Άρθρο 27 Απαγωγή καπνών, αερίων καύσεως κλπ.


1.   Η απαγωγή των καπνών, της αιθάλης και των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, καθώς και των αερίων και οσμών, που παράγονται κατά την παρασκευή φαγητών, το ψήσιμο κρέατος κλπ. θα γίνεται πλήρως με ειδικό απορροφητικό σύστημα, ώστε να μη διαχέονται στο περιβάλλον και να μην ενοχλούνται οι πελάτες, οι εργαζόμενοι και οι περίοικοι. Η χοάνη του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος θα βρίσκεται πάνω από την εστία πυρός και θα είναι επαρκών διαστάσεων, ώστε να καλύπτεται όλη η επιφάνεια της εστίας.

2.   Η απαγωγή των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, του καπνού κλπ. θα γίνεται μέσω της κεντρικής καπνοδόχου του κτιρίου άλλως, αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα τοποθετούνται ιδιαίτεροι εξωτερικοί απαγωγοί σωλήνες, οι οποίοι θα φθάνουν πάνω από τη στέγη του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το κατάστημα ή εργαστήριο, και σε ύψος 0,50 μ. ψηλότερα από αυτήν ή αν υπάρχει ψηλότερο γειτονικό κτίριο, από τη στέγη του γειτονικού τούτου κτιρίου, ώστε να μην ενοχλούνται οι περίοικοι γενικά.

3.   Στα καταστήματα ή εργαστήρια, στα οποία χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές εστίες ή ηλεκτρικοί κλίβανοι ή ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιείται υγραέριο ή φωταέριο, αντί του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος μπορεί να επιτραπεί η εγκατάσταση ειδικού συστήματος φίλτρων, κατάλληλου για την πλήρη εξουδετέρωση των αερίων, οσμών κλπ., το οποίο θα συντηρείται ανελλιπώς, για να εξασφαλίζεται η κανονική λειτουργία του και το επιθυμητό αποτέλεσμα αυτής. Για την εξακρίβωση του βαθμού αποδόσεως και γενικά της καταλληλότητας του ανωτέρω συστήματος φίλτρων, η Υγειονομική Υπηρεσία ζητεί από τον ενδιαφερόμενο να της προσκομίσει σχετική δήλωση Ν.Δ. 105/69 του εγκαταστάτη τεχνικού ή / και να ζητήσει τον έλεγχο τούτου από την αρμόδια Μηχανολογική Υπηρεσία.

4.   Εξαιρούνται από την υποχρέωση να διαθέτουν το ανωτέρω απαγωγικό σύστημα ή το σύστημα φίλτρων εξουδετερώσεως των αερίων, οσμών κλπ. ορισμένα καταστήματα, εφόσον τούτο αναφέρεται ρητώς στα οικεία άρθρα της παρούσης ή σε άλλη Υγειονομική Διάταξη. 

6 απαντήσεις στο Άρθρο 27 Απαγωγή καπνών, αερίων καύσεως κλπ.

 1. Ο/Η Anestis Tostaras λέει:

  Αγαπητέ κ. Παπαδάκη καλημέρα σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που παρουσιάζεται στον εν λόγω ιστότοπο.
  Σχετικά με τον ανωτέρω κανονισμό περί απαγωγής αερίων καύσεως θα ήθελα την αποψή σας σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζω:
  Δίπλα στην οικία μου λειτουργεί ψησταριά-ταβέρνα της οποίας οι εξωτερικοί απαγωγοί σωλήνες αερίων καύσεων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Αποτέλεσμα της ανωτέρω παραβατικής συπεριφοράς είναι να καθίσταται αδύνατη η παραμονή μας στην οικία μας αφού οι διαχυόμενοι καπνοί δημιουργούν μια κατάσταση αποπνικτική τόσο εκτός της οικίας μου όσο και εντός αυτής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που λόγω ζέστης τα παράθυρα της οικίας μου ήταν ανοιχτά.Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μου προς τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας δεν έχει προβεί σε επιδιόρθωση της καπνοδόχου του καταστήματος.
  Αποτάνθηκα στην Υγειονομική Υπηρεσία η οποία διενήργησε σχετική αυτοψία τρείς φορές και βεβαίωσε τις ανωτέρω παραβάσεις με την αποστολή επιστολών στον ιδιοκτήτη.
  Την τελευταία φορά που διενεργήθηκε αυτοψία, ο υπάλληλος του Υγιειονομικού με ενημέρωσε ότι πλέον θα προβεί στην κατάθεση μηνυτήριας αγωγής εναντίον του.
  Επειδή όμως η εκδίκαση των υποθέσεων καθυστερεί αρκετά θα ήθελα να παρακαλέσω να με ενημερώσετε εάν υπάρχουν περαιτέρω ενέργειες στις οποίες μπορώ να προβώ προκειμένου να σταματήσει η λειτοουργία του καταστήματος έως την επιδιόρθωση της καπνοδόχου.
  Σας ευχαριστώ πολύ,
  Υ.Γ. Επειδή όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να παραθέσω λεπτομέρειες επί της ανωτέρω υποθέσεως εάν έχετε την καλοσύνη στείλτε μου το email σας ή κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας για να σας παραθέσω λοιπές λεπτομέρειες.

  • Καλημέρα

   δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος από την δικαστική οδό . Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι με τα έγγραφα της Υγειονομικής Υπηρεσίας να επισκεφθείτε τον εισαγγελέα προκειμένου να ξεκινήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες . Η Υγειονομική Υπηρεσία σωστά έχει πράξει μιας και αυτή τη δυνατότητα της παρέχει η Νομοθεσία . Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μόνο που κινδυνεύει ΑΜΕΣΑ η Δημόσια Υγεία μπορεί να κλείσει την επιχείρηση .

 2. Ο/Η Jim λέει:

  Καλησπέρα κ Παπαδακη θέλω να ανοίξω ενα εστιατοριο σε ενα κτήριο στο οποιο πριν απο εμένα λειτουργούσε ήδη άλλο εστιατοριο το οποιο έκλεισε. Σημερα που συζήτησα με τον ιδιοκτήτη, του ξέφυγε η φραςη ´´ευτυχώς που δεν ξήλωσα το φουγάρο απο τον προηγούμενο, τωρα με την καινουρια διάταξη πρέπει να το ανεβάσεις στο απέναντι κτήριο.´´
  Διάβασα το άρθρο 27 και δεν καταλαβαίνω τι ορίζεται ως γειτονικό κτήριο.
  Ήθελα να ενοικίασω το συγκεκριμένο κατάστημα επειδή σε αυτο υπαρχει φουγάρο ήδη, όμως εαν εαν χρειαστεί να κανω περαιτέρω διαδικασίες δεν θέλω να επιλέξω.
  Ειμαι πολυ κοντα στο να ενοικίαςω το κατάστημα και θα ήθελα να με βεβαιώσει κάποιος ότι δεν χρειαζεται να κανω καμία επέκταση με το υπάρχων φουγάρο.

  • Καλημέρα διαβάσατε την διάταξη που έχει καταργηθεί . Αυτό που ισχύει σήμερα είναι :
   ΑΠΑΓΩΓΗ ΚΑΠΝΩΝ- ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΥΣΕΩΣ .

   Η απαγωγή των καπνών, της αιθάλης και των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, καθώς και των αερίων και οσμών, που παράγονται κατά την παρασκευή φαγητών, το ψήσιμο κρέατος κλπ., θα γίνεται πλήρως με ειδικό απορροφητικό σύστημα, ώστε να μη διαχέονται στο περιβάλλον και να μην ενοχλούνται οι πελάτες, οι εργαζόμενοι και οι περίοικοι.

   Η χοάνη του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος θα βρίσκεται πάνω από την εστία πυρός και θα είναι επαρκών διαστάσεων, ώστε να καλύπτεται όλη η επιφάνεια της εστίας. Τοαπαγωγικό σύστημα θα πρέπει να συντηρείται και να καθαρίζεται ανελλιπώς ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποιητική λειτουργία του και να αποτρέπονται κίνδυνοι επιμόλυνσης των τροφίμων.

   Στις περιπτώσεις αυτές η επιχείρηση θα πρέπει να διαθέτει αποδεικτικό συντήρησης και καθαρισμού του συστήματος.

   Η απαγωγή των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, του καπνού κλπ. θα γίνεται μέσω της κεντρικής καπνοδόχου του κτιρίου, άλλως, αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα τοποθετούνται εξωτερικοί απαγωγοί σωλήνες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα Πολεοδομική Νομοθεσία, οι οποίοι θα φθάνουν πάνω από την στέγη του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το κατάστημα ή εργαστήριο, και σε ύψος 0,50 μ. ψηλότερα από αυτήν ή, αν υπάρχει ψηλότερο γειτονικό κτίριο, από τη στέγη του γειτονικού τούτου κτιρίου, ώστε να μην ενοχλούνται οι περίοικοι γενικά.

   Στις περιπτώσεις που παρόλα αυτά δημιουργούνται οχλήσεις στους περίοικους η επιχείρηση θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα τεχνικά μέτρα( φίλτρα, κ.λπ.) ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή οχλήσεων στους περίοικους. Στις επιχειρήσεις τις οποίες χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές εστίες ή ηλεκτρικοί κλίβανοι, ή ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιείται υγραέριο , αντί του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος μπορεί να επιτραπεί η εγκαταστάτη ειδικού συστήματος φίλτρων κατάλληλων για την εξουδετέρωση των αερίων οσμών κ.λπ. και το οποίο να συντηρείται ανελλιπώς για να εξασφαλίζεται η κανονική λειτουργία του και το επιθυμητό αποτέλεσμα της όλης εγκατάστασης.
   Το είδος των φίλτρων και του όλου εν γένει συστήματος θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί και μελετηθεί από υπεύθυνο μηχανικό και θα πρέπει επίσης να συντηρείται τακτικά, ώστε να εξασφαλίζεται η κανονική λειτουργία και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 3. Ο/Η matina boumpas λέει:

  Kαλησπέρα σας κ.Παπαδάκη,

  Πριν κάποιους μήνες άνοιξε δίπλα το σπίτι μου, μαγαζί που προσφέρει καφέ και ναργιλέδες.Το θέμα είναι ότι πλέον δεν μπορούμε οι γείτονες να ανοίγουμε τα παράθυρά μας ,εξαιτίας της μυρωδιάς ναργιλέ που υπάρχει παντού.Σαν να μην έφτανε αυτό,τοποθετούν και έξω στο δρόμο (δίπλα στην πόρτα της εισόδου μας) και στην πλατειούλα που βρίσκεται από κάτω, πιατάκια με κάρβουνα και μας θυμιάζουν κανονικά!Η κατάσταση είναι πραγματικά αφόρητη,ειδικά τώρα που έφτιαξε ο καιρός και θέλουμε να αφήνουμε ανοιχτά τα παράθυρα για δροσιά.Μέχρι τώρα τους έχουμε ζητήσει ευγενικά να σταματήσουν αυτήν την πρακτική,αλλά χωρίς αποτέλεσμα.Μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι έχουν ένα είδος απορροφητήρα τον οποίο όμως αν ανοίξουν, θα μας έρχετε ακόμα περισσότερο η μυρωδιά, επειδή είναι τοποθετημένος πάνω από την πόρτα της εισόδου του μαγαζιού,σημείο που γειτνιάζει με το μπαλκόνι μας.Τάχα ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω και ότι αφού τους έδωσε άδεια η υγειονομική υπηρεσία δεν μπορούμε να παραπονιόμαστε.Θα ήθελα να ξέρω ποιά είναι τα διακαιώματα μας σ αυτήν την περίπτωση,και κυρίως τι επιχειρήματα μπορώ να τους αντιτάξω σ αυτά που ισχυρίζονται περί απορροφητήρα κτλ.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s