Διφασικά Ελαιουργεία


 

Για τους συναδέλφους από την επαρχία σας ενημερώνω για την νομαρχιακή απόφαση που πήραμε στο Ηράκλειο Κρήτης για την μετατροπή των ελαιουργείων σε διφασικά .

  Αρ. Πρωτ.: οικ. 7464

ΘΕΜΑ:  ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΕ ΔΙΦΑΣΙΚΑ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΣΙΓΑΡΟΥΣ

 
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

    

            Έχοντας υπόψη

  1. Την υπ’ άριθμ.21288/21-10-99 Απόφαση Νομάρχη.
  2. Την Ε1β/221/65 Υγειονομική Διάταξη περί διαθέσεως λυμάτων.
  3. Το Νόμο 1650/86 και  3010/2002 για την προστασία του περιβάλλοντος.
  4. Το Α.Ν. 2520/40 περί υγειονομικών διατάξεων.
  5. Την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος λόγω των προβλημάτων που παρατηρούνται κάθε ελαιοκομική περίοδο από τα απόβλητα των ελαιουργείων.

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την Μετατροπή των σύγχρονων ΤΡΙΦΑΣΙΚΩΝ Ελαιουργείων (παράγουν λάδι – πυρήνα – κατσίγαρο) σε ΔΙΦΑΣΙΚΑ (παράγουν λάδι – πούλπα) και ιδιαίτερα εκείνων των οποίων τα λυματοστάσια βρίσκονται κοντά σε φράγματα, θάλασσες, ακτές, ποτάμια, εφόσον δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα τεχνικά προβλήματα.

Η Μετατροπή αυτή γίνεται με σχετικά μικρό κόστος.

Τα Ελαιουργεία παλαιού τύπου με τρεις φάσεις και του παραδοσιακού τύπου (με μποξάδες) θα εξακολουθούν να λειτουργούν ως έχουν και σύμφωνα με την υπ΄αριθμ.21288/21-10-99 Απόφαση Νομάρχη.

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΦΑΣΙΚΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ:

Τα απόβλητα μετά το φυγοκεντρικό μηχάνημα των διφασικών Ελαιουργείων (πούλπα) θα συγκεντρώνονται στον περιβάλλοντα χώρο του ελαιουργείου σε όρυγμα, επικλινές, διαστάσεων ανάλογα με τη δυναμικότητα του ελαιουργείου και θα λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα αποφυγής ρύπανσης του περιβάλλοντος κατά τη φόρτωση και τη μεταφορά τους ή σε ειδικά διαμορφωμένα σιλό απολύτως στεγανά ανάλογης χωρητικότητας.

 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ:

Η μεταφορά των αποβλήτων (πούλπα) θα γίνεται με απολύτως στεγανά αυτοκίνητα σε πυρηνελαιουργείο ή στο εγκεκριμένο όρυγμα, όπου θα λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για τα στραγγίσματα (κατασκευή μικρού αναχώματος στραγγισμάτων) και θα λαμβάνεται η κατάλληλη μέριμνα για την αποφυγή δυσοσμίας (διασκορπισμός ασβέστη ανά 15 ημέρες ή με άλλα χημικά).

Τα νερά του πλυντηρίου θα οδηγούνται στη δεξαμενή καθίζησης στη συνέχεια στη δεξαμενή εξουδετέρωσης που υπάρχουν στο ελαιουργείο,  θα ανακυκλώνονται   και θα απορρίπτονται τελικώς μαζί με την πούλπα στο όρυγμα, στο σιλό, ή στο λυματοστάσιο, ή θα χρησιμοποιούνται για άρδευση εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Για την κατάταξη σε βαθμό όχλησης της δραστηριότητας των Ελαιουργείων θα λαμβάνεται υπόψη η παραγωγικότητα σε 8ωρη λειτουργία.  Για τον υπολογισμό του Λυματοστασίου για λόγους ασφαλείας της κατασκευής και προστασίας του περιβάλλοντος θα λαμβάνεται υπόψη η παραγωγικότητα ανά 8ωρο προσαυξημένη κατά 25%. 

Τυχόν προβλήματα που θα υπάρξουν από την εφαρμογή της παρούσας θα αντιμετωπίζονται, κατά περίπτωση, από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας Δ/νση Δημόσιας Υγείας –  Δ/νση Ανάδειξης και Προστασίας Περιβάλλοντος.

Ο  ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΣΑΡΡΗΣ

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.