη συγκρότηση και τον εξοπλισμό εφόσον διαθέτουν επιπλέον ξεχωριστό χώρο, νοητά διαχωρισμένο, εμβαδού τουλάχιστον 8 τ.μ. Η κατανάλωση
  των ανωτέρω ειδών απαγορεύεται μέσα στα καταστήματα και θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη τοποθέτησης
  δοχείων απορριμμάτων σύμφωνα με το άρθρο 33 της Α1β/8577/1983 Υ.Δ.» .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
  ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ
  ΕΠΟΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

 53. Ο/Η georgiadou.anna@gmail.com λέει:

  Σας ευχαριστώ θερμά για την άμεση και κατατοπιστική σας απάντηση.

 54. Ο/Η Aggelos λέει:

  Γεια σας.
  Θελω να ανοιξω μαγαζακι που να εχει κι εξωτερικο χωρο για τραπεζοκαθισματα.Θα πουλαει απο καφεδες εως και ουζο,μπυρα,ρακι,ρακομελο και κρασι.Μαζι με αυτα καναν μεζε.Θελω να ρωτησω ποιο ειναι το ακριβες αρθρο και ενα τετοιο μαγαζι που κατατασεται?Σε καφενειο?Σε ουζερι?Κατι αλλο?Υπαρχει θεμα ωραριου?Η’ διαλεγω ποτε ανοιγω ποτε κλεινω?Και κατι τελευταιο…Απο την εμπειρια σας και μονο για να βγει αδεια μαγαζιου ποσο καιρο μπορει να παρει εαν ολα ειναι αψογα?Ευχαριστω προκαταβολικα για την απαντηση σας και την βοηθεια που παρεχεται σε ολους μας.

 55. Καλημέρα

  αν ο μεζες είναι πρόχειρος σας καλύπτει κατάστημα του άρθρου 37 πχ
  Καφενείο (παραδοσιακό), αν προσφέρονται σ’ αυτό κυρίως ελληνικός καφές και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο παρασκευασμένος καφές και άλλα ροφήματα, γλυκά κουταλιού και ταψιού, τυποποιημένα παγωτά και ποτά, γενικά, είτε οινοπνευματώδη, είτε αναψυκτικά (εμφιαλωμένα και μη).

  Τα οινοπνευματώδη ποτά προσφέρονται με τη συνοδεία ή μη πρόχειρου μεζέ, ο οποίος προσφέρεται όπως φέρεται στο εμπόριο, χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα (ελιές, σαλάμι, τυρί, αλίπαστα, αγγούρι, ντομάτα, αυγό βραστό, ξηροί καρποί, κ.τ.ομ.), καθώς και τυρί τηγανιστό, λουκάνικο βραστό ή ψητό ή τηγανιστό και χταπόδι βραστό ή ψητό.

  Σε αντίθετη περίπτωση του άρθρου 38
  Σνάκ – Μπάρ, αν σ’ αυτό προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε όρθιους πελάτες κάθε είδους ποτά, κυρίως οινοπνευματώδη, με τη συνοδεία ποικιλίας πρόχειρων φαγητών, ζεστών ή κρύων, συμπεριλαμβανομένου και του ψημένου κρέατος (σουβλάκια, μπιφτέκια, μπριζόλες κ.τ.ομ.), τα οποία παρασκευάζονται στο ίδιο το κατάστημα ή έχουν παρασκευασθεί σε νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια και είτε κυκλοφορούν στο εμπόριο σε τυποποιημένη μορφή, είτε φέρονται κατά τη μεταφορά τους από το εργαστήριο ή το εργοστάσιο στο κατάστημα εντός ερμητικά κλειστών κατάλληλων δοχείων. Αν τα ανωτέρω είδη δεν παρασκευάζονται στο κατάστημα, η προέλευση τούτων θα αποδεικνύεται με τα τιμολόγια πωλήσεως ή τα δελτία αποστολής.

  Στα σνάκ – μπάρ μπορεί να προσφέρονται ακόμη και σαλάτες, τυρί και φρούτα, παγωτό και περιστασιακά καφές.
  Τα σνάκ – μπάρ, αναλόγως του κυρίως προσφερόμενου ποτού, χαρακτηρίζονται και ως ζυθοπωλεία ή μπυραρίες, ουζοπωλεία ή ουζερί κλπ. Στα σνάκ – μπάρ περιλαμβάνονται και τα FAST FOOD δηλαδή τα καταστήματα, που προσφέρουν γρήγορο φαγητό.

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 56. Ο/Η Anna λέει:

  Κύριε Παπαδάκη,

  θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με τις τουαλέτες. Έχω ένα παντοπωλείο Πρατήριο Άρτου το οποίο συστεγάζεται με το Πρατήριο Υγρών Καυσίμων του συζύγου μου. Υπάρχει μια κοινόχρηστη τουαλέτα με ντους. Είμαστε σε μια περιοχή εκτος σχεδίου και είναι πολλές οι φορές που περνάνε λεωφορεία με τουρίστες και ζητάνε όλοι τουαλετα! Δεν θα αναφερθώ στο οτι οι περισσότεροι δεν είναι καν πελάτες μας! Δεν σας κριβω οτι εχω αγανακτησει πολλες φορες γιατι πιο παλια επρεπε να περασουν απο το μαγαζι για να μπουν στην τουαλετα και αν ηταν περισσοτεροι χαζολογουσαν (συγνωμη για την εκφραση) μεσα στο μαγαζι δημιουργοντας προβλημα στην εξυπηρετηση μιας και ειναι μικρο. Πολλες ειναι οι φορες που ηθελα να τους λεω απλα no toilet sorry! γιατι ηξερα τι θα επακολουθούσε. Στον χώρο που ειναι η τουαλετα υπαρχει ενας βοηθητικος χωρος (σαν προθαλαμος) ο οποιος χρησιμοποιείται για αποθηκουλα. Καταλαβαινετε οτι εαν παρελαζουν τοσα ατομα και ειναι ωρα αιχμης δεν υπαρχει ο αντιστοιχος έλεγχος! Θα ηθελα να μου πειτε τι προβλεπει το νομος γι αυτο και τι κυρωσεις θα ειχα σε περιπτωση μη συμμορφωσης. Ή τι αλλη λυση υπάρχει.
  Ευχαριστω θερμα για τον χρονο σας.
  Αννα

 57. Θα περιμένουμε γιατί η νέα υγειονομική διάταξη δεν ορίζει απαιτήσεις για τις τουαλέτες ( Μπορεί να μην υπάρξουν και ποτέ .. αυτή την φιλοσοφία έχει μέχρι τώρα )
  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 58. Ο/Η ippo33 λέει:

  Γειά σας κ.Παπαδάκη,η ερωτησή μου εμένα είναι η εξής,φτιάχνω χειροποίητα φυτικά καλλυντικά και θα ήθελα να τα πουλάω,τι άδεια θα πρέπει να βγάλω?θα πρέπει να περάσω από το χημείο του κράτους?θα πρέπει να έχω ειδικό χώρο ή εργαστήριο?δεν είμαι χημικός ούτε κάτι ανάλογο αλλά έχω παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στο αντικείμενο αυτό.
  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

 59. Συγγνώμη που καθυστέρησα να σας απαντήσω αλλά έχουμε μεγάλη αλλαγή στην υγειονομική νομοθεσία .
  Θα περιμένουμε λοιπόν γιατί η νέα υγειονομική διάταξη δεν ορίζει ελάχιστες απαιτήσεις και δεν θέτει απαγορεύσεις στα προϊόντα ( Μπορεί να μην υπάρξουν και ποτέ .. αυτή την φιλοσοφία έχει μέχρι τώρα )
  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 60. Ο/Η ippo33 λέει:

  Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απαντησή σας,μήπως γνωρίζεται πότε θα βγεί η νέα υγειονομική διάταξη?

 61. Ο/Η sotirislamprou λέει:

  κ.παπαδακη καλημερα.διαθετω κεντρο διασκεδασης υπεθριο νομιμο με αδεια οικοδομικι,8α η8ελα να κατασκευασω μια σκεπη εμβαδου 280μ2,8α η8ελα να ρωτησω τι προιποθετη αυτο.το διλομενο οικιμα ειναι 46μ2-κουζινα τουαλετες.8α πρεπει να βγαλω οικοδομικι αδεια?η αν υπαρχει αλος τροπος να το κατασκευασω νομιμα{δλδ.περκολα-κιοσκη-λιομενο}

 62. Ο/Η Γεωργιος λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ..Ποιος μπορει αν με πληροφορηση σχετικα με ρυπανση απο καμιναδες Αρτοποιειου (φουρνου)..Τι προδιαγραφες πρεπει να εχουν οταν συνορευουν με αλλες οικιες,
  και ποια υπηρεσια ειναι υπευθυνη για να ελεξη την σωστη λειτουργια των?
  ευχαριστω…

 63. Καλησπέρα
  αρμόδια Υπηρεσία είναι η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας . Εκεί πρέπει να απευθυνθείτε για λεπτομέρειες .
  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 64. Ο/Η Anna APostolaki λέει:

  Κυριε Παπαδακη,

  καλησπερα, για αλλη μια φορα θα ηθελα να σας ρωτησω κατι σχετκα με την νεα διαταξη που ελαβα με ηλεκτρονικη μορφη.
  Εχω παντοπωλειο-πρατηριο άρτου. Και αυτο που σε γενικες γραμμες καταλαβα εναι οτι η ολη διαδικασια να βγει μια άδεια απλουστευεται και εχει γινει και διαχωρισμος των ορων.
  Για οσους ομως ηδη έχουν άδεια , τι ειναι αυτο που αλλαζει;
  Δηλαδη εμενα σε τι με αγγιζει η νεα διαταξη; Μπορω να εμπλοτισω το μαγαζι με κατι που εως τωρα δεν μπορουσα; Ο,τι αφορα την παροχη υπηρεσιων;
  Και μια αλλα ερωτηση, ψωμι πουλαω γιατι εχω άδεια πρ. αρτου, τωρα μπορω να πουλαω και χωρις;
  Γιατι και το πρ. αρτου ανοικει στην λιανικη, ετσι δεν ειναι;

  Ευχαριστω για τον χρονο σας

  Αννα Αποστολακη

 65. Ο/Η ANNA λέει:

  Κυριε Παπαδακη,

  καλησπερα και παλι. Σε συνεχεια της ανωτερω ερωτησης, ηθελα να διευκρινησω σε τι ακριβως αναφερομουν και για να ειμαι πιο συγκεκριμενη σας παραθετω αποσπαμα της νεας υγειονομικης διαταξης:
  ————————————————-
  Στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης μπορούν να συνυπάρχουν σε
  ξεχωριστό, νοητά διαχωρισμένο χώρο, άλλα, άσχετα με τα τρόφιμα είδη και
  αντιστρόφως, εφ’ όσον υπάρχει επαρκής χώρος και αποδεικνύεται ότι
  λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα για αποφυγή διασταυρούμενης
  επιμόλυνσης.
  Ειδικότερα:
  Οι εγκαταστάσεις του κρεοπωλείου και του ιχθυοπωλείου θα
  βρίσκονται σε ξεχωριστό, νοητά διαχωρισμένο χώρο.
  Επιτρέπεται η πώληση άρτου, αρτοσκευασμάτων και
  αρτοπαρασκευασμάτων στις επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης τροφίμων
  σύμφωνα με την αρτοποιητική Νομοθεσία.
  Επιτρέπεται η κοπή και απλή συσκευασία των τροφίμων και ποτών
  (τυροκομικά προϊόντα , αλλαντικά, κρασί, κ.λπ.) στην οποία συσκευασία θα
  υπάρχει η απαιτούμενη σήμανση, (ημερομηνία συσκευασίας, συνθήκες διατήρησης, ημερομηνία λήξης, κ.λ.π) και η όλη διαδικασία θα διασφαλίζει
  την υγιεινή και ασφάλεια αυτών.
  ————————–

  1, οτι αφορα την πρωτη παραγραφο, εγω ως παντοπωλειο τι θα μπορουσα να εχω επιπλεον στο μαγαζι σε νοητα διαχωρισμενο χωρο; πχ να κανω καφε; ή να ψηνω τοστ; να πουλαω κρεας τυποποιημενο; ή ψωμι; ή τυρι; και ολα αυτα χωρις την υπαρξη αντιστοιχα κρεωπωλειου, πρ. αρτου ή αναψυκτηριου;
  2. επισης οτι αφορα προιοντα που μπορω να συσκευαζω πχ τυρι, θα πρεπει να υπαρχει ετικετα με τις αντιστοιχες λεπτομερειες; μπορειτε να μου πειτε ποιοες ειναι αυτες οι λεπτομερειες;
  3. και οτι αφορα κρασι ή ρακη σε μικρες παντοτε ποσοτητες, μπορω να συσκευαζω σε μπουκαλια με αναλογη ετικετα και να τα πουλαω;

  Ευχαριστω θερμα για τον πολυτιμο χρονο σας, γνωριζω οτι λογω των ανακταταξεων ειστε υπο μεγαλη πιεση γιαυτο σας ευχαριστω και μονο που κανετε τον κοπο να ασχοληθειτε με τις αποριες μου.
  Καλη συνεχεια

  Αννα

 66. Καλημέρα και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση
  στο άρθρο 18 παρ.6 της νέας ΥΔ, αναφέρεται οτί: ”6. Οι φορείς εκμετάλλευσης των επιχειρήσεως τροφίμων και ποτών, εφόσον επιθυμούν μπορούν με αίτηση τους προς την αδειοδοτούσα αρχή συνοδευόμενη από γνωμάτευση της οικείας Υγειονομικής Υπηρεσίας να ζητήσουν την αντικατάσταση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας με νέα άδεια στην οποία θα αναγράφεται η κατηγορία της επιχείρησης σύμφωνα με την αναφερόμενη στις διατάξεις της παρούσας κατάταξη. Ειδικότερος προσδιορισμός του είδους της επιχείρησης θα γίνεται μόνο αν στην ανωτέρω αίτηση γίνεται σχετική αναφορά και αυτή θα τίθεται εντός παρενθέσεως”. Επομένως μπορείτε αν θέλετε να ζητήσετε αντικατάσταση .
  Η νέα κατηγορία που σας καλύπτει είναι :
  Επιχειρήσεις Λιανικού & Χονδρικού Εμπορίου: Όλεςοι επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες εμπορίου τροφίμων και ποτών και ειδικότερα: Υπεραγορές τροφίμων, καταστήματα χονδρικού εμπορίου (Cash & Carry), παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες-ξηρών καρπών, πρατήρια άρτου, πρατήρια πώλησης τροφίμων, οπωροπωλεία, πτηνοπωλεία, καταστήματα κατεψυγμένων προϊόντων, αλλαντοποιίας και τυροκομίας, καφεκοπτεία, μικτά καταστήματα, καταργούμενης της διάκρισης μεταξύ μικτών καταστημάτων και υπεραγορών, λαϊκές αγορές καθώς και όλες οι πωλήσεις μέσω στάσιμου υπαίθριου εμπορίου (μικροπωλητές, κ.λπ.), και πώληση τροφίμων και ποτών σε αναπηρικά περίπτερα και καταστήματα ψιλικών, καθώς και η πώληση τροφίμων και ποτών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

  οι αλλαγές που φέρνει η νέα διάταξη είναι :
  Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών μπορούν να επεξεργάζονται, να συσκευάζουν και να τυποποιούν τα τρόφιμα και ποτά σε μικρότερες συσκευασίες στα καταστήματά τους και να τα διαθέτουν προς πώληση.

  Επιτρέπεται η διάθεση συσκευασμένων – τυποποιημένων νωπών ή κατεψυγμένων κρεάτων, κρεατοσκευασμάτων, ψαριών και άλλων αλιευμάτων, τα οποία θα είναι τοποθετημένα σε κατάλληλα ψυγεία στους χώρους των τροφίμων χωρίς την υποχρέωση ύπαρξης και λειτουργίας κρεοπωλείου ή ιχθυοπωλείου.

  Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις του παρόντος άρθρου λειτουργούν ως μικτές με επιχειρήσεις εστίασης ή/και αναψυχής, όπου προετοιμάζουν, μαγειρεύουν και διαθέτουν για κατ’ οίκον κατανάλωση ή επί τόπου, αν διαθέτουν και χώρο εξυπηρέτησης καθήμενων πελατών, θα πρέπει να πληρούν τους γενικούς και τους ειδικούς υγειονομικούς όρους που ορίζονται από τα σχετικά άρθρα της παρούσας.

  Στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης μπορούν να συνυπάρχουν σε ξεχωριστό, νοητά διαχωρισμένο χώρο, άλλα, άσχετα με τα τρόφιμα είδη και αντιστρόφως, εφ’ όσον υπάρχει επαρκής χώρος και αποδεικνύεται ότι λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα για αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

  Ειδικότερα:

  Οι εγκαταστάσεις του κρεοπωλείου και του ιχθυοπωλείου θα βρίσκονται σε ξεχωριστό, νοητά διαχωρισμένο χώρο.

  Επιτρέπεται η πώληση άρτου, αρτοσκευασμάτων και αρτοπαρασκευασμάτων στις επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης τροφίμων σύμφωνα με την αρτοποιητική Νομοθεσία. ( εδώ δεν αλλάζει κάτι )

  Επιτρέπεται η κοπή και απλή συσκευασία των τροφίμων και ποτών (τυροκομικά προϊόντα , αλλαντικά, κρασί, κ.λπ.) στην οποία συσκευασία θα υπάρχει η απαιτούμενη σήμανση, (ημερομηνία συσκευασίας, συνθήκες διατήρησης, ημερομηνία λήξης, κ.λ.π) και η όλη διαδικασία θα διασφαλίζει την υγιεινή και ασφάλεια αυτών.

  Επιτρέπεται η επεξεργασία προϊόντων στο αντίστοιχο τμήμα (π.χ. στύψιμο φρούτων για παραγωγή φρέσκου χυμού, στο τμήμα του οπωροπωλείου) με την προϋπόθεση ύπαρξης κατάλληλου χώρου και εξοπλισμού.

  Επιτρέπεται να λειτουργούν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος ή μη, εντός επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών (κατάστημα εντός καταστήματος) και αντιστρόφως, εφόσον υπάρχει επαρκής χώρος σαφώς ή νοητά διαχωρισμένος ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας της δραστηριότητας και δεν δημιουργείται κίνδυνος διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 67. Καλησπέρα κα Άννα

  έχετε δώσει μόνη σας τις απαντήσεις . Ναι η νέα υγειονομική διάταξη επιτρέπει όλα αυτά που είπατε .
  Όσο αφορά τις λεπτομέρειες για τη συσκευασία τροφίμων τις έχετε και αυτές :να υπάρχει η απαιτούμενη σήμανση, (ημερομηνία συσκευασίας, συνθήκες διατήρησης, ημερομηνία λήξης, κ.λ.π) και η όλη διαδικασία θα διασφαλίζει
  την υγιεινή και ασφάλεια αυτών.

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 68. Ο/Η ANNA λέει:

  Κυριε Παπαδακη,

  ευχαριστω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ για τις πληροφοριες.
  Μια τελευταια διευκρινηση θα ηθελα αν δεν σας κουραζω.
  Ειναι υποχρεωτικο για να ισχυσουν ολα τα προαναφερθεντα να κανω αιτηση για αντικατασταση αδειας; Με την υπαρχουσα δεν ισχυουν;
  Επίσης, εγω που εχω παντοπωλειο – πρ. αρτου. στην ουσια δηλ καταργειται η αδεια πρ. αρτου γιατι ειναι μια «οικογενεια» με τις Επιχειρήσεις Λιανικού & Χονδρικού Εμπορίου.
  Άρα θα μπορουσα να αντικαταστησω την αδεια πρ. αρτου με αδεια αναψυκτηριου που εντασσεται στις επιχ. εστιασης και αναψυχης;
  Ευχαριστω και παλι
  Αννα

 69. Καλημέρα κα Άννα

  Οι επιχειρήσεις τροφίμων ή/και ποτών, που βρίσκονται σε λειτουργία κατά την έναρξη ισχύος της παρού­σας, υπόκεινται γενικά στους όρους της, οι δε φορείς εκμεταλλεύσεως τους οφείλουν να προσαρμόσουν τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στους ανωτέρω όρους, πλην εκείνων που απαιτούν κτιριακές μετατροπές, οπό­τε θα εκτελεσθούν μόνον οι εφικτές βελτιώσεις.
  Οι φορείς εκμετάλλευσης των επιχειρήσεως τροφί­μων και ποτών, εφόσον επιθυμούν μπορούν με αίτηση τους προς την αδειοδοτούσα αρχή συνοδευόμενη από γνωμάτευση της οικείας Υγειονομικής Υπηρεσίας να ζητήσουν την αντικατάσταση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας με νέα άδεια στην οποία θα αναγράφεται η κατηγορία της επιχείρησης σύμφωνα με την αναφε­ρόμενη στις διατάξεις της παρούσας κατάταξη. Ειδικό­τερος προσδιορισμός του είδους της επιχείρησης θα γίνεται μόνο αν στην ανωτέρω αίτηση γίνεται σχετική αναφορά και αυτή θα τίθεται εντός παρενθέσεως .
  Αν έχετε ήδη άδεια πρέπει να ζητήσετε νέα και θα γίνει επανέλεγχος από την Υγειονομική Υπηρεσία . Οι απαιτήσεις της αρτοποιητικής Νομοθεσίας δεν άλλαξαν για τα πρατήρια άρτου . Περιμένετε λίγο να ξεκινήσει η εφαρμογή της διάταξης και να δούμε τυχόν αλλαγές . Χρειάζεται υπομονή οπότε μην κάνετε βεβιασμένη κίνηση .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 70. Ο/Η Κώστας Κουλουμπιώτης λέει:

  κύριε Παπαδάκη

  Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και -δεν θα ήταν και υπερβολή να πω- την ευγνωμοσύνη μου για την ύπαρξη του ιστότοπου σας και της βοήθειας που -αφιλοκερδώς και με τόση γενναιοδωρία- προσφέρετε στους συν-πολίτες σας…
  Πρωτοβουλίες σαν την δική σας μετατρέπουν το επάγγελμα του Δημόσιου υπάλληλου σε αυτό που θα έπρεπε να είναι, δηλαδή σε Δημόσιο Λειτουργό!

  Τι άλλο να πω;
  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!
  …και καλή συνέχεια στο Λειτούργημα σας !!!

  Με μεγάλη Εκτίμηση!
  Κώστας Κουλουμπιώτης.

 71. Ο/Η Maria λέει:

  kurie Papadaki exw katastima me 49 t.m. ki exw adeia leitourgias katastimatws «pratirio artou galakto-zaxaroplasteio pwlhsh tupwpioimenwn proiontwn pantopwleiou » tha hthela na prosthesw sthn adeia mou ki pwlhsh oporolaxanikwn ki prointwn anapsiktiriou xwris kathismata. Me thn palia nomothesia gia kathe tmima xreiazotan 15 t. m. ektos apo to pratireio artou pou einai 12…opote sto sunolo tha xreiazomoun 72 t.m. Me thn kainouria nomothesia ti akrivs katasthma tha mporousa na exw? Ennow an uparxei pali kapios periorismos sto emvado,?apeuthinthika sto ugeionomiko ths perioxhs mou ki mou apantisan oti den allakse kati sxetika me ta metra ki oti ki me to kainourio nomo xreiazomai 72 t.m. Diavasa prosektika ton kainourio nomo ki den vrika apantish alla enimerwnomai taktika ki apo thn selida sas ki lete oti den uparxei periorismos sto emvado ektos apo to pratirio artou pou apetei 12 t.m. Den kserw ti na kanw,pou na apeuthinthw gia na eimai kalimenh,exw xathei stis diatakseis ki nomous ki den mporw pleon na leitourgisw to magazi mou hrema…. an tha borousate na voithisete,sas euxaristw polu!!!

 72. Ο/Η ANNA λέει:

  Κύριε Παπαδακη,

  σας ειχα γραψει και τελη Οκτωβριου σχετικα με την νεα Υ. Δ. και μου συστυσατε να περιμενω λίγο για να ξεκινήσει η εφαρμογή της διάταξης και να δούμε τυχόν αλλαγές . Ηθελα να ρωτησ αν εχουμε καμια αλλαγη και εαν εχει εφαρμοστει . Ευχαριστω θερμα,
  ΑΝνα

 73. Καλημέρα

  δεν έχει εκδοθεί μέχρι και σήμερα ερμηνευτική εγκύκλιος . Με συζητήσεις όμως που έχω κάνει με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υγείας δεν θα αλλάξει κάτι όσο αφορά ελάχιστα τετραγωνικά .

  Επιγραμματικά :
  Η νέα υγειονομική διάταξη φέρνει στην καθημερινότητα, τόσο των επιθεωρητών όσο και των
  επιχειρηματιών και χειριστών τροφίμων αυτό που χρόνια τώρα η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία προβλέπει :
  τον αυτοέλεγχο των επιχειρήσεων και την εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας –
  υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων .
  Τι νέο φέρνει η νέα υγειονομική διάταξη επιγραμματικά :
  • Από τώρα και μετά με πλέον επίσημο τρόπο όσο αφορά και την αδειοδότηση των
  καταστημάτων θα γίνεται έλεγχος σε σχέση με την εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου όπως
  είναι το HACCP . Το σύστημα HACCP (Ανάλυση Επικινδυνότητας-Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου, Hazard
  Analysis Critical Control Points ) είναι ένα σύστημα ελέγχου τροφίμων που στηρίζεται στην
  πρόληψη. Ο εκ των προτέρων προσδιορισμός, ανίχνευση και εκτίμηση των διαδικασίας δίνει την
  ευκαιρία για τη λήψη προληπτικών μέτρων με σκοπό την αποφυγή τους. Αυτού του είδους η
  προσέγγιση υποστηρίζει – σε αντίθεση με την παραδοσιακή προσέγγιση – μια αντίληψη
  προληπτικής ασφάλειας και ποιότητας του προϊόντος.Απόρροια του παραπάνω είναι και οι
  επόμενες νέες απαιτήσεις :
  o Εκπαίδευσης του προσωπικού.
  o Αρχειοθετημένες όλες οι διαδικασίες όπως αυτής της απεντόμωσης μυοκτονίας ,
  καταγραφής θερμοκρασιών , αναλύσεων (μικροβιολογικών , χημικών κλπ ) που αφορούν τον
  αυτοέλεγχο των επιχειρήσεων .
  o Οι απαιτήσεις σε χώρους , δεν θα ορίζονται με τον καθορισμό ελάχιστων τετραγωνικών στα
  παρασκευαστήρια , αριθμό συστημάτων πλύσεως σκευών και σε τουαλέτες , αλλά σε σχέση με τις
  προδιαγραφές των συστημάτων αυτοελέγχου αποτέλεσμα του οποίου είναι πλέον η ύπαρξη
  αποδυτηρίων προσωπικού που πλέον είναι νομοθετική απαίτηση .
  o Πέρα από τα σχεδιαγράμματα που απαιτούσε η παλιά Νομοθεσία Α1β 8577/83 απαιτείται και
  η προσκόμιση διαγράμματος ροής της επιχείρησης .
  • Γίνεται πρόβλεψη για νέες επιχειρηματικές δράσεις όπως είναι τα Logistics και το ηλεκτρονικό
  εμπόριο .
  • Αλλάζει ριζικά η φιλοσοφία της αδειοδότησης με την ελεύθερη ανάπτυξη διαφορετικών
  δραστηριοτήτων πχ τρόφιμα με κατάστημα μη τροφίμων πχ Βιβλιοπωλείο και καφετέρια , σούπερ
  μάρκετ ή και μίνι μάρκετ θα μπορούν να τεμαχίζουν, να συσκευάζουν και να πωλούν κρέατα ή
  τυροκομικά, να πωλούν φρεσκοστυμμένους χυμούς, χύμα κρασί, αλλά και να έχουν στους χώρους
  τους καφέ ή σνακ μπαρ. Δεν θα απαιτούνται πια επιπλέον άδειες και άλλες διοικητικές διαδικασίες.
  Ένα κρεοπωλείο θα μπορεί χωρίς περιττές άδειες και γραφειοκρατία να διαθέτει τυροκομικά
  προϊόντα, ένα καφεκοπτείο ή ένα ζαχαροπλαστείο ξηρούς καρπούς κλπ. με μοναδική προϋπόθεση,
  σε κάθε περίπτωση, να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων.
  • Τέλος η κατηγοριοποίηση των καταστημάτων αλλάζει και από ένα πολύπλοκο σύστημα με
  πολλές κατηγορίες έχουμε πλέον τις εξής κατηγορίες :
  1. Παρασκευαστές & Συσκευαστές που πωλούν λιανικώς, Παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας,
  παραγωγής νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, Παραγωγικές μονάδες παραγωγής φρυγανιών,
  μπισκότων, διατηρημένων ειδών ζαχαροπλαστικής και Μονάδες παραγωγής κακάο, σοκολάτας
  και ζαχαρωτών
  2. Αποθήκευση – Διανομείς & Μεταφορείς
  3. Επιχειρήσεις Λιανικού & Χονδρικού Εμπορίου
  4. Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών
  5. Επιχειρήσεις Αρτοποιητικής Νομοθεσίας

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 74. Ο/Η Anna λέει:

  Κυριε Παπαδακη,

  σας ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση.
  Εγω θα ηθελα να κανω καποιες αλλαγες και ηθελα να ρωτησω μπορω πιστευετε τωρα να απευθυνθω στην αρμοδια υπηρεσια για να κανω ανανεωση αδειας,ή να περιμενω το νεο έτος; Ειναι τελεσιδικες οι αλλαγες στην υγειονομικη διαταξη;

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ,
  Αννα

 75. Ο/Η Κώστας Κουλουμπιώτης λέει:

  Κε Παπαδάκη,
  .
  Εκτιμώ αφάνταστα την πρωτοβουλία και την συνέπεια που δείχνετε!

  Σας Ευχαριστώ! ( για μια φορά ακόμα)..
  Κώστας Κουλουμπιώτης.

 76. Καλημέρα

  συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση λόγω τεχνικών προβλημάτων

  Θα σας πρότεινα να περιμένουμε με το νέο έτος μιας και αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 77. Ο/Η Anna λέει:

  Ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας. Να υποθεσω (ελπιζοντας)οτι θα μας στειλετε μνμ οταν βγει;

  Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σας ευχομαι καλες γιορτες και ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ στο εργο σας
  Αννα

 78. Καλησπέρα

  εφόσον έχετε γραφτεί στις ενημερώσεις θα ενημερωθείτε απ ευθείας

 79. Ο/Η JIM λέει:

  Κε Παπαδάκη,

  Συγχαρητηρια για τον ιστότοπό σας και το ενδιαφέρον σας προς τα προβλήματα όλων μας.
  Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου τη βοήθειά σας.
  Θέλω να ξεκινήσω ένα εργαστήριο παραγωγής μίγματος για κρέπα. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι όλα σε σκόνη όπως και το τελικό προιόν. Δεν θα υπάρχει λιανική πώληση. Θα ήθελα αν είναι δυνατό να με πληροφορήσετε για την διαδικασία άδειας και επιπλέον αν το εργαστήρι έχει περιορισμους εμβαδού, αν θα πρέπει να είναι υπόγειο ή εισόγειο, τι χώροι θα πρέπει να προβλεφθούν και πόσο περίπου χρόνο διαρκει η διαδικασία άδειας.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 80. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά

  Σύμφωνα με την Νέα Υγειονομική Διάταξη η δραστηριότητά σας ανήκει :ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι – Παρασκευαστές & Συσκευαστές που πωλούν λιανικώς, Παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, παραγωγής νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, Παραγωγικές μονάδες παραγωγής φρυγανιών, μπισκότων, διατηρημένων ειδών ζαχαροπλαστικής και Μονάδες παραγωγής κακάο, σοκολάτας και ζαχαρωτών
  Όπως ορίζεται στα άρθρα 3 και 12 της παρούσας οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να διαθέτουν τους παρακάτω χώρους:

  Α. Επιχειρήσεις παρασκευής.

  α) Χώρος παραλαβής και αποθήκευσης πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας.

  Η κατασκευή και ο εξοπλισμός της αποθήκης θα διασφαλίζει την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Όπου απαιτούνται ψυκτικοί θάλαμοι θα είναι επαρκούς χωρητικότητας με δυνατότητα παρακολούθησης θερμοκρασιών και σε εφαρμογή των όρων και προϋποθέσεων των άρθρων 62 και 63 του Κώδικα Τροφίμων κα Ποτών

  Οι περιέκτες τροφίμων για την φύλαξη χύδην πρώτων υλών πρέπει να τηρούν της εθνικές και κοινοτικές διατάξεις

  Θα λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για τον αερισμό και την τήρηση κατάλληλης θερμοκρασίας και υγρασίας στον χώρο της αποθήκης, με μηχανολογικό εξοπλισμό, όπου απαιτείται,

  Όλες οι πρώτες ύλες θα προέρχονται από αξιόπιστους προμηθευτές σύμφωνα με τον Ε.Κ 852/2004 και τους αντίστοιχους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής.

  β) Χώρος παρασκευής και επεξεργασίας. Ο εξοπλισμός στο χώρο παρασκευής και επεξεργασίας θα είναι από κατάλληλο και υγειονομικά αποδεκτό υλικό. Ειδικά ο εξοπλισμός που σχεδιάζεται να έρχεται σε επαφή με τρόφιμα πρέπει να είναι από υλικό κατάλληλο για τρόφιμα κατά τις ισχύουσες Εθνικές και Κοινοτικές διατάξεις

  Όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούνται θα φυλάσσονται μετά τον καθαρισμό τους σε κλειστές προθήκες ή σε κατάλληλα ράφια.

  Θα λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για τον αερισμό του χώρου και όπου αυτός γίνεται με ανοίγματα (παράθυρα, πόρτες κ.λπ.) σε αυτά θα τοποθετείται κατάλληλο προστατευτικό πλέγμα και θα μπορούν να καθαρίζονται .

  Στους χώρους όπου τα τρόφιμα ή οι πρώτες ύλες παρασκευής τους εκτίθενται σε απ’ ευθείας επαφή θα υπάρχει σε κατάλληλη θέση νιπτήρας με ποδοκίνητο σύστημα για το πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων κατά την διαδικασία παρασκευής.

  Η διασταυρούμενη επιμόλυνση αποφεύγεται με βάση το ισχύον διάγραμμα ροής όπως αποτυπώνεται στις σχετικές μελέτες HACCP ή όπως προκύπτει από σχετικούς Οδηγούς Ορθής Υγιεινής.

  Σε κάθε περίπτωση στα σχεδιαγράμματα κάτοψης θα πρέπει να αποτυπώνονται οι χώροι και η χρήση τους.

  Οι διαστάσεις του χώρου παρασκευής και επεξεργασίας θα είναι επαρκής, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφαλής παραγωγή των τροφίμων.

  Τα απορρίμματα θα φυλάσσονται προσωρινά σε ειδικά δοχεία επαρκούς χωρητικότητας από κατάλληλο υλικό, ώστε να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται αποτελεσματικά.

  Το κάλυμμα των δοχείων θα είναι στεγανό και θα ανοίγει με ποδοκίνητο μηχανισμό.

  γ) Χώρος πλύσεως σκευών. Ο χώρος πλύσης των σκευών καθώς και των αντικειμένων που δεν αποτελούν μέρος του εξοπλισμού θα είναι ανάλογος και κατάλληλος, ώστε να επιτυγχάνεται ο αποτελεσματικός καθαρισμός και απολύμανση τους, ενώ η χωροθέτηση του εν λόγω χώρου θα πρέπει να συμβάλλει στην αποφυγή του κινδύνου της διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

  Ο αριθμός λεκανών πλύσης τροφίμων ή σκευών θα είναι επαρκής και απαιτείται η ύπαρξη και ενός κατάλληλου, ποδοκίνητου νεροχύτη για το πλύσιμο των χεριών του προσωπικού.

  Διαδικασία καθαρισμού και απολύμανσης της εγκατάστασης και του εξοπλισμού. Η διαδικασία καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων παρασκευής και του εξοπλισμού πρέπει να γίνεται με κατάλληλο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ο αποτελεσματικός καθαρισμός και απολύμανση τοους συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας ξηρού καθαρισμού όπου από τη φύση του προϊόντος κρίνεται κατάλληλη.

  δ) Χώρος αποθήκης ετοίμων προϊόντων: Όταν η αποθήκευση αφορά συσκευασμένα τρόφιμα (αποθήκη μονάδας επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων) οι απαιτήσεις είναι οι ίδιες με αυτές που περιγράφονται στις αποθήκες. Σε κάθε άλλη περίπτωση στον χώρο αυτό θα υπάρχουν ράφια, κλειστές προθήκες και ψυκτικοί θάλαμοι όπου αυτοί απαιτούνται.

  Θα λαμβάνονται μέτρα για τον αερισμό και τον φωτισμό του χώρου με μηχανολογικό εξοπλισμό, όπου απαιτείται ώστε να εξασφαλίζονται σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, κατάλληλες για τα παραγόμενα προϊόντα.

  ε) Χώρος διάθεσης ή διανομής ετοίμων προϊόντων. Στο χώρο αυτό θα υπάρχουν ράφια, κλειστές προθήκες ή ψυκτικοί θάλαμοι όπου απαιτείται και θα λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα των προς διάθεση προϊόντων.

  Όλοι οι παραπάνω χώροι θα απεικονίζονται στο διάγραμμα ροής και θα αποτυπώνονται στα σχεδιαγράμματα κάτοψης της επιχείρησης.

  Αδειοδοτούσα Αρχή είναι Η Δ/νση Ανάπτυξης της Περιφέρειας που ανήκετε .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 81. Ο/Η JIM λέει:

  Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας αλλά δεν αναφέρατε πουθενά αν υπάρχει περιορισμός ισογείου, υπογείου ή ορόφου σαν έδρα της επιχείρησης

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων
  Εύχομαι ευτυχισμένο το νέο Έτος σε σας και τους συνεργάτες σας

 82. Καλημέρα

  ο μόνος περιορισμός που υπάρχει και που είναι αυτονόητος για εμάς (συγγνώμη που δεν σας το διευκρίνισα ) είναι ο χώρος των παρασκευαστηρίων Και του κυρίως καταστήματος να είναι χαρακτηρισμένος ως ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ πολεοδομικά ανεξάρτητα αν είναι ισόγειοι ή σε όροφο .Οι βοηθητικοί χώροι όπως αποθήκες και τουαλέτες μπορούν να μην είναι .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 83. Ο/Η JIM λέει:

  Ευχαριστώ πολύ.
  Καλή Χρονιά και πάλι σε εσάς και τους συνεργάτες σας

 84. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Κύριε Παπαδάκη,

  καλή χρονιά και θα ήθελα τη βοήθεια σας.
  Θα ήθελα να ενοικιάσω ένα κατάστημα με στόχο αυτό να γίνει παντοπωλείο. Το έρώτημα μου έχει να κάνει με το εξής. Όσον αφορά το WC ποιες είναι οι προυποθέσεις και αναφέρομαι στο αν χρειάζεται προθάλαμος, πλακάκια κτλ.
  Επιπλέον εφόσον το κατάστημα διαθέτει πατάρι – σε κάθε περίπτωση νόμιμο – θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το πατάρι για να στεγάσω άλλες δραστηριότητες, πχ υπηρεσιών για επισκευή υπολογιστών ή πώληση ηλεκτρονικού εξοπλισμού ;

  Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας.

 85. Καλησπέρα

  σύμφωνα με την νέα υγειονομική διάταξη η απάντηση στο 2 ερώτημά σας η απάντηση είναι πλέον ΝΑΙ .
  Όσο αφορά το πρώτο και δυσκολότερο το άφησα τελευταίο μιας και δεν υπάρχουν πλέον ελάχιστα τμ ύψος κλπ.
  Συγκεκριμένα η διάταξη αναφέρει :
  Αποχωρητήρια
  Γενικά, όλοι οι χώροι των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους θα είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με το άρθρο 4 της ανωτέρω σχετικής (6) Υγειονομικής Διάταξης.
  ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ- ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΑ.
  Στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών θα υπάρχουν κατάλληλα αποδυτήρια προσωπικού ανάλογα με τα απασχολούμενα στην επιχείρηση άτομα, όπου θα υπάρχει ξεχωριστό ερμάριο για κάθε εργαζόμενο.
  Για περισσότερους από πέντε εργαζόμενους κατά βάρδια απαιτείται η ύπαρξη διαφορετικών κατά φύλο αποδυτηρίων σε κατάλληλα απομονωμένο και διαμορφωμένο χώρο.
  Θα υπάρχουν επαρκή και κατάλληλα αποχωρητήρια με προθάλαμο και υδραυλική εγκατάσταση, συνδεδεμένη με κατάλληλο αποχετευτικό σύστημα.
  Θα υπάρχει επαρκής αριθμός νιπτήρων, με υγειονομικά αποδεκτούς μηχανισμούς στους προθαλάμους των αποχωρητηρίων και εφοδιασμένους με τα απαραίτητα για το πλύσιμο και το στέγνωμα των χεριών μέσα.
  Από την υποχρέωση να διαθέτουν αποχωρητήρια απαλλάσσονται:
  α. Οι μικρές επιχειρήσεις , που λειτουργούν σε μέγαρα, απασχολούν μέχρι τρία άτομα προσωπικό και εξυπηρετούν το προσωπικό των γραφείων και καταστημάτων, που στεγάζονται σ’ αυτά, εφόσον δεν διαθέτουν τραπέζια και καθίσματα για την παραμονή των πελατών και υπάρχουν δυνατότητες εξυπηρετήσεως του προσωπικού τους σε αποχωρητήρια του μεγάρου.
  β. Οι επιχειρήσεις των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αγορών ή παρόμοιων συγκροτημάτων, το προσωπικό και οι πελάτες των οποίων θα εξυπηρετούνται στα κοινόχρηστα αποχωρητήρια, που έχει υποχρέωση να κατασκευάσει ο φορέας, που νέμεται το συγκρότημα των καταστημάτων τούτων.
  γ. Οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν καθήμενους πελάτες, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη αποχωρητηρίου προσωπικού, αν απασχολούνται σ’ αυτά λιγότερα από 5 (πέντε) άτομα. Σε τέτοιες περιπτώσεις το προσωπικό θα χρησιμοποιεί τα αποχωρητήρια των πελατών.
  δ. Επιχειρήσεις ενταγμένες σε συγκροτήματα (εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα ομοειδών δραστηριοτήτων, ή άλλες μορφές πολλαπλής εγκατάστασης ) που παρέχουν γενικές διευκολύνσεις και βοηθητικούς χώρους (αποχωρητήρια κ.λπ.), εφόσον υπάρχει σχετική σύμφωνη γνώμη από τον εκπροσωπούντα το συγκρότημα, και οι χώροι αυτοί επαρκούν για το εξυπηρετούμενο κοινό και προσωπικό .
  Γενικά, όλοι οι χώροι των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους θα είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με τις ισχύουσες Διατάξεις.
  Οι εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένες.
  Γενικά, όλοι οι χώροι των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους θα φωτίζονται και θα αερίζονται επαρκώς, είτε φυσικώς, είτε τεχνητώς. Για τον τεχνητό αερισμό θα τοποθετείται υποχρεωτικά κατάλληλη εγκατάσταση αερισμού (απαγωγός σωλήνας επαρκούς διαμέτρου με εξαεριστήρα).
  Τα παράθυρα θα καλύπτονται μόνιμα με κατάλληλο προστατευτικό πλέγμα για να εμποδίζεται η είσοδος βλαβερών εντόμων.
  Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, πρέπει να διαθέτουν και αποχωρητήρια για ΑΜΕΑ σύμφωνα με την ισχύουσα Πολεοδομική Νομοθεσία όπου αυτό προβλέπεται .
  Ο αριθμός αποχωρητηρίων θα πρέπει να είναι επαρκής και να ανταποκρίνεται τόσο στη δυναμικότητα της επιχείρησης, όσο και στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων σ’ αυτήν.
  ΧΗΜΙΚΑ- ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΑ
  Επιτρέπεται κατά την κρίση της οικείας Υγειονομικής Υπηρεσίας, η χρήση χημικών-βιολογικών αποχωρητήριων σε αραιοκατοικημένες περιοχές, σε προσωρινές εγκαταστάσεις, σε μικρούς οικισμούς, σε παραθαλάσσιους χώρους, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε αγροτικές περιοχές, σε υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων και γενικά σε χώρους όπου από την πολεοδομική νομοθεσία ή άλλη νομοθεσία δεν επιτρέπεται η κατασκευή αποχωρητηρίων.
  Η τοποθέτηση των χημικών-βιολογικών αποχωρητήριων τους πρέπει να διασφαλίζει την προστασία της Δημόσιας Υγείας και η διάθεση των λυμάτων τους να γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
  Τα ανωτέρω αποχωρητήρια θα διαθέτουν βεβαίωση πιστοποίησης της εταιρείας κατασκευής και βεβαίωση αποδοχής των λυμάτων από τον Ο.Τ.Α ή την επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης.
  Σε περίπτωση ενοικιαζόμενων αποχωρητηρίων θα υποβάλλεται και η σύμβαση ενοικίασης.

  Ο προθάλαμος μπορεί να είναι κοινός κατά την κρίση του επιχειρηματία, αλλά θα υπάρχει επαρκής αριθμός νιπτήρων, τουλάχιστον ανάλογος του αριθμού αποχωρητηρίων.
  Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, πρέπει να διαθέτουν και αποχωρητήρια για ΑΜΕΑ σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (αρ 26) όπου αυτό προβλέπεται .
  Ο αριθμός αποχωρητηρίων καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των καθήμενων πελατών, που είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν στην επιχείρηση (δυναμικότητα) ή των απασχολουμένων στην επιχείρηση κατά την κρίση της υγειονομικής υπηρεσίας με γνώμονα την εξυπηρέτηση όλων των πελατών, τον μη συγχρωτισμό και τη δυνατότητα εύκολου καθαρισμού και απολύμανσης σύμφωνα με το πρόγραμμα.
  Για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος από όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες της Χώρας, του αριθμού των αποχωρητηρίων, σε συνάρτηση με τα εξυπηρετούμενα άτομα της επιχείρησης, και βάσει της μέχρι τώρα εμπειρίας από την εφαρμογή προηγουμένων Διατάξεων, προτείνεται:
  Αριθμός εξυπηρετουμένων ατόμων Απαραίτητος αριθμός
  αποχωρητηρίων
  Μέχρι 40 1 αποχωρητήριο (ανδρών και γυναικών)
  Από 41 μέχρι 120 2 αποχωρητήρια (1 ανδρ. και 1. γυναικ.)
  Από 121 μέχρι 250 4 αποχωρητήρια (2 ανδρ. και 2 γυναικ.)
  Από 251 μέχρι 500 6 αποχωρητήρια (3 ανδρ. και 3 γυναικ.)

  Από 501 και πάνω για κάθε μια επί πλέον 500/άδα, ή μέρος αυτής, ατόμων δύο αποχωρητήρια επί πλέον των απαιτουμένων για τα 500 άτομα. Ως μέρος της 500/άδας ατόμων θα θεωρείται ο αριθμός ατόμων μεταξύ 100 και 500.
  Αν τα αποχωρητήρια ανδρών υπερβαίνουν τα δύο, η Υγειονομική Υπηρεσία μπορεί, κατά την κρίση της, να επιτρέψει την αντικατάσταση κατά το ένα τρίτο αυτών με ουρητήρια υγιεινού τύπου.
  Τα αποχωρητήρια του προσωπικού θα είναι ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων ατόμων κατά βάρδια. Προτείνεται:
  Από 5 – 15 άτομα 1 αποχωρητήριο
  Από 15 – 40 άτομα 2 αποχωρητήρια
  Από 40 – 70 άτομα 3 αποχωρητήρια
  Από 70 – 100 άτομα 4 αποχωρητήρια
  Πάνω από 100 άτομα και για κάθε επιπλέον 50αδα ένα αποχωρητήριο πέραν των προβλεπόμενων για τα 100 άτομα.
  Η κατά φύλο κατανομή του αριθμού των αποχωρητηρίων θα γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των συνήθως απασχολουμένων στην επιχείρηση.

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 86. Κύριε Παπαδάκη,

  Συγχαρητήρια για το site που έχετε δημιουργήσει και την δουλειά που κάνετε. Θα σας παρακαλούσα να με βοηθούσατε για ένα ερώτημα που έχω σχετικά με μία μεταβίβαση άδειας πρατηρίου άρτου.
  Ο νέος ιδιοκτήτης θέλει να μπορεί να πουλά εκτός τα είδη άρτου, καφέ, χυμούς, σάντουιτς και σαλάτες. Τα σάντουιτς και τις σαλάτες θα τα αγοράζει έτοιμα συσκευασμένα.
  Πρέπει να γίνει μεταβίβαση και επέκταση της άδειας λειτουργίας; Επίσης αν πρέπει να γίνει επέκταση θα πρέπει να καταθέσει και διάγραμμα ροής;

  Ευχαριστώ

 87. Καλησπέρα και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση

  ακόμα και τα καταστήματα που λειτουργούν πρέπει να εναρμονιστούν με τη νέα νομοθεσία . Επομένως ναι πρέπει να φτιαχτεί διάγραμμα ροής .Πρέπει επίσης να επεκταθεί η άδεια σε αυτή νομίζω κατηγορία :
  Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

  Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 88. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Κύριε Παπαδάκη ευχαριστώ για την απάντηση.
  Αν λοιπόν έχω καταλάβει σωστά μπορώ να δηλώσω στην ίδια έδρα – το κατάστσημα – όπου θα στεγάζεται το παντοπωλείο και ως έδρα για άλλες δραστηριότητες μου οι οποίες κατά βάση – στην περίπτωση μου – αφορούν παροχή υπηρεσίων αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και πωλήσεις προϊόντων άσχετων με το παντοπωλείο.

 89. Καλημέρα

  με την προϋπόθεση πάντα της εναρμόνισης με τη νέα δραστηριότητα
  ΑΡΘΡΟ 18 : ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
  1. Οι επιχειρήσεις τροφίμων ή/και ποτών, που βρίσκονται σε λειτουργία κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας, υπόκεινται γενικά στους όρους της, οι δε φορείς εκμεταλλεύσεώς τους οφείλουν να προσαρμόσουν τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στους ανωτέρω όρους, πλην εκείνων που απαιτούν κτιριακές μετατροπές, οπότε θα εκτελεσθούν μόνον οι εφικτές βελτιώσεις.
  2. Για την κατά τα ανωτέρω προσαρμογή των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων τροφίμων ή/και ποτών η Υγειονομική Υπηρεσία θα ορίσει εύλογη, για κάθε περίπτωση, προθεσμία, που θα αρχίζει από την ημερομηνία της διαπίστωσης των ελλείψεων, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 90. Ο/Η Anna λέει:

  Κυριε Παπαδακη,

  καλημερα σας.
  Είμαι στην διαδικασια ανανεωσης της αδειας του καταστηματος μου (έχω παντοπωλειο – πρατηριο άρτου) και θα ηθελα να σας ρωτησω τα εξης:

  1. Η «Επιχειρηση τροφιμων και ποτων λιανικου και χονδρικου εμποριου» ΚΑΙ «επιχειρηση παρασκευης και διαθεσης προχειρου γευματος» μπορει να βγει σε μια αδεια;
  2. Υπαρχει ενα «κολλημα». Μεταξυ αλλων μου ζητηθηκε πιστοποιητικο εκπαιδευσης ή γνωσης του αντικειμενου. Επικοινωνησα με το επιμελητηριο που διοργωνωνει μεσω ΕΦΕΤ τα σεμιναρια, αλλα μου ειπαν οτι εχει «παγωσει» ή όλη διαδικασια γιατι πρεπει να μαζευτουν ο αριθμος ατομων για να πραγματοποιηθουν. Εγω εντωμεταξυ εχω πτυχιο ΤΕΙ Τουρι. Επιχ. και εχω εργαστει σε ξενοδοχεια 12 χρονια. Το πτυχιο μου και η προυπηρεσια μου δεν μπορουν να ληφθουν υποψην, προκειμενου να μην χανω τοσο χρονο περιμενοντας;

  Ευχαριστω θερμα για τον χρονο σας και την βοηθεια σας
  Αννα

 91. Καλημέρα

  σαφέστατα η νέα υγειονομική διάταξη επιτρέπει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων που αναφέρετε και όχι μόνο .
  Εγκύκλιος 2 :
  Όλες οι κατηγορίες των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών (εφόσον επιτρέπεται από την χρήση γης) μπορούν να λειτουργούν σαν μικτές όπως και να συνυπάρχουν με άλλες επιχειρήσεις με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζεται η Δημόσια Υγεία και η
  αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης. Η αδειοδότηση αυτών θα γίνεται από τις αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες.

  Όσο αφορά την εκπαίδευση θεωρώ ότι αφού έχετε πτυχίο που για την απόκτηση του διδαχτήκατε μαθήματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων είστε καλυμμένος όμως αυτή είναι προσωπική μου άποψη και χρειάζεται διευκρίνηση από τον ΕΦΕΤ που έχει εκδώσει και το νόμο της πιστοποιημένης εκπαίδευσης

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 92. Ο/Η Anna λέει:

  Κυριε Παπαδάκη,

  ευχαριστω που μου απαντησατε αμεσως.
  Σχετικα με την εκπαιδευση, στην ιστοσελιδα του ΕΦΕΤ (http://www.efet.gr/images/efet_res/docs/education/FEK1616.pdf) στο link πανω πανω: επιχειρησεις τροφιμων/εκπαιδευση προσωπικου εχει το link:
  YA 14708 – όροι, προϋποθέσεις & διαδικασία υλοποίησης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων και των ελεγκτικών αρχών και φορέων
  εκει στο
  αρθρο 2 παρ 4 λεει:
  4. Από την παραπάνω εκπαίδευση ή κατάρτιση του προ−
  σωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων μπορεί να εξαιρεί−
  ται μόνο το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρο τίτλο
  σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης
  προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης, από το οποίο
  να προκύπτει σαφώς ότι ο εργαζόμενος είναι επαρκώς
  καταρτισμένος σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας ή άλλου
  καταλλήλου κατά περίπτωση τομέα των τροφίμων.
  Αυτο δεν με καλυπτει; Ποιος ειναι ο φορεας που τελικα θα εγκρινει οτι ειναι αρκετο; Ο Δημος;

  Ευχαριστω και πάλι για τον χρονο σας
  Αννα Αποστολακη

 93. Καλησπέρα και πάλι…. το έχω διαβάσει αλλά όπως και εσείς έχω την ίδια απορία που μόνο ο ΕΦΕΤ μπορεί να μας το αποσαφηνισει .Επισης στη Δνση Υγιεινής της περιοχής σας μιας και αυτοι θα το αποδεχτούν ή όχι . Εγώ όπως σας έχω πει διαβάζοντας την νομοθεσία θεωρώ είναι αποδεκτό

 94. Ο/Η Anna λέει:

  Καλημερα και παλι!

  Τελικα πηρα τηλ στον ΕΦΕΤ της περιοχης μου και μου ειπαν οτι το πτυχιο ισχυει και δεν χρειαζεται να κανω αλλα σεμιναρια. Συμφωνα παντα με το άρθρο που σας ειπα. Οποτε ειμαστε ενταξει….ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας.
  Ενα τεραστιο μπραβο για το εργο σας. Η απλη λεπτομερεια που αποσαφινιζεται εσεις εδω σε αυτο το blo, τις περισσοτερεσ φορες για να διευκρινιστει χρειαζεται πολυ χρονο και ταλαιπωρια! Φενεται οτι αγαπατε αυτο που κανετε γιατι το κανετε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ! Καλη δυναμη και καλη συνεχεια σας ευχομαι.
  Άννα Αποστολακη

 95. Καλημέρα

  ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια . Ήθελα να ρωτήσετε για να είστε σίγουρη ότι θα είναι αποδεκτό μιας και το άρθρο 2 παράγραφος 4 της σχετικής ΥΑ είναι λιγάκι ασαφές με την έννοια ότι δεν θέτει κριτήρια πχ αριθμό ωρών , μαθήματα κλπ . Εγώ φυσικά θεωρώ ότι είναι αποδεκτά όλα τα πτυχία ανώτερης εκπαίδευσης που έχουν στο πρόγραμμα σπουδών μαθήματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και το αποδέχομαι αν μου το προσκομίσουν .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 96. Ο/Η ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ λέει:

  Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων ως και της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΝΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ- ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ

 97. Ο/Η ΚΩΣΤΑΣ λέει:

  Κύριε Παπαδάκη καλησπέρα σας !
  με όλες αυτές της αλλαγές που έχουν γίνει στους νόμους ειλικρινά έχω χάσει λίγο την μπάλα ,θέλω να ανοίξω ένα κατάστημα ψιλικών – mini market, σε ποια κατηγορία πλέων ανήκει το κατάστημα ψιλικών (παντοπωλείου – περιπτέρου) ? .Μπορείτε να με καθοδηγήσετε την πρέπει να διαβάσω από όλα αυτά τα κατεβατά του καινούργιου νόμου ?
  σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και πάλι συγχαρητήρια για το έργο σας !! ίσως είστε και ο μόνος που ασχολιέται με τον Έλληνα πολίτη , σας ευχαριστούμε !

 98. Καλησπέρα
  η νέα κατηγορία που σας καλύπτει : Επιχειρήσεις λιανικής & Χονδρικής διάθεσης τροφίμων & ποτών

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 99. Ο/Η eleni λέει:

  Γεια σας κ.Παπαδάκη,
  διαθέτω ένα καφεκοπτείο ή εργαστήριο επεξεργασίας καφέ και θα ήθελα να σας ρωτήσω για την διαδικασία έναρξης και δήλωσης μίας επιχείρησης. Από πού μπορώ να λάβω το barcode για τα προϊόντα που πρόκειται να διαθέσω στην αγορά; Επίσης, πού αλλού πρέπει να κάνω δήλωση διακίνησης του προϊόντος; Ακόμη, επειδή πρόκειται για καφέ, απαιτείται χημική ανάλυση της σύστασης του προϊόντος πάνω στην ετικέτα της συσκευασίας;
  Ευχαριστώ

 100. Καλημέρα

  συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά οι ερωτήσεις πλέον είναι τόσες πολλές που αδυνατώ να απαντήσω ΑΜΕΣΑ .

  Δυστυχώς όλα σας τα ερωτήματα δεν έχουν σχέση με υγειονομική νομοθεσία και επομένως δεν θα μπορέσω να σας απαντήσω . Επειδή τυγχάνει να έχω ασχοληθεί με πληροφορική αλλά στο παρελθόν το EAN BARCODE νομίζω κατοχυρώνεται αλλά δεν γνωρίζω που . Επίσης για το θέμα της επισήμανσης καλό θα είναι με μιλήσετε με τον ΕΦΕΤ .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 101. Ο/Η Γιάννης Παπαδιάς λέει:

  Κύριε Παπαδάκη,

  Έχω ένα κατάστημα 67 τ.μ. στον ιστό της πόλης χωρισμένο στα δύο 33τμ. και 34τμ.,
  Το ένα κατάστημα απ΄αυτά θέλω να το κάνω καφεκοπτείο με μηχανή καβουρδίσματος καφέ (φρύξη με μπουκάλα προπανίου), χονδρικής και λιανικής πώλησης. Επίσης θα υπάρχουν και μηχανές άλεσης και συσκευασίας καφέ.
  – Ποιές είναι οι προϋποθέσεις της υπηρεσίας σας για την αδειοδότηση της επιχείρησης (καφεκοπτείο);
  – Σε τι ενέργειες πρέπει να προβώ γι΄αυτό;
  Εκ των προτέρων σας ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθειά σας.
  Σημείωση:Η πολυκατοικία δεν έχει πρόβλημα με τη λειτουργία της επιχείρησης

 102. Ο/Η alex λέει:

  Καλησπέρα κ.Παπαδακη,
  Θα ηθελα την πολύτιμη βοηθεια σας.
  Σκοπεύω να ανοιξω ενα καταστημα πωλησης χύμα παγωτου, δεν θα το παρασκευαζω, θα το αγοραζω απο προμηθευτη.
  Παραλληλα με αυτο θέλω να φτιαχνω cup cakes.
  -Mπορειτε να μου πειτε πιο ειναι το έλάχιστο εμβαδο που χρειαζεται σε καταστημα (αιθουσα εως 40 καθήμενους-τουαλετα-παρασκευαστήριο-λαντζα) ?
  -Οι καθήμενοι παιζει ρόλο αν ειναι σε ψηλο σκαμπω/καρεκλα με αντιστοιχο ψηλο τραπεζακι ή σε κλασικο τραπεζακι καρεκλα ?
  -Η λάντζα θα πρέπει να εχει μια ή δύο γούρνές? δεδομενο οτι θα πλενονται ολα τα σκευη παρασκευης cakes αλλα και σκευων σερβιρισματος παγωτου.
  – Η αποθηκευση των αναλωσιμων σερβιρισματος του παγωτου και των cakes όπως πλαστικα κουταλακια, χαρτινα κυπελα, κουτακια, καλαμακια, χαρτοπετσετες κλπ. μπορει να γινεται σε ξυλινα ντουλαπια ή χρειαζεται ειδικά ερμαρια?
  Και κατι τελευταιο,
  -Μπορω να ντυσω το καταστημα δηλαδη τον χώρο παραδοσης/σερβιρισματος των προιοντων με φωτοταπετσαρια ? εκτος φυσικα της τουαλετας,παρασκευαστηριο και λαντζας που φανταζομαι οτι θα πρεπει να ακολουθηθουν καποιοι κανονες στους χωρους αυτους.
  Σας ευχαριστω πολυ Εκ των προταιρων.

 103. Καλημέρα
  Συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά από τη μια οι πολλές ερωτήσεις στην ιστοσελίδα μου και από την Άλλη Ένα κρυολόγημα δεν μου επέτρεψαν να το κάνω άμεσα.

  Με την νέα υγειονομική διάταξη δεν υπάρχουν πλέον ελάχιστα τετραγωνικά και σε αριθμό λαντζών επομένως δυστυχώς πλέον δεν μπορώ να απαντάω σε ερωτήματα όπως το δικό σας . Πρέπει να απευθυνθείτε στην υγειονομική υπηρεσία της περιοχής σας όπου προσκομίστε
  σχεδιάγραμμα του καταστήματος και το διάγραμμα ροής των εργασιών σας για να πάρετε μια αρχική προέγκριση και οδηγίες για αυτό που θέλετε να ξεκινήσετε . Τώρα όσο αφορά τα ερωτήματα για περιέκτες καθώς και τους τοίχους κλπ η νέα νομοθεσία είναι ανοικτή σε καινοτομίες αρκεί να αποδεικνύεται ότι διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και των πελατών . Το είδος των καθισμάτων δεν παίζει υγειονομικά ρόλο .
  Εγκύκλιος 2 :Επίσης στις
  περιπτώσεις νέων τεχνολογιών να λαμβάνουν υπόψη τυχόν νεώτερα
  επιστημονικά στοιχεία και να ξεφύγουν από τη στείρα αναφορά του τύπου «δεν
  προβλέπεται ή δεν επιτρέπεται» Κάθε απόκλιση ή απαγόρευση θα πρέπει να
  αιτιολογείται ότι δεν πληροί τους όρους της υγιεινής και ασφάλειας των
  τροφίμων.

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 104. Ο/Η Κωνσταντίνου Βασίλης λέει:

  Κύριε Παπαδάκη, καλημέρα
  Προσθέτω και εγώ τα συγχαρητήρια μου.
  Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν για την δημιουργία εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής χωρίς καθίσματα σε χώρο που είναι σύμφωνα με την οικ. άδεια χαρακτηρισμένος κατάστημα, χρειάζεται αλλαγή χρήσης από την πολεοδομία ή όχι.
  Ευχαριστώ πολύ

 105. Καλημέρα

  είναι ένα λεπτό θέμα που όμως δεν είναι υγειονομικό αλλά Πολεοδομικό . Στην υγειονομική νομοθεσία επιβάλλεται ο χώρος να είναι κυρίας χρήσεως .Αυτό το βεβαιώνει είτε ο Μηχανικός είτε η Πολεοδομία και αυτό εμείς ελέγχουμε. Από συζητήσεις με μηχανικούς έχω ακούσει ότι άλλη έννοια έχει το κατάστημα και άλλη η κύρια χρήση και ότι σε καταστήματα πάνω από κάποια τετραγωνικά απαιτείται και εξειδίκευση χώρου . Αυτά όμως είναι έξω από το πεδίο γνώσεων μου και ότι σας πω δεν θα είναι έγκυρο .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
  ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

 106. Ο/Η Κωνσταντίνου Βασίλης λέει:

  Ευχαριστώ πολύ.

 107. Ο/Η Α.Πολύμερος λέει:

  κε Παπαδάκη,
  Αφού σας συγχαρώ για την προσπάθεια θα ήθελα να σας υποβάλλω μία ερώτηση:
  Επιτρέπεται σε ΚΥΕ (καφετέριες, μπαρ κοκ) να λειτουργούν με αποσπώμενες τζαμαρίες στη θέση των τοίχων; Δεν υπάρχει θέμα ηχορύπανσης από τους θαμώνες;

  Σας ευχαριστώ,
  Α.Πολύμερος

 108. Καλημέρα

  όχι διότι έτσι καταργείται ο όρος που θέτει η διάταξη για την χορήγηση άδειας μουσικών οργάνων που αναφέρει ότι πρέπει να έχουν κλειστές πόρτες και παράθυρα. Βέβαια η νέα υγειονομική διάταξη μας τα έχει μπερδέψει λιγάκι οπότε αναμένουμε διευκρινήσεις .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 109. Ο/Η Χρήστος λέει:

  Καλησπέρα κύριε Παπαδάκη.
  Έχω κατάστημα ψιλικών και θέλω να βάλω προς πώληση συσκευασμένο ψωμί. Επιτρέπεται και αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 110. Ο/Η marina λέει:

  τα θερμα μου συγχαρητήρια όχι μόνο για τις γνώσεις σας αλλά και για την ποιότητα του χαρακτήρα που διαφαίνεται..

 111. Καλησπέρα

  θεωρώ ότι έχετε σχετική άδεια από το Δήμο (για το κατάστημα ψιλικών εννοώ ) άρα πρόκειται για επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος . Απαιτούνται 12 τμ νοητά διαχωρισμένο χώρο και γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας σύμφωνα όμως με τις απαιτήσεις της νέας υγειονομικής διάταξης .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 112. Ο/Η Α.Πολύμερος λέει:

  κε Παπαδάκη,
  Σας ευχαριστώ λίγο καθυστερημένα γιατί έλειπα στο εξωτερικό.
  Για το συγκεκριμένο θέμα έχω υποβάλλει ερώτημα στο
  Υπουργείο Υγείας.
  Θα σας στείλω το ερώτημά μου και την απάντηση που θα λάβω
  έτσι ώστε να συνδράμω κατ’ ελάχιστο στο έργο σας.
  Με εκτίμηση
  Α. Πολύμερος

 113. Ο/Η ΜΑΡΙΑ ΑΠ λέει:

  Καλησπέρα κε Παπαδάκη. Διατηρώ κατάστημα ηλεκτρικών ειδών και θέλω να πουλάω και συσκευασμένο καφέ.Τί άδεια πρέπει να ζητήσω και απο πού? υπάρχει περιορισμός σε τ.μ.?

 114. Καλημέρα

  με την νέα υγειονομική διάταξη μπορείτε να προσθέσετε τμήμα με τρόφιμα προσθέτοντας την κατηγορία :Επιχειρήσεις λιανικής & Χονδρικής διάθεσης τροφίμων & ποτών
  Δεν υπάρχουν ελάχιστα τμ .

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες
  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 115. Ο/Η ΜΑΡΙΑ ΑΠ λέει:

  Καλησπέρα,
  Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας, μήπως θα ήταν δυνατό να μου πείτε ποια είναι η διάταξη και που μπορώ να τη βρω για να μπορέσω να την διαβάσω?

  Σας ευχαριστώ και πάλι

 116. Εδώ θα βρείτε ότι σχετικό υπάρχει…

  Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες
  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 117. Ο/Η dalitsa λέει:

  Κύριε Παπαδάκη σαςευχαριστούμε πολύ για τις επίκαιρες και χρήσιμες αναρτήσεις σας. Μέσα στον κυκεώνα των πληροφοριών χάνονται πολύ χρήσιμες ανακοινώσεις που εσείς ανακαλύπτετε και μας μεταφέρετε. Να είστε πάντα καλά και πάντα δραστήριος.

 118. Ο/Η Γιαννης λέει:

  Κυριε Παπαδάκη για την προσθήκη παρακείμενης αιθουσας πελατών στο κατάστημα μου¨Οβελιστήριο¨ απαιτείται νέα άδεια η γίνεται αντικατάσταση της αδείας μετά από γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας.Αυτή η Προσθήκη δεν θεωρειται Επέκταση

 119. Ο/Η ΄Αννα Μαρκουλιδάκη λέει:

  Κύριε Παπαδάκη
  στη γειτονιά μου υπάρχει ένα ψητοπωλείο, που καταλαμβάνει τον ισόγειο χώρο πολυκατοικίας αριστερά από την είσοδο της πολυκατοικίας. Πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι το κατάστημα χρησιμοποιεί και δεύτερο μικρό χώρο δεξιά από την είσοδο της πολυκατοικίας, στον οποίο υπάρχουν σκεύη κουζίνας, πιατικά και ποτήρια, ένα ψυγείο με μονωμένη πόρτα, και ψησταριές με τρεις γύρους! Στον χώρο αυτό δεν υπάρχει πρόσβαση πελατών και τον περισσότερο χρόνο η πόρτα του είναι κλειστή. Επίσης στα άρθρα που διάβασα στην ιστοσελίδα σας δεν εντόπισα κάποια αναφορά για το αν επιτρέπεται ένα κατάστημα προσφοράς φαγητού να ανοίγει εντελώς τις δύο πλευρές του με συρόμενες τζαμαρίες.
  Ευχαριστώ πολύ
  ΄Αννα Μαρκουλιδάκη

 120. Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και αναψυχής που ήδη λειτουργούν, όπου γίνεται προσθήκη εξωτερικού ή παρακείμενου χώρου για την εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, γίνεται πρόσθε-
  τη πράξη προσδιορισμού εξυπηρετούμενων πελατών μετά από γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας. Αυτό δε αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης και η αντικα-
  τάσταση της άδειας αφορά την προσθήκη του προσδιορισμού των εξυπηρετούμενων πελατών.

  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Αντιπρόεδρος ΔΣ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 121. Καλησπέρα

  Σε περίπτωση μεταφοράς της επιχείρησης σε άλλο χώρο, ή επέκτασης του χώρου αυτής ή αλλαγής κατηγορίας (κυρίως αυτές οι περιπτώσεις συνιστούν ουσιώδη τροποποίηση των υγειονομικών
  όρων λειτουργίας της και η οποία βεβαιώνεται από τους υγειονομικούς υπαλλήλους) απαιτείται νέα
  άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

  Αντώνης Παπαδάκης
  Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
  Αντιπρόεδρος ΔΣ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

 122. Ο/Η athena λέει:

  kalispera molis prin ligo diavasa thn apanthsh sas kai sas eyxaristw para polu den kserw omws ti pathsa kai twra den mporw na vrw osa sas eixa grapsei!! kati ekana alla den kserw ti! kai epishs enas christoforos pou mou elege kati gia ta donuts parakalw as mou steilei email sto athinak1707@yahoo.gr giati den vlepw oute to diko tou sxolio!

 123. Ο/Η Μαίρη Μιχαήλ λέει:

  Καλή σας μέρα
  ήθελα τη γνώμη σας για το που θα μπορούσα να απευθυνθώ για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο φίλος μου. Είναι ιδιοκτήτης διαμερίσματος σε πενταόροφη πολυκατοικία σε γειτονιά της Αθήνας, στο ισόγειο της οποίας λειτουργεί σουπερ μάρκετ πολύ γνωστής αλυσίδας. Ο ίδιος μένει στον πρώτο όροφο και μπορείτε να καταλάβετε τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Φορτηγά εταιριών πηγαινοέρχονται συνεχώς κλείνοντας το δρόμο (το κατάστημα δεν διαθέτει πάρκινγκ ούτε για προμηθευτές, ούτε για πελάτες), τα μηχανήματα (κλιματιστικά και εξαερισμού) ακούγονται όλο το 24ωρο ιδιαίτερα όταν το κατάστημα είναι κλειστό, ταμειακές εν ώρα λειτουργίας ηχούν μέσα στο σπίτι, οι υπάλληλοι πετούν παλέτες ανεξαρτήτως ωρών κοινής ησυχίας (3:00-4:00μ.μ.) κ.λ.π.
  Αξίζει να σας πω ότι το κατάστημα λειτουργεί τουλάχιστον 15 έτη.
  Επειδή πρόσφατα κληρονόμησε το σπίτι και δεν γνωρίζει λεπτομέρειες, ισχύει οτι η λειτουργία τέτοιου καταστήματος πρέπει να προβλέπεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας ή ελλείψει αυτού να υπάρχει υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή? Μπορείτε να μου πείτε από που προβλέπεται η λειτουργία του σε πολυκατοικία, καθώς επίσης που μπορεί να απευθυνθεί για να εκφράσει παράπονα (σε ποια αρχή)? Γνωρίζω για το άρθρο 44.
  Όπου έχουμε ρωτήσει μας έχουν απογοητεύσει λόγοντας πως δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τη συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων.
  Σας ευχαριστώ πολύ
  Μαίρη

 124. Ο/Η ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΙΔΑΚΑΚΗ λέει:

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ..ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΦΕ..ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΚΡΙΑ ΝΥΧΙΑ Η ΤΑ ΒΑΜΕΝΑ?ΑΝ ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΓΑΝΤΙΑ ΤΟΤΕ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ??

 125. Καλημέρα

  πραγματικά δύσκολο το ερώτημά σας . Συνήθως επικρατεί ο δυνατός στην Ελληνική κοινωνία γενικότερα .
  Νομικά θα μπορούσατε να δείτε κάποια θεματάκια όπως :
  1) αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ενοίκων σύμφωνα και με το άρθρο 5 της νέας υγειονομικής διάταξης :
  Επιτρέπεται η ίδρυση σε ισόγειους ή άλλους χώρους πολυκατοικιών και γενικά οικημάτων, στα οποία στεγάζονται κατοικίες, ορισμένων ειδών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, εφόσον η εγκατάσταση στους χώρους τούτους δεν απαγορεύεται από τον Κανονισμό της πολυκατοικίας ή, εν ελλείψει κανονισμού, με υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή της πολυκατοικίας για τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών, των στεγαζόμενων στο ίδιο κτίριο κατοικιών.
  2) Να κάνετε αναφορά στη Δ/νση Περιβάλλοντος για ηχορύπανση από τα μηχανήματα και την εν γένει δραστηριότητα .
  3) Αναφορά στην Ελληνική Αστυνομία για διατάραξη κοινής ησυχίας .

 126. Ο/Η Μαίρη λέει:

  Κύριε Παπαδάκη σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας, θα συνεχίσουμε με τις προτάσεις σας και θα το δούμε! Καλή συνέχεια στο έργο σας το οποίο είναι τόσο πολύτιμο για όλους μας!!

 127. Το θέμα με τα νύχια είναι καθαρά ατομική υγιεινή εργαζομένων . Αν προβλέπεται γάντι είναι μια λύση . Αν όχι η σχολαστική καθαριότητα και το ειδος της εργασίας σας μπορεί να τα επιτρέψει .

 128. Ο/Η Κυριάκος Σεβαστακης λέει:

  Κε Παπαδακη ,
  Αφού σας συγχαρώ για την προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού θα ήθελα να σας υποβάλλω μια ερώτηση : με την νέα υγειονομική διάταξη , ελεκτικα όργανα ειναι και τα αστυνομικα ? στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ,που στερούνται άδεια λειτουργίας , στέρηση βιβλιαριων υγείας απο τους εργαζομενους , ανάπτυξη μεγάλου αριθμού τραπεζοκαθισματων κ.λ.π. Τέλος αν τα αστυνομικα οργανα ειναι αρμόδια, ( συντάσσουν πρότυπο έντυπο έκθεσης ελέγχου επιχειρήσεων τροφίμων & ποτών )?
  Ευχαριστώ

 129. Καλημέρα

  θεωρώ ότι η ουσιώδης τροποποίηση μιας επιχείρησης διαπιστώνεται μόνο από τους Υγειονομικούς Υπαλλήλους . Οι υπόλοιπες παραβάσεις διαπιστώνονται από την Ελληνική Αστυνομία και με την επανίδρυση την Τουριστική Αστυνομία , τη Δημοτική Αστυνομία , τη Λιμενική όμως όταν αφορούν υγειονομικές παραβάσεις πρέπει να τις κοινοποιούν στις Υγειονομικές Υπηρεσίες . Όσο αφορά την έκθεση ελέγχου επικοινώνησα και με το Υπουργείο Υγείας και επιβεβαίωσα ότι μόνο οι υγειονομικοί Υπάλληλοι τις συντάσσουν .

 130. Ο/Η Κυριάκος Σεβαστακης λέει:

  Ευχαριστω για την άμεση απάντηση . Μια διευκρίνηση μονο : τα ελεκτικα όργανα αστυνομία , τουριστική αστυνομία , δημοτική αστυνομία , λιμενικό , εκτός απο την κοινοποίηση στις υγειονομικές υπηρεσίες για τις υγειονομικές παραβάσεις , επιβάλουν αμεσα τις κυρώσεις προστηματα κ.λ.π., , η μετά την κοινοποίηση τον παραβασεων επιβάλει μονο η υγειονομική υπηρεσία τις κυρώσεις προστηματα κ.λ.π.
  Ευχαριστω

 131. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα μιας και όλες οι προαναφερόμενες Υπηρεσίες θέλουν να έχουν λόγο σε υγειονομικά θέματα . Πρέπει να διευκρινιστεί μετά από επίσημο ερώτημα στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας για να δώσει έγγραφη απάντηση .

 132. Ο/Η Κυριάκος Σεβαστάκης λέει:

  Σύμφωνα με την νέα υγειονομική διάταξη :
  Στους παραβάτες της παρούσας επιβάλλονται, ανάλογα με τη φύση του αδικήματος, διοικητικές κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα σύμφωνα :
  1.) Αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967/08.10.2012 (ΦΕΚ 2718/08.10.2012 τεύχος Β’) Υγειον. Διάταξης: άρθρο 17 ΚΥΡΩΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΤΙΜΑ
  2.) σύμφωνα με το Ν. 4025/2011 (ΦΕΚ 228/τ.Α΄/2−11−2011) άρθρο 43 όπως τροποποιήθηκε.
  3.) όπως και με το Νόμο 4075/2012 (ΦΕΚ 89/τ.Α΄/11−4−2012), άρθρο 58.

  4.) συνέχεια με το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ στις 7 Μαρτίου 2013 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ.Φύλλου 60 ΔΙΩΡΘΩΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ : Στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 4 του ν.4075/2012(ΦΕΚ.89 Α’/11-04-2012,σελ.2714,στήλη α’, στίχος 2ος εκ των άνω) διορθώνεται, το εσφαλμένο:<>,στο ορθό: παρ.3 >>.
  5.) Από την δημοσίευση του παρόντος καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 31 παρ. 2 στο ορθό: παρ. 3 του Ν. 3904/2010 (α’218)

  Με την άνω νομοθεσία που μας παραπέμτει η νεα υγειονομική διάταξη, η Κυρώσεις και τα προστίματα επιβάλονται και απο τα ελεγκτικά όργανα , αστυνομικά κ.λ.π που είναι πλημμελήματα !!.
  Ευχαριστώ για αλλη μια φορά , και θα παρακαλούσα να εχουμε μια άμεση απάντηση απο το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας η το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 133. Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτή η νομοθεσία μιας και προέκυψε οπως σας ειπα απο πιεση αλλων υπηρεσιων να εμπλακούν

 134. Ο/Η Μάρκος Καπίρης λέει:

  Ενδιαφέρον το παραπάνω κείμενο. Βεβαια εγω το είδα μετα από 16 μήνες και δεν ξερω αν έχει νόημα να σχολιάσω τωρα. Παρ όλα αυτα, θεωρώ οτι όσο και να προσπαθησουμε να βελτιώσουμε την νομοθεσία για τη μουσική στα Κ.Υ.Ε. ή και να την αλλάξουμε ριζικά, αποτελεί ένα πολύ δύσκολο τομέα, δεδομενου οτι στην πράξη συνανταμε πάρα πολλές διαφορετικές περιπτώσεις καταστηματων και τρόπου λειτουργίας τους, καθενα απο τα οποία ανα πάσα στιγμή θέλει να λειτουργεί υπό διαφορετικές συνθήκες και όρους, και δεν είναι εύκολο να μπουν σε καλούπια. Παραράλληλα δε, το ίδιο συμβαίνει και με τους περιοίκους ή τους πελάτες του καταστήματος τους οποίους (φιλοδοξεί και ελπίζει) να προστατεύσει ο νόμος, οι οποίοι επίσης δεν μπορεί να θεωρηθούν δεδομένοι και προβλέψιμοι και να μπουν κι αυτοί σε καλούπια. Γενικώς, όταν «ρυθμίζεις» κατι σε τετοιου είδους προβλήματα, αυτομάτως «ξερυθμίζεται» κατι άλλο. Και αν πας να ρυθμίσεις και το «κάτι άλλο», ξερυθμίζονται δύο άλλα….. σαν τη Λερναία Ύδρα. Και το τραγικότερο όλων σε νεες διαταξεις είναι οτι συνήθως υποχρεώνουν τα καταστήματα να προβαίνουν σε μεγάλου ύψους δαπάνες για να προσαρμοστουν και πάλι με το γράμμα του νόμου, ενω η ουσία και η πραγματικότητα συνεχίζουν να απέχουν παρασάγγας, ή έστω ….dB(A).

  Οταν έχω χρόνο ίσως σχολιάσω πιο συγκεκριμένα κάποια επί μερους σημεία της παραπάνω πρότασης, εκτός κι αν έχει ανοίξει κάπου αλλου το ίδιο θεμα και ήδη έχει συζητηθεί.

 135. Ο/Η Νίκος Πολίτης λέει:

  καλημέρα!
  οι υπάλληλοί μου έχουν εκπαιδευτεί από την εταιρεία που μου έχει παραχωρήσει το franchise έχοντας και αντίστοιχο πιστοποιητικό. υπό ποιές προϋποθέσεις θα μπορούσε αυτή η εκπαίδευση να αντικαταστήσει το απαιτούμενο σεμινάριο από πιστοποιημένο φορέα που πέρασα εγώ και η υπεύθυνη του καταστήματος;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 136. Ο/Η JIM λέει:

  Καλησπέρα κε Παπαδάκη και συγχαρητήρια για το έργο που προσφέρετε σε όλους μας.
  Ψάχνω να νοικιάσω ένα χώρο όπου θέλω να κάνω ένα εργαστήριο (υγειονομικού ενδιαφέροντος).
  Ο χώρος θα πρέπει να είναι κυρίας χρήσης αλλά οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αν όχι όλοι δεν το γνωρίζουν. Που φαίνεται ότι ένας χώρος είναι χαρακτηρισμένος σαν κυρίας χρήσης.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 137. Ο/Η JIM λέει:

  κε Παπαδάκη συγγνώμη αλλά ξέχασα να ρωτήσω κάτι.
  Προκειμένω να κατατεθεί για προέγκριση σχέδιο και διάγραμμα ροής εργασιών ο χώρος πρέπει να έχει ήδη ενοικιασθεί.
  Ευχαριστώ και πάλι

 138. ΟΙΚΗΜΑ

  Το οίκημα στο οποίο στεγάζεται η επιχείρηση τροφίμων και ποτών θα πληροί τις διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντα Οικοδομικού Κανονισμού. Σε περιπτώσεις κτιρίων που βρίσκονται σε χώρους εκτός αρμοδιότητας της πολεοδομικής υπηρεσίας (κτίρια εντός μοναστηριών, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε σχολικά κτίρια, σε μετασκευασμένα οχήματα, σε πλωτά ναυπηγήματα, κ. λ. π. ), επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, εφόσον διαθέτουν σχετική έγκριση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν. Κτίρια εντός παραδοσιακών οικισμών τηρούν τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις των πολεοδομικών διατάξεων, στις οποίες υπάγονται.

  Επιτρέπεται η ίδρυση σε ισόγειους ή άλλους χώρους πολυκατοικιών και γενικά οικημάτων, στα οποία στεγάζονται κατοικίες, ορισμένων ειδών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, εφόσον η εγκατάσταση στους χώρους τούτους δεν απαγορεύεται από τον Κανονισμό της πολυκατοικίας ή, εν ελλείψει κανονισμού, με υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή της πολυκατοικίας για τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών, των στεγαζόμενων στο ίδιο κτίριο κατοικιών.

 139. Δεν είναι απαραίτητο αρκεί να πληροί τις πολεοδομικές απαιτήσεις (νόμιμος και κυρίας χρήσεως )

 140. Ο/Η Κιτσαντάς Αθανάσιος λέει:

  Γεια σας. θέλω να ξεκινησω να φτιαχνω φαγητα στο σπιτι μου και να τα κανω διανομη στην περιοχη σε οσους παραγγελνουν ξερετε απο αυτο που μαγειρεουμε για εμας εναντι χαμηλου ποσου. τι χρειαζετε για να ειμαι νομιμος; ευχαριστω

 141. Καλησπέρα

  ζητώ συγγνώμη που καθυστέρησα να απαντήσω αλλά βρισκόμουν μια εβδομάδα στην Αθήνα για σεμινάρια και δεν υπήρχε χρόνος αλλά και υπολογιστής να σας απαντήσω μιας και μόνος προσπαθώ να ανταποκριθώ στις ερωτήσεις των αναγνωστών .
  Δυστυχώς με την υγειονομική διάταξη που ισχύει δεν επιτρέπεται η χρήση της οικία μας ως εργαστήριο για την οποιαδήποτε κατηγορία επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών .

  Για την ακρίβεια δείτε και αυτό :
  Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ‘’ΠΑ.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.’’, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα χιλιάδων μελών του, καταγγέλλει την δράση των δημιουργών και των χρηστών της ως άνω ιστοσελίδας.

  Η δράση της cookisto

  Η cookisto δηλώνει πως είναι μια on line κοινότητα που σου επιτρέπει να βρεις υγιεινό, νόστιμο, σπιτικό φαγητό σε τιμή κόστους, όπου κι αν βρίσκεσαι. Για να εγγραφεί κάποιος στην κοινότητα μελών, η ιστοσελίδα του ζητά τα εξής στοιχεία: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΝΟΜΑ, ΕΠΙΘΕΤΟ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΠΟΛΗ, ΚΙΝΗΤΟ, E-MAIL, ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ, ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ.

  Όπως καταλαβαίνετε, από τα στοιχεία αυτά δεν γίνεται καμιά ταυτοποίηση και εξακρίβωση, διότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να δηλώσει ψεύτικα στοιχεία για τους δικούς του λόγους. Όλοι δηλώνουν μάγειρες κι ενώ βγαίνει ένδειξη στην ιστοσελίδα, ότι θα επεξεργαστούμε τα στοιχεία σας, σε δυο μέρες αποστέλλεται e-mail προς τον αιτούντα, που τον ‘’βαφτίζει’’ μάγειρα. Οι υπόλοιποι χρήστες ονομάζονται ‘’καλοφαγάδες’’.

  Οι μάγειρες-μαγείρισες, υποτίθεται πως μαγειρεύουν στο σπίτι τους επιπλέον μερίδες φαγητού, τις οποίες εκθέτουν στο site με τιμή ανά μερίδα. Εάν υπάρχουν κάποιοι ‘’καλοφαγάδες’’ που θέλουν σπιτικό φαγητό και μένουν κοντά στους συγκεκριμένους ‘’μάγειρες’’, έρχονται σε επαφή διαδικτυακά μαζί τους και αγοράζουν το φαγητό χέρι με χέρι, πηγαίνοντας στον χώρο του μάγειρα, διότι δεν υπάρχει Delivery.

  Ερωτά ο ΠΑΣΚΕΔΙ:

  1) Γιατί εάν πάμε σε εστιατόριο για φαγητό, αγαπητοί ‘’μάγειρες’’, απαιτούμε την απόδειξη, ενώ αν μαγειρεύουμε στο σπίτι μας, πουλάμε χωρίς απόδειξη; Είναι λογικό λοιπόν να πωλείται η μερίδα από το σπίτι πιο φθηνά, διότι γίνεται ‘’μαύρη πώληση’’. Στο σπίτι δεν πληρώνουμε επαγγελματικά ενοίκια, δεν έχουμε προσωπικό, δεν πληρώνουμε Ι.Κ.Α., ΤΕΒΕ, Δημοτικό Φόρο, κοινόχρηστους χώρους, ΑΕΠΙ, G.E.A., δεν ελεγχόμαστε από ΣΔΟΕ, Αστυνομία, ΕΦΕΤ, επιθεώρηση εργασίας, με αποτέλεσμα να μην δεχόμαστε διάφορα πρόστιμα.

  2) Που μαγειρεύονται τα φαγητά και από ποιους φορείς ελέγχονται οι χώροι και τα υλικά; Ο εστιάτορας είναι υπεύθυνος και υπόλογος για την υγιεινή των χώρων του, εξ άλλου αν δεν είναι καθαρός δεν καθόμαστε για να φάμε, ο οποιοσδήποτε όμως ανύποπτος πολίτης, που θα αγοράσει φαγητό διαδικτυακά, που μπορεί, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιστοσελίδας, να το παραλάβει και στο δρόμο, από πού θα βρει το δίκιο του αν πάθει κάτι;

  3) Χρήστες της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, δηλώνουν μητέρες, νοικοκυρές. Σκέφτηκαν πως μαγειρεύουν για εντελώς άγνωστους ανθρώπους, χωρίς κανένα έλεγχο στοιχείων και είναι υποχρεωμένες σε αυτούς τους άγνωστους ή να ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους, προκειμένου να παραδώσουν έναντι αμοιβής το ‘’πακέτο’’ ή να βρεθούν μαζί τους έξω; Ποιος θα προστατέψει αυτές και τα παιδιά τους σε περίπτωση σεξουαλικής επίθεσης;

  4) Σκέφτηκαν οι χρήστες, που δηλώνουν ‘’μάγειρες’’, ότι οι χρήστες της ίδιας ιστοσελίδας, που δηλώνουν ‘’καλοφαγάδες’’, αν δεν βρήκαν έναν ωραίο και πρωτότυπο τρόπο εντοπισμού σπιτιών για ληστείες και βιασμούς, με την πρόφαση αγοράς φαγητού;

  5) Σκέφτηκαν οι χρήστες που δηλώνουν ‘’καλοφαγάδες’’, τι θα συμβεί αν κάποιος ‘’μάγειρας’’ αποφασίσει μια μέρα, επειδή έχει ψυχοπάθεια, να δηλητηριάσει κόσμο;

  6) Τα ΜΜΕ (Mega, Alpha και Star), που πολυδιαφήμισαν το Cookisto, για τους δικούς τους λόγους, δεν θα έπρεπε να ρωτήσουν στους παρευρισκόμενους δημιουργούς, κάτι από τα προαναφερόμενα; Εντυπωσιάστηκαν μόνο απ’ την ιδέα και τους έπλεξαν το εγκώμιο; Αν είναι η φοροδιαφυγή, να διαφημίζεται τόσο πολύ, να κλείσουμε κι εμείς τα εστιατόριά μας και να πουλάμε από το σπίτι!!! Ε κυρία Μενεγάκη;

  Επειδή η δράση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας κρύβει πάρα πολλά επικίνδυνα σενάρια σε βάρος πρωτίστως των πολιτών, του Κράτους και δευτερευόντως του κλάδου της ΕΣΤΙΑΣΗΣ, παρακαλούμε για την ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ και κοινοποίηση προς κάθε αρμόδια Αρχή για αποθάρρυνση και άλλων παρόμοιων…. δημιουργών. Εάν τώρα θέλουν να κάνουν όλοι οι χρήστες ‘’μάγειρες’’ έναρξη εργασιών στην εφορία και αποκτήσουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, μετά τους απαραίτητους υγειονομικούς και πολεοδομικούς ελέγχους, τότε ας μαγειρεύουν κι ας πουλάνε. Μέχρι τότε όμως, καλό είναι να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα, γιατί θα βρεθούν μπροστά σε Αγωγές και Μηνύσεις, για αθέμιτο ανταγωνισμό, φοροδιαφυγή, απάτη και διαφυγόντα κέρδη.

  Διατηρούμε κάθε Νόμιμο δικαίωμά μας.

  πηγή: https://epoptes.wordpress.com

 142. Ο/Η Παπαδημητρίου Δήμητρα λέει:

  Αγαπητέ κύριε Παπαδάκη,
  παρακολουθώ τα σχόλια σας εδώ και αρκετό καιρό, η ενημέρωση που προέρχεται από αυτό το link είναι πραγματικά πολύτιμη.
  Είμαι χημικός μηχανικός με εξειδίκευση στην ποιότητα και ήθελα να καταθέσω και εγώ ένα ερώτημα :
  Θέλουμε να βγάλουμε άδεια λειτουργίας σε μπαρ ξενοδοχείου υπαίθριο (open bar) σύμφωνα με την 969697/2012. Ο χώρος πολεοδομικά είναι πέργκολα με άδεια από πολεοδομία. Μπορεί να πάρει άδεια? (δεν είναι χώρος κύριας χρήσης).
  Πολλά μπαρ σε ξενοδοχεία λειτουργούν ανοικτά (παρακείμενα σε πισίνες κλπ).

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.
  Μετά τιμής
  Παπαδημητρίου Δήμητρα

 143. Καλημέρα
  συγνώμη που καθυστέρησα να σας απαντήσω .

  Τα open Bar αναφέρονταν στην παλαιότερη νομοθεσία επακριβώς τι είναι και που επιτρέπεται σε αντίθεση με την νέα που απλά τα αναφέρει .Συγκεκριμένα :

  15. Ειδικά για τα Ανοικτά Μπαρ (ΟΡΕΝ BAR) θα ισχύουν και οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  α) Να λειτουργούν σε κτίσμα μόνιμης κατασκευής ή προκατασκευασμένα λυόμενα οικήματα στηριζόμενα σε σταθερή βάση από μπετόν και θα πληρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις της Πολεοδομικής Νομοθεσίας. Ως ελάχιστο εμβαδόν ορίζεται το εμβαδόν που προβλέπεται για τα εποχιακά λειτουργούντα Μπαρ.

  β) Το κτίσμα θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένο μέχρι ένα (1) μέτρο ύψος, περιμετρική κλειστή κατασκευή (υαλοστάσιο κ.λπ.) η οποία θα τοποθετείται κατά τρόπο αποδεκτό και θα κλείνεται κατά τις ώρες που δεν θα λειτουργεί το κατάστημα για να εξασφαλίζεται η αποφυγή εισόδου σ’ αυτό ζώων, τρωκτικών, σκόνης κ.λπ.

  γ) Ο αριθμός των αποχωρητηρίων θα υπολογίζεται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 25 της Α1β/8577/83 Υγειονομικής Διάταξης. Κατ’ εξαίρεση στα μικτά καταστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ίδια αποχωρητήρια εφόσον βρίσκονται σε χώρο ευχερώς προσπελάσιμο. Σε αντίθετη περίπτωση, κατά την κρίση της Υγειονομικής Υπηρεσίας, μπορούν να χρησιμοποιούνται ανεξάρτητα αποχωρητήρια.

  16. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία ΟΡΕΝ BAR στον περιβάλλοντα χώρο στεγασμένων Κέντρων Διασκέδασης.

  17. Η χρήση μουσικής επιτρέπεται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στα σχετικά άρθρα των Α1β/8577/83 και Α5/3010/85 Υγειονομικών Διατάξεων.

  18. Για τα καταστήματα ΟΡΕΝ BAR που λειτουργούν σε ξενοδοχεία ύπνου σύμφωνα με την Α1β/3659/82 (ΦΕΚ 297/τ.Β’/26.5.82) Υγειονομική Διάταξη, όπως συμπληρώθηκε με την Α1β/11804/83 (ΦΕΚ 683/83/Β’) όμοια, θα ισχύουν και οι παραπάνω αναφερόμενοι όροι και προϋποθέσεις.

  Επομένως λογικά αν θεωρήσουμε ότι ισχύει κάτι τέτοιο πάλι απαιτούνταν χώρος κυρίας χρήσεως .

 144. Ο/Η Παπαδημητρίου Δήμητρα λέει:

  Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας!

  Με εκτίμηση για την άμεση ανταπόκριση
  και βοήθεια προς όλους

  Παπαδημητρίου Δήμητρα

 145. Ο/Η angeliki697 λέει:

  Καλημερα σας Κε Παπαδάκη,θέλω να κάνω μια καταγγελία για κάποιες πολύ σοβαρές παραβάσεις ενος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που στεγάζεται ακριβώς δίπλα στο σπίτι μου και δε ξέρω που πρεπει να απευθυνθώ αν μπορείτε να με βοηθήσετε…Εκτός όλων των άλλων προκαλεί εκκωφαντικό θόρυβο με μουσική-σε κατοικημένη περιοχη-όλη τη νύχτα και δε ξέρω αν υπάρχει κάποια διαταξη ώστε να μας προστατεύει.
  Χίλια ευχαριστώ
  Πηνελόπη,Ηράκλειο Κρήτης

 146. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ λέει:

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΔΑΚΗ,
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΣΕ ΕΝΑ SUPER MARKET 190τ.μ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ;

 147. Ο/Η Κωνσταντινα λέει:

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη βοήθεια σας.
  θα ήθελα μια διευκρίνηση σε ένα θέμα που δε μπορώ να βγάλω άκρη μεταξύ υγειονομικού και δήμου..
  έχω ένα κατάστημα με άδεια ως αναψυκτήριο χωρίς παρασκευαστήριο με είδη μιας χρήσης. Επειδή δε μπορώ να σερβίρω πρόχειρο γεύμα (πχ τοστ ή αλλαντικά με τις μπύρες) με αναγκάζουν να βγάλω καινούργια άδεια ως μαζική εστίαση με διάθεση πρόχειρου γεύματος. κάτι που για μένα είναι και αρκετά χρονοβόρο και δαπανηρό.. Μπορώ απλά να κάνω τροποποίηση της άδειας προσθέτοντας το «επιχείρηση αναψυχής- καφενείο» και να είμαι καλυμμένη ως προς τα σερβίτσια και ένα απλό γεύμα;
  Η βοήθειά σας θα ήταν ανεκτίμητη αφού δουλεύω μόνη μου το μαγαζί και η επικοινωνία με τις υπηρεσίες μεσω τηλεφώνου είναι πολύ δυσκολη
  Με σεβασμό και εκτίμηση για τη βοήθεια και τις γνώσεις
  Κωνσταντίνα

 148. Καλησπέρα

  πρέπει να κάνετε έγγραφη αναφορά στην Υγειονομική Υπηρεσία Ηρακλείου . Φυσικά και υπάρχουν σχετικές διατάξεις .

 149. Φυσικά

  απλά πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις που να τηρούνται . Αρμόδια Υπηρεσία να σας ενημερώσει είναι η Υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας

 150. Καλησπέρα

  δυστυχώς όχι μιας και η διαδικασία είναι ακριβώς όπως σας έχουν πει . Αν η άδειά σας είναι με την παλιά Νομοθεσία ούτως αλλιώς πρέπει να εναρμονιστείτε με την νέα . Το καφενείο μπορεί να προσφέρει μόνο πρόχειρο μεζέ τίποτε άλλο . Η παλιά διάταξη αναφέρει : Καφές – ροφήματα – γλυκίσματα – αναψυκτικά – οινοπνευματώδη ποτά με πρόχειρο μεζέ (ελιές, τυρί, αγγούρι, τομάτα, αυγό βραστό, ξηροί καρποί κ.τ.ομ.) καθώς και τοστ – σάντουιτς – τυρί τηγανιστό – λουκάνικο (βραστό, ψητό, τηγανιστό) – χταπόδι (ψητό, βραστό). Όμως ακόμα και αυτό προϋποθέτει παρασκευαστήριο που εσείς δεν έχετε .

 151. Ο/Η Κωνσταντινα λέει:

  Πιο αμεση απαντηση δε θα μπορουσα να εχω!! Αν και δε με συμφερει αυτο που διαβασα ειλικρινα ευχαριστω γιατι ξεκαθαρισε το τοπιο. Να στε καλα και να συνεχιστε το εργο σας γιατι πραγματικα χρειαζομαστε ατομα σαν και εσας
   
  Εγγραφή: 12-10-2007
  Μηνύματα: 1.665

 152. Ο/Η JIM λέει:

  Κε Παπαδάκη καλησπέρα. Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια που προσφέρετε με τις γνώσεις σας σε όλους μας. Είμαι στο παρά πέντε να ξεκινήσω ένα εργαστήριο. Εχω κάνει προέλεγχο στο υγειονομικό και πηγαίνοντας στη Διεύθυνση Ανάπτυξης για να ξεκινήσω επίσημα την διαδικασία μου είπαν ότι επειδή η επιχείρηση έχει κάτω από 10 kw ισχύ δεν απαιτείται άδεια από αυτούς και ότι με μία δική μου υπεύθυνη δήλωση για την ισχύ των μηχανημάτων θα μου δώσουν βεβαίωση απαλλαγής και θα πρέπει όταν στήσω την επιχείρηση απλά να καλέσω το υγειονομικό για έλεγχο. Ευτυχώς σήμερα διάβασα μια δημοσίευση στο site σας, με τίτλο το μαρτύριο της μαρμελάδας, και φοβάμαι μην έχω ίδια περιπέτεια. Πρέπει να κάνω κάτι ή να ακολουθήσω ότι μου είπαν.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 153. Καλησπέρα

  δυστυχώς απάντηση δεν έχω γνωρίζω απλά ότι το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Ανάπτυξης ψάχνει λύση στο νομικό αυτό κενό . Μάλλον ναι το πιο πιθανό είναι να πάμε σε απαλλαγή από το ανάπτυξης και βεβαίωση καταλληλότητας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ανάλογα με το είδος του τροφίμου

 154. Ο/Η Παπαδημητρίου Δήμητρα λέει:

  Καλημέρα,

  Επανέρχομαι με την εξής ερώτηση:
  Με την καινουρια υγ. Διάταξη ζητούνται απο τις υπηρεσίες σας μελέτες
  διαγραμμάτων ροής ή ενίοτε HACCP μελέτες για μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
  Το ερώτημα είναι από ποιους μπορεί να γίνουν αυτές οι μελέτες, χρειάζεται κάποια εξειδίκευση
  Στα τρόφιμα πχ σεμινάρια κλπ ή δεν ορίζεται από τον νόμο κάτι? Εσείς ως υπηρεσία από ποιους
  Δέχεστε τέτοιες μελέτες?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση,

  Παπαδημητρίου Δήμητρα

 155. ΚΑλησπέρα

  δυστυχώς η όλη διαδικασία ρυθμίζεται με κριτήρια που δεν έχουν καταγραφεί Νομοθετικά με αποτέλεσμα na mhn ορίζεται ρητά ποιος έχει δικαίωμα να κάνει τέτοιες μελέτες . Επίσης στην διάταξη αυτή κακώς για μένα ζητείται η αποτύπωση των διαγραμμάτων ροής να γίνεται στις κατόψεις με αποτέλεσμα οι κατά τ άλλα φίλοι και συνάδελφοι μηχανικοί να ασχολούνται με θέματα που είναι καθαρά αρμοδιότητα ειδικοτήτων σχετικών με την ασφάλεια τροφίμων .Το θέμα με τα διαγράμματα όσο γνωρίζω σύντομα θα ρυθμιστεί . Με τις μελέτες HACCP εκεί δεν ξέρω . Θεωρώ αρμόδιο το ΕΣΥΔ (που ελέγχει τις εταιρείες που χορηγούν πιστοποιητικά) αλλά αυτό δεν φτάνει μιας και μπορεί να εκδίδουν μελέτες χωρίς να τις πιστοποιούν άλλωστε δεν επιβάλλεται μια επιχείρηση τροφίμων και ποτών να έχει πιστοποιημένο σύστημα αυτοελέγχου . Στην διάρκεια της θητείας μου έχουμε ήδη στείλει στο εισαγγελέα εταιρία για άκυρο πιστοποιητικό HACCP

 156. Ο/Η dhspapa λέει:

  Καλησπέρα,
  Ήθελα να σας ρωτήσω κ.Παπαδάκη αν το ´´Λιανικό Εμπόριο Αρωμάτων και κολονιών´´ ανήκει στα
  καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αν μπορεί η στέγαση του επαγγέλματος να γίνει σε όροφο καταστήματος. Έχει καθόλου ειδικές άδειες που πρέπει να βγάλεις για αυτή την δραστηριότητα?

  Υ.Γ Να με συχωρείτε αν δεν παρέθεσα το ερώτημά μου στη σωστή κατηγορία.

  Με εκτίμηση,
  Παπαδόπουλος Δημήτριος

 157. Καλησπέρα

  θεωρώ ότι εφόσον δεν υπάρχουν τρόφιμα και ποτά δεν ανήκει στα ΚΥΕ επομένως δεν απαιτείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας

 158. Ο/Η dhspapa λέει:

  Σας ευχαριστώ πολύ και ακόμη μία φορά συγχαρητήρια για την δουλειά σας στο διαδίκτυο.

  Με εκτίμηση.

 159. Ο/Η aris. λέει:

  καλημέρα κύριε παπαδάκη έχω μια εεπιχίριση με αδια σνακκ βαρ από το 1995 και θέλω να προστέσω καθίσματα στο έξω &μέσα χώρο μου η τορινιμου αδια έξι 8 κινούμενα καθίσματα μέσα και 50 για έξω ta τετραγωνικά είναι 62.αλλά έχω κλίση ένα μέρος από τον εξωτερικό μου χώρο (ΑΥΛΉ) από την δεξιά μεριά και έτσι μεγάλωσα το εσωτερικό μου χώρο (η αυλή που εκλησα είναι του μαγαζιού)τώρα μπορώ να πάρω αδια για προσθήκη περισοτερων καθισμάτων για μέσα και έξω?
  ευχαριστώ πόλη γαι την βοηθια σας . (τα επιπλέον καθσματα που θέλω για έξω +20και για μέσα +16.

 160. Ο/Η Podiotis chris λέει:

  Καλησπέρα κ σας ευχαριστούμε για ολα αυτα που πραγματικα δεν μπορουμε να βρούμε άκρη… Θελω να ανοίξω ένα κυλικείο σε όροφο σε κτίριο με δημόσιες υπηρεσίες κ μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών. Ο χώρος ειναι 40τμ (συνολικά) τα 15-20τμ θα ειναι ο χώρος πελατών που σημαίνει πως θα εχω 4-6 σκαμπο μονο εντός καταστήματος. Εκτός καταστήματος σχεδόν μπροστά στην είσοδο μου εχει τραπεζοκαθίσματα 7τραπεζια 21 καρέκλες που εχει το κτήριο για τους πελάτες του. Το κεντρο εχει δικές του τουαλέτες. Εμένα οι πελάτες μου θα κάθονται εκει (λογικό) εγω πως μπορω να μην εχω πρόβλημα σε περίπτωση ελέγχου?? με επηρεάζει κ θετικά κ αρνητικά. Φοβάμαι πως θα μου δημιουργήσει πρόβλημα σε περίπτωση περίπτωση ελέγχου αφού ουτε στα σχέδια του εμπορικού κέντρου φαίνονται. Προβληματιζωμαι κ σκέφτομαι μήπως να παρατήσω την ιδέα αυτή γιατί φοβάμαι μην τρώω εγω το πρόστιμο. Σε περίπτωση που το ανοίξω θελω να βάλω ένα μηχάνημα να βγάζω φωτοτυπίες, μπορω να το εχω νόμιμα αυτο κ αν ναι πως…»?? σας ευχαριστω εκ των προτέρων

 161. Καλημέρα

  Ύστερα από μια εβδομάδα εκτός Ελλάδας και από μια ίωση κατορθωθώ να σας απαντήσω … Ζητάω συγνώμη …
  Σύμφωνα με την νέα διάταξη : Επιχειρήσεις ενταγμένες σε συγκροτήματα (εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα ομοειδών δραστηριοτήτων, ή άλλες μορφές πολλαπλής εγκατάστασης ) που παρέχουν γενικές διευκολύνσεις και βοηθητικούς χώρους (αποχωρητήρια κ.λπ.), εφόσον υπάρχει σχετική σύμφωνη γνώμη από τον εκπροσωπούντα το συγκρότημα, και οι χώροι αυτοί επαρκούν για το εξυπηρετούμενο κοινό και προσωπικό απαλλάσσονται από την υποχρέωση να διαθέτουν αποχωρητήρια .

 162. Ο/Η crispod λέει:

  Θελετε να μου πείτε ποια διάταξη ειναι αυτή να την ξερω που θα με απαλλάξει απο τα wc. Για να βγάλω τραπεζάκια έξω απο το μαγαζι πρεπει να πάρω αδεια μονο απο το εμπορικό ή κ απο των δήμο. Τα έξω τραπεζάκια πρεπει να φαίνονται στην αδεια μου? ο ιδιοκτήτης του εμπορικού μου ειπε αν εχω πρόβλημα να τα βγάλω τα τραπεζοκαθίσματα ή αν θελω να τα νομιμοποιησω εγω γιατί ειναι όφελος μου. Σας χιλιοευχαριστω κύριε Αντώνη προκαταβολικά

 163. Ο εξωτερικός χώρος σε ποιόν ανήκει ? Αν είναι δημοτικός από το Δήμο . Αν είναι ιδιωτικός πρέπει να αποτυπώνεται στα σχεδιαγράμματα και να έχετε δικαίωμα χρήσης αυτού .

 164. Ο/Η crispod λέει:

  Ο χώρος ειναι ιδιωτικώς κ με αφήνει να εχω τραπεζάκια. Άρα στα σχέδια που θα καταθέσω πρεπει να φαίνεται. Αυτο με επηρεάζει στο θέμα wc?????? σας ευχαριστω κ συγνώμη που σας ζάλισα.

 165. Ο/Η crispod λέει:

  Ο χώρος ειναι ιδιωτικώς κ με αφήνει να εχω τραπεζάκια. Άρα στα σχέδια που θα καταθέσω πρεπει να φαίνεται. Αυτο με επηρεάζει στο θέμα wc?????? δεν μου στειλατε την διάταξη που με απαλλαζει. Αυτο παίρνω χαρτί απο το εμπορικό κεντρο ή το παρουσιάζω στα σχέδια. Πως το δικαιολογο???? σας ευχαριστω κ συγνώμη που σας ζάλισα.

 166. Καταρχήν δεν γνωρίζω την ιδιότητά σας .. πρέπει όμως να συμβουλευτείτε μηχανικό που θα εφαρμόσει και στα σχέδια αυτά που απαιτούνται .
  Πέρα από αυτό όταν αυξάνονται οι πελάτες αυξάνονται και οι απαιτήσεις σε τουαλέτες . Δεν υπάρχει διάταξη σας έστειλα το άρθρο :
  ΑΡΘΡΟ 5 ΓΕΝΙΚΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
  ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ- ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΑ.

  Στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών θα υπάρχουν κατάλληλα αποδυτήρια προσωπικού ανάλογα με τα απασχολούμενα στην επιχείρηση άτομα, όπου θα υπάρχει ξεχωριστό ερμάριο για κάθε εργαζόμενο.

  Για περισσότερους από πέντε εργαζόμενους κατά βάρδια απαιτείται η ύπαρξη διαφορετικών κατά φύλο αποδυτηρίων σε κατάλληλα απομονωμένο και διαμορφωμένο χώρο.

  Θα υπάρχουν επαρκή και κατάλληλα αποχωρητήρια με προθάλαμο και υδραυλική εγκατάσταση, συνδεδεμένη με κατάλληλο αποχετευτικό σύστημα.

  Θα υπάρχει επαρκής αριθμός νιπτήρων, με υγειονομικά αποδεκτούς μηχανισμούς στους προθαλάμους των αποχωρητηρίων και εφοδιασμένους με τα απαραίτητα για το πλύσιμο και το στέγνωμα των χεριών μέσα.

  Από την υποχρέωση να διαθέτουν αποχωρητήρια απαλλάσσονται:

  α. Οι μικρές επιχειρήσεις , που λειτουργούν σε μέγαρα, απασχολούν μέχρι τρία άτομα προσωπικό και εξυπηρετούν το προσωπικό των γραφείων και καταστημάτων, που στεγάζονται σ’ αυτά, εφόσον δεν διαθέτουν τραπέζια και καθίσματα για την παραμονή των πελατών και υπάρχουν δυνατότητες εξυπηρετήσεως του προσωπικού τους σε αποχωρητήρια του μεγάρου.

  β. Οι επιχειρήσεις των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αγορών ή παρόμοιων συγκροτημάτων, το προσωπικό και οι πελάτες των οποίων θα εξυπηρετούνται στα κοινόχρηστα αποχωρητήρια, που έχει υποχρέωση να κατασκευάσει ο φορέας, που νέμεται το συγκρότημα των καταστημάτων τούτων.

  γ. Οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν καθήμενους πελάτες, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη αποχωρητηρίου προσωπικού, αν απασχολούνται σ’ αυτά λιγότερα από 5 (πέντε) άτομα. Σε τέτοιες περιπτώσεις το προσωπικό θα χρησιμοποιεί τα αποχωρητήρια των πελατών.

  δ. Επιχειρήσεις ενταγμένες σε συγκροτήματα (εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα ομοειδών δραστηριοτήτων, ή άλλες μορφές πολλαπλής εγκατάστασης ) που παρέχουν γενικές διευκολύνσεις και βοηθητικούς χώρους (αποχωρητήρια κ.λπ.), εφόσον υπάρχει σχετική σύμφωνη γνώμη από τον εκπροσωπούντα το συγκρότημα, και οι χώροι αυτοί επαρκούν για το εξυπηρετούμενο κοινό και προσωπικό .

  Γενικά, όλοι οι χώροι των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους θα είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με τις ισχύουσες Διατάξεις.

  Οι εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένες.

  Γενικά, όλοι οι χώροι των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους θα φωτίζονται και θα αερίζονται επαρκώς, είτε φυσικώς, είτε τεχνητώς. Για τον τεχνητό αερισμό θα τοποθετείται υποχρεωτικά κατάλληλη εγκατάσταση αερισμού (απαγωγός σωλήνας επαρκούς διαμέτρου με εξαεριστήρα).

  Τα παράθυρα θα καλύπτονται μόνιμα με κατάλληλο προστατευτικό πλέγμα για να εμποδίζεται η είσοδος βλαβερών εντόμων.

  Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, πρέπει να διαθέτουν και αποχωρητήρια για ΑΜΕΑ σύμφωνα με την ισχύουσα Πολεοδομική Νομοθεσία όπου αυτό προβλέπεται .

  Ο αριθμός αποχωρητηρίων θα πρέπει να είναι επαρκής και να ανταποκρίνεται τόσο στη δυναμικότητα της επιχείρησης, όσο και στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων σ’ αυτήν.

  Εγκύκλιος 2 Αριθ.Πρωτ.Υ1γ/Γ.Π/οικ.4476

  Αποχωρητήρια

  Γενικά, όλοι οι χώροι των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους θα είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με το άρθρο 4 της ανωτέρω σχετικής (6) Υγειονομικής Διάταξης.

  Ο προθάλαμος μπορεί να είναι κοινός κατά την κρίση του επιχειρηματία, αλλά θα υπάρχει επαρκής αριθμός νιπτήρων, τουλάχιστον ανάλογος του αριθμού αποχωρητηρίων.

  Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, πρέπει να διαθέτουν και αποχωρητήρια για ΑΜΕΑ σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (αρ 26) όπου αυτό προβλέπεται .
  Για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος από όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες της Χώρας, του αριθμού των αποχωρητηρίων, σε συνάρτηση με τα εξυπηρετούμενα άτομα της επιχείρησης, και βάσει της μέχρι τώρα εμπειρίας από την εφαρμογή προηγουμένων Διατάξεων, προτείνεται:

  Αριθμός εξυπηρετουμένων ατόμων Απαραίτητος αριθμός αποχωρητηρίων
  Μέχρι 40

  1 αποχωρητήριο (ανδρών και γυναικών)
  Από 41 μέχρι 120

  2 αποχωρητήρια (1 ανδρ. και 1. γυναικ.)
  Από 121 μέχρι 250

  4 αποχωρητήρια (2 ανδρ. και 2 γυναικ.)
  Από 251 μέχρι 500

  6 αποχωρητήρια (3 ανδρ. και 3 γυναικ.)
  Από 501 και πάνω για κάθε μια επί πλέον 500/άδα, ή μέρος αυτής, ατόμων δύο αποχωρητήρια επί πλέον των απαιτουμένων για τα 500 άτομα. Ως μέρος της 500/άδας ατόμων θα θεωρείται ο αριθμός ατόμων μεταξύ 100 και 500.

  Αν τα αποχωρητήρια ανδρών υπερβαίνουν τα δύο, η Υγειονομική Υπηρεσία μπορεί, κατά την κρίση της, να επιτρέψει την αντικατάσταση κατά το ένα τρίτο αυτών με ουρητήρια υγιεινού τύπου.

  Τα αποχωρητήρια του προσωπικού θα είναι ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων ατόμων κατά βάρδια. Προτείνεται:

  Από 5 – 15 άτομα 1 αποχωρητήριο
  Από 15 – 40 άτομα 2 αποχωρητήρια
  Από 40 – 70 άτομα 3 αποχωρητήρια
  Από 70 – 100 άτομα 4 αποχωρητήρια

  Πάνω από 100 άτομα και για κάθε επιπλέον 50αδα ένα αποχωρητήριο πέραν των προβλεπόμενων για τα 100 άτομα.

  Η κατά φύλο κατανομή του αριθμού των αποχωρητηρίων θα γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των συνήθως απασχολουμένων στην επιχείρηση.

 167. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Γεια σας κ.Παπαδάκη,
  μένω σε προάστειο της βορειοανατολικής Αττικής.Μέχρι πριν 2-3 χρόνια οι αδειες για πλανόδιους πωλητές (πιο συγκεκριμένα νωπών αλιευμάτων) δίνονταν από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση,με αλλαγές όμως στην νομοθεσια πλέον μόνο οι δήμοι δίνουν άδειες εκτος αν πρόκειται για παραγωγούς.Το πρόβλημα είναι πως ο δήμος που ανήκω(Παλλήνης) δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το θέμα κ σε πρόσφατη επικοινωνία με τον δήμαρχο μου είπε πως το παραμελούν επειδή ακόμη κ τα μαγαζιά αιμοραγούν εν μέσω κρίσης. !!!
  Τι θα μπορούσα να κάνω σε αυτή την περίπτωση,μήπως να απευθυνθώ σε κάποιο άλλο φορέα?

  Υ.Γ.τις γνωρίζω τις διατάξεις που υπάρχουν για αυτό το επάγγελμα.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 168. Καλημέρα
  συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά Υπηρεσιακές υποθέσεις με κράτησαν μακρυά όλες αυτές τις μέρες ….

  δυστυχώς δεν είναι θέμα καθαρά υγειονομικό και δεν διαθέτω τις γνώσεις να σας απαντήσω .. σαν απλός πολίτης θα συμβουλευόμουν ένα δικηγόρο αν θεωρούσα ότι θίγονται νόμιμα δικαιώματά μου .

 169. Ο/Η zozefin λέει:

  Κε Παπαδάκη καλησπέρα , είμαι δημοτική υπάλληλος μπορώ να ανοίξω μια νόμιμη οικοτεχνία για σπιτικές κεραλοιφές και εάν ναι μηπως γνωρίζετε που θα πρέπει να απευθυνθώ

 170. Ο/Η an4st4sios λέει:

  Καλησπέρα.
  Θα ήθελα την βοήθειά σας διότι έχω μπερδευτεί.
  Θέλω να ανοίξω ένα κατάστημα το οποίο θα πουλάει μόνο Ντόνατς, Λουκουμάδες, Hot Dog και Berger. Μόνο για περαστικούς. δεν θέλω να έχει τραπέζια.
  Ο χώρος που θα νοικιάσω είναι περίπου 23τμ.
  1) Θα πρέπει να έχω τουαλέτα για περαστικούς ; και με προθάλαμο ή δεν χρειάζεται τουαλέτα για τους περαστικούς ; (όλα τα φαγητά θα είναι Take away) Επίσης μπορώ να έχω τουαλέτα μόνο για προσωπική χρήση χωρίς προθάλαμο? η είδη υπάρχουσα τουαλέτα είναι εκτός καταστήματος με διαστάσεις 1.80 χ 1.30 χωρίς προθάλαμο. (και καλύπτεται από καιρικές συνθήκες κτλ )
  2) Μπορώ να έχω στο κατάστημα μόνο ψησταριά για τα Berger; και η άδεια του καταστήματος να είναι Αναψυκτηρίου – Snack Bar ή Ψησταριά για να καλύπτομαι στα προϊόντα που θέλω να δουλέψω? γιατί μου είπαν ότι αν η άδεια είναι και οβελιστηρίου θα πρέπει να έχω τον εξοπλισμό του όλο.
  Θέλω μια απάντηση τι άδεια θα πρέπει να έχει το μαγαζί για να δουλεύω αυτά τα προϊόντα και τι μπορώ να κάνω με την τουαλέτα.
  Επίσης κάτι τελευταίο η Νέα Εγκύκλιος που βγήκε έχει 22 Άρθρα.(ΦΕΚ2718/8/10/12 )
  Αυτό σημαίνει ότι η παλαιά που αυτό που θέλω να κάνω βρίσκεται στο Άρθρο 42 πλέον δεν ισχύει ? η ισχύει ? και τι σημαίνει Αντιστοίχηση ?
  Ευχαριστώ .

 171. Στα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταστήματα παρασκευάζονται και διατίθενται τρόφιμα και ποτά . Αν η κρέμα που αναφέρετε δεν ανήκει σε αυτά δεν απαιτείται κάτι από τις υγειονομικές Υπηρεσίες . Αν χρειάζεται από άλλες δεν το γνωρίζω .

 172. Καλημέρα

  ζητώ συγγνώμη που δεν σας απάντησα … δεν υπάρχει θεωρητικά δικαιολογία .. όμως από την μια η παραμονή στον Έβρο αλλά και τα τρέχοντα ζητήματα του κλάδου μου με απέτρεψαν να απαντήσω ως όφειλα .
  Καταρχήν ναι η διάταξη που διαβάσατε δεν ισχύει . Η νέα κατηγορία είναι : ΑΡΘΡΟ 14 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
  Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και προσφοράς πλήρους γεύματος.

  Στις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής παρασκευάζονται και διατίθενται σε καθισμένους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, πλήρη γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) τα οποία περιλαμβάνουν κάθε είδος τροφίμου, γλυκίσματος, ροφήματος, αναψυκτικού ή αλκοολούχου ποτού, σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης και με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.
  Επειδή η νέα νομοθεσία είναι ευέλικτη τα ερωτήματα σας πρέπει να να απευθύνετε στην Υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας .
  Πλέον όλα τα καταστήματα άσχετα με πελάτες και μέγεθος απαιτείται να έχουν τουαλέτες .
  Στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών θα υπάρχουν κατάλληλα αποδυτήρια προσωπικού ανάλογα με τα απασχολούμενα στην επιχείρηση άτομα, όπου θα υπάρχει ξεχωριστό ερμάριο για κάθε εργαζόμενο.

  Για περισσότερους από πέντε εργαζόμενους κατά βάρδια απαιτείται η ύπαρξη διαφορετικών κατά φύλο αποδυτηρίων σε κατάλληλα απομονωμένο και διαμορφωμένο χώρο.

  Θα υπάρχουν επαρκή και κατάλληλα αποχωρητήρια με προθάλαμο και υδραυλική εγκατάσταση, συνδεδεμένη με κατάλληλο αποχετευτικό σύστημα.

  Θα υπάρχει επαρκής αριθμός νιπτήρων, με υγειονομικά αποδεκτούς μηχανισμούς στους προθαλάμους των αποχωρητηρίων και εφοδιασμένους με τα απαραίτητα για το πλύσιμο και το στέγνωμα των χεριών μέσα.

  Από την υποχρέωση να διαθέτουν αποχωρητήρια απαλλάσσονται:

  α. Οι μικρές επιχειρήσεις , που λειτουργούν σε μέγαρα, απασχολούν μέχρι τρία άτομα προσωπικό και εξυπηρετούν το προσωπικό των γραφείων και καταστημάτων, που στεγάζονται σ’ αυτά, εφόσον δεν διαθέτουν τραπέζια και καθίσματα για την παραμονή των πελατών και υπάρχουν δυνατότητες εξυπηρετήσεως του προσωπικού τους σε αποχωρητήρια του μεγάρου.

  β. Οι επιχειρήσεις των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αγορών ή παρόμοιων συγκροτημάτων, το προσωπικό και οι πελάτες των οποίων θα εξυπηρετούνται στα κοινόχρηστα αποχωρητήρια, που έχει υποχρέωση να κατασκευάσει ο φορέας, που νέμεται το συγκρότημα των καταστημάτων τούτων.

  γ. Οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν καθήμενους πελάτες, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη αποχωρητηρίου προσωπικού, αν απασχολούνται σ’ αυτά λιγότερα από 5 (πέντε) άτομα. Σε τέτοιες περιπτώσεις το προσωπικό θα χρησιμοποιεί τα αποχωρητήρια των πελατών.

  δ. Επιχειρήσεις ενταγμένες σε συγκροτήματα (εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα ομοειδών δραστηριοτήτων, ή άλλες μορφές πολλαπλής εγκατάστασης ) που παρέχουν γενικές διευκολύνσεις και βοηθητικούς χώρους (αποχωρητήρια κ.λπ.), εφόσον υπάρχει σχετική σύμφωνη γνώμη από τον εκπροσωπούντα το συγκρότημα, και οι χώροι αυτοί επαρκούν για το εξυπηρετούμενο κοινό και προσωπικό .

  Γενικά, όλοι οι χώροι των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους θα είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με τις ισχύουσες Διατάξεις.

  Οι εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένες.

  Γενικά, όλοι οι χώροι των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους θα φωτίζονται και θα αερίζονται επαρκώς, είτε φυσικώς, είτε τεχνητώς. Για τον τεχνητό αερισμό θα τοποθετείται υποχρεωτικά κατάλληλη εγκατάσταση αερισμού (απαγωγός σωλήνας επαρκούς διαμέτρου με εξαεριστήρα).

  Τα παράθυρα θα καλύπτονται μόνιμα με κατάλληλο προστατευτικό πλέγμα για να εμποδίζεται η είσοδος βλαβερών εντόμων.

  Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, πρέπει να διαθέτουν και αποχωρητήρια για ΑΜΕΑ σύμφωνα με την ισχύουσα Πολεοδομική Νομοθεσία όπου αυτό προβλέπεται .

  Ο αριθμός αποχωρητηρίων θα πρέπει να είναι επαρκής και να ανταποκρίνεται τόσο στη δυναμικότητα της επιχείρησης, όσο και στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων σ’ αυτήν.

 173. Ο/Η Παύλος Καμπουρίδης λέει:

  Αξιότιμε κ,Παπαδάκη,

  Συγχαρητηρια για τη προσφορά σας μέσω της δουλειάς στο site αυτό.
  Δεν θέλω να σας κουράσω και για αυτό θα σας περιγράψω σε λίγες γραμμές το concept του ψητοπωλείου (5 εργαζόμενοι ανά βάρδια) που θέλω να ανοίξω.
  Θα περιλαμβάνει.
  1. Χωρος για 15 το πολύ άτομα καθισμενα σε ορθια σκαμπό-τραπεζάκια
  2. Χωρος ψησταριάς
  3. Χώρος-Δωμάτιο για τροφιμα διατηρημένα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και συσκευασίες τελικών προιόντων
  4. 2 τουαλέτες πελατών με προθάλαμο
  5. αποδυτήρια εργαζομένων
  6. χώρος-δωμάτιο για πλύση σκευών
  7. παρασκευαστήριο δωμάτιο

  Τα περισσότερα προιόντα θα τα προμηθεύομαι ετοιμα από ετιαρίες, θα χρειάζονται μόνο ψήσιμο πχ καλαμάκια χοιρινο-κοτόπουλο, παιδάκια κοτόπουλο, κεμπαμπ, μπριζολάκια κλπ.
  Όμως θέλω να φτιάχνω εγώ στο παρασκευαστήριο τα μπιφτέκια από κιμά, να φτιάχνω εγώ σαλάτες από φρέσκα λαχανικά και να φτιάχνω σως από μαγιονέζα, μουστάρδα κλπ.
  Έτσι λοιπόν, σκέφτομαι στο παρασκευαστήριο που θα είναι κλιματιζόμενο, να έχω1 πάγκο για τα μπιφτέκια, 1 άλλο πάγκο για τις σαλάτες και 1 άλλο πάγκο για τις σως.
  Επίσης, τα νωπά κοτόπουλα θα τα τοποθετώ σε 1 ψυγείο, τα νωπά χοιρινά και μπιφτέκια σε άλλο ψυγείο και τα φρέσκα λαχανικά με τις σως σε 3ο ψυγείο.
  Είναι υγειονομικά σωστά τα παραπάνω ή θα πρέπει να έχω ξεχωριστους κλειστούς χώρους για τα μπιφτέκια, με τα λαχανικά-σαλάτες και τις σως,
  Για τα ψυγεία θα πρέπει να κάνω κάτι διαφορετικό?

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Με τιμή,

  Παύλος Καμπουρίδης

 174. Καλησπέρα σας,
  κατ΄αχρην θα ήθελα να σας ευχαριστησω για την καταπληκτική βοήθεια που παρέχετε σε συναδέφους και μηχανικους αλλα και σε μένα τον ιδιο αφου με τις συμβουλες σας η αδειοδότηση ενός καταστηματος μου με παγωμενο γιαουρτι ήταν παιχνιδάκι.
  Μήπως γνωρίζετε αν μεχρι σήμερα έχει αλλάξει κάτι σε στον τομέα των χειροποίητων καλλυντικών;

  Σας ευχαριστω και παλι

 175. Καλημέρα

  κατά την γνώμη μου αφού έχετε διαφορετικούς πάγκους δεν απαιτείται διαφορετικός χώρος . Αυτό που δεν μου αναφέρετε είναι το σύστημα πλύσεως που είναι εξίσου σημαντικό . Θα χρειαστείτε λοιπόν 1 γούρνα με ποδοκίνητο νιπτήρα για το πλύσιμο των χεριών πριν τις εργασίες και ξεχωριστές γούρνες για λαχανικά , κρεατικά και πλύσιμο σκευών . Τέλος απαιτείται λιποσυλλέκτης στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης πλήρους γεύματος .

 176. Τα καλλυντικά δεν ανήκουν σε είδος που αφορά την υγειονομική Νομοθεσία καταστημάτων τροφίμων και ποτών . Ίσως ο ΕΟΦ ? δεν γνωρίζω περισσότερα

 177. Ο/Η Παύλος Καμπουρίδης λέει:

  Καλημέρα σας,

  Σας ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση σας. Αναφορικά με το σύστημα πλύσεως, στο πεδίο 6, δωμάτιο-χώρο πλύσεως θα έχω πλυντήριο σκευών και γούρνες για πλύσιμο λαχανικών και κρεάτων.
  Σίγουρα θα έχω λιποσυλλέκτη με το πιστοποιητικό του και σύμβαση με εταιρία συλλογής.
  Στο παρασκευαστήριο θα υπάρχει ποδοκίνητος νιπτήρας για το πλύσιμο χεριών.
  Αναφορικά με τα ψυγεία αν έχετε κάτι να επισημάνετε θα ήθελα την γνώμη σας καθώς είναι πολύ σημαντικό.

  Ευχαριστώ πολύ.

  Με εκτίμηση
  Παύλος Καμπουρίδης

 178. Σχετικά με τα ψυγεία δεν υπάρχει θέμα κατά την αδειοδότηση αλλά κατά την λειτουργία με σωστές θερμοκρασίες , ορθή τοποθέτηση κλπ … σας παραθέτω οδηγίες του Συλλόγου Εποπτών Δημόσιας Υγείας :
  διατηρείστε το μαγειρεμένο τρόφιμο σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 5ο C με κατάλληλο εξοπλισμό
  μην τοποθετείτε ζεστά τρόφιμα στο ψυγείο. Αφήστε να κρυώσουν τα ζεστά τρόφιμα μέχρι τους 15ο C ή για περίπου 1 1/2 ώρα, πριν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο
  διατηρείστε τα τρόφιμα σκεπασμένα τοποθετημένα σε περιέκτες στο ψυγείο.
  Ειδικότερα Στο ψυγείο:
  ελέγχετε τη θερμοκρασία του ψυγείου και σημειώνετε την δύο φορές την ημέρα στο ημερολόγιο που έχετε τοποθετήσει επάνω στο ψυγείο. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι Ιο C – 5ο C.
  μην υπερφορτώνετε το ψυγείο και μην το ανοιγοκλείνετε χωρίς λόγο μη βάζετε στο ψυγείο τρόφιμα που δεν τα έχετε καλύψει ή τοποθετήσει σε κλειστά δοχεία ή περιέκτες. Γράψτε με ένα μαρκαδόρο επάνω στο τάπερ ή στο διαφανές που τα τυλίξατε την ημερομηνία αποθήκευσης τοποθετήστε τα νωπά κρέατα, πουλερικά ή ψάρια σε δοχεία ώστε να μη στάζουν σε άλλα τρόφιμα. Φροντίστε να τοποθετούνται πάντα στα χαμηλά ράφια μέσα στο ψυγείο
  τοποθετείστε τα ωμά τρόφιμα σε χωριστά ράφια από τα μαγειρεμένα ένα συντηρούνται στο ίδιο ψυγείο. Είναι καλύτερα να συντηρούνται, εάν είναι δυνατόν, σε χωριστά ψυγεία
  μην χρησιμοποιείτε τα προϊόντα που παραλάβατε πρόσφατα εάν υπάρχουν παλαιότερα στο ψυγείο σας, για να μη ξεπεραστεί η ημερομηνία λήξης τους.
  Στην κατάψυξη:
  η θερμοκρασία του καταψύκτη πρέπει να είναι μικρότερη των -18ο C και
  να ελέγχεται τακτικά
  μην υπερφορτώνετε τον καταψύκτη
  μην χρησιμοποιείτε τα προϊόντα που παραλάβατε πρόσφατα εάν υπάρχουν παλαιότερα στο ψυγείο σας, για να μη ξεπεραστεί η ημερομηνία λήξης τους
  μη βάζετε στην κατάψυξη τρόφιμα αν δεν τα έχετε καλύψει ή τοποθετήσει σε κλειστά δοχεία ή περιέκτες
  μην καταψύχετε ποτέ προϊόντα που είχαν προηγουμένως αποψυχθεί

 179. Ο/Η gogos1blog λέει:

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
  ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΨΗΝΩ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΗ
  ΕΤΟΙΜΗ ΠΙΤΣΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΣΕ ΤΡΟΧΗΛΑΤΗ ΚΑΝΤΙΝΑ, ΑΦΟΥ ΠΛΗΡΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΑ ΠΛΗΡΗ ΓΕΥΜΑΤΑ (ΖΕΣΤΗΣ Η ΚΡΥΑΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ) ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 14.
  ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΨΗΜΕΝΕΣ ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ
  Κ.Λ.Π. ΑΠΟ 40 ΧΛΜ. ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΨΗΝΩΝΤΑΙ ΦΡΕΣΚΑ??????
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

 180. Καλησπέρα σας,
  Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Πριν περίπου δύο μήνες πήραμε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Το κατάστημα στο οποίο βρίσκεται η επιχείρηση ήταν ένα κατάστημα χωρισμένο στα δύο με μία γυψοσανίδα. Η άδεια αφορούσε το ένα μέρος του καταστήματος. Τώρα αποφασίσαμε να πάρουμε και το δεύτερο μέρος του καταστήματος και να το επεκτείνουμε. Τι χρειάζεται για την επεκταση; Πρέπει να κάνουμε όλη την διαδικασία από την προέγκριση και έγκριση από την αρχή;

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
  Ευαγγελία Πατεράκη

 181. Καλημέρα

  δεν ξέρω τι αναγράφει ή άδεια της καντίνας γιατί σύμφωνα με την ΕΓΚΥΚΛΙΟ 6 :
  Α. Καντίνες
  Οι κινητές καντίνες αυτοκινούμενες ή μη είναι οχήματα αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα
  διασκευασμένα σε καταστήματα (κινητά καταστήματα) τα οποία σταθμεύουν προσωρινά
  σε χώρους όπως οδικοί κόμβοι, αρχαιολογικοί χώροι, ακτές, κ.λ.π., για την εξυπηρέτηση
  αποκλειστικά και μόνο περαστικών, λουομένων και γενικά ατόμων που επισκέπτονται τους
  χώρους αυτούς παρασκευάζοντας και διαθέτοντας υπαίθρια τρόφιμα και ποτά.
  Οι ανωτέρω κινητές καντίνες (οχήματα) από τη συγκρότησή τους δεν δύνανται να
  αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα, οι προδιαγραφές τους δε, ορίζονται από το Υπουργείο
  Μεταφορών και υπόκεινται στις Διατάξεις του Υπουργείου εμπορίου καθώς και στις
  Διατάξεις των αρμοδίων Υπουργείων ανάλογα με το χώρο στάθμευσης.
  Οι κινητές καντίνες κατατάσσονται σύμφωνα με το αρ.14 A,παρ. 3 της σχετικής (Α) στις
  επιχειρήσεις της κατηγορίας μαζικής εστίασης, υποκατηγορία επιχειρήσεις παρασκευής ή
  και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους και
  αδειοδοτούνται σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.
  Για την αδειοδότησή τους απαιτείται εκτός των άλλων και η χορήγηση βεβαίωσης
  καταλληλότητας από την Υγειονομική Υπηρεσία για την οποία θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να
  υποβάλλει αίτηση στην οποία θα αναφέρονται τα κάτωθι:
  – Ταξινόμηση του οχήματος (ρυμουλκούμενο ή αυτοκινούμενο, αριθμός πλαισίου, κ.λ.π).
  – Σχεδιάγραμμα κάτοψης της κινητής καντίνας – διάγραμμα ροής εις τριπλούν.
  – Τα προϊόντα (αναλυτικά τα τρόφιμα, ποτά ή και άλλα είδη) που επιθυμεί να προσφέρει.
  – Ο τρόπος υδροδότησης (δεξαμενή νερού, περιγραφή της, ή σύνδεση δικτύου. Κ.λ.π.)
  – Ο τρόπος διάθεσης αποβλήτων (δεξαμενή ακαθάρτων, περιγραφή της, ή σύνδεση
  δικτύου, κ.λ.π.)
  – Ο τρόπος ηλεκτροδότησης (γεννήτρια, σύνδεση με δίκτυο, περιγραφή, κ.λ.π.)
  – Που και πως δραστηριοποιείται.
  Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας.
  Η κατασκευή του οχήματος θα είναι από κατάλληλο ανθεκτικό και αδιαπότιστο υλικό, που
  επιδέχεται καθαρισμό και απολύμανση ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των
  τροφίμων και ποτών, να εμποδίζεται η επιμόλυνση από το περιβάλλον και να προστατεύονται τα
  τρόφιμα και ο εξοπλισμός από τη βροχή, την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, κ.λ.π.
  ΑΔΑ: ΒΛΒΠΘ-ΖΓ03

  Είναι υποχρεωτική η ύπαρξη πάγκου εργασίας από κατάλληλο υλικό λείο και αδιαπότιστο χωρίς
  φθορές. Εκτός του πάγκου εργασίας θα υπάρχει και ανάλογος με τη φύση του προσφερόμενου
  προϊόντος εξοπλισμός, όπως φορητές επιφάνειες κοπής, σκεύη και εργαλεία, που θα
  διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
  Θα υπάρχουν κλειστές προθήκες (ερμάρια, ντουλάπια) για την προστασία των τροφίμων από
  έντομα και σκόνη.
  Πρέπει να εξασφαλίζεται, η επαρκής υποδομή (νεροχύτες, νερό, καθαριστικά) για τον επιτόπιο
  καθαρισμό και όπου απαιτείται η απολύμανση των εξαρτημάτων, των σκευών και των τμημάτων
  του εξοπλισμού που απαιτούν συχνό πλύσιμο (π.χ λαβίδες, μαχαίρια κ.λ.π).
  Θα διασφαλίζεται ότι οι πρώτες ύλες και τα προϊόντα που προσφέρονται, προέρχονται από
  νόμιμες επιχειρήσεις.
  Όλα τα τρόφιμα θα παρασκευάζονται (ψήσιμο, βράσιμο κ.λ.π) και θα προσφέρονται για άμεση
  κατανάλωση.
  Οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν σκεύη μιας χρήσης. Τα σκεύη μιας χρήσης για το σερβίρισμα
  ζεστών τροφίμων ή ροφημάτων .θα πρέπει να είναι κατάλληλα για τη χρήση αυτή.
  Πρέπει να υπάρχει επαρκής παροχή νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και δεξαμενή
  συγκέντρωσης υγρών αποβλήτων κ.λ.π.
  Θα εξασφαλίζεται παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ γεννήτρια, δίκτυο της ΔΕΗ κ.λ.π) ώστε
  τυχόν ευαλοίωτα τρόφιμα να διατηρούνται σε κατάλληλα ηλεκτρικά ψυγεία.
  Θα υπάρχουν θερμόμετρα σε όλα τα ψυγεία και τις καταψύξεις και θερμόμετρα χειρός για τον
  έλεγχο της θερμοκρασίας των ευαλλοίωτων πρώτων υλών

 182. Καλημέρα

  πρέπει να μιλήσετε με την υγειονομική Υπηρεσία πριν κάνετε κάτι γιατί αλλιώς θα θεωρηθεί ουσιώδης τροποποίηση των όρων λειτουργίας και θα σας αφαιρεθεί η άδεια .
  Συγκεκριμένα η εγκύκλιος 2 αναφέρει :
  Σε περίπτωση μεταφοράς της επιχείρησης σε άλλο χώρο, ή επέκτασης του χώρου αυτής ή αλλαγής κατηγορίας (κυρίως αυτές οι περιπτώσεις
  συνιστούν ουσιώδη τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας της και η οποία βεβαιώνεται από τους υγειονομικούς υπαλλήλους)
  απαιτείται νέα άδεια ίδρυσης και λειτουργίας .

 183. Ο/Η gogos1blog λέει:

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ ΠΛΗΡΗ ΓΕΥΜΑΤΑ ΖΕΣΤΗΣ Η ΚΡΥΑΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΟ ΨΗΣΗΜΟ ΠΙΤΣΑΣ Η ΠΑΤΑΤΑΣ??????
  Η ΑΔΕΙΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΙΧΑΛΗΣ.

 184. Καλημέρα

  σας έγραψα το σχετικό άρθρο γιατί εγώ δεν μπορώ να προσθέσω ούτε κόμμα παραπάνω δεν απαγορεύει αλλά ούτε και ρητά επιτρέπει ο νόμος .Αναφέρει όμως ότι η άδεια της καντίνας πρέπει να αναγράφει τα επιτρεπόμενα είδη που η Υγειονομική Υπηρεσία έχει εγκρίνει .

 185. Ο/Η ramon feiza λέει:

  πολλά συγχαρητήρια Αντώνης ,συνέχισε την προσπάθεια….

 186. Ο/Η Στεφανια Τσιπλακη λέει:

  κ.Παπαδακη καλησπερα,θελω να φτιαξω ενα παρασκευαστηριο για μαρμελαδες κ γενικα για παραδοσιακα προϊοντα.Τι χρειαζεται να κανω κ τι μηχανηματα απαιτουνται απο το υγειονομειο?
  Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

 187. Ο/Η Γιώργος Πλιάτσικας λέει:

  Γεια σας κ.Παπαδάκη,
  Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν επιτρέπεται το ράντισμα με ζιζανιοκτόνα/οργανοφωσφορικά
  σε αγροτεμάχια τα οποία συνορεύουν με κατοικίες οικισμού.
  Αρμόδιες υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής που μπορώ να απευθυνθώ?

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Γιώργος Πλιάτσικας

 188. Καλημέρα
  συγγνώμη και από εσάς για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά έχω κρατήσει ανοικτό την ενότητα των ερωτήσεων παρόλο που ο φόρτος εργασίας και σπουδές που έχω θα έπρεπε να το είχα κλείσει….
  Οι υγειονομικές Υπηρεσίες δεν παρεμβαίνουν στο είδος των μηχανημάτων που έχετε . Πρέπει να μιλήσετε με την υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας για να εξηγήστε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε για να σας πουν την διαδικασία αδειοδότησης , τον φορέα και τις προδιαγραφές .

 189. Καλημέρα
  συγγνώμη και από εσάς για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά έχω κρατήσει ανοικτή την ενότητα των ερωτήσεων παρόλο που εξαιτίας φόρτου εργασίας και σπουδών θα έπρεπε να την είχα κλείσει….

  Είναι θέμα Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης παρόλο που πρόκειται για υγειονομικό πρόβλημα .

 190. Ο/Η Anna λέει:

  Κύριε Παπαδάκη,
  καλημερα,
  θα ηθελα να ρωτησω τα εξης:

  1. Εχω αδεια παντοπωλειου – πρατηριου αρτου. Μπορώ να κάνω καφε; Πρέπει να αλλάξει η άδεια; Νομιζω ως πρατηριο αρτου μπορω να κανω και καφε;

  2. Θελω να πουλαω εφημεριδες και περιοδικα στο παντοπωλειο.
  Πρέπει να βγάλω άλλη άδεια; Και που μπορω να απευθυνθω;

  Συγνωμη εαν υπαρχει καπου η απαντηση αλλα δεν μπορεσα να βρω κατι να με καλυπτει..
  Ευχαριστω

  Αννα

 191. Ο/Η ΣΟΦΙΑ λέει:

  ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΦΕΚ ΠΟΥ ΝΑ ΡΥΘΜΙΖΕΙ – ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ;;;;
  ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ Η’ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΟΠΩΣ ΤΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ;;;;;;
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

 192. Καλημέρα

  όσο αφορά τις εφημερίδες και τα περιοδικά δεν υπάρχει πρόβλημα από πλευρά υγειονομικής νομοθεσίας αρκεί να βρίσκονται σε ξεχωριστό χώρο που δεν θα επηρεάζει τα τρόφιμα . Η υγειονομική νομοθεσία επίσης δεν προβλέπει άδεια .. είναι θέμα από κει και πέρα με τα πρακτορεία τύπου και δεν γνωρίζω λεπτομέρειες … Τα πρατήρια άρτου με την προηγούμενη νομοθεσία υπό κάποιες προϋποθέσεις και απαιτήσεις σε χώρο και εξοπλισμό μπορούσαν να προσφέρουν καφέ σε περαστικούς . Πλέον με την προτυποποίηση γίνεται αναφορά για Παρασκευή και πώληση καφέ πάσης φύσεως σε διερχόμενους πελάτες από τα πρατήρια άρτου και ειδών
  ζαχαροπλαστικής των αρτοποιείων χωρίς να αναφέρονται λεπτομέρειες αρκεί να το δηλώσετε στο Δήμο ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/34824 ΦΕΚ 3402 Β 31/12/2013 Τεύχος Β:Απλούστευση και Προτυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών γνωστοποίησης ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών (Κατηγορίας ΙΙΙ της Υγειονομικής Διάταξης)- Ένταξη των διαδικασιών στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π)

 193. Καλημέρα δυστυχώς δεν γνωρίζω μιας και δεν είναι θέμα υγειονομικής νομοθεσίας

 194. Ο/Η ΣΤΕΦΑΝΟΣ λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

  ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΟΙΞΕΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΕΡΕΤΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΩΣ ΔΗΓΜΑΤΑ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…

 195. Πρέπει να υπάρχει αδειοδοτημένη αποθήκη διότι σε αντίθετη περίπτωση είναι παράνομο να τοποθετούνται σε άλλους χώρους .

 196. Ο/Η dimitris λέει:

  κε ΠΑΠΑΔΑΚΗ,

  ΕΧΩ ΚΑΤ/ΜΑ ΥΚΕ(ΚΑΦΕΝΕΙΟ) ΕΝΤΟΣ ΣΤΟΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΣΤΟΑΣ….. ΤΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΗΚΗ ΕΙΔΩΝ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΜΩΣ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ (ΣΚΟΝΕΣ, ΧΝΟΥΔΙΑ, ΚΛΠ) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΑΛΛΟΥ ΚΑΤ/ΤΟΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ….ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ???

 197. Καλημέρα

  μόνη αρμόδια είναι η υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε .. αφού ο γείτονας σας δεν ανταποκρίνεται στον προβληματισμό σας η επόμενη κίνηση δυστυχώς είναι να ενημερώσετε εσείς την Υπηρεσία ….

 198. Ο/Η dimitris λέει:

  ΑΓΑΠΗΤΕ Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ,

  ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΠΟΛΥ ΑΝ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ΄΄

  Α) ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΩΣ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ (ΚΑΤ/ΜΑ ΑΡ. 43).
  Β) ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΣΕΡΒΙΡΟΝΤΑΙ ? ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΙΔΗ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ ?
  Γ) ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΠΑΡ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ΠΟΤΑ, ΜΕΖΕΔΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΗΧΕΙΑ/ΕΝΤΑΣΗ ΗΧΟΥ/ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ, ΠΑΓΚΟΣ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΤΟΥ, ΚΛΠ) ?

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ….

 199. Καλημέρα

  α) Η νέα υγειονομική νομοθεσία προσπάθησε να απλουστεύσει τις κατηγορίες καταστημάτων . Όμως στην πορεία προέκυψαν προβλήματα από άλλες νομοθεσίες πχ χρήση γης της Πολεοδομίας κλπ οπότε αναγκαστήκαμε να αναγράφουμε σε παρένθεση τις παλιές κατηγορίες . Ακόμα όμως και στην καταργημένη διάταξη (8577-83) που είχε τις κατηγορίες αυτές δεν υπήρχε παραδοσιακό παντοπωλείο ενώ η έννοια του παραδοσιακού καφενείου αφορούσε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων . Όσο αφορά τα υπόλοιπα πρέπει να μιλήσετε με την αρμόδια υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας …

 200. Ο/Η Γκέκη Γεωργία λέει:

  Έχω κατάστημα ισόγειο 40 τ.μ το οποίο αδειοδοτήθηκε το 2010 και λειτουργεί ως αναψυκτήριο περαστικών και ορθίων (δυνατότητα έψησης σφαλιάτας και κρέπας, και εξυπηρέτηση με 10 σκαμπώ ορθίων εντός του καταστήματος). Επιθυμώ να αλλάξω την άδειά του μετατρέποντας την επιχείρηση (με δραστηριότητα μέσω διαδικτύου αποκλειστικά, δηλ. χωρίς ωράριο και χωρίς λιανική πώληση με την έννοια ανοικτού καταστήματος όπου βρίσκει κάποιος να αγοράσει κάτι, παρά μόνο με παραγγελίες μέσω ιστοσελίδας) σε εργαστήριο catering το οποίο να μπορεί να παράγει διάφορα προϊόντα για διάθεση με το κιλό νωπά (π.χ μπάρες δημητριακών, σαλάτες, χυμούς, πίτες κλπ). Το κατάστημα διαθέτει ήδη σύστημα απαγωγής, ψυγεία, φούρνο, καταψύκτη, πάγο εργασίας, 3 θέσεις πλύσης σκευών, λοιπό εξοπλισμό και 4,00 τ.μ τουαλέτα, η οποία πλέον προορίζεται να μην εξυπηρετεί κοινό,. με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει λιανική με την έννοια των περαστικών και ορθίων, παρά μόνο της εξυπηρέτησης πελατών που θε έρχονται πιθανά στην είσοδο του καταστήματος για την παραλαβή της παραγγελίας που ήδη έχουν διενεργήσει μέσω διαδυκτίου. Η νέα επιχείρηση θα είναι χαμηλής όχλησης και δυναμικότητας.

  Υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες προδιαγραφές ή άλλη διαδικασία εκτός από το να απευθυνθώ στην αρχή έκδοσης της προηγούμενης άδειας (περιφερειακή δ/νση υγείας και Δήμος) για την μετατροπή της άδειας;

  Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας

  Γκέκη Γεωργία

 201. Καλημέρα

  πολύπλοκο το ερώτημά σας αλλά πέρα από αυτό επειδή μιλάμε για κάτι εξειδικευμένο δεν μπορώ να απαντήσω και να αντικαταστήσω την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της περιοχής σας . Αυτό σημαίνει ότι με την άδεια που διαθέτετε καθώς και με σχεδιάγραμμα κάτοψης (αναλυτικά ο εξοπλισμός ) και διάγραμμα ροής των εργασιών θα επισκεφθείτε τους συναδέλφους που επίσημα ως αρμόδιο θα σας ενημερώσουν σχετικά … αυτό που μπορώ να προσθέσω είναι ότι αν δεν μιλάμε για χονδρική πώληση τότε ο Δήμος θα παραμείνει αδειοδοτούσα αρχή … σε αντίθετη περίπτωση η Δ.νση Ανάπτυξης θα έχει την αρμοδιότητα .

 202. Ο/Η roulafragoulia λέει:

  ειναι επιγον καλησπερα ειμαι απο ζαχαρω. εχω ενα πρατηριο αρτου πρατηριο ζαχαροπλαστικησ και με χωρισμενα απο πισω εχω παρασκευαστηριο ζαχαροπλαστικης. με ολες της νεες διαταξης που ζητουν. ομωσ τωρα μου λενε οτι χρειαζομαι τουαλετες για τους πελατες στην πωληση, εγω δεν εχω το υγειονομικο πατρων και αθηνων μου λενε οτι δεν χρειαζομαι δεν μου λενε οτι χρειαζομαι τελικα τι κανω . ενα τελευταιο πισω για το προσωπικο εχω μπροστα για τους πελατες δεν εχω .

 203. Ο/Η Μάρκος Καπίρης λέει:

  Η άποψή μου, με βαση τις πληροφορίες που μας δώσατε, είναι οτι εφόσον στην άδεια λειτουργίας της επιχείρησής σας δεν προβλέπονται εξυπηρετούμενοι πελάτες (καθιστοί ή όρθιοι) που να καταναλώνουν τρόφιμα σε χώρους του καταστήματος (κλειστούς ή υπαίθριους), τότε δεν απαιτούνται τουαλέτες πελατών, και αρκεί να υπάρχει έστω μια τουαλέτα προσωπικού (ανάλογα και με τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση).

 204. Ο/Η Μάρκος Καπίρης λέει:

  Η άποψή μου, με βαση τις πληροφορίες που μας δώσατε, είναι οτι εφόσον στην άδεια λειτουργίας της επιχείρησής σας δεν προβλέπονται εξυπηρετούμενοι πελάτες (καθιστοί ή όρθιοι) που να καταναλώνουν τρόφιμα σε χώρους του καταστήματος (κλειστούς ή υπαίθριους), τότε δεν απαιτούνται τουαλέτες πελατών, και αρκεί να υπάρχει έστω μια τουαλέτα προσωπικού (ανάλογα και με τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση).

 205. Ο/Η olymbitis λέει:

  Κύριε Παπαδάκη χαίρεται.
  Παρακαλώ μια ερώτηση κι αν μπορείτε να μας βοηθήσετε. Επίκειται το άνοιγμα ουζερί-καφέ σε χώρο που παλιότερα υπήρχε άλλο, στην γειτονιά μας. Είχαμε πρόβλημα με την πρότερη επιχείρηση λόγω της όχλησης, ηχορύπανσης και όλων των επιβαρυντικών παραγόντων που συνεπάγεται μια τέτοια επιχείρηση. Π.χ., τα μικρά παιδιά μας έμαθαν να βωμολοχούν μέσω της συμπεριφοράς της πελατείας αυτής της επιχείρησης, και άλλα ακόμα.
  Υπάρχει τρόπος να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε μόνον στο εσωτερικό του χώρου αυτού την μελλοντική λειτουργία αυτού του καταστήματος για τους ανωτέρω λόγους; Μπορείτε να μου στείλετε απάντηση δημόσια εδώ ή για περαιτέρω στο olymbitis(ριφάκι)gmail.com. Καλό έργο πάντα σας εύχομαι.

 206. Καλημέρα
  συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά βρέθηκα μεγάλο διάστημα εκτός έδρας (και διαδικτύου ) ….

  δεν υπάρχει υγειονομική νομοθεσία που να εμποδίζει εκ των προτέρων την ίδρυση ΚΥΕ … αυτό όμως που μπορείτε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε δικηγόρο για το αν μπορείτε να προβείτε σε άλλους είδους μέτρα πχ ασφαλιστικά … αυτό που σίγουρα σας δίνει ως δικαίωμα η υγειονομική νομοθεσία είναι να προβείτε σε έγγραφη αναφορά στην υγειονομική Υπηρεσία για τα προβλήματα ηχορύπανσης (από μουσική ) , από την καμινάδα κλπ ..Η ηχορύπανση από τους θαμώνες είναι θέμα αστυνομίας (μέσα στα πλαίσια του ωραρίου κοινής ησυχίας κλπ )

 207. Ο/Η olymbitis λέει:

  Σας ευχαριστώ πολύ για την απόκριση. Συγχαρητήρια για τον ιστολόγιο και την ευγενή προσπάθειά σας. καλό έργο πάντα. Γιώργος.

 208. Ο/Η olymbitis λέει:

  το ιστολόγιο

 209. Ο/Η Μάρκος Καπίρης λέει:

  Καλημέρα! Οφείλω να ομολογήσω οτι ήταν από τα καλύτερα που έχω διαβάσει….. οτι το @ είναι (ριφάκι) !!! χα χα χα !! και πάλι καλημέρα!! 🙂

 210. Ο/Η Μανώλη Μαρία λέει:

  Καλησπέρα σας,

  Προτίθεμαι να λειτουργήσω επιχείρηση βρεφικής κολύμβησης στη περιοχή της Λάρισας, για βρέφη από 3 μηνών έως και 5 ετών.
  Στην επιχείρηση μου θα εισέρχονται στην κολυμβητική δεξαμενή μέχρι 8 ενήλικες «συνοδοί» με τα βρέφη τους ή μέχρι 5 νήπια κάθε φορά από 3 ετών έως και 5 ετών με τη συνοδεία γυμνάστριας. Το βάθος της δεξαμενής θα είναι 1,10.
  Δεδομένου ότι στην υπουργική απόφαση Γ1/443/1973, δεν προβλέπονται οι διαστάσεις της κολυμβητικής δεξαμενής για την συγκεκριμένη δραστηριότητα και σύμφωνα με το άρθρο 5 ¨Μέγιστον φορτίον δεξαμενών¨ η επιφάνεια του ύδατος της κολυμβητικής δεξαμενής καθορίζει τον μέγιστο αριθμό των λουομένων. Θέλω να μάθω μιας και δεδομένου του μικρού αριθμού λουομένων που θα μπαίνουν ταυτόχρονα στην πισίνα ποια είναι η μικρότερη και ιδανική διάσταση που επιτρέπεται να έχει.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας

 211. Καλημέρα

  Την Υγειονομική Υπηρεσία ενδιαφέρει η ποιότητα του νερού , να γίνεται σωστή απολύμανση και ανακυκλοφορία του νερού , να υπάρχουν τα κατάλληλα σωστικά μέτρα , η σωστή εκπαίδευση του προσωπικού κλπ και δεν παρεμβαίνει στις διαστάσεις της κολυμβητικής δεξαμενής άλλωστε στο άρθρο 4 που ορίζει διαστάσεις αυτές είναι προτεινόμενες και όχι δεσμευτικές . Πέρα από αυτό μπορείτε να μιλήστε με την αρμόδια Υπηρεσία που θα γνωμοδοτήσει .

 212. Ο/Η Μανώλη Μαρία λέει:

  Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας,
  Υπάρχει κάποια αρμόδια διεύθυνση στο υπουργείο υγείας που να μπορεί να απαντήσει επίσημα για τις διαστάσεις τις πισίνας και το συγκεκριμένο σημείο του νόμου;
  Ευχαριστώ πολύ

 213. Καλημέρα

  συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά βρισκόμουν στην Αθήνα για Υπηρεσιακούς λόγους την περασμένη εβδομάδα .
  Διεύθυνση Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος
  Ταχ. Δ/νση : Αριστοτέλους 17
  Ταχ. Κώδικας : 10433 Αθήνα
  Τηλέφωνο : 2132161352

 214. Ο/Η Μανώλη Μαρία λέει:

  Σας ευχαριστώ πολύ

 215. Ο/Η Maria λέει:

  Καλησπέρα σας
  Ενδιαφέρομαι, για εργαστηριο ζυμαρικων-μαρμελάδων στο πίσω μερος και μπροστά πώληση. Από που αρχίζω?
  Τι πρεπει να εχει το εργαστηριο? υπαρχουν καποια βασικα?
  Σας ευχαριστω εκ των προτερων

 216. Καλημέρα

  θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε από την Δ/νση Ανάπτυξης της Περιφέρειας που ανήκετε

 217. Ο/Η GIANNIS λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΥΝΧΑΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ..
  ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΨΑΧΝΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΑΚΡΗ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ.
  ΕΧΩ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ.
  ΤΩΡΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΟΙΚΙΜΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΟΓΗ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ( ΑΠΑΚΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ Κ.Τ.Λ) ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΠΑΣΤΡΟΥΜΑ,,, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΑΔΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ Ή ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΑΣ.. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΗΛΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ LINK ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ…

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ..
  ANOUSAKIS GIANNIS

 218. Ο/Η Άρτεμις Σαββίδου λέει:

  Καλημέρα κ. Παπαδάκη,
  είμαι μηχανικός,πελάτης μου θέλει να λειτουργήσει στην Ελλάδα επιχείρηση τύπου street food (όπως στο Εξωτερικό ) σε ιδιωτικό χώρο-οικόπεδο.Μήπως γνωρίζετε τι είδους αδειοδότηση πρέπει να πάρει και εάν υπάρχουν προδιαγραφές ,ποιες είναι.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας
  Α. Σαββίδου

 219. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Καλημέρα σας Κ. Παπαδάκη και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε και την βοήθεια που μας προσφέρεται. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής και ελπίζω να γράφω στο σωστό σημείο του ιστολογίου σας. Θέλουμε μαζί με τον συνέταιρο μου να ανοίξουμε μια επιχείρηση που θα ασχολείται με την χονδρική πώληση ειδών περιπτέρου – Ζαχαρώδη – Ψιλικά (χαρτάκια, φιλτράκια, σοκολάτες, πατατάκια, αναψυκτικά κ.α τυποποιημένα προϊόντα) η πώληση θα είναι αποκλειστικά και μόνο χονδρική και σε σημεία μικρής λιανικής. Μπορούμε από πλευράς υγειονομικού να έχουμε έδρα σε ιδιώκτητο κτίριο; (πολυκατοικία) και σε διαμέρισμα στο ισόγειο το οποίο θα είναι αποκλειστικά για αυτήν την χρήση με το ένα δωμάτιο να είναι τα γραφεία και το άλλο η αποθήκη;

  Δηλαδή μπορεί ο χώρος να μην είναι δηλωμένος επαγγελματικός εξαρχής;
  Γίνετε να εκδοθεί άδεια για την συγκεκριμένη χρήση σε διαμέρισμα ισογείου σε ιδιόκτητη πολυκατοικία;

 220. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Καλημέρα σας Κ. Παπαδάκη και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε και την βοήθεια που μας προσφέρεται. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής και ελπίζω να γράφω στο σωστό σημείο του ιστολογίου σας. Θέλουμε μαζί με τον συνέταιρο μου να ανοίξουμε μια επιχείρηση που θα ασχολείται με την χονδρική πώληση ειδών περιπτέρου – Ζαχαρώδη – Ψιλικά (χαρτάκια, φιλτράκια, σοκολάτες, πατατάκια, αναψυκτικά κ.α τυποποιημένα προϊόντα) η πώληση θα είναι αποκλειστικά και μόνο χονδρική και σε σημεία μικρής λιανικής. Μπορούμε από πλευράς υγειονομικού να έχουμε έδρα σε ιδιώκτητο κτίριο; (πολυκατοικία) και σε διαμέρισμα στο ισόγειο το οποίο θα είναι αποκλειστικά για αυτήν την χρήση με το ένα δωμάτιο να είναι τα γραφεία και το άλλο η αποθήκη;

 221. Ο/Η Αλεξάνδρα λέει:

  Κ. Παπαδάκη διάβασα παραπάνω σε κάποιο σχόλιο ότι το πτυχίο ζαχαροπλάστη δεν είναι απαραίτητο για να λειτουργεί ένα ζαχαροπλαστείο με παρασκευαστήριο,τουλάχιστον από υγειονομικής άποψης…
  μήπως μπορώ να μάθω κάτι πιο συγκεκριμένο…χρειάζεται ένα τέτοιο πτυχίο για ένα τέτοιου είδους κατάστημα?μπορεί να ανοίξει οποιοσδήποτε ζαχαροπλαστείο και να παρασκευάζει γλυκά σύμφωνα με αυτά που γνωρίζει ο ίδιος?
  θα εκτιμούσα πολύ την απάντησή σας
  ευχαριστώ εκ των προτέρων

 222. Καλημέρα

  ζητώ συγγνώμη αλλά δεν κατόρθωσα να σας απαντήσω εξαιτίας συμμετοχής μου σε σεμινάριο εκτός έδρας .

  δυστυχώς αυτό που ζητάτε είναι αρμοδιότητα της Κτηνιατρικής και επειδή δεν γνωρίζω όλη την νομοθεσία μπορεί να κάνω λάθος . Η τελευταία διάταξη σχετικά με τα παρασκευαστήρια είναι η Αριθμ. 464/92592 Ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας παρασκευαστηρίου καταστημάτων λιανικής πώλησης κρεάτων.

 223. Καλημέρα

  ζητώ συγγνώμη αλλά δεν κατόρθωσα να σας απαντήσω εξαιτίας συμμετοχής μου σε σεμινάριο εκτός έδρας .

  Δυστυχώς δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο στην υγειονομική νομοθεσία .. τουλάχιστον όσο αφορά την μόνιμη εγκατάσταση εκεί (προβλέπεται σε πανηγύρια λαϊκές κλπ ) . Επομένως είτε κινητή καντίνα είτε κατασκευή που θα χαρακτηριστεί ως κυρίας χρήσεως .. δεν ξέρω αν αυτό αλλάξει στην νέα διάταξη που θα βγει .

 224. Καλημέρα

  ζητώ συγγνώμη αλλά δεν κατόρθωσα να σας απαντήσω εξαιτίας συμμετοχής μου σε σεμινάριο εκτός έδρας .

  Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία :Οι χώροι όπου στεγάζονται οι επιχειρήσεις αποθήκευσης πρέπει να τηρούν τους όρους υγιεινής που απαιτούνται για τον τομέα δραστηριότητας και το είδος του τροφίμου που διαχειρίζονται.Στην παλαιότερη νομοθεσία απαιτούνταν οι αποθήκες απλά να είναι μόνιμης κατασκευής (από λιθοδομή, πλινθοδομή, μπετόν κ.τ.ομ.), θα αερίζονται πλήρως και θα φωτίζονται επαρκώς και δεν θα έχουν υγρασία.. Πέρα από αυτό πρέπει να ρωτήσετε και στο Δήμο για το αν επιτρέπεται στην συγκεκριμένη περιοχή από πλευράς ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ η χονδρική πώληση

 225. Καλημέρα

  ζητώ συγγνώμη αλλά δεν κατόρθωσα να σας απαντήσω εξαιτίας συμμετοχής μου σε σεμινάριο εκτός έδρας .

 226. Καλημέρα

  όπως έχω γράψει εγώ δεν γνωρίζω όλες τις άλλες νομοθεσίες που είναι πολλές … εδώ προσπαθούμε όλοι να ξεκαθαρίσουμε τις διατάξεις που μας αφορούν από υγειονομικής πλευράς . Ξαναλέω ότι από υγειονομικής νομοθεσίας δεν γνωρίζω να απαιτείται κάτι τέτοιο . ΑΝ επίσης αυτό ήταν προϋπόθεση άλλης Υπηρεσίας πιθανά θα το γνώριζα από εμπειρία όμως ούτε κάτι τέτοιο έχω ακούσει …..

 227. Ο/Η Άρτεμις Σαββίδου λέει:

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

 228. Ο/Η χρηστος λέει:

  καλημέρα κ. Παπαδάκη. είμαι αστυνομικός και συναντάμε πολλά προβλήματα στη δουλειά μας. με τη νέα υ.δ/ξη (96967/12) προκύπτουν ερωτήματα: π.χ. εάν βάλει (πολίτης) σε δικό του χώρο, υπαίθριο, στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργανώνει, μουσική( είτε ζωντανή, είτε με μηχανήματα) και υπάρχει όχληση στις 03.00 το πρωί, ο αστυνομικός θα διαπιστώσει παράβαση διατάραξης κοινής ησυχίας (α.δ. 3/96)- πταίσμα, ή θα θεωρηθεί ότι άνοιξε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος( π.χ. open-bar) και λειτουργεί άνευ αδείας λειτουργίας, οπότε είναι Πλη/μα (μήνυση ή αυτόφωρο) συν την παράβαση για διατάραξη. ευχαριστώ πάρα πολύ και αναμένω απάντησή σας.

 229. Καλημέρα

  η αλήθεια είναι ότι έχουμε διάφορα προβλήματα που προκύπτουν από κάποιες ασάφειες στην νομοθεσία αλλά πιστεύω θα διορθωθούν .
  Πέρα από την Υ.Α. Υ1γ/Γ.Π/ οικ. 96967/8-10-2012 (ΦΕΚ 2718, τ.β΄, 8-10-2012) υπάρχει και η ειδική νομοθεσία για την μουσική Υ.Α. Α5/3010/1985 – Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας από θορύβους μουσικής των Κέντρων διασκέδασης και λοιπών Καταστημάτων .
  Τώρα υπάρχουν πολλές υποπεριπτώσεις όπως
  Αν διαθέτει άδεια χρήσης μουσικής για το κατάστημα τότε το να έχει ηχεία σε παρακείμενο χώρο είναι ουσιώδης τροποποίηση και επομένως ανάκληση της άδειας
  Αν δεν διαθέτει καθόλου άδεια τότε πάλι πρόκειται για ουσιώδη τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης (κλειστός χώρο )
  Το μόνο που νομιμοποιεί την ενέργεια αυτή είναι να έχει άδεια μουσικών οργάνων σε εξωτερικό χώρο

  Αν τέλος κάποιος χωρίς υφιστάμενη επιχείρηση κάνει κάτι τέτοιο τότε αυτή η δραστηριότητα απαιτεί καταρχήν αδειοδότηση της επιχείρησης πχ υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων και στην συνέχεια να εφοδιαστεί και με άδεια χρήσης μουσικών οργάνων . Αν δεν διαθέτει κάτι από αυτά κλεινει αυτεπάγγελτα από το Δήμο σύμφωνα με τον Νόμο 2520/40 άρθρο 10 παράγραφος 4

 230. Ο/Η mtopak λέει:

  Καλησπερα και συγχαρητηρια για την σημαντικη συμβολη σας στην ορθη ενημερωση επι θεματων δημοσιας υγειας και υγιεινης. Θα ηθελα να ρωτησω το εξης: Στην περιπτωση αντικαταστασης αδειας υγειονομικου ενδιαφεροντος λογω αλλαγης διαχειριστη της επιχειρησης πρεπει να τηρουνται ολες οι προυποθεσεις των νεων διαταξεων που αναφερονται σε εκδοση νεας αδειας η αντικαταστασης λογω επεκτασης η μεταφορας; Η νεα νομοθεσια δεν το διευκρινιζει. Κατι τετοιο θα λειτουργουσε σε βαρος μιας επιχειρησης που πχ λειτουργει εδω και 20 ετη και χρειαζεται να αντικατασταθει η αδεια λογω αποχωρησης του διαχειριστη που συνταξιοδοτειται.

  Σας ευχαριστω εκ των προτερων

 231. Καλημέρα

  η σχετική νομοθεσία είναι ξεκάθαρη Υ.Α. ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/31600/2013 ΦΕΚ 3106 Β 9-12-2013 – Απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Θεάτρου και Κινηματογράφου Άρθρο 3
  Διαδικασία και δικαιολογητικά για την αντικατάσταση
  της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος
  Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

 232. Ο/Η mtopak λέει:

  Σας ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση. Η ερωτηση πιο συγκεκριμενα ειναι εαν μια τετοια περιπτωση αντικαταστασης υποκειται σε ελεγχο απο την υγειονομικη υπηρεσια και αν πρεπει να πληρουνται οι νεες προυποθεσεις που οριζονται στη νομοθεσια (Εγκυκλιος 2) πχ για τα αποχωρητηρια κλπ. Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

 233. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά

  δεν μπορώ να βρω την προηγούμενη ερώτησή σας .. μπορείτε να την επαναλάβετε ?

 234. Ο/Η mtopak λέει:

  Καλημερα και χρονια πολλα! Υγεια και ευημερια σε εσας και τους ανθρωπους σας, Η προηγουμενη ερωτηση μου ηταν «Στην περιπτωση αντικαταστασης αδειας υγειονομικου ενδιαφεροντος λογω αλλαγης διαχειριστη της επιχειρησης πρεπει να τηρουνται ολες οι προυποθεσεις των νεων διαταξεων που αναφερονται σε εκδοση νεας αδειας η αντικαταστασης λογω επεκτασης η μεταφορας; Η νεα νομοθεσια δεν το διευκρινιζει. Κατι τετοιο θα λειτουργουσε σε βαρος μιας επιχειρησης που πχ λειτουργει εδω και 20 ετη και χρειαζεται να αντικατασταθει η αδεια λογω αποχωρησης του διαχειριστη που συνταξιοδοτειται.» Με την ερωτηση την δευτερη εξειδικευσα περισσοτερο το ερωτημα αυτο. Συγκεκριμενα, για μια αδεια απο το 1998 εκδοθεισα, η οποια αντικαθισταται λογω αλλαγης διαχειριστη ενοψει συνταξιοδοτησης, πρεπει να γινουν αλλαγες για να πληρουται η νεα νομοθεσια (Εγκυκλιος 2) πχ αποχωρητηρια κλπ, σαν να επροκειτο για νεα αδεια λειτουργιας;;
  Σας ευχαριστω εκ των προτερων

 235. Ο/Η Dimitris Vamvourellis λέει:

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το εγχείρημά σας γιατί όλοι μας ή τουλάχιστον οι περισσότεροι θέλουμε να είμαστε απολύτως νόμιμοι αλλά αν δεν μας δώσει κάποιος ειδικός κατευθύνσεις δεν είναι εύκολο λόγω των πάρα πολλών κανονισμών, των θολών σημείων που έχουν κάποιοι αλλά και των συνεχών μεταβολών τους! Θα ήθελα να μάθω αν σε κατάστημα με άδεια λιανικής πώλησης τροφίμων (παντοπωλείο), επιτρέπεται να πωλούνται ψωμί και πρόχειρα σάντουιτς, μπαγκέτες κλπ που δεν παρασκευάζονται στο κατάστημα αλλά αγοράζονται χονδρική ή λιανική από αλλού και μεταπωλούνται. Επίσης επιτρέπεται η μεταφορά γαλακτομικών χωρίς ψυγείο? Πχ από το πρακτορείο στο κατάστημα ή σε παράδοση? Για μισή – μία ώρα περίπου εκτός ψυγείου δηλαδή.

  Ευχαριστώ πολύ!

 236. Καλημέρα

  ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση στον χρόνο απάντησης αλλά αδυνατούσα λόγω φόρτου εργασίας και επιμορφωτικών υποχρεώσεων ,

  Θα αρχίσω από το εύκολο :το γάλα πρέπει να διατηρείται σε ψυγείο κατά την διακίνησή του ώστε να μην διαταράσσεται η ψυκτική αλυσίδα του , ενώ σε αντίθετη περίπτωση, να χρησιμοποιούνται ισόθερμα μέσα μεταφοράς για διαδρομές μικρότερες των 2 ωρών . Για το ψωμί απαιτείται η άδεια πώλησης άρτου ενώ τα παντοπωλεία μπορούν να πωλούν μόνο συσκευασμένα σάντουιτς (διαθέτουν επισήμανση και προέρχονται από αδειοδοτημένη επιχείρηση )

 237. Καλημέρα

  ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση στον χρόνο απάντησης αλλά αδυνατούσα λόγω φόρτου εργασίας και επιμορφωτικών υποχρεώσεων ,

  η νέα νομοθεσία είναι ξεκάθαρη από πλευράς ήδη λειτουργούντων επιχειρήσεων :

  Οι επιχειρήσεις τροφίμων ή/και ποτών, που βρίσκο­νται σε λειτουργία κατά την έναρξη ισχύος της παρού­σας, υπόκεινται γενικά στους όρους της, οι δε φορείς εκμεταλλεύσεως τους οφείλουν να προσαρμόσουν τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στους ανωτέρω όρους, πλην εκείνων που απαιτούν κτιριακές μετατροπές, οπό­τε θα εκτελεσθούν μόνον οι εφικτές βελτιώσεις.

  2. Για την κατά τα ανωτέρω προσαρμογή των εγκα­ταστάσεων των επιχειρήσεων τροφίμων ή/και ποτών η Υγειονομική Υπηρεσία θα ορίσει εύλογη, για κάθε περίπτωση, προθεσμία, που θα αρχίζει από την ημερο­μηνία της διαπίστωσης των ελλείψεων, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.

  3. Κατά την εφαρμογή της παρούσας δεν θα θίγονται αποκτημένα νομίμως δικαιώματα επιχειρήσεων τροφί­μων και ποτών, τα οποία ιδρύθηκαν πριν από την ισχύ της παρούσας και λειτουργούν στο όνομα του ίδιου φορέα, όπως είναι ο μέγιστος αριθμός καθισμάτων, που είναι δυνατό να αναπτύσσονται στην αίθουσα πελατών των καταστημάτων της κατηγορίας «επιχειρήσεις μαζι­κής εστίασης και αναψυχής», ο οποίος έχει υπολογισθεί με βάση τις ισχύουσες κατά τη διαδικασία της έκδο­σης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας υγειονομικές διατάξεις.

 238. Ο/Η Eleni Meni λέει:

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ,
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΤΟ ΑΝΟΙΞΩ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.
  ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,
  ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΗ

 239. Ο/Η myrsini λέει:

  Είμαι νέα μηχανικός και μου ζήτησαν να βγάλω άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε μικρή τουριστική μονάδα 6 μόνο δωματίων. Ο ιδιοκτήτης θέλει να σερβίρει αναψυκτικά, καφέδες και πρωινά. Δεν υπάρχει κλειστός χώρος αλλά ένα ημιυπαίθριο κιόσκι στον κήπο στο οποίο έφτιαξε πάγκο με νεροχύτη. έχει υπαίθρια τραπέζια και ξαπλώστρες δίπλα σε πισίνα. Διαβάζοντας όλα αυτά διαπιστώνω ότι οποιοδήποτε κατάστημα χρειάζεται να έχει κλειστό χώρο. Κατάλαβα καλά ή υπάρχει καμία λύση? Χώρο για τουαλέτες μπορεί να δημιουργήσει αλλά δε θέλει να έχει κλειστό παρασκευαστήριο – κουζίνα. Μπορεί να είναι επιχείρηση «παρασκευής και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε προσωρινό χώρο» βάσει εγκυκλίου 6? Αν ναι πρέπει να έχει και τουαλέτες ή μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις τουαλέτες των δωματίων? Σκέφτεστε κάποιο άλλο τίτλο καταστήματος για αυτό που θέλει να κάνει?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 240. Ο/Η Mavridou Elenh λέει:

  ήθελα να με ενημερώσετε για την αγροτική οικοτεχνία.
  Είμαι αγρότης και ενδιαφέρομαι να κάνω μια μικρή μονάδα παραγωγής τουρσί .
  σύμφωναμε την ΚΥΑ «Καθορισμός των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης των μονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)». Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής: εφόσον παράγονται τρόφιμα θα πρέπει η έναρξη της επιχείρησης να γίνει σύμφωνα με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος? θα πρέπει δλδ για την έναρξη να απευθυνθώ στο υγειονομικό ? η πώληση των προιόντων γίνεται μόνο εντός νομού?

 241. Ο/Η transfolly λέει:

  καλησπέρα σας και καλή χρονιά! διαβάζοντας τη σελίδα σας και διακρίνοντας τη θέλησή σας να μοιραστείτε τη γνώση και την εμπειρία σας παίρνω το θάρρος να ρωτήσω για κάτι που με ενδιαφέρει και δεν γνωρίζω πώς να το προσεγγίσω γραφειοκρατικά καθώς προέρχομαι από τελείως διαφορετικό επαγγελματικό χώρο. Ενδιαφέρομαι να αποκτήσω καντίνα που θα παρασκευάζει smoothies με παγωμένο γιαούρτι και φρούτα. το προϊόν θα είναι μόνο αυτό. Από ποια υπηρεσία ξεκινώ για την άδεια και τι ισχύει σχετικά με τη νομοθεσία υγειονομικών θεμάτων?

 242. Ο/Η Petros Galiatsatos λέει:

  Καλησπέρα και χρόνια πολλά.
  Καλή χρονιά να έχουμε..
  Συγχαρητήρια για την σελίδα και τον κόπο που κάνετε έτσι ώστε να μας κρατάτε ενήμερους.
  Θα ήθελα να με πληροφορήσετε σχετικά με καφενείο – μεζεδοπωλείο, αν ειναι δυνατόν να γίνει η κουζίνα στο υπογειο. Το ισόγειο ειναι 55τμ, το υπογειο 70τμ και το πατάρι 22τμ.
  Στο πατάρο βρίσκονται οι τουαλέτες πελατών.
  Στο υπόγειο υπάρχουν ήδη αποδυτήρια προσωπικού και τοαλέτες προσωπικού.
  Με εκτίμηση,

  Πέτρος Κ. Γαλιατσάτος

 243. Καλημέρα Καλή Χρονιά !!!!!

  οι χώροι των παρασκευαστηρίων των ΚΥΕ πρέπει να βρίσκονται σε χώρους ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ. Αν στο υπόγειο που αναφέρετε μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι τουαλέτες και τα αποδυτήρια είναι οκ σε χώρους που δεν είναι ΚΧ

 244. Καλημέρα και Καλή Χρονιά !!!

  Καταρχήν από την στιγμή που μιλάμε για καντίνα πρέπει να μιλήσετε με τον Δήμο που δίνει τις άδειες πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου και στην συνέχεια στην Υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε προκειμένου να σας ενημερώσει για τις υγειονομικές απαιτήσεις.

  Σύμφωνα με τη νέα υγειονομική Διάταξη Υ1γ/Γ.Π/οικ.96967/2012(φεκ2718/τΒ/8-10-2012) στις
  επιχειρήσεις παρασκευής ή και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή και σε προσωρινούς
  χώρους εντάσσονται δραστηριότητες των παρακάτω κατηγοριών:

  Α.Καντίνες αυτοκινούμενες ή μη
  Β.Σκηνές, πάγκοι, περίπτερα, τροχήλατα οχήματα, σε εκθέσεις, αγορές, πανηγύρια,
  Πλατείες, κ.λ.π. – Πλανόδιοι – στάσιμοι μικροπωλητές.
  Α. Καντίνες
  Οι κινητές καντίνες αυτοκινούμενες ή μη είναι οχήματα αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα
  διασκευασμένα σε καταστήματα (κινητά καταστήματα) τα οποία σταθμεύουν προσωρινά
  σε χώρους όπως οδικοί κόμβοι, αρχαιολογικοί χώροι, ακτές, κ.λ.π., για την εξυπηρέτηση
  αποκλειστικά και μόνο περαστικών, λουομένων και γενικά ατόμων που επισκέπτονται τους
  χώρους αυτούς παρασκευάζοντας και διαθέτοντας υπαίθρια τρόφιμα και ποτά.
  Οι ανωτέρω κινητές καντίνες (οχήματα) από τη συγκρότησή τους δεν δύνανται να
  αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα, οι προδιαγραφές τους δε, ορίζονται από το Υπουργείο
  Μεταφορών και υπόκεινται στις Διατάξεις του Υπουργείου εμπορίου καθώς και στις
  Διατάξεις των αρμοδίων Υπουργείων ανάλογα με το χώρο στάθμευσης.
  Οι κινητές καντίνες κατατάσσονται σύμφωνα με το αρ.14 A,παρ. 3 της σχετικής (Α) στις
  επιχειρήσεις της κατηγορίας μαζικής εστίασης, υποκατηγορία επιχειρήσεις παρασκευής ή
  και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους και
  αδειοδοτούνται σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.
  Για την αδειοδότησή τους απαιτείται εκτός των άλλων και η χορήγηση βεβαίωσης
  καταλληλότητας από την Υγειονομική Υπηρεσία για την οποία θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να
  υποβάλλει αίτηση στην οποία θα αναφέρονται τα κάτωθι:
  – Ταξινόμηση του οχήματος (ρυμουλκούμενο ή αυτοκινούμενο, αριθμός πλαισίου, κ.λ.π).
  – Σχεδιάγραμμα κάτοψης της κινητής καντίνας – διάγραμμα ροής εις τριπλούν.
  – Τα προϊόντα (αναλυτικά τα τρόφιμα, ποτά ή και άλλα είδη) που επιθυμεί να προσφέρει.
  – Ο τρόπος υδροδότησης (δεξαμενή νερού, περιγραφή της, ή σύνδεση δικτύου. Κ.λ.π.)
  – Ο τρόπος διάθεσης αποβλήτων (δεξαμενή ακαθάρτων, περιγραφή της, ή σύνδεση
  δικτύου, κ.λ.π.)
  – Ο τρόπος ηλεκτροδότησης (γεννήτρια, σύνδεση με δίκτυο, περιγραφή, κ.λ.π.)
  – Που και πως δραστηριοποιείται.
  Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας.
  Η κατασκευή του οχήματος θα είναι από κατάλληλο ανθεκτικό και αδιαπότιστο υλικό, που
  επιδέχεται καθαρισμό και απολύμανση ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των
  τροφίμων και ποτών, να εμποδίζεται η επιμόλυνση από το περιβάλλον και να προστατεύονται τα
  τρόφιμα και ο εξοπλισμός από τη βροχή, την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, κ.λ.π.

  Είναι υποχρεωτική η ύπαρξη πάγκου εργασίας από κατάλληλο υλικό λείο και αδιαπότιστο χωρίς
  φθορές. Εκτός του πάγκου εργασίας θα υπάρχει και ανάλογος με τη φύση του προσφερόμενου
  προϊόντος εξοπλισμός, όπως φορητές επιφάνειες κοπής, σκεύη και εργαλεία, που θα
  διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
  Θα υπάρχουν κλειστές προθήκες (ερμάρια, ντουλάπια) για την προστασία των τροφίμων από
  έντομα και σκόνη.
  Πρέπει να εξασφαλίζεται, η επαρκής υποδομή (νεροχύτες, νερό, καθαριστικά) για τον επιτόπιο
  καθαρισμό και όπου απαιτείται η απολύμανση των εξαρτημάτων, των σκευών και των τμημάτων
  του εξοπλισμού που απαιτούν συχνό πλύσιμο (π.χ λαβίδες, μαχαίρια κ.λ.π).
  Θα διασφαλίζεται ότι οι πρώτες ύλες και τα προϊόντα που προσφέρονται, προέρχονται από
  νόμιμες επιχειρήσεις.
  Όλα τα τρόφιμα θα παρασκευάζονται (ψήσιμο, βράσιμο κ.λ.π) και θα προσφέρονται για άμεση
  κατανάλωση.
  Οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν σκεύη μιας χρήσης. Τα σκεύη μιας χρήσης για το σερβίρισμα
  ζεστών τροφίμων ή ροφημάτων .θα πρέπει να είναι κατάλληλα για τη χρήση αυτή.
  Πρέπει να υπάρχει επαρκής παροχή νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και δεξαμενή
  συγκέντρωσης υγρών αποβλήτων κ.λ.π.
  Θα εξασφαλίζεται παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ γεννήτρια, δίκτυο της ΔΕΗ κ.λ.π) ώστε
  τυχόν ευαλοίωτα τρόφιμα να διατηρούνται σε κατάλληλα ηλεκτρικά ψυγεία.
  Θα υπάρχουν θερμόμετρα σε όλα τα ψυγεία και τις καταψύξεις και θερμόμετρα χειρός για τον
  έλεγχο της θερμοκρασίας των ευαλλοίωτων πρώτων υλών

 245. Ο/Η Anastasios Arvanitis λέει:

  Καλημέρα σας,
  να σας μεταφέρω παρακαλώ και εγώ ένα ερώτημα….
  Ανοίγω ένα κατάστημα το οποίο θα λειτουργεί ως πλυντήριο-στεγνωτήριο ρούχων αυτοεξυπηρέτησης με κερματοδέκτη self service δηλαδή , επιφάνειας 51 τ.μ. Προσωπικό και εργαζόμενοι δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να έχω τουαλέτα? και εάν ναι υποχρεούμαι να έχω προθάλαμο?
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!!

 246. Ο/Η epoptesblog λέει:

  Καλησπέρα σας!

  Θα θέλαμε να ξέρουμε αν μπορεί να γίνει τοποθέτηση ταπετσαρίας στους τοίχους προθαλάμου αποχωρητηριων. Αν ναι, πρέπει να είναι αδιάβροχη?

  Ευχαριστούμε πολύ.

 247. Καλησπέρα

  Θεωρώ ότι ταπετσαρία δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό ειδικά σε τουαλέτα .. πέρα από αυτό για επίσημη απάντηση ρωτήστε στην υγειονομική υπηρεσία που ανήκετε.

 248. Ο/Η Helen Spanos λέει:

  Έχω ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος καφέ μπαρ στο οποίο και έχω άδεια λειτουργίας από τον οικείο Δήμο, παράλληλα νοικιάζω από τον Οργανισμό Λιμένος ένα χώρο απέναντι από το κατάστημα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων . Στον χώρο αυτό ο Οργανισμός μου επιτρέπει την τοποθέτηση πρόχειρης κατασκευής για την λειτουργία μπαρ. Θα ήθελα να ξέρω αν μπορεί να αδειοδοτηθεί το μπαρ για την παρασκευή καφέ. Αν μπορεί την άδεια θα είναι σαν επέκταση στην προηγούμενη ή νέα άδεια που θα έχει σαν αδειοδοτούσα αρχή τον Οργανισμό Λιμένος.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας που διάθετε για την ενημέρωση των πολιτών . Το παράδειγμά σας μακάρι να το ακολουθούσαν και άλλοι ….

 249. Καλημέρα

  αυτό που σίγουρα μπορείτε να κάνετε είναι με πρόσθετη πράξη να νομιμοποιήσετε την ανάπτυξη καθισμάτων σε αυτό το χώρο εφόσον υφίστανται οι υγειονομικές απαιτήσεις (επαρκές παρασκευαστήριο, αποχωρητήρια κλπ). Όμως η όποια κατασκευή άσχετα αν σας το επιτρέπει ο Φορέας διαχείρισης του χώρου πρέπει να ελεγχθεί από την υγειονομική Υπηρεσία σε θέματα όπως πολεοδομική νομιμότητα, χώρος κυρίας χρήσεως κλπ). Επομένως πριν την όποια σας επενδυτική κίνηση και κατασκευή μιλήστε με την αρμόδια υγειονομική Υπηρεσία.

 250. Ο/Η Γεώργιος Σιδηρόπουλος λέει:

  Kύριε Παπαδάκη καλησπέρα,
  έχω ένα ερώτημα σχετικά με τα διαγράμματα ροής σε χώρους ξενοδοχείων.
  Αρκετές λοιπόν φορές όσον αφορά τα κεντρικά εστιατόρια εξυπηρέτησης, οι κοπές (πχ κρεοπωλεία, χώροι επεξεργασίας λαχανικών κλπ), όπως και τα ζαχαροπλαστεία βρίσκονται σε χώρους υπογείων δηλ. χώρους που δεν είναι κύριας χρήσης.
  Είναι ρωτώ αυτό αποδεκτό αν τηρούνται οι όροι ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων?
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 251. Ο/Η Γεώργιος Σιδηρόπουλος λέει:

  Κύριε Παπαδάκη καλημέρα,

  Εχω στείλει ένα ερώτημα αλλά δεν το ανιχνεύω, επιτρέψτε μου να το επαναλάβω:
  Σε χώρους ξενοδοχείων πολλές φορές οι επεξεργασίες που αφορούν τις κεντρικές κουζίνες όπως πχ το τμήμα κρεάτων, ψαριών, λαχανικών κλπ που αφορά κυρίως κοπές και προετοιμασία των ωμών (όχι μαγέιρεμα), καθώς επίσης και οι χώροι ζαχαροπλαστείου βρίσκονται στο υπόγειο. Πρέπει να έιναι χώροι κύριας χρήσης ή οχι?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανταπόκριση

 252. Καλημέρα

  ναι έχετε δίκιο. Από εμπειρία αντίστοιχη που έχω, τις περισσότερες φορές τα Ξενοδοχεία λόγω φόρτου εργασίας επεκτείνουν χωροταξικά τα παρασκευαστήριά τους σε υπόγειους χώρους χωρίς αυτό όμως να έχει ελεγχθεί. Βέβαια σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία και του ΕΟΤ πληρώνοντας πρόστιμα τα νομιμοποιούν και επανέρχονται με νέα αιτήματα αδειοδότησης που από την στιγμή που πλέον βεβαιώνεται ότι πρόκειται για χώρο Κυρίας Χρήσεως και εφόσον φυσικά πληρούν και τις υπόλοιπες υγειονομικές απαιτήσεις λαμβάνουν νέα άδεια. Αν δεν το έχουν κάνει αυτό θεωρείται τροποποίηση των όρων λειτουργίας και ανακαλείται η άδειά τους.

 253. Ο/Η Γεώργιος Σιδηρόπουλος λέει:

  Για να γινουμε και περισσοτερο συγκεκριμενοι σε χωρους βοηθητικους ή μη κυριας χρησης επιτρεπεται μονο η αποθηκευση (ψυκτικοι, ξηρα κλπ). Ειναι ετσι;

  Ευχαριστω και παλι

 254. Ο/Η Γεώργιος Σιδηρόπουλος λέει:

  Είσαστε πολύ σαφής. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τις επεξηγήσεις!
  Να είστε πάντα καλά
  Με εκτίμηση

 255. Ο/Η Antonis Flamourakis λέει:

  Καλησπέρα,
  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω μια καφετέρια. Το κατάστημα που βρήκα είναι 35 τετραγωνικά. Οι εργαζόμενοι σε αυτό θα είναι 2. Μπορείτε να με ενημερώσετε αν είναι υποχρεωτικό να κάνω ξεχωριστό δωμάτιο αποδυτηρίων ή καλύπτομαι με 2 ερμάρια.
  Με εκτίμηση,

 256. Ο/Η Μάρκος Καπίρης λέει:

  Θα προλάβω τον αγαπητό συνάδελφο Αντώνη και θα απαντήσω εγώ κύριε Φλαμουράκη.
  Ηδη έχει απαντηθεί το ερώτημα αυτό και παραπάνω, όπου λέει οτι χρειάζεται ιδιαίτερος χώρος χωρίς να ορίζεται το εμβαδόν, μέσα στον οποίο κάθε εργαζόμενος θα έχει το ατομικό του ερμάριο, όμως θα προσθέσω και το εξής:
  Υποτίθεται οτι η ισχύουσα υγειονομική διάταξη (96967/2012) βγήκε σε εφαρμογή του 852/2004 ευρωπαϊκού κανονισμού. Εκεί κάπου γράφει αυτός ότι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα υπάρχουν αποδυτήρια «όπου αυτά είναι απαραίτητα».

  Ηρθε όμως ο αυστηρότερος και «εξυπνότερος» έλληνας νομοθέτης που έφτιαξε την 96967 και αφαίρεσε το «όπου είναι απαραίτητα» και τα καθιέρωσε παντού, για «αγνώστους» λόγους…… και δεν θέλω να κάνω δημοσίως υποθέσεις για τους λόγους αυτούς γιατί θα «μαλώσω» πάλι με τους «αυστηρούς» προστάτες της ….δημόσιας υγείας.

  Ομως αν δειτε στην σελίδα του Υπουργείου υγείας όπου ήταν πρόσφατα σε διαβούλευση η νέα διάταξη που θα αντικαταστήσει την 96967, το έχει κάπως διορθώσει, προτείνοντας μέχρι κάποιο αριθμό προσωπικού μόνο ερμάρια χωρίς ιδιαίτερο χώρο αποδυτηρίου. Αυτή η διάταξη θα δημοσιευθεί όμως σε άγνωστο χρόνο, και δεν ξέρουμε τελικά και αν θα διατηρηθεί η παράγραφος αυτή που δεν απαιτει χώρο αποδυτηρίου, αλλά μόνο ερμάρια.

  Κατά τη γνώμη μου, το καλύτερο είναι να μιλήσετε με τους επόπτες της διεύθυνσης υγείας στην οποία ανήκετε και οι οποίοι θα ελέγξουν το κατάστημά σας, ωστε να βρείτε μαζί την καλύτερη λύση για το κατάστημά σας. π.χ. τα αποδυτήρια, επειδή είναι βοηθητικός χώρος, θα μπορούσε να εμφανιστούν σε ενα υπόγειο, σε ενα πατάρι, κάτω από μια σκάλα κλπ……

 257. Ο/Η Γεώργιος Σιδηρόπουλος λέει:

  Καλημέρα σας,
  παρακαλώ επανέρχομαι με ένα ερώτημα ορθής πρακτικής. Συχνά σε χώρους εστίασης προσφέρονται έτοιμα κατεψυγμένα τρόφιμα πχ μπιφτέκι, παναρισμένα φιλέτα ωμά ή και έτοιμες μερίδες φαγητού οι οποίες είχαν παρασκευαστεί πλήρως και αποθηκεύτηκαν σε συνθήκες κατάψυξης. Η απόψυξη στους οδηγούς του ΕΦΕΤ περιγράφεται με τρεις ενδεδειγμένους τρόπους: με τρεχούμενο νερό, με χρήση μικροκυμάτων και εντός συντήρησης. Είναι αποδεκτός τρόπος το ψήσιμο (για τα ωμά) ή η αναθέρμανση για το έτοιμο φαγητό (σε >60οC) αμέσως μετά την κατάψυξη, δεδομένου ότι τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αλλοιώνονται αν υπάρξει ψύξη και μετά ψήσιμο ή αντίστοιχα αναθέρμανση? Και σε τι περιέκτες είναι ενδεδειγμένη η αποθήκευση στην κατάψυξη και ποιος ο κατάλληλος χρόνος χρήσης? Έχετε υπ’ όψιν βιβλιογραφικά δεδομένα που να αναφέρονται σε αυτά να μου υποδείξετε?
  Τελικά αρκετά τα ερωτήματα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις όποιες διευκρινήσεις
  Με εκτίμηση
  Παπαδημητρίου Δήμητρα

 258. Καλημέρα

  Εγχειρίδιο βασικής εκπαίδευσης ΕΦΕΤ:
  6.1.2 Σωστή απόψυξη των τροφίμων

  Οδηγίες για τη σωστή απόψυξη των τροφίμων
  • Ελέγχετε την θερμοκρασία απόψυξης. Αποψύχετε τα τρόφιμα σε ειδικούς θαλάμους απόψυξης, όπου αυτό είναι δυνατόν. Αν δεν υπάρχει ειδικός θάλαμος, χρησιμοποιείστε ψυγεία θερμοκρασίας 2-5 °C ή άφθονο, τρεχούμενο νερό θερμοκρασίας μικρότερης των 21 °C. Μην αποψύχετε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Ποτέ μην αποψύχετε τρόφιμα με ζεστό νερό.
  • Ακολουθείτε τις οδηγίες απόψυξης του παρασκευαστή των τροφίμων. Χρησιμοποιείτε τον φούρνο μικροκυμάτων για την απόψυξη, μόνον εφόσον υπάρχουν σχετικές οδηγίες από τον παρασκευαστή
  • Οργανώνετε σωστά την εργασία σας ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την απόψυξη των υλικών που χρειάζεστε
  • Μην μαγειρεύετε απευθείας μεγάλα τεμάχια κρέατος ή πουλερικά τα οποία δεν έχουν ξεπαγώσει πλήρως.
  • Χρησιμοποιείτε ξεχωριστούς χώρους για την απόψυξη των νωπών κρεάτων/ πουλερικών.
  • Χρησιμοποιείτε αμέσως ή τοποθετήστε στο ψυγείο τα τρόφιμα που αποψύχθηκαν.
  • Ποτέ μην καταψύχετε ξανά τρόφιμα τα οποία έχουν αποψυχθεί.
  • Προσοχή στις επιμολύνσεις! Όταν αποψύχετε τις καταψυγμένες πρώτες ύλες στο ψυγείο (1 °C έως 5 °C), τοποθετείστε τις σε κατάλληλα δοχεία Ξεπαγώνετε τα τρόφιμα μέσα σε περιέκτες, και τοποθετήστε τους στα κάτω ράφια, ώστε τα υγρά τους να μην στάζουν και μολύνουν τα άλλα τρόφιμα .
  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά τους χώρους απόψυξης.

  8.1.3 Οδηγίες για διατήρηση στην κατάψυξη
  Όταν ένα τρόφιμο πρέπει να διατηρηθεί σε κατάψυξη, η θερμοκρασία του χώρου κατάψυξης πρέπει να είναι μικρότερη των –18 °C. Για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητά του λόγω της κατάψυξης, το τρόφιμο πρέπει να βρίσκεται σε περιέκτη ή να είναι κατάλληλα καλυμμένο. Είναι σημαντική η αναγραφή της ημερομηνίας κατάψυξης τους προϊόντος ώστε αυτά που καταψύχθηκαν πρώτα να καταναλωθούν πρώτα.
  Τα παγωτά στις προθήκες πώλησης, πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μικρότερη των –20 °C. Στις περιπτώσεις που το παγωτό σερβίρεται, για άμεση κατανάλωση μπορεί να έχει θερμοκρασία -14 °C.

  Βιβλιογραφικά δεδομένα υπάρχουν πολλά πχ United States Department of Agriculture
  Food Safety and Inspection Service

  The Big Thaw — Safe Defrosting Methods

  As soon as raw or cooked meat, poultry or egg products begin to thaw and become warmer than 40 °F, bacteria that may have been present before freezing can begin to multiply.

  Perishable foods should never be thawed on the counter or in hot water and must not be left at room temperature for more than two hours. There are safe ways to thaw food: in the refrigerator, in cold water, and in the microwave.

  Refrigerator Thawing

  Planning ahead is the key because a large frozen turkey requires at least 24 hours for every 5 pounds.
  Small amounts of frozen food — such as a pound of ground meat or boneless chicken breasts — require a full day to thaw
  Food will take longer to thaw in a refrigerator set at 35 °F than one set at 40 °F.
  After thawing in the refrigerator, items such as ground meat, stew meat, poultry, seafood, should remain safe and good quality for an additional day or two before cooking.
  Red meat cuts (such as beef, pork or lamb roasts, chops and steaks) should remain safe and good quality 3 to 5 days.
  Food thawed in the refrigerator can be refrozen without cooking, although there may be some loss of quality.

  Cold Water Thawing

  This method is faster than refrigerator thawing but requires more attention.
  The food must be in a leak-proof package or plastic bag. If the bag leaks, bacteria from the air or surrounding environment could be introduced into the food. Also, the meat tissue may absorb water, resulting in a watery product.
  The bag should be submerged in cold tap water, changing the water every 30 minutes so it continues to thaw.
  Small packages of meat, poultry or seafood — about a pound — may thaw in 1 hour or less.
  A 3-to 4-pound package may take 2 to 3 hours. For whole turkeys, estimate about 30 minutes per pound.
  Once thawed food must be cooked immediately. Foods thawed by the cold water method should be cooked before refreezing.

  Microwave Thawing

  After thawing in the microwave, always cook immediately, whether microwave cooking, by conventional oven, or grilling.
  Holding partially cooked food is not recommended because any bacteria present wouldn’t have been destroyed and, indeed, the food may have reached optimal temperatures for bacteria to grow.
  Foods thawed in the microwave should be cooked before refreezing.
  Also, never thaw foods in a garage, basement, car, dishwasher or plastic garbage bag; out on the kitchen counter, outdoors or on the porch. These methods can leave your foods unsafe to eat.
  Cooking Without Thawing

  It is safe to cook foods from the frozen state.
  The cooking will take approximately 50% longer than the recommended time for fully thawed or fresh meat and poultry.

  Remember: Even though the center of the package may still be frozen as it thaws on the counter, the outer layer of the food could be in the «Danger Zone,» between 40 and 140 °F — temperatures where bacteria multiply rapidly.

 259. Ο/Η Georgia Kotsoy λέει:

  Καλησπέρα σας κύριε Παπαδάκη. Διατηρώ μια καντίνα από το 2010 υπαίθριου στάσιμου εμπορίου τύπου Β σε μια παραθαλάσσια περιοχή. Η περιοχή αυτή έχει λιγότερους από 20 κατοίκους και δεν υπάρχει κανένα μαγαζί μαζικής εστίασης (το κοντινότερο είναι στα 11 χιλιόμετρα). Θα ήθελα να σας ρωτήσω με ποιον τρόπο μπορώ να ηλεκτροδοτηθώ νόμιμα, ποιος θα μου δώσει την άδεια ηλεκτροδότησης και αν υπάρχει κάποιος νόμος που να με καλύπτει πλήρως. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 260. Καλησπέρα

  το ερώτημά σας δυστυχώς δεν αφορά υγειονομικά θέματα και δεν γνωρίζω να σας απαντήσω. Παλαιότερα είχα παρόμοιο ερώτημα από Σαντορίνη όπου συνάδελφός σας ταλαιπωρήθηκε αρκετά και αν θυμάμαι καλά κατέληξε σε γεννήτριες.

 261. Ο/Η ploutarchos karadimos λέει:

  Μεταφορά- επεξεργασία- εναπόθεση των πτηνό- κτηνοτροφικών απόβλητων (κοπριές).

  Κύριε Παπαδάκη
  Δεν γνωρίζω την σχετική νομοθεσία ,για την μεταφορά- επεξεργασία- εναπόθεση των πτηνό- κτηνοτροφικών απόβλητων (κοπριές). Επειδή πολλοί καλλιεργητές εναποθέτουν και αναμιγνύουν με το καλλιεργούμενο έδαφος τα ως άνω ανεπεξέργαστα πτηνό-κτηνοτροφικά απόβλητα-λύματα σε αντικατάσταση φυσικών λιπασμάτων κυρίως για την καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας.
  Το αποτέλεσμα είναι η αφόρητη δυσωδία σε απόσταση χιλιόμετρων και μάλιστα σε γειτνιάζοντες κατοικούμενες περιοχές ,πέραν των μολύνσεων των επιφανειακών και ρεόντων υδάτων για την άρδευση των καλλιεργειών , επί πλέον αποτελούν και σοβαρότατους κινδύνους για την γειτονική ύδρευση των οικισμών ,Αφού οι κοπριές αυτές περιέχουν πτώματα πτηνών και ζωών που σήπονται , αλλά και φάρμακα κυρίως αντιβιοτικά που χορηγούνται στους πληθυσμούς των πτηνό-κτηνοτροφικών μονάδων
  Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν με πληροφορούσατε και έμενα και άλλους ενδιαφερόμενους σχετικά με τα τα ισχύοντα για το ως άνω θέμα
  Ευχαριστώ
  Πλούταρχος Ε. Καραδήμος

 262. Καλημέρα

  με τις αλλαγές που έχουν γίνει στην νομοθεσία, οι Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας δεν έχουν πλέον αρμοδιότητα να ελέγχουν και εγκρίνουν μελέτες διάθεσης αποβλήτων όπως γίνονταν στο παρελθόν και όπου θέματα όπως αναφέρετε δεν ήταν αποδεκτά. Η στερεά κόπρος πρέπει να συγκεντρώνεται σε ειδικό χώρο ώστε να συλλέγονται στραγγίσματα . Ακολουθεί η χώνευσή της και μετά διαθέτεται για λίπανση σε καλλιέργειες.

 263. Ο/Η JMS SUPER λέει:

  Κύριε Παπαδάκη πως μπορώ να έχω επίσημη θέση για το τι θεωρείται πρόχειρο γεύμα σε ένα Αναψυκτηριο; ο νομοσ είναι ασαφησ και γενικός λέγοντας πωσ πρόχειρο γεύμα είναι άυτο που δεν απαιτεί ιδιαίτερη επεξεργασία. . Πχ πρόχειρο γεύμα είναι τα εξής : προψημενα μπιφτεκια κατεψυγμένα, προτηγανισμενες πατάτες, κατεψυγμενη πίτσα κλπ γεύματα που απαιτούν μόνο ψήσιμο και καμιά επεξεργασία;; επίσης τα νώπα κρέατα που μόνο ψηνονται είναι πρόχειρο γεύμα;;; τα μακαρόνια που μόνο βραζονται και βάζουμε έτοιμη συσκευασμενη σάλτσα;

 264. Ο/Η Konstantinidis Apostolos λέει:

  Καλησπέρα σας κύριε Παπαδάκη, μπορώ να έχω την νομοθεσία η οποία καταγράφει τα ανάλογα τμ των τμημάτων που πρέπει να υπάρχουν για μια μονάδα παραγωγής μαγειρευτού φαγητού?

 265. Σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία δεν προβλέπονται ελάχιστα τετραγωνικά. Επίσης αν μιλάμε για catering πρέπει να απευθυνθείτε και στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας που ανήκετε
  ΥΑ Υ1γ/Γ.Π/οικ. 47829/21-06-2017 (ΦΕΚ 2161/τ.Β’/23-06-2017) ΑΡΘΡΟ 11
  ΑΡΘΡΟ 11 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι

  Επιχειρήσεις Παρασκευής ή & Συσκευασίας.

  Οι επιχειρήσεις του παρόντος άρθρου, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 2 της παρούσας πρέπει να διαθέτουν τους παρακάτω αναφερόμενους χώρους και εξοπλισμό:

  Α. Επιχειρήσεις παρασκευής.

  1) Χώροι

  α. Χώρος παραλαβής και αποθήκευσης πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας.

  Η κατασκευή και ο εξοπλισμός της αποθήκης να διασφαλίζει την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

  Όπου απαιτούνται ψυκτικοί θάλαμοι να είναι επαρκούς χωρητικότητας με δυνατότητα παρακολούθησης θερμοκρασιών και σε εφαρμογή των όρων και προϋποθέσεων του κώδικα τροφίμων κα ποτών. Οι περιέκτες τροφίμων για την φύλαξη χύδην πρώτων υλών πρέπει να τηρούν της εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.

  Να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για τον αερισμό και την τήρηση κατάλληλης θερμοκρασίας και υγρασίας στον χώρο της αποθήκης, με μηχανολογικό εξοπλισμό, όπου απαιτείται,

  Όλες οι πρώτες ύλες θα προέρχονται από αξιόπιστους προμηθευτές σύμφωνα με τον Ε.Κ 852/2004 και τους αντίστοιχους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής.

  Θα πρέπει να προβλέπεται ιδιαίτερος χώρος για την τοποθέτηση των προϊόντων που προορίζονται για επιστροφή, καταστροφή κλπ κατά τρόπο ώστε να μην επηρεάζονται τα ασφαλή τρόφιμα. Στο χώρο αυτό θα υπάρχει ανάλογη σήμανση .

  Απαγορεύεται η αποθήκευση μη ασφαλών, επιβλαβών για την υγεία τροφίμων με ασφαλή τρόφιμα και αυτά θα απομακρύνονται το ταχύτερο δυνατό από την εγκατάσταση . Μέχρι την απομάκρυνση μπορούν να διατηρούνται σε απομονωμένο χώρο κατά τρόπο ώστε να μην είναι δυνατό να επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα τα ασφαλή τρόφιμα.

  β. Χώρος παρασκευής και επεξεργασίας.

  Ο εξοπλισμός στο χώρο παρασκευής και επεξεργασίας θα είναι από κατάλληλο και υγειονομικά αποδεκτό υλικό. Ειδικά ο εξοπλισμός που προβλέπεται να έρχεται σε επαφή με τρόφιμα πρέπει να είναι από υλικό κατάλληλο για τρόφιμα κατά τις ισχύουσες Εθνικές και Ενωσιακές διατάξεις

  Να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για τον αερισμό του χώρου και όπου αυτός γίνεται με ανοίγματα (παράθυρα, πόρτες κ.λπ.) σε αυτά θα τοποθετείται κατάλληλο προστατευτικό πλέγμα για να μπορούν να καθαρίζονται .

  Στο χώρο αυτό να υπάρχει νιπτήρας με ποδοκίνητο ή αυτοματοποιημένο σύστημα για το πλύσιμο των χεριών του προσωπικού.

  Η διασταυρούμενη επιμόλυνση πρέπει να αποφεύγεται με βάση τους κανόνες ορθής υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής.

  Ο χώρος παρασκευής και επεξεργασίας να είναι επαρκής προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφαλής παραγωγή των τροφίμων.

  Η προετοιμασία των επεξεργασμένων και των ανεπεξέργαστων προϊόντων θα γίνεται σε σαφώς διαχωρισμένο χώρο από τον χώρο όπου γίνεται η θερμική επεξεργασία ή η τυποποίηση.

  Θα υπάρχει ο ανάλογος σε σχέση με τους εκτελούμενους χειρισμούς και τη δυναμικότητα της επιχείρησης αριθμός πάγκων εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται ο υγιεινός χειρισμός και ο αποκλεισμός τυχόν διασταυρούμενης επιμόλυνσης των τροφίμων.

  Η μεριδοποίηση προϊόντων πρέπει να γίνεται σε ιδιαίτερο, σαφώς διαχωρισμένο χώρο της επιχείρησης εκτός των περιπτώσεων που από το διάγραμμα ροής προκύπτει ότι μπορεί να γίνεται σε νοητά διαχωρισμένο χώρο του χώρου παρασκευής και επεξεργασίας.

  Στις επιχειρήσεις του παρόντος άρθρου που παράγουν τυποποιημένα προϊόντα θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος για την τυποποίηση.

  Ο χώρος τυποποίησης θα περιλαμβάνει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα μηχανικά μέσα για την ρύθμιση κατάλληλων συνθηκών περιβάλλοντος, με σκοπό την διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων.

  γ. Χώρος πλύσεως σκευών/τροφίμων.

  Ο χώρος πλύσης των σκευών καθώς και των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των εργασιών θα είναι ανάλογος και κατάλληλος ώστε να επιτυγχάνεται ο αποτελεσματικός καθαρισμός και η απολύμανση τους, ενώ η χωροθέτηση του εν λόγω χώρου θα πρέπει να συμβάλλει στην αποφυγή του κινδύνου της διασταυρούμενης επιμόλυνσης των τροφίμων. Όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούνται θα φυλάσσονται μετά τον καθαρισμό τους σε κλειστές προθήκες ή σε κατάλληλα ράφια.

  Για την πλύση τροφίμων θα πρέπει να υπάρχει ένα τουλάχιστον διπλό βαθύ σύστημα νεροχυτών. Αντίστοιχα για τη πλύση σκευών πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα διπλό βαθύ σύστημα νεροχυτών ή ένας βαθύς νεροχύτης και πλυντήριο.

  δ. Χώρος αποθήκης ετοίμων προϊόντων: Όταν η αποθήκευση αφορά συσκευασμένα τρόφιμα (αποθήκη μονάδας επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων) οι απαιτήσεις είναι οι ίδιες με αυτές που περιγράφονται στις αποθήκες. Σε κάθε άλλη περίπτωση στον χώρο αυτό θα υπάρχουν ράφια, κλειστές προθήκες και ψυκτικοί θάλαμοι όπου αυτοί απαιτούνται.

  Αν από το διάγραμμα ροής προβλέπεται θερμή διατήρηση των τροφίμων μέχρι την διάθεση στον πελάτη τότε θα πρέπει να υπάρχει επαρκής υποδομή αποτελούμενη από θερμοθαλάμους, ή άλλη θερμαινόμενη συσκευή. Αυτές οι συσκευές θα πρέπει να έχουν ικανότητα συνεχούς διατήρησης του εσωτερικού των τροφίμων σε θερμοκρασία ανώτερη των 60ο C ανάλογα με το είδος του τροφίμου, ο αριθμός και η χωρητικότητα τους θα είναι ανάλογης δυναμικότητας.

  Οι χώροι, τα μέσα και οι συσκευές αποθήκευσης τελικών προϊόντων θα είναι διαφορετικά από τους χώρους αποθήκευσης πρώτων και ενδιάμεσων υλών.

  Θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για τον αερισμό και τον φωτισμό του χώρου με μηχανολογικό εξοπλισμό, όπου απαιτείται ώστε να εξασφαλίζονται σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, κατάλληλες για τα παραγόμενα προϊόντα.

  ε. Χώρος διάθεσης ή διανομής ετοίμων προϊόντων.

  Στο χώρο αυτό θα υπάρχουν ράφια, κλειστές προθήκες ή ψυκτικοί θάλαμοι όπου απαιτείται και γενικά θα λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η ποιότητα των προς διάθεση προϊόντων.

  2) Εξοπλισμός

  Οι επιχειρήσεις του παρόντος άρθρου πρέπει να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα απαραίτητα σκεύη για την επεξεργασία των τροφίμων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις

  Ο χρησιμοποιούμενος εξοπλισμός πρέπει να επιλέγεται, εκτός των άλλων και με βάση τη δυνατότητα εύκολου καθαρισμού και τη δυνατότητα απολύμανσης με χημικές ή άλλες φυσικές μεθόδους.

  Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τον εξοπλισμό πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του Κώδικα τροφίμων και Ποτών. Η χρήση ξύλινου εξοπλισμού δεν είναι αποδεκτή εντός των χώρων επεξεργασίας τροφίμων. Στους υπόλοιπους χώρους η χρήση ξύλου πρέπει να περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο.

  Οι χρησιμοποιούμενες παλέτες, πρέπει να είναι από υλικό ανθεκτικό, λείο και αδιαπότιστο και πρέπει να διατηρούνται καθαρές και σε καλή κατάσταση.

  Η χρήση γυάλινου εξοπλισμού στους χώρους επεξεργασίας και αποθήκευσης τροφίμων πρέπει να αποφεύγεται εκτός αν πρόκειται για ύαλο ανθεκτικό στη θραύση.

  Τα ράφια και τα ντουλάπια σε όλους τους χώρους πρέπει να μην οξειδώνονται, να είναι ανθεκτικά στην υγρασία και να καθαρίζονται εύκολα.

  Τα θερμόμετρα και όπου απαιτείται τα υγρασιόμετρα σε όλο τον εξοπλισμό (ψυγεία, καταψύκτες, θάλαμοι, θερμοθάλαμοι, κλπ) θα έχουν το απαιτούμενο εύρος μέτρησης και την απαιτούμενη ακρίβεια, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

  Η διαδικασία καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων παρασκευής και του εξοπλισμού πρέπει να γίνεται με κατάλληλο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ο αποτελεσματικός καθαρισμός και η απολύμανση.

  Τα απορρίμματα θα φυλάσσονται προσωρινά σε ειδικά δοχεία επαρκούς χωρητικότητας από κατάλληλο υλικό, ώστε να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται αποτελεσματικά.

  Το κάλυμμα των δοχείων θα είναι στεγανό και θα ανοίγει με ποδοκίνητο μηχανισμό.

 266. Ο/Η Ioanna Rodopoulou λέει:

  Καλησπέρα κύριε Παπαδάκη,
  ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια σας…
  Έχω ένα παντοπωλείο με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, ήθελα να ρωτήσω εάν μπορώ να σερβίρω και καφέ μαζί με την ιδιότητα του παντοπωλείου…;

  Ευχαριστώ πολύ!

 267. Καλημέρα,

  όχι πρέπει να έχετε την υποδομή και τις υγειονομικές απαιτήσεις ώστε να γνωστοποιήσετε και την νέα αυτή δραστηριότητα

 268. Ο/Η Ioanna Rodopoulou λέει:

  Καλησπέρα κύριε Παπαδάκη,

  σε παραδοσιακό παντοπωλείο είναι εφικτό να πουλάω προϊόντα με βρώσιμο χρυσό όπως π.χ. μέλι ή λάδι κτλ ;

  Ευχαριστώ και πάλι!

 269. Ο/Η Pk K λέει:


  https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsΚαλησπέρα κ.Παπαδάκη,

  Θα ήθελα να ρωτήσω αν τα υλικά PP και PET υπόκεινται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό(ΕΚ) αριθ. 1907/2006 (REACH).

  Με εκτίμηση

  Παύλος Καμπουρίδης

 270. Ο/Η Cafe Racer Kifissia λέει:

  Καλησπέρα σας, θα ήθελα να με ενημερώσετε για το αν επιτρέπεται να υπάρχουν σκουπιδοτενεκέδες έξω από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ;;; Και αν απαγορεύεται από πια νομοθεσία. Σας ευχαριστώ

 271. Ο/Η vasilispapanikitas λέει:

  Καλησπέρα σας, θα ήθελα να με ενημερώσετε για το αν επιτρέπεται να υπάρχουν σκουπιδοτενεκέδες έξω από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ;;; Και αν απαγορεύεται από πια νομοθεσία. Σας ευχαριστώ

 272. Ο/Η stavrosypsilantis λέει:

  Γεια σας έχω ενοικιάσει ένα μαγαζί 32 τ.μ και 3,20 στο ύψος με τουαλέτα και προθάλαμο που είναι 100% νόμιμο και χωρίς οικοδομικές αυθαιρεσίες και ενεργειακό πιστοποιιτικό όπου έχει υγειονομική άδεια στο παρελθών και θέλω να βγάλω άδεια για παρασκευαστείριο πίτσας-σνακ μπαρ και ενώ έχω το ΟΚ απο δήμο πολεοδομία και όλες της αρμόδιες υπηρεσίες έχω κόλληση στον υγιεινολόγο.Τι να κάνω???

 273. Ο/Η Christ Sofronis λέει:

  Συγχαρητήρια, για την πολύ καλή δουλειά. Είναι το μόνο ενημερωμένο blog στο διαδίκτυο

 274. Ο/Η Anastasios Chatzianestis λέει:

  Χαιρετε..Εχω σκεφθει με τον αδερο μου που ειναι ελαιοπαραγωγος να ανοιξουμε μια καντινα κινητη μεσω της οποιας θα πουλαμε το λαδι τις ελιες και καποια αλλα προιοντα οπως μαρμελαδες γλυκα και αμπελοφυλλα αλλα και γενικα καποια αγροτικα προιοντα παρασκευης μας.Ποιο ειναι το καθεστως και τι ειδους αδεια θα χρειαστουμε…Δεν μας ενδιαφερουν οι λαικες.Δεν ξερω ομως αν υπαρει προβλεψη και τετοιου ειδους δρασηριοτητα.Μπορειτε να μας κατατοπισετε?Ευχαριστω εκ των προτερων

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.