Η καθαριότητα ασπίδα για τα μικρόβια


ΠΗΓΗ ΕΝΕΤ.GR

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Μη βάζεις τα χέρια στο στόμα! Ολοι μας το ακούγαμε αυτό από τους γονείς μας όταν ήμασταν παιδιά, ενώ όσοι είμαστε γονείς το υπενθυμίζουμε συνέχεια στα παιδιά μας! Η συνήθεια των παιδιών (αλλά και πολλών ενηλίκων!) να βάζουν τα χέρια τους στο στόμα και στη μύτη αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους μετάδοσης μικροβιακών ασθενειών, ειδικά τώρα, τους χειμερινούς μήνες!

Τα παιδιά μπορούν να αγγίξουν πάνω από 300 επιφάνειες μέσα σε 30 λεπτά, ενώ τα μικρόβια που προκαλούν γρίπη μπορούν να επιβιώσουν στις κοινές σχολικές επιφάνειες για περισσότερο από 72 ώρες.

Οταν τα παιδιά αρχίζουν το σχολείο, αρρωσταίνουν πιο εύκολα. Τα μικρόβια που φέρνουν από το σχολείο μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρη την οικογένεια, αφού μπορεί να αρρωστήσουν και οι υπόλοιποι από αυτά.

***Πώς γίνεται η μετάδοση ασθενειών;

Τα μικρόβια μεταδίδονται σε αλυσίδα. Αν ένα συναχωμένο παιδάκι στο σχολείο ακουμπήσει ένα θρανίο, αφήνει πάνω του μικρόβια, τα οποία μπορεί να πάνε στα χεράκια του δικού σας παιδιού που θα ακουμπήσει το θρανίο. Και μετά, τα μικρόβια αυτά μπαίνουν μαζί με το παιδί σας στο σπίτι σας.

Η αλυσίδα μπορεί να σπάσει; Χρησιμοποιώντας Χλωρίνη για τις επιφάνειες, μειώνετε δραστικά τον κίνδυνο μετάδοσης των μικροβίων σε όλη την οικογένεια.

**Τι να προσέχετε:

* Τα πλαστικά παιχνίδια είναι από τα βασικότερα αντικείμενα που μπορούν να φέρουν μικρόβια. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τα καθαρίζετε συχνά.

* Το πλαστικό κουτί για το κολατσιό του παιδιού μπορεί να φέρνει μικρόβια από το σχολείο, γι’ αυτό πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά.

* Επειδή το παιδί περνάει πολύ χρόνο στο γραφείο του, φροντίστε να απολυμαίνετε σωστά το χώρο και κυρίως το μπράτσο της καρέκλας του γραφείου.

* Επειδή τόσο τα παιδιά όσο και όλη η οικογένεια πιάνουν συχνά τα πόμολα, αυτά μπορούν να γίνουν εστία μικροβίων. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε να τα καθαρίζετε.

* Η ικανότητα του υποχλωριώδους νατρίου να σκοτώνει παθογόνα βακτήρια είχε ανακαλυφθεί κατά το 19ο αιώνα, από τον Λουί Παστέρ, ενώ, σήμερα, οι πλέον αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί και εθνικοί φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) κ.λπ., συνιστούν τη χρήση διαλυμάτων υποχλωριώδους νατρίου (Χλωρίνη), για την απολύμανση επιφανειών από βακτήρια, ιούς και άλλα μικρόβια (π.χ. SARS, γρίπη των πτηνών (Η5Ν1), νέα γρίπη (Η1Ν1), εντεροϊοί, κ.ά.).

***Συμβουλές στα παιδιά σας για το πώς να αποφεύγουν τα διάφορα μικρόβια:

* Μάθετε στα παιδιά σας να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους με το μανίκι τους και όχι με τα χέρια όταν βήχουν ή φταρνίζονται.

* Μάθετέ τα να πλένουν τα χέρια τους με ζεστό σαπουνόνερο για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν από τα γεύματα και αφού γυρίσουν σπίτι από το σχολείο. Ενθαρρύνετε όλα τα μέλη της οικογένειας να πλένουν τα χέρια τους συχνά.

* Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας πίνουν από ξεχωριστά ποτήρια και χρησιμοποιούν ξεχωριστά μαχαιροπίρουνα.

1 Response to Η καθαριότητα ασπίδα για τα μικρόβια

 1. Ο/Η ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΦΗΣ λέει:

  Αγαπητοί Κύριοι,

  η τεχνολογία έχει προχωρήσει….
  Η χλωρίνη εκτός απο επικίνδυνο χημικό (και κυρίως με χρήση σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους ή η απελευθέρωση τοξικών αερίων σε μίξη με κάποια καθαριστικά) είναι μύθος ότι σκοτώνει τα πάντα (ιούς,βακτήρια κλπ)
  Η πολύ ωραία ατάκα της πολυεθνικής » αυτήν ξέρετε, αυτήν εμπιστεύεστε » φαίνεται να αρέσει και σε πολλούς δημόσιους φορείς.
  Επιτροπές απο άσχετους μέσα σε υπουργεία (καν επιστήμονες) αποφασίζουν πως για να σκοτώσεις έναν Η1Ν1 για παράδειγμα , χρειάζεσαι μόνο μία χλωρίνη και αραίωση αυτής 1/10 με νερό. (Οδηγία που δόθηκε στα σχολεία εκείνη την περίοδο)
  Είναι να βάζεις τα γέλια μερικές φορές με οδηγίες σαν αυτές, αλλά και από την άλλη πρέπει να βάλεις τις φωνές στους επιστήμονες που σιωπούν ή δεν ασχολούνται κάν γιατί ίσως να έχουν και εργασιακές σχέσεις με κάποιες πολυεθνικές που εμπορεύονται χλώριο.
  Είναι ντροπή που δεν έχει απαγορευτεί η χρήση του χλωρίου μέσα σε αίθουσες διδασκαλίας όπου οι χώροι αυτοί συγκεντρώνουν πλήθος μαθητών και δασκάλων (όπου μπορεί και κάποια απο αυτά τα άτομα να έχουν κάποιο πρόβλημα αναπνευστικό) που εν τέλει μπορεί και να αποκτήσουν μετα απο μακροχρόνια χρήση.
  Το χλώριο μπορεί να αντικατασταθεί απο πλήθος πιστοποιημένων απολυμαντικών που δεν απελευθερώνουν οσμές και συγχρόνως εξοντώνουν μεγαλύτερες κατηγορίες βακτηρίων.
  Και μάλιστα να σας πληροφορήσω πως επειδή οι συνηθισμένες αραιώσεις τους είναι 1%-2% είναι και πιό οικονομικές προτάσεις για όλους τους δημόσιους οργανισμούς.
  σας ευχαριστώ

  Βασίλης Καρφής
  Ειδ. σύμβουλος υγιεινής

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.